Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Høyre og Rødt: Vil gi voldsutsatt lærer erstatning
08. desember 2021 kl 16:08av Arnhild Aass Kristiansen og Birgitte Iversen
DEL

Høyre og Rødt har i fellesskap gått sammen om et forslag om å gi den voldsutsatte læreren Clemens Saers 350 000 kroner i billighetserstatning.  De foreslår også at byrådet skal beklage overfor læreren hvordan han er behandlet av kommunen og prosessen siden han ble overfalt i klasserommet. 

– Det synes vi Clemens Saers fortjener, og vi håper å behandle forslaget vårt på bystyremøtet 15. desember, sier Mehmet Kaan Inan (H). 

Læreren Clemens Saers ble angrepet av en elev mens han underviste på Oslo Handelsgym i 2014. 

Saken kan få flertall: De to partiene har fått tilslutning fra KrF, Frp og Senterpartiet. Folkeaksjonen nei til mer bompengers (FNB) gruppeleder Bjørn Revil sier til Aftenposten de også vil stemme for. FNB har allerede inne et lignende forslag om erstatning til læreren, som ennå ikke er kommet opp i bystyret fordi en venter på en avklaring fra byrådet. Saken kan nå bli avgjort på bystyremøtet neste onsdag. Det til tross for at byrådspartiene Ap, SV og MDG brukte sitt flertall til å utsette saken i finansutvalget onsdag.  Men Høyre sier de vil ta dette opp igjen i forretningsutvalget på mandag og de regner med flertall for en rask avgjørelse. For flertall trenger forslaget også støtte fra Venstre. Gruppeleder Hallstein Bjercke sier de ennå ikke har sett forslaget om billighetserstatning og derfor ikke har tatt stilling til det.

– En beklagelse støtter vi selvsagt, skriver han i en SMS.

Mehmet Inan (H) mener Clemens Saers fortjener billighetserstatning og en beklagelser
Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Justisministeren varsler evaluering av PST og politiet

  Det melder TV 2.

  Justisminister Emilie Enger Mehl understreker at saken er fersk, men sier at det vil bli en evaluering av både PST og politiet etter hendelsen.

  Mehl mener også det er viktig å se på hvilken rolle PST har hatt.

  – Jeg har tillit til at PST gjør en god jobb ut fra de ressursene og mulighetene de har. Og så er det viktig å se på hvilke virkemidler PST har, for det er strenge rettslige rammer for hva de kan foreta seg, noe det jo også skal være, sier Mehl til TV 2.

  Hun mener også det vil være naturlig å se på lovverket for å se om man bør foreta noen lovendringer.

 • av NTB
  DEL
  Styrtregn, lyn og torden på Østlandet
  Mandag er det fare for både styrtregn, lyn og torden på Østlandet. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Mandag ettermiddag ventes kraftige regnbyger, tordenvær og lyn på Østlandet. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

  Ifølge Yr strekker området med kraftige regnbyger seg fra Røros til sør for Oslo.

  – Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, skriver Yr på sine nettsider.

  Faren for styrtregn, lyn og torden øker ved 14-tiden mandag og vil avta ved 1-tiden natt til tirsdag.

 • av Torkjell Trædal
  DEL
  Mann funnet omkommet under leteaksjon

  Én mann ble mandag morgen funnet omkommet i en fjellside i Kvinnherad. I natt ble det satt i gang et redningsoppdrag etter at mannen ikke kom tilbake fra en fjelltur til avtalt tid.

  Mannen ble funnet rundt klokken 07.00. Han har sannsynligvis sklidd og falt ned, og vil trolig hentes ut av det krevende terrenget av helikopter senere mandag.

  Mannen skulle gå fra Malmangernuten til Melderski i Kvinnherad. Han var hjemmehørende i Bergen og de pårørende er varslet, opplyser politiet i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Ikke rettsmøte om varetekt for den terrorsiktede

  Politiets begjæring om varetektsfengsling for terrorsiktede Zaniar Matapour (43) blir avgjort i kontorforretning, opplyser Oslo tingrett.

  Den terrorsiktede norskiraneren har allerede varslet at han vil samtykke til politiets begjæring om varetektsfengsling. Retten har derfor kommet til at det ikke er nødvendig å behandle spørsmålet i et rettsmøte.

  Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha åpnet ild mot to utesteder og et gatekjøkken i Oslo sentrum natt til lørdag. To menn ble drept og over 20 skadet i skytingen. En av teoriene politiet jobber etter, er at skytingen var hatkriminalitet rettet mot homofile.

 • av NTB
  DEL
  Klaveness går glipp av fysisk møte med migrantarbeidere
  Fotballpresident Lise Klaveness ble hindret fra å reise til Qatar søndag. Mandag følger hun Uefas planlagte møter digitalt før hun setter seg på flyet. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

  Søndagens flytrøbbel gjør at Lise Klaveness ikke får med seg et planlagt møte med migrantarbeidere i Qatar. Hun skal følge mandagens sesjoner digitalt.

  Fotballpresidenten ble hindret på Gardermoen på grunn av problemer med dokumenter som skulle vært registrert digitalt.

  NTB har fått oversikt over møteaktiviteten i Qatars hovedstad Doha. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) skal blant annet møte det qatarske fotballforbundet, VM-komiteen, Fifa og en arbeidsgruppe som jobber for hotell- og servicenæringen.

  Senere er det også møte med representanter for migrantarbeidere. Klaveness ønsker å vise tilstedeværelse den siste dagen og reiser til Doha mandag ettermiddag.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer mandag

  Dette er blant de ventede hendelsene mandag 27. juni.

  • Fengslingsmøte for siktede etter Oslo-skyting. Ifølge politiet har siktede samtykket til at møtet skal foregå som såkalt kontorforretning.
  • De skeive organisasjonene inviterer til en felles solidaritetsmarkering på Rådhusplassen mandag klokka 19.30. Det vil bli musikalske innslag og taler.
  • I forkant av Nato-toppmøtet i Madrid denne uka holder Natos generalsekretær Jens Stoltenberg en pressekonferanse. Tirsdag til torsdag samles stats- og regjeringssjefer fra alliansens 30 medlemsland til toppmøte i den spanske hovedstaden.
  • Den europeiske sentralbanken holder mandag og tirsdag sitt årlige forum om utfordringer i pengepolitikken. Sjefen for den europeiske sentralbanken Christine Lagarde taler mandag klokka 20.30.
  • Første dag i Grand Slam-turneringen Wimbledon. Norske Casper Ruud er tredjeseedet og skal møte den spanske tennisveteranen Albert Ramos-Viñolas i 1. runde.

 • av NTB
  DEL
  Seks politifolk drept i Mexico

  Seks politifolk ble drept av antatte narkokarteller da patruljen deres falt i et bakhold i Nord-Mexico søndag morgen.

  Gjengen som overfalt patruljen, var utstyrt med ti hjemmelagde pansrede kjøretøy og tunge våpen.

  Ytterligere fire politifolk ble såret.

 • av NTB
  DEL
  Helseansatt oppsagt etter snoking i journaler

  En ansatt i Helse Bergen fikk i forrige uke sparken og ble politianmeldt for snoking i pasientjournaler, Dette kan ha pågått i flere år, ifølge Helse Bergen.

  I en avviksmelding sendt til Datatilsynet kommer det frem at journalsnokingen kan ha gå tilbake til 2019, skriver Bergensavisen.

  – Det ser ut til at vedkommende har slått opp i journaler over lengre tid, men det gjenstår å avklare nøyaktig tidsrom nærmere. Omfanget ser ut til å være betydelig, og saken er alvorlig, sier politifullmektig Nathalie Christensen i Vest politidistrikt. Politiet etterforsker saken som et brudd på helsepersonelloven.

 • av NTB
  DEL
  Flertall av finner vil ikke innfri tyrkiske krav

  Et klart flertall av finnene vil ikke at regjeringen skal inngå kompromisser for å innfri Tyrkias krav for å slippe landet inn i Nato, viser en meningsmåling. Tyrkia krever blant annet at Finland avslutter støtten til kurdiske organisasjoner og opphever forbud mot våpensalg i Tyrkia.

  Målingen i Helsingin Sanomat viser at 70 prosent av de spurte ikke vil at Finland skal endre lover eller gi etter på sine prinsipper for å tilfredsstille Tyrkia. 14 prosent er åpne for mer finsk fleksibilitet.

  Målingen, det 1000 personer er spurt, viser også at støtten til finsk Nato-medlemskap har steget til 79 prosent i juni, opp fra 73 prosent i mai.

 • av NTB
  DEL
  DNB tapte milliardsøksmål

  DNB har tapt en skattesak om rentefradrag i milliardklassen knyttet til to filialer i utlandet.

  Skatteetaten mener banken urettmessig har ført fradrag for renter på interne fordringer knyttet til filialene i New York og Cayman Islands. Dermed ble bankens inntekter justert, noe som ga en ekstra skatteregning på 1,7 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

  Banken gikk til sak, men Oslo tingrett mener skattevedtaket er riktig. DNB vil anke og tror de vil vinne fram i en ankesak.

 • av NTB
  DEL
  Anklager Litauen for å holde tilbake migranter

  I en ny rapport anklager Amnesty Litauen for vilkårlig å holde tilbake migranter og torturere og trakassere dem.

  Ifølge Amnesty er tusener av mennesker holdt tilbake av litauiske myndigheter på vilkårlig vis og i fasiliteter som ligner militærleirer.

  Menneskerettighetsorganisasjonen har snakket med flere titalls migranter fra Kamerun, Kongo, Irak, Nigeria, Syria og Sri Lanka som sier at de er blitt tilbakeholdt ulovlig i Medininkai-leiren like ved grensa til Belarus.

  De forteller at de er blitt skitnet til og har fått bank av vokterne i sentrene, og at de blir sjikanert på grunn av sin etniske bakgrunn, ifølge Amnesty.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne overfalt av sokkesniffer

  En kvinne på Eidsvoll ble søndag kveld dyttet i bakken av en ung mann, som tok skoene og sokkene hennes og luktet på sokkene, opplyser politiet.

  Politiet fikk melding om den noe uvanlige hendelsen ved 19-tiden søndag, skriver Romerikes Blad.

  – En kvinne i 40-årene ble kontaktet av en ung mann. Denne mannen spurte om å få lukte på sokkene hennes, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt.

  Kvinnen kom ikke fysisk til skade. Den unge mannen skal så ha løpt fra stedet. Politiet har søkt etter ham i området, men uten hell.

 • av NTB
  DEL
  Minst 123 avlyste flyvninger mandag
  Widerøe er hardt rammet av flyteknikerkonflikten og innstiller over 100 avganger mandag. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Allerede før flytrafikken startet mandag, var det meldt inn 123 kanselleringer, skriver VG.

  Natt til søndag ble konflikten mellom NHO og Luftfart og Norsk Flyteknikerorganisasjon trappet opp med lockout, og 450 flyteknikere får ikke gå på jobb.

  Ifølge opplysninger VG har samlet inn, ble 199 avganger innstilt søndag. Natt til mandag var det allerede meldt inn 123 innstilte flyvninger på mandag. Widerøe alene har kansellert 104 flyvninger.

  – Vi prøver så godt det lar seg gjøre å gjennomføre flyvninger både mellom strekninger som for eksempel Bergen og Tromsø, men også utenlandsflyvninger, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli søndag kveld.

  SAS har foreløpig innstilt 17 flyvninger mandag, sju innenriks og ti utenriks, men selskapet sier dette ikke skyldes lockouten. Norwegian har innstilt to innenriksavganger.

 • av NTB
  DEL
  Muslimske nettverk fordømmer angrep
  Flere muslimske nettverk fordømmer masseskytingen i Oslo, der to mennesker ble drept natt til lørdag. Organisasjonene frykter også at reaksjonene etter angrepet kan føre til økt fiendtlighet overfor muslimer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Flere muslimske nettverk gir uttrykk for sorg og fordømmelse etter masseskytingen der to personer ble drept i Oslo.

  Styreleder Senaid Kobilica i Muslimsk Dialognettverk skriver på sin Facebook-side at han er i sjokk, og beskriver angrepet som «grusomt», skriver Aftenposten.

  «Jeg fordømmer på det sterkeste dagens drap og angrep på våre uskyldige medborgere i Oslo. Et angrep mot én er et angrep mot alle. Mine tanker går til ofrene og deres pårørende».

  Islamsk Råd Norge skriver på Facebook at de «tar totalavstand fra drap på uskyldige menneskeliv».

  Lederen for Islamsk Råd, Abdirahman Diriye, sier til TV 2 at han frykter økt hat mot muslimer.

  – Vi ble fortvilet da gjerningspersonen så raskt ble koblet til religionen islam, fordi handlingene hans er uislamske og vi faktisk ikke vet noe om hans religiøsitet, sier Diriye. Han ber folk være varsomme med å kalle angrepet islamistisk motivert terror fram til politiet har kartlagt motivet bedre.

  Fahad Qureshi, som leder Islam Net, sier handlinger som masseskytingen i Oslo ikke har noen rot i islam.

  – Det er uakseptabelt å ta livet av andre mennesker. Uavhengig av om de er homofile eller heterofile, sier han til Aftenposten.

 • av NTB
  DEL
  Tyrefekterarena raste sammen i Colombia – fire døde

  Fire personer omkom og opptil 500 ble skadet da tribunen kollapset under en tyrefekting i byen El Espinal i Colombia.

  Videoer viser hvordan panikk bryter ut på stadion. Flere okser skal ha rømt ut i gatene og ført til ytterligere kaos, melder TV-kanalen RCN ifølge Aftonbladet. En hel tre-etasjers del av tretribunen fylt med tilskuere kollapset.

  Avisa El Tiempo skriver at fire personer har mistet livet og opptil 500 er skadet. Til sammen 30 mennesker er alvorlig skadet, opplyser tjenestepersoner.

  – For øyeblikket er det fire døde – to kvinner, en mann og et barn, sa guvernøren i området til en lokalradio.

  Tyrefektingen ble holdt som en del av San Juan og San Pedro-festivalen.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Elden: Terrorsiktede og Bhatti var naboer
  John Christian Elden sier at Arfan Bhatti (t.h.) og terrorsiktede Zaniar Matapour har vært naboer. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Flere medier har skrevet at terrorsiktede Zaniar Matapour har koblinger til den kjente islamisten Arfan Bhatti.

  Overfor TV 2 bekrefter Matapours forsvarer John Christian Elden at de to har vært naboer.

  – Jeg har forstått av PST sin pressekonferanse at de mener min klient satt i samme bil som Bhatti en gang i april måned, og at de setter dette i sammenheng med en protest mot Sians koranbrenning. Jeg ser ikke bort fra det, da de tidligere er naboer. Min klient ble hverken anmeldt eller arrestert under bilturen så langt jeg er orientert om, skriver han til kanalen.

 • av Jenny Førland
  DEL
  Dagbladet: Terrorsiktet flyttet til Oslo fengsel

  Terror- og drapssiktede Zaniar Matapour (43) ble i ettermiddag flyttet fra politiarresten til fengsel.

  Det opplyser forsvarer, John Christian Elden, til Dagbladet.

  Den siktede 43-åringen og politiet er hittil ikke blitt enige om hvordan avhørene skal foregå:

  Den siktede lar seg fremdeles ikke avhøre av politiet.

 • av NTB
  DEL
  Flykonflikten gjør at pasienter kan gå glipp av kreftmedisin
  Pasienter i Nord-Norge risikerer å ikke komme seg til behandling som følge av flykonflikten. På bildet er sykehuset i Hammerfest. Foto: Tor Even Mathisen / NTB

  Mange pasienter risikerer å gå glipp av medisiner og behandlingstimer som følge av flykonflikten. Verst er det for pasientene i Nord-Norge.

  I Sør-Norge kan noen av medisinene fraktes med bil, men i nord er avstandene for store.

  Mange pasienter kommer seg heller ikke til behandling som følge av flytekniker-streiken.

  – Mandag morgen er det bestilt 86 flyreiser med Widerøe til sykehus i Finnmark som ikke kan gjennomføres, sier medisinsk ansvarlig Harald Sunde ved Finnmarkssykehuset.

  Han sier at de vil forsøke å frakte noen av pasientene med bil, men at det ikke er forsvarlig for alle.

 • av NTB
  DEL
  Dansk avis: Skal ha lekket statshemmeligheter
  Tidligere etterretningssjef i Danmark, Lars Findsen, skal ha snakket med journalister, familiemedlemmer og en kollega om statshemmeligheter, ifølge avisen Berlingske. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix / NTB

  En tidligere etterretningssjef, Lars Findsen, i Danmark skal ha snakket med journalister, sin mor, bror, kjæreste og en kollega om statshemmeligheter, ifølge avisen.

  Berlingske har undersøkt prosessen rundt Lars Findsen i en lengre periode, skriver de. De har lest dokumenter om saken og snakket med over 40 personer som på ulike nivå skal ha innsikt i saken.

 • av Ingrid Hjellbakk Kvamstø, BT.no
  DEL
  Widerøe vil ikke lenger booke om ved innstillinger
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Catharina Solli, kommunikasjonssjef i Widerøe, sier søndag kveld til Bergens Tidende at Widerøe-kunder nå kun har rett på refusjon av flybilletten.

  – Vi har ikke lenger anledning til å ombooke, tilby alternativ transport, måltid og overnatting, sier hun.

  Det betyr at reisende som får flyreisen innstilt, selv må finne et nytt reisealternativ og betale for kost og losji i mellomtiden.

  Endringen fra Widerøes vanlige vilkår trådte i kraft lørdag og gjelder samtlige Widerøe-reiser.

  – Det har ikke betydning om du er på vei fra eller til hjembyen din. Det du har krav på er refusjon av billetten, og det er det slik situasjonen er nå, sier hun.

  Ifølge Solli står Widerøe i en ekstraordinær situasjon med mange fly på bakken, som gjør at de ikke lenger har mulighet til å ombooke.

  Hun peker på at streik ikke kan sammenliknes med kanselleringer under en normal situasjon.

  – På en normal dag kan et fly bli innstilt av uvisse årsaker. Da vil passasjeren bli informert, få booket om eller få refundert billetten. Slik situasjonen er nå har vi ikke anledning til å booke om til en senere avgang, ettersom vi ikke vet når flyene vil begynne å gå på normal måte igjen, sier hun.

  – Dette er utrolig leit på vegne av mange av våre passasjerer. Slik er hverdagen med den pågående situasjonen mellom NHO og NFO, legger hun til.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.