Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Tysklands nye regjering vil legalisere hasj
08. desember 2021 kl 15:54av NTB
DEL

Den nye koalisjonsregjeringen i Tyskland vil legalisere hasj, som det tredje landet i verden. Men forslaget er omstridt blant velgerne.

– Bruk av cannabis på fritiden vil bli legalisert under den nye regjeringen, står det i regjeringsavtalen, som er inngått mellom SPD, De grønne og det liberale FDP.

Men det er delte meninger om tiltaket

Den regionale avisa Augsburger Allgemeine har gjort en undersøkelse, som viser at 43 prosent er for legalisering, og 43 prosent er mot. 14 prosent har ikke gjort opp noen mening.

Og skillelinjene er tydelige mellom generasjonene.

Omtrent to tredeler av folk mellom 18 og 29 er for, mens to tredeler av folk over 65 er mot, viser undersøkelsen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Prinsesse Ingrid Alexandra har tatt lappen
  Prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år fredag. Nå har hun kjørt opp. Foto: Lise Åserud / NTB
  Prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år fredag. Nå har hun kjørt opp. Foto: Lise Åserud / NTB

  Prinsesse Ingrid Alexandra har kjørt opp og fått førerkortet, bekrefter Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe.

  Det skriver Dagbladet.

  Prinsessen fylte 18 år på fredag. I anledning dagen deltok hun blant annet i sitt første statsråd og fikk en rekke gaver blant annet fra Stortinget og regjeringen.

 • av Robert Gjerde, Sigrid Gausen og Åshild Langved
  DEL
  KrF vil ha ny koronakommisjon
  KrF-leder Olaug Bollestad
  KrF-leder Olaug Bollestad Foto: Javad Parsa, NTB

  KrF krever at det nedsettes en helt ny kommisjon for å evaluere Støre-regjeringens koronahåndteringen i vinter.

  – Det står mange ubesvart spørsmål igjen etter vinterens omikronbølge. Vi forventer at regjeringen snarest mulig svarer på hvordan også denne bølgen skal evalueres, sier KrF-leder Olaug Bollestad.

  Hun sier hun har forståelse for at koronakommisjonen ikke går inn i dette fordi de har en frist for levering å forholde seg til.

  – Derfor forventer jeg at regjeringen så fort som mulig sikrer at vi får en grundig evaluering også av høstens utvikling og håndtering, for eksempel ved å sette ned en ny kommisjon. Pandemien var ikke over 31.oktober, og da er det viktig at også høstens runde med omikron og nye tiltak blir evaluert skikkelig, sier hun.

  Aftenposten meldte søndag at kommisjonene som skal granske myndighetenes håndtering av pandemien, har besluttet å sette en frist for sitt arbeid 31. oktober 2021.

  Det betyr at Støre-regjeringen omdiskuterte skjenkestopp, rødmerking av videregående skoler og restriksjonene overfor kultur og idrett 13. desember i fjor, dermed ikke blir gransket av den uavhengige koronakommisjonen.

 • av NTB
  DEL
  Aleksej Navalnyj satt på terrorliste

  Den fengslede russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er ført opp på en liste over terrorister og ekstremister av russiske myndigheter.

  14. januar terrorstemplet Russland to av Navalnyjs nærmeste rådgivere. Nå er altså opposisjonslederen selv ført opp på listen.

  Navalnyj ble fengslet for ett år siden. Han ble pågrepet da han kom tilbake til Russland etter et opphold i Tyskland, der han hadde fått behandling etter å ha overlevd en forgiftning med nervegiften novitsjok.

  Siden fengslingen har russiske myndigheter slått stadig hardere ned på opposisjonelle.

 • av NTB
  DEL
  Tollerne kan få lov til å rusteste deg
  Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB
  Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB

  Dersom regjeringen får det som den vil, skal Tolletaten snart utføre rustester av bilister på veiene.

  Samferdselsdepartementet legger frem forslaget sammen med Justis- og beredskapsdepartementet og Finansdepartemenetet.

  Regjeringen vil at tollerne skal kunne teste og holde tilbake ruspåvirkede kjørere under en tollkontroll. Ved positiv test vil regjeringen at tollerne skal få holde bilføreren tilbake til politiet kommer.

  – Tolletatens tilstedeværelse på grensen, og deres kompetanse til å kontrollere, tilsier at det er lurt å benytte denne kompetansen til også å styrke kontrollen av ruskjøring, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

 • av NTB
  DEL
  Stort strømbrudd i Sentral-Asia. Et land helt uten strøm.

  Millioner står uten strøm i Kasakhstan, Kirgisistan og Usbekistan etter et større strømbrudd som rammer store deler av de tre landene.

  Hovedstaden i Usbekistan er rammet, det gjelder også Kasakhstans største by, Almaty. I tillegg er en rekke landlige områder rammet. Nyhetsbyrået AKI Press forteller at hele Kirgisistan er uten strøm.

  Usbekistans energidepartement sier på sin offisielle kanal på meldingstjenesten Telegram at strømbruddet skyldes en ulykke i det kasakhstanske strømnettet.

  Strømnettet til de tre eks-sovjetrepublikkene henger sammen, og er via Kasakhstan knyttet til det russiske kraftnettet, som kan brukes i situasjoner der det er knapphet på tilførsel av strøm, melder Reuters.

  Tirsdag ble derimot Kasakhstans nord-sør-kraftlinje frakoblet på grunn av en ubalanse i den sentralasiatiske delen av nettet, ifølge nettoperatøren KEGOC.

  Strømbruddet skapte kaos over hele regionen i flere timer, med stengte flyplasser, T-banetog som ble stående fast inne i tunneler og trafikklys som slo seg av.

  Myndighetene i Usbekistan og Kirgisistan opplyser tirsdag formiddag at de er i gang med å gjenoppta produksjonen ved kraftverkene, uten å være tilkoblet det sentralasiatiske nettet, skriver Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Iran får stemmeretten tilbake i FN

  Iran har betalt deler av sin gjeld til FN og har dermed fått tilbake stemmerett i hovedforsamlingen. Venezuela er fortsatt suspendert.

  Til sammen har Iran betalt drøyt 160 millioner kroner til FNs hovedkontor i New York. Det utgjør en del av summen landet skylder i ubetalte medlemskontingenter.

  Reglene i FN tilsier at et land kan miste stemmeretten i hovedforsamlingen dersom de skylder penger som tilsvarer det de skulle betalt i medlemskontingent i to år. Søndag varslet Sør-Korea at de ville betale Irans FN-kontingent med midler som er frosset i bankkontoer i landet på grunn av FN-sanksjoner.

 • av NTB
  DEL
  Nav: Det har aldri vært flere jobber å velge mellom enn nå
  Nav-direktør Hans Christian Holte sier det venter at ledigheten vil gå ytterlige ned i år. Foto: Lise Åserud / NTB
  Nav-direktør Hans Christian Holte sier det venter at ledigheten vil gå ytterlige ned i år. Foto: Lise Åserud / NTB

  Aldri før har det vært flere jobber utlyst enn i fjor. Nesten en halv million stillinger ble ledige i fjor, ifølge Nav.

  Nav-direktør Hans Christian Holte forteller at flere bedrifter sliter med å finne personer med rett kompetanse. I alt 484.000 stillinger ble utlyst, det er 30 prosent mer enn i normalåret 2019.

  – Jeg tror jeg vil si at jeg er aller mest overrasket over hvor fort arbeidsmarkedet hentet seg inn igjen, gjennom 2021, sier Holte til NRK.

  Han sier han aldri hadde trodd at arbeidsmarkedet skulle bli rekordsterkt, året etter at pandemien brøt ut. Men også 2022 kan bli et bra år for norske arbeidstagere.

  – Vi venter at ledigheten vil gå ytterligere noe ned. Det er veldig høy etterspørsel etter arbeidskraft nå, sier Holte.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Dette skjer i dag
  Amir Khan Muttaqi og Anas Haqqani og resten av Taliban-delegasjonen skal i dag ha samtaler med Norge på Soria Moria hotell i Oslo.
  Amir Khan Muttaqi og Anas Haqqani og resten av Taliban-delegasjonen skal i dag ha samtaler med Norge på Soria Moria hotell i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Dette er blant noe av det som vil prege nyhetsbildet tirsdag 25. januar:

  Den norske regjeringen møter Taliban

  Statssekretær Henrik Thune (Ap) i UD møter Taliban tirsdag. Med seg har han konkrete krav til islamistene som sitter med makten i Afghanistan, bekrefter han overfor NTB. Taliban skal også møte representanter fra embetsverket i UD klokken 10.30. Temaet for disse samtalene vil i stor grad være den humanitære situasjonen i landet.

  Skjebnekamp mellom Norge og Sverige

  Norge og Sverige møtes til skjebnekamp i EM Bratislava klokken 20.30. Norge vinner hovedrunden med seier, går også videre til semifinalen med uavgjort, men blir høyst sannsynlig slått ut av medaljekampen ved tap.

  Støre leder møte i Sikkerhetsrådet

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) leder et møte om beskyttelse av sivile under urban krigføring, i Sikkerhetsrådet. FNs generalsekretær, António Guterres, og president i den internasjonale Røde Kors-komiteen, Peter Maurer, er blant dem som orienterer.

  Tolga-saken behandles i Høyesterett

  25. og 26. januar behandler Høyesterett saken om erstatning til to av brødrene i den såkalte Tolga-saken. Lars Peder og Magnus Holøyen ble registrert med diagnoser de ikke har. Deretter ble de satt under vergemål mot sin vilje. De har krevd erstatning fra kommunen og fylkesmannen.

  Ambulansekapring-anke behandles i lagmannsretten

  Borgarting lagmannsrett starter tirsdag behandlingen av tiltaltes anke over Oslo tingretts dom av 20. mai 2021 i saken om den såkalte «ambulansekapringen» i Oslo 22. oktober 2019.

  Rapporter om verdensøkonomi og korrupsjon

  Det internasjonale pengefondet legger tirsdag frem sin nyeste prognose for verdensøkonomien. Samtidig kommer Transparency International med sin årlige indeks over verdens mest og minst korrupte land.

 • av NTB
  DEL
  Minst 18 døde i brann på en nattklubb i Indonesia

  Minst 18 personer ble drept i sammenstøt mellom to grupperinger og en påfølgende brann på en nattklubb i byen Sorong i provinsen West Papua i Indonesia mandag.

  Et av ofrene ble knivstukket, mens de 17 andre døde i brannen som oppsto på nattklubben Double O. Alle ble funnet i andre etasje, ifølge myndighetene.

  Det var ikke umiddelbart klart hva som utløste krangelen mellom grupperingene, og politiet etterforsker årsaken til brannen.

  – Brannen startet i første etasje. Vi prøvde å evakuere så mange mennesker som mulig, men etter at brannen var slukket i morges, fant vi flere lik, sier politisjef Ary Nyoto Setiawan i Sorong.

 • av NTB
  DEL
  Minst åtte omkom utenfor fotballarena under Afrikamesterskapet
  Kamerun slo Komorene i åttedelsfinalen i går, men seieren ble overskygget av dødsfallet og kaoset som oppsto på utsiden av stadionet.
  Kamerun slo Komorene i åttedelsfinalen i går, men seieren ble overskygget av dødsfallet og kaoset som oppsto på utsiden av stadionet. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB

  Minst åtte personer døde da det oppsto kaos utenfor arenaen der Kamerun og Komorene møttes til åttendedelsfinalen i Afrikamesterskapet i fotball mandag.

  – Det er registrert åtte dødsfall, blant dem er to kvinner i trettiårene, fire menn i trettiårene, ett barn, og ett lik som er fraktet bort av familien, heter det i en foreløpig rapport fra helsedepartementet som nyhetsbyrået AFP har sett.

  Om lag 50 personer ble skadet i trengselen. To av dem er påført flere skader, og ytterligere to har alvorlige hodeskader, opplyser departementet.

  Kaoset oppsto da en stor menneskemengde skal ha forsøkt å ta seg inn på fotballarenaen i Yaounde, der Kamerun skulle spille åttendedelsfinale mot Komorene.

  Kamerun er vertskap for Afrikamesterskapet. Ifølge arrangøren skal 50.000 mennesker ha forsøkt å komme seg inn for å se oppgjøret mot Komorene. Arenaen har en kapasitet på 60.000, men som følge av koronarestriksjoner kan ikke mer enn 80 prosent av kapasiteten benyttes.

 • av NTB
  DEL
  To jordskjelv rammet Haiti

  To moderate jordskjelv har rystet det sørvestlige Haiti. Minst to personer er døde, mange skolebarn er skadet og hundrevis av hjem er ødelagt.

  Et jordskjelv med en styrke på 5,3 rammet øystaten mandag morgen og ble etterfulgt av et skjelv på 5,1.

  Skjelvenes episenter var på Haitis sørlige halvøy, vest for hovedstaden Port-au-Prince, ifølge USAs geologiske overvåkingsinstitutt (USGS). Begge oppsto om lag 10 kilometer under overflaten.

  Minst to personer er døde og mange skolebarn skadet, ifølge sivilforsvaret i Haiti. Myndighetene opplyser at over 190 hus er ødelagt og at nærmere 600 har fått skader.

  I august mistet mer enn 2.200 mennesker livet da et jordskjelv med 7,2 styrke rammet landet. Mer enn 137.500 boliger ble jevnet med jorden.

 • av NTB
  DEL
  Opprørsleder drept i Colombia

  Den militære lederen for en opprørsgruppe som avviste fredsavtalen fra 2016 i Colombia, er drept i et sammenstøt med militæret, sier landets president.

  President Ivan Duque kunngjorde at Euclides Espana, kjent som Jhonier, er blitt «nøytralisert».

  – Dette er et av de største slagene som er tildelt utbryterne fra Farc. Vi snakker om en mann som har begått drap og kriminalitet i mer enn 25 år, sier Duque i en uttalelse.

  Geriljagruppen ELN og avhoppere fra Farc avviste fredsavtalen med colombianske myndigheter i 2016. Det antas at rundt 2.500 ELN-opprørere og over 5.000 Farc-avhoppere er aktive pr. i dag.

  Jhonier ble drept i en operasjon ledet av militære stryker med støtte fra lokalt politi i Tacueyo i Cauca-provinsen, sørøst i landet, opplyser hæren.

 • av NTB
  DEL
  Bilfører skadet etter å ha kjørt i tunnelvegg i Sunnfjord

  Føreren av en personbil er fløyet til sykehuset i Førde i Sunnfjord etter en trafikkulykke i Ottersteintunnelen på fylkesvei 609 natt til tirsdag.

  Det var ingen andre biler involvert i hendelsen som skjedde i Ottersteintunnelen i Askvoll kommune i Vestland.

  – Personen satt først fastklemt, men er ute av bilen og kjørt av gårde i ambulanse for å møte luftambulansen fra Førde, forteller operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt til NTB.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 3.07, men det er usikkert når den skjedde. Bilføreren var bevisst da han ble sendt til sykehus, men politiet sier det fremstår som en alvorlig ulykke.

 • av NTB
  DEL
  Kun kvinner får stemmerett på parolemøte før 8. mars i Oslo
  Kun personer som definerer seg som kvinner, skal få være med på å bestemme hvilke paroler som er aktuelle på 8. marsdemonstrasjonen i Oslo i år. Her fra 8. marsmarkeringen på Youngstorget i Oslo i 2020. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Kun personer som definerer seg som kvinner, skal få være med på å bestemme hvilke paroler som er aktuelle på 8. marsdemonstrasjonen i Oslo i år. Her fra 8. marsmarkeringen på Youngstorget i Oslo i 2020. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Under årets parolemøte før 8. mars i Oslo får kun personer som definerer seg som kvinner stemmerett.

  Det er klart etter at 8. mars-komiteen i Oslo har strammet inn vedtektene, skriver Klassekampen.

  Parolene i 8. mars-toget på kvinnedagen i Oslo bestemmes på et parolemøte. Tidligere har alle som ikke identifiserer seg som menn, hatt tale-, forslags- og stemmerett på dette møtet. I år er vedtektene endret etter forslag fra Kvinnegruppa Ottar og Kvinnefronten.

  Elisabeth Gammelsæter, aktiv i Arbeiderpartiets kvinnepolitiske nettverk, sier at bakgrunnen for endringen var et ønske om et tydeligere fokus på kvinnesak.

  – Kvinnesak skal stå i sentrum. Så anerkjenner vi at kjønnsproblematikk og identitet er blitt mer komplisert med årene, og at flere ikke føler seg komfortable i det kjønnet de er født i. Det er viktig å uttrykke solidaritet med de som opplever dette, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  FN bekymret for situasjonen i Burkina Faso

  FNs generalsekretær António Guterres sier han er dypt bekymret over det som skjer i Burkina Faso, der soldater har gjort opprør.

  – Han fordømmer maktbruken og oppfordrer kupplederne til å legge ned våpnene og sikre beskyttelsen av presidenten og institusjonene i Burkina Faso, heter det i en uttalelse.

  Guterres er særlig bekymret for hvor president Roch Marc Christian Kabore befinner seg og om han er trygg, og for den forverrede sikkerhetssituasjonen etter kuppet gjennomført av deler av hæren i det vestafrikanske landet.

  Soldatene som har gjort opprør i Burkina Faso, har kunngjort på statlig TV at militæret nå har overtatt makten.

  President Kabore er avsatt, regjeringen og nasjonalforsamlingen er oppløst, grunnloven er satt til side, og landets grenser er stengt, opplyste soldatene mandag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Gasslekkasje ved bensinstasjon i Beiarn stanset

  Brannvesenet i Beiarn i Nordland stanset mandag kveld en gasslekkasjen ved en bensinstasjon på Tollånes. Alle beboere som var evakuert, får nå komme hjem.

  Det opplyser politiet i Nordland like etter midnatt natt til tirsdag.

  Lekkasje fra propantanken førte til at beboere i en radius på 300 meter ble evakuert. Årsaken til lekkasjen som oppsto ved 21-tiden mandag var at en bil hadde kjørt over en slange som var koblet til en nedgravd gasstank.

  Politiet opplyser at de vil foreta undersøkelser på stedet for å finne årsaken til lekkasjen.

 • av NTB
  DEL
  Gasslekkasje ved bensinstasjon i Beiarn stanset

  Brannvesenet i Beiarn i Nordland stanset mandag kveld en gasslekkasjen ved en bensinstasjon på Tollånes. Alle beboere som var evakuert, får nå komme hjem.

  Det opplyser politiet i Nordland like etter midnatt natt til tirsdag.

  Lekkasje fra propantanken førte til at beboere i en radius på 300 meter ble evakuert. Årsaken til lekkasjen som oppsto ved 21-tiden mandag var at en bil hadde kjørt over en slange som var koblet til en nedgravd gasstank.

  Politiet opplyser at de vil foreta undersøkelser på stedet for å finne årsaken til lekkasjen.

 • av NTB-AP-AFP
  DEL
  Gedigen innhenting på Wall Street

  Amerikanske aksjekurser gikk mandag fra et kraftig fall til en usedvanlig sterk innhenting som til slutt endte med at indeksene gikk i pluss.

  Industriindeksen Dow Jones endte med en oppgang på 0,3 prosent til 34.364,50 poeng. Sluttnoteringen lå 1.200 poeng over nivået noen timer tidligere.

  Også den brede S & P 500-indeksen og den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte i pluss.

  Det sto i skarp kontrast til bildet like etter lunsjtid amerikansk tid.

  Ifølge Sylvia Jablonski i Defiance ETF handler det om kortvarig panikk og stor usikkerhet om hva den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kommer til å gjøre med rentepolitikken.

  Handelen preges også av nervøsitet knyttet til Ukraina-krisen og bekymring for at den skal føre til væpnet konflikt mellom Russland og Nato. På tampen av dagen kom det flere meldinger som kan tyde på at det blir nye diplomatiske samtaler for å få ned spenningsnivået.

  Tidligere på dagen endte europeiske børser mandagen med betydelige fall.

 • av NTB-AP
  DEL
  Dommere sier ja til storjury i etterforskning av Trump

  Dommere i delstaten Georgia har sagt ja til å nedsette en storjury i etterforskningen av om Donald Trump og flere andre personer forsøkte å påvirke valget.

  Det er påtalemyndigheten som har bedt om at det nedsettes en særskilt storjury, og mandag fikk forespørselen grønt lys av dommerne. Storjuryen skal være med på å avgjøre om den tidligere presidenten og flere andre brøt loven da de forsøkte å presse politikere i Georgia til å annullere Joe Bidens seier i delstaten i fjorårets presidentvalg.

  Storjuryen blir nedsatt 2. mai, og den kan bli sittende i opptil et år.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Biden: «Total enstemmighet» om Ukraina-krisen
  President Joe Biden ankommer Det hvite hus mandag.
  President Joe Biden ankommer Det hvite hus mandag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  President Joe Biden sier det er «total enstemmighet» om Ukraina-krisen mellom USA og europeiske ledere etter et digitalt møte mandag kveld.

  Biden diskuterte blant annet en felles reaksjon på Russlands militære press rundt Ukraina, opplyser Det hvite hus.

  – Jeg hadde et veldig, veldig, veldig godt møte – total enstemmighet med alle de europeiske lederne, sa Biden til reportere kort tid etter videokonferansen med allierte fra Europa og Nato.

  På europeisk side deltok EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, president for EUs ministerråd Charles Michel, Storbritannias statsminister Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Olaf Scholz, Italias statsminister Mario Draghi, Polens president Andrzej Duda og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

  – Vi er enige om at enhver ytterligere aggresjon fra Russland mot Ukraina vil få alvorlige konsekvenser, skriver Stoltenberg på Twitter etter møtet.