Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
FHI: Flere bør ta tredje dose koronavaksine
22. oktober 2021 kl 11:02av NTB
DEL
Overlege i FHI Sara Watle anbefaler personer med alvorlig nedsatt immunforsvar å ta en 3. dose koronavaksine.
Foto: Lise Åserud / NTB
Overlege i FHI Sara Watle anbefaler personer med alvorlig nedsatt immunforsvar å ta en 3. dose koronavaksine. Foto: Lise Åserud / NTB

Over 60.000 personer har så langt tatt tre doser koronavaksine. Flere av dem som tilhører sårbare grupper, bør benytte seg av tilbudet, ifølge FHI.

– For hver uke ser vi at flere av de med alvorlig nedsatt immunforsvar tar tredje dose, og det er veldig bra. Samtidig tror vi at en del enten ikke har fått med seg tilbudet, eller ikke har hatt anledning til å ta tredje dose ennå, sier overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI) Sara Viksmoen Watle.

De som nå får tilbud om en tredje vaksinedose, er personer som er ekstra sårbare ved smitte. Den tredje dosen gjør dem bedre beskyttet.

Det siste døgnet er det registrert 748 koronasmittede i Norge. Det er 392 flere enn samme dag i forrige uke. Torsdag var 121 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Kommunalministeren havnet i grøfta
  Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) var involvert i en utforkjøring torsdag kveld, men kom fra det uten skader. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB
  Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) var involvert i en utforkjøring torsdag kveld, men kom fra det uten skader. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

  Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) var en av dem som satt i en bil som kjørte av veien i Bø i Vesterålen tidligere i kveld.

  Det bekrefter departementet overfor NRK.

  – Han satt i den bilen som skled av veien. Det går bra med ham, og han har kommet seg videre til møtet, sier kommunikasjonssjef Kjersti Bjørgo.

  Twitter meldte om hendelsen ved 18-tiden torsdag.

  – En bil kjørt utfor veien. Flere personer i bilen. Formentlig mindre skader på involverte personer, tvitret nordlandspolitiet.

  Senere meldte de at alle var ute av bilen og at de ble undersøkt av helsepersonell på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Flere døde funnet etter forlis utenfor Florida

  Ytterligere fire døde er funnet i sjøen etter forliset utenfor Florida mandag. Men det er ikke lenger håp om å finne overlevende, og redningsarbeidet avsluttes.

  Det opplyser den amerikanske kystvakten torsdag ettermiddag lokal tid.

  En person ble funnet død onsdag, mens 34 andre fortsatt er savnet. Flere skip har deltatt i redningsaksjonen, og det har også blitt søkt fra luften.

  Båten med til sammen 39 mennesker om bord forliste mandag mens det var på vei fra Bahamas til Florida.

  Kystvakten mistenker at passasjerene ble forsøkt smuglet til USA. Migranter har lenge brukt Bahamas-øyene som stopp på veien til Florida.

 • av NTB
  DEL
  Det hvite hus: Biden skal snakke med Zelenskyj kveld

  USAs president Joe Biden skal snakke med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på telefon i kveld, opplyser Det hvite hus.

  Det er ikke oppgitt eksakt klokkeslett for møtet, men Bidens pressesekretær Jen Psaki sier at samtalen vil finne sted torsdag ettermiddag Washington-tid.

  Håpet om en diplomatisk løsning på Ukraina-konflikten med Russland stiger. Selv om frontene fortsatt er steile, er det varslet nye møter de neste dagene.

  Fredag skal Frankrikes president Emmanuel Macron ha et telefonmøte med Russlands president Vladimir Putin.

 • av NTB
  DEL
  Støre møtte Biden i Det hvite hus: – Et alvorsfylt møte
  Foto: Pontus Höök / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde torsdag et 20 minutter langt møte med USAs president Joe Biden i Det hvite hus.

  De to møttes på Bidens kontor.

  – Det var et hyggelig møte og et alvorsfylt møte. Det var om status på det som skjer med Russland og USA rundt Ukraina, men også i et større perspektiv. Vi diskuterte også Afghanistan og samarbeid om klima. Det var nyttig, og jeg er takknemlig for at Biden tok seg tid til besøket, sa Støre til TV 2 i etterkant av møtet.

  Statsministeren var egentlig invitert til Det hvite hus for å møte Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

 • av NTB
  DEL
  Honduras har fått sin første kvinnelige president
  Honduras nye president Xiomara Castro sammen med ektemannen, tidligere president Manuel Zelaya, som ble avsatt i et militærkupp i 2009. Foto: Moises Castillo / AP / NTB
  Honduras nye president Xiomara Castro sammen med ektemannen, tidligere president Manuel Zelaya, som ble avsatt i et militærkupp i 2009. Foto: Moises Castillo / AP / NTB

  Venstreorienterte Xiomara Castro er tatt i ed som Honduras første kvinnelige president.

  En rekke kjente politikere deltok på torsdagens seremoni, deriblant USAs visepresident Kamala Harris.

  Castro (62) ble tatt i ed etter at hun tilsynelatende har løst en konflikt som førte til et internt opprør i hennes eget parti.

  På seremonien deltok også Luis Redondo, som Castro ønsker skal bli president i nasjonalforsamlingen. Opprøret i partiet Libre skyldes nettopp hvem som skal ha det viktige vervet.

  Forventningene til at Castro er skyhøye, men det er fortsatt usikkert om hun vil få den støtten i nasjonalforsamlingen som hun trenger for å gjennomføre sin politikk.

  Hun vant valget 28. november, og lettelsen var stor over at avviklingen gikk relativt problemfritt, og at hun vant en relativt klar seier. Siden da har imidlertid konflikten om hvem som skal lede nasjonalforsamlingen, ført til frykt for politisk lammelse i en situasjon der Castro trenger å komme raskt i gang for å løse noen av Honduras mange problemer.

 • av NTB
  DEL
  Mann knivstukket i Stavanger – skadeomfang ukjent

  En mann er knivstukket i en leilighet i Stavanger sentrum. Skadeomfanget er ukjent. En kvinne er pågrepet, opplyser politiet.

  En mann er knivstukket og blir sett til av helsepersonell, det er ukjent skadeomfang, heter det i en Twitter -melding fra Sørvest politidistrikt.

  De opplyser videre at en kvinne er pågrepet, og at de driver med etterforskning på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Fotgjenger alvorlig skadet i påkjørsel

  En kvinne i 60-årene er alvorlig, men ikke livstruende skadet i en bilulykke på Frogner i Oslo. Føreren av bilen har fått førerkortet beslaglagt.

  – Påkjørselen skjedde i fotgjengerfeltet. Fotgjengeren er fraktet til sykehus. Føreren av bilen har fått førerkortet beslaglagt, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

  Ifølge operasjonsleder Gjermund Stokkli var fotgjengeren en kvinne i 60-åra.

  – Hun er ikke livstruende skadet, men blir nok værende på sykehus en stund, sier Stokkli til NTB.

  Politiet fikk inn melding om hendelsen, som skjedde i Riddervoldsgate på Frogner i Oslo, klokken 15.04 torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Skuddveksling mellom Kirgisistan og Tadsjikistan

  Grensevakter i Kirgisistan og Tadsjikistan skjøt torsdag mot hverandre, og kirgiserne anklager tadsjikene for å ha brukt bombe- og granatkastere.

  Ifølge Kirgisistan var det Tadsjikistan som åpnet ild først. Tidligere på dagen ble en viktig vei i området blokkert av sivile.

  – Veien ble gjenåpnet, men situasjonen ble raskt forverret grunnet våpenbruk fra tadsjikisk side mot kirgisiske grensevakter, het det i en uttalelse fra Kirgisistans nasjonale sikkerhetsråd.

  Langvarige uenigheter om jord og vann langs den bestridte grensen har ofte forårsaket trefninger. I fjor ble minst 50 personer drept i kamper mellom partene.

 • av NTB
  DEL
  Scholz besøker Biden 7. februar
  Tysklands statsminister Olaf Scholz. Foto: Tobias Schwarz/Pool Photo via AP, File/NTB
  Tysklands statsminister Olaf Scholz. Foto: Tobias Schwarz/Pool Photo via AP, File/NTB

  USAs president Joe Biden har invitert Tysklands statsminister Olaf Scholz på besøk til Det hvite hus 7. februar for å diskutere Ukraina-situasjonen.

  – Statsminister Scholz' besøk gir oss en mulighet til å stadfeste de sterke båndene mellom USA og Tyskland. De to lederne skal diskutere deres felles innsats for både de diplomatiske samtalene som pågår og for å hindre russisk aggresjon mot Ukraina, sier Bidens pressesekretær Jen Psaki.

  Tyskland spiller en nøkkelrolle i det diplomatiske spillet rundt Ukraina, og bidro sammen med Frankrike til at russiske og ukrainske diplomater møttes ansikt til ansikt i Paris onsdag for første gang siden november.

 • av NTB
  DEL
  Jehovas vitner nektes statsstøtte

  Trossamfunnet Jehovas vitner nektes statsstøtte for 2021 på grunn av sin eksklusjonspraksis, har Statsforvalteren i Oslo og Viken besluttet.

  I en melding på sine nettsider skriver Statsforvalteren at de har funnet flere brudd på trossamfunnsloven hos Jehovas vitner.

  – Etter å ha mottatt varslinger fra tidligere medlemmer angående eksklusjon og utstøtelse av medlemmer, har Barne- og familiedepartementet bedt Statsforvalteren i Oslo og Viken om å gjennomgå Jehovas Vitners egne redegjørelser og publikasjoner. I denne gjennomgangen har Statsforvalteren avdekket flere brudd på trossamfunnsloven, heter det ifølge Vårt Land.

  Eksklusjonspraksisen innebærer at medlemmer nektes kontakt med utmeldte medlemmer. Dette mener Statsforvalteren strider med retten til fri utmelding og trossamfunnslovens paragraf 2.

  – Trossamfunnet åpner også for å ekskludere døpte mindreårige. Det betyr at barn kan bli ekskludert dersom de bryter trossamfunnets regler. Vi mener dette er negativ sosial kontroll og krenker barns rettigheter, skriver Statsforvalteren.

  – Vi har vurdert lovbruddene som systematiske og forsettlige, og har derfor valgt å nekte tilskudd, skriver Statsforvalteren.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Fotgjenger alvorlig skadet etter ulykke

  En fotgjenger er alvorlig skadet etter en trafikkulykke i Riddervoldsgate på Uranienborg i Oslo, skriver politiet på Twitter.

  En bil har truffet fotgjengeren, som nå blir kjørt til sykehus.

  Politiet og ambulanse er på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Støre i Det hvite hus. Får ikke møte Biden
  Statsminister Jonas Gahr Støre i New York tidligere i uka.
Foto: Pontus Höök / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre i New York tidligere i uka. Foto: Pontus Höök / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal torsdag i møter i Det hvite hus i Washington, men ikke med president Joe Biden.

  USAs regjeringssjef er ikke den Støre skal møte i Det hvite hus, men derimot skal han møte Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, melder VG.

  Møtet skulle egentlig ha skjedd onsdag kveld i den norske ambassaden, men ble flyttet da Støre og hans følge fikk togproblemer på vei fra New York.

  Dermed ble møtet også flyttet til Det hvite hus, der Sullivan arbeider.

  Statsministeren er for tiden i USA i forbindelse med at Norge i januar har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd.

 • av NTB
  DEL
  Søviknes stiller på nytt som ordførerkandidat i Bjørnafjorden
  Terje Søviknes på Fremskrittspartiet valgvake på Hotel Bristol ved stortingsvalget 2021.
  Terje Søviknes på Fremskrittspartiet valgvake på Hotel Bristol ved stortingsvalget 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Fremskrittspartipolitiker og tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes har sagt ja til å stille som ordførerkandidat i Bjørnafjorden til neste år.

  Ifølge avisen Midtsiden ble det avklart på et ordinært årsmøte i lokallaget Bjørnafjorden Frp tirsdag. Kandidaturet forutsetter at lokallaget ønsker det.

  – Basert på tilbakemeldingene i årsmøtet er det ingenting som tyder på noe annet, uttalte Søviknes under årsmøtet.

  Søviknes har vært ordfører i Os kommune fra 1999 til 2016, før han ble olje- og energiminister. I 2018 gikk han tilbake til ordførerjobben, som han mistet etter valget i 2019. Os er nå en del av Bjørnafjorden kommune.

 • av NTB
  DEL
  Fare for jordskred på Vestlandet

  Fredag og lørdag kan det komme så mye som 50 millimeter regn på Vestlandet. Der er derfor sendt ut gult farevarsel om jordskred i området.

  Nedbøren ventes fra fredag kveld til lørdag ettermiddag og vil etter hvert falle som regn opp mot 1000 meter over havet.

  Utsatte veier og veistrekninger kan bli stengt.

  Gult farevarsel er det laveste varslingsnivået, men folk bes holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.

 • av NTB
  DEL
  Boligområde evakueres etter funn av sprengstoff

  Et boligområde ved Reina i Steinkjer evakueres etter at det er funnet sprengstoff nedgravd i jorden der. Politiet går fra dør til dør for å få folk vekk.

  Trønder-Avisa skriver at det er rundt 20 boliger som evakueres, og at det opprettes en sikkerhetssone på 100 meter fra funnstedet.

  – Sprengstoffet er funnet i forbindelse med gravearbeider. Nå må vi sikre dette til vi får eliminert faren, sier operasjonsleder Ove Tokstad i Trøndelag politidistrikt.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Utsetter klagebehandling for «Hylla»

  Det lille boligområdet «Hylla» ved Brynsbakken i Oslo skal etter planen rives for å gi plass til to nye jernbanespor gjennom området.

  Et knapt bystyreflertall stemte for planene i mars i fjor.

  Etter vedtaket kom det inn svært mange klager til Statsforvalteren, blant annet fra naboer som var berørt av saken.

  Fristen for klagebehandlingen var opprinnelig satt til utgangen av januar i år. Nå opplyser Statsforvalteren i Oslo og Viken at de ikke rekker dette. De forlenger saksbehandlingstiden til ut februar.

  De opplyser om at stor saksmengde og sakens omfang er årsaken.

  Oslo bystyre vedtok i går et midlertidig forbud mot rivning i området med trehusbebyggelse fra 1850-tallet.

 • av NTB
  DEL
  Flere personer pågrepet etter brann i Hamar

  Politiet har pågrepet og siktet flere personer etter brannen i Hamar i natt. Det skriver de i en pressemelding. Personene er siktet for medvirkning til uaktsom fremkalling av fare for allmennheten ved brann.

  De siktede personene vil avhøres i dag, og de har ikke ennå fått oppnevnt forsvarere.

  Rundt 50 personer ble evakuert fra nærliggende bygninger som følge av brannen.

 • av NTB
  DEL
  IS-kvinner skal være på vei til Sverige

  Minst to kvinner er blitt utvist av de kurdiske myndighetene i det nordøstlige Syria og er på vei til Sverige, ifølge flere svenske medier.

  Ifølge SVT skal en delegasjon fra myndighetene, bestående av blant annet politi, sosialarbeidere og leger, møte kvinnene på Arlanda-flyplassen utenfor Stockholm torsdag.

  Göteborgs-Posten skriver at det dreier seg om to kvinner.

  To ganger i løpet av høsten har svenske myndigheter tatt imot grupper på tre kvinner som er blitt utvist fra Syria. Kvinnene sluttet seg til terrorgruppen IS og har siden dens kollaps vært fengslet i de kurdiske styrkenes leirer.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Nye samtaler med Russland er gode nyheter
  Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod holdt pressemøte sammen med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba torsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP / NTB
  Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod holdt pressemøte sammen med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba torsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP / NTB
  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba møter pressen i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP / NTB
  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba møter pressen i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Nye planlagte samtaler mellom Ukraina og Russland i februar er positivt, mener Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba, som er på besøk i Danmark.

  – Den gode nyheten er at representantene er enige om å møtes i Berlin om to uker. Det betyr at i det minste de neste to ukene er Russland i det diplomatiske sporet, sa Kuleba til pressen i København torsdag.

  Dagen før møttes høytstående tjenestemenn fra russisk og ukrainsk side i Paris. Også representanter fra Frankrike og Tyskland var til stede.

  I anledning Kulebas Danmark-besøk kunngjorde utenriksminister Jeppe Kofod (S) at de gir 550 millioner kroner til Ukraina over de neste fire årene for å støtte demokratiske reformer og kampen mot korrupsjon. Også Georgia får pengestøtte.

  – På den måte kan vi styrke landenes robusthet i en tid da Russland fortsetter med sin helt uhørte oppbygging av tropper i og utenfor Ukrainas grenser, sier Kofod i en pressemelding.

  Kuleba skal i løpet av besøket i Danmark til audiens hos dronning Margrethe og kronprins Frederik. Han skal også møte statsminister Mette Frederiksen (S).

 • av Hanne Christiansen
  DEL
  SDF: 60–90 nye IS-terrorister funnet i syrisk fengsel

  Onsdag tok den kurdiskdominerte militsen SDF tilbake kontrollen over et fengsel i Hasaka nordøst i Syria. Fengselet huser rundt 3500 IS-medlemmer og ble angrepet av IS-krigere med en bilbombe for én uke siden.

  Torsdag morgen sier imidlertid SDF at de har oppdaget ytterligere 60–90 IS-krigere som har barrikadert seg nord i fengselsbygget.

  – Våre styrker har bedt terroristene overgi seg på en trygg måte. Hvis de ikke gjør det, vil vi håndtere dem, skriver SDF i en uttalelse.