Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mann skutt og drept sør for Stockholm
28. november 2021 kl 23:40av NTB
DEL

En 45 år gammel mann ble søndag kveld skutt og drept i et boligområde i Huddinge sør for Stockholm.

– Vi fikk melding fra flere innringere som hadde hørt høye smell. Da vi dro dit for å undersøke hva som hadde skjedd, fant vi en mann som var skutt og drept, sier Mikael Pettersson i Stockholm-politiet.

Skyteepisoden skjedde i 22.30-tiden i et boligområde sentralt i Huddinge. Store politistyrker rykket ut til åstedet, og det ble søkt etter en eller flere gjerningspersoner med blant annet helikopter.

Stedet der mannen ble funnet, ble sperret av for undersøkelser og etterforskningsarbeidet fortsatte natt til mandag, blant annet med vitneavhør.

Ingen er så langt pågrepet i saken.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Oljefondets avkastning i fjor: 1.580 milliarder

  Oljefondet fikk en avkastning på 14,5 prosent i 2021. Det tilsvarer 1.580 milliarder kroner.

  Det viser nye tall Oljefondet la frem klokken 10 torsdag.

  Fondets avkastning var 0,74 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksen. Det tilsvarer 76 milliarder kroner.

  – Det gode resultatet skyldes først og fremst en meget sterk utvikling i aksjemarkedet gjennom året. Det var positiv avkastning i alle sektorer, men særlig investeringene innen teknologi og finans har gjort det bra, sier Oljefondets leder Nicolai Tangen i en pressemelding.

  Oljefondet hadde en verdi på 12.340 milliarder kroner 31. desember 2021.

 • av Hanne Christiansen
  DEL
  SDF: 60–90 nye IS-terrorister funnet i syrisk fengsel

  Onsdag tok den kurdiskdominerte militsen SDF tilbake kontrollen over et fengsel i Hasaka nordøst i Syria, som huser rundt 3500 IS-medlemmer.

  Fengselet ble angrepet av IS-krigere med en bilbombe for én uke siden.

  Torsdag morgen sier imidlertid SDF at de har oppdaget ytterligere 60–90 IS-krigere som har barrikadert seg nord i fengselsbygget.

  – Våre styrker har bedt terroristene overgi seg på en trygg måte. Hvis de ikke gjør det, vil vi håndtere dem, skriver SDF i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Oslo Børs faller fra start
  Hovedindeksen på Oslo Børs falt fra start lørdag etter nedgangen på de asiatiske børsene. Fallet kommer etter at den amerikanske sentralbanken varsler renteheving i mars.
Foto: Erik Johansen / NTB
  Hovedindeksen på Oslo Børs falt fra start lørdag etter nedgangen på de asiatiske børsene. Fallet kommer etter at den amerikanske sentralbanken varsler renteheving i mars. Foto: Erik Johansen / NTB

  Hovedindeksen på Oslo Børs faller med 1,5 prosent kort tid etter åpning torsdag.

  Dermed følger Oslo Børs samme trend som de asiatiske børsene.

  Nikkei-indeksen i Tokyo falt nemlig 3,1 prosent torsdag etter nye varsler om rentehopp i USA.

  Oljeprisen på Oslo Børs falt med nesten 0,6 prosent etter åpning.

  Børsfallet kommer etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve onsdag kveld varslet at den første amerikanske rentehevingen etter pandemien kommer i mars.

  – Markedsuroen den siste tiden har sitt opphav i både at sentralbanken skal stramme til og hvor fort den vil stramme til, skriver Magne Østnor i DNB Markets i sin morgenrapport torsdag.

 • av NTB
  DEL
  NVE: Hybridkabler vil gjøre strømmen enda dyrere
  Equinors Dudgeon Offshore Wind Farm vindmølleanlegg utenfor England.
Illustrasjonsfoto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB
  Equinors Dudgeon Offshore Wind Farm vindmølleanlegg utenfor England. Illustrasjonsfoto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB

  Kabler fra havvind i Nordsjøen til utlandet vil gjøre strømregningen enda høyere, men gi kraftbransjen økte inntekter, ifølge NVE.

  Det er planlagt en satsing på havvind, men det er usikkert om strømmen derfra bare skal gå til Norge eller også til utlandet.

  Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) konkluderer i en rapport med at strømprisen blir høyere i Norge hvis strømmen derfra også skal gå til utlandet, melder NRK.

  For kraftselskapene og deres eiere vil det gi økte inntekter, siden også verdien av norsk vannkraft da vil øke.

  Statnett har planer om å bygge hybridkabler som også kan sende strøm til utlandet, men har ikke fått klarsignal til dette fra regjeringen ennå. Kraftbransjen mener kabler til utlandet er nødvendig for å bygge vindturbiner i Nordsjøen.

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble i NRK torsdag utfordret av Frp-leder Sylvi Listhaug på om han kunne garantere at det ikke blir bygget hybridkabler. Vedum viste til at det i olje- og energimeldingen regjeringen har arvet, står at det skal bygges hybridkabler.

  – Vi kommer ikke til å lage nye hybridkabler som øker strømprisen i Norge. Vi kommer til å sørge for en utbygging av havvind og energi som får prisene ned og som sikrer nasjonalt eierskap, sa Vedum.

 • av NTB
  DEL
  Jordskjelv ved Tonga

  Et jordskjelv med styrke på 6,2 har rammet øystaten Tonga, ifølge USAs geologiske overvåkingsinstitutt USGS.

  Skjelvets episenter ligger 219 kilometer nordvest for Pangai, den administrative hovedstaden for øygruppen Ha'apai.

  Jordskjelvet hadde en dybde på 14,5 kilometer.

  USG mener det er liten fare for personskader eller skader på bygg eller infrastruktur som følge av skjelvet.

  Tonga ble nylig påført store ødeleggelser som følge av det massive vulkanutbruddet 14. januar.

 • av NTB
  DEL
  Kjerkol vil endre forskriften leger har reagert på
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil endre forskriften som gjør at leger kan få bøter for utskriving av medisiner på blå resept i strid med reglene. Foto: Javad Parsa / NTB
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil endre forskriften som gjør at leger kan få bøter for utskriving av medisiner på blå resept i strid med reglene. Foto: Javad Parsa / NTB

  – Vi skal skape en trygghet for at ingen leger vil bli ilagt gebyr under normale omstendigheter, sier Ingvild Kjerkol i et brev.

  Fra 1. januar innførte Helsedirektoratet et overtredelsesgebyr som kan gis til helsepersonell, som oftest leger, dersom de skriver ut legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell i strid med reglene.

  Det har ført til sterke reaksjoner fra flere legeforeninger.

  Nå sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at hun vil endre forskriften, som ble innført av den forrige regjeringen.

  – Regjeringen skal lojalt følge opp de lover som er vedtatt av Stortinget. Det vi derimot kan gjøre er å endre forskriften, slik at loven ikke praktiseres urimelig, skriver Kjerkol i et brev hun sendte til Legeforeningen onsdag.

  – Jeg vil derfor sette i gang en prosess for å endre forskriften og retningslinjene, slik at vi kan skape en trygghet for at ingen leger vil bli ilagt gebyr under normale omstendigheter, skriver Kjerkol.

 • av NTB
  DEL
  Rekordhøye skatteinntekter fra olje og gass

  Petroleumsskatten for 2021 blir oppjustert fra 114 milliarder kroner til rekordhøye 295 milliarder kroner. Årsaken er de høye gassprisene.

  – Den store økningen kan særlig tilskrives de svært høye gassprisene i andre halvår 2021. Petroleumsskatten har aldri tidligere vært så høy som den nå ser ut til å bli, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

  Etter å ha innhentet oppdaterte tall fra oljeselskapene, er petroleumsskatten for fjoråret oppjustert med 159 prosent, fra 114 milliarder kroner til 295 milliarder kroner.

  Ifølge Skatteetaten var forrige rekord tilbake i inntektsåret 2008 da positiv petroleumsskatt var 253 milliarder kroner og negativ petroleumsskatt (leterefusjon) 6 milliarder kroner.

  Årets beløp ser ut til å bli positiv petroleumsskatt på 302 milliarder kroner og negativ petroleumsskatt (refusjon av skatteverdien av underskudd og ubenyttet friinntekt) på 7 milliarder kroner.

 • av NTB
  DEL
  Én pågrepet etter skytedrap på fabrikk i Ukraina

  En mann er pågrepet etter at fem personer ble skutt og drept på en fabrikk tilknyttet forsvarsindustrien øst i Ukraina.

  Den antatte gjerningspersonen er pågrepet av politiet i Dnipro-regionen, skriver innenriksminister Denys Monastyrkij i et Facebook-innlegg.

  Et medlem av nasjonalgarden åpnet ild på fabrikken i byen Dnipro i den østlige delen av landet natt til torsdag, ifølge ukrainske myndigheter. I tillegg til de drepte ble fem mennesker såret.

  Den unge gjerningsmannen flyktet deretter fra stedet. Motivet bak drapene er foreløpig ikke kjent.

  Angrepet skjedde klokken 3.40 lokal tid da soldater som skulle starte vakta si, fikk utlevert våpen.

  Fabrikken er tilknyttet den ukrainske romfarts- og forsvarsindustrien. Sikkerhetssituasjonen er svært spent i deler av Øst-Ukraina, der russisk-støttede separatister i en årrekke har ligget i konflikt med regjeringsstyrkene.

  Vestlige land hevder Russland vurderer en invasjon i Ukraina, noe Russland avviser.

  Det er foreløpig ingen indikasjoner på at drapene på fabrikken har noe med konflikten med Russland å gjøre.

  Tidligere har brutal mobbing vært et utbredt problem i militæret i tidligere sovjetstater. Situasjonen har bedret seg, ifølge menneskerettsgrupper, men fortsatt forekommer drap og selvmord knyttet til denne typen trakassering.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Dette er blant de ventede hendelsene i dag 27. januar.

  Den internasjonale holocaustdagen markeres

  Den internasjonale holocaustdagen er en årlig internasjonal minnedag over holocaust, de tyske nazistenes folkemord på jøder før og under andre verdenskrig. Markeringen finner sted på Akershuskaia i Oslo, hvor kronprins Haakon vil være til stede og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) skal holde hovedtalen.

  Oljefondet presenterer hovedtall for 2021

  Oljefondet ved Norges Bank skal ha pressekonferanse om hovedtall for 2021 klokken 10.00 i Oslo. Oljefondssjef Nicolai Tangen og fondets nestleder Trond Grande presenterer.

  Koronarestriksjoner oppheves i England

  De aller fleste koronarestriksjonene avvikles i England. Det innebærer at folk ikke lenger må bruke munnbind, jobbe hjemmefra eller ha vaksinebevis for å komme inn på offentlige steder, som for eksempel nattklubber.

  Sikkerhetsrådet med vedtak om Kypros og Libya

  Vedtaket er om mandatet for FN-styrken på Kypros (Unicyp) og FN-operasjonen i Libya (Unsmil). Det vil komme en orientering og konsultasjoner om den humanitære situasjonen i Syria og konsultasjoner om oppdraget i Sentral-Asia (Unrcca).

  Viktor Hovland deltar i golfturnering i Dubai

  Dubai Desert Classic starter første runde europatour for menn, hvor norske Viktor Hovland deltar. Det er også trekning av kvartfinalene i fotball-NM for menn.

 • av NTB
  DEL
  QAnon-tilhenger dømt for kongresstormingen
  Voldelige demonstranter som var lojale mot daværende president Donald Trump, stormet kongressen for å hindre at Joe Biden ble godkjent som vinner av valget. Foto: John Minchillo / AP / NTB
  Voldelige demonstranter som var lojale mot daværende president Donald Trump, stormet kongressen for å hindre at Joe Biden ble godkjent som vinner av valget. Foto: John Minchillo / AP / NTB

  En mann som kaller seg tilhenger av QAnon, er dømt til tre år og åtte måneder i fengsel for å ha angrepet politifolk under stormingen av kongressen i fjor.

  Nicholas Languerand kalte seg patriot, men dommeren gjorde det klart at de som angrep kongressen, ikke fortjener betegnelsen.

  – Patriotene var politifolkene som forsvarte kongressbygningen og våre demokratiske verdier, sa dommer John Bates før han ga den tiltalte en av de lengste dommene hittil for angrepet.

  Languerand angrep politi en rekke ganger ved kongressen ved å kaste planker og en høyttaler på dem. Senere skrøt han av handlingene i sosiale medier.

  Languerand er den fjerde som er dømt for angrep på politiet. De andre er dømt til mellom 41 og 63 måneder i fengsel.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea skyter opp nye raketter

  Sør-Koreas forsvar opplyser at Nord-Korea igjen har skutt opp det de kaller to «uidentifiserte prosjektiler».

  Prosjektilet ble skutt ut østover mot Japanhavet, og det er sjette gang hittil i år at Nord-Korea skyter opp en rakett i stedet for å svare på USAs tilbud om samtaler.

  Sjefen for Sør-Koreas generalstab sier at de mener det dreier seg om ballistiske kortdistansemissiler.

  Sist Nord-Korea gjennomførte like mange prøveoppskytinger på én måned, var i 2019 etter at møtene mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs daværende president Donald Trump kollapset.

  Så langt i januar har Nord-Korea blant annet gjennomført to prøveoppskytinger av ballistiske missiler og skutt opp det de kaller hypersoniske missiler. I forrige uke antydet de at de vurderer å teste langtrekkende missiler som kan utstyres med atomladninger.

 • av NTB
  DEL
  Én til sykehus etter alvorlig voldshendelse i Oslo

  En person er brakt til sykehus med alvorlige skader etter en voldsepisode på Skullerud i Oslo onsdag kveld.

  – Vi er med flere patruljer i området Skullerud etter at en person skal ha blitt utsatt for vold og mulig stukket med skarp gjenstand, opplyser Oslo-politiet på Twitter.

  Den skadede ble først kjørt til legevakt, men ble deretter overført til sykehus med ambulanse.

  – Vi søker etter en eller flere gjerningspersoner, opplyser politiet.

  Den fornærmede personen kom inn på legevakten i 21-tiden, med skader som er forenlig med stikkskader, ifølge operasjonsleder Gjermund Stokkli.

  – Det er snakk om skader som muligens er påført ved bruk av kniv. Vedkommende er alvorlig, men ikke kritisk skadet, sier han til Avisa Oslo.

  Politiet vet foreløpig ikke hvor på Skullerud den aktuelle voldshendelsen har skjedd.

  – Vi søker i området etter det sentrale åstedet og mulige gjerningspersoner, sier Stokkli til avisen.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Kirkemusikkfestivalen 2022 blir todelt

  Nesten 1000 musikere og utøvere skulle i mars møtes på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival. Nå utsettes halve festivalen for å minimere risikoen for koronasmitte.

  Konsertene med musikere fra Norge gjennomføres som planlagt 18.–27. mars. Internasjonale utøvere flyttes til perioden 2.–11. september. Beslutningen er tatt i samarbeid med de internasjonale utøverne. Man vil unngå avlysninger i siste liten og minimere risikoen for spredning av virus på tvers av arrangementene.

  – Grunnet den uforutsigbare koronasituasjonen har vi besluttet å dele årets festival i to, sier Bente Johnsrud. Hun er festivaldirektør og kunstnerisk leder for Kirkemusikkfestivalen.

  Totalt skulle 947 utøvere medvirke på arrangementer over 10 dager.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina og Russland enige om å forlenge våpenhvilen

  De beskriver samtalene i Paris som «ikke lette», men sier de vil fortsette i Berlin.

  De neste samtalene skal være om to uker, sier utsendingen fra Russland, Dmitrij Kozak, ifølge AFP etter onsdagens møter i Paris.

  Onsdag møttes representanter for Russlands og Ukrainas regjeringer i Paris, det første slike møtet siden spenningsnivået i regionen begynte å øke i november.

  Møtet varte i drøyt åtte timer. Også Frankrike og Tyskland har vært involvert i samtalene, der målet er å avspenne situasjonen etter at Russland sendte titusener av soldater til Ukrainas grense.

 • av NTB
  DEL
  25-åring tiltalt for nettovergrep mot jenter

  En 25 år gammel mann er tiltalt for å ha begått nettovergrep mot jenter i barneskolealder over hele landet.

  Det var i en periode i 2019 at flere unge jenter ulike steder i landet ble kontaktet av mannen via sosiale medier, skriver Stavanger Aftenblad.

  Mannen utga seg for å være en jevnaldrende jente og sendte seksualiserte bilder av barn, mens han ba om nakenbilder i retur.

  – Den viser at en person kan sitte på én kant av landet og forgripe seg på barn i hele verden. I denne saken er det fornærmede i alle kanter av landet, sier politiadvokat Gøril Lund.

  Mannen har lagt alle kortene på bordet og erkjenner straffskyld, opplyser mannens forsvarer, advokat Erling Malm.

 • av NTB
  DEL
  Historisk partimåling for Rødt – fjerde størst i landet
  Rødt-leder Bjørnar Moxnes kan glede seg over knallresultater i Vårt Lands nye partimåling. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Rødt-leder Bjørnar Moxnes kan glede seg over knallresultater i Vårt Lands nye partimåling. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Bjørnar Moxnes og Rødt fyker forbi både SV og Sp på Vårt Lands nye partimåling, og er landets fjerde største parti i målingen.

  Rødt går opp 1,9 prosentpoeng og får en oppslutning på hele 9,5 prosent i målingen, som er utført av Norstat på vegne av Vårt Land.

  – At et parti så langt ut på venstre fløy er største opposisjonsparti til venstre for Ap, har vi aldri sett før, sier valgforsker Bernt Aardal.

  Rødt dobler dermed oppslutningen fra høstens valg, og dersom dette hadde vært valgresultatet, ville partiet økt antallet stortingsrepresentanter fra 8 til 18.

  Samtidig faller både regjeringspartiene Ap og Sp. Ap går ned 1,9 prosentpoeng til 20,8 prosent, mens Sp krymper med 1,3 prosentpoeng til 8,8 prosent.

  – Sps valgresultat var sårbart: De hentet velgere fra både venstre- og høyresiden. Nå taper de til begge. Det bør bekymre dem. De nærmer seg det som før var et vanlig nivå for Sp, sier Aardal.

  Høyre får en enda større fremgang på målingen enn Rødt. Med en oppgang på 3,8 prosentpoeng er Høyre med 27,1 prosent landets soleklart største parti på denne målingen.

  For de øvrige partiene er oppslutningen som følger (med endringer fra forrige måling i november i parentes): Frp 11,2 (+0,2), SV 8,5 (-0,8), Venstre 3,7 (-1,6), MDG 3,5 (-0,2), KrF 3,1 (-0,5), Andre 3,8 (+0,3). Feilmarginen er mellom 1,1 og 3,4 prosentpoeng.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Kirkens Bymisjon tapte anbud. Nå får byrådet kritikk

  Oslo bystyre har vedtatt kritikk av byrådet i Oslo – et såkalt daddelvedtak.

  Det skjer etter at Kirkens Bymisjon ikke fikk konkurrere om 800 ideelle sykehjemsplasser i en anbudskonkurranse i fjor.

  Behandlingen av Kirkens Bymisjon er omtalt tidligere. De drev sykehjemmet Ammerudhjemmet i Oslo. Her ønsket de å rive det eksisterende bygget for å bygge nytt.

  Da de tapte anbudet var det fordi det var et kriterium at hadde tilgang til tomten de skulle bygge på i minst 30 år. Det var Oslo kommune som eide tomten. Ingen ga Kirken bymisjon beskjed om at festeavtalen måtte forlenges.

  – Dette er en alvorlig reaksjon. En tydelig og sterk reaksjon i vårt parlamentarisk system, understreket Eirik Lae Solberg i Høyre da saken ble behandlet i bystyret.

  Jon Reidar Øyan påpekte at det er viktig med likebehandling og at loven var fulgt i saken.

 • av Birgitte Iversen
  DEL
  Bystyret tar skoletomt på Økern ut av områdeplan

  Byutvikling og store og kompliserte områdeplaner har utsatt byggingen av mange nye skoler, har Aftenposten skrevet flere saker om i fjor.

  To av skolene som er blitt forsinket fordi de må koordineres med andre utbygginger, er Hoff skole på Skøyen og Nye Økern ungdomsskolen på Økern.

  Onsdag ble det flertall i bystyret for å ta skoletomten på Økern ut av områdeplanen, dersom Plan- og bygningsetaten mener det gjør at den kan bygges raskere.

  Det var Venstre som fremmet forslaget, som fikk støtte fra alle partiene unntatt de tre byrådspartiene.

  Det ble ikke flertall for Venstres forslag om også ta Hoff skole ut av Skøyen-planen. Men det ble flertall for en formulering om at byrådet må legge frem områdeplanen første halvår i år, så skolen ikke blir ytterligere forsinket.

  "Vi regner dette som et fullt gjennomslag for intensjonen bak vårt forslag, nemlig å få opp farta for disse to viktige skoleprosjektene", skriver Venstres gruppeleder Hallsteins Bjercke i en SMS til Aftenposten.

 • av NTB
  DEL
  Russland: Vi har mottatt USAs svar på våre krav

  Russland bekrefter at en utsending fra USA har overlevert landets skriftlige krav på sikkerhetskravene Russland har stilt.

  USAs utenriksminister Antony Blinken sier amerikanerne ikke vil offentliggjøre svaret sitt.

  I stedet ønsker USA fortrolige samtaler med russerne, opplyste Blinken på en pressekonferanse onsdag kveld. Han begrunnet dette med at samtaler bak lukkede dører har bedre sjanse for å lykkes.

  USAs skriftlige svar på Russlands sikkerhetskrav til Vesten ble overlevert tidligere onsdag.

 • av NTB
  DEL
  USA ber borgerne sine om å vurdere å forlate Ukraina

  Den amerikanske ambassaden i Kiev har bedt amerikanerne i landet om å vurdere å forlate landet så fort som mulig.

  – Vi oppfordrer amerikanske borgere i Ukraina til å vurdere å forlate landet ved å bruke offentlige eller andre privat tilgjengelige transportalternativer, sier ambassaden i en uttalelse.

  Samtidig advarte de om at sikkerhetssituasjonen i landet kan forverre seg på kort varsel.

  Ukraina og Vesten har anklaget Russland for å forberede seg til invasjon av Ukraina, da Russland har samlet et stort antall soldater ved grensen mellom de to landene.