Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Vedum gravlegger NorthConnect for godt
29. desember 2021 kl 06:06av NTB
DEL
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Bendiksby / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Terje Bendiksby / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til VG at planen om en tredje strømkabel fra Norge til Europa, NorthConnect, ikke vil bli noe av.

NorthConnect er en planlagt strømforbindelse mellom Skottland og Norge.

Strømkabelen har vært omstridt lenge, og som Sp-leder har Vedum tidligere også vært klar på at han ønsker at planene skal skrinlegges.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Svært vanskelige kjøreforhold i Nord-Norge fra søndag

  Vegstrafikksentralen nord melder om svært vanskelige kjøreforhold og stengte veier i deler av Nord-Norge de neste dagene.

  – OBS! OBS! Storm, nedbør og skred i hele landsdelen, og spesielt Ofoten, Sør-Troms og indre Troms får utfordrende kjøreforhold, skriver Vegstrafikksentralen nord på Twitter.

  De oppfordrer folk i de navngitte områdene til å la bilen stå.

  – Basert på farevarslene fra NVE og Meteorologisk institutt er vi i Statens vegvesen forberedt på at situasjonen på veiene kan bli svært utfordrende, sier avdelingsdirektør Unni Gifstad i Statens vegvesen i en pressemelding.

  – Veier kan bli stengt på kort varsel, og det vil være reell fare for å ikke komme fram dit man skal, og heller ikke hjem igjen, understreker hun.

 • av NTB
  DEL
  USA til norske Taliban-samtaler med klar agenda

  USA stiller på de norske Taliban-møtene med sin egen spesialutsending til Afghanistan for kvinner, jenter og menneskerettigheter.

  I spissen for delegasjonen fra det amerikanske finansdepartementet og USAs statlige nødhjelpsorganisasjon USAID er spesialrepresentant for Afghanistan Tom West samt spesialutsending Rana Amiri for afghanske kvinner, jenter og menneskerettigheter.

  En talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet sier til NTB lørdag at USA er takknemlige over at den norske regjeringen tar jobben med å organisere samtalene mellom det afghanske talibanregimet og flere europeiske land og USA.

  – Sammen med våre europeiske kollegaer har vi til hensikt å ta opp en rekke temaer, blant annet et representativt politisk system, en plan for å møte den akutte humanitære og økonomiske krisen i landet, spørsmål om sikkerhet- og kontraterror, samt menneskerettigheter – særlig utdanning for jenter og kvinner, sier talspersonen.

 • av Birgitte Iversen
  DEL
  Oslo Høyre sier ja til vaksinepass

  Oslo Høyre vil at man skal ta i bruk koronapass for å kunne holde flere tilbud åpne, som for eksempel på kulturarenaer.

  Det vedtok årsmøtet i en resolusjon om veien ut av pandemien lørdag.

  I et opprinnelig forslag het det at Oslo Høyre vil gå inn for å ta i bruk koronapass der det er mulig for alle innbyggere som regnes som fullvaksinerte. Under behandlingen ble det endret.

  Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg var blant dem som argumenterte for at det opprinnelige forslaget ble for omfattende.

  Høyre-leder Erna Solberg tok også nylig til orde i VG for en ny debatt om vaksinepass og de uvaksinerte.

  – Skal vi ta mer hensyn til de uvaksinerte enn til at det store flertallet skal kunne få leve normalt, uttalte hun.

  Folkehelseinstituttet (FHI) uttalte som et svar at de er usikre på effekten av koronapass, da omikron-viruset også smitter blant de vaksinerte.

 • av NTB
  DEL
  Nær 90 drept i kamper mellom IS og kurdere i Syria
  Medlemmer av kurdiskdominerte Syrian Democratic Forces (SDF) ved en IS-kriger som ble drept under angrepet på Ghwayran-fengselet i Syria. Foto: Syrian Democratic Forces / AP / NTB
  Medlemmer av kurdiskdominerte Syrian Democratic Forces (SDF) ved en IS-kriger som ble drept under angrepet på Ghwayran-fengselet i Syria. Foto: Syrian Democratic Forces / AP / NTB
  Et bilde fra de kurdiskdominerte SDF-styrkene viser IS-flagg og sekker som har tilhørt IS-krigere som angrep et fengsel i Hasakeh torsdag. Kampene pågikk fortsatt lørdag, og dødstallene stiger. Foto: Syrian Democratic Forces / AP / NTB
  Et bilde fra de kurdiskdominerte SDF-styrkene viser IS-flagg og sekker som har tilhørt IS-krigere som angrep et fengsel i Hasakeh torsdag. Kampene pågikk fortsatt lørdag, og dødstallene stiger. Foto: Syrian Democratic Forces / AP / NTB

  De harde kampene mellom IS og kurdiske styrker etter et fengselsangrep i Syria fortsatte lørdag på tredje dagen. Nær 90 er drept.

  Angrepet på Ghwayran-fengselet i den nordsyriske byen Hasakeh er det mest omfattende siden Vesten erklærte at IS-kalifatet var beseiret for snart tre år siden.

  Dødstallet stiger stadig. Minst 28 medlemmer av de kurdiske styrkene, fem sivile og 56 IS-medlemmer er drept i kampene, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

  Fengselet ligger nordøst i Syria, i et område der kurdiske styrker har kontrollen.

  Fengselet huser flere tusen mistenkte IS-medlemmer. Anslaget over hvor mange det er snakk om varierer fra kilde til kilde, men ifølge AP kan det være så mange som 5.000, blant dem sentrale lederskikkelser.

  IS sier selv at angrepet hadde som målsetting å sette fri IS-fanger, som så kan gå inn i IS-styrkene igjen.

  Klarte å rømme

  Angrepet begynte torsdag, da en bilbombe rammet fengselsinngangen. To andre eksplosjoner gikk av i nærheten, før IS-jihadister med tunge maskingevær slo til mot de kurdiske sikkerhetsstyrkene som bemannet fengselet.

  – En rekke fanger klarte å rømme, sier en talsperson for SOHR, som er basert i Storbritannia men henter sine opplysninger fra et kildenettverk i Syria.

  Totalt skal omkring 100 IS-krigere ha deltatt i aksjonen. Kampene raste fortsatt lørdag. Hundrevis av rømte fanger er siden tatt på nytt, mens andre er ennå på rømmen. IS-krigerne skal også ha tatt våpen de fant i fengselet.

  Helikoptre og fly fra den USA-ledede koalisjonen mot IS har gjennomført luftangrep under kampene, både mot fengselet og i nabolaget Zuhour, opplyste en talsmann for kurdiskdominerte Syrian Democratic Forces (SDF) fredag.

  Sivile flykter

  Kurdiske styrker har lørdag omringet fengselet og kjemper for å ta tilbake kontrollen over nabolag i nærheten der IS-krigere har forskanset seg. SDF uttalte lørdag at det har vært harde kamper i et område nord for Ghwayran, der mer enn 20 IS-krigere skal ha blitt drept.

  Ifølge SDF er det funnet både bombebelter, våpen og artilleri.

  Som et resultat av kampene har et stort antall sivile rømt fra nabolagene omkring fengselet. Det er vinter og bitter kulde i området.

  – Tusenvis har forlatt sine hjem, de har flyktet til slektninger i nærheten, sier lokalmyndighetenes representant Sheikhmous Ahmed til AFP.

  Ikke kapasitet

  Kurdiske myndigheter har lenge gjort det klart at de ikke har kapasitet til å holde tusenvis av IS-krigere fanget og stille dem for retten.

  De sier selv at det er folk fra minst 50 nasjoner i fengslene der 12.000 IS-fanger holdes.

  Mange av dem er fra land som er motvillige til å hente dem hjem av frykt for reaksjonen blant velgerne. Abdulkarim Omar, som er kurdernes utenrikssjef, legger skylden for angrepet på det internasjonale samfunnets manglende innsats for å ta ansvar.

 • av Aftenpostens redaksjon
  DEL
  Taliban på vei til Norge

  NRK melder at Talibans delegasjon tok av fra Kabul for kort tid siden i et privatfly på vei til Norge. Utenriksminister Amir Khan Muttaqi leder delegasjonen som reiser i en Falcon 7x med plass til 16 passasjerer.

  Planen er at de ekstreme islamistene skal være i Oslo fra lørdag til tirsdag 25. januar. Aftenposten har snakket med kilder som jobber tett på planleggingen. De opplyser at programmet vil bestå av tre deler:

  1. Møter mellom Talibans delegasjon og en delegasjon fra det afghanske sivilsamfunnet. Sistnevnte skal blant annet bestå av afghanske journalister og aktivister av begge kjønn.

  2. Møter mellom Talibans delegasjon og spesialrepresentanter fra Vesten. Her skal spesialrepresentanter fra Norge, USA, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, EU og Italia delta.

  3. Bilaterale samtaler mellom Norge og Taliban.

  Taliban-toppene på vei til Norge lørdag.
  Taliban-toppene på vei til Norge lørdag. Foto: Talibans talsmann Abdul Qahar Balkhi
 • av NTB
  DEL
  Russiske og britiske forsvarsministre skal møtes

  Den russiske forsvarsministeren har akseptert en invitasjon fra sin britiske kollega om å møtes for å drøfte situasjonen i Ukraina.

  Forsvarsminister Ben Wallace inviterte sin russiske kollega Sergej Sjojgu til London for å drøfte aktuelle sikkerhetsspørsmål, blant annet Ukraina.

  Sjojgu ber i stedet om at møtet holdes i Moskva, siden de forrige bilaterale samtalene i 2013 fant sted i London.

  En talsmann for det britiske forsvarsdepartementet sier at de vil gjøre alt de kan for å stabilisere situasjonen i Ukraina, og at de er i kommunikasjon med den russiske regjeringen.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Støre skal snakke med Det hvite hus om Ukraina

  Statsminister Jonas Gahr Støre reiser til USA for å lede FNs sikkerhetsråd. Norge har nemlig presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar.

  Under besøket vil han også treffe USAs sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

  - Bekymringen over situasjonen rundt Ukraina vil stå sentralt, sier Støre til Aftenposten. - Det er positivt at USA konsulterer allierte tett. Fra amerikansk side er man interessert i vår erfaring fra nordområdene og vår vurdering av forholdet til og samarbeid med Russland. Det deler vi gjerne.

  Støre skal lede to debatter i Sikkerhetsrådet, den 25. og 26. januar.

 • av NTB
  DEL
  Håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at møtene ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Foto: Heiko Junge / NTB
  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at møtene ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. Foto: Heiko Junge / NTB

  Talibans første offisielle møter med Vesten i Oslo vil bidra til å gjøre om krigsatmosfæren til en fredssituasjon, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid.

  – Det islamske emiratet har tatt skritt for å imøtekomme kravene fra den vestlige verden, og ved hjelp av diplomati håper vi å styrke våre forbindelser med alle land, inkludert europeiske land og Vesten generelt, sier Mujahid til nyhetsbyrået AFP.

  I intervjuet i Kabul sier han at Taliban ønsker «å forvandle krigsatmosfæren til en fredelig situasjon».

  Ingen land har ennå anerkjent Taliban-styret, som var notorisk for grove brudd på menneskerettighetene da de siste hadde makten i Afghanistan.

  De planlagte samtalene mellom Taliban og vestlige representanter om menneskerettigheter og nødhjelp finner sted i Oslo fra søndag.

  Delegasjonen under ledelse av utenriksminister Amir Khan Muttaqi, som reiser fra Kabul lørdag, skal møte representanter for Norge og flere andre land, blant dem USA, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia i Oslo.

  Det er ventet at delegasjonen også skal møte afghanere fra sivilsamfunnet, inkludert kvinneledere og journalister.

 • av NTB
  DEL
  Benekter angrep på fengsel i Jemen
  En mann hjelpes ut etter flyangrepet i Hodeida i Jemen. Foto: Ansar Allah Media Office via AP / NTB
  En mann hjelpes ut etter flyangrepet i Hodeida i Jemen. Foto: Ansar Allah Media Office via AP / NTB

  Den saudiledede koalisjonen benekter at den står bak et flyangrep på et fengsel i Jemen som skal ha kostet minst 70 mennesker livet.

  Påstander fra houthi-militsens side om at koalisjonen ga ordre om angrepet, er grunnløse, sier koalisjonens talsmann Turki al-Maliki.

  Flyangrepet på fengselet i Saada i Nord-Jemen fredag fant sted samtidig med et flyangrep på Hodeida som kostet tre barn livet og slo ut internett i landet.

  Bygningene som huset fengselet, ble lagt i grus, og redningsmannskaper gravde etter overlevende og døde med sine bare hender.

  Åtte hjelpeorganisasjoner, blant dem Leger Uten Grenser, sier at fengselsbygningen ble brukt til å huse migranter, og at mange av de drepte var migranter, inkludert kvinner og barn.

  – Sykehusene er nå overfylt og kan ikke ta imot flere. Det er fortsatt mange ofre på stedet som ble angrepet av fly, mange savnede, sier lederen for MSFs virksomhet i landet, Ahmed Mahat.

 • av NTB
  DEL
  Økt skredfare i nord fra lørdag kveld
  Store mengder regn, vind og relativt høye temperaturer fører til økt fare for skred fra Salten til Tromsø. Skredene kan føre til redusert framkommelighet på veiene. 
Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  Store mengder regn, vind og relativt høye temperaturer fører til økt fare for skred fra Salten til Tromsø. Skredene kan føre til redusert framkommelighet på veiene. Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

  Det er ventet flere jord-, sørpe- og flomskred i deler av Nordland og Troms fra lørdag kveld. NVE har oppjustert faregraden til oransje nivå.

  Store mengder regn, vind og relativt høye temperaturer fører til økt fare for skred fra Salten til Tromsø. Skredene kan føre til redusert framkommelighet på vei og med jernbane, opplyser varsom.no. Utsatt bebyggelse kan også bli berørt.

  Det er ventet vind opp mot full storm i landets to nordligste fylker fram mot mandag. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsel for sterke vindkast.

  – Det går først opp til gult nivå lørdag kveld, før vinden avtar litt på dagen søndag. Men søndag kveld tar det seg kraftig opp, først i Nordland og deretter i Troms og Finnmark. Da kan det blåse liten til full storm, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill til NTB.

 • av NTB
  DEL
  35 okser døde i fjøsbrann i Alta

  Et fjøs i Raipas i Alta brant ned lørdag formiddag. Ingen mennesker har kommet til skade, alle de 35 oksene som var i bygningen er døde.

  – Slukningsarbeidet er utfordrende på grunn av mye vind, og fjøset med 35 okser og 12 høns var umulig å berge, sier innsatsleder Stian Johnsen hos politiet i Alta til NRK.

  – Brannvesenet fant raskt ut at det var umulig å redde fjøset. Faren for spredning gjorde at de måtte sikre de omliggende bygningene, sier Johnsen.

  Operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen opplyser til iFinnmark at siden det er snakk om produksjonsdyr, er både veterinær og Mattilsynet koblet inn i saken.

  Politiet rykket ut til brannen rett før klokken 7 lørdag morgen. Minst seks personer er evakuert fra hovedbygningen ved fjøset.

 • av NTB
  DEL
  Tre fly til Tonga med nødhjelp
  Vulkansk aske feies bort fra rullebanen på flyplassen i Tongas hovedstad Nukuʻalofa mens et australsk fly losses i bakgrunnen. Foto: LACW Emma Schwenke / Australia Defence Force via AP / NTB
  Vulkansk aske feies bort fra rullebanen på flyplassen i Tongas hovedstad Nukuʻalofa mens et australsk fly losses i bakgrunnen. Foto: LACW Emma Schwenke / Australia Defence Force via AP / NTB

  Tre australske fly med mat, vann, medisinsk utstyr og kommunikasjonsutstyr landet lørdag på flyplassen på Tonga etter det voldsomme vulkanutbruddet sist helg.

  Det første flyet med hjelp kom til øya først torsdag etter at lokalbefolkningen hadde feid bort et tykt askelag fra rullebanen for hånd.

  Siden er det kommet fly også fra New Zealand og Japan, og amerikanske og britiske skip er på vei, mens et australsk marinefartøy kommer med helikoptre og et feltsykehus.

  Tongas myndigheter sier at drikkevann er høyest prioritert, ettersom aske og saltvann har forurenset landets vannkilder.

  I en oppdatering fra myndighetene heter det at 84 prosent av landets 105.000 innbyggere er direkte berørt av utbruddet og den påfølgende tsunamien.

  For å holde koronaviruset ute av det hittil covid-frie landet må all overføring av nødhjelp skje uten fysisk kontakt.

  All nødhjelp blir losset fra flyene av mannskapet og satt på rullebanen, og deretter plassert i tre dagers karantene av de lokale myndighetene. Skip skal losses med kran uten at mannskapet får gå i land.

 • av NTB
  DEL
  Tre til legevakt etter brann i Kristiansand

  Agder politidistrikt mener å ha kartlagt alle som var i leiligheten som brant i Kristiansand lørdag morgen.

  – Vi fikk inn en vitneobservasjon om at fire personer hadde forlatt leiligheten gjennom et vindu. I etterkant kom vi i kontakt med tre personer, som kan knyttes til brannstedet, i en leilighet i nærheten, sier operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til NTB.

  Det fremstår som avklart at det var kun de tre som var til stede i leiligheten, og det søkes ikke etter en fjerde person, skriver politiet på Twitter.

  – De tre fremstår som uskadd, men ble tatt til legevakten for undersøkelse, sier Odde.

  Politiet meldte om brannen klokken 7.13 lørdag morgen. Brannen spredte seg innover i bygget som inneholder en butikk og flere leiligheter.

  Ved 8-tiden var brannvesenet i ferd med å få kontroll på brannen. Det var ikke fare for spredning til andre bygninger, skriver Fædrelandsvennen.

  Brannårsaken er så langt ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Nekter Estland å sende våpen til Ukraina

  Tyskland nekter Estland å sende tyskproduserte våpen til Ukraina, men vil selv sende et fullt utstyrt feltsykehus til landet.

  Tyskland har allerede sendt medisinsk utstyr til Ukraina, og alvorlige sårede ukrainske soldater får behandling på tyske militærsykehus, opplyser forsvarsminister Christine Lambrecht.

  – Vi står sammen med Ukraina og må gjøre alt vi kan for å tone ned situasjonen, sa hun.

  Men i tråd med tysk tradisjon vil ikke Tyskland sende våpen til Ukraina, og vil derfor heller ikke gjøre som USA og godkjenne at våpen sendes til landet fra de baltiske landene.

  Ifølge Wall Street Journal ønsket Estland å sende tyskproduserte feltkanoner til Ukraina. USA godkjente tidligere denne uka at Litauen, Latvia og Estland kan sende amerikanskproduserte våpen til Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Ingen avgjørelse om ny sentralbanksjef denne uken
  Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er avgjørelsen om hvem som skal bli ny sentralbanksjef ennå langt fra avgjort. Han har bedt embetsverket bruke den tiden de behøver på å komme med sin innstilling.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er avgjørelsen om hvem som skal bli ny sentralbanksjef ennå langt fra avgjort. Han har bedt embetsverket bruke den tiden de behøver på å komme med sin innstilling. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til Dagbladet at han ikke vil forhaste seg når det gjelder å utnevne ny sentralbanksjef.

  Heller ikke denne uken kommer regjeringen til å utnevne en ny sentralbanksjef, får Dagbladet bekreftet.

  Neste mulighet blir dermed fredag neste uke.

  – Jeg har sagt til embetsverket som styrer denne prosessen at de skal bruke den tiden de behøver, og gjennomføre ansettelsesprosessen på en god og grundig måte. Så skal jeg se på den innstillingen de kommer med, og til slutt ha siste ordet, sier Vedum.

  Etter at embetsverket i Finansdepartementet har kommet med sin innstilling havner den på pulten til Vedum til endelig beslutning.

  I en undersøkelse Kantar gjorde for TV 2 tidligere denne måneden svarte to av tre nordmenn at de ville ha visesentralbanksjef Ida Wolden Bache som ny sentralbanksjef framfor Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Samtidig skal flere Nato-land, deriblant Tyskland og USA, ha presset på for å få Stoltenberg til å ta en ny periode som leder, noe han ifølge VG avviste for få måneder siden.

 • av NTB
  DEL
  Forsvarsministermøte om Ukraina

  Den russiske forsvarsministeren har akseptert en invitasjon fra sin britiske kollega om å møtes for å drøfte situasjonen i Ukraina.

  Forsvarsminister Ben Wallace inviterte sin russiske kollega Sergej Sjojgu til London for å drøfte aktuelle sikkerhetsspørsmål, blant annet Ukraina.

  Sjojgu ber i stedet om at møtet holdes i Moskva, siden de forrige bilaterale samtalene i 2013 fant sted i London.

  En talsmann for det britiske forsvarsdepartementet sier at de vil gjøre alt de kan for å stabilisere situasjonen i Ukraina, og at de er i kommunikasjon med den russiske regjeringen.

 • av NTB
  DEL
  Fjøs brenner i Alta. 35 okser innestengt.

  Det brenner i et fjøs i Raipas i Alta. Det skal ikke være personer i bygget, men 35 dyr er stengt inne.

  Politiet rykket ut rett før klokka 7 lørdag morgen, skriver Finnmark politidistrikt på Twitter.

  – Det er full fyr. Brannvesenet har ikke kontroll, sier operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen til VG.

  Ifølge iFinnmark skal det befinne seg 35 okser i bygningen.

  Minst seks personer er evakuert fra hovedbygningen ved fjøset. Operasjonslederen opplyser til avisa at det er en viss spredningsfare til nærliggende bygg.

  Brannvesenet jobber med å slukke brannen.

 • av NTB
  DEL
  Regn førte til flomskader i Machu Picchu

  Kraftig regn i byen Aguas Calientes, som ligger like ved Perus største turistattraksjon med samme navn, vasket vekk jernbanelinjer og broer fredag.

  Elven Alccamayo gikk over sine bredder og førte problemer for togtrafikken, ifølge delstatsmyndighetene i Cusco. Trafikken er innstilt inntil videre.

  Hus nær elven ble oversvømt, og minst en person ble skadd og en annen er savnet, opplyser sivilforsvaret.

  Om lag 447.800 personer besøkte inkabyen Machu Picchu i fjor. Besøkstallet var kraftig redusert på grunn av koronapandemien. Tidligere år har 1,5 millioner turister tatt turen.

  Perus økonomi svekket seg i 2020 og var i tilbakegang fram til juni i fjor, og turistsektoren var hardest rammet.

 • av NTB
  DEL
  Ti pågrepet etter slagsmål i storkiosk i Oslo

  Politiet i Oslo har pågrepet ti personer etter at det natt til lørdag brøt ut slagsmål inne i en storkiosk på Grønland. En person har fått kuttskader.

  Hendelsen fant sted inne på en Deli de Luca-kiosk på Grønland i Oslo. Politiet meldte første gang om slagsmålet klokken 02.50 natt til lørdag.

  Situasjonen kom raskt under kontroll, og politiet opplyser klokken 03.46 at ti personer er pågrepet etter hendelsen. De involverte skal være unge personer.

  En av de involverte har et lite kutt i hånden og skal ikke være alvorlig skadd. Politiet har beslaglagt flere gjenstander fra de involverte.

  Politiet har avhørt vitner og jobber med å sikre videoopptak av hendelsen.

  Rask respons fra politipatruljene var med på å forhindre at situasjonen eskalerte, skriver politiet i Oslo på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  To politibetjenter skutt i New York – en drept
  To politibetjenter ble skutt i Harlem i New York. Foto: Jennifer Peltz / AP / NTB
  To politibetjenter ble skutt i Harlem i New York. Foto: Jennifer Peltz / AP / NTB
  Betjenter fra politietaten NYPD etterforsker åstedet i Harlem. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB
  Betjenter fra politietaten NYPD etterforsker åstedet i Harlem. Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB

  En politibetjent er skutt og drept og en annen er kritisk skadd i New York. De to rykket ut til voldsepisode i en bolig i nabolaget Harlem fredag kveld.

  En mistenkt person ble også drept i skuddvekslingen, opplyser en polititjenestemann til nyhetsbyrået AP.

  Politiet fikk melding klokken 17 fra en mor som trengte hjelp med sin sønn. Tre betjenter rykket ut til leiligheten i Harlem og snakket med moren.

  Da to av betjentene gikk inn i et annet rom for å snakke med sønnen, ble det løsnet skudd, opplyser politikilden.

  Politibetjenten som døde, var 22 år gammel og hadde vært i jobben siden november 2020. Den skadde betjenten er 27 år og har jobbet i NYPD i fire år.

  New Yorks ordfører Eric Adams var på sykehuset hvor betjentene ble fraktet etter skytingen og ble oppdatert om hendelsen, melder han på Twitter.

  – Dette er ikke bare et angrep på tre modige betjenter. Det er et angrep på byen New York, sa Adams, som er tidligere politibetjent, på en pressekonferanse, melder Reuters.

  Det er tredje gang på fire dager at betjenter er blitt skutt på i New York. Sist gang en politibetjent ble skutt og drept i byen var i september 2019.