Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Tysklands nye regjering vil legalisere hasj
08. desember 2021 kl 15:54av NTB
DEL

Den nye koalisjonsregjeringen i Tyskland vil legalisere hasj, som det tredje landet i verden. Men forslaget er omstridt blant velgerne.

– Bruk av cannabis på fritiden vil bli legalisert under den nye regjeringen, står det i regjeringsavtalen, som er inngått mellom SPD, De grønne og det liberale FDP.

Men det er delte meninger om tiltaket

Den regionale avisa Augsburger Allgemeine har gjort en undersøkelse, som viser at 43 prosent er for legalisering, og 43 prosent er mot. 14 prosent har ikke gjort opp noen mening.

Og skillelinjene er tydelige mellom generasjonene.

Omtrent to tredeler av folk mellom 18 og 29 er for, mens to tredeler av folk over 65 er mot, viser undersøkelsen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Danske folkevalgtes telefoner sjekkes for spionprogramvare
  Spionprogramvaren Pegasus er funnet i telefonene til flere europeiske toppolitikere. Det danske Folketinget skal sjekke de folkevalgtes telefoner etter programvaren. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB

  Spionprogrammet Pegasus er blitt brukt til å spionere på flere europeiske politikere. Det danske Folketinget ruster opp sikkerheten for å beskytte medlemmene.

  – Folketinget er kjent med Pegasus, og vi har skaffet software til å skanne etter om Pegasus har infiltrert telefoner, skriver IT-sjef Johanne Albjerg i Folketingets administrasjon til Jyllands-Posten.

  Pegasus er produsert av det israelske selskapet NSO Group. Programvaren spionerer på eierne ved blant annet å skaffe seg tilgang til kamera og mikrofon.

  Ifølge Amnesty International er Pegasus funnet i telefonene til minst 14 statsledere. Ingen norske numre sto på listen.

 • av NTB
  DEL
  Tåregass da avsatt statsminister demonstrerte
  Politiet brukte tåregass mot tilhengere av den avsatte statsministeren Iran Khan, som forsøkte å ta seg til Islamabad fra Lahore. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB

  Veien inn til Pakistans hovedstad Islamabad ble sperret før demonstrasjonen som den avsatte statsministeren Imran Khan hadde kalt inn til.

  Etter at han ble avsatt i en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen i april, har Khan økt presset mot den skjøre nye regjeringen ved å arrangere en rekke protester og demonstrasjoner.

  Onsdag ankom han Islamabad i spissen for titusener av mennesker fra Khans hjemby Peshawar. Støttespillere fra andre byer var også med.

  Alle veier fra Peshawar, Lahore og Multan ble sperret, og politiet brukte tåregass mot Khan-tilhengere som forsøkte å fjerne sperringene. Som følge av opptøyene ble skoler stengt, og sykehus ble satt i beredskap.

 • av NTB
  DEL
  IS hevder de står bak angrep i Afghanistan

  Eksplosjoner i de afghanske byene Mazar-e-Sharif og Kabul krevde flere menneskeliv onsdag. Ekstremistgruppen IS sier de står bak.

  I Mazar-e-Sharif i den nordlige Balkh-provinsen ble ni mennesker drept og 15 skadet i tre eksplosjoner, opplyser en talsmann for provinssjefen til nyhetsbyrået Reuters.

  – Alle ofrene er sivile kvinner og barn, sa en kilde ved et sykehus i byen.

  En annen eksplosjon rammet kort tid etter en moské i Kabul. Minst fem personer skal være drept og titalls såret.

  Noen timer etter angrepene sier ekstremistgruppen IS at de står bak.

 • av NTB
  DEL
  Én person omkommet i trafikkulykke i Orkanger

  Én person er omkommet etter en kollisjon mellom en MC og en bil i Orkanger onsdag kveld.

  Trøndelag politidistrikt opplyste om ulykken på E39 mellom Orkanger og Gjølme klokka 20.26. Rundt 40 minutter senere betegnet politiet ulykken som «meget alvorlig».

  22.13 skrev Politiet i Trøndelag på Twitter at personen var bekreftet omkommet. Vedkommende er en mann i 60-årene. De øvrige involverte er fysisk uskadet.

  «Politiet og ulykkesgruppa til Statens Vegvesen etterforsker hendelsen på åstedet og vegen vil fortsatt være stengt i lengre tid», skriver politiet.

  Onsdag ettermiddag omkom en annen person etter en trafikkulykke på E134 ved Brødlaus i Seljord. Det meldte Sørøst politidistrikt tidligere i kveld.

 • av NTB
  DEL
  Mercedes slutter med manuelle girkasser neste år

  I 2023 skal Mercedes-Benz slutte å produsere biler med manuelt gir. Heretter skal alle modeller kun leveres med automatgir.

  Overgangen skal skje for hver enkelt modell etter hvert som selskapet faser inn en ny generasjon kjøretøy, sier en talsperson for den tyske bilprodusenten onsdag.

  – Med flere elbiler ser vi at kundene ønsker å gå over til elektroniske komponenter, batterier og elektrisk fremdrift, sier talspersonen.

  Luksusbilmerket skal derfor «gradvis slutte å tilby biler med manuell girkasse».

 • av NTB
  DEL
  Streikefare i bryggerinæringen
  Dersom det ikke blir enighet i meklingen, kan det bli tomme ølkraner, advarer Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Foto: NTB

  Mindre enn tre timer før meglingsfristen utløper sitter partene i bryggerioppgjøret fremdeles ved bordet. Partene beveger seg sakte fremover, sier megleren.

  – Det er litt avstand. Det er ikke uventet når partene først havner i megling. Det er god dialog mellom partene, så får vi se hvor dette ender til syvende og sist, sa megler Carl Petter Martinsen til NTB litt etter klokken 20.30.

  Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke møttes til megling klokken 10 onsdag. Meglingsfristen er ved midnatt natt til torsdag. Dersom det ikke oppnås enighet, er det varslet at 863 av NNNs medlemmer tas ut i streik i 33 bedrifter, blant dem er Ringnes, Coca-Cola og Mack.

 • av NTB
  DEL
  Nykommeren Golob utnevnt til statsminister i Slovenia
  Etter å ha vunnet valget i april ble Robert Golob onsdag utnevnt til Slovenias nye statsminister. Arkivfoto: AP / NTB

  Slovenias nasjonalforsamling har utpekt den politiske ferskingen Robert Golob til landets statsminister etter at partiet hans vant valget i april.

  Golob utmanøvrerte den konservative ringreven og høyrepopulisten Janez Jansa og sørget for at partiet Frihetsbevegelsen ble landets suverent største.

  – Velgerne har tydelig vist at de vil leve i et normalt land uten permanent usikkerhet, sa Golob til den nye nasjonalforsamlingen. Han sier han vil gi borgerne håpet tilbake og bygge «en stat med sosial rettferd og solidaritet».

  Forgjengeren Jansa er blitt beskyldt for å angripe medienes frihet og domstolene og undergrave rettsstatens stilling.

 • av Nora Berntzen
  DEL
  O'Rourke kastet ut av pressekonferanse etter skoleskyting
  Beto O'Rourke avbrøt en pressekonferanse etter skoleskytingen i Texas. Foto: AP Photo/Dario Lopez-Mills

  Den demokratiske politikeren Beto O'Rourke ble onsdag kastet ut av en pressekonferanse etter den nylige skoleskytingen i Texas i USA.

  O'Rourke avbrøt innlegget til den republikanske Texas-guvernøren Greg Abbott, og måtte bli fraktet ut av politimenn.

  – Dere gjør ingenting! Dette er fullstendig forutsigbart, ropte O'Rourke.

  49-åringen fikk tilsvar fra podiet av den republikanske viseguvernøren, Dan Patrick.

  – Du går over streken, og dette er pinlig, sa han.

  Etter avbrytelsen fortsatte guvernør Greg Abbott innlegget sitt.

  – Det er familiemedlemmer som gråter mens vi snakker. Det er familiemedlemmer som har fått hjertene sine knust. Det finnes ikke ord som noen ropende kan komme opp her og bruke for å gjøre noe for disse knuste hjertene, sa Abbott.

  O'Rourke stiller mot republikanske Abbott som demokratenes guvernør-kandidat i Texas. Han prøvde også å bli demokratenes presidentkandidat i 2020.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Strømbrudd i Oslo. Over 1500 husstander var berørt.

  Det er et større strømbrudd øst i Oslo. På Elvias strømbruddskart står det at det ble meldt om strømbruddet klokken 20.27 onsdag.

  1548 husstander var på et tidspunkt berørt. Klokken 22.22 hadde 366 husstander fortsatt ikke fått strømmen tilbake.

  Området som er berørt strekker seg østover fra Gamlebyen mot Manglerud og sørover mot Simensbråten.

 • av NTB
  DEL
  Sveitsisk firma lanserer PCR-tester for apekopper
  Apekopper smitter ikke lett fra menneske til menneske, og helsemyndighetene frykter ikke at dette kan bli en epidemi. Men det er uvanlig at det blir rapportert om så mange tilfeller der de smittede ikke har vært på reise i Vest-Afrika, som det som er tilfellet med utbruddet i Europa. Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/ Centers for Disease Control and Prevention / AP / NTB

  Farmasigiganten Roche har utviklet PCR-tester som oppdager apekopper. Så langt er det bekreftet over 250 tilfeller i 16 land utenfor Afrika, ifølge WHO.

  Roche og datterselskapet TIB Molbiol har utviklet tre testsett som skal brukes av forskere verden over, opplyser det sveitsiske selskapet onsdag.

  – Settene kan brukes til å vurdere spredningen av viruset og bidra til å overvåke den potensielle effekten av behandlinger, vaksiner og folkehelsetiltak, heter det i en uttalelse fra firmaet.

  Onsdag er det meldt om ett nytt smittetilfelle i Sverige og sju nye tilfeller i England.

  Helsemyndigheter i Europa, Nord-Amerika, Israel og Australia har den siste tiden registrert flere antall tilfeller av apekopper. Det er tilsynelatende første gang virussykdommen spres blant personer som ikke har besøkt Afrika, der sykdommen oftest forekommer.

  Apekopper gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig.

 • av NTB
  DEL
  Oppretter ny innsatsgruppe som følge av Ukraina-krigen
  – Til nå har vi sett flere eksempler på arbeidskriminalitet som kan knyttes til invasjonen i Ukraina, sier Økokrim-sjef Pål K. Lønseth. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Økokrim ansetter 15 vikarer og oppretter innsatsgruppen «Operasjon Ukraina». Den skal slå ned på kriminalitet i Norge som kan knyttes til krigen i Ukraina.

  «Ønsker du å bidra i kampen mot kriminalitet som kan oppstå i kjølvannet av krigen i Ukraina?», spør Økokrim i stillingsannonsen som ble lagt ut denne uken. Det opprettes 15 engasjementer med seks måneders varighet, og Økokrim-sjef Pål Lønseth sier til E24 at det er kommet en tilleggsbevilgning fra regjeringen som brukes til dette formålet.

  – Til nå har vi sett flere eksempler på arbeidskriminalitet som kan knyttes til invasjonen. Vi har bedt om disse stillingene for å møte utviklingen med en best mulig respons, sier Lønseth.

  Økokrimsjefen tror at kriminaliteten vil øke i omfang og ser ikke for seg at ressursbehovet vil avta ved årsskiftet. Likevel ser pengene ut til å stanse.

  – Bevillingen gjelder kun for inneværende budsjettår. Vi har fått beskjed om at midlene ikke vil bli videreført neste år. Derfor er det viktig for oss å styrke kapasiteten så fort som mulig, sier Lønseth, som forteller at det vil være «løpende dialog» om videreføring av midlene også neste år.

 • av NTB
  DEL
  Alpin-VM glapp for Narvik: Avholdes i Crans Montana
  Alpin-VM blir ikke avholdt i Narvik i 2027. Nå satses det mot 2029. Her fra junior-VM i 2020. Foto: Jan-Arne Pettersen / Arrangør Narvik 2020 / NTB

  Narvik kom til kort i kampen om å få arrangere alpin-VM i 2027. Mesterskapet skal avholdes i sveitsiske Crans Montana.

  Det ble klart under en avstemning i regi av Det internasjonale skiforbundet (FIS) onsdag kveld.

  Narvik var i tillegg til Soldeu i Andorra inne med sin første VM-søknad. Tidligere er det kun Åre i 2007 som er tildelt alpin-VM med sin første søknad. Crans Montana var av mange på forhånd sett på som den store favoritten til å få mesterskapet.

  De har vært involvert i tidligere søknader uten å gå til topps i kampen som VM-arrangør.

  VM i alpine grener har aldri foregått på norsk jord hvis man ser bort fra vinter-OL i 1952. Etter lekene ble det bestemt at det også hadde status som et VM. Hafjell og Kvitfjell har vært tidligere norske søkere uten å få gehør.

  Narviks ordfører Rune Edvardsen (Ap) har allerede uttalt til NRK at det vil bli søkt om mesterskapet i 2029 om det ikke gikk veien onsdag kveld.

  Det støtter skipresident Erik Røste og resten av skiforbundet.

  – Det ligger i kortene at det skal søkes på nytt, sa Røste til Fremover tidligere onsdag.

 • av NTB
  DEL
  En person omkom i trafikkulykke i Seljord

  En person omkom og tre ble lettere skadet i en trafikkulykke på E134 ved Brødlaus i Seljord onsdag ettermiddag.

  Sørøst politidistrikt meldte først at én person var alvorlig skadet og tre lettere skadet i ulykken. Senere ble det klart at den ene personen var svært kritisk skadet, mens en annen person var fraktet til sykehuset i Skien. Klokken 19.15 opplyste politiet at personen som var kritisk skadet, var bekreftet omkommet.

  Tre biler var involvert i ulykken, og en luftambulanse ble sendt til stedet.

  Veien er stengt på ulykkesstedetstedet, og det er skiltet omkjøring.

 • av NTB
  DEL
  Uavhengighetsleder dømt til livstid i India

  En tidligere militant forkjemper for Kashmirs uavhengighet ble i en indisk domstol onsdag dømt til livsvarig fengsel for terrorhandlinger.

  Mohammad Yasin Malik ga avkall på vold i 1994 for å drive fredelig kamp for frigjøring av Kashmir, som har vært delt mellom India og Pakistan siden 1947 og som begge gjør krav på i sin helhet.

  I forrige uke fant retten 56-åringen skyldig i terrorisme og finansiering av terrorhandlinger. Han har sittet i fengsel i en årrekke og har vært varetektsfengslet siden 2019.

 • av NTB
  DEL
  Flere mennesker drept i eksplosjoner i Afghanistan

  Eksplosjoner i den afghanske byen Mazar-e-Sharif skal ha drept minst ni, ifølge lokale myndigheter. Kort tid etter ble flere drept i en eksplosjon i Kabul.

  Eksplosjonene i Mazar-e-Sharif i den nordlige Balkh-provinsen såret også 15 mennesker, opplyser en talsmann for provinssjefen til nyhetsbyrået Reuters onsdag.

  Det var plassert sprengladninger i tre minibusser i politidistrikt 5 og 10 i byen, opplyser politiet til nyhetsbyrået DPA.

  – Alle ofrene er sivile kvinner og barn. Vi legger fortsatt inn skadde og prøver å redde livet deres, sa en kilde ved sykehuset til nyhetsbyrået.

  En annen eksplosjon rammet kort tid etter en moské i Kabul. Minst fem personer skal være drept og titalls såret.

  – En eksplosjon er rettet mot muslimer i Hazrat Zakarya-moskeen i Kabul, sier politiets talsperson Khalid Zadran.

  Minst 22 skadde er fraktet til et sykehus drevet av den italienske organisasjonen Emergency i Kabul. Fem var døde da de ankom sykehuset, opplyser organisasjonen.

 • av NTB
  DEL
  DN: Kygo har ordnet opp i skattetvist
  Kyrre Gørvell-Dahll, desidert mest kjent som Kygo, har fått ordnet opp i skattetrøbbelet som DN meldte om tidligere i uka. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

  Tidligere denne uken meldte DN at Skatteetaten hadde tatt pant i artisten Kygos hus og saksøkt ham for 15 millioner kroner. Nå skal saken være løst.

  Mandag ble skattetvisten kjent, og Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahlls talsperson sa da til Dagens Næringsliv at saken var en «misforståelse og forglemmelse».

  Nå er tvisten løst og Skatteetatens pant er bortfalt, ifølge oppdaterte eiendomsdokumenter DN henviser til onsdag.

  Avisa har ikke lykkes med å få tak i Kygos talsperson.

 • av NTB
  DEL
  Stor nedgang i antall tvangsreturer hittil i år
  Sist måned ble 154 personer tvangsreturnert fra Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Antall personer som ble tvangsreturnert fra Norge, falt fra 6.001 i fjorårets fire første måneder til 727 i samme periode i år – en nedgang på 88 prosent.

  Nedgangen forklares med at koronarestriksjonene på innreise til Norge fra EØS/Schengen ble fjernet 25. september i fjor, skriver Politiets utlendingsenhet i en pressemelding. I fjor var det rekordmange tvangsreturer, men mer enn ni av ti var bortvisninger som følge av koronarestriksjoner.

  Så langt i år har 179 personer som er ilagt en straffereaksjon, blitt uttransportert. Dette utgjør i overkant av 25 prosent av alle returnerte.

  366 av de returnerte i år ble bortvist, mens 233 ble utvist. 43 hadde fått avslag på asylsøknad, mens 85 ble etter Dublin-forordningen tvangsreturnert til et trygt land der de har oppholdstillatelse.

  I april ble 154 personer uttransportert. Seks av disse var mindreårige. Fem reiste med sine foresatte, mens ett barn reiste alene til sitt hjemland grunnet et bortvisningsvedtak.

 • av NTB
  DEL
  Norske lakseselskaper inngår forlik i USA

  Mowi, Lerøy, Salmar, Grieg Seafood og to andre norske lakseselskaper inngår et forlik i USA. Til sammen betaler de rundt 817 millioner kroner.

  Forliket kommer etter påstander om konkurransebegrensende adferd, ifølge E24. Selskapene ble saksøkt i 2019 for «ulovlig koordinering» i et amerikansk massesøksmål.

  Forliket er betinget av godkjennelse fra en domstol i Florida.

 • av NTB
  DEL
  Volkswagen inngår britisk forlik etter utslippsjuks
  Den såkalte dieselgate-saken begynte for alvor å rulle i 2015 da Volkswagen innrømmet å ha installert programvare i elleve millioner dieselkjøretøy verden rundt for å lure utslippstester og få bilene til å fremstå som mindre forurensende enn de egentlig er. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

  Tyske Volkswagen betaler ut 193 millioner pund til briter personer etter dieselgate-skandalen, der selskapet jukset med utslippstallene for bilene sine.

  Bilprodusenten er blitt saksøkt i en rekke land etter at det i 2015 ble kjent at selskapet hadde installert programvare i 11 millioner dieselbiler som førte til at bilene viste kunstig lave utslipp ved testing.

  Et gruppesøksmål ble i ettertid anlagt på vegne av rundt 91.000 personer i England og Wales, men Volkswagen har nå valgt å inngå forlik for å unngå en lang og potensielt kostbar rettssak.

  – Forliket innebærer ingen innrømmelser med hensyn til ansvar, årsakssammenheng eller tap fra noen av de tiltalte i gruppesøksmålet, heter det i en uttalelse fra den tyske bilprodusenten.

  Utbetalingene tilsvarer drøyt 2,3 milliarder kroner med dagens kurs.

 • av NTB
  DEL
  Kronprinsens ekspedisjon værfast på Grønland
  Deltakerne på ekspedisjonen slapper av i solsteiken midt på grønlandsisen. Uten vind kommer de seg ingen vei. Foto: Harald Dag Jølle / Handout UIT.no / NTB

  Etter å ha kommet seg 30 mil innover isen, er det nå bom stopp for kronprins Haakon, Vegard Ulvang og de andre deltagerne på en ekspedisjon over Grønland.

  – Vi kommer ingen vei. Og vi har et stykke igjen. Og værmeldingen det neste døgnet er ikke all verden, skriver ekspedisjonsleder og polarhistoriker Harald Dag Jølle i sin daglige oppdatering fra ekspedisjonen onsdag.

  Paradoksalt nok er det finvær som skaper problemer for ekspedisjonen. De bruker drager (kiter) og ski for å komme seg over isen, men plutselig har vinden stilnet.

  Ekspedisjonen øyner et lite håp om et vindblaff onsdag kveld, noe de i så fall ønsker å dra nytte av.

  Ekspedisjonen dro ut fra Ilulissat vest på Grønland 20. mai. Første mål er Dannebrog på andre siden av den gigantiske øya, en etappe de har beregnet tre uker på.

  Formålet med ekspedisjonen er å formidle kunnskap om arktisk natur, forskning og polarhistorie. På veien skal deltagerne også innom forskningsstasjonen Eastgrip, midt på grønlandsisen, hvor de skal levere snøprøver til klimaforskere.