Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Ber om 9 måneders fengsel for Liadal
08. desember 2021 kl 14:48av Torkjell Trædal
DEL
Hege Haukeland Liadal under første dag i retten tidligere i høst. Foto: Olav Olsen

Påtalemyndigheten mener Hege Haukeland Liadal, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, bør få 9 måneders fengsel for grovt bedrageri.

Påtalemyndigheten mener at Liadal har fått 125.353 kroner for mye utbetalt fra Stortinget for reiser. Dette mener aktoratet hun bør betale tilbake. De mener også Liadal må dekke sakskostnader på 300.000 kroner.

Saken har gått for Oslo tingrett i flere uker. Retten har vært gjennom et 56 reiseregninger fra Liadal.

Aktoratet mener Liadal bevisst har sendt inn feilaktige reiseregninger, men Liadal har ikke erkjent dette.

Påtalemyndigheten mener Liadal bør få 9 måneders fengsel for forholdene som først ble avdekket av Aftenposten i april 2019.

I fjor dømte Høyesterett tidligere stortingsrepresentant Mazyar Keshvari til 11 måneders fengsel for grovt bedrageri. Da var summen høyere, 449.000 kroner, men Keshvari hadde på forhånd erkjent forholdene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Sikkerhetsrådet ber Taliban snu om kvinners rettigheter
  Et enstemmig Sikkerhetsråd står bak vedtaket som ber Taliban gjøre om tiltak som innskrenker kvinners og jenters rettigheter. Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB

  Et enstemmig FNs sikkerhetsråd ber Taliban-styret i Afghanistan om «raskt å reversere» politikken som begrenser kvinners frihet og menneskerettigheter.

  Norge leder Sikkerhetsrådets arbeid med Afghanistan og skrev utkastet til tirsdagens vedtak. Få dager tidligere fikk kvinner i Afghanistan ordre om å dekke seg til helt, inkludert ansiktet. Dette er den foreløpig siste i en rekke av restriksjoner som er pålagt det afghanske sivilsamfunnet.

  Medlemmene i Sikkerhetsrådet sier de er spesielt bekymret for «innføring av restriksjoner som begrenser adgang til utdannelse, arbeid, fri bevegelse og kvinners likeverdige og meningsfulle deltagelse i samfunnslivet».

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea har gjennomført test av to raketter

  Nord-Korea har skutt opp to raketter mot havet øst for landet, ifølge generalstaben i Sør-Korea.

  Først uttalte generalstaben at det var blitt skutt opp én rakett.

  Japansk kystvakt opplyser at den første raketten har falt ned i havet mellom Nord-Korea og Japan, melder den japanske kringkasteren NHK.

  Rakettesten finner sted idet USAs president Joe Biden har avsluttet en reise til Sør-Korea og Japan.

  I forkant av Bidens reise til Asia ble det spekulert i om Nord-Korea ville bruke anledningen til å prøvesprenge en atombombe. Det har så langt ikke skjedd.

 • av NTB
  DEL
  PSG-trener suspendert etter «upassende oppførsel»

  Paris Saint-Germain har suspendert treneren for klubbens kvinnelag for det som omtales som upassende oppførsel og ordbruk overfor spillere på laget.

  Klubben offentliggjorde beslutningen om å suspendere trener Didier Ollé-Nicolle tirsdag.

  «Paris Saint-Germain har i dag blitt informert om upassende hendelser og bemerkninger medlemmer av klubbens kvinnelag skal ha blitt utsatt for», heter det i en uttalelse.

  «Disse hendelsene og kommentarene vil, dersom de blir bekreftet, være uforenlige med de sportslige og menneskelige verdiene til Paris Saint-Germain», skriver storklubben videre.

  Nå skal saken bli gjenstand for interne undersøkelser.

  Norske Celin Bizet Ildhusøy er del av PSGs spillerstall.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  14 elever og én lærer drept i skoleskyting i Texas
  Foto: Dario Lopez-Mills / AP / NTB

  ABC News melder at 14 elever og én lærer er drept i en skoleskyting i Uvalde i Texas. Den antatte gjerningspersonen er skutt og drept av politiet.

  Texas-guvernør Greg Abbott bekrefter drapene. Han sier den mistenkte gjerningsmannen var en 18 år gammel elev ved byens videregående skole.

  - Han skjøt og drepte på grusomt og uforståelig vis 14 studenter og en lærer, sa Abbott på en pressekonferanse ifølge ABC.

  Ifølge guvernøren skjøt drapsmannen også bestemoren sin i forkant av skolemassakren. Han sa ikke noe om hennes tilstand.

  Motivet for skytingen er foreløpig ikke kjent. USAs nasjonale antiterrorsenter sier det ikke er noen kjent terrortilknytning til massedrapet, ifølge en uttalelse fra politiet som ABC viser til.

  Det var tidlig tirsdag ettermiddag lokal tid at myndighetene i byen meldte om at det pågikk skyting på barneskolen Robb Elementary School. Et stort antall politifolk rykket ut, og alle skoler i området ble stengt.

  Uvalde ligger 135 kilometer vest for San Antonio, helt sør i Texas.

 • av NTB
  DEL
  USA fjerner unntak fra Russland-sanksjoner
  Risikoen for at Russland og president Vladimir Putin ikke klarer å betale avdragene på utenlandsgjelden i tide øker når USA fjerner et unntak fra de økonomiske sanksjonene onsdag. Arkivfoto: Aleksander Nemenov / AÅ / NTB

  USA opphever Russlands mulighet til å bruke dollar som er plassert i Russland til å betale ned utenlandsgjeld. Det øker faren for russisk statsbankerott.

  Russland er ilagt omfattende økonomiske sanksjoner i kjølvannet av krigen i Ukraina og har blant annet mistet adgang til dollarreserver i utenlandske banker. USA har derfor tillatt landet å betale gjeld med dollar som er plassert i Russland. Dette har vært et unntak fra sanksjonsregimet, og fjernes onsdag, opplyser USAs finansdepartement.

  To dager senere er neste forfall for Russlands utenlandsgjeld. Dermed øker risikoen for at landet ikke kan gjøre opp for seg og formelt vil være statsbankerott.

 • av NTB
  DEL
  Dødstallene stiger etter voldelig politiaksjon i Brasil
  Brasiliansk politi holder vakt utenfor et sykehus dit drepte og sårede ble fraktet etter den blodige politiaksjonen i et av Rio de Janeiros slumstrøk tirsdag. Foto: Bruna Prado / AP / NTB

  Minst 21 mennesker ble drept da brasiliansk politi aksjonerte mot et slumstrøk i Rio de Janeiro tirsdag. Flere tilfeldige forbipasserende skal være blant ofrene.

  Politiet gikk inn i favelaen Vila Cruzeiro nord i Rio de Janeiro for å pågripe det de beskriver som kriminelle ledere. Da de tok seg inn i favelaen, ble de beskutt, ifølge myndighetene.

  I januar innledet brasilianske myndigheter en kampanje med å sende politistyrker inn i kriminelt belastede slumområder i Rio de Janeiro.

 • av NTB
  DEL
  Meglingen i Oslo kommune snart et døgn på overtid
  – Det er en krevende mekling fordi den favner over så mange ulike fasetter av arbeidslivet, sier mekler Geir Engebretsen, her avbildet i 2016. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Partene står fremdeles et stykke fra hverandre, og viktige spørsmål gjenstår i meglingen i Oslo kommune – men det er fremgang, sier megleren.

  – Det er absolutt fremgang. Vi håper å avslutte dette innen rimelig tid, sier megler Geir Engebretsen til NRK Dagsrevyen tirsdag kveld, når meglingen er 21 timer på overtid.

  To timer tidligere sa Engebretsen at partene fremdeles sto et stykke fra hverandre. Det er «umulig å vite» hvor lang tid som gjenstår, sier megleren.

  Ansatte i Oslo kommune forhandler separat, og det første streikevarselet omfatter snaut 1700 arbeidstagere.

 • av Siril Thesen
  DEL
  BBC beklager melding om Manchester United
  "Manchester United er søppel" sto det i tikkeren under en nyhetssending hos BBC tirsdag morgen. BBC beklager hendelsen. Foto: Skjermbilde fra BBC

  Under en nyhetssending hos BBC News tirsdag morgen dukket teksten «Manchester United er søppel» ved en feil opp i tikkeren, eller nyhetsstrømmen, nederst på skjermen.

  Klubben har lagt bak seg en blytung sesong, men det var ikke meningen at meldingen skulle vises.

  Senere på dagen beklaget programleder Annita McVeigh hendelsen.

  – Noen av dere la kanskje merke til en ganske uvanlig kommentar om Manchester United i tikkeren tidligere i dag, og jeg håper ikke Manchester United-fans ble fornærmet av det, sa McVeigh til seerne.

  Hun forklarte at feilen oppsto da noen trente på å bruke tikkeren og «skrev tilfeldige ting».

  På en annen melding sto det «Vær regn overalt».

  BBC-programleder og Manchester City-fan Clive Myrie delte en video av hendelsen på Twitter med en kommentar om at han «ikke hadde noe med dette å gjøre!!».

 • av NTB
  DEL
  Antatt skoleskyter pågrepet i Texas

  Politiet sier at personen som løsnet skudd på en skole i Uvalde i Texas er pågrepet. Det er ikke meldt om at noen er skadet.

  Det var tidlig tirsdag ettermiddag lokal tid at myndighetene i byen meldte om at det pågikk skyting på barneskolen Robb Elementary School. Et stort antall politifolk rykket ut, og alle skoler i området ble stengt.

  Kort tid etter opplyste politiet at en mistenkt gjerningsperson var pågrepet. Det har ikke kommet melding om at noen er skadet i hendelsen.

  Uvalde ligger 135 kilometer vest for San Antonio, helt sør i Texas.

 • av NTB
  DEL
  NRK: 17 toppledere i Forsvaret har fått varsler mot seg
  Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier en må regne med at ledere får et høyere antall varsler mot seg, men kjenner seg ikke igjen i kritikken om at ledere slipper billig unna. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Det er de siste to årene rettet varsler mot 17 toppledere i Forsvaret, melder NRK. En fagforeningsleder mener varsler mot ledere ofte ikke får konsekvenser.

  – Vi ser at konsekvensene kommer veldig raskt når det varsles mot folk på lavere nivå, men vi ser at det ikke er mange konsekvenser når det varsles mot noen på høyere nivå, sier leder Jens Jahren for Befalets Fellesorganisasjon til NRK.

  NRK har fått tilgang til 70 varsler som er sendt inn gjennom Forsvarsdepartementets varslingskanal de siste to årene. 17 av disse varslene er rettet mot flaggoffiserer, som er offiserene med høyest grad og stilling i etaten. Det er omtrent 70 slike i Norge, og noen av dem har flere varsler mot seg. Noen av dem det er varslet mot, sitter i forsvarssjefens ledergruppe.

  NRK tar forbehold om at kanalen ikke vet om det er hold i alle varslene, eller om de har ført til konsekvenser.

 • av NTB
  DEL
  Erna Solberg har fått klimatoppverv i FN

  Eksstatsminister Erna Solberg (H) startet i mars i et nytt toppverv i FN. Jobben er å hjelpe klimarammede øystater som står i fare for å legges under vann.

  – Dette nye FN-oppdraget er i tråd med de internasjonale prioriteringene jeg hadde som statsminister. Altså fokus på hav, utdanning og bærekraftsmålene, sier Solberg til Dagbladet.

  Solberg skal lede et høynivåpanelet sammen med statsministeren i Antigua og Barbuda. Vervet har ikke vært offentlig kjent tidligere.

  – Vi bruker mye tid på denne saken, og det er et spennende tema, sier Solberg, som også i 2016 ble utpekt til å lede en bærekraftsgruppe i FN.

  Høyre-leder Solberg har vært tydelig på at hun ønsker å være partiets statsministerkandidat i 2025.

  – Men jeg mener det er viktig å opprettholde et kontaktnett i utlandet.

 • av NTB
  DEL
  Én av åtte har lånt penger for å betale strømregningen
  Mer enn halvparten av de spurte i undersøkelsen oppgir å ha vært engstelige for strømregninga i vinter, mens 43 prosent gruer seg til neste vinter. Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB

  Én av åtte svarer at de har måttet låne penger eller bruke kreditt for å betale strømregningen denne vinteren. Én av fem småbarnsfamilier svarer det samme.

  Flere enn én av tre har også måttet nedprioritere andre aktiviteter eller utgifter for å kunne betale for strømmen, ifølge en undersøkelse Yougov har utført for Gudbrandsdal Energi.

  Denne vinteren har vært preget av ekstraordinært høye strømpriser, særlig sør for Dovre. De siste månedene har flere inkassoselskaper rapportert kraftig vekst i antallet saker.

 • av NTB
  DEL
  Ingen streik i staten – partene i meglingen enige
  Mats Ruland fra Riksmeklingsmannen møter pressen i forbindelse med hovedoppgjøret for ansatte i staten som har meklingsfrist ved midnatt natt til tirsdag 24. Mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Partene i statsoppgjøret er enige om årets lønnsoppgjør – over et halvt døgn på overtid. Streiken er avverget.

  Meglingen i offentlig sektor har pågått siden lørdag formiddag. Over tolv timer på overtid kunne partene fortelle at den varslede streiken var avverget.

  Det er hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne som har forhandlet med staten om årets lønnsoppgjør.

  Etter det NTB forstår, var det først og fremst størrelsen på lønnstillegget som var det vanskelige spørsmålet i sluttfasene. Enigheten innebærer at offentlig sektor får en lønnsøkning på 3,8 prosent – mot frontfagets 3,7 prosent, etter det NTB erfarer.

 • av NTB
  DEL
  Apekopper påvist i Tsjekkia, Østerrike og Slovenia

  Tsjekkia, Østerrike og Slovenia har påvist sine første tilfeller av apekopper. Over 100 smittede er registrert i Europa, Nord-Amerika, Israel og Australia.

  – Det var bare et spørsmål om tid. Vi har ventet på dette, sier Pavel Douhy, som leder Foreningen for smittsomme sykdommer i Tsjekkia. Han sier den smittede er en mann som ble testet ved det militære universitetssykehuset i Praha.

  Ifølge det tsjekkiske folkehelseinstituttet fikk mannen symptomer etter at han kom hjem fra en musikkfestival i belgiske Antwerpen.

  I Østerrike bekrefter myndighetene smitte hos en mann som ble lagt inn på sykehus i Wien søndag med symptomer på apekopper. Også i Slovenia har en mann fått påvist smitte. Han utviklet symptomer etter å ha kommet hjem fra Kanariøyene, opplyser helsemyndighetene.

  Helsemyndigheter i Europa, Nord-Amerika, Israel og Australia har den siste tiden registrert over 100 tilfeller av apekopper. Det er tilsynelatende første gang virussykdommen spres blant personer som ikke har besøkt Afrika, der sykdommen oftest forekommer.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Alle felt åpne igjen på E6 ved Alnabru etter trafikkuhell

  Alle feltene er åpne igjen på E6 nordgående ved Alnabru etter en trafikkulykke tidligere onsdag ettermiddag.

  Veien er ryddet og en person kjøres til sykehus for sjekk.

  Ulykken skjedde ved Ulvensplitten ved påkjøring til E6.

 • av NTB
  DEL
  Gerd-Liv Valla skal lede EU-kritisk energikommisjon
  I det politiske comebacket som kommisjonsleder vil Gerd-Liv Valla gjøre noe med norske kraftpriser. Her fra da hun lanserte bok i 2012. Foto: Berit Roald / NTB

  Tirsdag lanseres en «alternativ» energikommisjon. Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla leder kommisjonen, som krever oppsigelse av flere EU-avtaler.

  Kommisjonen blir dermed alternativ til energikommisjonen som regjeringen satte ned i februar, skriver VG. Den Valla-ledede kommisjonen oppstår etter initiativ fra Industriaksjonen, som lenge har kjempet mot utenlandskabler og EUs energidirektiver.

  – Kraften vår er felleseie, og vi kan ikke ha kraftpriser som gjør at folk med alminnelig inntekt ikke klarer å få det til å gå rundt. Det andre er at vi må ha kraft nok til industrien vår. Liberaliseringen av kraftmarkedet vi har sett siden begynnelsen av 90-tallet, viser hvor galt det kan gå, sier Valla til avisen.

  Kommisjonen krever oppsigelse eller reforhandling av flere EU-avtaler.

 • av NTB
  DEL
  Britiske lorder stenges ute fra Russland
  Nær en femdel av medlemmene i det britiske Overhuset nektes innreise til Russland. Utestengelsen er en reaksjon på britiske sanksjoner mot russiske politikere. Arkivfoto: Alastair Grant / AP / NTB

  Det russiske utenriksdepartementet har innført innreiseforbud for 154 medlemmer av det britiske Overhuset.

  Utestengelsen av de britiske lordene er en gjengjeldelse etter at Storbritannia innførte sanksjoner mot medlemmer av det russiske Føderasjonsrådet, som sammen med Dumaen utgjør Russlands nasjonalforsamling.

  Blant dem som nå ikke kan reise til Russland, er tidligere utenriksminister og partileder for De konservative, William Hague.

  Sist måned ble 287 medlemmer av Underhuset – som har 650 seter – utestengt fra Russland. Også det kom som et svar på britiske sanksjoner.

 • av NTB
  DEL
  44-åring tilstår drap i Tønsberg

  Den 44 år gamle mannen som er siktet for drap i Tønsberg for to uker siden, tilsto drapet i et avhør tirsdag.

  Mannen har siden drapet vært for syk for å avhøres, men tilsto i et tre timer langt avhør tirsdag. Dette bekrefter hans forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, overfor NRK.

  Han sier at hans klient vil samarbeide med politiet.

  Politiet fikk natt til onsdag 11. mai melding om en voldshendelse i Tønsberg. En 64 år gammel mann ble funnet hardt skadet og døde senere av skadene. Den siktede mannen meldte selv fra om hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland åpner for kullkraft dersom det blir gassmangel

  Dersom Russland slutter å levere gass til Tyskland og det oppstår mangel på naturgass, sier den tyske regjeringen at den kan starte landets kullkraftverk igjen.

  Næringsdepartementet sier at dersom man er i fred med å gå tom for gass, vil bruken av gass til å generere kraft kuttes kraftig. Til tross for at planen om å kutte ut kullkraft helt innen 2030 består, skal landets kullkraftverk være klare til å erstatte gasskraft på kort varsel.

  Å ha kullkraftverkene i beredskap vil ikke føre til ekstra utslipp, understreker departementet. Utkast til lovregulering av kull som erstatningskraft, gjøres nå klar og skal på høring til øvrige departementer.

  I fjor sto gass for 15 prosent av kraftproduksjonen i Tyskland, men antas å utgjøre en mindre andel nå. Gass utgjør rundt halvparten av Tysklands import av fossilt brensel.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Det blir ikke ny A-ha-konsert i Spektrum

  – Det viser seg dessverre at det ikke er mulig å sette opp en ny konsert med A-ha i Oslo Spektrum etter at konserten 21. mai ble avlyst. Grunnen til dette er at det er umulig å oppdrive personell og utstyr til å gjennomføre arrangementet, skriver Oslo Spektrum på sine hjemmesider.

  A-ha bekrefter dette på sin Facebook-side og skriver samtidig at de har "forsøkt å snu hver stein for å få det til, men at det simpelthen ikke var mulig".

  A-ha skulle opprinnelig ha spilt konsert i Oslo Spektrum lørdag 21. mai, men måtte avlyse da Morten Harket fikk laryngitt.