Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Biden og Putin enige om å fortsette samtaler
08. desember 2021 kl 15:11av NTB
DEL

Presidentene Biden og Putin har blitt enige om å utpeke representanter som skal fortsette samtalene om det spente forholdet mellom Russland og Ukraina.

Avtalen kommer i kjølvannet av møtet mellom de to presidentene tirsdag.

Det er det økte spenningsnivået på grensa mellom Russland og Ukraina som er bakgrunnen for avtalen. Kreml opplyser onsdag at det er usikkert akkurat når samtalene skal finne sted.

– Presidenten syntes at det burde skje rimelig raskt, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov.

Avtalen skaper optimisme i Ukriania. Samtalene virker beroligende på situasjonen, tror utenriksminister Dmytro Kuleba.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Assange får ankesak behandlet av høyesterett
  Julian Assange har støttespillere i mange land som reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Julian Assange har støttespillere i mange land som reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Wikileaks-grunnlegger Julian Assange får utleveringssaken sin behandlet av britisk høyesterett.

  Domstolen High Court avgjorde mandag at saken kan ankes videre til Storbritannias høyesterett – Supreme Court. Det melder den britiske kringkasteren BBC.

  I en ankesak i forrige måned konkluderte High Court med at Assange kan utleveres til USA, der han risikerer en fengselsstraff på opptil 175 år.

  Påtalemyndigheten i USA mener Assange medvirket til tyveri av et stort antall hemmelige amerikanske dokumenter for over ti år siden. Forsvarerne hans mener han handlet som journalist, i tråd med pressefriheten, og at han bidro til viktige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

  De argumenterer også med at Assanges psykiske helse er dårlig og at selvmordsrisikoen er stor hvis han utleveres til USA.

  Selv om han ikke skulle få saken behandlet av britisk høyesterett i denne omgang, vil han ha flere andre muligheter til å anke beslutningen om utlevering.

 • av NTB
  DEL
  Frp pepret utenriksministeren med Taliban-spørsmål
  Frp leder Sylvi Listhaug sendte to skriftlige spørsmål til utenriksministeren mandag, mens partiet hennes totalt sendte sju. Foto: Heiko Junge / NTB
  Frp leder Sylvi Listhaug sendte to skriftlige spørsmål til utenriksministeren mandag, mens partiet hennes totalt sendte sju. Foto: Heiko Junge / NTB

  Mens vestlige lands spesialrepresentanter gikk i gang med møter med Taliban i Oslo mandag, sendte Frp sju skriftlige spørsmål om saken til utenriksministeren.

  Det ligger ikke an til at spørsmålene blir besvart før Taliban-møtene i Oslo er ferdig.

  Utenriksdepartementet opplyser til NTB at spørsmålene vil bli besvart innen fristen, som er neste mandag.

  Spørsmålene handler blant annet om kostnaden for å invitere Taliban til møter i Norge og om noen partier på Stortinget er blitt informert om møtene i forkant.

  Frp-leder Sylvi Listhaug har forfattet to av spørsmålene. Det ene går på kostnaden, mens det andre er et spørsmål om hvorfor den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget ikke ble informert om møtet i forkant – og når regjeringen besluttet at møtet skulle finne sted.

 • av NTB
  DEL
  Irland protesterer mot russiske marineøvelser

  Russland har gitt Irland beskjed om at de planlegger marineøvelser i internasjonalt farvann 240 kilometer unna den irske kysten.

  – Jeg har gjort det klart overfor den russiske ambassadøren i Irland at dette ikke ønskes velkommen. Dette er ikke tiden for å øke militær aktivitet og spenning, med tanke på hva som skjer i og rundt Ukraina for øyeblikket, sier utenriksminister Simon Coveney.

  Øvelsene skal finne sted sørvest for Irland, og de kommer samtidig med at Nato sender ekstra styrker til Øst-Europa. Området der russerne skal øve, ligger utenfor Irlands territorialfarvann, men innenfor landets økonomiske sone.

 • av NTB
  DEL
  Sikkerhetskilder: Burkina Fasos president tatt til fange
  Opprørssoldater skal ha tatt presidenten i Burkina Faso til fange og kontrollerer hovedveiene til Ougadougo. Foto: AP / NTB
  Opprørssoldater skal ha tatt presidenten i Burkina Faso til fange og kontrollerer hovedveiene til Ougadougo. Foto: AP / NTB

  Soldater har ifølge ubekreftede meldinger tatt presidenten i Burkina Faso til fange og har omringet den statlige kringkasteren i hovedstaden Ouagadougou.

  Søndag gjorde soldater ved flere militærbaser opprør og krevde forsvarsledelsens avgang. Det ble også meldt om skuddveksling nær hjemmet til president Roch Marc Christian Kabore, noe som utløste rykter om et kupp.

  Situasjonen i hovedstaden Ouagadougou var i morgentimene mandag uklar, men ifølge øyenvitner har maskerte soldater tatt oppstilling rundt den statlige kringkasteren RTB.

  Det meldes også at opprørerne har tatt kontroll over militærleiren Sangoule Lamizana i hovedstaden. Regjeringen nekter for at det er snakk om kuppforsøk eller kupp, men presidenten har ikke vist seg offentlig de siste dagene.

  Mandag opplyste også sikkerhetskilder i landet at presidenten er tatt til fange, men dette er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

  – President Kabore, lederen i nasjonalforsamlingen og statsrådene er i soldatenes hender og blir holdt i Sangoule Lamizana-leiren i Ougadougo, sier to sikkerhetskilder til AFP.

  Soldatene og demonstrantene mener regjeringen i landet gjør for lite for å slå ned flere militante islamistgrupper med bånd til Al-Qaida og IS, som siden 2015 har herjet i den nordlige delen av landet, nær grensen til Mali.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen endrer opptakskravene til lærerutdanningen
  Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i vandrehallen på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i vandrehallen på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Fra våren av endrer regjeringen opptakskravene til lærerutdanningen slik at det blir to opptakskrav til utdanningen. Målet er flere kvalifiserte søkere.

  For å komme inn på lærerutdanningen til våren må søkerne ha minst 40 skolepoeng og karakteren 3 i matte, slik regjeringen bestemte i høst, eller minst 35 skolepoeng og karakteren 4 i matte.

  Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

  – Med denne endringen favner opptakskravene bredere og gir flere kvalifiserte søkere. Vi skal fremdeles stille høye krav til de fremtidige lærerne våre, men uten å stenge ute søkere som har høye karaktersnitt og styrken i andre fag enn matematikk, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

  Firerkravet i matte ble innført av Solberg-regjeringen i 2016 og skrotet av den nye regjeringen i Hurdalsplattformen.

  Høyre mener regjeringens nye opptakskrav er uambisiøse.

  – Det blir ikke bedre undervisning av å senke kravene og ambisjonene for lærernes kompetanse, sier nestleder Jan Tore Sanner.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Varsler gebyr på 2 mill. til Stortingets administrasjon

  Datatilsynet bøtelegger Stortinget etter datainnbruddet høsten 2020. Stortingets administrasjon ilegges et overtredelsesgebyt på 2 millioner kroner for ikke å ha gjennomført tiltak for å oppnå et tilstrekkelig sikkerhetsnivå, skriver Datatilsynet på sine nettsider.

  – Datatilsynet ser alvorlig på at det fra Stortingets side ikke var iverksatt gode nok tekniske tiltak som kunne ha avverget overtredelsen, for eksempel gjennom bruk av tofaktorautentisering, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

  Datatilsynet har lagt særlig vekt på at Stortinget ikke hadde etablert tofaktorautentisering eller tilsvarende effektive sikkerhetstiltak for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Protesterte mot bortføring og drap på kvinner

  Hoda Khamosh protesterte mot overgrep og bortføring av kvinner i Afghanistan da forhandlingene startet mandag.
  Hoda Khamosh protesterte mot overgrep og bortføring av kvinner i Afghanistan da forhandlingene startet mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Da forhandlingene med Taliban startet mandag, markerte en av representantene fra sivilsamfunnet at kvinner er blitt drept og bortført i Afghanistan.

  Kvinneaktivisten og poeten Hoda Khamosh viste frem bilder av to kvinner før forhandlingene startet. Et av bildene viser Zainab, som ble drept av Taliban tidligere januar. Det andre bildet viser Parwana Ibrahimkhil, som skal ha blitt pågrepet etter en demonstrasjon for kvinners rettigheter i Afghanistan.

  Søndag tok hun også opp de bortførte kvinneaktivistenes sak. Pågripelsene har skapt store reaksjoner over hele verden, og blant annet FN har oppfordret Taliban til å fortelle hvor de to kvinnene er.

  Søndag opplyste en Taliban-topp til NRK at kvinnene ikke er i Talibans varetekt.

  – De er ikke i Talibans fengsel, uttalte Taliban-delegat Azam.

  Khamosh ble så sent som 17. januar i år forsøkt stanset da hun demonstrerte i Kabuls gater. Taliban brukte pepperspray mot henne da flere kvinner forlangte å vite hva som har skjedd med Alia Azizi, som var leder for kvinnefengselet i Herat. Hun forsvant 2. oktober i fjor. Amnesty International krever at Taliban opplyser hva som har skjedd med Azizi.

  Mandag la Khamosh ut en Twitter-melding der hun forsikret at hun nekter å tie om kravene om rettferdighet og likhet for afghanske kvinner.

 • av NTB
  DEL
  Lørenskog-moren som drepte barna sine, trekker anken

  Kvinnen som i fjor ble dømt for å ha drept sine to sønner, trekker anken, opplyser hennes forsvarer. Ankesaken skulle ha startet tirsdag.

  – Min klient har tenkt mye på dette. Hun vet at denne saken er vond og vanskelig for alle involverte og ønsker ikke å utsette noen for mer belastning enn det dette allerede har medført. Derfor trekker vi anken, sier advokat Gunhild Lærum til Dagbladet.

  Det var Romerikes Blad som var først ute med at anken trekkes.

  I juni i fjor ble kvinnen dømt til 21 års fengsel etter at retten fant henne skyldig i å ha drept sine to sønner på ett og sju år med overlegg.

 • av NTB
  DEL
  Mann tiltalt for fire sovevoldtekter

  En mann i 30-årene fra Østfold er tiltalt for fire sovevoldtekter av en kvinne. Overgrepene skal ha skjedd i løpet av en treukersperiode i desember 2020.

  Ifølge tiltalen, som først ble omtalt av Fredriksstad Blad, var ikke kvinnen i stand til å motsette seg overgrepene fordi hun sov eller var bevisstløs som følge av rus.

  Voldtektene skal ha funnet sted i mannens leilighet i Østfold.

  Saken går i Søndre Østfold tingrett 22. februar.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Burkina Faso: Presidenten arrestert av kuppmakere

  Burkina Fasos president Roch Kabore skal være pågrepet. Han holdes i en militærleir av opprørssoldater, melder Reuters mandag morgen.

  Nyhetsbyrået siterer to sikkerhetskilder og en vestafrikansk diplomat. Søndag kveld ble det meldt om skyting i landets hovedstad Ouagadougou.

  Myndighetene har forsøkt å forsikre innbyggerne om at situasjonen er under kontroll, til tross for at det tidligere på dagen ble avfyrt skudd på en militærbase i hovedstaden.

  Skuddvekslingen varte i flere timer, og soldater skal ha tatt kontroll over militærkasernen Lamizana Sangoule. Søndag kveld satte demonstranter som støtter soldatene, fyr på en bygning som tilhører Kabores parti.

  Opptøyene søndag kom etter flere uker med økende frustrasjon over regjeringens håndtering av det islamistiske opprøret i landet.

 • av NTB
  DEL
  To journalister drept i Mexico
  En kollega legger ned et kamera ved en minnemarkering for den drepte fotojournalisten Margarito Martinez. Foto: Gregory Bull / AP / NTB
  En kollega legger ned et kamera ved en minnemarkering for den drepte fotojournalisten Margarito Martinez. Foto: Gregory Bull / AP / NTB

  Journalisten Lourdes Maldonado Lopez er drept i grensebyen Tijuana i Mexico søndag, det andre drapet på en journalist i byen på en uke.

  Det opplyser den lokale statsadvokaten. Maldonado hadde nettopp vunnet et søksmål mot et TV-selskap eid av en mektig lokalpolitiker, og ble skutt mens hun satt i et kjøretøy.

  Mexico er et av de farligste landene i verden å være journalist i. Organisasjoner som Reportere uten grenser sidestiller forholdene i Mexico med land som Afghanistan og Jemen, og minst sju journalister ble drept i landet i 2021.

  Forrige mandag ble fotojournalisten Margarto Martinez funnet drept nær hjemmet sitt i Tijuana. Han spesialiserte seg på krimrapportering.

 • av NTB
  DEL
  Henter hjem familiene til amerikanske diplomater
  USA henter hjem familiene til ansatte ved ambassaden i Kiev. Onsdag hadde den amerikanske utenriksministeren, Antony Blinken (t.h.), samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og utenriksminister Dmytro Kuleba (t.v.) i Kiev. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  USA henter hjem familiene til ansatte ved ambassaden i Kiev. Onsdag hadde den amerikanske utenriksministeren, Antony Blinken (t.h.), samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og utenriksminister Dmytro Kuleba (t.v.) i Kiev. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  USA beordrer familiene til ansatte ved ambassaden i Kiev til å reise hjem fra Ukraina, men understreker at det ikke er snakk om en evakuering.

  Ansatte som ikke regnes som avgjørende for driften av ambassaden, har fått beskjed om at de kan forlate landet på den amerikanske statens regning.

  Utenriksdepartementet understreker at ambassaden i den ukrainske hovedstaden fortsatt vil holde åpent, og at kunngjøringen ikke er å regne som en evakuering. Avgjørelsen er blitt vurdert en stund og betyr heller ikke en svekket støtte til Ukraina, heter det fra departementet.

  Beslutningen kommer som en følge av den spente situasjonen i Ukraina, og situasjonen har ikke bedret seg etter samtalene mellom USAs utenriksminister Antony Blinken og Russlands Sergej Lavrov. De ble derimot enige om å holde døren åpen for nye møter og mer dialog for å løse striden.

 • av NTB
  DEL
  Biden vurderer å sende flere soldater til Europa
  President Joe Biden har tilbrakt helgen på Camp David og har blant annet hatt møter med sine sikkerhetsrådgivere og representanter fra Pentagon om situasjonen i Ukraina. Foto: Det hvite hus via AP / NTB
  President Joe Biden har tilbrakt helgen på Camp David og har blant annet hatt møter med sine sikkerhetsrådgivere og representanter fra Pentagon om situasjonen i Ukraina. Foto: Det hvite hus via AP / NTB

  President Joe Biden overveier å sende flere tusen amerikanske soldater, tillegg til krigsskip og fly, til Nato-allierte i Baltikum og Øst-Europa.

  Utvidelsen av den militære tilstedeværelsen øst i Europa vil signalisere et taktskifte for Biden-administrasjonen. USAs regjeringen har inntil nylig hatt en forsiktig tilnærming til den spente situasjonen på grensen til Ukraina i frykt for å provosere Russland til å invadere, skriver The New York Times.

  Russland har de siste månedene bygd opp en styrke på rundt 100.000 soldater nær grensen til Ukraina. Biden sa onsdag at han tror Kreml planlegger en intervensjon. Dermed beveger USA seg bort fra strategien om å ikke provosere, ifølge avisen.

  I helgen møtte Biden representanter fra forsvarsdepartementet på Camp David. Presidenten ble forelagt ulike alternativer for å flytte USAs styrker nærmere Russland, sier en regjeringskilde.

  Mellom 1000 og 5000 soldater kan bli sendt til land i Øst-Europa, og antallet kan tidobles dersom situasjonen forverrer seg. Det er ventet at Biden tar en avgjørelse tidlig i uken.

 • av NTB
  DEL
  Kina sendte 39 krigsfly mot Taiwan

  I alt 39 kinesiske jager- og bombefly fløy mot Taiwans luftforsvarssone søndag kveld, den største formasjonen i år, og tvang taiwanske jagerfly på vingene.

  Formasjonen besto av 24 J-16-jagerfly, 10 fly av typen J-10, ett bombefly, samt fly til bruk i elektronisk krigføring og andre støttefly, opplyser Taiwans forsvarsdepartement.

  Det taiwanske luftforsvaret scramblet egne jagerfly og fulgte de kinesiske flyene på radar.

  Kinesiske piloter har fløyet mot Taiwan på nærmest daglig basis det siste halvannet året, så lenge som Taiwan har publisert denne informasjonen regelmessig. Den største formasjonen var på 56 krigsfly på én eneste dag i oktober.

  Siden Tsai Ing-wen ble valgt til president i 2016, har Kina trappet opp militære øvelser rettet mot Taiwan, samt økt det diplomatiske presset. Kina regner Taiwan som en del av sitt territorium, mens øyas nåværende president anser Taiwan som en selvstendig nasjon.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Arresterte innbruddstyver bevæpnet med soft gun og kniv

  Politiet i Bergen arresterte natt til mandag to menn i 30-årene for innbrudd i Bergen sentrum.

  En vekter meldte om innbrudd klokken 02.46. Det skal ha skjedd på Griegakademiet i Lars Hilles gate, sier operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt til Bergens Tidende

  Vekteren skal ha løpt etter de to mennene da han oppdaget innbruddet. Da politiet kom, fant de tyvegods på de to.

  – Jeg har ikke oversikt over hva de hadde tatt, men det var ting som kunne kobles til stedet, sier Hausvik.

  Det viste seg også at en av de pågrepne hadde med seg en soft gun, teleskopbatong og kniv.

 • av NTB
  DEL
  Emiratene hevder å ha avverget nye angrep

  To ballistiske missiler som ble avfyrt av Jemens houthi-opprørere mot De forente arabiske emirater, er avskåret og ødelagt, ifølge landets forsvarsdepartement.

  – Angrepet førte ikke til noen personskader, men restene av de ødelagte ballistiske missilene falt ned i områder rundt emiratet Abu Dhabi, heter det i en uttalelse.

  Angrepet kommer en uke etter droneangrepene mot flere mål i hovedstaden Abu Dhabi. Houthi-opprørerne i Jemen sier de sto bak angrepet.

  Et av målene var en oljeinstallasjon der to indere og én pakistaner ble drept. Seks andre ble såret i angrepet, og tre tankbiler gikk opp i flammer.

  Den saudiledede koalisjonen gjennomført i forrige uke flyangrep mot mål i Jemen som svar på droneangrepet. Flere mennesker ble drept, og minst 82 innsatte ble drept i et luftangrep mot et fengsel, opplyste houthi-opprørerne og hjelpearbeidere i helgen.

 • av NTB
  DEL
  Eide: Russland viktig årsak til europeisk energikrise
  – Det fremstår som et bevisst politisk valg, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa. Foto: Terje Pedersen / NTB
  – Det fremstår som et bevisst politisk valg, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide om at Russland ikke leverer mer gass til Europa. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det at Russland holder tilbake gass, er en viktig årsak til den europeiske energikrisen, mener klimaminister Espen Barth Eide (Ap).

  Russland leverer omtrent 40 prosent av EUs gassforbruk, men anklages fra flere hold for å holde tilbake gassforsyninger til Europa. Nå kaster Espen Barth Eide seg på kritikken.

  – Det fremstår som et bevisst politisk valg, sier han.

  Klimaministeren deltok i forrige uke på et uoffisielt ministermøte med EUs klima- og energiministere i Amiens i Frankrike. Politisk og sosial uro forårsaket av rekordhøye strømpriser i Europa og den spente situasjonen ved Ukrainas grenser ulmet i bakgrunnen under møtet.

  – Det var mye snakk om Russland, forteller Eide til Klassekampen.

  Espen Barth Eide mener Russland bruker gassen i et geopolitisk spill, men understreker at Russland ikke har brutt noen offisielle inngåtte kontrakter om gassleveranser til andre land.

  – De holder det de har avtalt. Det er viktig å si. Men når det er kjempehøye priser på gass, og du sitter på masse gass, så ville ethvert oppegående land tenke at det er en god tid til å selge. Det gjør ikke Russland. Det fremstår som et bevisst politisk valg å holde tilbake volumer og sånn sett bidra til de høye energiprisene.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Dette skjer i dag
  Julian Asanges fremtid avgjøres av britisk domstol i dag. Bildet er fra en markeringi forbindelse med fredsprisen 2021.
  Julian Asanges fremtid avgjøres av britisk domstol i dag. Bildet er fra en markeringi forbindelse med fredsprisen 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Dette er noen av nyhetssakene som vil prege mandag 24. januar:

  Taliban-møtene fortsetter på Soria Moria

  Møtene med delegasjonen fra den afghanske Taliban-regjeringen fortsetter mandag på Soria Moria hotell i Oslo. Mandag skal delegasjonen møte representanter fra flere vestlige land.

  Den politisk ledelsen i det norske Utenriksdepartementet har varslet at den vil kommentere møtene i løpet av dagen.

  Støre møter FNs generalsekretær

  Statsminister Jonas Gahr Støre møter mandag FNs António Guterres under den andre dagen av sitt besøk i New York.

  Støre er i New York 23.–26. januar. Han deltar i FNs sikkerhetsråd. I tillegg er det møter med nærings- og kulturliv. Mandag skal han også ha møte med Equinor om deres havvindprosjekt.

  Kulturministeren møter kulturlivet

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) møter kulturen, idretten og frivilligheten til samtale om smittevern og veien videre.

  Møtet holdes etter at regjeringen torsdag kunngjorde økte publikumsgrenser, men med strenge kohortregler. Reglene ble sterkt kritisert av kulturbransjen.

  EUs utenriksministre møter Blinken

  EUs utenriksministre skal ha møte, og USAs utenriksminister Antony Blinken skal delta via videolink. Det antas at Ukraina-krisen blir et viktig tema.

  Lørdag opplyste Storbritannia at de hadde informasjon om at Russland forsøker å få på plass en prorussisk leder i Ukraina. Dette ble betegnet av USA som bekymringsfullt.

  Britisk domstol vurderer Assange-anke

  High Court i London skal vurdere Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges anke av beslutningen om utlevering til USA. En ankedomstol i London slo i desember fast at 50-åringen kan utleveres til USA.

  Assange er i USA tiltalt for blant annet brudd på spionasjeloven etter at Wikileaks i 2010 offentliggjorde hemmelig materiale om amerikanernes krigføring i Irak og Afghanistan.

 • av NTB
  DEL
  Strømmen i sør over ti ganger dyrere enn i Nord-Norge
  Prisforskjellene på strøm i Norge setter nye rekorder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Prisforskjellene på strøm i Norge setter nye rekorder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Prisforskjellene på strøm i Norge setter nye rekorder. Mandag er spotprisen i Sør-Norge mer enn ti ganger så høy som i Midt-Norge og nordover.

  Mandag er spotprisen fra Midt-Norge og nordover på under 130 kroner/MWh. Det er den laveste prisen i disse områdene så langt i år.

  I sør ligger derimot prisen på vel 1.350 kroner/MWh, altså 135 øre per kilowattime, skriver Europower.

  Søndag og mandag for en uke siden var strømprisene i Sør-Norge mer enn sju ganger høyere enn prisene lenger nord, noe som også var ny rekord.

 • av NTB
  DEL
  Flere asylsøkere til Norge i fjor
  Økningen i antallet asylsøkere skyldes delvis evakueringen fra Afghanistan i fjor, opplyser direktør Frode Forfang i UDI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Økningen i antallet asylsøkere skyldes delvis evakueringen fra Afghanistan i fjor, opplyser direktør Frode Forfang i UDI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  I fjor søkte 1.653 personer om asyl i Norge. Det er nesten 300 flere enn i 2020, viser foreløpige tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

  – Noe av økningen skyldes evakueringen fra Afghanistan i fjor. Da kom det i underkant av hundre asylsøkere i tillegg til rundt 800 overføringsflyktninger, sier UDI-direktør Frode Forfang.

  De lave asyltallene i fjor og i 2020 skyldes i stor grad koronapandemien og de nasjonale og globale reiserestriksjonene dette har medført.

  I fjor kom det asylsøkere fra i alt 82 land til Norge, men fra 32 av landene kom det bare én person. Rundt en av tre asylsøkere er fra Syria (586). Deretter følger 259 afghanere og 181 eritreere.

  1.202 av fjorårets asylsøkere var voksne, og nesten to av tre var gutter eller menn. 178 asylsøkere var enslige mindreårige. Det er nesten dobbelt så mange som året før da tallet var 89.

  Ved årsskiftet bodde det 2.028 personer i UDIs asylmottak, rundt 300 flere enn ved inngangen av fjoråret. En drøy fjerdedel av beboerne har fått endelig avslag og er pliktige til å forlate landet, opplyser UDI.