Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Stortinget: Riksrevisjonen skal granske etterlønn
25. november 2021 kl 17:12av NTB
DEL
Riksrevisjonen skal granske Stortingets etterlønnsordning, opplyser riksrevisor Per-Kristian Foss. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Riksrevisjonen skal granske Stortingets etterlønnsordning, opplyser riksrevisor Per-Kristian Foss. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier at Riksrevisjonen skal granske Stortingets etterlønnsordning.

– Vi tar ikke standpunkt til noe, men går inn med et åpent sinn. Vi trekker ikke konklusjoner før vi går inn og sjekker både regler og praktisering, sier Foss til Dagens Næringsliv.

Han sier at bakgrunnen for granskningen er at det er avdekket mulig misbruk og uklare regler.

Stortingets administrasjon har selv erkjent at etterlønnsordningen hovedsakelig har vært tillitsbasert siden den ble innført i 1966.

Den siste tiden har det blitt kjent at flere stortingsrepresentanter ikke har informert om jobb og inntekt samtidig som de mottok etterlønn fra Stortinget. I høst har over 400.000 kroner blitt betalt tilbake.

Riksrevisjonen skal nå sette sammen en gruppe med fagfolk med erfaring fra tidligere arbeid av tilsvarende natur, forklarer Foss, som sier at arbeidet vil settes i gang umiddelbart etter et styremøte kommende tirsdag. Håpet er at rapporten vil være klar innen sommeren.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nav Oslo: Uendret arbeidsledighet etter lettelser
  Regjeringens lettelser av enkelte koronatiltak har til gode å gi utslag i arbeidighetstallene, ifølge Nav Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Regjeringens lettelser av enkelte koronatiltak har til gode å gi utslag i arbeidighetstallene, ifølge Nav Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Lettelsene i noen av smitteverntiltakene har hittil vist liten effekt i arbeidsledighetstallene, ifølge Nav Oslo. Tallene er uendret sammenlignet med forrige uke.

  – Innføringen av nasjonal skjenkestopp i midten av desember førte til at mange ansatte innen restaurant og servering ble permitterte. Lettelsene i smitteverntiltakene vil føre til at mange permitterte kommer tilbake i jobb innen denne bransjen. Vi ser imidlertid liten effekt av dette i ledighetstallene denne uken, sier fungerende direktør Thone M. Nordlund i Nav Oslo.

  19.783 personer har nå blitt registrert som helt eller delvis arbeidsledige hos Nav i Oslo, noe som er 56 personer færre enn på samme tidspunkt forrige uke.

  Det er blitt noen få færre helt ledige, mens det er en svak økning i antall delvis ledige, og til sammen utjevnes det totale tallet til å være på omtrent samme nivå som forrige uke.

  Oslo er fylket med den høyeste andelen helt og delvis ledige. Til sammen står 3,7 prosent av arbeidsstyrken i hovedstaden oppført som helt arbeidsledige, mens tallet er 1,3 prosent for delvis ledige.

 • av NTB
  DEL
  Kriseforhandlinger i Stortinget pågår for fullt
  SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski sitter i harde forhandlinger med Ap og SV om blant annet lønnsstøtte og kompensasjonsordning for bedriftene. Foto: Heiko Junge / NTB
  SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski sitter i harde forhandlinger med Ap og SV om blant annet lønnsstøtte og kompensasjonsordning for bedriftene. Foto: Heiko Junge / NTB

  I tre komiteer på Stortinget drives det intense forhandlinger mellom regjeringspartiene og SV om ulike krisetiltak.

  Men foreløpig holder partene kortene tett til brystet om hva det kan bli enighet om.

  Både mandag og tirsdag var det flere møter i finanskomiteen. På bordet ligger Ap-Sp-regjeringens foreslåtte krisepakke på 20,2 milliarder kroner til koronarammede bedrifter, kulturliv og kollektivtrafikk.

  – Vi jobber på og har god dialog når det gjelder lønnsstøtten og kompensasjonsordningen. Nå gyver vi også løs på alle de store tildelingene som ligger inne i pakken, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til NTB.

  Hun håper de skal greie å lande en løsning på lønnsstøtte og kompensasjon til bedriftene onsdag. Fredag skal Stortinget behandle de to sakene.

  – Foreløpig har vi gode samtaler, men det vil sikkert dra seg til i sluttspurten, sier hun.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Stoltenberg inviterer Russland til nye møter
  Natos generalsekretær vil fortsette dialogen med Russland om krisen med Ukraina.
  Natos generalsekretær vil fortsette dialogen med Russland om krisen med Ukraina. Foto: AP Photo/Olivier Matthys/NTB

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg inviterer Russland til nye samtaler med Nato-landene for å diskutere Ukraina-krisen.

  – Jeg har i dag invitert alle medlemmene av Nato-Russland-rådet til en serie møter, sa Stoltenberg etter samtaler med Tysklands statsminister Olaf Scholz i Berlin tirsdag, melder VG.

  Stoltenberg vil blant annet diskutere styrkereduksjoner, varsling av øvelser og kommunikasjonslinjer, men understreker at Nato ikke vil kompromisse på «grunnleggende prinsipper».

  Samtalene kan holdes om kort tid, ifølge Stoltenberg.

  – Målet vårt er å ta opp våre bekymringer, men også lytte til Russlands bekymringer, og se om vi kan finne en vei der vi kan unngå militære angrep mot Ukraina, sa Stoltenberg.

  Nato-Russland-rådet møttes også forrige uke.

 • av NTB
  DEL
  Politiet gjenopptar søk etter savnet fisker

  Politiet i Finnmark vil gjøre nye søk etter savnede Reidar Nilsen, som er antatt omkommet etter forliset utenfor Gamvik søndag 9. januar.

  Politiet har sammen med Statens havarikommisjon gjennomgått og analysert AIS-sporing og har ønske om å undersøke enkelte prioriterte områder i seilingsruten som fartøyet hadde før det forliste, opplyser jourhavende stabssjef Stein Kristian Hansen i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

  – Værprognosene for onsdag ser lovende ut. Dette er et område som er svært værutsatt, men det kan se ut som vi har et værvindu i morgen formiddag som vi håper å kunne benytte oss av, sier Hansen.

  De pårørende er informert om at søket gjenopptas.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Fortsatt buss for bane til Frognerseteren
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  De siste dagene har glatte skinneganger skapt store utfordringer på T-banens linje 1 mot Frognerseteren.

  Torsdag forrige uke kom de første meldingene om at T-banevognene hadde vanskeligheter med å ta seg opp fra Voksenlia til Frognerseteren grunnet glatt skinnegang.

  De vanskelige kjøreforholdene vedvarte så gjennom helgen. Tirsdag ettermiddag er problemet fremdeles ikke løst. 

  Sporveiene skriver på Twitter at T-banen kun kjører til Holmenkollen på grunn av de glatte skinnegangene. For reisende til Voksenlia, Skogen, Lillevann og Voksenkollen går det maxitaxi fra Holmenkollen. I tillegg settes det opp leddbuss til Frognerseteren.

  Det er imidlertid ikke første gang glatte skinner gir T-banestopp. Også høstløv skapte utfordringer for enkelte T-banelinjer.

  – For å forhindre glatte skinner har vi etablerte rutiner med strenge sikkerhetskrav. Vi har maskiner som børster skinner for eksempel is, smuss og bladløv. Når den jobben er gjort, kjører vi et testtog uten passasjerer, sier Thomas A. Ege, pressekontakt i Sporveien. 

  Gir ikke testtogene resultatene Sporveien ønsker seg, går de tilbake til børstemaskinene og gjentar prosedyren. 

  – Vi jobber på spreng for å få løst utfordringene med glatte skinner, fortsetter Ege.

  Sporveien ber folk følge med på Ruter og deres egen Twitter-kanal for oppdatert reiseinfo

 • av NTB
  DEL
  USAs utenriksminister til Ukraina

  USAs utenriksminister Antony Blinken skal besøke Ukraina, opplyser amerikanske myndigheter.

  Blinken reiser allerede tirsdag. Formålet er å vise til støtte til landet mens frykten for en russisk invasjon er stor.

  Utenriksministeren skal også besøke Berlin, der han skal ha samtaler med britiske, franske og tyske representanter om situasjonen, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Washington.

 • av NTB
  DEL
  Nær 70.000 fisk rømte fra oppdrettsanlegg i fjor

  Like under 70.000 fisk er rapportert rømt fra norske oppdrettsanlegg i 2021. På det meste kom fisken seg så langt som ti mil unna.

  70.000 er en sterk økning fra 2020, da det ble meldt om like over 43.000 rømte fisk. Det er imidlertid vesentlig færre enn i 2019, da nær 270.000 fisk ble registrert rømt, melder IntraFish.

  – Generelt ser vi at et flertall av hendelsene skjer i forbindelse med arbeidsoperasjoner, forteller seniorrådgiver Monika Haugland i kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet.

  Den største hendelsen var i Trøndelag i midten av august, da Salmonor meldte inn at rundt 39.000 fisk rømte. Rundt 13.000 er tatt i gjenfangst, mens rundt 26.000 fisk anslagsvis fortsatt er på rømmen.

  – Det var stor spredning av fisk fra denne hendelsen, og Fiskeridirektoratet fikk inn mange tips om fangster helt nord til Vefsn, forteller Haugland.

 • av NTB
  DEL
  Erdogan advarer Russland mot å invadere Ukraina

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer Russland mot å invadere Ukraina, som han kaller et mektig land med internasjonale venner.

  – Det går ikke å håndtere disse tingene ved å si «jeg vil invadere noe, jeg vil ta det», blir Erdogan sitert på i tyrkiske medier.

  Han sikter da til konflikten mellom Russland og Ukraina. Russland har den siste tiden plassert ut omkring 100.000 soldater ved grensen til Ukraina, og sistnevnte frykter en invasjon.

  – Jeg ser ikke på en russisk invasjon av Ukraina som en realistisk tilnærming, fordi det ikke er et vanlig land. Ukraina er et mektig land, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Bergen: Tommel opp for elsparkesykkel-plan

  Konkurransetilsynet mener den foreslåtte reguleringen av elsparkesykkel-utleie i Bergen er positiv og vil både god konkurranse og et godt tilbud.

  Bergen kommune foreslår blant annet å begrense antall utleiere, noe også Oslo kommune vil gjøre.

  Konkurransetilsynet skriver i et høringssvar at en slik ordning med et begrenset antall aktører er fornuftig.

  – En ordning der et begrenset antall aktører får tillatelse til å leie ut et større antall kjøretøy vil bidra til konkurranse samtidig som det sikrer at disse selskapene får inntekter og dermed nødvendige ressurser til drift og videreutvikling, sier seniorrådgiver i Konkurransetilsynet Elisabeth Steckmest.

 • av NTB
  DEL
  Myndighetene på Tonga: – Katastrofe uten sidestykke
  Før og etter-bilder av vulkanen som eksploderte sør i Stillehavet i helgen. Tonga er hardt rammet av utbruddet. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB
  Før og etter-bilder av vulkanen som eksploderte sør i Stillehavet i helgen. Tonga er hardt rammet av utbruddet. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

  Alle hus er ødelagt på en av øyene nærmest vulkanen, sier myndighetene på Tonga i den første uttalelsen etter vulkanutbruddet. Tre personer er bekreftet døde.

  I uttalelsen, som blant annet er gjengitt av BBC, heter det at landet er rammet av en «katastrofe uten sidestykke».

  I tillegg til øya der alle husene er ødelagt, står det bare to igjen på en annen øy i nærheten. Hjelpeinnsatsen er også blitt hindret av store mengder aske fra vulkanen, går det frem av uttalelsen.

  Tre personer er så langt bekreftet omkommet, en britisk statsborger og to lokale innbyggere.

 • av Chamanpreet Kaur
  DEL
  Russland: Ambassaden i Kiev fungerer som normalt

  Mandag meldte The New York Times at den russiske ambassaden i Kiev har begynt å evakuere. Avisen meldte at 18 personer, de aller fleste familiemedlemmer av russiske diplomater, forlot Ukraina 5. januar. De meldte også at flere personer forlot konsulatet i Lviv.

  Russiske myndigheter kommenterte ikke evakueringen i konsulatet i Lviv, men sier at ambassaden i Kiev fungerer som normalt.

  Ukrainske myndigheter sier de ikke har fått informasjon om evakueringen, og at de ikke vil evakuere Ukrainske diplomater i Russland.

 • av NTB
  DEL
  To av tre kommuner hadde lavere klimautslipp i 2020

  Klimagassregnskapet for 2020 viser at kommunene hadde et lavere utslipp i pandemiåret. Nedgang i reising bidro sterkt til nedgangen.

  Miljødirektoratet opplyser at det er vanskelig å fastslå konkret hvor stor del av nedgangen som skyldes koronarestriksjoner. 67 prosent av kommunene hadde nedgang i sine utslipp av klimagasser i 2020.

  – Kommunene er viktige i arbeidet med å få ned klimagassutslippene. Oppdaterte tall for utslipp av klimagasser bidrar til økt bevissthet om utslippene lokalt. Vi håper det vil være et nyttig verktøy for kommunene i deres klimaarbeid, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

  Reduserte utslipp fra personbiler, luftfart, passasjerbåter og cruiseskip bidro til de største utslippsreduksjonene i kommunene. Det ses blant annet nedgang i personbilbruken nær grensen til Sverige og ved flyplassene.

  Samtidig viser oversikten at utslippene fra oljeoppvarming har fått fra over 1 million tonn CO2-ekvivalenter i 2009 til tilnærmet null i 2020, da forbudet mot oljefyring ble innført.

 • av NTB
  DEL
  Metsola valgt som president i EU-parlamentet
  Kristendemokraten Roberta Metsola fra Malta ble tirsdag valgt som president for EU-parlamentet. Foto: AP Photo /Jean-François Badias / NTB
  Kristendemokraten Roberta Metsola fra Malta ble tirsdag valgt som president for EU-parlamentet. Foto: AP Photo /Jean-François Badias / NTB

  Den konservative politikeren Roberta Metsola fra Malta er valgt til ny president i EU-parlamentet.

  Malta er EUs minste medlem, både når det gjelder folketall og areal, men nå får landet et av unionens tyngste poster.

  På sin egen 43-årsdag tirsdag ble Metsola valgt til å lede arbeidet i EU-parlamentet i to og et halvt år framover. Denne posten har ikke like mye tyngde som EU-presidenten, for tiden Ursula von der Leyen, men ansees likevel for å være en av toppjobbene i EU-systemet.

  Medlemmene i parlamentet er valgt direkte av velgerne i medlemslandene hvert femte år. Institusjonen har fått stadig mer makt, og vedtar blant annet unionens budsjett. De direktevalgte EU-politikerne har også en rolle i å vedta unionens lover, men må sende lovene videre til Ministerrådet, der medlemslandenes regjeringer er representert.

  Abortmotstander

  Metsola tar over posten etter italienske David Sassoli, som døde i forrige uke etter å ha vært syk en stund. Hun tilhører konservative EPP, den største partigruppen i parlamentet.

  Metsola har fungert som president siden Sassoli døde, og hun var favoritt i forkant av valget.

  Firebarnsmoren omtaler seg som en forkjemper for rettighetene til seksuelle minoriteter og kvinner, men er også kjent for sin abortmotstand. Malta er det eneste landet i EU der abort fortsatt er ulovlig og i EU-parlamentet har hun stemt mot forslag som definerer retten til abort som en menneskerettighet.

  43-åringen er den tredje kvinnen til å lede EU-parlamentet, og den yngste presidenten noensinne.

  Klima og reformer

  – De neste årene vil folk over hele Europa se til våre institusjoner for å finne lederskap og retning, mens andre vil fortsette med å utfordre våre demokratiske verdier og europeiske prinsipper, sa Metsola i sin tale til parlamentet tirsdag.

  Hun varslet at kampen mot klimaendringene vil være en prioritet for EU-parlamentet og hun oppfordret parlamentarikerne om å støtte reformer som vil gjøre institusjonen de sitter i mer relevant.

 • av NTB
  DEL
  Luftangrep mot Jemen har tatt livet av elleve personer

  Elleve personer er blitt drept i luftangrep utført av den saudliledede koalisjonen i Jemen som svar på droneangrepet mot Abu Dhabi.

  Det opplyser øyenvitner og medisinsk personell til AFP.

  – Elleve personer ble drept. Det letes fortsatt etter overlevende i ruinene, sier en slektning av et offer til nyhetsbyrået.

  Mandag tok et droneangrep mot Abu Dhabi i De forente arabiske emirater livet av tre personer. Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvaret for angrepene, noe som har ført til at den saudiledede koalisjonen, som gikk til krig mot houthiopprørerne i Jemen i 2015, nå har utført flere luftangrep mot landet.

  Et av angrepene traff to hus og la dem i ruiner, ifølge AFPs vitne.

 • av NTB
  DEL
  Afghanistan: Leter etter overlevende etter jordskjelv

  Redningsarbeidere leter tirsdag etter overlevende i de ødelagte bygningene etter det dødelige jordskjelvet vest i Afghanistan.

  Jordskjelvet som rammet en avsidesliggende vestlig region i Afghanistan mandag, har så langt tatt livet av minst 22 personer.

  Ytterligere fire personer er skadet, og det er mulig at dødstallet kommer til å stige, opplyser Badghis-provinsens talsperson Baz Mohammad Sarwary.

  – Jordskjelvet forårsaket massive skader på rundt 700 til 1.000 hus, sier han.

  Redningsarbeidere leter tirsdag gjennom de ødelagte bygningene for å finne overlevende og skadede. Også en gruppe fra Taliban er i området for å bistå med hjelpearbeidet.

  Alle offentlige etater er blitt instruert til å gi mat, medisinsk hjelp og husly til de berørte.

 • av NTB
  DEL
  Elevorganisasjonen: Eksamen bør avlyses

  Som i fjor bør vårens eksamener avlyses, mener Elevorganisasjonen, som sier at læringssituasjonen fremdeles gir grunnlag for å avlyse.

  – Med grønt nivå i videregående skole og et såpass stort smittepress vil det bli variasjoner i smittetiltakene rundt om i landet. Dét, kombinert med tapt læring i nesten to år, mener vi gir flere grunner til å avlyse vårens eksamener enn å gjennomføre dem, sier leder i Elevorganisasjonen, Edvard Botterli Udnæs, til Utdanningsnytt.

  De som nå er avgangselever i videregående skole, hadde kun gjennomført ett vanlig semester før koronapandemien brøt ut. Disse elevene har måttet tilpasse seg en skolehverdag preget av hjemmeskole og stadige endringer, påpeker Udnæs.

 • av NTB
  DEL
  Toyota tror ikke de vil nå produksjonsmålet sitt

  Verdens mestselgende bilprodusent Toyota forventer ikke lenger å nå sitt årlige produksjonsmål. Årsaken er den globale databrikkemangelen.

  Brikkene utgjør en viktig del av moderne biler, og mangelen på halvledere til disse har tvunget flere produsenter til å bremse produksjonen av biler.

  Tirsdag melder den japanske bilprodusenten Toyota at de reduserer sitt globale produksjonsmål for februar 2022 til 700.000 enheter, rundt 150.000 færre enn den opprinnelige planen.

  – På grunn av den fortsatte store etterspørselen etter halvledere i alle bransjer har vi redusert målet vårt, sier selskapet i en uttalelse.

  Også planlagte kutt ved en fabrikk som produserer støtfangere har påvirket avgjørelsen.

 • av NTB
  DEL
  Russland og Hviterussland har felles militærøvelse

  Russiske styrker har begynt å ankomme Hviterussland for å delta i en militærøvelse, ifølge landets myndigheter.

  Hviterussland grenser til Ukraina.

  Det hviterussiske forsvarsdepartementet sier de er vert for kampøvelser på grunn av den økte spenningen blant annet langs Hviterusslands vestlige og sørlige grenser.

 • av NTB
  DEL
  Mann siktet for drapsforsøk etter knivstikking

  En mann er pågrepet og siktet for drapsforsøk etter at en mann ble lettere skadet i en knivstikking i Stavanger natt til tirsdag.

  Meldingen om hendelsen kom til politiet klokken 02.10. Politi og ambulanse var raskt på stedet, og fornærmede ble fraktet til Stavanger universitetssjukehus. Han er lettere skadet.

  – Gjerningsmannen ble etter kort tid pågrepet på samme sted. Begge de involverte er i 40-årene og bor på hver sin adresse i en flermannsbolig. De har kjennskap til hverandre, men politiet kan foreløpig ikke si noe mer om relasjonen, sier politiadvokat Cathrine Monsen.

  Gjerningsmannen er siktet for drapsforsøk. Han vil bli fremstilt for varetektsfengsling. Mannen erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld for siktelsen.

 • av NTB
  DEL
  Instabox kjøper Porterbuddy

  Det svenske logistikkselskapet Instabox kjøper den norske leveringstjenesten Porterbuddy.

  Porterbuddy ble lansert i 2017 og leverer varer fra nettbutikker som Varner, Jollyroom, Komplett og Farmasiet.

  Porterbuddy-eier Verdane vil investere ytterligere kapital i Instabox og blir med videre som en av hovedaksjonærene i Instabox.

  – Vi tror det nå er duket for en nordisk markedsleder og et unikt produkt- og tjenestetilbud som vil komme retailere og forbrukere til gode i alle våre felles markeder, sier administrerende direktør og gründer Henrik Gerner-Mathisen av Porterbuddy.