Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kjent moteskaper er død
28. november 2021 kl 20:29av Hans Marius Tonstad
DEL
Virgil Abloh var den første afrikansk-amerikaneren som ble sjefdesigner i et fransk luksus- og motehus.
Virgil Abloh var den første afrikansk-amerikaneren som ble sjefdesigner i et fransk luksus- og motehus. Foto: Reuters/NTB

Den amerikanske designeren Virgil Abloh er død, 41 år gammel. Han var kunstnerisk direktør og sjefdesigner for motehuset Louis Vuittons herrekolleksjoner.

Abloh døde søndag av kreft, opplyser LVMH, Louis Vuittons moderselskap. Han var den første afrikansk-amerikaneren som ble sjefdesigner i et fransk luksus- og motehus.

– Vi er rystet over denne forferdelige nyheten. Virgil var ikke bare en genial designer, en visjonær, men også en mann med en nydelig sjel og stor klokskap, sier LVMH-sjef Bernard Arnault i en uttalelse.

Virgil Abloh var også administrerende direktør i det Milano-baserte motehuset Off-White, som han grunnla i 2012.

Abloh var fra Illinois i USA. Han var opprinnelig utdannet arkitekt men gikk over til motebransjen. I 2009 inngikk han et samarbeid med motehuset Fendi sammen med artisten Kanye West.

(©NTB)

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nødsignal et av få livstegn fra vulkanrammede Tonga

  Det er fanget opp et nødsignal fra en lavtliggende øy på Tonga. Nesten tre dager etter vulkanutbruddet og den påfølgende tsunamien er omfanget svært uklart.

  Vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, som ligger på en ubebodd øy 65 kilometer nord for hovedstaden Nuku’alofa, hadde et voldsomt utbrudd både lørdag og søndag.

  På Tonga resulterte utbruddet i en tsunamibølge på 1,2 meter.

  FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) uttrykker særlig bekymring for øyene Mango og Fonoi etter at overvåkingsfly har sett «vesentlige materielle skader» der fra lørdagens vulkanutbrudd, men uten å få kontakt med folk på øyene.

  – Et aktivt nødsignal er blitt fanget opp fra Mango, melder OCHA. Øya huser mer enn 30 personer, ifølge folketellingstall fra Tonga.

  Les mer om vulkanutbruddet på Tonga her.

 • av NTB
  DEL
  Krever at regjeringen dropper frihandelsavtale med Kina

  Forhandlingene om ny frihandelsavtale med Kina bør brytes, mener MDG, som ber utenriksministeren avstå fra reise til Beijing-OL.

  – Norge er et av få land i verden som nå vil binde seg tettere til diktaturet gjennom en frihandelsavtale, samtidig som kritikken mot Kinas økende brutalitet og menneskerettighetsbrudd øker i resten av verden. Det skjer uten reell debatt i Stortinget, sier MDGs næringspolitiske talsperson på Stortinget, Rasmus Hansson, til VG.

  Partiet ber i en interpellasjon i Stortinget om at Norge sier opp normaliseringsavtalen fra 2016.

  – Den er et stjerneeksempel på at et demokratisk land setter kravene til et stadig mektigere diktatur foran sine egne interesser. Avtalen undergraver norsk demokrati og selvråderett, og må sies opp, sier Hansson.

  MDG ønsker også at Norge avbryter frihandelsforhandlingene i påvente av bedring i menneskerettighetssituasjonen i Kina. I så fall ville Norge fulgt etter EU, som avventer sin planlagte investeringsavtale med landet.

  Utenriksdepartementet svarer at Norge kan uttrykke bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Kina, og at det også gjøres i dag.

  – Det ligger ingen bindinger på norsk Kina-politikk som følge av den politiske normaliseringen i 2016, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap).

 • av NTB
  DEL
  Bussjåfør utsatt for vold i Bergen

  Politiet i Bergen søker etter en gjerningsmann som utsatte en bussjåfør for vold mandag kveld.

  Det var i 23.30-tiden politiet meldte om hendelsen. Halvannen time tidligere kontaktet bussjåføren selv politiet og varslet om saken, skriver Bergens Tidende.

  Sjåføren er kjørt til legevakt for undersøkelser og behandling.

  – Stygg sak. Bussjåføren fortalte at han var blitt slått og angrepet av passasjeren, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

  Sjåføren ble slått i hode og ansikt, opplyser operasjonslederen til VG.

  Gjerningsmannen var passasjer på bussen, og skal ha vært alene med sjåføren på bussen da volden fant sted. Resten av passasjerene hadde gått av bussen i forkant.

  Gjerningsmannen ble observert løpende fra stedet før politiet ankom. Politiet leter etter vedkommende, og det er opprettet sak på forholdet. Passasjerer som var om bord bussen før volden fant sted, bes om å kontakte politiet dersom de har relevante opplysninger.

 • av NTB
  DEL
  Lavrov anklager USA for desinformasjon
  USA sprer «total desinformasjon» om Russlands intensjoner overfor Ukraina, sier utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Russisk UD / AP / NTB
  USA sprer «total desinformasjon» om Russlands intensjoner overfor Ukraina, sier utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Russisk UD / AP / NTB

  USA driver massiv desinformasjon når de påstår at Russland planlegger sabotasjeaksjoner og invasjon i Ukraina, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

  Det hvite hus hevdet før helga at Russland hadde sendt agenter inn i Øst-Ukraina for å utføre sabotasjeaksjoner i områdene som kontrolleres av russiskstøttede separatister. Dette angivelig for å få et påskudd til å invadere nabolandet.

  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser dette totalt og kaller det «total desinformasjon».

  Tirsdag får Lavrov besøk av Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, som mandag besøkte Ukraina der hun understreket at «diplomati er den eneste farbare veien» for å løse den spente situasjonen.

  – En forutsetning for diplomati er å forstå motpartens synspunkter, selv om du noen ganger mener det helt motsatte. Det er derfor slike besøk er så viktige, særlig i slike vanskelige tider, sa Baerbock før hun satte seg på flyet.

 • av NTB
  DEL
  Nye flyangrep i Jemen etter houthienes droneangrep
  Abu Dhabis internasjonale flyplass var et av målene for mandagens droneangrep fra houthiopprørerne i Jemen. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB
  Abu Dhabis internasjonale flyplass var et av målene for mandagens droneangrep fra houthiopprørerne i Jemen. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB

  Den saudiledede koalisjonen har gjennomført nye flyangrep mot mål i Jemen som et svar på droneangrepet som kostet tre mennesker livet i Abu Dhabi mandag.

  Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvaret for droneangrepene mot flere mål i Abu Dhabi. Et av målene var en oljeinstallasjon der to indere og én pakistaner ble drept. Seks andre ble såret i angrepet, og tre tankbiler gikk opp i flammer.

  Flyplassen i Abu Dhabi ble også angrepet, men det resulterte bare i materielle ødeleggelser.

  En talsmann for Houthi-opprørerne bekrefter at det var de som sto bak angrepet og opplyser at det både ble benyttet raketter og droner.

  – De væpnede styrkene gjennomførte en vellykket militær operasjon, sa talsmannen Yahya Saree til houthienes TV-kanal Al-Masirah.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne skadet i ATV-ulykke i Askim

  En kvinne i 40-årene er fløyet til Ullevål sykehus etter å ha blitt skadet i en ATV-ulykke på et jorde i Askim.

  Foreløpig er hendelsesforløp og skadegrad ukjent, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

  – Vi har en patrulje på stedet for å prøve å finne ut hva som har skjedd, sier operasjonsleder Håkon Hatlen til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Nok en drone observert over svensk atomkraftverk

  Svensk politi bekrefter at det mandag på nytt ble observert en drone over atomkraftverket Forsmark.

  – Personell fra politiet har sett dette fra bakken og konkluderer med at det var en drone, sier politiets pressetalsperson Jonas Eronen.

  Alarmen gikk ved 16.30-tida mandag, men ved 21-tida var det fortsatt uklart hvor dronen kom fra eller hvem som sto bak.

  Også fredag ble det meldt om en drone i luftrommet over Forsmark-anlegget, og det kom også meldinger om droner over atomkraftverkene i Oskarshamn og Ringhals.

  Heller ikke disse er det kjent hvem som står bak, men saken etterforskes nå av svensk sikkerhetspoliti (Säpo).

 • av NTB
  DEL
  Flyvelederne saksøker Avinor
  Norsk Flygelederforening saksøker Avinor Flysikring for å få pauser helt uten arbeidsansvar.
Foto: Hans O. Torgersen, Aftenposten POOL / NTB
  Norsk Flygelederforening saksøker Avinor Flysikring for å få pauser helt uten arbeidsansvar. Foto: Hans O. Torgersen, Aftenposten POOL / NTB

  Flyvelederne mener pauseordningen går på sikkerheten løs og saksøker Avinor for å få «fullstendig arbeidsfri» i pausene. Avinor mener kravet er ugyldig.

  Norsk Flygelederforening mener medlemmene har krav på hviletid som flyvelederne mener de ikke får, skriver Dagens Næringsliv. Foreningen organiserer rundt 600 flyveledere ved 20 kontrolltårn i norsk luftfart.

  Ifølge en EU-forordning som ble implementert i norsk lov for et drøyt år siden, må flyvelederne gis pauser i løpet av vakten der de ikke må utføre arbeidsoppgaver. Det er for å sikre hvile og restitusjon.

  Avinor Flysikring mener de allerede tilrettelegger for dette, med retningslinjer som sier at flyvelederne kan ta «naturlige pauser» når det er roligere perioder på vakt.

  Det holder ikke for flyvelederne. Saken kommer opp for Oslo tingrett denne uken og er berammet til tre dager.

  Ingen av partene har villet uttale seg til DN før rettssaken starter.

 • av NTB
  DEL
  Bergen Frp gjenoppstår etter tvangsnedlegging
  Lederen av interimsstyret i Bergen Frp, Sigbjørn Framnes, sier det nye lokallaget har som mål om å komme seg i byråd i 2023. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Lederen av interimsstyret i Bergen Frp, Sigbjørn Framnes, sier det nye lokallaget har som mål om å komme seg i byråd i 2023. Foto: Marit Hommedal / NTB

  For to år siden ble Frps lokallag i Bergen lagt ned på grunn av internt bråk. Nå er de tilbake.

  Det bekrefter lederen av interimsstyret i Bergen Frp, Sigbjørn Framnes, overfor BT.

  – Da vi i interimsstyret fikk vårt mandat, var det å berede grunnen frem mot valget i 2023 viktig. Da skal vi kjempe om å komme oss i byråd. Ut fra alt som har skjedd i bergenspolitikken i senere tid, er det på tide med et skifte, sier Framnes til avisen.

  Planen er å avholde digitalt årsmøte 27. januar. Da skal Frp-bergenserne velge seg et nytt styre og ikke lenger være under administrasjon av fylkeslaget.

  Før lokallaget ble lagt ned i 2019 var situasjonen annerledes. Interne konflikter førte til at folk stormet ut av møter, tidligere byråder meldte seg ut i protest og flere ble kastet ut av partiet, skriver BT.

 • av NTB
  DEL
  Arbeiderpartiet i Østfold vil oppløse Viken

  Et enstemmig styre i Østfold Arbeiderparti stemte mandag for en oppløsning av storfylket Viken.

  – Dette var helt ventet, og vi har ikke hatt noen andre diskusjoner i Østfold Ap, sier lederen i Østfold Ap, Siri Martinsen, til NRK.

  Dermed vil styret rådføre Ap-representantene som sitter på fylkestinget i Viken fra gamle Østfold fylke om å stemme for en oppløsning av storfylket.

  Tidligere har styret i Akershus Arbeiderparti stemt mot oppløsning av Viken, til tross for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Hurdalsplattformen skriver at det skal «settes i gang en prosess for å gjenopprette Akershus, Buskerud og Østfold basert på en søknad fra fylkestinget i Viken».

  Forslaget om oppløsning skal behandles på fylkestinget i Viken 24. februar.

 • av NTB
  DEL
  Jordskjelv i Afghanistan har krevd flere liv

  Tallet på omkomne etter jordskjelvet i Afghanistan har steget til 26, opplyser lokale myndigheter. Flere barn er blant de døde.

  Skjelvet rystet den nordvestlige delen av landet mandag. Ofrene døde da takene på flere hus i Badghis-provinsen raste sammen som følge av rystelsene, opplyser en talsmann for provinsmyndighetene.

  – Fem kvinner og fire barn er blant de døde, sier talsmannen.

  Skjelvet hadde en styrke på 5,3, ifølge målingene til det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

 • av NTB
  DEL
  Tiltalt etter slåsskamp på T-banen i Oslo
  To personer ble kjørt til sykehus etter en slåsskamp med tre menn på T-banen ved Makrellbekken I Oslo. Nå er en 22-åring tiltalt for kroppsskadene han påførte en av mennene. Foto: Terje Pedersen / NTB
  To personer ble kjørt til sykehus etter en slåsskamp med tre menn på T-banen ved Makrellbekken I Oslo. Nå er en 22-åring tiltalt for kroppsskadene han påførte en av mennene. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 22 år gammel mann er tiltalt for grov kroppsskade etter at en annen mann ble knivstukket på T-banen ved Makrellbekken stasjon vest i Oslo i mars i fjor.

  I tiltalen beskrives det hvordan mannen skal ha påført den andre mannen flere stikk og hugg i hodet og kroppen. Fornærmede fikk to kutt i hodet og måtte opereres to ganger for skadene i hendene, skriver Avisa Oslo.

  Hendelsen fant sted om bord på T-banen ved Makrellbekken stasjon 26. mars. To menn ble kjørt til sykehus etter at tre personer hadde vært involvert i en slåsskamp. Da 22-åringen ble pågrepet, var han i besittelse av en 22,5 centimeter lang kniv.

  Det er uklart hvordan mannen stiller seg til tiltalen.

  Tiltalte må møte i Oslo tingrett i mai. Rettssaken varer i tre dager.

 • av NTB
  DEL
  Strømstøtten til bøndene er klar
  Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) foreslår at bønder og veksthusnæringen skal få en strømpakke tilsvarende støtten som blir gitt til husholdningene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) foreslår at bønder og veksthusnæringen skal få en strømpakke tilsvarende støtten som blir gitt til husholdningene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Strømpakken til jordbruket og veksthusnæringen er klar, og utbetalingen kan komme i slutten av februar. Støtten tilsvarer det som blir gitt til husholdningene.

  Forslaget fra regjeringen innebærer at staten vil ta 55 prosent av regningen når strømprisen overstiger 70 øre pr. kWh i desember og 80 prosent for tidsrommet januar til mars.

  Taket for jordbruket settes til 20.000 kWh i måneden, mens for veksthusnæringen blir det ikke en øvre grense.

  – Det har vært en betydelig økning i strømkostnadene. For jordbruket kommer dette i tillegg til økning i en rekke andre kostnader, og likviditetssituasjonen er svært krevende for mange bønder. Det har derfor vært viktig for meg å komme med gode løsninger som kan bidra til å bedre situasjonen, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

  Hun understreker at pengene skal utbetales så raskt som mulig. Landbruksdirektoratet tar sikte på å starte utbetalinger mot slutten av februar.

 • av NTB
  DEL
  Foreslår å lovfeste retten til heltid i arbeidslivet
  Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik sendte mandag forslaget om lovfestet rett til heltidsarbeid på høring. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik sendte mandag forslaget om lovfestet rett til heltidsarbeid på høring. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Regjeringen vil lovfeste retten til heltidsjobb og gjøre det vanskeligere for bedrifter å ansette personer i deltidsstillinger.

  – Heltid skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv, og dersom arbeidsgivere ønsker å benytte deltid i stedet for heltid, skal behovet for dette dokumenteres og drøftes med de tillitsvalgte, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) i en pressemelding.

  Det legger også opp til at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter.

  Forslaget ble sendt på høring mandag og er en del av Arbeiderpartiets 100-dagersplan med 40 løfter til velgerne.

  I dag jobber 25 prosent av yrkesaktive nordmenn deltid, ifølge SSB. Flertallet av dem er kvinner.

 • av NTB
  DEL
  Norges ambassadør i samtaler med Taliban i Kabul

  Norges ambassadør til Afghanistan og to andre diplomater var mandag tilbake i Kabul for å ha samtaler med Taliban.

  – Det er viktig at de reiser inn og vi får en dialog, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på et pressetreff med norske journalister i New York mandag.

  Ambassadør Ole A. Lindeman og hans diplomatkolleger er tilbake i landet på et to dager langt besøk for å snakke med Taliban, som tok over makten i landet i august. Det førte til en storstilt evakuering av utenlandske statsborgere, inkludert nordmenn. Den norske ambassaden ble stengt og det er første gang etter maktovertagelsen at Lindeman er tilbake.

  Tema for samtalene med Taliban var blant annet den humanitære situasjonen, respekt for menneskerettigheter og kvinners rett til deltagelse i samfunnet, opplyser Huitfeldt.

 • av NTB
  DEL
  Jordskjelv i Afghanistan har krevd liv

  Minst tolv mennesker har mistet livet og mange andre er skadet i et jordskjelv som har rammet det vestlige Afghanistan mandag.

  Ofrene omkom da takene på flere hus i Badghis-provinsen raste sammen som følge av rystelsene, opplyser distriktsguvernøren til nyhetsbyrået AFP.

  Skjelvet hadde en styrke på 5,3, ifølge målingene til det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

 • av NTB
  DEL
  Fransk presidentkandidat dømt for hatytringer
  Foto: Jean-Francois Badias / AP Photo / NTB

  Presidentkandidaten Eric Zemmour ble mandag funnet skyldig av en fransk domstol for rasistiske hatytringer mot enslige mindreårige flyktninger.

  Den høyreradikale politikeren er dømt til å betale 100.000 kroner i bot. Zemmour har allerede varslet at han anker dommen.

  Uttalelsen det dreier seg om, kom på TV-kanalen CNews i september 2020. Da uttalte han at mindreårige innvandrere var «tyver, drapsmenn, voldtektsmenn. Det er alt de er. Vi burde sende dem tilbake.»

  Journalisten og forfatteren er allerede blitt dømt for hatytringer to ganger. Til sammen er han blitt etterforsket for ytringer mot innvandrere og islam hele 16 ganger.

  En periode ble det spekulert over om Zemmour ville bli president Emmanuel Macrons viktigste utfordrer i presidentvalget i april, men han sliter med oppslutningen.

 • av NTB
  DEL
  Stor snøskredfare tirsdag og onsdag
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

  Snøskredfaren oppjusteres til rødt nivå for Nord-Trøndelag, Nordland og utsatte steder i Troms og Finnmark.

  Farevarselet gjelder fra tirsdag, ifølge Varsom.no.

  De siste dagen har det kommet nysnø mange steder. Med høyere temperatur og nedbør som regn på tirsdag vil snøskredfaren øke i store deler av landet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

  Rødt farenivå innebærer at utløsning av skred regnes som sannsynlig selv ved liten tilleggsbelastning, som for eksempel at en person ferdes i området. Derfor bes folk om å holde god avstand fra utløpsområder.

  Områdene med rødt farevarsel er Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen.

  Fjellområdene i Sør-Norge holder seg stort sett på oransje nivå.

 • av NTB
  DEL
  Svensk sikkerhetspoliti etterforsker droneflyvninger

  Sikkerhetspolitiet Säpo har overtatt etterforskningen av dronene som fløy over svenske atomkraftverk. Trusselnivået ved anleggene har økt, ifølge Aftonbladet.

  Droner ble observert over kraftverkene Forsmark, Ringhals og Oskarshamn fredag. Aftonbladet skriver at flyvningene fremsto som en samordnet aksjon.

  Etter det avisen erfarer, er politiets vurdering at trusselbildet ved atomkraftverkene har forverret seg.

  Politiets foreløpige mistanke er at dronene ble brukt til «grov utilbørlig befatning med hemmelige opplysninger».

  Lørdag ble en stor drone observert over slottet og regjeringskvartalet i Stockholm. En kilde sier til Aftonbladet at det her var snakk om en svartmalt «militær modell», utstyrt med vinger og et vingespenn på minst to meter.

 • av NTB
  DEL
  Nikolai Astrup utelukker ikke å bli Høyre-nestleder

  Nikolai Astrup sier til TV 2 at han stiller seg til disposisjon til å bli ny nestleder i Høyre.

  – Høyre har heldigvis mange dyktige folk som kan bekle vervet som nestleder, og jeg er helt sikker på at valgkomiteen vil gjøre en grundig og god vurdering av hva partiet og ledelsen er tjent med. Dersom valgkomiteen skulle peke på meg, så vil jeg ikke utelukke at det kan være aktuelt, skriver han i en SMS til kanalen.

  På spørsmål om det betyr at han stiller seg til disposisjon, svarer han slik:

  – Det kan oppsummeres slik ja.