Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Forfatter Sigurd Helseth (76) er død
22. oktober 2021 kl 10:54av NTB
DEL

Forfatter Sigurd Helseth er død, 76 år gammel. Han er av mange regnet for å være en av landets fremste og mest særegne poeter.

Helseth døde i hjemmet sitt på Sagene i Oslo tirsdag denne uken. Det opplyser forlaget Cappelen Damm i en pressemelding.

Helseth ble født i 1945 i Ålesund. Han debuterte i 1975 med diktsamlingen «Samfunnet tetner til».

– I Helseths diktning har det helt fra debuten pågått en stadig utforskning av diktets mulige former og poesiens språklige uttrykk. Hans poetiske univers er genuint eksperimentelt og forener sanselighet med erfaringspreget mytisk stoff og eksistensiell lidenskap. I de to siste utgivelsene utforsket han haikuformen på en egenartet måte, skriver forlaget.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Tankskip har løsnet etter å ha grunnstøtt i Tromsø

  Tankskipet som grunnstøtte i Tromsø, er nå trukket av grunn og blir tauet inn til kai, opplyser politiet. Det er ikke meldt om personskade eller lekkasje.

  Skipet gikk på grunn ved Lunheim i Tromsø, like øst for Tromsøya.

  Skipet er 80 meter langt og 30 meter bredt, og tar 1.685 kubikk bruttotonnasje, ifølge operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt.

  Ifølge Kileng er det for tidlig å si noe om årsaken til at skipet grunnstøtte. Politiet vil nå etterforske saken.

  – Vi skal nå ta en prat med de som er om bord, for å finne ut hva som har skjedd, sier Kileng til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig vekst i salget av alkoholfri drikke i 2021

  Tall fra Vinmonopolet viser at det ble kjøpt 21 prosent mer alkoholfri drikke i Norge i 2021 enn året før.

  Økningen i salget av alkoholfri drikke er en del av en internasjonal trend, hevder Vinmonopolet overfor Dagen.

  Det totale salget på Vinmonopolet økte med 2,5 prosent i 2021, og dermed var økningen i salget av alkoholfri drikke betydelig.

  – Vi ser nå en klar no-low-trend, som går ut på at kundene ønsker seg drikke som er lave på, eller helt uten, alkohol. Vi ser en klar dreining i etterspørselen. Det er en internasjonal trend der folk ønsker lettere og lysere drikke, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

  All drikke med 2,5 prosent alkohol eller mindre, kan kjøpes i vanlige matbutikker eller på kiosker. Vinmonopolet har enerett på å selge drikke med mer enn 4,7 prosent alkohol.

  Vinmonopolet registrerte først trenden i kjøp av alkoholfri drikke i 2014, og Nordahl tror den vil pågå i mange år fremover.

 • av NTB
  DEL
  Pelslus påvist hos rev på Svalbard

  Nok en gang er det påvist pelslus hos rev på Svalbard. – Opphavet til smitten er foreløpig usikker, sier Sysselmesteren.

  Det ble påvist pelslus hos rev på Svalbard også i 2020. Sysselmesteren skriver i en pressemelding at pelslus fortsatt er et problem.

  – Hvordan dette har oppstått, og hvorvidt det kan smitte fra rev til hund, er foreløpig usikkert, opplyser naturforvalter Egil Rønning hos Sysselmesteren.

  Pelslus er vurdert som smittsomt for voksne hunder, men er ikke spesielt plagsomt for dem. Det er imidlertid uvisst i hvilken grad pelslus hos rev er samme luseart som finnes hos hund.

  I samarbeid med Norsk Polarinstitutt (NP) og Veterinærinstituttet har Sysselmesteren nå informert alle som driver med revefangst denne sesongen om mulig smitterisiko, slik at enkle forholdsregler kan tas for å redusere risikoen for smitteoverføring til hunder.

 • av NTB
  DEL
  Bilfører tiltalt for uaktsomt drap på 13-åring
  Det ble holdt en minnemarkering på Furuset kort tid etter at 13 år gamle Dhenujen Yogathas omkom etter påkjørselen. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Det ble holdt en minnemarkering på Furuset kort tid etter at 13 år gamle Dhenujen Yogathas omkom etter påkjørselen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 32 år gammel mann er tiltalt for uaktsomt drap og for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand etter ulykken der en 13-åring ble påkjørt i Oslo i desember 2020. Gutten døde dagen etter på sykehus av skadene han pådro seg.

  Bilføreren er også tiltalt for å ha stukket fra stedet etter påkjørselen, skriver Avisa Oslo. 32-åringen var, ifølge tiltalen, ruset på GHB og THC, virkestoffet i cannabis, da påkjørselen skjedde i svært høy hastighet. Mannen ble pågrepet i sitt eget hjem senere samme kveld.

  Han erkjenner de faktiske forholdene, men nekter straffskyld, opplyser forsvareren.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne døde etter ATV-ulykke i Indre Østfold

  En kvinne i 40-årene døde tirsdag på sykehus av skadene hun pådro seg i en ATV-ulykke i Tosebygda mandag kveld.

  Kvinnen ble tatt med til Ullevål sykehus etter ulykken med det som ble beskrevet som kritiske skader. Politiet ble orientert tirsdag kveld om at hun var død.

  Avdelingsleder ved Indre Østfold politistasjon Kay Lund-Pettersen sier til Smaalenenes Avis at de pårørende er blitt varslet.

  – Vi har fått et godt bilde av hva som skjedde. Det som trolig har skjedd er at hun kjørte på ATV-en ute på et jorde og falt av. Da slo hun hodet. Hun hadde ikke hjelm på, sier Lund-Pettersen.

 • av NTB
  DEL
  Sverige etterforsker 20 droneobservasjoner
  Svensk politi etterforsker rundt 20 tilfeller av ulovlige overflyvninger av droner. Dronen på bildet er en Airpeak S1 fra Sony, som ble vist frem på teknologimessen CES 6. januar. Foto: Joe Buglewicz / AP Photo / NTB
  Svensk politi etterforsker rundt 20 tilfeller av ulovlige overflyvninger av droner. Dronen på bildet er en Airpeak S1 fra Sony, som ble vist frem på teknologimessen CES 6. januar. Foto: Joe Buglewicz / AP Photo / NTB

  Politiet og Sikkerhetspolitiet i Sverige etterforsker for tiden rundt 20 droneobservasjoner ulike steder i landet. Ingen er så langt mistenkt.

  – Det er utrolig vanskelig å stoppe disse dronene, sier Per Engström i svensk politi.

  Droner har den siste tiden blitt observert over atomkraftverk, flyplasser, slottet og flere steder i Stockholmsområdet. Det kan være snakk om flere enn de om lag 20 tilfellene politiet har fått rapporter om til nå.

  Politiet vet foreløpig ikke hvorfor det har vært så mange rapporterte overflyvninger med droner i det siste.

  – Det er vanskelig å spekulere, men det kan ha å gjøre med at vi har vært mer på vakt den siste tiden, sier Engström.

 • av NTB
  DEL
  Nkom: Ingen farlig stråling fra 5G-telefoner

  Nkom har kontrollert syv populære 5G-telefoner på det norske markedet for stråling for å sikre at de overholder europeisk regelverk. Det gjør de.

  – Målingene vi foretok viste ingen for høye verdier fra mobiltelefonene vi testet, sier Tor Bringsverd, seksjonssjef for utstyr og regulering i Nkom.

  Det ble gjennomført målinger av utvalgte frekvensbånd. Hensikten var å verifisere at utstrålingen fra telefonene overholdt kravene. Alle resultatene fra målingene lå under grenseverdiene som gjelder for å plassere mobiltelefoner på markedet.

  – 5G er ny teknologi som nå blir tatt i bruk, og målingene viser at produsentene til de kontrollerte modellene har forholdt seg til gjeldende krav når de har utviklet produktene, sier Bringsverd.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Oljesøl i Peru knyttes til vulkanutbrudd ved Tonga
  Foto: Reuters/NTB

  Svart råolje har griset til 3 kilometer med strender langs Perus kyst. Oljesølet knyttes til lørdagens vulkanutbrudd og påfølgende tsunami ved Tonga, 10.000 kilometer unna.

  Perus påtalemyndighet har startet etterforskning av det spanske oljeselskapet Repsol. Utslippet skal ha skjedd da et skip ble rammet av uvanlig høye bølger idet det var i ferd med å pumpe olje over til La Pampilla-raffineriet, som eies av Repsol.

  Selskapet risikerer bøter på 290 millioner kroner.

 • av NTB
  DEL
  Dømt til 15 år etter at migranter døde i kjølebil

  En mann er dømt til 15 års fengsel etter at 39 vietnamesiske migranter ble funnet døde i en kjølebil i Storbritannia i 2019.

  Dommen falt i en belgisk domstol onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Rullebane på Tonga ryddet for aske – fly kan lande igjen
  Et satellittfoto fra Maxar Technologies viser rullebanen på Fua'amotu International Airport, som var dekket av aske etter helgens vulkanutbrudd. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB
  Et satellittfoto fra Maxar Technologies viser rullebanen på Fua'amotu International Airport, som var dekket av aske etter helgens vulkanutbrudd. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

  Mannskaper på Tonga har avsluttet arbeidet med å rydde en rullebane som var dekket av aske etter helgens vulkanutbrudd. Fly med nødhjelp kan dermed lande.

  FNs krisekoordinator Jonathan Veitch sier rullebanen på den viktigste øya i stillehavslandet var dekket av et lag aske på mellom 5 og 10 centimeter.

  – Den er ryddet, men ikke tatt i bruk ennå, sier han. Det er ventet flyvninger fra Australia og New Zealand torsdag.

  Minst tre mennesker omkom da vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha'apai eksploderte og forårsaket en stor tsunami lørdag. Ødeleggelsene i området er store.

  Tongas rundt 100.000 innbyggere trenger blant annet rent drikkevann.

 • av NTB
  DEL
  USA lover Ukraina 200 millioner dollar
  USAs utenriksminister Antony Blinken vinker idet han ankommer Boryspil internasjonale lufthavn i Ukraina.
Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB
  USAs utenriksminister Antony Blinken vinker idet han ankommer Boryspil internasjonale lufthavn i Ukraina. Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB

  Ukraina får ytterligere 200 millioner dollar i sikkerhetsstøtte fra USA. Det kom frem under utenriksminister Antony Blinkens besøk i landet.

  USAs utenriksminister Antony Blinken landet onsdag i Ukrainas hovedstad Kiev for å holde krisemøter med landets ledere.

  Frykten for et russisk angrep på landet er stor, og USA vil vise sin støtte til ukrainske myndigheter.

  Tirsdag advarte Det hvite hus om at Russland kan angripe Ukraina «når som helst».

  Moskva har gjentatte ganger nektet for at de planlegger å invadere Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  26 mennesker døde i fritidsbåt på sjøen i fjor

  Sjøfartsdirektoratet registrerte 26 omkomne ved bruk av fritidsbåt i 2021. 19 av de som døde, manglet flyteutstyr.

  Antallet omkomne i 2021 er seks flere enn i 2020. Snittalderen var på 59 år. 25 av de døde var menn.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Hevder Trump trikset seg til billige lån og lavere skatt

  Justismyndighetene i New York hevder de har funnet bevis for at tidligere president Donald Trumps selskaper har gitt "forfalskede og villedende" opplysninger om selskapenes verdier. Hensikten har vært å få billige lån og lavere skatt.

  Det kommer frem i rettsdokumenter som er lagt frem for retten, og som Associated Press har fått tilgang til.

  Trumps selskaper skal overfor banker ha blåst opp verdien i selskapene for å få bedre lånebetingelser. Samtidig skal de ha gitt gale opplysninger til skattemyndighetene for å kutte skatten.

  Selskapet skal blant annet ha påstått at Trumps toppleilighet på Manhattan var nesten tre ganger større enn den egentlig er. Dermed blåste de opp verdien med 1,76 milliarder kroner.

  Bakteppet er at det i delstaten New York foregår to etterforskninger mot Trump i samtidig. Granskningen ledet av justismyndighetene og demokraten Letitia James kan ende opp med et sivilt søksmål.

  En granskning foretatt av påtalemyndighetene i New York kan ende opp med en straffesak.

  Trumps advokater kaller det hele en heksejakt. De motsetter seg at Trump og sønnene skal måtte svare på spørsmål i den sivile saken fordi de mener hensikten er å skaffe bevis til straffesaken.

 • av NTB
  DEL
  Oslo kommune gjør vegetarmat til standard ved arrangementer
  Direktivet er sendt av byrådet i Oslo til alle kommunale virksomheter. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Direktivet er sendt av byrådet i Oslo til alle kommunale virksomheter. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Fra nå av må de som ønsker noe annet enn vegetarmat ved Oslo kommunes arrangementer, si ifra om det på forhånd.

  Det skjer ved at vegetarmat gjøres til standarden ved arrangementer, skriver Vårt Oslo.

  «Vegetarmat skal være standardvalget på kommunale arrangementer. At vegetarmat skal være standardvalget betyr at det er vegetarisk mat som serveres», heter det i et direktiv sendt fra byrådet til 55 kommunale virksomheter i Oslo 3. januar i år.

  «Med mindre gjesten ber om noe annet», presiseres det videre.

  I 2019 gjorde Oslo kommune ifølge Nettavisen vegetarmat til standardvalg ved julebordet sitt, og de som ønsket kjøtt, måtte si ifra på forhånd.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag

  Breiviks krav om løslatelse behandles videre

  Dag to av behandlingen av Breiviks krav om løslatelse gjennomføres i gymsalen ved Skien fengsel. Pär Öberg, et profilert medlem av Den nordiske motstandsbevegelsen i Sverige, skal vitne via telefon. Deretter er det satt av flere timer til psykiater Randi Rosenqvists vitnemål. Hun er sikkerhetsansvarlig psykiater i Telemark fengsel og har skrevet flere risikovurderinger av Breivik.

  Kulturlivet demonstrerer mot smitteverntiltak

  Representanter for Norges kulturliv samles til demonstrasjon foran Stortinget. De krever at dagens antallsbegrensning opphører, og at kompensasjonsordningen endres slik at den faktisk kompenserer for tapte inntekter.

  Debatt i Sikkerhetsrådet om Israel og Palestina

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er i New York for å lede et ministermøte i Sikkerhetsrådet. Blant innlederne er norske Tor Wennesland, som er FNs spesialkoordinator for fredsprosessen for Israel og Palestina.

  USAs utenriksminister i Ukraina

  USAs utenriksminister Antony Blinken er i Ukraina, der han skal møte landets president Volodymyr Zelenskyj og utenriksminister Dmytro Kuleba. President Joe Biden sa i går at Russland når som helst kan komme til å angripe Ukraina.

  Statsministeren i Berlin

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal møte Tysklands statsminister Olaf Scholz i Berlin. Støre skal også møte president Frank-Walter Steinmeier, delta på en paneldebatt med tysk næringsliv om energi, besøke en utstilling laget av norske Mad arkitekter og delta i en diskusjon om sikkerhetspolitikk i regi av München Security Conference.

  Muntlig spørretime på Stortinget

  Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) deltar i Stortingets muntlige spørretime.

 • av NTB
  DEL
  SV vil øke formues- og utbytteskatten

  Når det skal forhandles om revidert statsbudsjett til våren, vil SV kreve ytterligere økning i formues- og utbytteskatten.

  Overfor Dagens Næringsliv varsler Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson, at partiet vil prioritere å skattlegge de rike.

  Sigbjørn Gjelsvik, Sps finanspolitiske talsperson, avviser allerede nå kravet.

  Aps finanspolitiske talsperson, Eigil Knutsen, vil ikke kommentere kravet fra SV, men sier til DN at «nå har vi nettopp vedtatt skatteopplegget for 2022».

 • av NTB-AFP-TT
  DEL
  Folket i Mexico skal stemme over presidenten

  Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador har fått viljen sin: Det skal holdes folkeavstemning for å avgjøre om han skal bli sittende eller ei.

  Det er samlet inn de nødvendige 2,8 millioner signaturene, fra 3 prosent av den registrerte velgerbasen i landet, for å gjennomføre valget, kunngjorde de mexicanske valgmyndighetene tirsdag.

  Lopez Obradors plan om å holde folkeavstemning om et potensielt nyvalg halvveis i sin seksårsperiode har splittet opinionen i landet. Presidenten hevder at det er viktig for demokratiet, mens kritikere mener han kaster bort ressurser.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Rudy Giuliani stevnes av 6. januar-komiteen
  Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  Tidligere New York-ordfører og Donald Trump-advokat Rudy Giuliani er blant flere som stevnes av komiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar i fjor.

  I tillegg til Giuliani stevnes Jenna Ellis, Sidney Powell og Boris Epshteyn. Alle fire er advokater som forsvarte Trump og fremførte hans falske påstander om valgfusk i forbindelse med presidentvalget i 2020.

  – De fire som er stevnet i dag, fremmet grunnløse konspirasjonsteorier om valgfusk, drev forsøk på å gjøre om på valgresultatet eller var i direkte kontakt med den tidligere presidenten om forsøk på å stanse tellingen av valgmannsstemmene, heter det i en uttalelse fra den demokratiske kongressrepresentanten Bennie Thompson, som leder komiteen.

  Komiteen sier den ønsker papirer og vitnesbyrd fra Giuliani om hans innsats for å fremme Trumps påstander om valgfusk. De vil også høre om hans angivelige forsøk på å overtale tjenestepersoner på delstatsnivå til å forsøke å gjøre om på valgresultater.

 • av NTB
  DEL
  Politiet i Bergen etterforsker mistenkelig dødsfall

  En mann i 30-årene er funnet død i en leilighet på Laksevåg i Bergen. Politiet etterforsker saken som et mistenkelig dødsfall.

  Meldingen om likfunnet kom klokken 18.30 tirsdag.

  – Politiet er på stedet med flere ressurser, og kriminaltekniske etterforskere har nylig kommet til stedet, opplyser operasjonsleder Jørgen Ommedal i Vest politidistrikt.

  Politiet har avhørt avdødes nærmeste omgangskrets og familie, og det planlegges en rundspørring i nabolaget.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  Russiske marinefartøyer har forlatt Østersjøen
  Seks russiske landgangsfartøyers ankomst i Østersjøen i forrige uke fikk Sverige til å skjerpe beredskapen og sende militære forsterkninger til øya Gotland.
  Seks russiske landgangsfartøyers ankomst i Østersjøen i forrige uke fikk Sverige til å skjerpe beredskapen og sende militære forsterkninger til øya Gotland. Foto: TT / AP / NTB

  Seks russiske landgangsfartøyer skapte stor bekymring i Sverige da de nylig ankom Østersjøen. Nå har de forlatt området, opplyser det svenske forsvaret.

  Marinefartøyenes nærvær fikk det svenske forsvaret til å øke beredskapen, blant annet på øya Gotland. Tirsdag forlot imidlertid de seks fartøyene Østersjøen igjen.

  – Tre passerte Skagen tidligere i dag, og de tre andre passerte Storebælt-broen for noen timer siden, sier det svenske forsvarets pressevakt Therese Fagerstedt.

  Sverige har fulgt nøye med på de russiske landgangsfartøyenes bevegelser siden de ankom Østersjøen i forrige uke. Russiske marinefartøyer er ikke uvanlig i området, men antallet var uvanlig høyt.

  – Ingenting i det vi nå ser, utgjør et trusselbilde. Nå begynner vi å vende tilbake til normalbildet, sier Fagerstedt.