Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Regjeringen avviser karantenekritikk
28. desember 2021 kl 07:41av NTB
DEL

Regjeringen forsvarer den nye karanteneordningen for ansatte i skoler og barnehager og hevder deler av kritikken mot ordningen er feilslått.

– Det er feil at lærere vil sitte i fritidskarantene til langt utover våren slik Utdanningsforbundet hevder. Regjeringen har vært tydelig på at alle ansatte i barnehager og skoler skal prioriteres for oppfriskningsdose, sier statssekretær Halvard Hølleland (Ap) i Kunnskapsdepartementet i en e-post til NTB.

Han påpeker at ansatte som har tatt oppfriskningsdosen, vil være unntatt fra karantene på grunn av nærkontakt som skjer senere enn en uke etter siste dose.

Mandag kunngjorde regjeringen at ansatte i skoler og barnehager får unntak fra smittekarantene i arbeidstiden fra 1. januar. Ansatte som har vært i nærkontakt med en smittet, kan gå på jobb, men må teste seg på døgn tre og sju etter nærkontakten.

Ordningen er blitt møtt med tydelig kritikk fra både Utdanningsforbundet, Lektorlaget og Skolenes landsforbund.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Finn stanser passtime-annonser
  Finn stanser nå annonser for passtimer midlertidig. Foto: NTB

  I det siste har det blitt lagt ut timer til å få pass hos politiet for salg på Finn. Nå stanser Finn annonsene i påvente av svar fra politiet.

  VG skrev lørdag kveld om brukere som selger, gir bort og søker etter time til å få pass hos politiet på annonsetjenesten Finn.

  Det skjer etter at det den siste tiden flere steder har vært lang ventetid for å få time hos politiet til å få nytt pass. I tillegg har leveringstiden på pass økt kraftig.

  Søndag sier Geir Petter Gjefsen, som er leder for forbrukertrygghet hos Finn, til VG at de stopper annonsene midlertidig frem til de får en avklaring om reglene omkring slik annonsering.

  VG har søndag ikke fått svar fra Politidirektoratet på spørsmål om lovligheten av å selge passtimer.

 • av NTB
  DEL
  Tre pågrepet i Sverige mistenkt for æresdrap

  Tre personer er pågrepet etter at en tenåringsjente ble funnet død utenfor Stockholm. Politiet mistenker æresdrap, ifølge Expressen.

  Avisen skriver at det er tre familiemedlemmer som er pågrepet, mistenkt for drap.

  Jenta tidlig i tenårene ble funnet død i en bolig i Nacka torsdag. Hendelsen ble meldt til politiet som et selvmord, men etter hvert oppsto mistanke om at jenta var blitt drept.

  Pågripelsene skjedde fredag, og de tre personene skal da ha blitt avhørt.

 • av NTB
  DEL
  Biden med kort budskap til Kim Jong-un: – Hallo
  Joe Biden under et arrangement sammen med toppsjefen for bilprodusenten Hyundai, Euisun Chung, i den sørkoreanske hovedstaden Seoul søndag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

  President Joe Biden setter tilsynelatende døren på gløtt for ny dialog med regimet i Nord-Korea.

  På en pressekonferanse i Sør-Korea søndag sa Biden at han hadde et kort budskap til Nord-Koreas leder Kim Jong-un:

  – Hallo. Punktum, sa presidenten.

  Han la til at han ikke er bekymret for om Nord-Korea vil komme til å teste flere våpen. USA er forberedt på alt Nord-Korea måtte finne på å gjøre, forsikret Biden.

  Dagen før varslet han og Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol at de vurderer å utvide sine felles militærøvelser som en respons på trusselen fra Nord-Korea.

  I forkant av Bidens besøk i Sør-Korea ble det spekulert på om Nord-Korea ville bruke anledningen til å prøvesprenge en atombombe. Det har så langt ikke skjedd.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag

  Dette er blant de ventede hendelsene i dag, søndag 22. mai:

  • Mekling i lønnsoppgjørene for staten og kommunene fortsetter – og har frist til midnatt natt til i morgen.
  • Det årlige møtet til Verdens økonomiske forum (WEF) avholdes i Davos i Sveits.
  • Verdens helseorganisasjon (WHO) har forsamling, som varer til 28. mai.
  • Eliteserien i fotball: Haugesund - Bodø/Glimt, Jerv – Odd, Strømsgodset – Vålerenga, Sarpsborg – Aalesund, Tromsø – Viking og HamKam – Rosenborg.
  • Toppserien for kvinner: Kolbotn - Brann, Vålerenga - Arna-Bjørnar, Avaldsnes – Rosenborg, LSK Kvinner – Lyn, og Røa – Stabæk.
  • Dennis Hauger kjører Formel 2-runde i Spania.
 • av NTB
  DEL
  Villsvin på skjønnhetssalong i Polen

  Et villsvin forvillet seg inn i en skjønnhetssalong i Krakow i Polen, noe som utløste panikk blant kunder og ansatte.

  I panikken som oppsto, stengte de ansatte og kundene døren bak seg før de forsvant fra stedet.

  Villsvinet raserte deretter skjønnhetssalongen, melder TVN24.pl, som siterer politi, ansatte og kunder.

  Brannmannskap, dyrereddere og en veterinær klarte til slutt å fange villsvinet og fraktet det i sikkerhet utenfor bygrensen.

 • av NTB
  DEL
  NRK Nyheter forlater Facebook

  Fra 1. juni forsvinner Facebook-siden «NRK Nyheter». Siden har i skrivende stund 502.303 følgere, noe som gjør den til landets største innen nyheter.

  – Publikumsdialog er for viktig til at vi kan overlate det til algoritmer i Palo Alto, sier nyhetsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK til Morgenbladet.

  Han forteller at NRK reduserer antall kontoer og engasjement på Facebook dramatisk, som en del av en langsiktig strategi om å flytte publikumsdialogen over på andre plattformer.

  – Vi ser at den offentlige samtalen skapt gjennom Facebook har begrenset verdi. Man kan stille seg spørsmål om hva kommentarfeltene tilfører det norske samfunnet av positive verdier, sier han.

  Medvirkende til beslutningen har vært at moderering av kommentarfeltet er svært ressurskrevende.

  Om NRK vil fjerne seg helt fra Facebook vil ikke han ikke svare på.

 • av NTB
  DEL
  Fire døde og flere skadet i uvær i Canada
  Strømmaster falt ned i hovedstaden Ottawa i det kraftige uværet. Foto: Justin Tang / The Canadian Press / AP / NTB

  Fire personer er døde og flere skadet i kraftig uvær i to provinser øst i Canada, opplyser landets myndigheter.

  En mann døde da et tre falt ned over en campingvogn han oppholdt seg i. En kvinne døde da hun havnet under et tre som falt ned mens hun var på fottur. Den tredje personen døde i hovedstaden Ottawa, men politiet har ikke oppgitt detaljer rundt denne hendelsen.

  Det fjerde dødsofferet var en kvinne som druknet da båten forliste på Ottawa-elva, som skiller provinsene Ottawa og Quebec, melder kringkasteren CBC, som siterer lokalt politi.

  Lørdag kveld var nesten 900.000 husstander i de to provinsene uten strøm.

 • av NTB
  DEL
  NAF frykter full moms på elbiler

  Regjeringen vil ha moms på nye elbiler for den delen av kjøpesummen som overstiger 500.000 kroner.

  Som erstatning for dagens fritak for merverdiavgift foreslår regjeringen å innføre en tilskuddsordning som skal speile et fritak for kjøpsbeløp opp til 500.000 kroner.

  – Dette er et frekt og usedvanlig provoserende løftebrudd av regjeringen, sier myndighetskontakt Thor Egil Braadland i NAF til Motor.

  Når løftet først er brutt, vil fristelsen for å sette ned fritaksgrensen hvert eneste år bli veldig stor, tror han.

  – Det kan i praksis bety moms på alt av elbil over 400.000 kr i 2024 og 300.000 kr i 2025 – selv om både regjeringen og SV har lovet at beløpet skal være 600.000 ut 2025.

 • av NTB
  DEL
  Høyre foreslår at flere skal dømmes til å bære omvendt voldsalarm

  Et flertall på Stortinget vil gjøre det lettere å bruke omvendt voldsalarm. Forslaget vil lette hverdagen for voldsutsatte kvinner og menn, mener Høyre.

  I et forslag som blir lagt frem tirsdag, er det også lagt føringer for at ofre for overgrep og vold skal få vite om en voldsdømt blir sluppet fri, melder NRK.

  Forslaget vil gjøre hverdagen for voldsutsatte kvinner og menn lettere, mener Sveinung Stensland fra Høyre. Han står bak forslaget som nå får bred støtte.

  Omvendt voldsalarm vil si at det er overgriperen som må gå med en fotlenke, ikke offeret som skal løse ut en alarm. Lenken alarmerer politiet dersom vedkommende kommer for nær noen ham eller hun har besøksforbud mot.

  Siden ordningen innføringen i 2013, har bare om lag 70 personer blitt pålagt å gå med slik omvendt voldsalarm.

 • av NTB
  DEL
  FHI-overlege om apekopper: – Ingen fare for befolkningen
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet beroliger alle som frykter at vi står overfor en ny pandemi, med apekopper. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier det ikke er noen fare for befolkningen i Oslo etter at kommunen har satt i gang smittesporing etter apekopper.

  – Dette er lite smittsomt, og det gir nesten aldri epidemier blant mennesker, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til Avisa Oslo.

  Lørdag kveld ble det kjent at det er startet smittesporing etter at en utenlandsk person som besøkte Oslo i mai, har fått påvist apekopper.

  Til avisen sier Aavitsland at viruset smitter ved nærkontakt, altså at man kommer borti blemmene, og de sprekker. Man kan ikke bli smittet på trikken eller på kino – og overlegen beroliger alle som skulle frykte at vi står overfor en ny pandemi.

  – Det smitter såpass dårlig, noe som betyr at det ikke ligger til rette for en pandemi, sier han.

  Viruset gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig. Vanligvis blir pasienten frisk etter to til fire uker.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Smittesporing etter apekopper i Oslo
  Foto: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP/NTB

  Det er startet smittesporing etter at en person som besøkte Oslo i mai har fått påvist apekopper. Oslo kommune bekrefter at de har funnet indirekte nærkontakter

  Les mer her

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Fem omkom i flyulykke i Frankrike

  Fem mennesker mistet lørdag livet da et turistfly styrtet sørøst i Frankrike, opplyser nødetatene.

  Flyet styrtet i nærheten av Les Adrets i Isère like før klokka 17 lørdag, opplyser en politikilde til BFMTV.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Dødsulykke i Trøndelag

  Fire personer er involvert i en frontulykke på fylkesvei 7040 i Grong i Trøndelag. Politiet bekrefter til NRK at det er snakk om en dødsulykke. Pårørende er varslet.

  Politiet opplyste om ulykken på Sørsivegen i Grong klokken 15.15.

  – To biler involvert, front mot front. Nødetater på vei til stedet, skrev Trøndelag politidistrikt på Twitter.

  I tillegg til politiet, ambulanser og brannvesenet har også en luftambulanse kommet til ulykkesstedet.

  Ifølge Adresseavisen skjedde ulykken på fylkesvei 7040, midt mellom Grong og Namsos.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  A-ha avlyser konsert i Oslo Spektrum
  A-ha spilte også i Oslo Spektrum i 2018. Nå er konserten utsatt for tredje gang. Foto: Berit Roald / NTB

  A-ha avlyser lørdagens konsert i Oslo Spektrum. Det skriver Oslo Spektrum i en pressemelding.

  Morten Harket er blitt rammet akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen, kommer det frem av pressemeldingen. Laryngitt er betennelse i strupen og stemmebåndene. Det kan føre til heshet eller fullstendig stemmetap.

  Konserten skulle ha startet klokken 19.30 lørdag kveld. Det er uklart når den vil bli holdt.

  De som har kjøpt billett, blir oppfordret om å beholde billettene.

  "Vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig."

  Konserten er allerede blitt flyttet to ganger tidligere på grunn av koronarestriksjoner.

  A-ha opptrådte i Oslo Spektrum fredag kveld. Bandet takker dem som var til stede:

  – Håper å se dere igjen snart, skriver de i pressemeldingen.

  Tirsdag, onsdag og fredag er det planlagt konserter i henholdsvis Bournemouth, Liverpool og London.

  Ifølge Dagbladet er det foreløpig kun lørdagens konsert som er avlyst.

  – Så må vi se an Mortens tilstand fortløpende, uttaler manager Harald Wiik

 • av NTB
  DEL
  Brann i lasteskip i Atlanterhavet

  Det har brutt ut brann i et nesten 200 meter langt lasteskip som er midt mellom Portugal og USA. Skadeomfanget er ikke kjent.

  Det var Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge som meldte om brannen tidlig lørdag ettermiddag.

  – Skipet er registrert i Hongkong. HRS har kontaktet JRCC Norfolk (USA), som er ansvarlig redningssentral for området, og de vil overta videre koordinering, melder Hovedredningssentralen.

  Til NRK opplyser vakthavende redningsleder Asbjørn Viste at skipet er 190 meter langt og 32 meter bredt.

  – Posisjonen er midt i Atlanterhavet, midt mellom Portugal og USA, forteller han.

 • av NTB
  DEL
  Prognoser: Morrison mister flertallet i Australia
  Statsminister Scott Morrison møtte pressen etter å ha gjort sin borgerplikt i Sydney. Foto: Mark Baker / AP / NTB

  Regjeringen til Scott Morrison ligger an til å miste flertallet i nasjonalforsamlingen i Australia, ifølge to valgprognoser.

  Prognosene er utarbeidet for TV-kanalene Sky News og ABC og omtalt av nyhetsbyrået Reuters.

  De tyder ikke på at Morrisons koalisjonsregjering vil kunne fortsette. Men også opposisjonspartiet Labor gjør det dårligere enn ventet. I stedet ligger det an til fremgang for flere mindre partier og uavhengige kandidater som vil prioritere klimatiltak.

 • av NTB
  DEL
  Fire hus evakuert på grunn av brann på Finnsnes

  Tre personer kom seg ut av et hus der det brøt ut brann på Finnsnes i Troms. Flere andre hus er evakuert.

  Troms politidistrikt meldte om brannen klokken 12.16 lørdag. Det var da stor spredningsfare.

  – Etter å ha vært i kontakt med boligeier, får vi opplyst at det ikke skal være noen i boligen. Det var tre personer som evakuerte fra brannen, melder operasjonssentralen.

  Ifølge politiet er fire bolighus evakuert.

 • av NTB
  DEL
  Varetekt i fire uker for knivstikking i Nore
  En mann ble lørdag varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha knivstukket sin kone i Nore i Buskerud fredag. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

  Mannen som er siktet for å ha knivstukket sin kone i Nore i Buskerud fredag, ble lørdag varetektsfengslet i fire uker, ifølge Drammens Tidende.

  Mannen er underlagt brev- og besøkskontroll i fengslingsperioden, skriver avisen.

  I forkant av fengslingsmøtet var mannens forsvarer, advokat Anders Green, på vei for å møte sin klient. Det var ennå ikke konkludert om spørsmålet rundt straffskyld da NTB snakket med forsvareren i 10.30-tiden.

  Knivstikkingen skjedde fredag morgen ved en Joker-butikk i bygda Nore i Nore og Uvdal kommune. En kvinne, som er siktedes ektefelle, ble kritisk skadet. Hun er utenfor livsfare, ifølge politiet.

  Mannen var for tiden under etterforskning for mishandling i nære relasjoner og var ilagt besøksforbud mot kona, ifølge forsvareren.

  Familien er av utenlandsk opprinnelse.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Kvinne siktet etter knivstikking

  En kvinne i 30-årene er pågrepet og siktet for grov kroppsskade, opplyser Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

  En mann i 30-årene er skadet. Kvinnen skal ha brukt en kniv eller en annen skarp gjenstand, mener politiet.

  Hendelsen skjedde natt til lørdag på en privatadresse i Sveio, opplyser politiet.

  Mannen er påført skader og er innlagt på sykehus.

  Både mannen og kvinnen er av utenlandsk opprinnelse og har en relasjon, opplyser politiet. De ønsker ikke å gå nærmere inn på denne relasjonen.

 • av NTB
  DEL
  USA og Sør-Korea vurderer utvidede militærøvelser

  Sør-Korea og USA vil vurdere å utvide sine felles militærøvelser, opplyste presidentene Joe Biden og Yoon Suk-yeol på en pressekonferanse lørdag.

  Bakgrunnen er trusselen fra Nord-Korea, som er et sentralt tema i møtene under Bidens besøk i Sør-Korea.

  Presidentene uttrykker også bekymring for koronautbruddet i Nord-Korea. Biden sier USA har tilbudt Nord-Korea vaksiner, uten å få noen respons.