Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Stortingspresidenten: – En enorm ryddejobb
26. november 2021 kl 15:33av NTB
DEL
Vi har tillit til hverandre, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) etter møtet med Stortingets direktør Marianne Andreassen fredag. Sammen vil de rydde opp i pendlerboligsaken. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det har ikke vært godt nok. Nå må det ryddes opp skikkelig, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) etter møtet med stortingsdirektøren

Den nyvalgte presidenten hadde fredag ettermiddag sitt første møte med direktør Marianne Andreassen, som har fått kritikk for administrasjonens oppfølging av representantenes velferdsgoder.

Gharahkhani gjør det klart at han har tillit til direktøren, selv om han mener jobben som har vært gjort så langt. ikke har vært god nok.

– Vi har tillit til hverandre og til at vi nå skal rydde opp. Det har vært en del av samtalene vi har hatt, sier han.

– Begge er motivert til å ta fatt på den enorme ryddejobben som skal gjøres, konstaterer han.

– Jeg har fått veldig klare forventninger til meg, og jeg veldig motivert til å gå i gang med denne jobben, sa Andreassen. Hun avkreftet at hun har vurdert sin stilling på grunn av bråket.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Luftambulansen til MC-ulykke på Voss

  En motorsyklist har kjørt i bommen i Tunsbergtunnelen på Voss. Luftambulansen er sendt til stedet.

  Nødetatene varslet om ulykken like før klokken 22. 110-sentralen opplyser til Bergensavisen at det dreier seg om en alvorlig ulykke.

  Tunnelen var stengt på grunn av bilberging og motorsyklisten kjørte i bommen. Politi og ambulanse er på stedet.

  – Luftambulanse er også på vei. Ulykken har skjedd akkurat i tunnelåpningen, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  Musk krever ytterligere dokumentasjon fra Twitter
  Elon Musk sier at oppkjøpet av Twitter er satt på vent inntil selskapet kan dokumentere at minst 95 prosent av brukerkontoene er ekte. Foto: AP / NTB

  Tesla-gründer Elon Musk vil ikke kjøpe Twitter før han får bevis for at minst 95 prosent av brukerkontoene er ekte.

  I slutten av april inngikk Musk en avtale om å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar, noe som tilsvarer om lag 430 milliarder i norske kroner.

  Kjøpet er imidlertid satt på vent inntil Twitter legger frem dokumentasjon på hvor mange falske brukerkontoer som finnes på plattformen.

  – Twitters direktør nektet i går offentlig å legge frem bevis for at det er under 5 prosent, tvitret Musk tirsdag.

  – Denne avtalen kan ikke gå videre før han gjør det, la han til.

  Twitter hevder på sin side at avtalen som er inngått med Musk, står ved lag og vil bli sluttført.

  Selskapets sjef Parag Agrawal sier at Twitter sletter over en halv million falske brukerkontoer daglig, ofte før noen har sett dem, og at millioner av kontoer ukentlig blir låst mens man undersøker om det er mennesker eller maskiner som står bak dem.

  – Twitter vil så raskt det praktisk er mulig sluttføre transaksjonen til avtalt pris og vilkår, het det i en kunngjøring fra selskapet tirsdag.

  Musk opplyste i forrige uke at oppkjøpet var satt «midlertidig på vent» som følge av usikkerhet om hvor stor andel av Twitters brukerkontoer er falske. Det fikk kursen på Twitter-aksjen til å stupe med 20 prosent.

  Enkelte har stilt spørsmål ved om Musk nå forsøker å reforhandle prisen, eller om han ønsker å trekke seg fra avtalen med Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Britisk parlamentariker pågrepet for overgrep

  Britisk politi har pågrepet en konservative parlamentariker som mistenkes for flere seksuelle overgrep, blant annet voldtekt.

  London-politiet har ikke navngitt politikeren, som er i 50-årene og sitter i Underhuset for toryene. Overgrepene han anklages for, skal ha skjedd for over ti år siden.

  – Politiet mottok i januar 2020 en rapport om påståtte seksuelle overgrep begått mellom 2002 og 2009, heter det i en kunngjøring.

  Tory-politikeren er varetektsfengslet mens etterforskningen pågår, heter det videre.

  En talskvinne for Det konservative partiet sier at representanten har fått beskjed om ikke å vise seg i Parlamentet eller tilknyttede bygninger mens saken er under etterforskning.

  Pågripelsen er den siste i rekken av skandaler rundt britiske parlamentarikere, mange av dem knyttet til statsminister Boris Johnsons parti De konservative.

  I forrige måned ble det kjent at 56 parlamentarikere, blant dem tre statsråder, er satt under gransking etter anklager om seksuelle overgrep.

  Tory-politikeren Neil Parish trakk seg nylig etter å ha innrømmet at han så på pornografi på mobilen sin i Underhuset.

  En annen tory-politiker, Imran Ahmad Khan, trakk seg i april etter å ha blitt dømt for seksuelle overgrep mot en 15 år gammel gutt.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Tre innbrakt av politiet etter masseslagsmål

  Tre personer ble innbrakt av politiet etter et masseslagsmål på Teie på Nøtterøy. En tenåringsgutt er kjørt til sykehus for sjekk.

  Ifølge politiet kom det meldinger om at over 20 ungdommer var i slagsmål. Politiet rykket ut med store ressurser. Gutten som er sendt til sykehus, hadde kuttskader.

  – De meldingene vi har fått, er at det ikke er dype kutt eller stikk, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt til NTB.

  – Politiet har beslaglagt en lommekniv og et knokejern så langt. Det er også brukt en knust flaske, skriver politiet.

  15 ungdommer ble kontrollert for om de hadde våpen på seg. Tre av dem ble innbrakt, opplyser Johnsrud til VG. Minst en av dem kommer til å bli pågrepet.

  – Vi har innbrakt tre stykker. Det er ganske mange involverte, prøver å identifisere hvem som har gjort hva. Vi snakker ikke her om dem som samarbeider best med oss, sier operasjonslederen.

 • av NTB
  DEL
  WSJ: China Eastern-fly ble styrtet med vilje
  Flyet fra China Eastern, som styrtet i Kina 21. mars, gikk helt i oppløsning da det traff en åsside. Foto: Xinhua / AP / NTB

  Flyet fra China Eastern som styrtet i en fjellside i Kina i mars, ble trolig styrtet med vilje av noen om bord, tror amerikanske etterforskere.

  Boeing 737-800-flyet fra China Eastern var på vei fra Kunming til Guangzhou da det styrtet i en åsside 21. mars. Alle de 132 om bord omkom i ulykken.

  Amerikanske luftfartsmyndigheter har analysert innholdet i flyets ferdsskriver og taleregistrator og konkluderer med at flyet ble styrtet med overlegg.

  – Flyet gjorde som det ble bedt om av noen i cockpiten, sier en kilde med kjennskap til etterforskningen til Wall Street Journal.

  Dataene viser at noen om bord, flyveren eller noen som hadde trengt seg inn i cockpiten, styrte flyet i et stup fra 9.000 meters høyde. Flyvelederne forsøkte å få kontakt med flyet, men uten å lykkes.

  Kinesiske etterforskere har ifølge avisens kilder heller ikke funnet feil ved flyet eller andre bevis for at flystyrten ble forårsaket av teknisk svikt, noe heller ikke flyprodusenten Boeing har gjort.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Slåsskamp i Oslo sentrum: En person slått ned

  Flere patruljer rykket tirsdag kveld ut til Storgata i Oslo etter slåsskamp mellom flere personer, opplyser Oslo-politiet.

  En person ble slått i bakken. Fire personer løp fra stedet før politiet kom til stedet.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Amper stemning på Oslo S

  Politiet har sendt flere patruljer til Oslo S etter at flere ungdommer har samlet seg på stedet.

  Det er amper stemning og har ved flere anledninger vært tilløp til slåssing, ifølge Oslo-politiet.

  Det er i hovedsak ungdommer mellom 13 og 17 år. Politiet vil bli værende på stedet for å "få ungdommene til å oppføre seg rolig og aktverdig."

 • av NTB
  DEL
  Tenåring til sykehus med kuttskader etter slagsmål

  Politiet i Sørøst varsler at det har vært et masseslagsmål på Teie på Nøtterøy. En tenåringsgutt er kjørt til sykehus for sjekk.

  Ifølge politiet kom det meldinger om at over 20 ungdommer var i slagsmål. Politiet rykket ut med store ressurser. Gutten som er sendt til sykehus, hadde kuttskader.

  – De meldingene vi har fått, er at det ikke er dype kutt eller stikk, sier operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt til NTB.

  – Politiet har beslaglagt en lommekniv og et knokejern så langt. Det er også brukt en knust flaske, skriver politiet.

  15 ungdommer ble kontrollert for om de hadde våpen på seg. Politiet utelukker ikke at flere kan bli pågrepet.

  – Vi har kontroll på stedet nå, det er mange ungdommer der. Vi skal gjøre litt undersøkelser og snakke med vitner, sier Johnsrud.

 • av NTB
  DEL
  Sofistikert narkotunnel fra Mexico avdekket i USA
  En politimann står ved åpningen til en tunnel som er brukt til smugling av narkotika fra Mexico til California, i et hus sør for San Diego. Foto: Elliot Spagat / AP / NTB

  En sofistikert tunnel med både strøm, air conditioning og jernbaneskinner som ble brukt til å smugle narkotika fra Mexico til USA, er oppdaget i California.

  Føderalt politi oppdaget tunnelen fredag mens de etterforsket seks mennesker som ble pågrepet for smugling av 800 kilo kokain, 74 kilo amfetamin og drøyt halvannen kilo heroin.

  Tunnelen, som har sin inngang i Tijuana på mexicansk side av grensa, strekker seg trolig over 530 meter fram til et lagerbygg i et industriområde i Otay Mesa sør for San Diego, ifølge påtalemyndigheten. Den er fire meter bred og går 20 meter under bakken.

  Inni tunnelen fant politiet forsterkede vegger, elektrisk strøm, et ventilasjonssystem og jernbaneskinner.

  Tunnelen ble oppdaget fordi agenter fra departementet for innenlandssikkerhet som overvåket et hjem i San Diego, sporet de mistenkte til et hus 100 meter fra grensa. Der fant de tunnelens åpning i husets sementgulv.

  Tunneler under grensa blir hyppig brukt til å smugle immigranter og narkotika til USA, som er verdens største forbruker av søramerikansk kokain. Over 90 tunneler er oppdaget bare i California siden 1993.

 • av NTB
  DEL
  Fire land varsler storsatsing på havvind i Nordsjøen
  Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland varsler i likhet med Norge storsatsing på havvind. Dette bildet er fra et av Equinors vindmølleanlegg utenfor kysten av England. Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB

  Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia vil samarbeide om å tidoble havvind-kapasiteten i Nordsjøen til minst 150 gigawatt innen 2050.

  Onsdag samles representanter for de fire landene til toppmøte i Esbjerg i Danmark for å undertegne en avtale, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil være til stede.

  – Dersom vi skal høste all vind som høstes kan i Nordsjøen, blir vi nødt til å gjøre det i fellesskap. Nordsjøen kan gi ganske mye, og det er også derfor at dette tette samarbeidet nå blir innledet, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

  Halvparten av EU

  Å bygge ut havvindanlegg som kan produsere 150 gigawatt, vil koste nærmere 1.400 milliarder kroner, men vil også kunne forsyne rundt 230 millioner europeiske husstander med grønn energi.

  Rundt halvparten av EUs innbyggere vil dermed kunne få elektrisitet fra vindmøller til havs, men EU-kommisjonen har anslått at det trengs 300 gigawatt havvind i EU fram mot 2050.

  – Nå sier vi fire land at vi i hvert fall kan levere halvparten av dette, sier Frederiksen.

  Norsk plan

  Danmark har tidligere forpliktet seg til å levere 35 gigawatt havvind innen 2050, men produserer foreløpig bare 2,3 gigawatt til havs.

  Regjeringen i Norge lanserte nylig en plan for utbygging av 30 gigawatt havvind innen 2030. Det tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften i dag.

  – Utbygging av havvind er ytterst viktig, ikke bare i kampen mot klimaendringer. Det er også et avgjørende element i å bli uavhengig av fossilt brensel fra Russland, sier Ursula von der Leyen til Jyllands-Posten.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  Joe Biden: – Hvit makt er gift

  Lørdag ble ti drept og tre såret i et terrorangrep av 18 år gamle Payton Gendron i Buffalo i New York. 11 av 13 ofre var svarte. Gendron tok seg inn i en butikk med skuddsikker vest, våpen og hjelp med kamera. Angrepet ble filmet og direktesendt på internett.

  Tirsdag fikk bydelen i Buffalo besøk av president Joe Biden. Der talte han til innbyggere og etterlatte familier.

  Blant annet kalte han «hvit makt»-ideologien, på engelsk «white supremacy», for en gift som må bekjempes.

  Han beskriver videre massakren som rasistisk, skriver The New York Times.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 43.000 trafikkdødsfall i USA i fjor
  Nesten 43.000 mennesker omkom i trafikken i USA i fjor, noe som tilsvarer nesten fem trafikkdødsfall hver eneste time. Foto: AP / NTB

  Antallet trafikkdødsfall i USA økte i fjor med 10,5 prosent fra året før til nesten 43.000, det høyeste på 16 år.

  Mens det i 2020 omkom 38.824 mennesker i trafikkulykker i USA, steg antallet i fjor til 42.915.

  Det tilsvarer i gjennomsnitt nesten fem dødsfall i timen, året rundt.

  USAs transportminister Pete Buttigieg sier det råder krisetilstander på landets veier, og ber sjåfører og myndigheter gjøre en kraftinnsats for å få ned antallet ulykker.

  Antallet trafikkdødsfall i USA har steget jevnt siden 2019.

 • av NTB
  DEL
  Taliban oppløser menneskerettighetskommisjon

  Taliban har oppløst Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon og hevder at den «ikke lenger ansees for å være nødvendig».

  Taliban har lagt ned flere andre institusjoner siden de kom til makten, blant dem landets kvinnedepartement og nasjonale valgkommisjon.

  Tirsdag opplyste den islamistiske bevegelsen at den uavhengige menneskerettighetskommisjonen er oppløst.

  – Vi har andre organisasjoner som kan utføre aktiviteter knyttet til menneskerettigheter, organisasjoner som er knyttet til rettsvesenet, sier en talsmann for Taliban-regjeringen, Inamullah Samangani.

  Menneskerettskommisjonen har blant annet dokumentert drap på sivile under krigen, men innstilte sitt arbeid da Taliban kom til makten, og lederne har siden flyktet i eksil.

  Afghanistans nasjonale sikkerhetsråd og et forsoningsråd som har fremmet fred, ble også nedlagt i helgen.

  – Disse departementene blir ikke sett på som nødvendige, så de er oppløst. Dersom det blir bruk for dem i fremtiden, så kan de gjenoppta sine operasjoner, sier Samangani.

 • av NTB
  DEL
  Mann døde etter ulykke med ATV

  En mann i midten av 20-årene døde i en ulykke med firhjuling i Ål kommune 17. mai.

  Politiet i Sørøst skriver på Twitter at mannen ble erklært død på stedet, og at hans nærmeste pårørende er varslet.

  Mannens kjæreste var passasjer på firhjulingen og ble ikke skadet i ulykken.

  – Kommunens kriseteam er varslet om ulykken og bistår familien, skriver politiet.

  Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt opplyser at ulykken skjedde på en grusvei på vei ned fra et fjell ved Torpo. Mannen som døde, var hjemmehørende i området. Hans familie kom til ulykkesstedet.

  – Detaljene om ulykken er noe vi må komme tilbake til etter at vi har fått gjort undersøkelser på stedet, sier Johnsrud.

  Ulykkesgruppen til Statens vegvesen er på vei til stedet, men det er ventet at det vil ta noe tid før de kommer frem.

  – Det er en tragisk ulykke, sier Johnsrud.

  Ordfører Solveig Vestenfor sier til VG at det er en forferdelig trist hendelse.

  – Det er en ufattelig trist situasjon, spesielt på en dag som denne. Det er veldig vondt for de berørte, sier ordføreren.

  – Kommunens sorg- og kriseteam er allerede på plass og tilgjengelig. Det er det viktigste akkurat nå. Dagene som kommer, vil vise hva som trengs av ressurser. Det er fortsatt fryktelig tidlig, sier ordføreren til Dagbladet.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Person falt i vannet ved Aker Brygge

  Nødetatene rykket klokken 16.06 ut til Aker Brygge i Oslo etter at en person falt i vannet.

  "Vi har politibåten på stedet. Personen er akkurat tatt opp av vannet og ved bevissthet. Vi undersøker årsaken til ulykken", skriver Oslo-politiet på Twitter.

 • av Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  11-åring påkjørt i Oslo
  Politiet i arbeid ved ulykkesstedet tirsdag ettermiddag. Foto: Dan Petter Neegard

  En gutt på 11 år ble fredag ettermiddag påkjørt av en bil i John Collets allé i Ullevål Hageby i Oslo, melder Oslo-politiet klokken 16.13.

  Klokken 16.31 meldte politiet at barnet er kjørt til sykehus med alvorlige skader, men en halvtime senere ble det klart av skadene ikke var like alvorlige som først fryktet. Den skadede gutten har fått en bruddskade i en arm.

  Barnets mor var på stedet og ble med i ambulansen som fraktet barnet til Ullevål sykehus, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli til NTB.

  Politiet meldte først at barnet var 12 år gammelt, men det viste seg senere at det riktige var 11 år.

  Politiet snakket tirsdag ettermiddag med bilfører og vitner på stedet for å finne årsaken til ulykken.

 • av NTB
  DEL
  Svekket mistanke om straffbar handling bak dødsfall
  Krimteknikere jobber på stedet etter at det ble gjort funn av en død person i et boligfelt i Orkanger. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

  En person ble pågrepet og senere løslatt etter funn av en død kvinne i Orkanger tirsdag. Politiet tror ikke noe straffbart har skjedd.

  Politiet ble varslet om funnet av den døde personen klokken 11.08 på grunnlovsdagen. De omtalte dødsfallet som mistenkelig og krimteknikere rykket ut til adressen.

  En person ble pågrepet og siktet for grov kroppsskade, men senere løslatt.

  – De tekniske undersøkelsene av avdøde førte til kraftig svekkelse av mistanken om at det var skjedd en straffbar handling, skriver politiet i en pressemelding.

  Innsatsleder i Trøndelag politidistrikt, Ketil Stene, sier til Adresseavisen at den døde personen var en kvinne og at politiet ikke lenger mistenker at noe kriminelt har skjedd.

  Den døde personen ble funnet utendørs i et boligfelt. Politiet opplyser at de har gjort vitneavhør i saken.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Tusenvis i allsang på Grünerløkka i Oslo

  Før første gang siden 2019 kunne Birkelunden Mannskor i Oslo igjen fylle Birkelunden med tusenvis av mennesker som sang kjente og mer ukjente nasjonalsanger.

  Vanligvis er rundt 20.000 mennesker til stede under konsertene. Koronapandemien har de siste årene gjort dette umulig, men i år var det klart for fest.

  Arrangementet startet klokken 14. Hele området var fylt med mennesker som sto tett i tett for å få med seg konserten og delta i allsang, samtidig som mange inntok en tilbakebakelent holdning til forbudet mot å drikke champagne på offentlig sted.

  Birkelunden Mannskor består ifølge egen nettside av "unge, voksne menn". Det ble etablert i 2012 og har, igjen ifølge egen nettside, opptrådt 984 ganger for offentlig sektor.

  Foto: Henning Carr Ekroll
 • av NTB
  DEL
  Finlands Riksdag stemmer ja til Nato-medlemskap

  Finlands Riksdag har stemt for at landet skal sende en søknad om medlemskap i Nato.

  188 av Riksdagens 200 medlemmer stemte for medlemskap, kun 8 var mot, skriver YLE.

  Avstemningen ble regnet som en formalitet, ettersom president Sauli Niinistö og regjeringen allerede søndag formelt gikk inn for å søke medlemskap i Nato.

  Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Niinistö møter USAs president Joe Biden torsdag.

  Biden skal ta imot de to lederne i Det hvite hus, skriver Det hvite hus i en pressemelding.

  De tre lederne skal diskutere Finlands og Sveriges Nato-medlemskapssøknader og europeisk sikkerhet mer generelt.

 • av NTB
  DEL
  Orkester kastet ut av barnetoget i Oslo

  Et studentorkester som sier de er innleid av Slemdal skole, ble tatt ut av barnetoget i Oslo av politiet like før de nådde Slottsplassen.

  Studentorkesteret Christiania Blåseensemble har gått i toget sammen med Slemdal skole i flere år, skriver NRK. I år fyller skolen 100 år og gikk som nummer to i toget.

  Men orkesteret fikk ikke være med opp på Slottsplassen. Politiet grep inn og hentet de ut av toget.

  – Dagen ble veldig annerledes enn vi hadde planlagt. Og en ganske stor skuffelse for mange som hadde gledet seg til å spille foran slottet, sier styreleder Karen Elise Blekkan Fridtjofsen til NRK.

  Politiet sier at orkesteret sa nei på spørsmål om de hørte til Slemdal skole.

  – Vi kunne i etterpåklokskapens land kanskje sjekket med skolen foran, men ting går fort, det er en stor operasjon, og mange folk. Vi fikk rett og slett litt feilinformasjon, sier operasjonsleder Tor Grøttum.

  Rektor Vegard Tversland Kjesbu sier at skolens folk prøvde å snakke med politiet på stedet.

  – Men politiet vil ikke høre. Vi blir da eskortert ut på en litt ydmykende måte. Det er ødeleggende, på en slik dag, sier orkesterleder Fridtjofsen.