Nyhetsstudio: Siste nytt
- Festet innlegg
Ber om 9 måneders fengsel for Liadal
08. desember 2021 14:48Torkjell TrædalHege Haukeland Liadal under første dag i retten tidligere i høst. Foto: Olav OlsenPåtalemyndigheten mener Hege Haukeland Liadal, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, bør få 9 måneders fengsel for grovt bedrageri.
Påtalemyndigheten mener at Liadal har fått 125.353 kroner for mye utbetalt fra Stortinget for reiser. Dette mener aktoratet hun bør betale tilbake. De mener også Liadal må dekke sakskostnader på 300.000 kroner.
Saken har gått for Oslo tingrett i flere uker. Retten har vært gjennom et 56 reiseregninger fra Liadal.
Aktoratet mener Liadal bevisst har sendt inn feilaktige reiseregninger, men Liadal har ikke erkjent dette.
Påtalemyndigheten mener Liadal bør få 9 måneders fengsel for forholdene som først ble avdekket av Aftenposten i april 2019.
I fjor dømte Høyesterett tidligere stortingsrepresentant Mazyar Keshvari til 11 måneders fengsel for grovt bedrageri. Da var summen høyere, 449.000 kroner, men Keshvari hadde på forhånd erkjent forholdene.
- NTB15:42
Amerikansk senator siktet for korrupsjon
Den demokratiske senatoren Robert Menedez er sammen med sin kone siktet i en korrupsjonssak.
New Jersey-senatoren er siktet for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med sitt forhold til tre forretningsmenn i delstaten, ifølge den føderale påtalemyndigheten.
Statsadvokaten på Manhattan beskyldte de siktede for å ha tatt imot tusenvis av dollar i bestikkelser. Som motytelse skal Menedez ha brukt sin makt og innflytelse til å beskytte og berike forretningsfolkene, og også den egyptiske regjeringen.
- NTB15:23
Nesten 100 fryktes omkommet etter skipsforlis i Myanmar
Nesten 100 personer fryktes omkommet etter en alvorlig skipsulykke i den nordvestlige regionen Sagaing i Myanmar, ifølge foreløpige rapporter og øyenvitner.
Skipet som forliste med over 100 mennesker om bord, var del av en større militær konvoi, melder den lokale avisen Irrawaddy, med henvisning til forsvaret og innbyggere i området.
Så langt er bare sju personer funnet i live. De øvrige er meldt savnet eller trolig omkommet. Hendelsen skjedde torsdag.
Skipet hadde mange soldater om bord og var en del av en konvoi som brakte mannskaper og forsyninger til et område der det pågår harde kamper. Det gikk på grunn i nærheten av landsbyen Mingin og kantret i den sterke strømmen.
- Torgeir Strandberg, Helene Skjeggestad, NTB14:02
Dette blir Norges Oscar-kandidat
Margreth Olin og hennes far blir Oscar-kandidater. Foto: Privat / AftenpostenDokumentarfilmen «Fedrelandet» er blitt valgt ut som Norges kandidat til den 96. Oscar-utdelingen i mars neste år.
Margreth Olins film ble valgt ut av den norske Oscar-komiteen fremfor filmene «Ellos eatnu – La elven leve» og «A happy day». Det kunngjorde Norsk filminstitutt fredag ettermiddag.
Filmen hadde verdenspremiere på CPH: Dox, vant pris på filmfestivalen i Krakow og har deltatt på filmfestivalene i Haugesund og Toronto. Den skal vises på flere festivaler i USA og Nordisk Panorama i Malmö.
«Fedrelandet» er også regissert av Olin.
Filmen er en dokumentar der Olins egen far, Jørgen Mykløen, figurerer som hovedrolle mens han tar med seerne på en omvisning i Oldedalen i Nordfjord.
Alle internasjonale Oscar-bidrag skal vurderes av en internasjonal komité som etter hvert skal lage en kortlis
- NTB13:59
Sveitsisk studie: De økonomiske følgene av Ukraina-krigen vil bli verre
De negative følgene av krigen i Ukraina vil øke i årene fremover, heter det i en rapport fra den sveitsiske sentralbanken. Bildet viser ukrainere som samler seg rundt utbrente og ødelagte russiske stridsvogner som er utstilt på Maidan-plassen i Kyiv. Foto: Foto: Heiko Junge / NTBKrigen i Ukraina har svekket den økonomiske veksten i Europa og presset opp inflasjonen. Det vil bli verre fremover, heter det i en sveitsisk rapport.
De økonomiske utsiktene blir lagt frem av den sveitsiske sentralbanken.
Siden Russlands invasjon i februar 2022 har Europa opplevd en bratt økning i energiprisene, uro i finansmarkedene og en markant krymping av økonomiene i Russland og Ukraina, heter det.
Rapporten tar spesielt for seg følgene av krigen for Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Sveits. Dersom ikke invasjonen hadde funnet sted, ville økonomien i de fem landene vært mellom 0,1 og 0,7 prosentpoeng høyere i fjerde kvartal i fjor.
- NTB13:46
Falsk melding om høyt smell og rop ved vann i Rogaland – søk avsluttes
Politiet har avsluttet søket i Boknabergvatnet i Rogaland etter å ha å vurdert nødmeldingen som usann.
– Etter en samlet vurdering og etterretningsopplysninger opp mot melder velger nødetatene å avslutte søket. Det er grunn til å tro at mannen som meldte dette, snakker usant og har meldt dette inn som en uriktig melding. Han vurderes anmeldt for dette, skriver Sørvest politidistrikt på X/Twitter.
Det var klokken 12.26 at politiet mottok melding om et høyt smell og rop fra vannet. Et redningshelikopter ble sendt til stedet, og dykkere ble sendt i vannet for å starte søk.
Aftenposten skrev en melding om dette klokken 13.34 basert på Politiets melding.
- NTB13:34
Politiet: Melding om høyt smell og rop om hjelp
Nødetatene har rykket ut til Boknabergvatnet i Bokn i Rogaland etter å ha mottatt melding om høyt smell og rop om hjelp.
En dykkerbil har ankommet stedet, og dykkere har startet søk i vannet, skriver Sørvest politidistrikt på X / Twitter.
I tillegg er et redningshelikopter på vei til stedet.
Politiet mottok melding om hendelsen klokken 12.26.
- Andreas Bakke Foss13:26
Knivstikkingen ved UiO: Mistanken styrket mot student
Én person ble lettere skadet og én person er alvorlig skadet under knivstikkingen 24. august ved UiO. Foto: Frederik Ringnes / NTBEn 23 år gammel mannlig student ble fredag varetektsfengslet i fire nye uker, siktet for knivstikking i et bygg tilknyttet Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) på Majorstuen i august.
Knivstikkingen skjedde 24. august. En 63 år gammel førsteamanuensis ble sendt til Ullevål sykehus alvorlig skadet etter knivstikk i mageregionen. En universitetslektor i 30-årene ble sendt til legevakten med lettere skader.
Han er siktet for drapsforsøk og grov kroppsskade og ble fredag varetektsfengslet i fire nye uker. Han nekter straffskyld for drapsforsøk, men erkjenner straffskyld for kroppsskade.
I kjennelsen skriver Oslo tingrett at det er særlige forhold som styrker mistanken mot siktede.
De viser til at mannen har erkjent det faktiske hendelsesforløpet og erkjent straffskyld for å ha på
- NTB13:18
Oslo tingrett sier ja til Rwanda-utlevering
Rwanda har begjært en mann utlevert fra Norge. De ønsker å stille ham for retten for et drap under folkemordet i 1994.
Oslo tingrett konkluderte 19. september med mannen kan utleveres, men avgjørelsen kan ankes.
Kripos pågrep mannen i oktober 2022. Etter pågripelsen har Kripos gjort en rekke undersøkelser for å avklare om vilkårene for utlevering er oppfylt.
– Vi noterer at tingretten deler vår vurdering om at vilkårene for utlevering er oppfylt, sier politiadvokat Thea Elise Kjæraas i Kripos.
I utleveringssaker er det domstolen som beslutter om utlevering lovlig kan skje. Men Justis- og beredskapsdepartementet har siste ord i saken.
Fra april til juli 1994 ble mellom 800.000 og 1 million tutsier og moderate hutuer slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi. Det er antatt at opp mot 200.000 personer deltok i folkemordet.
- NTB12:36
Russland: Ukrainsk rakett har truffet svartehavsflåtens hovedkvarter på Krym
Minst én ukrainsk rakett har truffet den russiske svartehavsflåtens hovedkvarter i Sevastopol, bekrefter den lokale russiske guvernøren.
Hendelsen ble bekreftet av den russisk-innsatte guvernøren Mikhail Razvozjajev på meldingstjenesten Telegram tidlig fredag ettermiddag.
Det er ikke meldt om hvorvidt noen er skadet. Guvernøren skriver at alle nødetatene har ankommet stedet.
Også 13. september var det angrep fra Ukraina i Sevastopol. Da opplyste Ukraina om at de hadde gjort store ødeleggelser på to Russiske fartøy.
- NTB12:34
NRK: Dropper spionsiktelse mot 25-åring
Politiet dropper spionsiktelse mot 25-årig student – endrer siktelse til økonomisk kriminalitet.
Det bekrefter PST overfor NRK.
Det var 8. september en malaysisk statsborger ble pågrepet og siktet for å drive etterretning mot Norge.
På Twitter skriver PST at hypotesen om ulovlig etterretning er klart svekket. Samtidig skal hypotesen om økonomisk organisert kriminalitet være vesentlig styrket.
Derfor overtar Økokrim etterforskningsansvaret.
– Vi vil nå se på saken og vurdere å endre siktelsen fra ulovlig etterretningsvirksomhet til forsøk på en mengde grove bedragerier ved bruk av IMSI-catcher i Oslo og Bergen, sier påtaleansvarlig hos Økokrim, førstestatsadvokat Marianne Bender.
«Saken er stor og omfattende, og trolig dreier det seg om organisert kriminalitet med forgreninger internasjonalt», skriver Økokrim videre i en pressemelding.
- NTB12:05
Vil tiltale Marine Le Pen for misbruk av EU-midler
Den franske høyrepolitikeren Marine Le Pen og 24 andre bør tiltales for misbruk av EU-midler, opplyser fransk påtalemyndighet.
Den omstridte politikeren var president Emmanuel Macrons fremste konkurrent under valget i april 2022. Hun leder partiet Nasjonal samling, som tidligere het Nasjonal front.
I april i fjor anklaget korrupsjonsjegere i EU Le Pen for millionunderslag under hennes tid som EU-parlamentariker.
- Magnus Lysberg11:35
Mortensrud-gjeng arrestert for narkotika, våpen og penger
Fem unge gutter og menn er arrestert i Oslo Sør. Det melder politiet i en pressemelding i dag.
Tre av dem er allerede fengslet. Det er to 18-åringer og en 19 år gammel mann. To av dem «kan knyttes til et kriminelt miljø med tilknytning til Mortensrud», ifølge fengslingskjennelsene fra Oslo tingrett.
Saken mot 19-åringen og en av 18-åringene handler om «skytevåpen, større mengde narkotika og store pengebeløp», ifølge kjennelsen.
19-åringens forsvarer sier han stiller seg uforstående til tiltalen. De to andre forsvarerne ønsker ikke å kommentere saken.
19-åringen er tidligere dømt for heleri av 174 000 kroner. Han hadde samlet inn pengene i nærområdet på Mortensrud, står det i dommen.
Politiet har tidligere beskrevet store problemer i området. «Det eksisterer i dag minst ett kriminelt nettverk på Mortensrud», skriver Oslo-politiet i et brev som Aftenposten har omtalt tidligere.
Nettverket driver med narkotika, vold, trusler og bedragerier, skriver politiet. Det er sannsynlig at nettverket «forsøker å få territoriell kontroll over blant annet den lokale narkotikaomsetningen», heter det i brevet.
- NTB11:20
SV vil sjekke aksjeeierskap til Solberg-statsråder
SV-leder Kirsti Bergstø vil ha «alt opp i dagen» og foreslår nå at kontrollkomiteen på Stortinget ber om informasjon rundt aksjeeierskapene til alle som var statsråd under Erna Solberg, samt ektefellene deres. Foto: Carina Johansen / NTBSV ber kontrollkomiteen om å sende brev til samtlige tidligere statsråder i Erna Solbergs regjeringer for å ta rede på deres og ektefellenes aksjeforhold.
– Alt må opp i dagen. I tillegg til å undersøke Erna Solbergs inhabilitet mener vi kontrollkomiteen må finne ut om det har vært flere i hennes regjering som har problematiske aksjeporteføljer, sa SV-leder Kirsti Bergstø da hun talte til partiets landsstyremøte fredag.
– Det er bare en måte å finne ut av dette på, og det er å spørre dem selv. SV vil foreslå i kontrollkomiteen at det sendes brev til samtlige tidligere statsråder fra Solbergs periode, hvor de inviteres til å dele informasjon om sine og ektefellers aksjeeierskap, sa hun.
Bergstø poengterte i talen at de mer enn 3600 aksjehandlene til Sindre Finnes, ektemannen til Høyre-leder o
- NTB11:06
Kokevarselet i Bærum oppheves
Kommuneoverlegen og vann- og avløpsetaten i Bærum kommune opphever kokeanbefalingen som ble sendt ut onsdag.
De berørte områdene får nå vann fra Bærum sin egen vannkilde Aurevann.
I Bærum kommune ble anbefalingen sendt til rundt 46.000 innbyggere i Eiksmarka, Østerås, Jar, Hosle, Haslum, Bekkestua og Nadderud.
- Andreas Bakke Foss11:00
Statsadvokaten anker løslatelsen av Millehaugen
Forvaringsdømte Stig Millehaugen begjærer seg prøveløslatt Foto: Ole Berg-Rusten / NTB13. september bestemte Oslo tingrett at Stig Millehaugen skal løslates på prøve. Ifølge dommen er det en rekke vilkår for prøveløslatelsen, som skal skje innen 1. juni neste år.
Statsadvokaten er uenig med retten og anker derfor avgjørelse. I en pressemelding skriver de at Millehaugen over mange år har utøvd grov vold, blant annet to drap med 17 års mellomrom. De påpeker at han gjentatte ganger har rømt fra fengsel og brutt permisjonsvilkår – sist gang sommeren 2022.
«Han har aldri tidligere klart å komme tilbake til samfunnet uten å begå nye alvorlige voldshandlinger. Selv om gjentakelsesfaren etter mange år i fengsel er dempet, er den ikke tilstrekkelig redusert. Påtalemyndigheten mener hans tilbakeføring til samfunnet må skje gradvis. Vi er ikke enig i at han skal overføres fra et fengse
- Sondre Myhre10:36
VG: 30 klager på NRK-intervju av Erna Solberg
NRK har fått inn 30 klager på intervjuet av Erna Solberg under gårsdagens «Debatten». Det skriver VG.
– Formen og innholdet i Solberg-intervjuet har skapt reaksjoner. Jeg regner med at klager til NRK vil hagle inn. Vi må ta folks reaksjoner på alvor. Dette må vi behandle ordentlig i NRKs Kringkastingsråd, sier varamedlem i Kringkastingsrådet, Abdullah Alsabeehg til VG.
- Sondre Myhre10:30
Kina og Syria etablerer strategisk partnerskap
Kina og Syria vil opprette et strategisk partnerskap, opplyser Kinas president Xi Jinping gjennom det statlige nyhetsbyrået CCTV.
- Sondre Myhre10:01
Flere pågripelser i kriminelt nettverk i Oslo
Politiet har denne uken gjennomført en målrettet aksjon mot fem personer politiet mener har tilknytning til et kriminelt nettverk i Oslo sør.
Det skriver politiet i en pressemelding.
Personene er blant annet mistenkt for salg av narkotika i sitt nærmiljø.
Alle de fem personene er unge menn i alderen 17-19 år. Tre av personene ble fremstilt for varetektsfengsling i går ettermiddag, hvorav alle tre ble fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.
Politiet har som følge av aksjonen tatt flere våpen, narkotika og penger i beslag.
- NTB09:56
Kokevarsel i Lillestrøm
Beboere i områdene Kjeller, Hvam, Skjetten og Strømmen i Lillestrøm kommune blir bedt om å koke vannet, etter et brudd i en vannledning i Nitelva.
Mange beboere i området har vært uten vann i kranen, etter at det natt til fredag oppsto et brudd i en vannledning i Nitelva. Det er primært områdene Kjeller, Hvam, Skjetten og Strømmen som er berørt, men det kan også gjelde noen flere.
Fredag morgen skriver Lillestrøm kommune på sine nettsider at ledningen er nå avstengt, og vann blir omdirigert slik at alle får vannet tilbake, men det tar en stund til vi får opp trykket i alle områder.
Kommunen ber alle som bor i området hvor det har vært brudd i vannforsyningen, koke vannet inntil ny beskjed blir gitt. SMS er sendt ut til de husstandene som må koke vannet.
– Koking av vann er et føre-vare-tiltak som gjøres for å sikre vannkvaliteten. Situasjonen vil vare til over helgen, skriver kommunen.
- Sondre Myhre09:38
Buss med seks personer veltet i Rana
Det skriver politiet i Nordland på Twitter.
Nødetatene er på vei til stedet.
Fem passasjerer er uskadd. Fører er lettere skadd og kjørt til legevakt, opplyser politiet.
Det var Rana Blad som først meldte om ulykken.