Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
NVE: Høyeste strømpriser på ti år sist uke
08. desember 2021 kl 15:35av NTB
DEL

Ukesprisene på strøm var de høyeste på ti år i forrige uke. I Sør-Norge var strømprisen 1,6 kroner per kilowattime, mens den var 1,4 kroner i Nord-Norge.

Det skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Lave temperaturer for årstiden bidro til høyt forbruk i hele Norden i forrige uke.

Norsk kraftforbruk var på 3.461 GWh, opp 11 prosent fra uka før. De siste fem årene er det svært få uker der totalforbruket har overgått dette nivået.

Sammen med høye kraftpriser på kontinentet bidro dette til at kraftprisene i Norden økte ytterligere fra uka før.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Johnson: Jeg har lært leksen min
  Statsminister Boris Johnson på vei til pressekonferansen om partygate-skandalen onsdag. Rapporten om festene ble lagt fram onsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

  Statsminister Boris Johnson ba om unnskyldning for partygate-skandalen, men fremholder at han ikke visste noe om regelbrudd.

  Johnson holdt pressekonferanse onsdag ettermiddag, etter at sjefsgransker Sue Gray la frem sin rapport om festene i Downing Street under koronapandemien.

  På pressekonferansen gjentok Johnson stort sett det samme som han sa i Underhuset tidligere samme dag. Han beklaget for festene, men sa gjentatte ganger at han ikke hadde vært vitne til noen brudd på koronareglene.

  Han sa at han ved enkelte anledninger takket av medarbeidere som skulle slutte, og at han fortsatt mener at det var riktig å gjøre.

  Han sa videre at han har lært leksen sin.

 • av NTB
  DEL
  Gjøvikbanen stanset – to personer til sykehus

  To personer skal ha fått strøm i seg da en bæreledning som holder selve kjøreledningen oppe, falt ned ved Tøyen togstasjon i Oslo onsdag ettermiddag.

  – De er ikke alvorlig skadet, men legges inn for observasjon/sjekk, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

  Det var full stans i togtrafikken på Gjøvikbanen mellom Oslo S og Grefsen etter at ledningen falt ned i 15.15-tiden. En times tid senere ble ett av sporene åpnet for trafikk. Ifølge Bane Nor vil det bli forsinkelser i togtrafikken onsdag ettermiddag fordi togene må kjøre i kø.

  Havarikommisjonen er varslet om hendelsen, og politiet har opprettet sak.

 • av NTB
  DEL
  Bilder av pil og bue brukt under Kongsberg-angrepet
  Buen som Espen Andersen Bråthen brukte under angrepet på Kongsberg var av merket WNS Motive. Bildene er frigitt av statsadvokaten. Foto: Politiet / NTB
  Baksiden av buen som ble benyttet. Foto: Politiet / NTB
  Pilene som ble brukt av Espen Andersen Bråthen da han gikk til angrep på personer inne i en Extra-butikk på Kongsberg 13. oktober. Bildene er frigitt av statsadvokaten i forbindelse med den pågående rettssaken. Foto: Politiet / NTB

  Påtalemyndigheten har frigitt flere bilder av pil og buen som Espen Andersen Bråthen brukte under angrepet på Kongsberg 13. oktober.

  I retten tirsdag forklarte kriminalteknikere at Bråthen under angrepet brukte en bue av merket WNS Motive, og i alt tre pilmodeller av merkene Medallion og Easton.

  Buen ble funnet ødelagt ved et hus i Peckels gate mellom Coop Extra og Hyttegata, og den ble vist frem for retten tirsdag sammen med piler av samme type som ble brukt.

  I pilekoggeret som Bråthen kastet fra seg sammen med buen, lå det 36 piler igjen. Bråthen sa i retten i forrige uke at han hadde med seg 60 piler da han gikk hjemmefra før angrepet.

  Politiet har også frigitt video fra et overvåkingskamera ved hovedinngangen til Coop Extra som viser Bråthen avfyre tre piler ut av døren, før han går tilbake inn i butikken.

 • av NTB
  DEL
  Fraktet til sykehus etter brann i elsparkesykkel i Oslo

  En elsparkesykkel som sto til lading, begynte å brenne i et verksted på Furuset i Oslo onsdag ettermiddag. Tre personer er fraktet til sykehus.

  – Brannen ble slukket, men det er noen ansatte som har fått i seg røyk. Den røyken kan være veldig giftig. Derfor er de tatt med til sykehus, forteller operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt til TV 2.

  Politiet mener at brannen startet i batteriet og vil etterforske saken videre.

 • av NTB
  DEL
  Omstridt kongresskvinne til topps i nominasjonsvalg
  Kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene snakker med journalister på sitt valgkampstevne. Foto: Daniel Varnado / Atlanta Journal-Constitution / AP / NTB

  Republikaneren Marjorie Taylor Greene sikret seg partiets nominasjon i Georgia og viser at hun fortsatt har et grep om basen der tross mange kontroverser.

  Greene er en av de mest kontroversielle politikerne i USAs kongress. Hun flørter åpenlyst med konspirasjonsteorier og blir sett på som svært splittende. Derfor ble nominasjonskampen ansett som et valg som ville vise om republikanske velgere fortsatt ville tolerere den omstridte politikken hun fører.

  Greene slo de fem utfordrerne som stilte mot henne og viste i seierstalen ingen tegn til å vike fra sin posisjon på ytterkanten. I talen ba hun om at president Joe Biden stilles for riksrett og gjentok løgnene om at Biden ikke vant valget for to år siden på redelig vis.

  Samtidig langet hun ut mot munnbind og vaksinekrav som tyranni og klaget på måten Trump-supportere er blitt rettsforfulgt siden det voldelige angrepet på Kongressen 6. januar 2021.

  Hun angrep også partifeller og kalte republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, en mislykket leder og sa at hun er del av et flertall som vil kaste Hillary Clinton i fengsel.

  – Å sende meg tilbake til Washington er å sende et budskap til blodsugerne i det etablerte om at vi vil sette agendaen for det neste tiåret, ikke dem, sa Greene.

 • av NTB
  DEL
  Politiet frafaller siktelse etter dødsfall – tragisk ulykke

  Politiet trodde de sto overfor en grov voldshendelse etter at en mann i 60-årene døde i Lyngdal. Nå konkluderer de med at det var en tragisk ulykke.

  En mann i 40-årene var siktet for grov kroppskrenkelse etter hendelsen, som skjedde 13. mai. Nå frafalles siktelsen.

  – Resultatet av etterforskningen så langt gjør at politiet mener å kunne konkludere med at hendelsen i Lyngdal 13. mai var en tragisk ulykke med verst tenkelig utfall, sier påtaleansvarlig i saken, politiinspektør Liv Versland Seland i Agder politidistrikt i en pressemelding.

  Det var Per Arne Sveum som døde i ulykken. Han ble innlagt på sykehus og døde noen dager senere av skadene.

  – Obduksjonsrapporten sammen med øvrige opplysninger i saken gjør at politiet kan konkludere med at døden skyldes skade mot hodet som følge av et fall utenfor egen adresse i Lyngdal fredag 13. mai, sier Seland.

 • av Maria T. Pettrém og Nora Berntzen
  DEL
  Politiet: Tog evakueres på Tøyen

  Nødetatene er på Tøyen togstasjon, der en bæreledning som holder kjøreledningene oppe, har røket.

  Det melder politiet på Twitter.

  Gjøvikbanen er stengt for trafikk mellom Oslo S og Grefsen på grunn av feilen. Det skriver Bane Nor.

  Det er uvisst hvor lenge stansen vil vare.

  Som følge av dette må toget stå og passasjerene om bord evakueres.

 • av NTB
  DEL
  Sjåfør dømt til fengsel for bildrap i Oslo
  Påkjørselen skjedde her i Maria Dehlis vei ved Haugenstua i Oslo om kvelden onsdag 17. desember 2020. Foto: Jil Yngland / NTB
  13 år gamle Dhenujen Yogathas mistet livet etter påkjørselen. Hendelsen preget nærmiljøet, og det ble holdt minnemarkering for gutten i nærområdet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 32 år gammel mann er dømt til to år og to måneders fengsel for å ha kjørt på 13 år gamle Dhenujen Yogathas ved Grorud i desember 2020. 13-åringen døde av skadene.

  Dommen ble avsagt onsdag ettermiddag i Oslo tingrett, skriver Avisa Oslo.

  I tillegg ble han dømt til å betale guttens foreldre 162.500 kroner hver i oppreisningserstatning, noe som er uvanlig høyt i saker som gjelder uaktsomme bildrap. Han er også fratatt førerkortet på livstid.

  – Det er en lettelse for de etterlatte at retten så tydelig markerer at tiltaltes handlemåte er fullstendig uakseptabel. Særlig viser domstolen til den fullstendige hensynsløshet han viste da han stakk av fra stedet uten å prøve å hjelpe eller varsle om behov for hjelp, noe som har vært en ekstrem tilleggspåkjenning for familien, sier bistandsadvokat Silje Elisabeth Steenvaag til avisen.

  Strengere dom

  Politiet hadde bedt om at mannen ble dømt til 14 måneders fengsel. Tingretten kom fram til at dette var for mildt og dømte mannen til om lag det dobbelte av dette.

  – Påtalemyndigheten får i dommen kritikk for å ha bedt om for lav straff, og det er familien helt enig i, sier Steenvaag.

  Det er foreløpig ukjent hvorvidt sjåføren kommer til å anke dommen.

  Stakk fra stedet

  Det var onsdag kveld 17. desember 2020 at 13 år gamle Dhenujen Yogathas var i ferd med å krysse Maria Dehlis vei mellom Grorud og Haugenstua i Oslo sammen med noen venner.

  En bil kom i høy hastighet og kjørte på gutten, som ble kastet rundt 40 meter inn i en motgående bil. Han døde på sykehus dagen etter av skadene han pådro seg.

  Bilføreren kjørte videre, men ble pågrepet i sitt hjem senere samme kveld. Han var ruset på blant annet GHB og forklarte i retten at han fikk panikk da påkjørselen skjedde.

 • av NTB
  DEL
  Politiet i Texas: Alle de drepte var i samme klasserom

  Alle de 21 ofrene for skoleskytingen i Uvalde i Texas befant seg i samme klasserom, ifølge en talsperson for politiet.

  De 19 barna og to lærerne som ble drept befant seg i det samme klasserommet for 4. klasse, sier Christopher Olivarez til CNN.

  Drapsmannen selv, en 18 år gammel mann, ble også drept.

  Det hele skjedde tirsdag kveld norsk tid ved en skole i Uvalde, drøyt 135 kilometer vest for San Antonio.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Telenor har løst problemet med mobilnettet

  Er du Telenor-kunde og har hatt problemer med å ringe den siste timen, er du ikke alene. Telenor meldte om ustabilitet på sin mobile teletrafikk rundt klokken 14 onsdag ettermiddag.

  – Flere vil oppleve at samtaler blir brutt eller at de ikke får ringt ut, opplyste informasjonssjef Magnus Line til Aftenposten.

  Like før klokken 15 melder Telenor at feilen er løst.

  – Vi har iverksatt vellykkede tiltak, så nå skal mobil tale fungere som normalt. Vi fortsetter å følge situasjonen nøye, sier informasjonssjef Henriette Holte.

  Telenor vet ikke hvor mange kunder som var rammet.

 • av NTB
  DEL
  Politidirektoratet har mottatt 77 varsler fra politiansatte

  Fra 2017–2021 mottok Politidirektoratet 77 varsler fra ansatte i politiet. De fleste varslet via en ekstern varslingskanal.

  Stavanger Aftenblad har bedt Politidirektoratet om innsyn i tall og statistikk om varslingssaker for de siste fem årene.

  Der kommer det frem at direktoratet har mottatt 77 varsler fra politiansatte, og at mellom 70 og 80 prosent av disse ble varslet gjennom justissektorens eksterne varslingskanal hos Ernst & Young.

  Videre kommer det frem at 37 av 77 varsler til direktoratet ble sendt tilbake til politidistriktene eller særorganene for behandling der.

 • av NTB
  DEL
  Alle veier til Pakistans hovedstad blokkert

  Alle veier inn til Pakistans hovedstad Islamabad er blokkert foran en demonstrasjon som den avsatte statsministeren Imran Khan har kalt inn til.

  Etter at han ble avsatt i en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen i april, har Khan økt presset mot den skjøre nye regjeringen ved å arrangere en rekke protester og demonstrasjoner.

  Onsdag planlegger han å ankomme Islamabad i spissen for titusener av mennesker som kommer fra hans hjemby Peshawar. Støttespillere fra andre byer ventes også.

  Den nåværende regjeringen under statsminister Shehbaz Sharif har lovet å stanse demonstrantene, som han kaller et forsøk på å splitte nasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Mann døde etter fallulykke i Risør

  En mann som mandag ble alvorlig skadet i en fallulykke i Risør, døde tirsdag av skadene.

  – Ulykken skjedde ved fall fra høyde i forbindelse med arbeid ved en privatbolig i Risør, sier politiadvokat Bernt Olav Bryge i en pressemelding.

  Avdøde pådro seg hodeskade i forbindelse med fallet og ble fraktet til Oslo universitetssykehus med luftambulanse.

  Han døde på sykehuset tirsdag. Mannen som var polsk statsborger, vil bli obdusert for å fastslå endelig dødsårsak, opplyser politiet.

  Politiet har opprettet sak og etterforsker den som en arbeidsulykke.

 • av Margrete Sveinsdatter Rydjord
  DEL
  Gasslekkasje på Askøy

  Det er meldt om en gasslekkasje ved et vannverk på Askøy. Nødetatene er på vei til stedet, melder 110-sentralen på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Demonstranter blokkerer olje-generalforsamling i Paris

  Hundrevis av demonstranter blokkerte onsdag generalforsamlingen til det franske oljeselskapet TotalEnergies i protest mot engasjementet i Russland.

  TotalEnergies tvitret at de på grunn av demonstrantene ikke ville kunne slippe inn aksjeeierne, men at de kan følge møtet på hjemmesiden.

  Demonstrantene fra blant annet Greenpeace og Friends of the Earth protesterer mot TotalEnergies' store nærvær i Russland og også mot et rørledningsprosjekt i Uganda og Tanzania de kaller en klimabombe.

  Selskapet kunngjorde i mars at de gradvis avvikler sin virksomhet i Russland i tråd med sanksjonene som blir innført.

  De sier de ikke driver olje- eller gassfelt i Russland, men at de har aksjer i en rekke russiske selskap. De vil fortsette å forsyne Europa med flytende gass fra et anlegg på Jamal-halvøya så lenge Europas regjeringer anser det nødvendig.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Drikkevannskilder sårbare for klimaendringer

  Drikkevannet i Norge er trygt, men den gode kvaliteten kan bli utfordret, konkluderer Folkehelseinstituttet i en rapport.

  90 prosent av befolkningen får drikkevannet fra elver og innsjøer, mens 10 prosent får det fra grunnvann.

  – Det er god kvalitet på norske drikkevannskilder. Men de fleste av dem er sårbare for endringer i klimaet. Endringer i temperatur, nedbør og flom kan gi forurenset vann, som igjen kan gi mage-tarm-sykdom og i verste fall sykdomsutbrudd. Konsekvensene kan være store, fordi det rammer mange fort, sier Susanne Hyllestad, seksjonsleder i Folkehelseinstituttet.

 • av NTB
  DEL
  Helikopter berger fisketurister utenfor Hitra

  Hovedredningssentralen har iverksatt full aksjon etter melding om at en båt med tyske fisketurister har kantret utenfor Hitra.

  Klokken 11.59 skriver Trøndelag politidistrikt at personene heises opp i redningshelikopter. Noen minutter tidligere hadde man telt fire personer på den kantrede båten, og det jobbes med å avklare at det ikke er flere som er savnet.

  – Det er en mindre båt med tyske fisketurister som har kantret ved Hitra. Foreløpig har vi ikke konkret posisjon på hvor de var da båten kantret, men vi har sendt et redningshelikopter til Ørland og en luftambulanse for å bidra i letingen, sier kommunikasjonsrådgiver Anja Bakken i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

  Politiet meldte om hendelsen klokken 11.13 på Twitter onsdag.

  – Vi har sendt ut et signal til skipene i området der vi ber dem om å delta i letingen, sier Bakken.

  Politiet sier til TV 2 at situasjonen er uavklart. De fikk melding om hendelsen klokken 11.02.

  – Det ringer inn en person og sier at båten han er i, ligger opp ned. Det er mulig det er enda en person om bord. Det var en del språkproblemer og samtalen ble brutt, og vi setter i gang en redningsaksjon i samarbeid med Hovedredningssentralen, sier operasjonsleder Lars Berget i Trøndelag politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  Bilfører fastklemt etter kollisjon i Grue

  En bilfører sitter fastklemt etter en kollisjon mellom to personbiler på riksvei 2 i Grue i Innlandet.

  Politiet i Innlandet melder på Twitter at det satt én person i hver bil, og at skadegraden er ukjent.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 10.36 onsdag formiddag.

 • av NTB
  DEL
  863 bryggeriarbeidere kan gå ut i streik torsdag
  Det varsles bryggeristreik om ikke partene blir enige hos Riksmekleren. Foto: Berit Roald, NTB

  Onsdag er Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke hos Riksmekleren. Om ikke de blir enige, går det mot bryggeristreik.

  Fristen for meglingen, som begynner klokken 10.00, er ved midnatt natt til torsdag.

  Til sammen har NNN varslet plassfratredelse for 863 medlemmer i 33 bedrifter, og det er både bryggerier og mineralvannfabrikker som blir rammet.

  Blant de rammede bedriftene finner man giganter som Ringnes og Coca-Cola. Også bryggerier som Aas, E.C. Dahls, Hansa Borg og Mack kan ende opp med at arbeidere går ut i streik, samt flaskevannprodusentene Telemark Kildevann og Voss.

 • av NTB
  DEL
  Stortingskomité-ja til stemmerett for 16-åringer

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget går inn for å åpne for at 16- og 17-åringer kan stemme i kommune- og fylkestingsvalg.

  Komiteens tilråding ble fremmet av Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Venstre, ifølge Stortinget.

  De fire partiene har sammen flertall i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

  – Nå er viktig at politikerne på Stortinget benytter denne historiske sjansen til å utvide det norske demokratiet og gi 16- og 17-åringene reell innflytelse, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

  Det er derimot mindre sannsynlig at forslaget får gjennomslag når hele Stortinget skal stemme for det. Et flertall bestående av Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og KrF er imot å gi 16- og 17-åringer stemmerett i lokalvalg.