Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
VG: Oppretter tilsynssak mot helsetjenesten i Kongsberg
16. oktober 2021 kl 13:06av Per Magnus Riseng
DEL

Statsforvalteren oppretter tilsynssak mot helsetjenesten i Kongsberg. Espen Andersen Bråthen er siktet for å ha drept fem personer og skadet tre andre.

Kommunikasjonssjef hos Statsforvalteren, Liv Asta Ødegaard, opplyser at de "kommer til å undersøke tilsynsmessig den oppfølgingen den siktede har fått i helsevesenet."

Bråthen er nå innlagt på en lukket helseinstitusjon. Han skal undersøkes av rettspsykiatere for å avklare om han er tilregnelig.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Kunngjør militærkupp på direkte-TV
  Soldater holder vakt ved inngangen til den nasjonale TV-kanalen i Ouagadougou mandag. Foto: Sophie Garcia / AP / NTB
  Soldater holder vakt ved inngangen til den nasjonale TV-kanalen i Ouagadougou mandag. Foto: Sophie Garcia / AP / NTB

  Soldatene som har gjort opprør i Burkina Faso, har kunngjort at de nå har overtatt kontrollen over landet.

  Saken oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig børsfall i USA

  Amerikanske børser faller kraftig. Industriindeksen Dow Jones er ned 1.000 poeng og ligger på sitt laveste nivå på ti måneder.

  Også de andre indeksene faller etter at europeiske børser stengte med kraftig nedgang mandag.

 • av NTB
  DEL
  Burkina Fasos president skal ha overlevd attentat

  Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kabore har overlevd et attentatforsøk, opplyser partiet hans etter det som skal være et kuppforsøk.

  Folkets fremskrittsbevegelse opplyser i en uttalelse mandag at Kabore var offer for et «avverget forsøk på attentat». En minister overlevde også det angivelige forsøket på å ta hans liv.

  Det er fortsatt usikkert hvor Kabore befinner seg etter at soldater har gjort oppgjør ved flere militærbaser i landet.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Stoltenberg: NATO vurderer økt tilstedeværelse i øst

  NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at de vurderer å øke tilstedeværelse i østlige allierte ytterligere.

  Mandag ble det kjent at flere NATO-land sender soldater, skip og fly til østeuropeiske land og havområder.

  Stoltenberg sier at de vurderer å øke tilstedeværelsen ytterligere. Det kan i så fall være aktuelt å utplassere flere NATO stridsgrupper (battlegroups) i øst.

  NATO-sjefen sa at dette var defensive tiltak i den spente sikkerhetssituasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Kritisk til at Stortinget ikke ble informert om Taliban-samtaler

  Høyres Ine Eriksen Søreide er kritisk til at Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK) ikke ble godt nok varslet om møtene med Taliban i Norge.

  Søreide leder Forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget.

  – DUUFK ble ikke informert i forkant av møtene med Taliban. Som komiteleder fikk jeg et kort varsel fra utenriksministeren om at møtene skulle avholdes, men det ble ikke gitt informasjon om delegasjon eller øvrig opplegg, sier Søreide til NRK.

  – Med tanke på møtenes innretning, ville det vært klokt av utenriksministeren å gi Stortinget informasjon i forkant om møtene og de vurderingene regjeringens beslutning bygget på, tilføyer hun.

 • av NTB
  DEL
  AU fordømmer «kuppforsøk» i Burkina Faso
  Opprørssoldater har angivelig tatt presidenten i Burkina Faso til fange og kontrollerer hovedveiene til Ougadougo. Foto: AP / NTB
  Opprørssoldater har angivelig tatt presidenten i Burkina Faso til fange og kontrollerer hovedveiene til Ougadougo. Foto: AP / NTB

  Den afrikanske unionen (AU) fordømmer det de omtaler som et kuppforsøk i Burkina Faso, der soldater skal ha tatt presidenten og regjeringsmedlemmer til fange.

  Den afrikanske unionens leder Moussa Faki Mahamat «fordømmer på det sterkeste kuppforsøket mot den demokratisk valgte presidenten», heter det i en kunngjøring.

  Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas gir også uttrykk for dyp bekymring over det de omtaler som «et kuppforsøk» i Burkina Faso.

  – Ecowas holder soldatene ansvarlig for president Roch Marc Christian Kabores fysiske velvære, heter det i en kunngjøring.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  DEL
  Støre møtte FN-sjef Guterres
  Statsminister Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres.
  Statsminister Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Pontus Höök, NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre er i New York i forbindelse med Norges presidentskap i FNs sikkerhetsråd. Mandag morgen amerikansk tid møtte han FNs generalsekretær António Guterres.

  - Guterres starter nå sin andre periode, og Norge ønsker at FN skal være tydeligere til stede i de politiske konfliktene. Det har han mandat til etter FN-pakten, sier Støre.

  Han trekker frem Afghanistan og Ukraina som eksempler på steder der han vil ha et mer aktivt FN.

  Tirsdag og onsdag skal Støre lede møter i FNs sikkerhetsråd. Han skal også besøke Equinors havvindprosjekt Empire Wind i Brooklyn og ha møte med New Yorks nye ordfører Eric Adams.

  Reisen fortsetter til Washington D.C. onsdag der statsministeren skal møte Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Derfor flyr militærhelikoptre lavt over Oslo
  Et av forsvarets helikoptre av typen Bell-412.
  Et av forsvarets helikoptre av typen Bell-412. Foto: Paul Kleiven / NTB

  To militære helikoptre har fløyet lavt over Oslo i dag, og flere har lurt på hva som skjer.

  – Helt normal trening og øving, er svaret fra Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

  Det var to av forsvarets helikoptre av typen Bell-412 som tok av fra Rygge litt over halv to i ettermiddag.

  Moen sier det er viktig at de får trent og øvd slik at de opprettholder operativ evne, også i urbane strøk. Han forstår at folk legger merke til dem:

  – I dette tilfellet har vi blant annet fløyet over Frognerparken, og har i den grad vært veldig synlig.

  Aktiviteten er koordinert med Oslo politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  UD skjerper reiserådene for Ukraina

  Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina på grunn av den spente og uforutsigbare situasjonen i landet.

  – Situasjonen i Ukraina kan endre seg på svært kort varsel, advarer UD i en pressemelding.

  Helt siden 2014 har det vært frarådet med reiser til og opphold i fylkene Donetsk og Luhansk, samt på den okkuperte Krim-halvøya. Nå utvides denne frarådingen til alle reiser til hele Ukraina som ikke er strengt nødvendige.

  – Velger du å reise til Ukraina nå, oppfordrer vi deg til å gjøre grundige vurderinger av egen sikkerhet og kontakte forsikringsselskapet ditt for å sikre at du har gyldig reiseforsikring, skriver UD.

  De siste ukene har spenningen økt kraftig på grensen mellom Ukraina og Russland, og mange frykter en militær konflikt.

 • av NTB
  DEL
  Taliban godt fornøyd med Oslo-møter
  Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi er godt fornøyd med møtene i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi er godt fornøyd med møtene i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Møtene i Oslo har i seg selv vært «en prestasjon» for Taliban, sier de afghanske islamistenes utenriksminister Amir Khan Muttaqi.

  – At Norge har gitt oss denne muligheten, er i seg selv en prestasjon for oss ettersom vi har fått dele scene med verden, sier han.

  – Etter disse møtene er vi sikre på å få støtte til Afghanistans humanitær-, helse- og utdanningssektor, sier Amir Khan Muttaqi til pressen tirsdag.

  Du kan lese mer om møtene her.

 • av NTB
  DEL
  Søreide: – Helt nødvendig å snakke med Taliban
  Ine Eriksen Søreide (H) mener det er nødvendig for det internasjonale samfunnet å ha samtaler med Taliban. Foto: Javad Parsa / NTB
  Ine Eriksen Søreide (H) mener det er nødvendig for det internasjonale samfunnet å ha samtaler med Taliban. Foto: Javad Parsa / NTB

  Det er helt nødvendig for det internasjonale samfunnet å ha samtaler med Taliban, slår tidligere utenriksminister og Høyre-politiker Ine Eriksen Søreide fast.

  Hun viser til den voksende sultkatastrofen i Afghanistan, der rundt 23 millioner mennesker, over halvparten av befolkningen, har akutt behov for nødhjelp.

  – Det er Taliban som kontrollerer hvilke organisasjoner som får komme inn med hjelp til sivilbefolkningen, hvor de får operere og under hvilke forutsetninger, og derfor er det helt nødvendig for det internasjonale samfunnet å ha samtaler med Taliban, skriver Eriksen Søreide i en pressemelding.

  – Høyre oppfatter at det er USA og EU som står i spissen for samtalene som nå foregår i Norge, og at formålet er å legge press på Taliban, stille krav og ansvarliggjøre dem, blant annet knyttet til menneskerettigheter og jenters skolegang, skriver hun.

  teaser
  i dag 15:02
  Afghanske Hoda Khamosh: – Jeg ante ikke at jeg skulle møte Taliban i Oslo
 • av NTB
  DEL
  ID-porten har problemer

  Problemer med innlogging hos ID-porten mandag ettermiddag fører til utfordringer med å logge seg på flere offentlige tjenester, melder VG.

  Blant tjenestene som blir berørt av problemene til ID-porten, er altinn.no, helsenorge.no og nav.no, ifølge VG.

  Feilen oppsto klokken 14.27 mandag ettermiddag, opplyser pressekontakt Are Kvistad i Digitaliseringsdirektoratet til avisen.

  Han opplyser at det jobbes på spreng med å løse saken.

 • av NTB
  DEL
  Danmark gir fra seg sjelden samisk tromme
  Denne samisk trommen har skapt bråk mellom Norges urbefolkning og Danmark, men kan nå overføres til Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Denne samisk trommen har skapt bråk mellom Norges urbefolkning og Danmark, men kan nå overføres til Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Danmarks kulturminister har bestemt at eierskapet til en sjelden tromme fra 1691 kan overføres til det samiske museet i Karasjok i Norge.

  Det samiske folket i Norge har lenge krevd at eierskapet skal overføres.

  Nå opplyser den danske kulturministeren Ane Halsobe-Jørgensen at hun har gitt tillatelse til dette.

  – Det er helt naturlig at trommen får sitt varige hjem på det museum som den har et historisk tilhørighetsforhold til, og hvor den for øvrig har vært utstilt i mange år, sier Halsobe-Jørgensen i en pressemelding.

  Det er det danske nasjonalmuseet som har hatt det formelle eierskapet til trommen, men den har vært utlånt til RiddoDuottarMuseat i Karasjok i flere år. Avtale gikk egentlig ut 1. desember i fjor.

  I fjor høst konkluderte Danmarks nasjonalmuseum med at de ville gi trommen tilbake, i en uttalelse som ble overlevert til regjeringen. Det er kulturministeren som har tatt den endelige avgjørelsen.

 • av NTB
  DEL
  Flyselskapet Air Leap innstiller alle flyvninger

  Flyselskapet Air Leap, som opererer flyruter i Norge og Sverige, innstiller alle flyvninger på grunn av økonomiske problemer, skriver NRK.

  – Hovedårsaken til at vi har tatt denne beslutningen, er at det ikke er økonomisk forsvarlig å drive videre med det materiellet og de forutsetninger vi har i dag, skriver flyselskapet i en pressemelding.

  Alle flyvninger er innstilt fra og med mandag.

  I pressemeldingen beklager Air Leap ulempene dette medfører, og sier at kunder som har kjøpt billetter etter 24. januar, vil få ytterligere informasjon på selskapets nettsider.

 • av NTB
  DEL
  Flere skal være skadet etter skyteangrep i Mannheim

  En mann har skutt og skadet flere mennesker i en forelesningssal ved Heidelberg-universitetet ved Mannheim i Tyskland. Den antatte gjerningsmannen er død.

  Angriperen var væpnet med gevær, ifølge politiet. En større politiaksjon ble igangsatt etter at mannen åpnet ild.

  Nyhetsbyrået DPA får opplyst at fire personer er skadet, og at én av dem har livstruende skader.

  Så langt skal det ikke være noe som tyder på politiske eller religiøse motiver bak angrepet.

  Heidelberg-universitetet er et av Tysklands eldste og mest anerkjente. Neuenheimer Feld-området, der universitetet ligger, ble sperret av da politiet ble varslet om angrepet.

 • av NTB
  DEL
  Sender ekspert til Peru for å hjelpe til etter oljeutslipp
  Fra opprydningsarbeidet på Cavero-stranden i Ventanilla-distriktet.
  Fra opprydningsarbeidet på Cavero-stranden i Ventanilla-distriktet. Foto: Martin Mejia, AP/NTB

  Kystverket sender eksperthjelp til Peru for å hjelpe til etter det massive oljeutslippet fra et tankskip. 21 strender er rammet.

  950.000 liter råolje fra et tankskip havnet i havet som følge av bølger etter vulkanutbruddet og tsunamien på Tonga. Myndighetene i Peru har kalt oljesølet den verste økologiske katastrofen i landets nyere historie.

  Den peruanske regjeringen har bedt om internasjonal støtte, og de får nå hjelp til å håndtere oljeutslippet av en gruppe på 12 tekniske eksperter. Én av dem er fra Kystverket.

 • av NTB
  DEL
  Nato sender flere skip og fly til Øst-Europa
  Natos generalsekretær ønsker de ekstra styrkene velkommen. Foto: Hannibal Hanschke/Pool via AP/NTB
  Natos generalsekretær ønsker de ekstra styrkene velkommen. Foto: Hannibal Hanschke/Pool via AP/NTB

  En rekke Nato-land har sendt ytterligere styrker til Øst-Europa de siste dagene, særlig i form av krigsskip og ekstra jagerfly.

  Det dreier seg blant annet om skip og fly fra Danmark, Spania og Nederland, skriver Nato i en pressemelding.

  I tillegg setter Nederland soldater og skip i beredskap for å slutte seg til Natos styrker. Frankrike har uttrykt at de er klare for å sende soldater til Romania. USA vurderer å sende ekstra styrker til Øst-Europa. De ekstra Nato-styrkene utplasseres i Litauen, Østersjøen, Svartehavet, Romania og Bulgaria.

  – Jeg ønsker velkommen at allierte bidrar med ekstra styrker i Nato. Nato vil fortsette å ta alle nødvendige grep for å beskytte og forsvare alle våre allierte, deriblant ved å styrke den østlige delen av alliansen. Vi vil alltid svare på alt som svekker vår sikkerhet, blant annet ved å styrke vårt kollektive forsvar, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

 • av NTB
  DEL
  Assange får ankesak behandlet av høyesterett
  Julian Assange har støttespillere i mange land. De reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Julian Assange har støttespillere i mange land. De reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Wikileaks-grunnlegger Julian Assange får utleveringssaken sin behandlet av britisk høyesterett.

  Domstolen High Court avgjorde mandag at saken kan ankes videre til Storbritannias høyesterett – Supreme Court. Det melder den britiske kringkasteren BBC.

  I en ankesak i forrige måned konkluderte High Court med at Assange kan utleveres til USA, der han risikerer en fengselsstraff på opptil 175 år.

  Påtalemyndigheten i USA mener Assange medvirket til tyveri av et stort antall hemmelige amerikanske dokumenter for over ti år siden. Forsvarerne hans mener han handlet som journalist, i tråd med pressefriheten, og at han bidro til viktige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

  De argumenterer også med at Assanges psykiske helse er dårlig, og at selvmordsrisikoen er stor hvis han utleveres til USA.

  Selv om han ikke skulle få saken behandlet av britisk høyesterett i denne omgang, vil han ha flere andre muligheter til å anke beslutningen om utlevering.

 • av NTB
  DEL
  Frp pepret utenriksministeren med Taliban-spørsmål
  Frp leder Sylvi Listhaug sendte to skriftlige spørsmål til utenriksministeren mandag, mens partiet hennes totalt sendte sju. Foto: Heiko Junge / NTB
  Frp leder Sylvi Listhaug sendte to skriftlige spørsmål til utenriksministeren mandag, mens partiet hennes totalt sendte sju. Foto: Heiko Junge / NTB

  Mens vestlige lands spesialrepresentanter gikk i gang med møter med Taliban i Oslo mandag, sendte Frp sju skriftlige spørsmål om saken til utenriksministeren.

  Det ligger ikke an til at spørsmålene blir besvart før Taliban-møtene i Oslo er ferdig.

  Utenriksdepartementet opplyser til NTB at spørsmålene vil bli besvart innen fristen, som er neste mandag.

  Spørsmålene handler blant annet om kostnaden for å invitere Taliban til møter i Norge og om noen partier på Stortinget er blitt informert om møtene i forkant.

  Frp-leder Sylvi Listhaug har forfattet to av spørsmålene. Det ene går på kostnaden, mens det andre er et spørsmål om hvorfor den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget ikke ble informert om møtet i forkant – og når regjeringen besluttet at møtet skulle finne sted.

 • av NTB
  DEL
  Irland protesterer mot russiske marineøvelser

  Russland har gitt Irland beskjed om at de planlegger marineøvelser i internasjonalt farvann 240 kilometer unna den irske kysten.

  – Jeg har gjort det klart overfor den russiske ambassadøren i Irland at dette ikke ønskes velkommen. Dette er ikke tiden for å øke militær aktivitet og spenning, med tanke på hva som skjer i og rundt Ukraina for øyeblikket, sier utenriksminister Simon Coveney.

  Øvelsene skal finne sted sørvest for Irland, og de kommer samtidig med at Nato sender ekstra styrker til Øst-Europa. Området der russerne skal øve, ligger utenfor Irlands territorialfarvann, men innenfor landets økonomiske sone.