Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politimann drepte kolleger på Sri Lanka
25. desember 2021 kl 09:32av NTB
DEL
En politimann inspiserer kulehull i en bil etter skytingen på en politistasjon på Sri Lanka 1. juledag.
En politimann inspiserer kulehull i en bil etter skytingen på en politistasjon på Sri Lanka 1. juledag. Foto: Achala Pussalla / AP / NTB

Fire politibetjenter ble drept og tre andre såret da en politimann skjøt dem inne på en politistasjon på Sri Lanka fredag kveld, opplyser politiet.

Skytingen skjedde i den lille byen Thirukkovil på østkysten av Sri Lanka, i det som var krigssonen under borgerkrigen som tok slutt i 2009. Området har stort sett vært fredelig siden da.

Politisjefen på stasjonen er blant de sårede som ble fraktet til sykehus.

Politibetjenten som skjøt, er pågrepet etter at han overga seg på en nærliggende politistasjon der han ga fra seg to automatvåpen og ammunisjon, opplyser polititalsmann Nihal Thalduwa.

Motivet for handlingen var lørdag ukjent. Thalduwa opplyser at saken er under etterforskning.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Russiske og britiske forsvarsministre skal møtes

  Den russiske forsvarsministeren har akseptert en invitasjon fra sin britiske kollega om å møtes for å drøfte situasjonen i Ukraina.

  Forsvarsminister Ben Wallace inviterte sin russiske kollega Sergej Sjojgu til London for å drøfte aktuelle sikkerhetsspørsmål, blant annet Ukraina.

  Sjojgu ber i stedet om at møtet holdes i Moskva, siden de forrige bilaterale samtalene i 2013 fant sted i London.

  En talsmann for det britiske forsvarsdepartementet sier at de vil gjøre alt de kan for å stabilisere situasjonen i Ukraina, og at de er i kommunikasjon med den russiske regjeringen.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Støre skal snakke med Det hvite hus om Ukraina

  Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til USA for å lede FNs sikkerhetsråd. Norge har nemlig presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar.

  Under besøket vil han også treffe USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

  - Bekymringen over situasjonen rundt Ukraina vil stå sentralt, sier Støre til Aftenposten. - Det er positivt at USA konsulterer allierte tett. Fra amerikansk side er man interessert i vår erfaring fra nordområdene og vår vurdering av forholdet til og samarbeid med Russland. Det deler vi gjerne.

  Støre skal lede to debatter i Sikkerhetsrådet, den 25. og 26. januar.

 • av NTB
  DEL
  Håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at møtene ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Foto: Heiko Junge / NTB
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at møtene ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Foto: Heiko Junge / NTB

  Talibans første offisielle møter med Vesten i Oslo vil bidra til å gjøre om krigsatmosfæren til en fredssituasjon, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid.

  – Det islamske emiratet har tatt skritt for å imøtekomme kravene fra den vestlige verden, og ved hjelp av diplomati håper vi å styrke våre forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt, sier Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

  I intervjuet i Kabul sier han at Taliban ønsker «å forvandle krigsatmosfæren til en fredelig situasjon».

  Ingen land har ennå anerkjent Taliban-styret, som var notorisk for grove brudd på menneskerettighetene da de siste hadde makten i Afghanistan.

  De planlagte samtalene mellom Taliban og vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp finner sted i Oslo fra søndag.

  Delegasjonen under ledelse av utenriksminister Amir Khan Muttaqi, som reiser fra Kabul lørdag, skal møte representanter for Norge og flere andre land, blant dem USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia i Oslo.

  Det er ventet at delegasjonen også skal møte afghanere fra sivilsamfunnet, inkludert kvinneledere og journalister.

 • av NTB
  DEL
  Benekter angrep på fengsel i Jemen
  En mann hjelpes ut etter flyangrepet i Hodeida i Jemen. Foto: Ansar Allah Media Office via AP / NTB
  En mann hjelpes ut etter flyangrepet i Hodeida i Jemen. Foto: Ansar Allah Media Office via AP / NTB

  Den saudiledede koalisjonen benekter at den står bak et flyangrep på et fengsel i Jemen som skal ha kostet minst 70 mennesker livet.

  Påstander fra houthi-militsens side om at koalisjonen ga ordre om angrepet, er grunnløse, sier koalisjonens talsmann Turki al-Maliki.

  Flyangrepet på fengselet i Saada i Nord-Jemen fredag fant sted samtidig med et flyangrep på Hodeida som kostet tre barn livet og slo ut internett i landet.

  Bygningene som huset fengselet, ble lagt i grus, og redningsmannskaper gravde etter overlevende og døde med sine bare hender.

  Åtte hjelpeorganisasjoner, blant dem Leger Uten Grenser, sier at fengselsbygningen ble brukt til å huse migranter, og at mange av de drepte var migranter, inkludert kvinner og barn.

  – Sykehusene er nå overfylt og kan ikke ta imot flere. Det er fortsatt mange ofre på stedet som ble angrepet av fly, mange savnede, sier lederen for MSFs virksomhet i landet, Ahmed Mahat.

 • av NTB
  DEL
  Økt skredfare i nord fra lørdag kveld
  Store mengder regn, vind og relativt høye temperaturer fører til økt fare for skred fra Salten til Tromsø. Skredene kan føre til redusert framkommelighet på veiene. 
Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  Store mengder regn, vind og relativt høye temperaturer fører til økt fare for skred fra Salten til Tromsø. Skredene kan føre til redusert framkommelighet på veiene. Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

  Det er ventet flere jord-, sørpe- og flomskred i deler av Nordland og Troms fra lørdag kveld. NVE har oppjustert faregraden til oransje nivå.

  Store mengder regn, vind og relativt høye temperaturer fører til økt fare for skred fra Salten til Tromsø. Skredene kan føre til redusert framkommelighet på vei og med jernbane, opplyser varsom.no. Utsatt bebyggelse kan også bli berørt.

  Det er ventet vind opp mot full storm i landets to nordligste fylker fram mot mandag. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for sterke vindkast.

  – Det går først opp til gult nivå lørdag kveld, før vinden avtar litt på dagen søndag. Men søndag kveld tar det seg kraftig opp, først i Nordland og deretter i Troms og Finnmark. Da kan det blåse liten til full storm, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill til NTB.

 • av NTB
  DEL
  35 okser døde i fjøsbrann i Alta

  Et fjøs i Raipas i Alta brant ned lørdag formiddag. Ingen mennesker har kommet til skade, alle de 35 oksene som var i bygningen er døde.

  – Slukningsarbeidet er utfordrende på grunn av mye vind, og fjøset med 35 okser og 12 høns var umulig å berge, sier innsatsleder Stian Johnsen hos politiet i Alta til NRK.

  – Brannvesenet fant raskt ut at det var umulig å redde fjøset. Faren for spredning gjorde at de måtte sikre de omliggende bygningene, sier Johnsen.

  Operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen opplyser til iFinnmark at siden det er snakk om produksjonsdyr, er både veterinær og Mattilsynet koblet inn i saken.

  Politiet rykket ut til brannen rett før klokken 7 lørdag morgen. Minst seks personer er evakuert fra hovedbygningen ved fjøset.

 • av NTB
  DEL
  Tre fly til Tonga med nødhjelp
  Vulkansk aske feies bort fra rullebanen på flyplassen i Tongas hovedstad Nukuʻalofa mens et australsk fly losses i bakgrunnen. Foto: LACW Emma Schwenke / Australia Defence Force via AP / NTB
  Vulkansk aske feies bort fra rullebanen på flyplassen i Tongas hovedstad Nukuʻalofa mens et australsk fly losses i bakgrunnen. Foto: LACW Emma Schwenke / Australia Defence Force via AP / NTB

  Tre australske fly med mat, vann, medisinsk utstyr og kommunikasjonsutstyr landet lørdag på flyplassen på Tonga etter det voldsomme vulkanutbruddet sist helg.

  Det første flyet med hjelp kom til øya først torsdag etter at lokalbefolkningen hadde feid bort et tykt askelag fra rullebanen for hånd.

  Siden er det kommet fly også fra New Zealand og Japan, og amerikanske og britiske skip er på vei, mens et australsk marinefartøy kommer med helikoptre og et feltsykehus.

  Tongas myndigheter sier at drikkevann er høyest prioritert, ettersom aske og saltvann har forurenset landets vannkilder.

  I en oppdatering fra myndighetene heter det at 84 prosent av landets 105.000 innbyggere er direkte berørt av utbruddet og den påfølgende tsunamien.

  For å holde koronaviruset ute av det hittil covid-frie landet må all overføring av nødhjelp skje uten fysisk kontakt.

  All nødhjelp blir losset fra flyene av mannskapet og satt på rullebanen, og deretter plassert i tre dagers karantene av de lokale myndighetene. Skip skal losses med kran uten at mannskapet får gå i land.

 • av NTB
  DEL
  Tre til legevakt etter brann i Kristiansand

  Agder politidistrikt mener å ha kartlagt alle som var i leiligheten som brant i Kristiansand lørdag morgen.

  – Vi fikk inn en vitneobservasjon om at fire personer hadde forlatt leiligheten gjennom et vindu. I etterkant kom vi i kontakt med tre personer, som kan knyttes til brannstedet, i en leilighet i nærheten, sier operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til NTB.

  Det fremstår som avklart at det var kun de tre som var til stede i leiligheten, og det søkes ikke etter en fjerde person, skriver politiet på Twitter.

  – De tre fremstår som uskadd, men ble tatt til legevakten for undersøkelse, sier Odde.

  Politiet meldte om brannen klokken 7.13 lørdag morgen. Brannen spredte seg innover i bygget som inneholder en butikk og flere leiligheter.

  Ved 8-tiden var brannvesenet i ferd med å få kontroll på brannen. Det var ikke fare for spredning til andre bygninger, skriver Fædrelandsvennen.

  Brannårsaken er så langt ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Nekter Estland å sende våpen til Ukraina

  Tyskland nekter Estland å sende tyskproduserte våpen til Ukraina, men vil selv sende et fullt utstyrt feltsykehus til landet.

  Tyskland har allerede sendt medisinsk utstyr til Ukraina, og alvorlige sårede ukrainske soldater får behandling på tyske militærsykehus, opplyser forsvarsminister Christine Lambrecht.

  – Vi står sammen med Ukraina og må gjøre alt vi kan for å tone ned situasjonen, sa hun.

  Men i tråd med tysk tradisjon vil ikke Tyskland sende våpen til Ukraina, og vil derfor heller ikke gjøre som USA og godkjenne at våpen sendes til landet fra de baltiske landene.

  Ifølge Wall Street Journal ønsket Estland å sende tyskproduserte feltkanoner til Ukraina. USA godkjente tidligere denne uka at Litauen, Latvia og Estland kan sende amerikanskproduserte våpen til Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Ingen avgjørelse om ny sentralbanksjef denne uken
  Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er avgjørelsen om hvem som skal bli ny sentralbanksjef ennå langt fra avgjort. Han har bedt embetsverket bruke den tiden de behøver på å komme med sin innstilling.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er avgjørelsen om hvem som skal bli ny sentralbanksjef ennå langt fra avgjort. Han har bedt embetsverket bruke den tiden de behøver på å komme med sin innstilling. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til Dagbladet at han ikke vil forhaste seg når det gjelder å utnevne ny sentralbanksjef.

  Heller ikke denne uken kommer regjeringen til å utnevne en ny sentralbanksjef, får Dagbladet bekreftet.

  Neste mulighet blir dermed fredag neste uke.

  – Jeg har sagt til embetsverket som styrer denne prosessen at de skal bruke den tiden de behøver, og gjennomføre ansettelsesprosessen på en god og grundig måte. Så skal jeg se på den innstillingen de kommer med, og til slutt ha siste ordet, sier Vedum.

  Etter at embetsverket i Finansdepartementet har kommet med sin innstilling havner den på pulten til Vedum til endelig beslutning.

  I en undersøkelse Kantar gjorde for TV 2 tidligere denne måneden svarte to av tre nordmenn at de ville ha visesentralbanksjef Ida Wolden Bache som ny sentralbanksjef framfor Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Samtidig skal flere Nato-land, deriblant Tyskland og USA, ha presset på for å få Stoltenberg til å ta en ny periode som leder, noe han ifølge VG avviste for få måneder siden.

 • av NTB
  DEL
  Forsvarsministermøte om Ukraina

  Den russiske forsvarsministeren har akseptert en invitasjon fra sin britiske kollega om å møtes for å drøfte situasjonen i Ukraina.

  Forsvarsminister Ben Wallace inviterte sin russiske kollega Sergej Sjojgu til London for å drøfte aktuelle sikkerhetsspørsmål, blant annet Ukraina.

  Sjojgu ber i stedet om at møtet holdes i Moskva, siden de forrige bilaterale samtalene i 2013 fant sted i London.

  En talsmann for det britiske forsvarsdepartementet sier at de vil gjøre alt de kan for å stabilisere situasjonen i Ukraina, og at de er i kommunikasjon med den russiske regjeringen.

 • av NTB
  DEL
  Fjøs brenner i Alta. 35 okser innestengt.

  Det brenner i et fjøs i Raipas i Alta. Det skal ikke være personer i bygget, men 35 dyr er stengt inne.

  Politiet rykket ut rett før klokka 7 lørdag morgen, skriver Finnmark politidistrikt på Twitter.

  – Det er full fyr. Brannvesenet har ikke kontroll, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til VG.

  Ifølge iFinnmark skal det befinne seg 35 okser i bygningen.

  Minst seks personer er evakuert fra hovedbygningen ved fjøset. Operasjonslederen opplyser til avisa at det er en viss spredningsfare til nærliggende bygg.

  Brannvesenet jobber med å slukke brannen.

 • av NTB
  DEL
  Regn førte til flomskader i Machu Picchu

  Kraftig regn i byen Aguas Calientes, som ligger like ved Perus største turistattraksjon med samme navn, vasket vekk jernbanelinjer og broer fredag.

  Elven Alccamayo gikk over sine bredder og førte problemer for togtrafikken, ifølge delstatsmyndighetene i Cusco. Trafikken er innstilt inntil videre.

  Hus nær elven ble oversvømt, og minst en person ble skadd og en annen er savnet, opplyser sivilforsvaret.

  Om lag 447.800 personer besøkte inkabyen Machu Picchu i fjor. Besøkstallet var kraftig redusert på grunn av koronapandemien. Tidligere år har 1,5 millioner turister tatt turen.

  Perus økonomi svekket seg i 2020 og var i tilbakegang fram til juni i fjor, og turistsektoren var hardest rammet.

 • av NTB
  DEL
  Ti pågrepet etter slagsmål i storkiosk i Oslo

  Politiet i Oslo har pågrepet ti personer etter at det natt til lørdag brøt ut slagsmål inne i en storkiosk på Grønland. En person har fått kuttskader.

  Hendelsen fant sted inne på en Deli de Luca-kiosk på Grønland i Oslo. Politiet meldte første gang om slagsmålet klokken 02.50 natt til lørdag.

  Situasjonen kom raskt under kontroll, og politiet opplyser klokken 03.46 at ti personer er pågrepet etter hendelsen. De involverte skal være unge personer.

  En av de involverte har et lite kutt i hånden og skal ikke være alvorlig skadd. Politiet har beslaglagt flere gjenstander fra de involverte.

  Politiet har avhørt vitner og jobber med å sikre videoopptak av hendelsen.

  Rask respons fra politipatruljene var med på å forhindre at situasjonen eskalerte, skriver politiet i Oslo på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  To politibetjenter skutt i New York – en drept
  To politibetjenter ble skutt i Harlem i New York. Foto: Jennifer Peltz / AP / NTB
  To politibetjenter ble skutt i Harlem i New York. Foto: Jennifer Peltz / AP / NTB
  Betjenter fra politietaten NYPD etterforsker åstedet i Harlem. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB
  Betjenter fra politietaten NYPD etterforsker åstedet i Harlem. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB

  En politibetjent er skutt og drept og en annen er kritisk skadd i New York. De to rykket ut til voldsepisode i en bolig i nabolaget Harlem fredag kveld.

  En mistenkt person ble også drept i skuddvekslingen, opplyser en polititjenestemann til nyhetsbyrået AP.

  Politiet fikk melding klokken 17 fra en mor som trengte hjelp med sin sønn. Tre betjenter rykket ut til leiligheten i Harlem og snakket med moren.

  Da to av betjentene gikk inn i et annet rom for å snakke med sønnen, ble det løsnet skudd, opplyser politikilden.

  Politibetjenten som døde, var 22 år gammel og hadde vært i jobben siden november 2020. Den skadde betjenten er 27 år og har jobbet i NYPD i fire år.

  New Yorks ordfører Eric Adams var på sykehuset hvor betjentene ble fraktet etter skytingen og ble oppdatert om hendelsen, melder han på Twitter.

  – Dette er ikke bare et angrep på tre modige betjenter. Det er et angrep på byen New York, sa Adams, som er tidligere politibetjent, på en pressekonferanse, melder Reuters.

  Det er tredje gang på fire dager at betjenter er blitt skutt på i New York. Sist gang en politibetjent ble skutt og drept i byen var i september 2019.

 • av NTB
  DEL
  Politipatrulje forbikjørt av snøscooter

  Da en politipatrulje i Balsfjord i Troms ble forbikjørt av en snøscooter på en vei i nærheten av Storsteinnes, ante de uråd.

  Politipatruljen fulgte deretter scootersporene til et hus hvor de traff på den mistenkte føreren, skriver Troms politidistrikt på Twitter natt til lørdag.

  Ikke overraskende viste det seg at mannen var alkoholpåvirket, og han ble derfor pågrepet og fremstilt for å ta blodprøve.

 • av NTB
  DEL
  Politico: Trump utformet ordre om å beslaglegge valgautomater
  I et utkast skrevet uker etter valgnederlaget, tok Donald Trump til orde for at forsvarsdepartementet skulle beslaglegge valgautomater. Arkivfoto: Ben Gray / AP / NTB
  I et utkast skrevet uker etter valgnederlaget, tok Donald Trump til orde for at forsvarsdepartementet skulle beslaglegge valgautomater. Arkivfoto: Ben Gray / AP / NTB

  Tidligere president Donald Trump laget utkast til en ordre til Pentagon om å beslaglegge valgautomater etter nederlaget i valget i 2020, skriver nettstedet Politico.

  Utkastet er skrevet få uker etter valgnederlaget og er frigitt av USAs nasjonalarkiv i forbindelse med granskingen av stormingen av kongressbygningen for ett år siden.

  Dokumentet fremhever de ekstreme tiltakene Trump vurderte for å beholde makten mot flertallet av velgernes vilje, skriver Politico. Politikknettstedet har fått tilgang til et dokument og et utkast til en ordre kalt «Remarks on National Healing».

  Les hele saken her

 • av NTB
  DEL
  Karnevalsparader utsettes i Brasil
  Starten av karnevalsfestlighetene i Rio de Janeiro og São Paulo utsettes til 21. april på grunn av de høye smittetallene i Brasil. Arkivfoto: Leo Correa / AP / NTB
  Starten av karnevalsfestlighetene i Rio de Janeiro og São Paulo utsettes til 21. april på grunn av de høye smittetallene i Brasil. Arkivfoto: Leo Correa / AP / NTB

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv».

 • av NTB
  DEL
  UDI utviser eritreere etter asyljuks

  Etter å ha fått pålegg om å granske asylsøknaden til 150 eritreere nærmere, har UDI utvist fire og tilbakekalt oppholdstillatelsen til 13 personer.

  Siden høsten 2019 har Utlendingsdirektoratet (UDI) gransket asylsakene til 150 eritreere som har flyktet til Norge, søkt beskyttelse og fått opphold i landet, skriver Vårt Land.

  Pålegget om granskningen kom som en instruks fra Justisdepartementet (JD) og daværende justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

  Bakgrunnen var en reportasje i NRK om et arrangement i Oslo der både en høytstående person fra eritreiske myndigheter og eritreiske flyktninger skal ha vært til stede.

  – UDI valgte 100 tilfeldige saker og 50 saker der vi hadde fått tips eller satt på informasjon om at det var gitt uriktige opplysninger ved søknad om asyl, sier Christine Roca, enhetsleder for kontroll i UDI.

  Etter første runde satt UDI igjen med 60 saker. 90 ble lagt vekk. Det er nå fattet vedtak i 24 saker, mens 36 saker fremdeles er under granskning.

  13 flyktninger får tilbakekalt oppholdstillatelsen enten permanent eller midlertidig, mens 11 saker er henlagt enten på grunn av mangel på bevis eller ingen bevis, og fire saker har endt med utvisning.

 • av NTB-Ritzau
  DEL
  Danmark har overlevert døde pirater til Nigeria
  Esbern Snare bidrar i den internasjonale bekjempelsen av piratvirksomhet utenfor vestkysten av Afrika.
  Esbern Snare bidrar i den internasjonale bekjempelsen av piratvirksomhet utenfor vestkysten av Afrika. Foto: Arkivfoto: Petros Karadjias / AP / NTB

  Fire antatte pirater som ble drept i skuddveksling med danske styrker i Guineabukten, ble fredag overlevert til nigerianske myndigheter.

  I to måneder har likene vært oppbevart i kjølerommet på fregatten Esbern Snare, skriver det danske forsvaret på sin hjemmeside.

  Fregatten fikk tillatelse til å seile inn i nigeriansk farvann for å overlevere de fire til representanter fra myndighetene. Selve overleveringen skjedde til sjøs ved bruk av to av fregattens gummibåter.

  De fire mennene ble drept i en skuddveksling 24. november. Også fire andre menn ble pågrepet. Tre av dem ble løslatt og satt i en mindre båt med nok mat og drivstoff til å komme seg i land på kysten av Nigeria.

  Den fjerde mannen ble såret i skuddvekslingen og ble fraktet til Danmark fordi det ikke var forsvarlig å løslate ham til sjøs. Han er varetektsfengslet for drapsforsøk på danske soldater, men nekter straffskyld.

  Mannen sier danske soldater skjøt fra et helikopter uten forvarsel de han og de andre skulle møte et skip for å lose det til havn.