Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Legene fikk ikke stanset nettsted med legerangering
08. desember 2021 kl 14:27av NTB
DEL

Nettstedet Legelisten har adgang til å publisere omtaler av leger og annet helsepersonell, fastslår Høyesterett.

Høyesterett konkluderer med at pasientenes krav på ytringsfrihet måtte veie tyngre enn legenes rett til privatliv i saken. Det ble også lagt vekt på at Legelisten har gjort tiltak for å begrense ulempene for legene.

Konklusjonen er den samme som i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ingen tegn til resesjon i Tyskland

  Forretningsklimaet i Tyskland er optimistisk, trass i økende inflasjon, høye energipriser, Ukraina-krigen og forsyningsproblemer, sier analyseinstituttet Ifo.

  – Det er for tiden ingen åpenbare tegn til resesjon, sier Ifo-sjef Clemens Fuest i en kommentar til instituttets månedlige indeks.

  Indeksen steg uventet til 93 i mai, opp fra 91,9 måneden før, mens prognosen til Bloomberg på forhånd gikk på at det ville bli en nedgang til 91,4.

  Forventningene til den økonomiske situasjonen har nå løftet seg betydelig, men fremtidsutsiktene på lengre sikt er noe mørkere.

 • av NTB
  DEL
  Person drept ved Qatars ambassade i Paris

  En person er blitt drept ved Qatars ambassade i Paris, opplyser påtalemyndigheten i den franske hovedstaden. Én person er blitt pågrepet i saken.

  En kilde nær etterforskningen sier til Reuters at personen som ble drept i morgentimene mandag var en sikkerhetsvakt. Fransk politi anser så langt ikke drapet som en terrorhandling.

  Påtalemyndigheten i Paris bekrefter at de har startet en drapsetterforskning, og la til at det ikke er slått fast hvilket våpen som ble brukt.

  – Omstendighetene for drapet er ennå ikke nøyaktig fastslått, uttaler påtalemyndigheten.

  Avisen Le Parisien skrev tidligere mandag at personen ble drept inne på ambassaden, med henvisning til kilder i politiet.

 • av NTB
  DEL
  Idar Vollvik dømt til fengsel i 45 dager
  Konstituert statsadvokat Sigrid Sulland med bevis i strafferettsaken mot Idar Vollvik. Nå er Vollvik dømt, men har varslet anke. Foto: Bjørnar Morønning, NTB

  Forretningsmannen Idar Vollvik er i Hordaland tingrett dømt til 45 dagers fengsel for ompakking og feilmerking av munnbind under koronapandemien.

  Han må også betale sakskostnader på 10.000 kroner til det offentlige.

  «Da tiltalte solgte munnbindene, hadde han ingen forsikring om at kvaliteten på produktene var gode nok, og han utsatte dermed kundene for en potensiell smitterisiko som ville ha vært unngått så langt det var mulig dersom regelverket hadde vært fulgt", heter det i dommen.

  Vollvik var tiltalt for å ha feilmerket minst 700.000 ikke-medisinske munnbind som medisinske munnbind. Gründeren har tidligere erkjent å ha pakket om munnbind, men nektet straffskyld da rettssaken startet.

  Han har varslet at dommen blir anket.

 • av NTB
  DEL
  TV 2: Russland sto bak Nortura-hacking

  Hackerangrepet mot Nortura i desember ble gjennomført av russiske hackere, bekrefter selskapet selv.

  – Vi kjenner mye til metoden og vet mye hvordan de har kommet seg inn, og hvordan de har jobbet i systemene våre. Dette kjenner vi igjen fra russiske hackere, sier konsernsjef Kjell Rakkenes til TV 2.

  Hackerangrepet som skjedde 21. desember, førte til at Nortura ikke visste om de kunne levere mat slik de pleier.

  Politiet etterforsker fortsatt saken, men Nortura selv bekrefter at det var en russisk hackergruppe som sto bak angrepet. Rakkenes sier de kjenner til hvilken gruppe det er, men ikke ønsker å gå inn på det på grunn av politietterforskningen.

 • av NTB
  DEL
  Leteaksjon i Oslofjorden etter funn av tom båt

  Det er igangsatt en større leteaksjon etter at det ble funnet en tom båt med motoren i gang i Oslofjorden øst for Tønsberg.

  Nødetatene mottok melding om funnet like etter klokken 8 mandag morgen. Båten kom drivende fra Tønsberg/Bolærne østover mot Rauer på den andre siden av Oslofjorden.

  – Motoren var i gang, og det gjør at vi tenker at noen kan ha falt over bord, sier kommunikasjonsrådgiver Anja Kristin Bakken i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

  En redningsskøyte, en båt fra Røde Kors, politi og helikopter deltar i søket.

  – Det ble også gjort funn av en mobiltelefon i båten, og politiet gjør undersøkelser av denne for å prøve å finne ut mer, sier Bakken.

  Politiet har sport båtens tilhørighet til Tønsberg-området, og de undersøker nå den aktuelle båtplassen, samt kontakt med familien til antatt eier. De ber også publikum om tips i saken.

 • av NTB
  DEL
  Armenia og Aserbajdsjan enige om forhandlinger
  6500 mennesker livet i den siste seks uker lange krigen mellom Armenia og Aserbajdsjan i 2020. Dette bildet fra Nagorno-Karabakh er tatt på slutten av krigen. Foto: Dmitry Lovetsky, AP/NTB

  Lederne for erkefiendene Armenia og Aserbajdsjan er i Brussel blitt enige om nye forhandlinger om den omstridte enklaven Nagorno-Karabakh.

  Nagorno-Karabakh, en region med et flertall av armenske kristne under kontroll av Armenia midt i det muslimske Aserbajdsjan, har vært åsted for mange tiår med konflikt, inkludert to kriger.

  Den siste seks uker lange krigen i 2020 kostet over 6500 mennesker livet og tok først slutt da Russland meglet frem en våpenhvile og Armenia måtte gi fra seg deler av enklaven.

  – De to lederne hadde en oppriktig og produktiv diskusjon, med EU som megler, sa EU-president Charles Michel om møtet.

  De ble enige om å diskutere en fremtidig fredsavtale, og det var enighet om at rettighetene til de armenske innbyggerne i Karabakh må respekteres, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Norge: Verdens nest høyeste dødelighet av føflekkreft

  I 2020 døde 295 personer av føflekkreft i Norge. Det er kun New Zealand som har høyere dødelighet, og det er langt flere som får det nå enn før.

  – Selv om forekomsten av melanom, også kalt føflekkreft, er generelt høy i Skandinavia, er det kun Norge som har pallplassering når det gjelder dødsfall, skriver Kreftforeningen i en pressemelding i forbindelse med Hudkreftuken 2022.

  Det er flere menn som dør av sykdommen enn kvinner. Forekomsten er like høy blant menn i de andre nordiske landene, men dødeligheten er mer enn 40 prosent høyere i Norge. På verdensbasis er Norge på annenplass når det kommer til dødelighet, kun slått av New Zealand.

  Årsaken til sykdommen er i hovedsak eksponering fra UV-stråling fra sol og solarium.

 • av NTB
  DEL
  Flest studenter ønsker seg jobb i Equinor

  Equinor går igjen som en jobbfavoritt hos studentene, som i en stor spørreundersøkelse er spurt hvor de aller mest ønsker seg jobb etter endte studier.

  Nær 11.000 studenter har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Universum, skriver Khrono.

  Undersøkelsen er delt inn i fem ulike fagområder: økonomi, ingeniør, IT, jus og humanistiske fag.

  Equinor topper listen i ingeniørfeltet, mens det havner på pallen også i økonomi- og IT-feltet. Equinor er den eneste bedriften som havner blant topp tre i tre av de fem områdene.

  DNB topper listen i økonomifeltet, mens Google er favoritten på IT-feltet. Innen jus er det jobb i politiet som er mest attraktivt, mens flest studenter ønsker seg jobb i Oslo kommune innenfor humanistiske fag.

 • av NTB
  DEL
  Iran lover hevn for drap på oberst
  Irans president Ebrahim Raisi sier han ikke er i tvil om at drapet blir hevnet. Foto: Vahid Salemi, AP/NTB

  Iran lover å gjengjelde drapet på en oberst i Revolusjonsgarden i Teheran i helgen.

  Irans president Ebrahim Raisi sier han ikke er i tvil om at drapet blir hevnet.

  Oberst Sayyad Khodai ble søndag skutt og drept utenfor sitt hjem av ukjente personer på motorsykkel, og Iran legger skylden for drapet på USA.

 • av NTB
  DEL
  Biden lover å forsvare Taiwan militært

  USAs president Joe Biden advarer Kina mot å invadere Taiwan og sier at USA vil forsvare øya militært.

  Under et besøk i Japan sa Biden at Kina «flørter med fare» om de skulle våge seg til å angripe Taiwan.

  – Det er forpliktelsen vi har pålagt oss selv, sa han da han ble spurt om USA ville agere militært om Kina prøver å ta kontroll over Taiwan med makt.

  – Vi sluttet oss til ideen om Ett Kina, men en forestilling om at dette kan oppnås ved maktbruk, er bare ikke aktuelt, understreket han.

 • av NTB
  DEL
  Norge mangler 1200 legespesialister

  Mangelen på legespesialister har doblet seg på tre år. Det går særlig utover de mindre sykehusene.

  Til sammen mener Nav det mangler 1200 slike spesialister, ifølge NRK Dagsnytt.

  – Det er ikke et eneste sykehus der det ikke er rekrutteringsproblemer i en eller annen spesialitet. Så ser vi nok at det er et større problem på mindre sykehus. Det er en voksende problemstilling, sier leder Kristin Kornelia Utne i Yngre legers forening (Ylf) til kanalen.

  Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter at det er en voksende problemstilling. Onsdag inkluderte Nav legespesialister på listen over yrkesgrupper det er størst mangel på arbeidskraft til.

 • av NTB
  DEL
  Åtte omkommet i uvær i Canada
  Naboer betrakter et tre som ble blåst ned under et uvær i Ottawa lørdag. Hundretusener av mennesker har ennå ikke fått igjen strømmen. Foto: Justin Tang, AP/NTB

  Dødstallet etter et kraftig uvær i det østlige Canada i helgen har vokst til åtte, melder canadiske myndigheter.

  Politiet i Ontario-provinsen melder om sju mennesker som døde etter å ha blitt truffet av fallende trær og grener, mens en kvinne druknet da båten hennes kantret i Gatineau i Quebec.

  Den kraftige stormen med sterk vind herjet det østlige Canada lørdag. 900.000 boliger mistet strømmen, og søndag kveld hadde hundretusener ennå ikke fått den tilbake.

  Klimatologen David Philips sier at stormen, som omfattet et 1000 kilometer langt område med aktive tordenstormer, var et sjeldent fenomen som kalles «derecho».

  Flere strømmaster i Ottawa måtte gi etter da uværet kom. 900.000 boliger mistet strømmen i helgen. Foto: Justin Tang, AP/NTB
 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Dette skjer i dag
  • Ved midnatt går meglingsfristen i hovedoppgjørene for ansatte i stat, kommune og Oslo kommune ut. En streik kan tre i kraft fra tirsdag morgen hvis partene ikke blir enige.
  • Rettssaken mot Espen Andersen Bråthen fortsetter i Buskerud tingrett. Han er tiltalt for fem knivdrap, elleve drapsforsøk og flere andre forhold på Kongsberg 13. oktober i fjor.
  • USAs forsvarsminister Lloyd Austin leder Ukraina-møte. Representanter fra 40 land ventes å delta på en videokonferanse. Ukraina har bedt landene om mer våpen.
  • FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, er i Kina fra mandag til lørdag. Hun skal besøke Xinjiang-provinsen, der Kina anklages for grove overgrep mot minoriteter.
  • VM i ishockey for menn fortsetter.
 • av NTB
  DEL
  Biden styrker båndet til Japan
  USAs president Joe Biden (til høyre) ankom Tokyo mandag. Her sammen med Japans statsminister Fumio Kishida Foto: Eugene Hoshiko, AP/NTB

  USAs president Joe Biden fremhevet det sterke båndet mellom USA og Japan da han mandag møtte Japans statsminister Fumio Kishida i Tokyo.

  Biden kom til Tokyo etter et tre dager langt besøk hos en annen nær alliert, Sør-Korea. Han kalte Japan en viktig global leder for å ha sluttet seg til presset mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

  Biden er opptatt av å vise at USA ikke er blitt avledet av Ukraina-krigen og ventes å presentere en omfattende handelsavtale mellom landene i Asia- og Stillehavsregionen, IPEF, som blant annet har som mål å isolere Kina.

  I motsetning til andre handelsavtaler er det ingen plan om å forhandle om tollsatser og lette markedstilgangen, noe som er upopulært i USA på grunn av frykt for å undergrave amerikansk industri.

 • av NTB
  DEL
  Morsmelkerstatning fraktet med militærfly til USA
  Her blir morsmelkerstatningen fra Tyskland tatt imot på en militærflyplass i delstaten Indiana i USA. Foto: Doug McSchooler, Reuters/NTB

  Et amerikansk militærfly har hentet over 35 tonn med morsmelkerstatning i Tyskland.

  Flyet dro fra den amerikanske Ramstein-basen i Tyskland og landet søndag i Indiana, opplyser Det hvite hus.

  Denne første forsendelsen vil dekke rundt 15 prosent av det umiddelbare behovet i USA.

  Det vil finne sted flere flyvninger tidlig denne uken som del av Biden-administrasjonens innsats for å sikre nok av produktet til det amerikanske markedet.

  I USA har morsmelkerstatning blitt en stadig større mangelvare de siste månedene, både på grunn av stenging av USAs største fabrikk der det lages morsmelkerstatning, og på grunn av problemer knyttet til forsyningsledd, utløst av koronapandemien.

 • av NTB
  DEL
  Lite frykt for koronasmitte i befolkningen
  Covid-19 Antigen hurtigtest viser to streker som betyr påvist koronasmitte. Akkurat nå er det lite frykt for koronasmitte i befolkningen i Norge. Foto: Erik Johansen, NTB

  En av fire sier i en undersøkelse at de tror antall nye tilfeller av korona i Norge vil øke. Samtidig sier seks av ti at de ikke er bekymret for å bli smittet.

  Norsk koronamonitor fra Opinion har gjennom pandemien spurt 168.000 nordmenn om de tror at antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke, reduseres eller forbli uendret.

  I mai sier nesten en av fire nordmenn – 23 prosent – at de tror antall nye tilfeller av koronasmittede i Norge vil øke. 33 prosent forventer reduksjon, mens 45 prosent tror at antallet forblir uendret.

  Andelen som forventet smitteøkning er på sitt nest laveste nivå i pandemien, to prosentpoeng høyere enn april, som hittil er laveste nivå som er målt.

  Samtidig svarer 63 prosent at de ikke er bekymret for å bli smittet. Kun 19 prosent er bekymret. Dette er det laveste nivået målt gjennom pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Savnet fisker i Øygarden funnet i god behold

  En fisker i 60-årene som var savnet i Telavåg i Øygarden kommune i Vestland siden søndag ettermiddag, er funnet i god behold.

  Vedkommende ble funnet cirka ved midnatt i tilsynelatende god form på Hissøyna. Vil bli ivaretatt av helse, melder Vest politidistrikt på Twitter klokken 0.14.

  Mannen ble sist observert idet han dro ut med båten mellom klokken 12 og 14 søndag formiddag.

  – Mannen er funnet på en øy ganske lang nord for der han dro ut. Han er i relativt god fysisk form, men er noe nedkjølt. Han blir tilsett av helse, sier vakthavende redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Bergensavisen.

 • av NTB
  DEL
  Over 100 millioner på flukt verden rundt

  Russlands krig mot Ukraina har bidratt til å øke antallet mennesker som er drevet på flukt verden rundt, til 100 millioner for første gang, ifølge FN-tall.

  – Antallet mennesker som er tvunget til å flykte fra konflikt, vold, brudd på menneskerettigheter og forfølgelse, har nå passert den svimlende milepælen på 100 millioner for første gang, drevet av krigen i Ukraina og andre dødelige konflikter, heter det i en uttalelse fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

  Antallet mennesker som er tvangsfordrevet, steg mot slutten av 2021 til 90 millioner, utløst av vold i Etiopia, Burkina Faso, Myanmar, Nigeria, Afghanistan og Kongo.

  Russlands invasjon i Ukraina 24. februar har sendt over 8 millioner mennesker på flukt internt i Ukraina, samt 6 millioner ukrainere på flukt til utlandet, ifølge FNs tall.

 • av NTB
  DEL
  Advarer mot rasisme og homofobi i apekopper-omtale

  FNs aidsprogram frykter stigmatiserende omtale av apekoppe-utbruddet i Europa, Australia og Nord-Amerika kan gjøre det vanskelig å bekjempe sykdommen.

  UNAIDS opplyser at en betydelig andel av de påviste sykdomstilfellene er blant homofile, biseksuelle og andre menn som har sex med menn. Men smitten skjer mest sannsynlig gjennom nær fysisk kontakt med en som har apekopper, og den kan ramme alle, understreker organisasjonen.

  Noe av omtalen av utbruddet kan nøre opp under homofobi og rasistiske fordommer og øke stigmaet, mener Unaids.

  – Stigma og skyld undergraver tillit og evnen til å svare raskt på utbrudd som dette, sier UNAIDS-sjef Matthew Kavangh.

  Fram til lørdag hadde WHO registrert 92 bekreftede tilfeller av apekopper og 28 mistenkte tilfeller i 12 land der sykdommen ikke er vanlig fra før. Dette omfatter flere land i Europa, Australia, USA og Canada.

 • av NTB
  DEL
  Leteaksjon etter savnet fisker i Øygarden

  En fisker i 60-årene er savnet i Telavåg i Øygarden kommune i Vestland. Det er iverksatt leteaksjon for å finne mannen.

  – Sist observert i det han dro ut med båten mellom klokken 12 og 14, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

  Det er 14 knops vind og én til tre meter høye bølger i området.

  Hovedredningssentralen leder leteaksjonen etter mannen. Kystvakt, redningsskøyte og redningshelikopter er også sendt til området.

  I tillegg er politibåt og en rekke private båter ute og leter etter den savnede fiskeren.

  Ifølge Bergens Tidende er det totalt åtte fartøy og ett helikopter som søndag kveld leter etter fiskeren.

  Redningsleder Cecilie Øversveen ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge opplyser til avisen at søket vil fortsette utover natten og at både fartøyene og helikopteret har mulighet til å søke med infrarødt kamera, radar og lys.