Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Her er de savnede i Kvam
27. oktober 2021 kl 08:40av Wasim Riaz
DEL
Ruth Wathne (68) og Nils Johan Baardsen (72).
Ruth Wathne (68) og Nils Johan Baardsen (72). Foto: Privat

De pårørende til de tre savnede i Kvam har i dag frigitt bilder av de savnede.

Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) er fremdeles savnet etter at de søndag kveld forsøkte å krysse Tokagjelselva i en liten båt like overfor en stor foss med et fall på 15 meter.

Mandag kveld gjorde politiet det klart at de ikke lenger har håp om å finne de tre savnede i Kvam i live. Leteaksjonen ble nedskalert, og det søkes nå etter antatt omkomne.

Kjell Arne Pedersen (64)
Kjell Arne Pedersen (64) Foto: Privat

Hunden Leo er også savnet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Danmark har fått «ønskeliste» fra Ukraina
  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba var torsdag i København på et to dager langt besøk. Han har overlevert en ønskeliste over hvilke våpen landet vil ha. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix via AP / NTB
  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba var torsdag i København på et to dager langt besøk. Han har overlevert en ønskeliste over hvilke våpen landet vil ha. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Ukraina har overlevert en ønskeliste til Danmark over hvilke våpen landet har bruk for.

  Det sier den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba, ifølge den danske avisen Politiken.

  Ukraina ønsker å ruste opp fordi Russland har utplassert rundt 100.000 soldater nær grensen til Ukraina.

  Danmarks forsvarsdepartement har mottatt ønskelisten og opplyser at man diskuterer et bidrag til Ukraina, bestående av cyberrådgivere. Men departementet gir ikke svar på om det drøfter et eventuelt våpenbidrag.

 • av NTB
  DEL
  Biden sender soldater til Øst-Europa

  USAs president Joe Biden sier at han snart skal sende et lite antall amerikanske soldater for å styrke Natos tilstedeværelse i Øst-Europa.

  – Jeg skal flytte styrker til Øst-Europa og Nato-landene i nær fremtid. Men ikke for mange, sa Biden til journalister fredag etter at han kom tilbake til Washington fra et besøk i Philadelphia.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Solid avslutning på Wall Street

  Wall Street-aksjene endte etter en berg- og dalbaneferd gjennom uken med oppgang fredag.

  Dow Jones steg 1,7 prosent. Den bredere S & P 500 avsluttet fredagen med en oppgang på 2,4 prosent, mens teknologitunge Nasdaq gjorde et byks på 3,1 prosent.

  I åpningstimene fredag var det nedgang, men aksjene dyttet seg inn i positivt terreng utover dagen, før de steg heftig de siste timene.

  Sjefstrateg Art Hogan ved National Securities beskriver ukens dynamikk som en tautrekking mellom bekymringer knyttet til sentralbankens pengepolitikk på den ene siden og relativt solide nøkkeltall på den andre siden.

  Apple-aksjen bidro til Nasdaqs store oppgang fredag etter at selskapet la frem et resultat med en rekordhøy kvartalsomsetning på 124 milliarder dollar. Apples utvikling bidro også til å trekke opp Amazon, Facebooks moderselskap Meta og Googles moderselskap Alphabet. Alle disse legger frem resultater i neste uke.

 • av NTB
  DEL
  BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager
  Everton-spillerne kan få Frank Lampard som sin nye sjef. Ifølge BBC er Lampard tilbudt managerjobben i klubben. Foto: Jon Super, AP / NTB
  Everton-spillerne kan få Frank Lampard som sin nye sjef. Ifølge BBC er Lampard tilbudt managerjobben i klubben. Foto: Jon Super, AP / NTB

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Ifølge BBC var også Vitor Pereira og fungerende manager Duncan Ferguson med i den siste intervjurunden fredag, men kanalen mener å vite at Lampard har fått tilbudet.

  Klubben jager en erstatter etter at Rafael Benitez fikk sparken. Klubben vant bare en av hans 13 siste kamper.

  Tidligere Everton-spiller Wayne Rooney var også i bildet, men han ønsket ikke å gå i samtaler med Everton-ledelsen ettersom han vil fortsette som Derby-manager.

 • av NTB
  DEL
  To biler skadet i brann på Holmlia i Oslo
  To biler fikk omfattende skader i en brann på Holmlia i Oslo fredag kveld.
  To biler fikk omfattende skader i en brann på Holmlia i Oslo fredag kveld. Foto: Javad Parsa / NTB

  To biler sto fredag kveld i brann på Holmlia i Oslo. Det ble innledningsvis meldt om spredningsfare, men brannene ble raskt slukket.

  – Det er en del røyk i området. Beboere i nærliggende blokk bes lukke dører og vinduer, skrev 110-sentralen i Oslo på Twitter ved 21.45-tiden fredag.

  Ifølge Oslo politidistrikt sto en av bilene inntil en boligblokk i betong.

  – Ikke umiddelbar spredningsfare til bygningen, men det er mye røyk og flammer på stedet, skrev politiet på Twitter.

  I en oppdatering få minutter senere meldte politiet at brannvesenet hadde slukket brannen.

  – Det er fortsatt røyk i området, og nødetatene er fortsatt på stedet. Foreløpig ukjent årsak, men vi etterforsker, skrev de.

 • av NTB
  DEL
  Pågrepne etter brann i Hamar er løslatt

  Politiet har løslatt de tre personene som ble pågrepet etter brannen i Grønnegata i Hamar onsdag kveld.

  – Etter en konkret vurdering av sakens opplysninger har politiet besluttet å løslate de pågrepne. Politiet etterforsker fortsatt saken med sikte på å avklare hendelsesforløpet. Kripos vil bistå med ytterligere tekniske undersøkelser over helgen, sier politifullmektig Ragnhild Klerud Johannessen i Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Historisk fall i Russlands innbyggertall
  Russland hadde en historisk stor nedgang i folketall i fjor. Bildet viser folk på vei ned på en metrostasjon i St. Petersburg. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB
  Russland hadde en historisk stor nedgang i folketall i fjor. Bildet viser folk på vei ned på en metrostasjon i St. Petersburg. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB

  I løpet av 2021 falt innbyggertallet i Russland med 1,04 millioner. Det er en historisk nedgang, ifølge landets statistikkbyrå.

  Ikke siden Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 har det vært en så stor nedgang i innbyggertallet. Det er i dag om lag 145 millioner innbyggere i Russland.

  På 1990-tallet var fødselstallene lave på grunn av økonomisk usikkerhet etter Sovjetunionens kollaps. Men landets demografiske problemer har forverret seg under pandemien.

  Fødselstallene i landet har dalt de siste årene fordi generasjonen som i dag får barn, er relativt liten. I gjennomsnitt får hver russiske kvinne i dag 1,5 barn. For at fødselstallet skal holde seg stabilt, må kvinner i snitt få 2,1 barn.

  Pandemien har også hatt innvirkning på folketallet. Nye tall fra det russiske statistikkbyrået Rosstat viser at over 660.000 mennesker dødd av eller med koronavirus i kroppen siden pandemien startet for to år siden.

  Det er nesten dobbelt så mange som de om lag 329.000 dødsfallene som det opplyses om på en hjemmeside drevet av den russiske regjeringen.

  Tallet gjør samtidig Russland til det land i verden som har registrert nest flest koronarelaterte dødsfall i verden. Kun USA har flere.

 • av NTB
  DEL
  Januar ble rekordmåned for nedbør og varme i Norge
  Januar 2022 ble en måned med mye vær. Her fra da Kvamsbekken på Fannrem i Orkland kommune flommet over under ekstremværet Gyda. Foto: Ole Martin Wold / NTB
  Januar 2022 ble en måned med mye vær. Her fra da Kvamsbekken på Fannrem i Orkland kommune flommet over under ekstremværet Gyda. Foto: Ole Martin Wold / NTB

  Meteorologisk institutt har registrert 32 nedbørs- og 28 varmerekorder i januar måned. Ifølge en klimaforsker spilte ekstremværet Gyda en stor rolle.

  – Det er uvanlig mye. Nå er det typisk at det er mange flere varmerekorder enn kulderekorder. Det har med at vi får et stadig varmere klima, sier klimaforsker Hanne Heiberg til NRK. Hun sier at mange av rekordene er knyttet til ekstremværet Gyda.

  Av de 32 nedbørsrekordene er flest satt i Trøndelag med 18. Deretter følger fylkene Møre og Romsdal og Vestland med henholdsvis fem og tre rekorder.

  Begynnelsen av 2022 har også vært preget av høye temperaturer, og det er satt 28 varmerekorder. Her har Viken flest med åtte, mens Innlandet og Troms og Finnmark deler annenplassen med sju.

  24. januar ble det målt hele 12,2 grader i Alta. Den gamle januarrekorden var på 9,9 grader og ble registrert i 1992. Oslo tangerte 14. januar fylkesrekorden fra 1898 med 12,5 grader på Hovin stasjon.

  – Det er satt varmerekorder i to bølger, i midten av måneden i Sør-Norge, mens vi i nord fikk flere rundt 24. januar. I begge tilfellene er det fønvind som er forklaringen. Sterk vind over et fjell kan gi svært høye temperaturer på lesiden, sier klimaforsker Jostein Mamen til statskanalen.

 • av Nora Berntzen
  DEL
  Russland flytter blodforsyninger nær Ukraina

  Russlands militære oppbygging rundt Ukraina innebærer nå forsyninger av blod samt annet medisinsk utstyr. Det melder Reuters.

  Det er tre amerikanske tjenestemenn som har observert blodforsyningene.

  De mener at medisinsk utstyr kan være en avgjørende indikator på om Russland vil gjennomføre en invasjon.

  Det mistenkes at Russland har skaffet blodforsyninger som en nødvendighet for å behandle skadede ofre etter et eventuelt angrep.

  Du kan lese mer om Ukraina-konflikten her.

 • av NTB
  DEL
  USA og EU jobber for å finne alternative gassforsyninger

  USA og EU samarbeider for å finne alternative forsyninger av naturgass til Europa dersom gassgiganten Russland beslutter å gjengjelde sanksjoner mot seg.

  Det sier president Joe Biden og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en felles uttalelse fredag.

  – USA og EU jobber sammen for en uavbrutt, tilstrekkelig og jevn forsyning av naturgass til EU fra ulike kilder over hele verden for å unngå forsyningssjokk, sier de to i uttalelsen.

  Russland er den største eksportøren av gass til Europa og står for om lag 40 prosent av gassforsyningen. Men energiprisene er skyhøye, og vinteren er fortsatt lang.

  USA og europeiske Nato-allierte truer med å innføre strenge sanksjoner mot Russland dersom russiske styrker angriper Ukraina. Frykten er at Russland vil bruke sin energidominans som pressmiddel.

  Det hvite hus leder nå an i jakten på forsyningskilder som man kan ha i bakhånd, deriblant flytende naturgass (LNG), som kan fraktes på skip. Amerikanske tjenestemenn sier at noen LNG-forsyninger fra Midtøsten som opprinnelig var ment for Asia, allerede er solgt på nytt og omdirigert til Europa.

 • av NTB
  DEL
  Drevdal anker erstatningskrav

  Gaute Drevdals forsvarer Victoria Holmen opplyser at erstatningskravene han ble dømt til å betale vil bli anket til Høyesterett.

  – De sivile kravene vil bli påanket. Vår klient har vært gjennom over seks år med straffeforfølgning. Han er utslitt og trenger litt ro, skriver hun i en SMS til NTB.

  Drevdal (52) ble fredag dømt til ett års fengsel i Borgarting lagmannsrett. Han ble frifunnet for åtte av ni voldtekter han var tiltalt for.

  Drevdal dømmes likevel til å betale sivile krav på 150.000 kroner til tre av de fornærmede kvinnene, 120.000 kroner til to av de fornærmede kvinnene, mens han frikjennes for erstatningskravene for de fire resterende kvinnene. I erstatningssaker er beviskravene og skyldkravet noe annerledes enn for straffesaker.

 • av NTB
  DEL
  Russland vil nekte flere EU-representanter innreise

  Russland opplyser at landet innfører innreiseforbud for en rekke personer fra EU-land som en reaksjon på lignende straffetiltak fra europeisk hold.

  – Russland har bestemt seg for å utvide en liste over representanter fra EUs medlemsland og institusjoner som har forbud mot å reise inn i Russland, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Moskva fredag.

  I uttalelsen står det også at tiltaket er basert på prinsippet om gjensidighet og jevnbyrdighet.

 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj toner ned frykten for krig
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP / NTB
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at vestlige advarsler om en russisk invasjon skader landet hans.

  Mens Vesten er bekymret for en russisk invasjon av Ukraina, sier den ukrainske presidenten at indre destabilisering utgjør en større trussel for landet.

  Under en pressekonferanse med utenlandske journalister fredag oppfordret han Vesten til ikke å skape panikk om russisk aggresjon.

  – Den største faren for Ukraina nå er destabilisering av situasjonen innad i landet, sa han.

  Samtidig ba han Russland bevise at landet ikke har noen intensjon om å invadere Ukraina når det står 100.000 russiske soldater ved grensen.

  – De sier dette åpent, i ulike medier, fra forskjellige tjenestemenn, så de kunne i det minste tatt noen steg for å bevise det, sa Zelenskyj.

  Ifølge Zelenskyj har de vestlige advarslene om at en russisk invasjon kan skje når som helst, fått mange investorer til å selge seg ut av landets finansmarkeder.

  – Vi trenger ikke denne panikken. Det koster ukrainerne dyrt, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Flere nominerer Tikhanovskaja til fredsprisen
  Hviterusslands opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja (midten) på Eidsvolls Plass i Oslo.
Foto: Berit Roald / NTB
  Hviterusslands opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja (midten) på Eidsvolls Plass i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB

  KrF-leder Olaug Bollestad og Høyres Hårek Elvenes nominerer opposisjonsleder i Hviterussland, Svetlana Tikhanovskaja, til Nobels fredspris

  I en pressemelding opplyser KrF at Bollestad selv har et stort engasjement for det som ofte betegnes som Europas siste diktatur. Tikhanovskaja ble nominert også i fjor.

  – Svetlana Tikhanovskaja er den kanskje viktigste opposisjonslederen i Hviterussland i nyere tid, sier Bollestad i en kommentar.

  Hun mener Tikhanovskajas forsøk på å bli president skapte et historisk engasjement i den hviterussiske befolkningen. Etter at Lukasjenko erklærte seg som valgvinner, brøt de største demonstrasjonene i landets historie ut.

  – Nominasjonen er også ment som en anerkjennelse til kampen mens den ennå pågår, sier Bollestad.

  Elvenes opplyser i en pressemelding at også han har nominert den hviterussiske opposisjonslederen i år – i likhet med i fjor.

  – Hun er en verdig kandidat som arbeider modig, utrettelig og fredelig for demokrati og frihet i Hviterussland. Hun jobber utrettelig for en fredelig maktoverføring i Hviterussland, hvor diktatoren Aleksandr Lukasjenko klamrer seg til makten og undertrykker folket, sier Elvenes.

 • av NTB
  DEL
  Lavrov ber Osse svare på russiske sikkerhetskrav
  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Statsdumaen via AP / NTB
  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Statsdumaen via AP / NTB

  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ber Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse) svare på Russlands krav om sikkerhetsgarantier.

  Ifølge Lavrov kommer Russland til å sende Osse et brev om saken fredag.

  – Hvis våre forsøk på å bli enige om gjensidig akseptable prinsipper om ivaretagelse av sikkerheten i Europa, ikke fører til et resultat, vil vi svare med å handle, sier Lavrov i et radiointervju fredag.

  Russland har gitt Nato og USA en liste med krav når det gjelder Natos forhold til tidligere sovjetstater som Ukraina og Georgia. Blant annet krever landet en garanti for at Ukraina aldri kan bli Nato-medlem. Nato og USA har avvist dette, og kom for få dager siden med et formelt, skriftlig svar.

 • av NTB
  DEL
  Grafset i smågodt med hendene - kan få over 12.000 i bot
  Å unnlate å bruke disse skjeene kan medføre en bot på 7200 kroner og en erstatning på over 5000 kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Å unnlate å bruke disse skjeene kan medføre en bot på 7200 kroner og en erstatning på over 5000 kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En kvinne kan ende opp med en bot på 12.482 kroner fordi hun har grafset med fingrene i smågodthyllen på Meny på Løren Torg i Oslo.

  Hendelsen ble plukket opp av butikkens overvåkingskameraer, skriver Avisa Oslo.

  Kvinnen ble anmeldt av Meny, og politiet ila henne en bot på 6000 kroner for skadeverk. Kvinnen nektet å akseptere boten. Saken er nå oversendt tingretten for behandling.

  I retten vil politiets jurist kreve at boten skal økes til 7200 kroner, og samtidig kreve at kvinnen betaler for alt smågodtet som måtte kastes, skriver avisen. Meny krever at hun erstatter godteri for 5282 kroner.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Oslo: Lange køer etter kabeltrøbbel

  Det er lange køer i Oslo-trafikken etter at Vålerengatunnelen ble delvis stengt.

  Noen kabler skal ha blitt revet ned i tunnelløpet i retning sentrum. Klokken 14.50 melder Veitrafikksentralen at tunnelen er åpnet igjen, men det er lange køer i Operatunnelen gjennom Oslo sentrum.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Forlenget Nato-jobb ikke tema på Biden-møte
  Jonas Gahr Støre fikk 20 minutter med USAs president Joe Biden torsdag.
  Jonas Gahr Støre fikk 20 minutter med USAs president Joe Biden torsdag. Foto: Statsministerens kontor

  Statsminister Jonas Gahr Støre fikk et improvisert møte med USAs president Joe Biden i Det hvite hus i går.

  Aftenposten har spurt Støres statssekretær Tale Benedikte Jordbakke om en mulig forlengelse av Jens Stoltenbergs Nato-jobb var et tema i samtalen dem imellom.

  – Nei, svarer hun i en SMS.

  Ifølge VG skal Stoltenberg ha fått gjentatte oppfordringer fra flere store Nato-land om å fortsette som Natos generalsekretær etter at hans nåværende avtale går ut. Det skjer 1. oktober i år.

  Siden Stoltenberg er en av søkerne til jobben som ny sentralbanksjef, er det knyttet ekstra interesse til disse forespørslene.

  Støres møte med Biden var ikke planlagt. Det skjedde i forbindelse med at Støre skulle ha et møte Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

  Etter møtet uttalte Støre til TV2 at Biden og han hadde snakket om alt fra forholdet mellom Russland og USA til Ukraina, Afghanistan og klima og havvind.

 • av NTB
  DEL
  Økt fare for snøskred på Vestlandet

  Lørdag varsles det at betydelige mengder regn og snø kan utløse snøskred på deler av Vestlandet.

  I områdene Indre Fjordane og Hardanger i Vestland fylke er det stor fare for snøskred, ifølge varsom.no.

  Flere steder på Vestlandet er merket med nivå 3, altså betydelig fare, mens de omtalte områdene er merket med nivå 4: Stor fare for snøskred.

  Betydelige mengder regn og snø vil svekke snødekket, og naturlig utløste skred er sannsynlige, opplyser meteorologene.

 • av NTB
  DEL
  TV 2: Tre personer siktet etter brannen på Hamar
  Rundt 50 personer ble evakuert fra nærliggende bygninger som følge av brannen som oppsto i en bygård på Hamar onsdag. Foto: Tangen Foto / NTB
  Rundt 50 personer ble evakuert fra nærliggende bygninger som følge av brannen som oppsto i en bygård på Hamar onsdag. Foto: Tangen Foto / NTB

  Tre personer er siktet etter at en brann brøt ut i en bygård i Hamar sentrum onsdag kveld. Kripos bistår i etterforskningen.

  Politiet opplyser at de tre personene som ble pågrepet torsdag, fortsatt er siktet for medvirkning til uaktsom fremkalling av fare for allmennheten ved brann. Politiet lover en snarlig avklaring på om de skal fremstilles for varetektsfengsling eller løslates, skriver TV 2.

  Politiet har fått inn mange tips fra publikum i saken.

  – Etterforskningen pågår for fullt, og tips og observasjoner er viktig for å få helhetsbildet, sier politifullmektig Ragnhild Klerud Johannessen til kanalen.

  Politiet fikk melding om brannen i Grønnegata 34 i Hamar sentrum klokken 22.54 onsdag kveld.