Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Vedum gravlegger NorthConnect for godt
29. desember 2021 kl 06:06av NTB
DEL
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Bendiksby / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til VG at planen om en tredje strømkabel fra Norge til Europa, NorthConnect, ikke vil bli noe av.

NorthConnect er en planlagt strømforbindelse mellom Skottland og Norge.

Strømkabelen har vært omstridt lenge, og som Sp-leder har Vedum tidligere også vært klar på at han ønsker at planene skal skrinlegges.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  USA oppfordrer WHO til å invitere Taiwan

  USA oppfordrer Verdens helseorganisasjon (WHO) til å invitere Taiwan til årskonferansen neste uke, trass i Kinas motstand.

  USA mener at koronapandemien krever at alle land samarbeider.

  – Årskonferansen er en anledning til å fremme samarbeid mot å få en slutt på den akutte fasen av covid-19-pandemien og fremme global helse og global helsesikkerhet, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

  Blinken går sterkt inn for at Taiwan inviteres som observatør og bidrar med sin ekspertise til kampen mot koronaviruset.

  Taiwan ble hindret i å delta som observatør av Kina i 2016.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Stort fyrverkeri over Oslo

  Rundt ellevetiden var det et stort fyrverkeri over Filipstad i Oslo. På Twitter har flere reagert kraftig på at de høye lydene av fyrverkeriet. Politiet skriver at oppskytningen hadde tillatelse.

 • av NTB
  DEL
  Over 40 apekopper-tilfeller i Spania og Portugal

  Over 40 mulige tilfeller av apekopper, et sjeldent virus i Europa, er påvist i Spania og Portugal.

  Kunngjøringen om utbruddene i Madrid og Lisboa kommer noen dager etter at britiske myndigheter meldte om sju tilfeller den siste måneden.

  Noen av tilfellene tyder på at viruset er overført gjennom seksuell kontakt, i de fleste tilfellene hos homofile eller biseksuelle menn, og det er en ny utvikling siden viruset normalt overføres via dråpesmitte.

  23 tilfeller er påvist i Madrid-regionen og 20 rundt Lisboa.

  – Alle tilfellene er hos unge menn, og de fleste har hatt seksuell omgang med andre menn, men ikke alle, sier Elena Andradas, helsedirektør i Madrid-regionen.

  Apekopper er endemisk i Sentral- og Vest-Afrika, særlig Kongo, der det ofte overføres gjennom nærkontakt med dyr som gnagere og aper.

  Viruset er i slekt med kopper, som ble regnet for utryddet i 1980, men har et mye mildere forløp og er sjelden dødelig. Symptomer er utslett i ansiktet som sprer seg til resten av kroppen, feber, muskelsmerter og frysetokter, og man er gjerne frisk etter et par uker.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig nedgang på New Yorks børser
  Wall Street der USAs hovedbørs med indeksene Dow Jones og S&P holder til. Onsdag falt aksjekursene på grunn av uro for den økende inflasjonen. Foto: Richard Drew, AP / NTB

  Begge børsene i New York registrerte kraftig fall onsdag. Dow Jones-indeksen er redusert med over 1.100 poeng.

  S&P 500-indeksen var ned 4 prosent, mens Dow Jones falt 3,6 prosent, en nedgang på 1.164 poeng. Nasdaq-børsens indeks sank 4,7 prosent.

  Bakgrunnen for nedgangen er elendige tall fra storbedriften Target og frykt for at økende inflasjon skal redusere bedriftenes profitt.

  Nedgangen utraderte fremgangen som ble registrert tirsdag, og S&P er nå 18 prosentpoeng lavere enn toppunktet som ble nådd ved begynnelsen av året.

  Mange av bedriftene som har tapt mest den siste tiden, er store butikkjeder som Target, Walmart og Dollar Tree og netthandelselskap som Amazon. Også teknologiaksjer var ned. Apples verdi sank med 5,9 prosent.

  Sentralbanken Federal Reserve strever med å få kontroll på den høye inflasjonen. Tirsdag sa Fed-sjef Jerome Powell at banken vil måtte gå hardere til verks med rentehevinger om ikke inflasjonen roer seg.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Mann død etter traktorulykke

  En 45 år gammel mann er død i Melhus i Trøndelag etter en traktorulykke, skriver politiet på Twitter. Mannen skal ha havnet under traktoren ute på et jorde.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  En person omkom etter frontkollisjon i Flå

  "Veien vil bli stengt i lengre tid pga. undersøkelser som skal utføres på stedet. Dette har vært en dødsulykke hvor en person er bekreftet omkommet og to personer er alvorlig skadet og fløyet til Ullevål sykehus. Det har vært to personer i den ene bilen og en person i den andre", skriver politiet på Twitter.

  Frontulykken skjedde på riksvei 7 i Flå kommune onsdag kveld.

  Sørøst politidistrikt opplyser på Twitter at de fikk melding om ulykken ved Austvoll i Flå kommune klokken 19.42.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Guterres bekymret over norsk bistandskutt

  Statsminister Jonas Gahr Støre diskuterte i dag krigen i Ukraina og hvordan den påvirker global matforsyning med FNs generalsekretær António Guterres, skriver regjeringen i en pressemelding.

  De to er enige om at det er viktig at krigen i Ukraina ikke forårsaker en sultkatastrofe.

  Onsdag ble det klart at regjeringen vil kutte FN-støtte.

  I samtalen med Støre uttrykte Guterres bekymring for kuttene.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Biden ikke nærkontakt med datter

  Det hvite hus opplyser om at Joe Biden ikke er nærkontakt med datteren Ashley Biden, som onsdag testet positivt for korona, skriver Reuters. Det skal være flere dager siden de sist møttes.

 • av NTB
  DEL
  Alvorlig ulykke i Trøndelag – person overkjørt av traktor

  En person ble onsdag kveld overkjørt av en traktor i Melhus i Trøndelag. Politiet betegner ulykken som veldig alvorlig.

  – En person er blitt overkjørt av en traktor. Vedkommende får livreddende førstehjelp på stedet, sier politiets operasjonsleder Wenche Johnsen til TV 2.

  Politiet i Trøndelag meldte om hendelsen klokken 19.38

  Politiet, som betegner ulykken som veldig alvorlig, som skal ha skjedd i forbindelse med gårdsarbeid. Årsaken til hendelsen er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Ulv i Norge over bestandsmålet
  I vinter er det dokumentert 12 helnorske eller svensk-norske valpekull i Norge. Denne ulven er nok ikke med i tellingen, da bildet er tatt i Langedrag Naturpark i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB

  Den norske delbestanden er også i år over bestandsmålet, ifølge vinterens ulveregistrering.

  Resultatene fra ulveregistreringen viser at det er registrert nesten samme antall valpekull som i fjor i de helnorske revirene og grenserevirene.

  Når ulver som også har tilhold i Sverige medregnes, har det totale antallet ulver påvist i Norge økt til mellom 125-129, fra 109–114 i fjor vinter, skriver Rovdata.

  Av disse har 51–52 tilhold på norsk side, mens 74 til 77 oppholder seg på begge sider av riksgrensen.

  Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4–6 årlige ulvekull i Norge og i grenserevir. Minst tre av disse skal være født i helnorske revir, og ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.

  – Det gir 8 norske kull i 2021. Den norske delbestanden er dermed over bestandsmålet også i år, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

  Overvåkingsperioden varte fra 1. oktober i fjor til 31. mars i år.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Bidens datter testet positivt for korona

  Ashley Biden har testet positivt for korona. Det skriver det internasjonale nyhetsbyrået Reuters. Hun er datteren til USAs president Joe Biden.

  Ashley Biden skulle egentlig dratt til Ecuador, Panama og Costa Rica med førstedame Jill Biden denne uken, men har nå avlyst reisen.

 • av NTB
  DEL
  Høyesterett avviser anken til to narkotikadømte

  Høyesterett har avvist anken fra to menn som i lagmannsretten ble dømt til 17 og 10 års fengsel for smugling av 150 kilo narkotika.

  De to var en del av i alt ni personer som var tiltalt da saken var oppe i Nedre Romerike tingretten i 2019. I Eidsivating lagmannsrett ble de dømt til henholdsvis 17 og 10 års fengsel, men anket dommen.

  Nå har Høyesterett har avvist anken, skriver Dagbladet.

  Advokat John Christian Elden, som er forsvarer for mannen som ble dømt til 17 års fengsel, sier han skal ha et møte med sin klient for å se om det er mulig å gjøre mer i saken. Den andre mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, ønsker ikke å gi noen kommentar til Høyesteretts avgjørelse, skriver avisen.

  De to mennene ble pågrepet i en større politiaksjon i 2018 som politiet kalte «Operasjon crescendo».

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Biden lover finsk-svensk sikkerhet

  USAs president Joe Biden gir løfter om å beskytte Sverige og Finland når deres Nato-søknad er under vurdering.

  Biden sier at han ønsker de to landenes søknader velkommen, og at han «sterkt støtter» søknadene. Det er det internasjonale nyhetsbyrået Reuters som gjengir den amerikanske presidentenes uttalelser.

  Han sier også at USA vil jobbe med Finland og Sverige slik at de er motstandsdyktig mot «alle trusler» så lenge medlemskapet er i søkeprosessen.

 • av NTB
  DEL
  EU lover medlemslandene hjelp til opprustning

  Bedre luftforsvar og vekk med gamle sovjetiske våpen. Det er nøkkelpunkter når EU lover hjelp til en rask opprustning for å styrke medlemslandenes forsvar.

  En rask opprustning skal skje ved hjelp av sentralisert handling og felles prosjekter, heter det i en pressemelding fra EU-kommisjonen.

  EU har i dag ingen forsvarskommissær, men det vil trolig komme når det blir klart hvor høyt forsvar skal prioriteres etter Russlands invasjon av sitt naboland Ukraina.

  En rapport som ble utarbeidet etter EU-toppmøtet i Versailles i mars, viser hvor hullene er i europeiske lands forsvarsinvesteringer.

  Ifølge EU-kommisjonen skal det fokuseres særlig på felles anskaffelse av militært utstyr, strategisk prioritering og støtte til europeisk forsvarsindustri.

 • av Nora Berntzen
  DEL
  NRK: Mann i 60-årene død etter voldshendelse i Lyngdal

  Mannen som ble fraktet til Flekkefjord sykehus med alvorlige skader fredag, ble erklært død onsdag ettermiddag. Det melder NRK.

  Mannen ble fraktet til sykehuset etter en hendelse på en bopel i Lyngdal fredag kveld. Pårørende skal være varslet.

  Ifølge en pressemelding fra politiet er en mann i 40-årene siktet for grov kroppskrenkelse i forbindelse med saken.

  I en pressemelding lørdag skrev politiet at de er blitt opplyst om at fornærmede var utsatt for en sykkelulykke tidligere samme dag. Politiet kunne ikke utelukke at fornærmede ble påført alvorlige skader i forbindelse med sykkelulykken.

 • av NTB
  DEL
  Michelangelo-skisse solgt for 23 millioner euro

  Michelangelos første kjente akttegning som for tre år siden ble funnet i en fransk kunstsamling, er solgt for 23 millioner euro hos Christie's i Paris.

  Tegningen, som er en liten blekkskisse i brunt av en naken mann og to figurer i bakgrunnen, hadde vært borte i over 100 år. Den ble sist solgt i 1907 i Paris.

  Prisen er langt høyere enn sist et verk av Michelangelo ble solgt på auksjon. Det var en tegning av den gjenoppstandne Kristus som gikk for 9,5 millioner euro i London i 2000.

  Mindre enn ti tegninger av den italienske renessansekunstneren eies av privatpersoner, ifølge Helene Rihal ved auksjonshuset Christie's.

 • av NTB
  DEL
  Dagbladet: Vedtok prinsipp om like distanser i langrenn
  Heidi Weng, her under tremila i Holmenkollen i vinter, og de andre langrennsjentene skal gå de samme distansene som herrene. Foto: Lise Åserud / NTB

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass.

 • av NTB
  DEL
  To til sykehus etter boligbrann i Haugesund

  To personer ble fraktet til sykehus etter en boligbrann i Haugesund onsdag. Flere leiligheter gikk tapt i brannen.

  Boligen var i full fyr da brannmannskapene kom til stedet ved 15.45-tiden

  – Det er flere leiligheter i huset som brenner. To beboere tilses av ambulanse etter å ha fått i seg røyk, skrev Sørvest politidistrikt da de meldte om brannen.

  De to ble senere kjørt til sykehus. Det er ikke meldt om andre skadede, men ytterligere en person ble sett til av helsepersonell på sykehus. Vedkommende tok seg til sykehuset på egen hånd, opplyser politiet.

  Haugesund kommune er i kontakt med dem som har mistet hjemmene sine i brannen.

 • av NTB
  DEL
  To menn dømt for voldtekt i Møre og Romsdal

  To menn i 20-årene er i Møre og Romsdal tingrett dømt til fengsel i henholdsvis fire og fem år for overgrep mot ei jente under 14 år.

  Mannen som er dømt til fem års fengsel, må også betale 250.000 kroner i oppreisningserstatning, skriver NRK. Han er dømt for flere overgrep mot jenta over en periode på litt over en måned i slutten av 2020.

  Dem andre mannen må betale 200.000 kroner i erstatning. Han er dømt for et tilfelle av voldtekt i november 2020.

  De to mennene erkjente seg ikke skyldige da saken var oppe for retten. Dommen ble avsagt i Møre og Romsdal tingrett fredag forrige uke.

  Også en tredje mann var tiltalt i saken, men han møtte i ikke retten. Saken mot ham ble utsatt.

 • av NTB
  DEL
  Tyske bryggerier advarer mot flaskemangel i sommer

  Tyske bryggerier frykter mangel på ølflasker i sommer, delvis som følge av høye kostnader med å produsere dem.

  – Vi kommer senest i sommer til å oppleve mangel, sier sjefen for de tyske ølbryggerienes forening, Holger Eichele.

  – Situasjonen er ekstremt spent, legger han til.

  I tillegg til høye produksjonskostnader gjør mangel på lastebilsjåfører det vanskelig å sikre produksjonskjeden til bryggeriene, ifølge Eichele.

  – De som ikke har langtidskontrakter må nå betale 80 prosent mer for nye glassflasker enn de måtte for ett år siden, sier han.

  – Noen bryggerier trues av mangel, de har snart ikke flere flasker, sier Eichele.

  Han oppfordrer øltørste tyskere til snarest å pante tomflasker og håper det kan dekke noe av behovet.