Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Høyre og Rødt: Vil gi voldsutsatt lærer erstatning

  08. desember 2021 16:08
  Arnhild Aass Kristiansen og Birgitte Iversen

  Høyre og Rødt har i fellesskap gått sammen om et forslag om å gi den voldsutsatte læreren Clemens Saers 350 000 kroner i billighetserstatning.  De foreslår også at byrådet skal beklage overfor læreren hvordan han er behandlet av kommunen og prosessen siden han ble overfalt i klasserommet. 

  – Det synes vi Clemens Saers fortjener, og vi håper å behandle forslaget vårt på bystyremøtet 15. desember, sier Mehmet Kaan Inan (H). 

  Læreren Clemens Saers ble angrepet av en elev mens han underviste på Oslo Handelsgym i 2014. 

  Saken kan få flertall: De to partiene har fått tilslutning fra KrF, Frp og Senterpartiet. Folkeaksjonen nei til mer bompengers (FNB) gruppeleder Bjørn Revil sier til Aftenposten de også vil stemme for. FNB har allerede inne et lignende forslag om erstatning til læreren, som ennå ikke er kommet opp i bystyret fordi en venter på en avklaring fra byrådet. Saken kan nå bli avgjort på bystyremøtet neste onsdag. Det til tross for at byrådspartiene Ap, SV og MDG brukte sitt flertall til å utsette saken i finansutvalget onsdag.  Men Høyre sier de vil ta dette opp igjen i forretningsutvalget på mandag og de regner med flertall for en rask avgjørelse. For flertall trenger forslaget også støtte fra Venstre. Gruppeleder Hallstein Bjercke sier de ennå ikke har sett forslaget om billighetserstatning og derfor ikke har tatt stilling til det.

  – En beklagelse støtter vi selvsagt, skriver han i en SMS.

  Mehmet Inan (H) mener Clemens Saers fortjener billighetserstatning og en beklagelser
 • NTB
  6 min

  Tidligere justisminister Aud Inger Aure er død

  Tidligere justisminister Aud-Inger Aure er død. Her er hun fotografert i 1999. Foto: Lise Åserud, NTB

  Mangeårig KrF-politiker og justisminister i Bondevik I-regjeringen Aud Inger Aure er død, 80 år gammel.

  Aure døde denne uken, skriver Vårt Land.

  Aure ble innvalgt i Kristiansund bystyre for Kristelig Folkeparti. i 1979 og var byens ordfører fra 1995 til 1997.

  I 1997 fikk hun plass i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Som statsråd i Justis- og politidepartementet sto hun sentralt i praktiseringen av en mer liberal asylpolitikk.

  Aure satt i regjering til 1999.

 • NTB
  12 min

  Regjeringen vil forby smakstilsetninger for e-sigaretter

  Regjeringen vil stramme inn på regelverket for e-sigaretter. Illustrasjonsfoto: Erik Nylander/TT / NTB

  For å hindre at unge begynner med e-sigaretter vil regjeringen forby smakstilsetninger og innføre krav om standardisert innpakning.

  – Regjeringen er bekymret for økt bruk av e-sigaretter blant barn og unge. Det er ingen tvil om at bruk av e-sigaretter innebærer helserisiko, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

  Hun vil forby e-sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere med aroma samt separate beholdere med smakstilsetning ment for e-sigaretter. Med aroma menes klart merkbar lukt eller smak av annet enn tobakk.

  Regjeringen foreslår også blant annet en klargjøring av røykelovens virkeområde i lys av at det har kommet mange nye produkttyper på markedet.

 • NTB
  14 min

  Sluttoppgjøret til Blixtunnelen på Follobanen er utsatt

  Blixtunnelens ferdigattest er mangelfull mener Bane Nor. Samarbeidet med entreprenør AGJV har vært vanskelig.Foto: Terje Pedersen / NTB

  Bane Nor mener Blixtunnelens ferdigattest ikke oppfyller nødvendige kriterier. Samarbeidet med entreprenøren AGJV beskrives som vanskelig.

  Etter planen skulle entreprenøren Acciona Ghella JV (AGJV) legge frem et forslag til sluttoppgjør for tunnelkontrakten innen 24. mai i år. Dette har ikke skjedd fordi tunnelens ferdigattest er mangelfull.

  – Entreprenøren har trengt mer tid for å gjøre ferdig enkelte oppgaver relatert til to av milepælene som er fastsatt. Det er ikke gitt fristutsettelse, men vi er i tett dialog med entreprenøren, sier presseansvarlig i Bane Nor, Anne Kirkhusmo, til Byggeindustrien.

  Nylig la undersøkelsesgruppen i Bane Nor frem en intern granskingsrapport etter hendelsene som førte til stengingen av Follobanen i vinter. Der omtales samarbeidet med AGJV.

  – Undersøkelsesgruppen har gjennom intervjuer med involverte erfart at AGJV til tider kunne være en krevende samarbeidspartner, står det.

  Det står videre at AGJV under byggeprosessen ved flere anledninger har ignorert meldinger om kvalitetssvikt fra byggherre og at flere uenigheter fort ble juridiske.

 • Maria Möhring
  14:48

  Full togstans ved Ski stasjon

  Det er stengt for trafikk ved Ski togstasjon, melder Bane NOR på sine nettsider.

  Reisende må regne med forsinkelser og innstilte avganger.

  Toglinjer som påvirkes av signalfeilen, er:

  • R22: Oslo S – Mysen – Rakkestad

  • L2: Stabekk – Oslo S – Ski, Østfoldbanen L2

  • R 21, vestre linje: Oslo S – Moss

  • RE 20, vestre linje: Oslo S – Halden

  Stansen skal skyldes en signalfeil, men det er fortsatt uvisst hvor lang tid det vil ta å rette feilen.

 • NTB
  14:42

  Dette er matvarene som har steget mest i pris

  Prisen på fersk laks er opp 33,3 prosent sammenlignet med mai 2022. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Prisene på tomater og laks har skutt i været det siste året: Samtidig er prisoppgangen på usunne varer lavere. Enda dyrere blir det i juli, tror ekspert.

  Fredag kom fasiten fra Statistisk sentralbyrå. Prisene har økt 6,7 prosent de siste tolv månedene. De høye prisene på matvarer var med å dra prisveksten opp.

  Det siste året har matvareprisene blitt 13,2 prosent høyere. Det er den høyeste tolvmånedersendringen som er målt for matvarer siden tidlig på 80-tallet.

  Ifølge Handelsbanken er månedsendringene i matvareprisene de siste månedene unormalt høy. Fra april til mai gjorde prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer et hopp på 2,3 prosent.

  – Matvareprisene øker som regel ikke i mai, vanligvis pleier den å være tilnærmet null, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til NTB.

  Dagligvarebransjen har normalt to faste datoer hvor de justerer prisene for å dekke økte utgifter til leverandørene. Den ene er 1. februar og den andre 1. juli. I år ble imidlertid februar-økningen mer spredt utover våren.

  – Prisøkningen i juli pleier normalt å være på 3 prosent. I mai var månedsveksten 2,3 prosent, så vi ser for oss at veksten vil ta seg opp i juli, sier Midtgaard.

  Matvareprisene har økt 23,1 prosent det siste året, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.Foto: Berit Roald / NTB
 • NTB
  14:31

  NRK: Voldtektssiktet lege anmelder varsler

  Kommuneoverlegen i Frosta som er siktet for voldtekt mot mange pasienter, har anmeldt en av varslerne mot ham, melder NRK.

  Legens advokat skriver dette i et tilsvar til Helsetilsynet som NRK har fått tilgang til.

  Overfor kanalen bekrefter etterforskningsleder Eivind Guldseth i Trøndelag politidistrikt at de er kjent med anmeldelsen.

  – Jeg mener vi fikk den inn i mars eller april. Vi avventer til etterforskningen av legen er ferdig, før vi avgjør hva som skal gjøres med den, sier han.

  89 personer har så langt status som fornærmet i saken mot kommuneoverlegen. Politiet utvidet i slutten av mai siktelsen til å gjelde voldtekt i 24 av sakene.

  Legen fikk i slutten av januar i år sparken som kommuneoverlege i Frosta.

 • Maria Möhring
  14:21

  Terrengbrann på Romsås i Oslo

  Det brenner i et mindre område på Romsås i Oslo. Foto: Tipser

  Det brenner i terrenget i Ravnkollen ved Romsås i Oslo, melder politiet på Twitter.

  Brannvesenet har startet slukningsarbeidet, og brannhelikopter er på stedet.

  Vitner melder om stor røykutvikling, og at brannen er i ferd med å spre seg nedover bergveggen.

  Det skal være snakk om et område på ca 20 x 20 meter. Brannårsaken er foreløpig ikke kjent, ifølge politiet.

 • NTB
  14:10

  Varsler krav om «godt over ti millioner» etter stupeulykke

  Oslo kommune må betale erstatning til Geir Kåre Nyland etter en stupeulykke på Munch Brygge i 2021. Foto: Heiko Junge / NTB

  Advokat Christian Lundin varsler at det vil komme et stort erstatningskrav fra tidligere MMA-utøver Geir Kåre Nyland, som vant i retten mot Oslo kommune.

  – Det er snakk om godt over ti millioner kroner, og viser hvilket enormt tap Nyland er blitt påført, sier han til Avisa Oslo.

  Oslo tingrett kom fredag frem til at Oslo kommune er erstatningsansvarlige for skadene Nyland ble påført i en stupeulykke 30. mai 2021. I tillegg ble det kjent at kommunen må betale 781.250 kroner i saksomkostninger.

  Kravet vil ikke blir fremmet før det er blitt klart om kommunen anker dommen.

  Les mer om saken her.

 • Maria Möhring
  13:50

  NFF fjerner Freia-produkter fra Ullevaal stadion

  Norges Fotballforbund (NFF) stopper salget av Freias produkter i kioskene på Ullevaal stadion inntil videre.

  Det får VG opplyst av NFFs kommunikasjonssjef Yngve Haavik. Freia er eid av Mondelez, som har fått kritikk for å ha fortsatt produksjonen i Russland mens krigen i Ukraina pågår.

  Amerikanske Mondelez er et av selskapene ukrainske antikorrupsjonsmyndigheter mener at bidrar til inntekter i den russiske statskassen.

  – Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak Uefas beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier Haavik til VG.

  Han forteller at NFF kommer til å ha konstruktiv dialog med Freia fremover. Tidligere har flyselskapet SAS bestemt seg for å sette salget av Freia-produkter på vent.

  Fredag gikk også Toppfotball Kvinner ut med at interesseorganisasjonen pauser samarbeidet med Freia.

 • NTB
  13:50

  Ny elbilrekord på Oslo-veiene i mai

  En elbil kjører på E6 ved Manglerud i retning Oslo sentrum.Foto: Annika Byrde / NTB

  37,3 prosent av passeringene i bomringen i Oslo var med lette elbiler i mai. Aldri har elbilandelen vært høyere.

  – Det er opp fra 36,9 prosent i april og hele 5,5 prosentpoeng økning sammenlignet med mai i fjor, sier analyseansvarlig Stian Strøm Arnesen i bomselskapet Fjellinjen.

  I mai ble det registrert 34,2 millioner passeringer i Fjellinjens 83 bomstasjoner. Det er en nedgang på 1,5 prosent mot samme måned i fjor.

 • NTB
  13:49

  Stor regelendring i MGP – åpner for allerede utgitte hits

  Norges MGP-vinner 2023 Alessandra Mele på en prøve før Eurovision Song Contest i Liverpool tidligere i år. Foto: Heiko Junge / NTB

  Før Melodi Grand Prix i 2024 innfører NRK en stor regelendring. Nå skal alle låter som er utgitt etter 1. september 2023, kunne bli plukket ut til å være med.

  Regelendringen gjør at MGP-redaksjonen og eventuelle deltagere kan ha dialog om materiale som allerede er sluppet til publikum, skriver NRK i en pressemelding.

  – Hensikten er et større mulighetsvindu for flere gode låter og artister til MGP, skriver de.

  Pressemeldingen blir sendt ut i forbindelse med at påmeldingen til MGP 2024 er åpnet.

  Tidligere har bare låter som ikke har vært offentlig fremført, kunnet slippe gjennom det trange MGP-nåløyet. Fra i høst kan altså publikum allerede i september begynne spekulasjonene om hvilke artister og låter som vil delta.

  – Dette vil også gi fans mulighet til legge press på artister og MGP-redaksjonen med ønske om spesifikke låter og artister, skriver NRK.

  Regelendringen er i tråd med nye internasjonale regler som arrangøren av Eurovision Song Contest (ESC), EBU, har utformet.

  Låtene som blir valgt ut til å delta i neste års Melodi Grand Prix blir først offentliggjort i januar 2024.

 • NTB
  13:47

  Ny våpenhvile i ett døgn i Sudan

  Denne uken fortsatt kampene i Sudans hovedstad Khartoum. Fredag kunngjorde Saudi-Arabia, som megler i konflikten, en våpenhvile i 24 timer fra lørdag morgen. Foto: AP / NTB

  De stridende partene i Sudan er enige om våpenhvile i 24 timer fra lørdag morgen, opplyser Saudi-Arabia og USA.

  Våpenhvilen starter klokken 6 om morgenen lokal tid, opplyser Saudi-Arabias utenriksdepartement på Twitter. Landet er vertskap, og megler sammen med USA i den væpnede konflikten i Sudan.

  Siden midten av april har det pågått kamper mellom regjeringshæren i Sudan og den halvmilitære gruppen RSF (Rapid Support Forces).

  Ved utgangen av mai var mist 1800 drept i konflikten, ifølge Armed Conflict Location and Event Data Project. Over 5000 er såret.

 • NTB
  13:32

  Renten på studielånet øker

  Lånekassen setter opp renten fra 1. juli. Her er et bilde av administrerende direktør Kjetil Moen i Lånekassen. Foto: Lise Åserud / NTB

  Fra 1. juli øker renten på studielånet. Også fastrentene på studielån får en liten økning.

  Flytende rente på studielånet er i dag 3,532 prosent, men vil øke til 3,668 prosent.

  De aller fleste som betaler tilbake på studielånet sitt, har flytende rente. Dette gjelder 745.800 nordmenn, mens 19.100 har fastrente.

  De som ønsker å binde renten fra 1. juli, kan gjøre dette mellom 10. og 17. juli. Fastrentene som gjelder da, vil være 4,266 for tre år, 4,160 for fem år og 4,141 for ti års binding.

  – Vi så i hele fjor at svært få valgte å binde renten, og denne trenden fortsetter i år. Så langt i år har kun 360 kunder bedt om fastrenteavtale, sier produkteier for lån Magnus Lingscheid-Andersen i Lånekassen.

  Lånekassen har markedsstyrte renter som settes med utgangspunkt i snittet av de fem beste boliglånsrentene minus 0,15 prosentpoeng.

 • NTB
  13:31

  Barn påkjørt på Notodden

  Fredag ettermiddag meldte politiet om en påkjørsel av et barn i Storgata på Notodden. Skadeomfanget er ukjent.

  – Et barn er påkjørt og tilses av helsepersonell på stedet. Ukjent skadeomfang, men bevisst. Jobbes med å kartlegge hendelsesforløp, skriver politiet på Twitter.

  Politiet opplyser videre at ulykken skal ha skjedd i et fotgjengerfelt og at barnet fraktes til sykehus med ambulanse for sjekk.

 • NTB
  13:21

  Værfenomen sender kaffepriser til værs

  Prisen på kaffebønnen robusten har steget kraftig i år og har gjort et nytt hopp som følge av værfenomenet El Niño. Robusten utgjør rundt en fjerdedel av verdens kaffeproduksjon, men bare 2–5 prosent av kaffen som drikkes i Norge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

  Prisen på kaffe fra robustabønner har steget til det høyeste nivået på 15 år av frykt for at værfenomenet El Niño skal gå ut over avlingene.

  Siden årsskiftet har prisen på robusten – som brukes i pulverkaffe og espresso – økt med 50 prosent fordi leveransene ikke har klart å holde tritt med etterspørselen, skriver Bloomberg. Levekostnadskrisen mange opplever, har også ført til at en del av kaffeforbruket er vridd fra dyrere arabicabønner til rimeligere robusten.

  Robusten har høyere koffeininnhold enn arabica og utgjør rundt 25 prosent av verdens kaffeproduksjon. Bare 2–5 prosent av kaffen som drikkes i Norge brygges på robusten.

  USAs værvarsling har bekreftet at værfenomenet El Niño er tilbake, og at årets utgave kan bli kraftig. Normalt fører dette værfenomenet i Stillehavet til varmere og tørrere forhold i de viktigste vekstområdene for robustabønner, blant annet Vietnam og Indonesia.

  I London blir kontrakter for fremtidige robustaleveranser nå solgt for 2790 dollar pr. tonn, den høyeste prisen siden 2008, da disse kontraktene ble innført.

 • Celina Therese Ekholt
  13:07

  Coop stanser salget av engangsgriller

  Tiltaket gjelder midlertidig og i deler av landet av hensyn til den store skogbrannfaren.

  – Der lokalt brannvesen vurderer at skogbrannfaren er såpass høy at det også anbefales å stoppe salg av engangsgriller, vil Coop innføre midlertidig salgsstopp, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge i en pressemelding.

  Det var TV2 som først omtalte saken.

 • NTB
  13:03

  Hangarskipet USS Gerald R. Ford forlater Norge

  USS Gerald Ford på besøk i Oslo. Skipet som er verdens største hangarskip, lå i Bunnefjorden innerst i Oslofjorden under sitt besøk i hovedstaden.Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford forlater Norge etter to uker, opplyser Forsvaret.

  – Hæren, Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Forsvarets spesialstyrker har fått verdifull trening sammen med fartøyet, skriver Forsvaret i en pressemelding.

  Det var TV 2 som først meldte om saken.

  Krigsskipet lå flere dager i Oslofjorden og tiltrakk seg mange skuelystne for noen uker tilbake. Skipet seilte deretter mot Bergen og i retning Vesterålen-området.

  Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Yngve Odlo, mener besøket bidrar til å styrke norsk sikkerhet og å øke tryggheten for befolkningen.

  – Med krig i Europa er samholdet i Nato viktigere enn noen gang for å ivareta vår kollektive sikkerhet. Havnebesøk og samvirkeoperasjoner for hele forsvaret med hangarskipet er et tydelig tegn på dette samholdet, sier han i pressemeldingen.

  Hangarskipet har deltatt i flyøvelsen Arctic Challenge Exercise sammen med norske F-35 jagerfly. Rundt 150 jagerfly fra 14 forskjellige nasjoner har deltatt.

 • NTB
  12:50

  Skal diskutere Orderud-saken og Jan Helge Andersen

  Kamilla Silseth er leder av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Når Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker møtes 14.–16. juni, vil de diskutere både Orderud-saken og Jan Helge Andersen.

  – De største sakene våre arbeides det som regel med i flere møter. Det vil si at det for eksempel vil bli arbeid med Orderud-saken i møtet, men avgjørelse ligger et stykke frem i tid, sier leder for Gjenopptagelseskommisjonen, Kamilla Silseth til NTB.

  Per Orderud har i flere år jobbet for å få saken sin gjenopptatt. Han ble dømt for å ha drept foreldrene Kristian og Marie Orderud og søsteren Anne Orderud Paust. Orderuds daværende kone Veronica Orderud, hennes søster Kristin Kirkemo og nå avdøde Lars Grønnerød ble også dømt for drapene.

  – Det er heller ikke klart når det vil bli fattet avgjørelse vedrørende Andersen-saken, men det vil nok bli arbeidet med saken i møtet, fortsetter Silseth.

  Riksadvokaten begjærte 24. mars at Baneheia-saken skulle gjenopptas etter at Viggo Kristiansen ble frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. Jan Helge Andersen fastholder at han ikke er skyldig i dette drapet.

 • Wasim Riaz
  12:16

  Stortinget vurderer mindre vanning av gresset

  Det er vanningsrestriksjoner i Oslo kommune. Likevel ble det brukt spreder i forbindelse med vanning utenfor Oslo torsdag morgen. Foto: Andreas Bakke Foss

  Aftenposten kunne torsdag fortelle at offentlige organer som Gravplassetaten og Stortinget fremdeles vanner med spreder. Dette til tross for at Oslo kommune har innført forbud mot det.

  Stortinget vurderer nå tiltak for å redusere vanningen.

  – Vi er opptatt av å bidra til å redusere vanning slik kommunen anmoder om, og vi vil vurdere hensiktsmessige tiltak. Det betyr blant annet at vanning av gresset kan bli redusert i en periode.

  Det skriver avdelingssjef Terje Olsen i en e-post.

  – Vi vil gjøre løpende vurderinger. Så langt det er mulig vil vi gjennomføre tiltakene, slik at Stortingets planter og grøntanlegg fremstår representativt for publikum. Dette er ønskelig spesielt i sommersesongen med mange turister og besøkende som kommer for å se stortingsbygningen.