Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Den svenske rapperen Einár er skutt og drept
22. oktober kl 06:09av Odd Inge Aas
DEL

Den svenske artisten Nils Kurt Einar Grönlund, best kjent som Einár, ble skutt og drept torsdag kveld i bydelen Hammarby.

Det skriver Expressen og Aftonbladet.

19-åringen slo gjennom med sanger om livet i Stockholms forsteder. Han vant prisen for årets låt under P3 Guld i 2019 og ble årets nykommer under Grammisgalan i 2020.

Aftonbladet forteller at flere kilder beskriver drapet som en ren likvidasjon. Motivet for drapet er ukjent, men rapperen skal ha hatt flere trusler mot seg.

Kilder sier til SVT at det skal dreie seg om et gjengrelatert drap.

– Mannen som ble skutt, døde på stedet. Det ble gitt førstehjelp, men livet sto ikke til å redde, sier Carina Skagerlind, talsperson for politiet i Stockholm.

To menn ble sett løpende fra stedet. Store politistyrker jakter nå på gjerningsmennene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Kvinne døde da hest løp løpsk på julemarked i Danmark

  En 61 år gammel kusk døde da en hest løp løpsk på et julemarked ved Store Torv i den danske byen Aarhus.

  Kvinnen var kusk i en hestevogn. Ulykken skjedde da en hest løp løpsk på markedet, hvor det var samlet mange mennesker.

  61-åringen ble brakt til sykehus, men livet sto ikke til å redde. Kvinnens pårørende er varslet.

  Politiet sier til dansk TV2 at kusken falt av hestevognen og slo hodet i asfalten.

  I tillegg til kusken som omkom, fikk tre person lettere skader i ulykken.

  Kvinnen skal ha vært en erfaren kusk, sier direktøren av Food Aarhus, som arrangerer julemarkedet, Anna Lund.

  – Det er dessverre en helt forferdelig kombinasjon av uhell som gjorde at hesten løp løpsk, sier Lund til dansk TV2. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Landbruksdirektoratet varsler prishopp på kjøtt
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Norske fryselagre for kjøtt er tomme, og det er budkrig på internasjonale kjøttauksjoner. Landbruksdirektoratet tror det kan bli prishopp.

  Direktoratet mener den store interessen for kjøttauksjonene viser en forventning om at norsk kjøttproduksjon ikke vil dekke markedsbehovet neste år, skriver NRK.

  Pågangen i auksjonsrundene for importert kjøtt var unormalt stor og prisene langt høyere enn tidligere, sier Jørn Rolfsen, direktør i Landbruksdirektoratet.

  – Prognosene fremover er usikre. Noen tenker det blir normalisert. Kanskje grensehandelen øker, men det er usikkert, sier Rolfsen til rikskringkasteren.

  Han viser til at prisene internasjonalt har skutt i været.

  – Råvareprisene har doblet seg. Det kan være et prisbilde som er på vei oppover, sier Rolfsen.

 • av NTB
  DEL
  Høyesterett avviser anken fra Stendi
  Høyesterett har avvist anken fra Stendi. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Høyesterett har avvist anken fra Stendi. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Høyesterett har avvist omsorgsselskapet Stendis anke over dommen der 22 omsorgsarbeidere fikk tilkjent over 24 millioner kroner i etterbetaling.

  Dermed blir det millionerstatning på omsorgsarbeiderne, skriver VG.

  – Det var veldig deilig å knuse dem på denne måten, sier Oskar Wilhelmsen, som er blant dem som gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold, til avisen.

  Lagmannsretten ga 22 omsorgsarbeidere i Stendi medhold i at de hele tiden har vært arbeidstakere, til tross for at de har blitt behandlet som oppdragstakere eller selvstendig næringsdrivende.

  Stendi ble videre dømt til å betale omsorgsarbeiderne om lag 24,1 millioner kroner pluss betydelige forsinkelsesrenter og til å betale sakskostnader på rundt 17,5 millioner kroner.

 • av NTB
  DEL
  Eldre kvinne ranet i Oslo

  Politiet er i Kyrre Grepps gate i Oslo der en eldre kvinne har en skade i hodet etter det som skal være et personran.

  Kvinnen har fått et kutt i hodet som hun blør fra, og er fraktet til legevakt, opplyser operasjonsleder Tore Solberg til VG.

  – En eldre dame skulle låse seg ut i egen oppgang, og ble fraranet gjenstander som hun hadde med seg, sier operasjonslederen til avisen.

  Politiet leter etter tre antatte gjerningspersoner som er blitt beskrevet som at de hadde mørke klær, hette og finlandshette, og skal ha vært mørke i huden.

 • av NTB
  DEL
  Ny ledelse i Grønn Ungdom

  Tobias Stokkeland (22) og Ulrikke Torgersen (24) er nye talspersoner i Grønn Ungdom.

  De to ble enstemmig valgt på landsmøtet lørdag, bekrefter MDGs ungdomsparti i en pressemelding.

  Stokkeland er fra Kristiansand og studerer sammenlignende politikk i Bergen. Torgersen er fra Stavanger og var førstekandidat for MDG Rogaland ved valget i høst. De etterfølger Hulda Holtvedt og Teodor Bruu som talspersoner i ungdomspartiet.

 • av NTB
  DEL
  Vill ulv sett i utkanten av Paris – første gang på 30 år
  For første gang på 30 år er en vill ulv observert i nærheten av den franske hovedstaden Paris. På bildet er en Norsk ulv fra Langedrag.
Foto: Heiko Junge / NTB
  For første gang på 30 år er en vill ulv observert i nærheten av den franske hovedstaden Paris. På bildet er en Norsk ulv fra Langedrag. Foto: Heiko Junge / NTB

  For første gang på 30 år er en vill ulv observert i nærheten av den franske hovedstaden Paris.

  For 30 år siden gjenintroduserte Frankrike ville ulver i naturen sin. Siden den gang har ingen sett en ulv i nærheten av hovedstaden Paris.

  Men lørdag har en jeger sett og fotografert en ulv i Blaru, snaue 50 kilometer fra Paris.

  Le Parisien skriver at myndighetene råder befolkningen i området til å bevare roen. Det er ingen grunn til å frykte ulver når man går tur, skriver avisen.

  Det anslås at Frankrike har omtrent 600 ville ulver, men de pleier å unngå Ile-de-France-regionen, hvor Paris ligger.

 • av NTB
  DEL
  Sudan sparker politisjef
  Sudans statsminister Abdalla Hamdok har sparket politisjefen i landet, etter at demonstrasjoner den siste måneden kostet over 40 mennesker livet. 
Foto: Christophe Ena, Pool / AP Photo / NTB
  Sudans statsminister Abdalla Hamdok har sparket politisjefen i landet, etter at demonstrasjoner den siste måneden kostet over 40 mennesker livet. Foto: Christophe Ena, Pool / AP Photo / NTB

  Sudans statsminister Abdalla Hamdok har sparket politisjefen i landet, etter at demonstrasjoner den siste måneden kostet over 40 mennesker livet.

  General Abdel Fattah al-Burhan tok makten i et militærkupp i Sudan 25. oktober, men gjeninnsatte statsminister Hamdok etter internasjonalt press 21. november.

  I demonstrasjonene mot kuppmakerne mistet 42 mennesker livet i møte med sikkerhetsstyrker.

  Helsepersonell har anklaget sikkerhetsstyrkene for å sikte mot hode, hals og overkropp, og for å bruke skarp ammunisjon i forbindelse med demonstrasjonene. Politiet har nektet for å ha brukt skarp ammunisjon.

  På lørdag opplyste statsminister Hamdok at han har gitt politisjefen Khaled Mahdi Ibrahim al-Emam sparken. Han har utpekt Anan Hamed Mohamed Omar som erstatter.

 • av NTB
  DEL
  En person fastklemt etter ulykke i Eigersund

  En personbil og et vogntog kolliderte Gyavatnet på Helleland i Eigersund lørdag og en person ble sittende fastklemt. Luftambulansen er på stedet.

  Det er én person som er skadd i ulykken, opplyser politiet i Sørvest på Twitter.

  Føreren av personbilen ble sittende fastklemt etter ulykken. Han ble frigjort og fløyet til Stavanger universitetssjukehus, opplyser politiet. Mannen var ved bevissthet da han ble fraktet til sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Hellas åpnet to nye migrantleirer
  Migranter i Karatepe-leiren på Lesvos. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB
  Migranter i Karatepe-leiren på Lesvos. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB

  Hellas åpnet lørdag ytterligere to av sine nye, lukkede migrantleire som har blitt kritisert av rettighetsgrupper for restriktive tiltak.

  – En ny æra begynner, sa migrasjonsminister Notis Mitarachi da han kunngjorde åpningen av leirene på øyene Lesvos og Kos.

  – Vi frigjør øyene våre fra migrasjonsproblemet og dets konsekvenser. Bildene som vi alle husker fra 2015 til 2019, hører nå til fortiden, hevder han.

  Hovedporten inn

  De greske øyene i Egeerhavet er hovedanløpet for folk som ankommer via Tyrkia med håp om et bedre liv i Europa.

  De lukkede leirene har piggtrådgjerder, overvåkingskameraer, røntgenskannere og magnetiske dører, og porter som holdes stengt om natten.

  De har også mange funksjoner, som rennende vann, toaletter og mer sikkerhet, noe som var fraværende fra de tidligere fasilitetene som ble beryktet for sine dårlige levekår.

  Ifølge de siste anslagene fra FN er det for tiden rundt 96.000 flyktninger og asylsøkere i Hellas.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne siktet for trusler mot ansatte i barnevernet

  En kvinne blir i Hordaland tingrett lørdag varetektsfengslet, siktet for gjentatte trusler mot ansatte i barnevernet.

  Kvinnen skal også flere ganger ha brutt besøksforbudet hun er ilagt, skriver Bergensavisen.

  – Hun mener noen i ansatte i barnevernet ikke gjorde jobben sin overfor henne da hun var ung, sier jourhavende jurist Kristin Kvam hos Vest politidistrikt.

  Politiet ber om fire ukers varetekt på grunn av gjentagelsesfare. Kvinnen i 30-årene har tidligere sittet i varetekt for trusler mot ansatte i barnevernet. Fengslingsmøtet holdes som kontorforretning, siden kvinnen har erkjent straffskyld.

  Det er flere fornærmede i saken, og de første truslene stammer fra oktober 2020. I tillegg er det en rekke forhold fra juni i år. Kvinnen er også siktet for overdragelse av narkotika.

 • av NTB
  DEL
  Granater på Hamar var ufarlige

  Et bygg ble evakuert og flere gater ble sperret av etter et granatfunn på Hamar, men evakueringen ble etter kort tid opphevet.

  Det ble gjort funn av to granater i loftsetasjen til bygget i Strandgata 55, og politiet slo full alarm. Beboere, butikkansatte og gjester ble evakuert, mens flere gater i sentrum ble sperret av.

  – Vi kunne nedskalere ganske umiddelbart. Vi var i kontakt med Forsvaret, som så på bilder av granatene. Det er noe fra krigens dager og utgjør ingen fare som de er nå. Folk kan føle seg trygge i bygget, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt.

  – Forsvaret vil fjerne dem fra bygget og destruere dem på egnet sted, opplyser han.

  Politiet retter en stor takk til Forsvaret for godt samarbeid og rask avklaring.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt ingen innkalt til avhør i etterforskning av Stortinget
  Stortinget i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Stortinget i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Oslo-politiet opplyser at det fortsatt ikke er noen som er avhørt i etterforskningen av om stortingspolitikere har begått bedrageri eller andre lovbrudd.

  Etterforskningen ble beordret av statsadvokaten etter medieoppslag om at stortingspolitikere hadde brutt reglene om blant annet pendlerbolig.

  – Politiet har ikke innkalt noen til avhør ennå. Det er ingen som er mistenkte, skriver politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt i en tekstmelding til NTB.

  – Vi er i en innhentingsfase, der vi blant annet skaffer oss oversikt over regelverket for tildeling av pendlerbolig, legger han til.

  Politiets etterforskning fikk konsekvenser da stortingspresident Eva Karin Hansen (Ap) trakk seg kort tid etter at den ble kjent. Hun viste da til at hun antok at hun var under etterforskning. Siden har Hansen hevdet hun i realiteten ble avsatt og at hun har fulgt reglene.

 • av NTB
  DEL
  Stormen Arwen herjer i Storbritannia

  Et uvær med kraftig vind har truffet deler av Storbritannia. Enkelte steder er det målt en vindstyrke på opp mot 44 meter i sekundet, tilsvarende orkans styrke.

  Den britiske værtjenesten Met Office opplyser at den kraftigste vinden var i Nord-England, med 43,8 meter i sekundet målt i Brizlee Wood Northumberland

  Det er sendt ut farevarsel på rødt nivå for lørdag morgen, men det er ventet at vinden avtar og at nivået justeres til oransje og gult for resten dagen. Det kan likevel ventes svært sterke vindkast i enkelte området, ifølge værtjenesten.

  Folk blir rådet til kun å reise dersom det er strengt nødvendig, og vinden har gjort skade over store områder i Storbritannia over natten.

  I Nord-Irland døde en mann da han ble truffet av et fallende tre i County Antrim fredag.

  Det har vært strømbrudd flere steder, veier har blitt stengt av fallende gjenstander i de verst rammede områdene i Skottland, og alle togavganger nord for Newcastle er innstilt etter vind og kraftig regnvær og snøbyger.

 • av NTB
  DEL
  Erkebiskop hadde forhold til kvinne. Villig til å gå av.
  Magasinet Le Point har avslørt at erkebiskop Michel Aupetit i Paris har hatt et forhold til en kvinne. Erkebiskopen nekter for at det var et kjærlighetsforhold, men han har tilbudt pave Frans å trekke seg fra stillingen. Foto: François Mori / AP / NTB
  Magasinet Le Point har avslørt at erkebiskop Michel Aupetit i Paris har hatt et forhold til en kvinne. Erkebiskopen nekter for at det var et kjærlighetsforhold, men han har tilbudt pave Frans å trekke seg fra stillingen. Foto: François Mori / AP / NTB

  Erkebiskopen av Paris, Michel Aupetit, har tilbudt sin avgang til pave Frans på grunn av sin «tvetydige oppførsel» overfor en kvinne, ifølge bispedømmet.

  Aupetit skrev til paven denne uken etter avsløringen i ukemagasinet Le Point om at den 70 år gamle erkebiskopen har hatt et forhold til en kvinne. Det strider med kirkens regler.

  – Han hadde en tvetydig atferd overfor en person som sto ham nær, sier en talsperson for bispedømmet og legger til at det var «ikke et kjærlig forhold», heller ikke seksuelt.

  Tilbudet om å gå av var «ikke en innrømmelse av skyld, men en ydmyk gest, et tilbud om dialog», heter det videre i uttalelsen.

  Katolske prester er bundet til sølibat etter kirkens doktrine og er ment å praktisere seksuell avholdenhet.

  Den franske kirke er fortsatt rystet av rapporten fra oktober fra en uavhengig kommisjon som anslår at katolske prester har misbrukt 216.000 barn siden 1950.

 • av NTB
  DEL
  Skyting på kjøpesenter i USA

  Det ble avfyrt skudd nær restaurantområdet på et kjøpesenter i Tacoma i Washington fredag kveld, opplyser myndighetene. Byen ligger 60 kilometer sør for Seattle.

  Minst en person er skutt og skadd i skyteepisoden ved Tacoma Mall, ifølge sheriffen i Pierce County. Lokale medier melder at folk ringte nødnummeret klokken 19 lokal tid, og fortalte at det var avfyrt flere skudd.

  Hundrevis av personer søkte tilflukt i butikker, som umiddelbart ble stengt.

  Mer enn 60 betjenter fra ulike politietater i området har rykket ut til stedet, og sheriffen opplyser at det blir gjort et koordinert søk inne i senteret.

  Kjøpesenteret er det største i byen Tacoma og har mer enn 100 butikker.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Broadway-komponist Stephen Sondheim er død
  Broadway-komponist Stephen Sondheim. Bildet er fra 2004.
  Broadway-komponist Stephen Sondheim. Bildet er fra 2004. Foto: AP Photo / Charles Krupa / NTB

  Den legendariske komponisten og tekstforfatteren Stephen Sondheim døde fredag, opplyser hans advokat til The New York Times. Han ble 91 år gammel.

  F. Richard Pappas sier til avisen at Sondheim, som er kjent for musikaler som «West Side Story» og «Sweeney Todd», døde brått i sitt hjem i Roxbury i Connecticut dagen etter å ha feiret Thanksgiving med venner.

  Sondheim ble født 22. mars 1930 i New York og ble tidlig del av musikalmiljøet i byen. Han spilte piano som sjuåring, og hans familie var venner med Oscar Hammerstein II – som var del av duoen Rodgers og Hammerstein som skrev musikalene «Oklahoma!» og «The Sound of Music».

  I sin lange karriere vant Sondheim åtte Grammy-priser, åtte Tony-priser, inkludert en ærespris, og en Academy Award. Han var nominert til langt flere Grammy- og Tony-priser i tillegg til to Golden Globe-priser.

  I 2015 ble Sondheim tildelt Presidential Medal of Freedom, USAs høyeste sivile utmerkelse, av daværende president Barack Obama.

 • av NTB
  DEL
  Ungdomspolitikere fikk ikke ha med hasj-plakat

  Venstre ber kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) gripe inn etter at ungdomspolitikere ble bedt om å forlate en skole på grunn av et ruspolitisk budskap.

  – Jeg synes at det er helt utrolig at dette fortsatt skjer. Dette er et klart inngrep i ytringsfriheten til ungdomspolitikerne, sier Venstres stortingspolitiker Ingvild Wetrhus Thorsvik til Fædrelandsvennen.

  Det var tre ungdomspolitikere i Fremskrittspartiets Ungdom som fikk beskjed om å forlate et skolebesøk på Tangen videregående skole i Kristiansand, ifølge avisen.

  De hadde med seg en hjemmelaget plakat med et ruspolitisk standpunkt for legalisering av cannabis (hasj og marihuana). «Weed bør legaliseres – change my mind» sto det på skiltet.

  Skolebesøket fortsatte etter at plakaten ble fjernet.

  Rektor Stein Kristian Dillevig bekrefter overfor Fædrelandsvennen at plakaten var årsaken til at han ville ha ungdomspolitikerne vekk fra skolen. Utdanningsdirektør Arly Hauge i Agder støtter rektorens rett til å ta beslutningen.

 • av NTB
  DEL
  Ruter snur igjen: Folk må trykke på knappen på T-banen
  Dørene på T-banen i Oslo vil likevel ikke åpne seg automatisk.
Foto: Heiko Junge / NTB
  Dørene på T-banen i Oslo vil likevel ikke åpne seg automatisk. Foto: Heiko Junge / NTB

  Reisende på T-banen i Oslo må likevel trykke på dørknappen for å få dørene på T-banen til å åpne seg. Ruter viser til en sikkerhetsvurdering.

  Dermed snur Ruter enda en gang i saken. Først måtte Ruter snu da Oslo kommune ba om at dørene skulle åpne seg automatisk for å hindre spredning av viruset.

  Men fredag opplyser Ruter at det er besluttet at reisende likevel må trykke på dørknappen. Det er besluttet etter en sikkerhetsvurdering gjort av Sporveiene, opplyser Ruter.

  På trikk og buss vil derimot dørene åpne seg automatisk slik smittevernrådene til Oslo kommune tilsier.

 • av NTB
  DEL
  Forsvaret åpner for å droppe bønn

  Tiden med obligatoriske oppstillinger med bønn kan snart være forbi i Forsvaret, som åpner for å droppe både bønn og preken.

  Forsvarsministeren erkjenner at det kan oppleves stigmatiserende å måtte bruke fritaksretten for å slippe å være med på bønnen under bataljonsoppstillinger, skriver Vårt Land.

  – Slik jeg ser det er ikke obligatoriske oppstillinger med bønn forenlig med fritaksretten. Da er det vanskelig å ha dette som praksis, sier Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef for forsvarssjefen, til avisen.

  Saken har kommet opp etter et debattinnlegg i NRK Ytring om kristendommens posisjon i Forsvaret.

  – Selv om stat og kirke offisielt er skilt finner jeg det vanskelig å karakterisere Forsvaret som noe annet enn en kristen organisasjon, skriver Stian Husby, troppssjef i Garden, i kronikken.

  Han viser til at soldater som ikke deltok i bønnen, ikke fikk mulighet til å gå fra oppstillingen under opplesningen og dermed ble passive deltagere.

 • av NTB
  DEL
  Det blir stadig færre italienere
  Italia har i årevis opplevd flere dødsfall enn fødsler, og befolkningen ligger an til å krympe med 20 prosent de neste 50 årene, ifølge landets statistiske sentralbyrå Istat. Foto: AP / NTB
  Italia har i årevis opplevd flere dødsfall enn fødsler, og befolkningen ligger an til å krympe med 20 prosent de neste 50 årene, ifølge landets statistiske sentralbyrå Istat. Foto: AP / NTB

  Italia har lenge hatt en av Europas laveste fødselsrater og om utviklingen fortsetter, vil befolkningen krympe med 20 prosent de neste 50 årene.

  Det viser en ny rapport utarbeidet av Italias statistiske sentralbyrå Istat, som konkluderer med at landet står overfor en mulig krise. Rapporten bærer tittelen «Befolkningens fremtid – færre innbyggere, flere eldre mennesker, mindre familier».

  Nesten hver fjerde italiener, 23,2 prosent, er nå 65 år eller eldre, og i 2050 vil andelen ha økt til 35 prosent, anslår Istat.

  – Det er for tiden ingen faktorer som tyder på at denne trenden vil snu, konstaterer de.

  Ifølge offisiell statistikk hadde Italia ved inngangen av fjoråret 59,6 millioner innbyggere, men dersom Istats prognoser slår til, vil antallet i 2070 ha falt til 47,6 millioner.

  Gjennomsnittsalderen i landet var i fjor 45,7 år, men forventes de neste 30 årene å øke til 50,7 år.

  Helt siden 2007 har Italia registrert flere dødsfall enn fødsler i året, og om tre tiår vil det trolig være dobbelt så mange dødsfall som fødsler i landet, spår Istat.