Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Tidligere statsråd ekskludert fra Frp
25. november kl 11:21av NTB
DEL
 Kjell-Børge Freiberg er ekskludert fra Frp. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Kjell-Børge Freiberg er ekskludert fra Frp. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tidligere statsråd Kjell-Børge Freiberg er ekskludert fra Frp.

Den tidligere olje- og energiministeren ble ekskludert på et fylkesstyremøte i Nordland Frp 5. november, skriver VG.

Avisen skriver at årsaken til at Freiberg er ekskludert, er påstander om at han skal ha lekket et internt dokument til avisen Dagens Næringsliv.

Freiberg bekrefter at han er kastet ut av partiet.

– Jeg kan bekrefte at jeg er ekskludert og har ingen kommentarer ut over at jeg stiller meg uforstående til vedtaket om eksklusjon og begrunnelsen for dette.

Freiberg ble valgt inn på Stortinget fra Nordland i 2017, men tapte kampen om førsteplassen mot Dagfinn Olsen tidligere i år. Fra august 2018 til desember 2019 var han olje- og energiminister.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at partiledelsen er gjort kjent med vedtaket, og at Freiberg ikke har påklaget det.

– Det er leit at dette har endt slik, sier hun.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Høyesterett skal behandle Filipstad-ulykken
  Even Warsla Meen (15) ble erklært død på stedet etter at han fikk strøm i seg fra en kjøreledning som førte 15.000 volt.
  Even Warsla Meen (15) ble erklært død på stedet etter at han fikk strøm i seg fra en kjøreledning som førte 15.000 volt. Foto: Terje Pedersen, NTB

  Anken etter Filipstad-ulykken, der en ung gutt døde og to tenåringer ble kritisk skadet, skal behandles av Høyesterett.

  Høyesterett skal klargjøre spørsmålet om hvor grensen skal gå mellom Bane Nors ansvar og folks ansvar for sin egen sikkerhet. Det fremgår av en pressemelding fra domstolen torsdag.

  I Borgarting lagmannsrett ble Bane Nor domfelt på alle punkter – også for uaktsomt drap og uaktsom kroppsskade – etter dødsulykken på Filipstad for to og et halvt år siden.

  Even Warsla Meen (15) ble erklært død på stedet etter at han fikk strøm i seg fra en kjøreledning som førte 15.000 volt. Hans 16 år gamle kjæreste og en 15 år gammel kamerat ble kritisk skadet i ulykken, men overlevde.

  teaser
  24. august
  Da legene vekket Oskar (15) etter to uker i koma, ropte han: «Dere må hjelpe vennen min! Hjelp vennen min!»
 • av NTB
  DEL
  Nordmenn kan nyte fri roaming i EU til 2032

  Nordmenn kan fortsatt bruke mobilen som hjemme i EU- og EØS-land frem til 2032 uten ekstra kostnader, har EU bestemt.

  Fri roaming betyr at mobilselskaper ikke kan ta ekstra betalt når en kunde ringer, skriver tekstmeldinger eller surfer på mobilen eller nettbrettet på reise og under andre midlertidige opphold i andre EU- eller EØS-land.

  Roamingavgiftene ble avskaffet i EU og EØS sommeren 2017 og har vært blant de mest populære EU-reformene for forbrukere.

  Onsdag ble EU-landene enige om å forlenge ordningen, og EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein vil følge etter. Dermed kan folk med norsk mobilabonnement bruke det som normalt i EUs 27 medlemsland, Island og Liechtenstein.

  Storbritannia var tidligere del av ordningen, men mistet fordelene da landet sluttet å anvende EU-regler 1. januar 2021.

 • av NTB
  DEL
  Ny snørekord på Sørlandet
  Togene på Sørlandsbanen har det siste døgnet stått flere steder på grunn av snøen. Blant annet her på Gjerstad stasjon øst i Agder. Nå kan Sørlandet registrere ny snørekord.
  Togene på Sørlandsbanen har det siste døgnet stått flere steder på grunn av snøen. Blant annet her på Gjerstad stasjon øst i Agder. Nå kan Sørlandet registrere ny snørekord. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB

  Det er nå hele 102 centimeter snø på Nelaug i Åmli kommune i Agder. Det er ny snørekord for desember på Sørlandet.

  – Det har snødd svært mye på Sørlandet, så mye at vi har fått en ny snørekord for desember! Forrige rekord var fra 1977 med 83 centimeter, opplyser meteorologene.

  Sørlandet har nå mer snø enn alle de kjente skidestinasjonene på Østlandet.

 • av NTB
  DEL
  Trafikkaos på E16 i Bærum og Hole

  Et vogntog med stans skaper trafikkaos og lang kø på E16 mellom Sandvika i Bærum og Sollihøgda i Hole. E16 blir stengt fra Sandvika i nordgående retning.

  – Noen biler har forsøkt å snu og kjøre i motgående. Dette er strengt forbudt og skaper farlige situasjoner, opplyser politiet i Oslo klokken 10.30.

  Bilberging er nå på stedet. Det pågår dirigering på stedet for å få unna køen.

  Oslo-politiet meldte første gang om hendelsen klokken 9.14.

  Veitrafikksentralen øst har flere ganger torsdag morgen bedt folk om å sjekke speilet og slippe nødetatene frem.

  Omkjøring skjer på riksvei 350 via Åmot og Vikersund.

 • av NTB
  DEL
  Kinesisk eiendomsgigant misligholder lånet

  Den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande har for første gang misligholdt et av sine lån, melder kredittanalyseselskapet Fitch.

  Selskapet ble gitt en RD-vurdering (restricted default-rating) av kredittvurderingsselskapet Fitch torsdag, med henvisning til at det gjeldsplagede selskapet ikke har betalt mer enn 1,2 milliarder dollar i gjeldsobligasjoner.

  RD-ratingen er den nest nederste, foran D-rating som innebærer at Fitch mener selskapet er konkurs.

  Også det kinesiske eiendomsselskapet Kaisa har misligholdt et lån på 400 millioner dollar, melder Fitch. Aksjehandelen i selskapet ble suspendert på Hongkong-børsen onsdag som følge av gjeldskrisen i selskapet.

  Evergrande har de siste månedene vært på randen av konkurs, med en gjeld på formidable 300 milliarder dollar. Den siste tiden har Evergrande måttet utsette flere gjeldsinnbetalinger.

  Gjeldskrisen i Evergrande har rystet markedet gjennom høsten og skapt frykt for at hele den kinesiske økonomien kunne destabiliseres.

 • av NTB
  DEL
  Italia gir milliardbot til Amazon

  Italias konkurransetilsyn har bøtelagt Amazon med 1,1 milliarder euro for angivelig misbruk av sin dominerende stilling innen e-handelslogistikk.

  – Amazons dominerende stilling i det italienske markedet har gjort dem i stand til å favorisere sin egen logistikktjeneste, skriver tilsynet i en uttalelse torsdag.

  Boten på 1,1 milliarder svarer til omtrent 11 milliarder norske kroner og er den seneste av europeiske styresmakters aksjoner mot amerikanske storselskaper.

  – De har brukt aktive selgere på Amazon.it slik at det er blitt til skade for konkurrerende operatører i dette markedet, og for å styrke sin egen dominans, heter det videre.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Stjal 15 sekker med ved fra fritidseiendom

  Politiet i Innlandet skriver på Twitter at de har fått melding om et tyveri fra en fritidseiendom i Lillehammer-området.

  Det er stjålet 15 sekker med ved samt ved i "løsvekt".

  Forholdet blir anmeldt.

 • av NTB
  DEL
  Danmark: Flere pågrepet for å ha lekket informasjon

  Politiets etterretningstjeneste i Danmark har pågrepet fire nåværende og to tidligere ansatte i landets to etterretningstjenester for å ha lekket informasjon.

  Det opplyser Politiets etterretningstjeneste (PET) på sine nettsider torsdag morgen. Også ansatte fra Forsvarets etterretningstjeneste (FE) er pågrepet.

  De fire personene er blant annet siktet for å ha «urettmessig videreformidlet høyt graderte opplysninger fra etterretningstjenestene».

  Pågripelsene skjedde onsdag i samarbeid med politiet. Ifølge PET skjedde dette etter en lengre etterforskning.

 • av NTB
  DEL
  Hver av oss leverte 17,3 kilo farlig avfall i fjor
  I 2020 leverte hver nordmann i snitt 17,3 kilo farlig avfall.
  I 2020 leverte hver nordmann i snitt 17,3 kilo farlig avfall. Foto: Berit Roald / NTB

  I fjor leverte husholdningene rundt 93.000 tonn farlig avfall til godkjent behandling. Det tilsvarer omtrent 17,3 kilo pr. person.

  De største mengdene fra husholdningene er CCA-impregnert trevirke, maling, lim, lakk, klorparafinholdige isolerglassruter og batterier, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Totalt ble det levert inn 1,75 millioner tonn farlig avfall til godkjent behandling.

  Det er nærmere 6 prosent økning sammenlignet med året før. Av dette ble 34 prosent gjenvunnet, mens 66 prosent ble sendt til spesialdeponi.

 • av NTB
  DEL
  80 års aldersgrense for å kjøpe tobakk

  Regjeringen på New Zealand vil i praksis innføre et livstidsforbud mot tobakksrøyking for innbyggerne som nå er under 14 år.

  I henhold til en ny lov som regjeringen kunngjorde torsdag og planlegger å vedta neste år, vil aldersgrensen for å kjøpe sigaretter øke år etter år.

  Det betyr, i det minste i teorien, at det 65 år etter at loven trer i kraft, vil være en aldersgrense på 80 år for å kjøpe sigaretter.

  – Vi vil forsikre oss om at enkelte aldri begynner å røyke. Når de blir eldre, kommer de og fremtidige generasjoner aldri til å kunne kjøpe tobakk på lovlig vis, sier visehelseminister Ayesha Verrall.

 • av NTB
  DEL
  Landsbyboere skal ha blitt brent levende i Myanmar
  FN-talsperson Stephane Dujarric fordømmer på det sterkeste angrepet som skal ha tatt livet av elleve sivile i Myanmar. Arkivfoto: Bebeto Matthews / AP / NTB
  FN-talsperson Stephane Dujarric fordømmer på det sterkeste angrepet som skal ha tatt livet av elleve sivile i Myanmar. Arkivfoto: Bebeto Matthews / AP / NTB

  Meldinger og videoer viser at militære i Myanmar skal ha brent elleve landsbyboere levende. FN og menneskerettsgrupper reagerer sterkt.

  – Jeg vil på det sterkeste fordømme slik vold. Troverdige rapporter indikerer at fem barn var blant de drepte, sier FN-talsperson Stephane Dujarric.

  Soldater fra Myanmars militære skal ha raidet en liten landsby nordvest i landet, samlet sammen elleve sivile og bundet hendene deres før de brente dem levende, ifølge vitner.

  – Våre kontakter forteller at dette bare var unge landsbyboere som var på feil sted til feil tid, sier talsperson for Human Rights Watch, Manny Maung.

  Den myanmarske regjeringen har nektet for å ha hatt tropper i området.

 • av NTB
  DEL
  Filippinsk journalist drept. Dekket Dutertes krig mot narkotika.

  En filippinsk journalist som hjalp et internasjonalt nyhetsbyrå med å dekke president Dutertes krig mot narkotikakriminalitet, er skutt og drept.

  Jesus Malabanan ble onsdag skutt i hodet og erklært død da han ankom sykehuset i Calbayog, øst i landet, ifølge politiet.

  Han jobbet som journalist for en engelskspråklig avis og en TV-kanal i Manila. Han dekket også president Rodrigo Dutertes krig mot narkotika og narkotikakriminalitet for nyhetsbyrået Reuters. Journalisten hadde mottatt drapstrusler.

  Filippinene er rangert som et av verdens farligste steder å være journalist.

 • av NTB
  DEL
  Snøen skaper store problemer for Sørlandsbanen
  Torsdag skaper fortsatt snøen og været problemer for Sørlandsbanen. Onsdag kveld sto togene flere steder, som her på Gjerstad stasjon øst i Agder. Et godstog hadde satt seg fast i snøen og da sto togene andre steder. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Torsdag skaper fortsatt snøen og været problemer for Sørlandsbanen. Onsdag kveld sto togene flere steder, som her på Gjerstad stasjon øst i Agder. Et godstog hadde satt seg fast i snøen og da sto togene andre steder. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Også torsdag skaper snøen store problemer for Sørlandsbanen. Det betyr forsinkelser.

  – Godstoget med feil på lokomotivet på Sørlandsbanen kom i gang ved egen hjelp og kjører i sakte fart på grunn av de tøffe værforholdene. Men strekningen mellom Gjerstad og Skorstøl er åpen, og persontogene kjører også. Det vil fortsatt bli kraftige forsinkelser og innstillinger, skriver Bane Nor på Twitter.

  Regiontogene mellom Nelaug og Arendal og Oslo-Stavanger rammes.

 • av Anette Bangstad Dalhøi
  DEL
  Dette skjer i dag

  Hans-Erik Dyvik Husby begraves i Lillestrøm kirke. Den tidligere Turboneger-vokalisten Hans-Erik Dyvik Husby, alias Hank von Helvete, bisettes fra Lillestrøm kirke. Han døde 19. november, 49 år gammel.

  Pressekonferanse for fredsprisvinnerne. Fredsprisvinnere Maria Ressa og Dmitry Muratov møter pressen foran utdelingen fredag. Pressekonferansen med fredsprisvinnerne holdes kun digitalt.

  Huitfeldt møter Blinken. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) møter sin amerikanske kollega Antony Blinken. Det avslutter et fire dager langt besøk i USA der blant andre kronprinsen, næringsministeren og olje- og energiministeren har deltatt.

  Demokratitoppmøte i USA. USAs president Joe Biden inviterer statsledere, filantroper og representanter for sivilsamfunnet og privat sektor til et virtuelt toppmøte om demokrati. Møtet har tiltrukket seg internasjonal oppmerksomhet ettersom taiwanske myndigheter er invitert til å delta.

  Norge-Puerto Rico i håndball-VM. Håndball-VM for kvinner i Spania fortsetter. Norge møter Puerto Rico i den innledende runden med avkast 18.00.

  Bodø/Glimt møter Zorya Luhansk. Bodø/Glimt spiller borte mot Zorja Lugansk i den siste gruppespillskampen i Uefa Conference League.

 • av NTB
  DEL
  Senatet stemte ned Bidens vaksinekrav
  Senatet har stemt ned president Joe Bidens vaksinekrav for selskaper med mer enn 100 ansatte. To demokrater sluttet seg til republikanerne. Seieren blir trolig bare symbolsk, det ventes ikke at forslaget får flertall i Representantenes hus. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
  Senatet har stemt ned president Joe Bidens vaksinekrav for selskaper med mer enn 100 ansatte. To demokrater sluttet seg til republikanerne. Seieren blir trolig bare symbolsk, det ventes ikke at forslaget får flertall i Representantenes hus. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
  Biden-administrasjonens vaksinekrav har blitt møtt med sterk motstand fra vaksineskeptikere. Her fra en demonstrasjon mot vaksineplikt for offentlig ansatte i Phoenix i Arizona. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB
  Biden-administrasjonens vaksinekrav har blitt møtt med sterk motstand fra vaksineskeptikere. Her fra en demonstrasjon mot vaksineplikt for offentlig ansatte i Phoenix i Arizona. Foto: Ross D. Franklin / AP / NTB

  Et flertall i Senatet har stemt ned president Joe Bidens krav om at ansatte i store selskaper enten vaksinerer seg eller jevnlig lar seg teste for covid-19.

  Det er en symbolsk seier for republikanerne, men det vil trolig ha lite å si i praksis. Alle 50 av partiets senatorer stemte for forslaget, og fikk støtte av de to demokratene Joe Manchin og Jon Tester.

  Forslaget ventes ikke å bli godkjent i Representantenes hus, der det trolig kun får støtte fra høyresiden. I tråd med Bidens plan, må alle selskaper med mer enn 100 ansatte kreve at de ansatte enten vaksinerer seg eller lar seg teste ukentlig fra 4. januar.

  Etter avstemningen sa Manchin at det selv om han støtter et vaksinekrav for statsansatte og militæret, ikke er den føderale regjeringens oppgave å diktere hva private selskaper gjør.

  Vanlig med vaksinekrav

  En rekke delstater, som ledes av både demokrater og republikanere, er hundretusenvis underlagt krav om å vaksinere seg mot en rekke sykdommer, og disse kravene er ikke særlig kontroversielle.

  Mesteparten av dem er vaksiner man får som barn, og slike krav har vært gjeldende i USA helst siden det 19. århundret, men det er også krav for voksne.

  I New York må alle som jobber i sykehus, på pleiehjem og i andre fasiliteter i helsevesenet være vaksinert mot meslinger og røde hunder, mens Rhode Island krever at alle som jobber med barn, må være vaksinert mot en rekke vanlige barnesykdommer, samt influensa.

  Flere delstater har vaksinekrav for universitetsstudenter, og alle 50 krever at skolebarn vaksinerer seg mot difteri, stivkrampe, kikhoste, polio, meslinger, røde hunder og vannkopper.

  Sinna Schumer

  Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet, sammenligner republikanerne med folk som tror jorda er flat, og anklager folkevalgte som selv tatt koronavaksinen, for å være hyklere.

  – Den største hindringen som står mellom oss og slutten på pandemien, er amerikanere som nekter å la seg vaksinere, sa han.

  Biden har innført vaksinekrav for tre grupper som ikke er statsansatte: oppdragstakere som jobber for staten, visse i helsevesenet og ansatte i større selskaper. Alle kravene har møtt motstand i rettsvesenet og er satt på hold.

 • av NTB
  DEL
  Alaskas største gullklump solgt på auksjon for 6,7 millioner

  En gullklump på mer enn ni kilo ble solgt for 750.000 dollar, tilsvarende nesten 6,7 millioner kroner, på en auksjon i Texas onsdag.

  Klumpen, som har fått navnet «Alaska Centennial Gold Nugget», da den ble funnet et århundre etter gullrushet i Klondike, er den største gullklumpen som noensinne er funnet i Alaska, ifølge auksjonshuset Heritage Auctions.

  Den ble funnet i 1998 i nærheten av landsbyen Ruby, som ligger vest i Alaska, langs elva Swift Creek. Den er målt til 17 ganger 14,5 ganger 11 centimeter, og veier 9,13 kilo. Finneren er en mann ved navn Barry Clay.

  Lite er kjent om kjøperen, skriver nyhetsbyrået DPA.

 • av NTB
  DEL
  Tre aktivister dømt etter Tiananmen-markering i Hongkong
  Mediemogulen og demokratiaktivisten Jimmy Lai er dømt for å ha deltatt i en ulovlig markering. Han deltok sammen med tusener av andre på en markering av årsdagen for massakren mot fredelige demonstranter på Den himmelske freds plass i Beijing 4. juni 1989. Foto: Kin Cheung / AP / NTB
  Mediemogulen og demokratiaktivisten Jimmy Lai er dømt for å ha deltatt i en ulovlig markering. Han deltok sammen med tusener av andre på en markering av årsdagen for massakren mot fredelige demonstranter på Den himmelske freds plass i Beijing 4. juni 1989. Foto: Kin Cheung / AP / NTB
  Også den framtredende menneskerettsadvokaten Chow Hang-tung er dømt. Foto: Kin Cheung / AP / NTB
  Også den framtredende menneskerettsadvokaten Chow Hang-tung er dømt. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

  Den fengslede mediemogulen Jimmy Lai er blant tre demokratiaktivister som i Hongkong er dømt for å ha deltatt i en markering til minne om Tiananmen-massakren.

  Lai er grunnlegger av den nå nedlagte prodemokratiske avisa Apple Daily. Han er sammen med den tidligere journalisten Gwyneth Ho og den framtredende menneskerettsadvokaten Chow Hang-tung kjent skyldig i å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner. Også Chow og Ho sitter fengslet allerede. Straffeutmåling vil skje senere.

  Saken omhandler en demonstrasjon i Victoria Park i Hongkong 4. juni i fjor, da tusener av innbyggere møtte opp for å tenne lys og synge sanger til tross for at politiet hadde advart om at markeringen var lovstridig.

  Flere titalls aktivister og politikere ble pågrepet etter markeringen.

  De siste 30 årene har titusener av folk markert årsdagen for massakren. 4. juni 1989 grep det kinesiske militæret brutalt inn mot demonstrasjoner for demokrati og menneskerettigheter på Den himmelske freds plass i Beijing. Det nøyaktige antallet døde er fortsatt ikke kjent. Flere tusen ble skadd eller pågrepet.

  I 2020 og 2021 forbød myndighetene i Hongkong markeringen med henvisning til koronapandemien.

  Allerede har en rekke politikere og aktivister, blant dem den framstående aktivisten Joshua Wong, blitt dømt til mellom seks og ti måneders fengsel for sine roller i markeringen.

  Myndighetene i Hongkong har slått knallhardt ned på demokratibevegelsen i byen etter at den nasjonale sikkerhetsloven trådte i kraft. Kina innførte loven i byen i fjor, etter at det i 2019 var omfattende demokratidemonstrasjoner i landet i månedsvis.

  Beijing insisterte på at det var behov for å gjenopprette stabilitet etter demonstrasjonene, men fastslo at loven bare ville rette seg mot et mindretall med ekstremister.

 • av NTB
  DEL
  Biden kaller inn østeuropeiske Nato-land til telefonmøte om situasjonen i Ukraina
  Ukrainske soldater går på grenselinjen som skiller mellom regjeringskontrollerte og opprørskontrollerte områder ved Katerinivka i Donetsk-regionen. USAs president Joe Biden kaller inn de østeuropeiske Nato-landene til telefonmøte om situasjonen i Ukraina torsdag. Foto: Andrij Dubtsjak / AP / NTB
  Ukrainske soldater går på grenselinjen som skiller mellom regjeringskontrollerte og opprørskontrollerte områder ved Katerinivka i Donetsk-regionen. USAs president Joe Biden kaller inn de østeuropeiske Nato-landene til telefonmøte om situasjonen i Ukraina torsdag. Foto: Andrij Dubtsjak / AP / NTB

  USAs president Joe Biden kaller inn de østeuropeiske Nato-medlemslandene til telefonmøte torsdag. På agendaen står den spente situasjonen i Ukraina.

  Biden vil samle inn lederne fra landene for å briefe dem om sin samtale med Russlands president Vladimir Putin tidligere denne uken. Han vil få deres perspektiver rundt situasjonen og understreke USAs forpliktelse til den transatlantiske sikkerheten, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

  Det er lederne fra Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn som kalles inn. Biden vil lede konferansesamtalen etter å ha snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som har bedt USA hjelpe til med å demme opp for trusselen om en russisk invasjon.

  Vestlige land sier de er svært bekymret av en opptrapping på rundt 100.000 russiske soldater langs grensen mot Ukraina. Russland annekterte Krim-halvøya i landet i 2014 og har støttet separatister øst i Ukraina siden samme år.

  Moskva sier opptrappingen er for å forsvare seg mot et ukrainsk Nato-medlemskap, selv om ukrainerne ikke er i nærheten av å bli medlem.

 • av NTB
  DEL
  Norske skip bistår med å slukke skipsbrann i Sverige
  Den svenske kystvakten har satt inn sitt største fartøy i slukkearbeidet, og får hjelp fra flere taubåter på stedet til å pumpe store mengder vann over brannen. To norske skip kom onsdag kveld for å bistå i slukkingen. Foto: Kustbevakningen / TT / NTB
  Den svenske kystvakten har satt inn sitt største fartøy i slukkearbeidet, og får hjelp fra flere taubåter på stedet til å pumpe store mengder vann over brannen. To norske skip kom onsdag kveld for å bistå i slukkingen. Foto: Kustbevakningen / TT / NTB

  Et skip fra Kystvakten og offshorefartøyet Viking Loke har kommet til Göteborg for å bistå med å slukke brannen på tørrlastlasteskipet Almirante Storni.

  Situasjonen om bord i det brennende skipet har forverret seg, opplyser svenske myndigheter onsdag kveld, og det fryktes at brannen vil spre seg. Den svenske kystvakten ønsker å få tauet skipet til havn så raskt som mulig.

  Skipet er lastet med 40.000 kubikkmeter trevirke. Brannen startet lørdag i trelasten på øvre dekk og var onsdag inne i det fjerde døgnet. Brannmannskapet har hindret brannen i å spre seg videre i lasten, men det er viser seg å være vanskelig å få slukket selve brannen.

  I tillegg blåser det opp til 17 meter i sekundet, og det er høye bølger. Brannbåtene som bidrar i slukningsarbeidet, sliter dessuten med at de blir nediset av vann, kulde og vind.

  Det er ikke meldt om personskader. Hvordan brannen startet er foreløpig ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Fylkestinget vedtok folkeavstemning om Innlandets fremtid
  Innlandet eller Hedmark og Oppland? Det skal innbyggerne i fylket ta stilling til i løpet av de nærmeste månedene. Foto: Ferskvann reklamebyrå / NTB
  Innlandet eller Hedmark og Oppland? Det skal innbyggerne i fylket ta stilling til i løpet av de nærmeste månedene. Foto: Ferskvann reklamebyrå / NTB

  Med stemmen til en avhopper fra Arbeiderpartiet vedtok fylkestinget i Innlandet at det skal holdes folkeavstemning om å oppløse fylket.

  Det var stemmen til Arbeiderpartiets Erik S. Winther som ble utslagsgivende i fylkestinget onsdag, skriver NRK.

  Den rådgivende folkeavstemningen skal holdes før fylkestinget foretar et endelig vedtak om å søke om deling av Innlandet i februar. Særlig Senterpartiet har gått i bresjen for at man skal gå tilbake til de to gamle fylkene Hedmark og Oppland.

  Arbeiderpartiet har på sin side lagt lokk på diskusjonen, men Winther så bort fra partipisken og førte dermed til at det ble 29 mot 28 stemmer for folkeavstemning.

  En rådgivende folkeavstemning betyr at fylkestinget ikke er forpliktet til å følge flertallet i avstemningen.