Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Ny sentralbanksjef utnevnes ikke fredag
11. januar 2022 kl 12:14Kjetil Magne Sørenes
DEL

Flere medier, inkludert Aftenposten, har skrevet at ny sentralbanksjef trolig blir utnevnt nå på fredag.

Bakgrunnen for det er at Dagens Næringsliv i forrige uke publiserte en artikkel med anonyme kilder om at Finansdepartementet tok sikte på dette.

Men det skjer ikke, opplyser Finansdepartementets kommunikasjonssjef Therese Riiser til Aftenposten.

Saken skal ikke i Kongen i statsråd nå på fredag.

«Den går i statsråd så snart vi er klare, men det er vi altså ikke førstkommende fredag», skriver hun i en SMS til Aftenposten.

Det er to reelle kandidater til stillingen: Nato-sjef Jens Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Stjal snøskuter i Nordmarka - mistenkes for ruskjøring

  Oslo-politiet har anholdt en person som har stjålet en snøscooter ved Tryvannstua i Nordmarka. På Twitter skriver de at de mistenker ruskjøring, samt kjøring uten gyldig førerkort. Han er også mistenkt for å ha gjort innbrudd inne på Tryvannstua. Personen vil bli kjørt arrest, og anmeldt.

 • Andreas Bakke Foss og Gunnar Kagge
  DEL
  Ronna McDaniel gjenvalgt som republikansk leder

  Etter det skuffende mellomvalget i fjor høst var det flere republikanere som ønsket å bytte partileder.

  Men fredag stemte et flertall i The Republican National Committee for å gi Ronna McDaniel to nye år som partileder. Sitter hun perioden ut, har hun ledet partiet i åtte år, melder The Washington Post.

  McDaniel hevdet at partiet hadde lagt til rette for å mobilisere velgere, men skal ha uttrykt at ikke alle kandidatene var gode nok.

  Her kan du lese mer om oppgjøret i partiet.

 • Andreas Bakke Foss og NTB
  DEL
  Person skutt i beinet av politiet i Kristiansand sentrum
  Politiet har avfyrt skudd i forbindelse med en hendelse i Kristiansand sentrum fredag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Politiet har skutt en person i beinet i forbindelse med det politiet kaller en «truende situasjon». Det skriver Agder politidistrikt i en pressemelding fredag kveld. Personen er kjørt til sykehus.

  Operasjonssentralen fikk fredag kveld melding om at en person gikk med våpen i Kristiansand sentrum. Da politiet kom i kontakt med personen oppsto det en truende situasjon som førte til at politiet avfyrte skudd, skriver politiet. Det er ikke meldt om andre skadede.

  – Spesialenheten har besluttet å iverksette etterforskning. Formålet med etterforskningen er å få belyst hendelsesforløpet og de nærmere omstendighetene rundt situasjonen hvor det ble avfyrt skudd, skriver Spesialenheten i en pressemelding.

  De skriver videre at Kripos er varslet, og at de vil bistå med åstedsundersøkelser.

  – Våpen involvert vil bli sikret. Spesialenheten vil avhøre tjenestepersoner og vitner så snart som mulig. Av hensyn til den videre etterforskningen gis det ikke mer detaljert informasjon om saken på nåværende tidspunkt, heter det videre.

  Agder-politiet opplyste om hendelsen på Twitter like før klokken 21.

  Et vitne har fortalt til Fædrelandsvennen at hun så en mann med en lang kniv i nærheten av åstedet kort tid i forveien.

 • NTB
  DEL
  Leah Isadora Behn vant Vixen-pris for andre år på rad
  Leah Isadora Behn ble kåret til årets beautyinfluenser under Vixen awards 2022 på den Gamle Logen Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

  Datteren til Märtha Louise, Leah Isadora Behn, vant pris under Vixen awards. På scenen oppfordret hun folk til å gi mer faen.

  Landets influensere er fredag samlet på årets Vixen-awards, hvor Leah Isadora Behn stakk av med pris i skjønnhetskategorien. Hun takket venner og familie fra scenen. Moren Märtha Louise var til stede i salen.

  – Jeg må takke alle sammen! Og takk til Fretexm sa Behn.

  På prisutdelingen hadde hun på seg en brukt kjole fra Fretex.

  Videre ba hun alle gjøre akkurat det de vil – og slutte å bry seg så mye om omverden.

  – En ting jeg har tenkt mye på, sorry mamma – er å gi mer faen. Det jeg har å si til alle som holder ting tilbake fordi noen har en mening om det, er at de må gjøre det de har lyst til.

  Videre fortalte hun om hvordan foreldrene hennes i oppveksten alltid sa at så lenge man gjør det man gjør, så har det ingenting å si hva andre synes.

  – Du gjør det du er glad i, og det er suksess.

 • NTB
  DEL
  Avis: Syv drept og ti såret i skyting i Jerusalem
  Minst åtte personer ble drept da en person åpnet ild mot israelere på vei ut av en synagoge i Øst-Jerusalem fredag kveld. Foto: Mahmoud Illean, AP/NTB

  En væpnet mann har skutt og drept syv personer i Jerusalem, før han selv ble skutt av politiet, melder den israelske avisen Jerusalem Post.

  Ti andre ble såret.

  Skytingen skjedde ved en synagoge i den israelske bosettingen Neve Yaakov i okkuperte Øst-Jerusalem. Gjerningspersonen åpent ild mot folk som kom ut av synagogen etter bønnen fredag kveld.

  Personen som angrep, ble skutt da han forsøkte å rømme fra åstedet.

  Ifølge avisen Haaretz har en talsmann fra den palestinske organisasjonen Hamas sagt at skyting var gjengjeldelse etter at israelske styrker gikk inn i Jenin torsdag noe som resulterte i ni drepte palestinere og ytterligere 20 skadede.

  Drapene fikk palestinske myndigheter på den okkuperte Vestbredden til å bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel.

  Fredag morgen ble det skutt fem raketter fra Gazastripen mot Israel, som så utførte luftangrep mot Gazastripen, som Hamas har kontroll over. Det er ikke meldt om personskader fra disse siste angrepene.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Representantenes hus drøfter Tiktok-forbud

  Utenrikskomiteen i Representantenes hus planlegger å holde en avstemning om et lovforslag om å blokkere Tiktok i USA.

  Republikanske Michael McCaul er en av initiativtagerne bak lovforslaget.

  – Vi er bekymret for at denne appen gir en bakvei kinesiske myndigheter kan bruke til å snike seg inn på telefonene våre, sier han til Bloomberg.

  Både fra Senatet og Representantenes hus har det blitt tatt steg mot å blokkere Tiktok i USA. Tidligere president Donald Trump prøvde i 2020 å hindre amerikanske brukere fra å registrere seg på appen, noe rettssystemet blokkerte.

  Biden-administrasjonen er også midt i en nasjonal sikkerhetsvurdering av Tiktok, skriver Bloomberg.

 • NTB
  DEL
  Studenter pågrepet for visning av BBC-dokumentar
  En student roper slagord mot regjeringen i New Delhi fredag. Foto: Manish Swarup / AP / NTB

  Indisk politi har pågrepet minst 24 studenter i New Delhi etter at de arrangerte en visning av en BBC-dokumentar om statsminister Narendra Modi.

  Politiet stoppet også fredagens filmvisning på Delhi-universitetet, som i likhet med flere andre universiteter rundt om i India forsøkte å vise dokumentaren. De trosset dermed regjeringens forsøk på å hindre folk i å se filmen ved å forby publisering av den i sosiale medier.

  BBC-dokumentaren i to deler tar for seg Modis rolle under de antimuslimske opptøyene som krevde hundrevis av menneskeliv i Gujarat 2002. Her hevdes det at Modi ga politiet ordre om å se en annen vei under sammenstøtene, som skjedde mens Modi var sjef for delstatsregjeringen i Gujarat.

  Modi har tidligere avvist kritikken.

  Aktivister fra Demokratisk ungdomsfront i India holdt en offentlig visning av BBC-dokumentaren «India: The Modi Question» i Kochi i India tidligere denne uka. Foto: Sunoj Ninan Mathew / AP / NTB
 • NTB
  DEL
  Drapstiltalt har inngått forlik med offerets dødsbo
  Politi på stedet der Fevziye Kaya Sørebø (50) ble drept på Frogner i Oslo i 2021. Foto: Heiko Junge / NTB

  Det er inngått forlik mellom representantene for dødsboet etter Fevziye Kaya Sørebø (50) og mannen som er tiltalt for drapet. Sørebø ble skutt og drept på åpen gate på Frogner i Oslo i 2021.

  Det er VG som får opplyst fra partenes advokater at det er inngått forlik fredag ettermiddag.

  Innholdet i avtalen mellom partene og summen det er blitt enighet om, er hemmelig.

  – Jeg bekrefter at det er inngått et forlik, men utover det ønsker jeg ikke å gi noen kommentar, sier advokat Marius A. Rød som har håndtert dødsboet.

  Også prosessfullmektig Per Conradi Andersen, som representerer den tiltalte mannen i den sivile saken, bekrefter at det er inngått forlik mellom partene.

  – Vi er blitt enige om å ikke kommunisere ut noe av innholdet i forliket og legge denne delen av saken bak oss, sier Andersen til VG.

  Hovedforhandlingen i straffesaken etter drapet skal starte i mars.

  Drapsofferet og den tiltalte mannen har vært involvert i en byggekonflikt som strakte seg tilbake til 2016.

  I desember 2020 ble 39-åringen dømt til å betale kvinnen 11,8 millioner kroner i erstatning, samt 900.000 kroner i saksomkostninger. Denne dommen var anket da drapet skjedde.

  I fjor høst skrev eiendomsmagasinet Estate at den tiltaltes hus i Bærum var blitt solgt for 33 millioner kroner og at pengekravet fra dødsboet, var innfridd. Det var da imidlertid fortsatt uenighet rundt kravet og saken var berammet for ny domstolsbehandling.

  Straffesaken mot mannen er berammet til å starte 6. mars. Han har erkjent straffskyld.

 • Øystein Tronsli Drabløs & Andreas Bakke Foss
  DEL
  Person påkjørt av trikk – kjørt til sykehus
  Foto: Andreas Bakke Foss

  Hendelsen skjedde mellom Ringstabekk og Bekkestua.

  Nødetatene fikk frigjort personen, som lå under trikken. Vedkommende er kjørt til sykehus og er våken og bevisst, opplyser politiet.

  Politiet på stedet vil ikke kommentere hendelsen overfor Aftenposten.

  Sporveien setter opp buss mellom Åsjordet og Kolsås, opplyser de.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Video viser angrep på Nancy Pelosis ektemann

  Flere medier har publisert en video som viser angrepet mot Paul Pelosi, ektemannen til Nancy Pelosi.

  Pelosi ble i oktober i fjor angrepet av en inntrenger bevæpnet med en hammer. Mannen skal ifølge påtalemyndighetene ha ønsket å kidnappe kona.

  Pelosi fikk flere brudd i skallen og måtte opereres etter angrepet. Nå har en høyesterettsdommer frigitt en politivideo som viser angrepet.

  Blant annet har nettavisen The San Fransisco Standard publisert videoen. Aftenposten advarer mot sterke inntrykk i videoen. Videoen kan du se her.

 • NTB
  DEL
  Møte om erstatning til Viggo Kristiansen neste uke
  I neste uke møter Viggo Kristiansens advokater, her ved Bjørn André Gulstad, Statens sivilrettsforvaltning om erstatningsoppgjøret etter frifinnelsen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  I desember 2022 ble Viggo Kristiansen frikjent for drapene i Baneheia i Kristiansand i 2000. Dette skjedde etter han hadde sonet sin dom og sittet i fengsel i 20 år.

  I neste uke skal advokatene hans i møte med Statens sivilrettsforvaltning om erstatningsoppgjøret etter han ble frikjent, skriver P4 Nyhetene.

  Nylig ble det kjent at Kristiansen får 10 millioner kroner i forskudd på erstatningen.

  Kristiansens advokater har tidligere varslet et stort krav som omfatter tap av inntekt og oppreisning for årene han satt i fengsel.

 • NTB
  DEL
  Overgrepssiktet prest får forlenget varetekt

  En sogneprest på Østlandet, siktet for seksuell omgang med barn, blir varetektsfengslet i fire nye uker.

  Sognepresten ble pågrepet av politiet i august, og har sittet i varetekt siden, skriver Vårt Land.

  – Saken har høy prioritet og etterforskningen pågår fremdeles. Det blir mest sannsynlig tatt ut tiltale, sier politiadvokat Marin Gautestad Jakobsen til avisen.

  Mannen ble fratatt retten til å være prest i november. Det er fire fornærmede i saken.

  Presten har tidligere erkjent overgrepene.

 • NTB
  DEL
  Unntakstilstand i New Zealands største by på grunn av flom
  Det er storflom i New Zealands største by Auckland. Foto: Hayden Woodward / New Zealand Herald / AP / NTB

  Myndighetene på New Zealand har erklært unntakstilstand i landets største by Auckland på grunn av kraftig regn og flom.

  Flommen førte fredag til at flyplassen måtte stenge, og alle flyvninger til og fra Auckland er innstilt frem til lørdag formiddag lokal tid. Samtidig var det lange køer på motorveiene.

  Uværet har blant annet ført til at superstjernen Elton John måtte avlyse en konsert for 40.000 publikummere.

  Forholdene er ventet å forverres, skriver byens nødhjelpsapparat på Twitter.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  40.000 koronadøde forrige uke – halvparten i Kina

  Nesten 40.000 koronadødsfall ble rapportert inn til Verdens helseorganisasjon (WHO) i forrige uke. Over halvparten av disse i Kina. Det skriver Reuters.

  De siste åtte ukene har mer enn 170.000 koronadødsfall blitt meldt inn til WHO. Det faktiske tallet er trolig langt høyere, sier de.

  WHOs krisekomité møttes fredag. De skal bestemme om koronapandemien fortsatt skal ses på som en global folkehelsekrise. Siden starten av desember har dødstallene økt globalt.

 • NTB
  DEL
  Mener det finnes 38 mill. tonn kobber på havbunnen

  Det finnes 38 millioner tonn kobber og 45 millioner tonn sink på havbunnen på norsk sokkel. Det kommer fram i en ny ressursvurdering fra Oljedirektoratet.

  I Oljedirektoratets (OD) ressursvurdering av havbunnsmineralene på norsk sokkel konkluderes det med at det er store tilstedeværende ressurser. For flere av metallene tilsvarer mineralressursene mange år med globalt forbruk, skriver direktoratet i en pressemelding.

  Direktoratet opplyser at det også finnes 2.317 tonn gull.

  teaser
  i går 15:24
  FN, bilbransjen og tek-giganter sier nei takk. Nå står slaget om Norge skal rive opp havbunnen.
 • NTB
  DEL
  Hellas' regjering overlevde mistillitsforslag
  Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis og hans regjering overlevde fredag et mistillitsforslag fra opposisjonsleder Alexis Tsipras. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

  Den greske regjeringen overlevde fredag en mistillitsavstemning i nasjonalforsamlingen. Opposisjonen mener statsministeren var sentral i en avlyttingssak.

  Mistillitsforslaget ble slått ned med 156 stemmer mot 143.

  Opposisjonen anklager den borgerlige statsministeren Kyriakos Mitsotakis for å ha løyet bevisst siden det for seks måneder siden ble avslørt en større avlyttingsskandale i landet.

  Tsipras hevder at statsministeren er hjernen bak og sjefen for «det kriminelle nettverket» som sto bak overvåkingen.

  Den venstreorienterte ukeavisen Documento har tidligere skrevet at avlyttingen har rammet over 30 politikere, journalister og forretningsfolk, anklager som har vært avvist kategorisk av Mitsotakis.

 • NTB
  DEL
  Jeff Zients er Joe Bidens nye stabssjef
  Jeff Zients har styrt president Joe Biden koronainnsats de siste to årene. Nå får han den viktige jobben som stabssjef. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
  Jeff Zients beskrives som en erfaren teknokrat. Her er han fotografert sammen med Joe Biden i desember 2020, få uker før han ble tatt i ed. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
  Ron Klain har vært stabssjef for Joe Biden de siste to årene. Han har jobbet med Biden i en årrekke, og har blant annet vært stabssjef for visepresident Al Gore og for Joe Biden da han var Barack Obamas visepresident. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB

  USAs president Joe Biden har utnevnt sin tidligere korona-koordinator Jeff Zients til ny stabssjef – en av de viktigste stillingene i administrasjonen.

  Zients erstatter Bidens nåværende stabssjef Ron Klain. Han har jobbet med Biden i flere tiår i Washington og regnes som en av hans nærmeste, mest betrodde rådgivere.

  Klain blir den første i presidentens innerste krets som forlater Det hvite hus siden Biden tiltrådte.

  Zients beskrives som en erfaren teknokrat, men han mangler de sterke politiske forbindelsene Klain satt med. Stabssjefen i Det hvite hus bestemmer hvem som skal få tilgang til presidenten, setter hans agenda og kommuniserer med politiske lobbyister. Samtidig må han stadig håndtere små og større kriser som måtte dukke opp.

  Amerikanske medier meldte tidligere i januar at Klain ventes å gå av i løpet av få uker. Som stabssjef har Klain hatt en svært sentral rolle i Biden-administrasjonen. Han har fått æren for å ha håndtert de intrikate forhandlingene som har foregått i kulissene mellom Det hvite hus og Kongressen. Disse resulterte i en rekke vedtak og politiske seirer for Biden – deriblant den store klima-, helse- skatteloven.

  En viktig del av jobben til Zients blir nå å sørge for at Biden får gjennomført de politiske vedtakene på tross av Republikanernes forsøk på å motarbeide dem.

  Bidens nye stabssjef må også håndtere konsekvensene av funnene av graderte dokumenter blant annet i Bidens bolig, noe som granskes av en spesialetterforsker.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Kristian Valen dømt til 120 dager betinget fengsel
  Foto: Lise Åserud/NTB

  Forsvarer Bernt Heiberg sier i en pressemelding at komikeren i all hovedsak er frifunnet i Oslo tingrett.

  Valen får likevel 120 dagers betinget fengsel for ulovlig våpenbesittelse. Det er snakk om en helautomatisk rifle av typen AR-15.

  – Retten har i all vesentlighet bygget sin dom på Kristian Valens forklaring, sier Heiberg.

  Valen var siktet for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og narkotikaovertredelse. Aktor ba om ett års fengsel for Valen.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Lastebil i brann i Oslo

  En liten lastebil står i brann på Hasle i Oslo, skriver Oslopolitiet på Twitter. Nødetatene er på stedet. Det skal ikke være snakk om spredningsfare.

  Politiet sier de er i kontakt med føreren av den brennende bilen og at han er i god behold.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Meteorologene varsler jojo-temperaturer fremover

  Lavtrykkene står i kø, og de neste dagene blir det jojo-temperaturer, varsler Meteorologisk institutt.

  – Uten høytrykk i sikte vil lavtrykkene komme til Norge uten hindringer i flere dager fremover. Dette fører til jojo-temperaturer som vi kanskje allerede har hatt mer enn nok av, sier meteorologene.