Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politiet: Forstår at dette er en sak som opptar mange
19. november kl 11:29av Henning Carr Ekroll
DEL
Foto: Hans O. Torgersen

Oslo-politiet går nå i gang med etterforskningsarbeidet rundt pendlerbolig-sakene på Stortinget, etter at statsadvokaten beordret dem til dette torsdag. Ifølge politiet er det pr. nå ingen mistenkte.

- Vi har mottatt etterforskningsordren og satt oss ned og begynt å jobbe med den. Vi må bruke litt tid på områ oss først, så vil vi gå nærmere inn på hva vi gjør fremover, sier politiinspektør Ole Rasmus Knudsen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

- Når blir de første avhørene?

- Det er ikke anledning til å gå inn på slike detaljer nå.

- Hvem er det som vil bli avhørt?

- Det er for tidlig å si noe om det. Vi forstår at dette er en sak som opptar mange, men vi trenger litt tid til å komme i gang.

- Statsadvokat Alfheim viser i ordren til uttalelser fra minst seks politikere, kan de ha inkriminert seg selv?

- Jeg kan ikke gå inn på det nå.

- Vil etterforskningen også se på administrasjonens rolle?

- Nok en gang, det er for tidlig å se noe konkret om det.

Politiet henla i september en anmeldelse av tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Han ble da anmeldt av en privatperson for å ha gitt feil informasjon i forbindelse med pendlerbolig-sakene Aftenposten avslørte om KrF-politikeren.

Politiet la da vekt på at at Stortingets ledelse hadde sagt i mediene at «de var kjent med de faktiske forhold om Ropstads folkeregistrerte adresse samt at Ropstad ikke hadde gitt uriktige opplysninger til dem».

- Er det slik at politikerne ikke kan straffes om de har vært åpne med administrasjonen?

- Jeg kan ikke uttalte meg om det nå, sier Knudsen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Politiet gikk ut med pass i Hagen-saken - fikk mange tips
  Huset Anne Elisabeth Hagen forsvant fra i oktober 2018. 
Foto: Terje Pedersen / NTB
  Huset Anne Elisabeth Hagen forsvant fra i oktober 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det har kommet inn flere nye tips etter at politiet mandag gikk ut med navn og bilde på en person som ufrivillig ble dratt inn i Hagen-saken.

  Etterforskningen av hva som skjedde med Anne Elisabeth Hagen, som forsvant fra hjemmet sitt på Lørenskog 31. oktober 2018, pågår fortsatt.

  Politiet gikk mandag ut med passet til Ole Henrik Golf, som fikk identiteten sin stjålet og misbrukt i saken. De håper det kan gi svar som oppklarer forsvinningsgåten.

  Mandag kveld hadde det kommet inn over 20 nye tips, melder TV 2.

  – Det er litt for tidlig å si for mye om innholdet og verdien av dem, men mange av tipsene er av en sånn karakter at vi kommer til å følge dem opp videre, sier påtaleansvarlig Gjermund Hanssen til Åsted Norge på TV 2.

  Identiteten til Golf er brukt til å opprette kontoer på ulike kryptobørser, som igjen er brukt til å lage kryptooppsettet i trusselbrevet som er omtalt i saken.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  USA vil etterforske mulig krigsforbrytelse i Syria

  USAs forsvarsminister Lloyd J. Austin har bestilt en etterforskning av USAs bombeangrep i Syria våren 2019. Det skriver The New York Times.

  Angrepet kostet livet til minst 80 personer. 16 ofre var IS-krigere og fire var sivile. 60 av dem er ikke identifisert. Trolig er det snakk om mange sivile.

  Austins avgjørelse kommer i kjølvannet av en fersk avsløring fra samme avis.

  En jurist i det amerikanske forsvaret skal ha flagget angrepet som en mulig krigsforbrytelse. Hendelsen skal imidlertid ha blitt dysset ned av forsvaret. NYT har dokumentert hvordan angrepet ble forsøkt skjult.

 • av NTB
  DEL
  Mye snø skaper trafikktrøbbel i vest

  Flere busslinjer i Bergen og omegn er enten forsinket eller innstilt på grunn av mye snø og glatte veier, melder Skyss mandag.

  – Store mengder snø og glatt vei fører mandag kveld til at flere linjer har store problemer, og en kan regne med forsinkelser og innstilte turer på kort varsel, skriver Skyss.

  Rute 44 vil ikke lenger kjøre opp og ned Nipedalsbakken grunnet glatt vei.

  På rute 11 er alle turer midlertidig innstilt grunnet snøfall og glatt vei ved Starefossen.

 • av NTB
  DEL
  Lange køer mellom Sandvika og Oslo etter sprengtabbe
  Slik så det ut på stedet mandag kveld.
  Slik så det ut på stedet mandag kveld. Foto: Hans O. Torgersen

  Sprengingen gikk ikke helt etter planen på E18 ved Strand i Bærum. Trafikken sto stille i retning inn mot Oslo, men er nå åpnet igjen.

  Veien er åpnet i begge felt, melder politiet på Twitter. Men det er fortsatt litt etterslep på køene.

  Det var like etter klokken 19 mandag det ble gjennomført et varslet sprengningsarbeid på E18 ved Strand.

  – En mur har rast ut i veibanen, så det jobbes med opprydningsarbeid nå. De har vært litt uheldige med en sprengning, fortalte operatør Mette Brunes ved Vegtrafikksentralen til Budstikka.

  Trafikken i retning inn mot Oslo sto dermed helt stille fra Sandvika, meldte avisen.

  Det er ikke meldt om personskade, ifølge politiet. Det gjensto mandag kveld fortsatt noe opprydning i kollektivfeltet.

 • av NTB
  DEL
  Høyre: -Vanlige folk må betale toppskatt
  Høyres finanspolitiske talsperson sier budsjettet fra regjeringen er dårlig nytt for alle som skaper jobber, og alle som ønsker å komme seg ut i jobb.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Høyres finanspolitiske talsperson sier budsjettet fra regjeringen er dårlig nytt for alle som skaper jobber, og alle som ønsker å komme seg ut i jobb. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Skattene for vanlige folk skal opp for å finansiere varige økninger i offentlige budsjetter, sier Høyres finanspolitiske talsperson om det nye statsbudsjettet.

  – Nå blir det dessverre vanlige folks tur til å betale toppskatt, og dette er som vi vet bare begynnelsen på Støre, Vedum og Lysbakkens skatteøkninger, sier Tina Bru.

  – I en tid hvor renten skal opp og strømprisene er rekordhøye kommer folk til å merke det på lommeboken når regjeringen kraftig skrur til skattene for lektorer, konduktører og jordmødre og alle andre som tjener mer enn 644.000, legger hun til.

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener derimot at skatte- og avgiftstrykket vil være lavere eller uendret for 82 prosent av oss neste år.

 • av NTB
  DEL
  Strømprisene gir utbyttefest i Statkraft
  De høye strømprisene gir regjeringen mer å rutte med i budsjettet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  De høye strømprisene gir regjeringen mer å rutte med i budsjettet. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  De høye strømprisene i høst og vinter gjør at staten kan forvente nesten 10 milliarder kroner i utbytte fra Statkraft neste år.

  Det er 2,3 milliarder kroner mer enn det som ble anslått i statsbudsjettet Erna Solbergs regjering la frem, skriver E24. I budsjettet Ap-Sp-regjeringen er enig med SV om, blir det anslått et utbytte på 9,7 milliarder kroner.

  Det har gitt regjeringen mer å rutte med i budsjettet.

  – Ekstrautbyttet kommer som følge av oppdaterte analyser og bygger på Statkrafts langsiktige utbyttestrategi. Dette er ikke et tiltak for å saldere budsjettet, sier Frode Jacobsen i Arbeiderpartiet til E24.

 • av NTB
  DEL
  Fire barn og deres bestemor skutt og drept i California

  Fire barn og deres bestemor er funnet skutt og drept i en bolig i Lancaster i California, opplyser politiet i Los Angeles fylke.

  Barnas far er pågrepet, mistenkt for drapene. Lancaster ligger i Antelope Valley nord for Los Angeles.

  Politiet fant en kvinne, en jente og tre gutter med skuddskader. De ble erklært døde på stedet. Alle barna var under tolv år gamle og bestemoren deres var i 50-årene.

  Barnas 29 år gamle far oppsøkte selv sheriffkontoret på stedet og ble pågrepet etter et avhør. Han skal framstilles for retten tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Rasutsatt vei får støtte

  En av Norges mest rasutsatte veier får midler i budsjettenigheten. 65 millioner kroner settes av til et tunnelprosjekt på riksvei 13 i Suldal.

  Det settes av midler til at tunnelprosjektet Lovraeidet – Rødsliane på riksvei 13 kan settes i gang neste år, melder NRK.

  – Jeg er utrolig glad og lettet på vegne av alle de som kjører den rasfarlige veien hver eneste dag, sier SV-politiker Ingrid Fiskå.

  – Dette må være tidenes julepresang for Suldal. Det var en skikkelig god presang å få nå før jul, sier ordfører i Suldal, Gerd Helen Bø (Sp).

 • av Sigurd Bjørnestad
  DEL
  Her flytter de rødgrønne på mest penger
  Det er finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som får ansvaret for å flytte på pengene i statsbudsjettet.
  Det er finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som får ansvaret for å flytte på pengene i statsbudsjettet. Foto: Dan P. Neegard

  Mandag ettermiddag ble det klart at SV er enige med Ap og Sp om et forslag til statsbudsjett. Med SVs støtte vil forslaget ha flertall på Stortinget.

  Aftenposten har sjekket hvor partene har flyttet på mest penger. Alle endringene er i forhold til det opprinnelige forslaget fra Støre-regjeringen, som igjen var justert fra forslaget fra den avtroppende Solberg-regjeringen.

  Inntektsskatten blir mer omfordelende:

  • Den progressive trinnskatten på lønn, næringsinntekt og trygd over 641.000 blir skjerpet med knapt 2,1 milliarder kroner.
  • Samtidig blir trygdeavgiften på samme type inntekter kuttet med 0,1 prosentpoeng. Betyr en lettelse på 1,7 milliarder kroner. Omfatter alle inntektsnivåer.

  Sum: Økt inntektsskatt med 400 millioner kroner.

  Øker formuesskatten:

  • Aksjerabatten blir redusert til 25 prosent. Det øker formuesskatten med knapt 2 milliarder kroner.
  • Det blir innført et nytt trinn for formue over 20 millioner kroner med 1,1 prosent formuesskatt- Det øker formuesskatten med drøyt 1 milliard kroner
  • Bunnfradraget øker til 1,7 mill. kroner og det dobbelte for ektepar. Lettelse 280 millioner kroner.

  Sum: Formuesskatten øker med knapt 2,7 milliarder kroner.

  Stor økt inntekt:

  • Utbytte fra Statkraft blir økt med 2,3 milliarder kroner.

  De største økte utgiftene:

  • Gratis kjernetid i SFO for førsteklassinger koster 1,4 milliarder kroner
  • Fjerne avkortning av barnetrygd i sosialhjelpen koster 560 millioner kroner.
  • Feriepenger på dagpenger koster knapt 1,3 milliarder kroner.
  • Enova får 350 millioner kroner mer for tiltak til å spare strøm og kutte utslipp.

  Alle andre utgiftsøkninger er mindre enn 350 millioner kroner.

  Aftenposten retter: I den første versjonen av denne artikkelen sto det at utbyttet fra Statkraft var 3,3 milliarder. Det riktige er 2,3 milliarder. Dette ble rettet klokken 19.27 29. november.

 • av NTB
  DEL
  E6-bro i Rennebu stengt for tungtrafikk

  E6 Stavåbrua i Rennebu er stengt for kjøretøy over fem tonn. Brua har skader på konstruksjonen og redusert bæreevne, opplyser Statens vegvesen.

  Sprekkene i en hovedbjelke har nå blitt større, og kjøretøy over 5 tonn må derfor velge alternative ruter.

  Brua blir overvåket av sensorer.

  – Vi skal inspisere broen for å få et bedre inntrykk av hvor store skadene er før vi gjør nye vurderinger, sier seksjonsleder Jan Arild Johansen i Statens vegvesen i pressemeldingen.

  Anbefalt alternativ rute er rv. 3 og fv. 30 via Tynset og Røros. Det er manuell dirigering og et åpent kjørefelt for kjøretøy under 5 tonn over Stavåbrua nå.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Enige om statsbudsjettet for 2022

  - Jeg er veldig glad for at vi etter godt arbeid i to uker pluss er blitt enige om statsbudsjett for 2022, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under dagens pressekonferanse.

  Etter kraftig press er det nå budsjettenighet om at de som har vært permittert og arbeidsledige i 2021 skal få feriepenger til sommeren.

  Andre viktige punkter som ble lagt frem på pressekonferansen:

  • Feriepenger til permitterte og arbeidsledige.
  • Gratis halvdagsplass i SFO for alle førsteklassinger.
  • Det ikke blir noen 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel i 2022. CO2-avgiften på oljebransjen økes med 28 prosent.
  • Skatten økes på store formuer og høye lønninger.
  • Kuttet i friinntekten for uføretrygdede fjernes.
  • Kuttet i brillestøtte for barn reverseres.
  • Kollektivtrafikken får en krisepakke på 500 millioner kroner.

  Totalt er statsbudsjettet på rundt 1550 milliarder kroner.

  Les hele saken:

  teaser
  i dag 15:56
  SV enig med regjeringspartiene om statsbudsjettet
 • av NTB
  DEL
  Eksplosjon i en fyrkjele førte til store skader

  Ingen personer ble skadet, men en bygning fikk blåst ut både vinduer og dører da en fyrkjele eksploderte i Østre Gausdal mandag ettermiddag.

  – Det er store bygningsskader som følge av eksplosjonen. Fyrkjelen er lokalisert i en garasje i bygningens kjeller. Flere vinduer og et par dører er blåst ut. Også sot/røykskader i huset, opplyser politiet på Twitter.

  Politiet oppretter sak.

 • av NTB
  DEL
  Prøveskjøt et hypersonisk våpen
  En russisk fregatt i Kvitsjøen skjøt mandag opp en hypersonisk Zircon-rakett og traff et øvingsmål 400 kilometer unna, ifølge landets forsvarsdepartement. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP /NTB
  En russisk fregatt i Kvitsjøen skjøt mandag opp en hypersonisk Zircon-rakett og traff et øvingsmål 400 kilometer unna, ifølge landets forsvarsdepartement. Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP /NTB

  En russisk fregatt i Kvitsjøen prøveskjøt mandag en hypersonisk Zircon-rakett og traff et øvingsmål 400 kilometer unna, ifølge landets forsvarsdepartement.

  Oppskytingen var den siste i en serie med tester av krysserraketten, som skal tas i bruk neste år.

  President Vladimir Putin har uttalt at Zircon vil ha en hastighet ni ganger raskere enn lyden og ha en rekkevidde på 1.000 kilometer. Putin har understreket at utplasseringen vil øke kapasiteten til Russlands styrker betydelig.

  Zircon er ment å bli en del av utrustningen på russiske kryssere, fregatter og ubåter. Det er ett av flere hypersoniske våpensystemer under utvikling i Russland.

  Kreml har gjort modernisering av landets arsenal til en høyt prioritert oppgave. Det har særlig skjedd i etterkant av Russlands annektering av Krim i 2014. Siden da er landets forhold til Vesten er blitt preget av økende spenning.

 • av NTB
  DEL
  Fire omkom i uvær i Tyrkia

  Vind opp mot orkans styrke førte til at Bosporos-stredet i Tyrkia ble stengt mandag. Fire mennesker har mistet livet i uværet.

  Vindkastene i hovedstaden Istanbul var opp mot 36 meter pr. sekund. I tillegg til de fire døde er 19 personer skadet.

  Et av ofrene var en kvinne som døde etter at et tak falt over henne mens hun gikk i Esenyurt-distriktet på den europeiske siden av byen, ifølge nyhetsbyrået DHA.

  Kystverket i Tyrkia meldte på Twitter mandag at det viktige Bosporos-stredet, som forbinder Svartehavet og Middelhavet, skulle stenges for skipstrafikk i begge retninger fra kl. 12.30 norsk tid.

  Flytrafikken i området ble omdirigert til alternative flyplasser i Tyrkia.

  Både bygninger og infrastruktur har fått skader i forbindelse med uværet.

 • av Sigrid Gausen
  DEL
  Listhaug krever flere svar fra stortingsdirektøren
  Foto: Ketil B. Haugstulen

  Frp-lederen har stilt ytterligere ti spørsmål til Stortingsdirektøren.

  Forrige uke måtte stortingsdirektør Marianne Andreassen besvare 18 spørsmål fra Sylvi Listhaug om håndteringen av pendlerboligsakene.

  Redegjørelsen som kom forrige onsdag har utløst en ny runde med spørsmål fra Listhaug til Andreassen.

  I brevet til direktøren stiller hun blant annet spørsmål om allmennhetens tillit til Stortinget, i forbindelse med en eventuell tilbakebetaling fra stortingsrepresentanter. Her sammenligner Listhaug det med reglene for trygdemottakere.

  «Hvordan vurderer direktøren at det påvirker allmennhetens tillit til Stortinget som institusjon, at det er en langt mildere norm for når krav om tilbakebetaling fremmes overfor en stortingsrepresentant som uberettiget har mottatt enn ytelse, enn hva som er tilfelle der en trygdemottaker har mottatt en uberettiget ytelse?»

  Listhaug har bedt om svar før møte mellom de parlamentariske lederne og presidentskapet torsdag 2. desember.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Magdalena Andersson valgt til svensk statsminister - igjen.

  Sosialdemokraten Magdalena Andersson ble mandag formiddag valgt til statsminister i Sverige. Hun er Sveriges første kvinnelige statsminister.

  Forrige uke ble hun også valgt til statsminister av Riksdagen, men gikk av etter syv timer etter at regjeringens statsbudsjett ble nedstemt. Da gikk sosialdemokratenes koalisjonspartner i regjeringen, Miljöpartiet, ut av regjeringen. Andersson vil nå danne en ren sosialdemokratisk mindretallsregjering. Det er ventet at regjeringen tiltrer tirsdag.

  For bli valgt, måtte Andersson unngå at mer enn 174 folkevalgte stemte mot henne. Fasiten ble at 173 stemte mot henne, mens 175 stemte for eller avsto.

  Andersson har vært finansminister de siste syv årene. Hun overtar statsministerjobben etter partikollegaen Stefan Löfven.

  NTB/TT
  NTB/TT Foto: Sveriges første kvinnelige statsminister, Magdalena Andersson.
 • av NTB
  DEL
  Død kvinne funnet i Nidelva

  En død kvinne ble mandag ettermiddag funnet i Nidelva i Trondheim.

  Nødetatene rykket mandag ut til Nedre Leirfoss i Nidelva i Trondheim kommune etter at det hadde kommet melding om at en person var observert i vannet nedenfor demningen.

  – Innsatsleder på stedet bekrefter at det er gjort funn av en død person i vannet nedenfor demningen. Det er foreløpig uklart hvem personen er og hva som har skjedd, skriver Trøndelag politidistrikt på Twitter.

  Ved 14.15-tiden opplyser politiet at det er en kvinne som er funnet, men at vedkommende ikke er identifisert.

  – Om noen har informasjon eller har gjort relevante observasjoner fra området Leirfossen de siste par døgn, kan de ringe politiet på 02800.

 • av NTB
  DEL
  Tilsyn anbefaler ikke digitale begrensninger for NRK
  Direktør Mari Velsand i Medietilsynet la mandag frem tilsynets utredning om NRK.
  Direktør Mari Velsand i Medietilsynet la mandag frem tilsynets utredning om NRK. Foto: Terje Pedersen, NTB

  NRKs digitale tilbud påvirker ikke konkurransen til andre medier negativt. Det mener Medietilsynet, som ikke anbefaler digitale begrensninger for rikskringkasteren.

  Det kommer frem i Medietilsynets utredning om NRK, som tilsynet har overlevert til Kulturdepartementet.

  – Vår utredning viser også at NRKs digitale tilbud i nyhets- og aktualitetsmarkedet pr. i dag ikke påvirker konkurransen eller publikumstilbudet negativt, og da ser vi heller ingen grunn til å pålegge NRK digitale begrensninger, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

  Rapporten konkluderer med at konkurransepresset fra NRK overfor nasjonale medier har økt noe siden forrige analyse i 2018, og at NRK nå har byttet plass med Dagbladet som VGs nærmeste konkurrent.

 • av NTB
  DEL
  Budsjettforhandlingene løftet til høyeste nivå
  Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har denne helgen tatt del i budsjettforhandlingene. Dette bildet er fra sonderingene på Hurdalsjøen Hotell tidligere i høst. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har denne helgen tatt del i budsjettforhandlingene. Dette bildet er fra sonderingene på Hurdalsjøen Hotell tidligere i høst. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Finanspolitikerne på Stortinget måtte i helgen koble inn partilederne for å få bedre framdrift i dragkampen om budsjettet.

  – Jeg opplever at vi har veldig god framdrift nå.

  Det sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen etter et nytt forhandlingsmøte på Stortinget mandag.

  Ifølge kollega Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet har de to regjeringspartiene og SV jobbet på høytrykk både tidlig og sent gjennom helgen for å få på plass en budsjettavtale, og mandag fortsatte møtene av og på utover ettermiddagen.

  Fristen for enighet i budsjettforhandlingene er finansdebatten i Stortinget førstkommende torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Magdalena Andersson prøver på nytt
  Magdalena Andersson blir trolig valgt som statsminister på nytt mandag. Stefan Löfven kan i så fall omsider få gå av. Foto: Adam Ihse / TT / NTB
  Magdalena Andersson blir trolig valgt som statsminister på nytt mandag. Stefan Löfven kan i så fall omsider få gå av. Foto: Adam Ihse / TT / NTB

  Forrige onsdag var Magdalena Andersson valgt som Sveriges statsminister i knappe sju timer. Mandag ettermiddag får hun en ny sjanse.

  Klokken 13 holdes etter planen en ny statsministeravstemning i Riksdagen. Socialdemokraternas partileder får trolig støtte fra eget parti samt avholdende stemmer fra Centerpartiet, Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Dette holder til å bli valgt til statsminister med knappest mulig margin.

  Tirsdag skal Andersson etter planen lese opp regjeringserklæringen og formelt tiltre som statsminister tirsdag eller onsdag.