Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Tidligere statsråd ekskludert fra Frp
25. november kl 11:21av NTB
DEL
 Kjell-Børge Freiberg er ekskludert fra Frp. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Kjell-Børge Freiberg er ekskludert fra Frp. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tidligere statsråd Kjell-Børge Freiberg er ekskludert fra Frp.

Den tidligere olje- og energiministeren ble ekskludert på et fylkesstyremøte i Nordland Frp 5. november, skriver VG.

Avisen skriver at årsaken til at Freiberg er ekskludert, er påstander om at han skal ha lekket et internt dokument til avisen Dagens Næringsliv.

Freiberg bekrefter at han er kastet ut av partiet.

– Jeg kan bekrefte at jeg er ekskludert og har ingen kommentarer ut over at jeg stiller meg uforstående til vedtaket om eksklusjon og begrunnelsen for dette.

Freiberg ble valgt inn på Stortinget fra Nordland i 2017, men tapte kampen om førsteplassen mot Dagfinn Olsen tidligere i år. Fra august 2018 til desember 2019 var han olje- og energiminister.

Frp-leder Sylvi Listhaug sier at partiledelsen er gjort kjent med vedtaket, og at Freiberg ikke har påklaget det.

– Det er leit at dette har endt slik, sier hun.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Vilde Bratland Hansen
  DEL
  Trafikkulykke: 16-åring bak rattet, tre kjørt til sykehus

  Tre gutter i tenårene ble søndag morgen kjørt til sykehus etter en trafikkulykke i Sauda i Rogaland.

  Sørvest politidistrikt fikk klokken 06 melding om at en bil hadde kjørt inn i fjellveggen i Varstadtunnelen. Det ble videre opplyst at det ikke var noen personer i eller ved bilen.

  Da patruljen kom til stedet, kom det tre ungdommer gående. De innrømmet å ha vært i bilen, og en av dem erkjente å ha kjørt den.

  De tre ble kjørt i ambulanse til sykehus for sjekk. Skadeomfanget er ukjent. Gutten som mistenkes for å ha kjørt bilen, er 16 år gammel. De to andre er henholdsvis 14 og 15 år gamle.

 • av NTB
  DEL
  Møte om migrasjonen over Den engelske kanal

  Frankrike er søndag vertskap for et møte på ministernivå med mål om å stoppe migranter i å krysse Den engelske kanalen.

  Samtalen på ministernivå skjer få dager etter at 27 mennesker druknet i forsøket på krysse over fra Frankrike til England i en oppblåsbar båt.

  Ministre fra Frankrike, Tyskland, Nederland og Belgia møtes i havnebyen Calais nord i Frankrike. Der skal de diskutere hvordan landene skal håndtere menneskesmuglere som skaffer båter til migranter som forsøker å krysse over til Storbritannia.

  Møtet blir arrangert uten at Storbritannia ble invitert. Årsaken er at statsminister Boris Johnson har hisset på seg Frankrike ved å be landet hente tilbake alle migranter som tar seg til Storbritannia over kanalen.

 • av NTB
  DEL
  Sikkerhetsvakt i USA drept mens han voktet TV-team

  Sikkerhetsvakten ble skutt og drept mens han beskyttet journalister fra en nyhetskanal i San Francisco-området som dekket en bølge av butikkinnbrudd i regionen.

  – Vi er knust over tapet av sikkerhetsvakten og vennen vår, Kevin Nishita. Vår dypeste medfølelse går til Kevins kone, hans barn, hans familie og alle hans venner og kolleger, sier visepresident og daglig leder Jim Rose i KRON-TV i en uttalelse.

  Nishita jobbet som væpnet vakt for Star Protection Agency og sørget for sikkerheten til TV-nyhetsteam i regionen. De er ofte utsatt for ransforsøk på grunn av utstyret deres.

 • av NTB
  DEL
  Kinesisk politi pågrep nordkoreansk fange på flukt

  Politiet i Kina har pågrepet en nordkoreansk fange som iscenesatte en vågal flukt fra fengsel i oktober og som har vært på flukt i mer enn 40 dager.

  Myndighetene i nordøstlige Kina utlovet en dusør på 23.000 doller til dem som fanget den innsatte på rømmen, og jakten har blitt fulgt med stor interesse i sosiale medier.

  Den 39 år gamle mannen ble fengslet i Kina etter å ha fluktet fra Nord-Korea. Han rømte fra anlegget i byen Jilin ved å klatre opp på et skur og deretter hoppe over fengselsmuren.

  Minst 1100 nordkoreanere er fengslet i Kina, som er Nord-Koreas fremste allierte og økonomiske velgjører, viste en rapport fra Human Rights Watch i juli. Mange blir sendt tilbake til hjemlandet etter løslatelse. Der risikerer de tortur og andre brudd på menneskerettighetene, ifølge organisasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Petr Fiala utnevnes til Tsjekkias nye statsminister
  Petr Fiala blir søndag utnevnt til Tsjekkias nye statsminister. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
  Petr Fiala blir søndag utnevnt til Tsjekkias nye statsminister. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

  Høyreorienterte Petr Fiala utnevnes søndag til Tsjekkias nye statsminister og må umiddelbart håndtere stigende smittetall og den nye virusvarianten.

  President Milos Zeman, som selv har testet positivt for korona, skal utnevne den 57 år gamle Fiala i en seremoni på Lany-slottet vest for Praha.

  Seremonien skulle vært gjennomført fredag, men presidenten som torsdag ble utskrevet fra sykehuset, ble få timer senere innlagt igjen etter å ha fått påvist covid-19.

  Fiala er tidligere statsviter og leder den borgerlige valgalliansen Sammen, som består av Fialas sivildemokratiske parti, Kristendemokratene og senter-høyre-partiet TOP09.

  Alliansen vant parlamentsvalget i oktober med knapp margin og har siden formet en koalisjon med to andre partier på venstresiden for å sikre et flertall på 108 av 200 seter i nasjonalforsamlingen.

 • av NTB
  DEL
  67 pågrepet i Iran etter protester
  Elveleiet i Isfahan i Iran har vært et samlingsstedet for bønder og andre fra hele Isfahan-provinsen som protesterer mot mangelen på vann. Dette bildet er tatt 19. november ved starten av en ukelang protest. Foto: Hamidreza Nikoomaram / Fars News Agency via AP / NTB
  Elveleiet i Isfahan i Iran har vært et samlingsstedet for bønder og andre fra hele Isfahan-provinsen som protesterer mot mangelen på vann. Dette bildet er tatt 19. november ved starten av en ukelang protest. Foto: Hamidreza Nikoomaram / Fars News Agency via AP / NTB

  Opprørspoliti ble lørdag sendt til den iranske byen Isfahan, dagen etter at mange ble pågrepet for å ha deltatt i voldelige protester over en uttørket elv.

  Sikkerhetsstyrker brukte tåregass mot steinkastende demonstranter ved et uttørket elveleie utenfor byen Isfahan, ifølge det halvstatlige nyhetsbyrået Fars og nyhetsbyrået ISNA.

  – Vi har pågrepet 67 av hovedpersonene bak opptøyene, sier general Hassan Karami i politiet lørdag. Han hevder mellom 2.000 og 3.000 «bråkmakere» deltok i protestene.

  Elveleiet har vært et samlingsstedet for bønder og andre fra hele Isfahan-provinsen som protesterer mot mangelen på vann.

  Bønder i området avsluttet torsdag en ukelang protest etter å ha fått løfter fra myndighetene om kompensasjon for tapene de har lidd som følge av tørken i området.

  USA er «dypt bekymret for voldsbruken mot fredelige demonstranter», sier talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet Ned Price. Han legger til at folk i Iran har rett til å vise sin frustrasjon og holde regjeringen ansvarlig.

 • av NTB
  DEL
  Uværet i Storbritannia har krevd sitt tredje offer

  En tredje person har mistet livet i det kraftige uværet som har herjet i deler av Storbritannia og ført med seg kraftig vind, regn og snø.

  En 35 år gammel mann døde da bilen hans ble truffet av et tre i Aberdeenshire i Skottland på fredag, skriver BBC.

  Samme dag døde en mann i Antrim i Nord-Irland da et tre falt over bilen hans, og en annen mann døde også da han ble truffet av et fallende tre i Cumbria i Nord-England.

  Stormen som har fått navnet Arwen, var lørdag i ferd med å blåse fra seg i Storbritannia, men den britiske værtjenesten Met Office advarte om fortsatt regn, sludd og snø.

 • av Kjersti Nipen
  DEL
  Dekorerte Munch-museet med medalje

  Arkitekturopprøret har kåret Munch-museet til landets styggeste bygg, men ingen fra Munch-museet møtte opp under prisutdelingen onsdag. Arkitekturopprøret har likevel ønsket å dele ut en medalje i betong til museet, og nå på egen hånd plassert betongmedaljen hos mottakeren, opplyser den folkelige aksjonen i en pressemelding. Aksjonen prøvde ut ulike plasseringer, men ingen av dem ble valgt som permanent løsning.

  Arkitekturaksjonistene har prøvd ut ulike alternativer for plassering av den såkalte "Grøssmedaljen", opplyser de i en pressemelding.
  Arkitekturaksjonistene har prøvd ut ulike alternativer for plassering av den såkalte "Grøssmedaljen", opplyser de i en pressemelding. Foto: Arkitekturopprøret
 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Rykket ut til naken mann med dildo

  Politiet rykket lørdag kveld ut til Østfoldbadet i Askim på melding om en naken mann som satt i jacuzzien og viftet med en dildo.

  Politiet opplyser at mannen anmeldes og blir bortvist fra stedet i 48 timer.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Kvinne døde da hest løp løpsk på julemarked i Danmark

  En 61 år gammel kusk døde da en hest løp løpsk på et julemarked ved Store Torv i den danske byen Aarhus.

  Kvinnen var kusk i en hestevogn. Ulykken skjedde da en hest løp løpsk på markedet, hvor det var samlet mange mennesker.

  61-åringen ble brakt til sykehus, men livet sto ikke til å redde. Kvinnens pårørende er varslet.

  Politiet sier til dansk TV2 at kusken falt av hestevognen og slo hodet i asfalten.

  I tillegg til kusken som omkom, fikk tre person lettere skader i ulykken.

  Kvinnen skal ha vært en erfaren kusk, sier direktøren av Food Aarhus, som arrangerer julemarkedet, Anna Lund.

  – Det er dessverre en helt forferdelig kombinasjon av uhell som gjorde at hesten løp løpsk, sier Lund til dansk TV2. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Landbruksdirektoratet varsler prishopp på kjøtt
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Norske fryselagre for kjøtt er tomme, og det er budkrig på internasjonale kjøttauksjoner. Landbruksdirektoratet tror det kan bli prishopp.

  Direktoratet mener den store interessen for kjøttauksjonene viser en forventning om at norsk kjøttproduksjon ikke vil dekke markedsbehovet neste år, skriver NRK.

  Pågangen i auksjonsrundene for importert kjøtt var unormalt stor og prisene langt høyere enn tidligere, sier Jørn Rolfsen, direktør i Landbruksdirektoratet.

  – Prognosene fremover er usikre. Noen tenker det blir normalisert. Kanskje grensehandelen øker, men det er usikkert, sier Rolfsen til rikskringkasteren.

  Han viser til at prisene internasjonalt har skutt i været.

  – Råvareprisene har doblet seg. Det kan være et prisbilde som er på vei oppover, sier Rolfsen.

 • av NTB
  DEL
  Høyesterett avviser anken fra Stendi
  Høyesterett har avvist anken fra Stendi. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Høyesterett har avvist anken fra Stendi. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Høyesterett har avvist omsorgsselskapet Stendis anke over dommen der 22 omsorgsarbeidere fikk tilkjent over 24 millioner kroner i etterbetaling.

  Dermed blir det millionerstatning på omsorgsarbeiderne, skriver VG.

  – Det var veldig deilig å knuse dem på denne måten, sier Oskar Wilhelmsen, som er blant dem som gikk til sak mot Stendi (tidligere Aleris) for ulovlige arbeidsforhold, til avisen.

  Lagmannsretten ga 22 omsorgsarbeidere i Stendi medhold i at de hele tiden har vært arbeidstakere, til tross for at de har blitt behandlet som oppdragstakere eller selvstendig næringsdrivende.

  Stendi ble videre dømt til å betale omsorgsarbeiderne om lag 24,1 millioner kroner pluss betydelige forsinkelsesrenter og til å betale sakskostnader på rundt 17,5 millioner kroner.

 • av NTB
  DEL
  Eldre kvinne ranet i Oslo

  Politiet er i Kyrre Grepps gate i Oslo der en eldre kvinne har en skade i hodet etter det som skal være et personran.

  Kvinnen har fått et kutt i hodet som hun blør fra, og er fraktet til legevakt, opplyser operasjonsleder Tore Solberg til VG.

  – En eldre dame skulle låse seg ut i egen oppgang, og ble fraranet gjenstander som hun hadde med seg, sier operasjonslederen til avisen.

  Politiet leter etter tre antatte gjerningspersoner som er blitt beskrevet som at de hadde mørke klær, hette og finlandshette, og skal ha vært mørke i huden.

 • av NTB
  DEL
  Ny ledelse i Grønn Ungdom

  Tobias Stokkeland (22) og Ulrikke Torgersen (24) er nye talspersoner i Grønn Ungdom.

  De to ble enstemmig valgt på landsmøtet lørdag, bekrefter MDGs ungdomsparti i en pressemelding.

  Stokkeland er fra Kristiansand og studerer sammenlignende politikk i Bergen. Torgersen er fra Stavanger og var førstekandidat for MDG Rogaland ved valget i høst. De etterfølger Hulda Holtvedt og Teodor Bruu som talspersoner i ungdomspartiet.

 • av NTB
  DEL
  Vill ulv sett i utkanten av Paris – første gang på 30 år
  For første gang på 30 år er en vill ulv observert i nærheten av den franske hovedstaden Paris. På bildet er en Norsk ulv fra Langedrag.
Foto: Heiko Junge / NTB
  For første gang på 30 år er en vill ulv observert i nærheten av den franske hovedstaden Paris. På bildet er en Norsk ulv fra Langedrag. Foto: Heiko Junge / NTB

  For første gang på 30 år er en vill ulv observert i nærheten av den franske hovedstaden Paris.

  For 30 år siden gjenintroduserte Frankrike ville ulver i naturen sin. Siden den gang har ingen sett en ulv i nærheten av hovedstaden Paris.

  Men lørdag har en jeger sett og fotografert en ulv i Blaru, snaue 50 kilometer fra Paris.

  Le Parisien skriver at myndighetene råder befolkningen i området til å bevare roen. Det er ingen grunn til å frykte ulver når man går tur, skriver avisen.

  Det anslås at Frankrike har omtrent 600 ville ulver, men de pleier å unngå Ile-de-France-regionen, hvor Paris ligger.

 • av NTB
  DEL
  Sudan sparker politisjef
  Sudans statsminister Abdalla Hamdok har sparket politisjefen i landet, etter at demonstrasjoner den siste måneden kostet over 40 mennesker livet. 
Foto: Christophe Ena, Pool / AP Photo / NTB
  Sudans statsminister Abdalla Hamdok har sparket politisjefen i landet, etter at demonstrasjoner den siste måneden kostet over 40 mennesker livet. Foto: Christophe Ena, Pool / AP Photo / NTB

  Sudans statsminister Abdalla Hamdok har sparket politisjefen i landet, etter at demonstrasjoner den siste måneden kostet over 40 mennesker livet.

  General Abdel Fattah al-Burhan tok makten i et militærkupp i Sudan 25. oktober, men gjeninnsatte statsminister Hamdok etter internasjonalt press 21. november.

  I demonstrasjonene mot kuppmakerne mistet 42 mennesker livet i møte med sikkerhetsstyrker.

  Helsepersonell har anklaget sikkerhetsstyrkene for å sikte mot hode, hals og overkropp, og for å bruke skarp ammunisjon i forbindelse med demonstrasjonene. Politiet har nektet for å ha brukt skarp ammunisjon.

  På lørdag opplyste statsminister Hamdok at han har gitt politisjefen Khaled Mahdi Ibrahim al-Emam sparken. Han har utpekt Anan Hamed Mohamed Omar som erstatter.

 • av NTB
  DEL
  En person fastklemt etter ulykke i Eigersund

  En personbil og et vogntog kolliderte Gyavatnet på Helleland i Eigersund lørdag og en person ble sittende fastklemt. Luftambulansen er på stedet.

  Det er én person som er skadd i ulykken, opplyser politiet i Sørvest på Twitter.

  Føreren av personbilen ble sittende fastklemt etter ulykken. Han ble frigjort og fløyet til Stavanger universitetssjukehus, opplyser politiet. Mannen var ved bevissthet da han ble fraktet til sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Hellas åpnet to nye migrantleirer
  Migranter i Karatepe-leiren på Lesvos. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB
  Migranter i Karatepe-leiren på Lesvos. Foto: Panagiotis Balaskas / AP / NTB

  Hellas åpnet lørdag ytterligere to av sine nye, lukkede migrantleire som har blitt kritisert av rettighetsgrupper for restriktive tiltak.

  – En ny æra begynner, sa migrasjonsminister Notis Mitarachi da han kunngjorde åpningen av leirene på øyene Lesvos og Kos.

  – Vi frigjør øyene våre fra migrasjonsproblemet og dets konsekvenser. Bildene som vi alle husker fra 2015 til 2019, hører nå til fortiden, hevder han.

  Hovedporten inn

  De greske øyene i Egeerhavet er hovedanløpet for folk som ankommer via Tyrkia med håp om et bedre liv i Europa.

  De lukkede leirene har piggtrådgjerder, overvåkingskameraer, røntgenskannere og magnetiske dører, og porter som holdes stengt om natten.

  De har også mange funksjoner, som rennende vann, toaletter og mer sikkerhet, noe som var fraværende fra de tidligere fasilitetene som ble beryktet for sine dårlige levekår.

  Ifølge de siste anslagene fra FN er det for tiden rundt 96.000 flyktninger og asylsøkere i Hellas.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne siktet for trusler mot ansatte i barnevernet

  En kvinne blir i Hordaland tingrett lørdag varetektsfengslet, siktet for gjentatte trusler mot ansatte i barnevernet.

  Kvinnen skal også flere ganger ha brutt besøksforbudet hun er ilagt, skriver Bergensavisen.

  – Hun mener noen i ansatte i barnevernet ikke gjorde jobben sin overfor henne da hun var ung, sier jourhavende jurist Kristin Kvam hos Vest politidistrikt.

  Politiet ber om fire ukers varetekt på grunn av gjentagelsesfare. Kvinnen i 30-årene har tidligere sittet i varetekt for trusler mot ansatte i barnevernet. Fengslingsmøtet holdes som kontorforretning, siden kvinnen har erkjent straffskyld.

  Det er flere fornærmede i saken, og de første truslene stammer fra oktober 2020. I tillegg er det en rekke forhold fra juni i år. Kvinnen er også siktet for overdragelse av narkotika.

 • av NTB
  DEL
  Granater på Hamar var ufarlige

  Et bygg ble evakuert og flere gater ble sperret av etter et granatfunn på Hamar, men evakueringen ble etter kort tid opphevet.

  Det ble gjort funn av to granater i loftsetasjen til bygget i Strandgata 55, og politiet slo full alarm. Beboere, butikkansatte og gjester ble evakuert, mens flere gater i sentrum ble sperret av.

  – Vi kunne nedskalere ganske umiddelbart. Vi var i kontakt med Forsvaret, som så på bilder av granatene. Det er noe fra krigens dager og utgjør ingen fare som de er nå. Folk kan føle seg trygge i bygget, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt.

  – Forsvaret vil fjerne dem fra bygget og destruere dem på egnet sted, opplyser han.

  Politiet retter en stor takk til Forsvaret for godt samarbeid og rask avklaring.