Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politiet: Forstår at dette er en sak som opptar mange
19. november 2021 kl 11:29av Henning Carr Ekroll
DEL
Foto: Hans O. Torgersen

Oslo-politiet går nå i gang med etterforskningsarbeidet rundt pendlerbolig-sakene på Stortinget, etter at statsadvokaten beordret dem til dette torsdag. Ifølge politiet er det pr. nå ingen mistenkte.

- Vi har mottatt etterforskningsordren og satt oss ned og begynt å jobbe med den. Vi må bruke litt tid på områ oss først, så vil vi gå nærmere inn på hva vi gjør fremover, sier politiinspektør Ole Rasmus Knudsen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

- Når blir de første avhørene?

- Det er ikke anledning til å gå inn på slike detaljer nå.

- Hvem er det som vil bli avhørt?

- Det er for tidlig å si noe om det. Vi forstår at dette er en sak som opptar mange, men vi trenger litt tid til å komme i gang.

- Statsadvokat Alfheim viser i ordren til uttalelser fra minst seks politikere, kan de ha inkriminert seg selv?

- Jeg kan ikke gå inn på det nå.

- Vil etterforskningen også se på administrasjonens rolle?

- Nok en gang, det er for tidlig å se noe konkret om det.

Politiet henla i september en anmeldelse av tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Han ble da anmeldt av en privatperson for å ha gitt feil informasjon i forbindelse med pendlerbolig-sakene Aftenposten avslørte om KrF-politikeren.

Politiet la da vekt på at at Stortingets ledelse hadde sagt i mediene at «de var kjent med de faktiske forhold om Ropstads folkeregistrerte adresse samt at Ropstad ikke hadde gitt uriktige opplysninger til dem».

- Er det slik at politikerne ikke kan straffes om de har vært åpne med administrasjonen?

- Jeg kan ikke uttalte meg om det nå, sier Knudsen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Én person pågrepet etter alvorlig voldssak i Oslo

  Lørdag formiddag kom en mann hardt skadet inn på legevakten i Oslo. Nå har politiet pågrepet en person i saken. NRK meldte dette først.

  – Det er en sak som etterforskes som grov kroppsskade av drapsseksjonen. Utover det kan vi ikke si så mye, sier Kjersti Myhre ved krimvakten i Oslo politidistrikt.

  Politiet opplyser at det er en mannsperson som er pågrepet. Han vil bli avhørt i løpet av dagen. Politiet vil ikke si om noen av de involverte i saken er kjenninger av politiet fra tidligere.

  – Det kan jeg ikke uttale meg om, sier Myhre.

  Det er advokat Heidi Ysen som er oppnevnt som forsvarer. Hun har ikke snakket med sin klient når Aftenposten ringer søndag formiddag.

  – Det er planlagt avhør senere i dag, dersom han vil la seg avhøre, sier hun.

  Oslopolitiet sa lørdag at skadeomfanget var omfattende. Derfor har de heller ikke kunnet snakke med den skadede.

  – Vi undersøker nå omstendighetene rundt hva som har skjedd. Vi er i en tidlig fase, og det er ikke mye vi kan gå ut med, sa politiet til NRK like før klokken 17.

 • av NTB
  DEL
  Orkanvarsel i Møre og Romsdal

  Politiet i Møre og Romsdal varslet søndag morgen om orkan. Det er meldt meget sterke vindkast i ettermiddag og utover kvelden. Sørg for å sikre deg og dine verdier på en trygg måte. Unngå å oppholde deg på utsatte stedet. Det skriver politiet på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Stor snøskredfare flere steder i landet

  Det er sendt ut varsel om stor snøskredfare på Helgeland og i Nordland søndag. Samtidig er to fjelloverganger stengt søndag morgen.

  Snøskredvarselet til Varsom.no gjelder blant annet for Helgeland, Ofoten, Salten, Svartisen, Trollheimen og Jotunheimen. I samtlige området meldes det om stor faregrad for snøskred. Det anbefales å unngå ferdsel i skredterreng og utløpsområde.

  Ellers er det betydelig fare for snøskred i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, samt Lofoten og Vesterålen. I disse områdene gis det råd om å unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.

 • av NTB
  DEL
  Microsoft: Dataangrep i Ukraina

  Mange av Ukrainas datasystemer er infisert med ødeleggende programvare som ga seg ut for å være et løsepengevirus, ifølge Microsoft.

  Avsløringen tyder på at angrepet mot landets offisielle nettsider, som skapte stor oppmerksomhet denne uken, var en avledning.

  Det er foreløpig uklart hvor omfattende skadene på datasystemene er.

  Angrepet kommer samtidig som Ukraina frykter en russisk invasjon øst i landet, og diplomatiske forsøk på å løse krisen ennå ikke har gitt synlige resultater.

  Microsoft skriver at de oppdaget den skadelige programvaren torsdag. Alarmen gikk samtidig som et dataangrep førte til at 70 nettsider knyttet til den ukrainske regjeringen i en periode mistet nettforbindelsen.

 • av Margrete Sveinsdatter Rydjord
  DEL
  Djokovics visum kansellert

  Tennisspiller Novak Djokovics visum er kansellert. Det skriver The Guardian.

  Det betyr at den australske domstolen opprettholder avvisningen av Djokovics visumsøknad.

  Serberen var søndag i et rettsmøte i en føderal domstol og argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig.

  Tennisspilleren er ikke vaksinert, men dro til Australia etter å ha fått det han mener er et medisinsk unntak fra vaksinekravet.

 • av NTB
  DEL
  Større vannlekkasje på Sofienberg i Oslo

  Det fosset vann ut i Trondheimsveien på Sofienberg i Oslo søndag morgen. Vannlekkasjen ble stoppet etter knapt tre kvarter og det skal saltes på stedet.

  Det var rundt ti minusgrader i Oslo da vannlekkasjen ble oppdaget like før klokken 5. Lekkasjen var i krysset mellom Sverdrups gate og Trondheimsveien.

  – Det er betydelige mengder vann som renner nedover Trondheimsveien, sier vaktkommandør Glenn Gulbrandsen i brannvesenet i Oslo.

  Oslo-politiet skriver på Twitter like etter klokken 5.30 at lekkasjen er stanset.

  – Det pågår arbeid for å få fjernet vann på stedet, samt salting, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Djokovic-avgjørelse ventet innen timer

  Rettsmøtet om Novak Djokovics visum i Australia er over. Det er ventet en avgjørelse i løpet av få timer på om han får spille Australian Open eller ikke.

  Turneringen starter mandag. Djokovic var søndag i et rettsmøte i en føderal domstol og argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig.

  Immigrasjonsminister Hawke tilbakekalte visumet etter at Djokovic først hadde vunnet fram i rettsvesenet.

  Serberen er ikke vaksinert, men dro til Australia etter å ha fått det han mener er et medisinsk unntak fra vaksinekravet. Australske myndigheter mener han må kastes ut og hevder han inspirerer til vaksinemotstand.

 • av NTB
  DEL
  Texas: Alle synagoge-gislene satt fri

  Et ti timer langt gisseldrama er over etter at alle som ble tatt som gisler i en synagoge i Texas lørdag, er satt fri og i god behold.

  Tidligere lørdag opplyste politikilder at man antok at det var minst fire gisler i synagogen, blant dem synagogens rabbiner. Et av gislene ble satt fri natt til søndag norsk tid. Noen timer senere kom meldingen om at også de øvrige gislene var satt fri.

  Gisseltageren er død. Det bekrefter guvernør Greg Abbott og politiet.

  Like før Abbotts kunngjøring kom det meldinger fra journalister ved synagogen om en høylytt eksplosjon og lyd av skudd. Ifølge CBS ble gisseltageren skutt.

 • av NTB
  DEL
  Store ødeleggelser etter vulkanutbrudd

  Vulkanutbruddet på Tonga har ført til betydelige ødeleggelser i øyriket, ifølge New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Særlig nordsiden av hovedstaden har fått store skader.

  All kommunikasjon med Tonga var fram til søndag morgen brutt, og utover dagen søndag var det fortsatt problemer, ettersom den undersjøiske kabelen som går til Fiji, ble satt ut av spill, trolig som følge av strømbrudd.

  Så langt er det ingen offisielle meldinger om skader eller dødsfall.

  Utbruddet utløste en tsunami på 1,2 meter som oversvømte hus i øystaten lørdag.

 • av NTB
  DEL
  Ingen pågrepet etter at skudd ble avfyrt mot bil på Vestli i Oslo

  Ingen er så langt pågrepet etter at de ble avfyrt skudd mot en bil på Vestli i Oslo lørdag kveld. Politiet jobber søndag med å avklare eventuelle mistenkte.

  – Det vi holder på med nå, er å avklare eventuelle mistenkte og da eventuelt gå videre med avhør. Så langt er ingen pågrepet, og vi jobber med å identifisere mistenkte, samt hva bakgrunnen for hendelsen var, sier politiadvokat Håkon Sjøvold i Oslo politidistrikt til NTB søndag formiddag.

  Videre sier han at politiet jobber opp mot to navn, begge er menn.

  – Det eneste vi vet, er at det har blitt avfyrt skudd, vi er fortsatt i en innledende fase av etterforskningen, sier han.

  Hendelsen oppsto cirka klokka 22.05 lørdag kveld. Ifølge politiet ble det avfyrt skudd utendørs mot en bil. Ingen ble skadd i hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Opposisjonspartier vil gi erstatning for fedrekvotefelle
  Frp-nestor Carl I. Hagen.
Foto: Javad Parsa / NTB
  Frp-nestor Carl I. Hagen. Foto: Javad Parsa / NTB

  Frp vil gi erstatning til fedre som har misforstått og gått glipp av pappaperm og får støtte fra opposisjonen. Regjeringen og SV vil vente.

  Carl I. Hagen fremmer forslag om å tilbakebetale foreldrepenger til fedre som har gått i den såkalte fedrekvotefella. Rødt varsler at de vil stemme for, mens også Høyre og Venstre sier de vil vurdere det, skriver Adresseavisen.

  Fella går ut på at man må søke foreldrepermisjon før mors lønnede permisjon har gått ut, mens flere har ventet til den ulønnede permisjonstiden har utløpt. Fella rammer fedre selv etter at Stortinget endret lovverket i fjor sommer.

  – Når Stortinget har endret lovverket for at man ikke skal ha denne lovtolkningen, må vi selvsagt også gi etterbetaling til alle de som etter Stortingets egen fortolkning har mistet penger de har rett på, sier Hagen.

  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) har bedt Nav reise en prinsippsak i Trygderetten. SV varsler at partiet vil avvente den håndteringen for å få en rettskraftig dom som gjør at alle som har krav på penger, skal få det.

 • av NTB
  DEL
  Gisselsituasjon i synagoge i USA

  En mann har barrikadert seg med gisler i en synagoge i Texas, USA, ifølge amerikanske medier.

  Politiet er i forhandlinger med mannen. Synagogen, som ligger i utkanten av byen Forth Worth, holdt en gudstjeneste som ble sendt direkte i sosiale medier da situasjonen oppsto.

  Før sendingen ble avbrutt kunne man vagt høre hvordan mannen snakket sint med politiet, skriver avisen Fort Worth Star-Telegram.

  Det er ikke meldt om noen skadede, og det er uvisst hvor mange som oppholder seg i synagogen. Det er heller ikke kjent om mannen er bevæpnet.

  – Situasjonen er pågående. Vi ber om at folk holder seg unna området, skriver politiet i byen Colleyville på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Tsunamivarsel i flere land etter vulkanutbrudd

  Både USA og Japan har sendt ut tsunamivarsel etter utbruddet i en undersjøisk vulkan nær øystaten Tonga i Stillehavet.

  – En tsunami har blitt bekreftet, og noen virkninger av den kan ventes, sier USAs nasjonale værtjenestes tsunamivarslingssenter lørdag, skriver CBS.

  Varselet i USA gjelder for hele vestkysten, fra California nær grensen til Mexico og videre opp til Alaska.

  På Hawaii, som er en amerikansk delstat i Stillehavet, har tsunamibølger allerede ført til mindre oversvømmelser på tvers av øyene. Det er ikke meldt om skader.

  Ber folk evakuere

  Tsunamibølgene fra vulkanutbruddet nådde Japan natt til søndag, ifølge det meteorologiske instituttet i landet.

  – Det er mulighet for at bølgene kan bli opp mot tre meter høye, melder instituttet.

  En bølge på 1,2 meter nådde den avsidesliggende sørlige øya Amami Oshima rundt midnatt natt til søndag. Også andre områder langs Japans stillehavskyst opplevde mindre tsunamier.

  Innbyggerne i områder med tsunamivarsel har blitt bedt om å evakuere til høyere terreng, ifølge den nasjonale kringkasteren NHK.

  Bølge over én meter

  En stort utbrudd i en undersjøisk vulkan nær Tonga i Stillehavet førte til en tsunami på 1,2 meter som oversvømte hus i øystaten lørdag. Den første tsunamibølgen mot landet fredag var på omtrent 30 centimeter.

  Det er vulkanen Hunga Tonga Hunga Ha’apai som har utbrudd, og den ligger ved en ubebodd øy omtrent 65 kilometer nord for Tongas hovedstad Nuku’alofa. Satellittbilder fra stedet viser en fem kilometer bred askesky som når 20 kilometer opp i luften.

  Det er også utstedt tsunamivarsel for New Zealand, Fiji, Vanuatu, Chile, Amerikansk Samoa og Australia.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Hviterussiske hackere står bak dataangrep

  Ukraina mistenker at hackergruppen UNC1151 står bak det store dataangrepet mot regjeringens nettsider fredag. Gruppen har bånd til hviterussisk etterretning.

  Sjefen ved Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd mener dataangrepet var et dekke for mer ødeleggende handlinger som skal ha skjedd bak kulissene.

  Dataangrepet rammet den ukrainske regjeringens nettsider, og en advarsel som sa «vær redd og vent det verste» dukket opp på nettsiden til utenriksdepartementet.

  Uttalelsen lørdag er den første som går i dybden om Ukrainas vurdering av dataangrepet. Fredag sa en embetsmann at Russland sannsynligvis var involvert, men ga ikke ytterligere detaljer.

  Hviterussiske myndigheter har ikke svart på påstandene fra Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Labour-leder: Festavsløringer forverrer folks mentale helse
  Labour-leder Keir Starmer mener avsløringene om fester i Downing Street mens Storbritannia var nedstengt har forverret folks mentale helse. Foto: Jessica Taylor via AP / NTB
  Labour-leder Keir Starmer mener avsløringene om fester i Downing Street mens Storbritannia var nedstengt har forverret folks mentale helse. Foto: Jessica Taylor via AP / NTB

  Labour-leder Keir Starmer mener avsløringene om fester i Downing Street mens Storbritannia var nedstengt har forverret folks mentale helse.

  – Jeg tror det har gjort folks mentale helse verre, fordi mange nå spør seg selv: «Hvorfor fulgte jeg reglene, mens de gjorde det de gjorde?", sa Labour-leder Keir Starmer i en tale lørdag.

  Han sikter med det til avsløringene om at det skal ha blitt holdt regelmessige fester for ansatte og politikere i Downing Street mens Englands befolkning var under strenge koronarestriksjoner.

  – Folks psykiske helseplager har blitt verre under pandemien, trolig i et større omfang enn vi forstår. Og jeg tror at de siste ukene med festavsløringene fra Downing Street bare har gjort situasjonen enda verre, sa Starmer.

  Statsminister Boris Johnson har havnet under press etter avsløringene, og flere, blant annet Starmer, har krevd hans avgang.

 • av NTB
  DEL
  Eks-senator pågrepet for attentat mot Haitis president
  En tidligere haitisk senator som har vært etterlyst for attentatet mot president Jovenel Moïse har blitt pågrepet på Jamaica. Arkivfoto: Matias Delacroix / AP / NTB
  En tidligere haitisk senator som har vært etterlyst for attentatet mot president Jovenel Moïse har blitt pågrepet på Jamaica. Arkivfoto: Matias Delacroix / AP / NTB

  En tidligere haitisk senator som har vært etterlyst for attentatet mot president Jovenel Moïse har blitt pågrepet på Jamaica.

  Ifølge en talsperson for politiet på Jamaica er den tidligere senatoren John Joël Joseph i politiets varetekt.

  Mer enn 40 personer, inkludert 18 tidligere soldater fra Colombia, har så langt blitt pågrepet for drapet på Moïse. Han ble skutt flere ganger i hjemmet sitt i et angrep som også skadd konen hans, Martine Moïse, i fjor sommer.

  Joseph er også den andre mistenkte som har blitt pågrepet på Jamaica. En av de tidligere soldatene ble pågrepet der i slutten av oktober.

 • av NTB
  DEL
  Politiet ber møringer og trøndere holde seg inne

  Politiet i Trøndelag ber folk holde seg innendørs søndag ettermiddag og kveld. Årsaken er fare for svært kraftige vindkast i Trøndelag og Møre og Romsdal.

  I en pressemelding advarer politiet mot sterke vindkast søndag.

  Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel om svært kraftige vindkast søndag ettermiddag i Trøndelag og Møre og Romsdal.

  Politiet advarer innbyggerne mot å ferdes utendørs.

  – Vi ber folk i Trøndelag holde seg innendørs søndag ettermiddag og kveld. Gjør unna nødvendig kjøring på forhånd og fest løse gjenstander, sier stabssjef Kjell Bergland i Trøndelag politidistrikt.

  Det er meldt veldig sterke vindkast, også i tettbebygde strøk som Trondheim, som vanligvis er mer skjermet. I tillegg gjør snøfallet kjøreforholdene ekstra utfordrende.

  – Vi forventer at veier kan bli stengte og at ferjer blir innstilte, sier Bergland.

  Det er ventet at vinden først treffer Møre og Romsdal og sør i Trøndelag, før den sent på søndagen treffer nord i Trøndelag.

 • av NTB
  DEL
  Alvorlig skadet person kom til legevakten i Oslo

  En alvorlig skadet person kom inn på legevakten i Oslo lørdag formiddag. Politiet undersøker nå hvordan vedkommende er blitt påført skadene.

  – Vi har ikke detaljer på skadeomfanget, men det fremstår som alvorlig, sier operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter til NRK.

  På grunn av skadeomfanget har politiet ikke kunnet snakke med vedkommende.

  – Vi undersøker nå omstendighetene rundt hva som har skjedd. Vi er i en tidlig fase, og det er ikke mye vi kan gå ut med, sa operasjonslederen like før klokken 17.

  Politiet opplyser at det er for tidlig å si om skadene skyldes en kriminell handling. Det er så langt ingen mistenkte, siktede eller pågrepet i saken.

 • av NTB
  DEL
  Kasakhstanske myndigheter: 225 døde i opptøyene
  En demonstrasjon i sentrum av Kasakhstans største by Almaty 4. januar. Arkivfoto: Vladimir Tretyakov / NUR.KZ via AP / NTB
  En demonstrasjon i sentrum av Kasakhstans største by Almaty 4. januar. Arkivfoto: Vladimir Tretyakov / NUR.KZ via AP / NTB

  Ifølge den kasakhstanske påtalemyndigheten har 225 personer dødd under opptøyene i landet. Mer enn 4.500 personer ble skadd.

  – 225 personer ble brakt til likhus under unntakstilstanden. 19 av disse tilhørte landets sikkerhetsstyrker, melder landets påtalemyndighet lørdag.

  Andre døde var «væpnede banditter som deltok i terrorangrep», ifølge påtalemyndigheten.

  – Dessverre har sivile også blitt ofre for terrorhandlinger, ble det sagt.

  Tidligere har myndighetene meldt om færre enn 50 døde. Et høyere dødstall på 164 ble rapportert på en statlig TV-kanal forrige uke, men ble raskt trukket tilbake.

  Det brøt ut landsomfattende demonstrasjoner og opptøyer i Kasakhstan i begynnelsen av januar, noe som ble slått hardt ned på av myndighetene i landet.

  Protestene brøt ut som følge av stigende drivstoffpriser, men utartet fort til å bli en generell protest mot myndighetene i landet.

  Landets autoritære president Kassym-Jomart Tokajev erklærte unntakstilstand i landet og ga sikkerhetsstyrkene frie tøyler til å slå ned protestene. Han hentet også hjelp fra den russisk-ledede forsvarsalliansen CSTO.

 • av NTB
  DEL
  Tsunamivarsel sendt ut for USAs vestkyst
  Et undersjøisk vulkanutbrudd nær Tonga i Stillehavet fører til tsunamivarsel i flere land. Foto: Japan Meteorology Agency via AP / NTB
  Et undersjøisk vulkanutbrudd nær Tonga i Stillehavet fører til tsunamivarsel i flere land. Foto: Japan Meteorology Agency via AP / NTB

  USAs nasjonale værtjeneste har utstedt et tsunamivarsel for landets vestkyst etter vulkanutbruddet som førte til tsunami i øystaten Tonga.

  – En tsunami har blitt bekreftet, og noen virkninger av den kan ventes, sier USAs nasjonale værtjenestes tsunamivarslingssenter lørdag, skriver CBS.

  Varselet gjelder for hele USAs vestkyst, fra California nær grensen til Mexico og videre opp til Alaska. Et varsel er også sendt ut for øydelstaten Hawaii, som ligger mellom Tonga og USAs vestkyst.

  Et stort utbrudd i en undersjøisk vulkan nær øystaten Tonga i Stillehavet førte til en tsunami på 1,2 meter som oversvømte hus.