Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Ny sentralbanksjef utnevnes ikke fredag
11. januar kl 12:14av Kjetil Magne Sørenes
DEL

Flere medier, inkludert Aftenposten, har skrevet at ny sentralbanksjef trolig blir utnevnt nå på fredag.

Bakgrunnen for det er at Dagens Næringsliv i forrige uke publiserte en artikkel med anonyme kilder om at Finansdepartementet tok sikte på dette.

Men det skjer ikke, opplyser Finansdepartementets kommunikasjonssjef Therese Riiser til Aftenposten.

Saken skal ikke i Kongen i statsråd nå på fredag.

«Den går i statsråd så snart vi er klare, men det er vi altså ikke førstkommende fredag», skriver hun i en SMS til Aftenposten.

Det er to reelle kandidater til stillingen: Nato-sjef Jens Stoltenberg og visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Siril Thesen
  DEL
  Derfor flyr militærhelikoptre lavt over Oslo
  Et av forsvarets helikoptre av typen Bell-412.
  Et av forsvarets helikoptre av typen Bell-412. Foto: Paul Kleiven / NTB

  To militære helikoptre har fløyet lavt over Oslo i dag, og flere har lurt på hva som skjer.

  – Helt normal trening og øving, er svaret fra Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

  Det var to av forsvarets helikoptre av typen Bell-412 tok av fra Rygge litt over halv to i ettermiddag.

  Moen sier det er viktig at de får trent og øvd slik at de opprettholder operativ evne, også i urbane strøk. Han forstår at folk legger merke til dem:

  – I dette tilfellet har vi blant annet fløyet over Frognerparken, og har i den grad vært veldig synlig.

  Aktiviteten er koordinert med Oslo politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  UD skjerper reiserådene for Ukraina

  Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina på grunn av den spente og uforutsigbare situasjonen i landet.

  – Situasjonen i Ukraina kan endre seg på svært kort varsel, advarer UD i en pressemelding.

  Helt siden 2014 har det vært frarådet med reiser til og opphold i fylkene Donetsk og Luhansk, samt på den okkuperte Krim-halvøya. Nå utvides denne frarådingen til alle reiser til hele Ukraina som ikke er strengt nødvendige.

  – Velger du å reise til Ukraina nå, oppfordrer vi deg til å gjøre grundige vurderinger av egen sikkerhet og kontakte forsikringsselskapet ditt for å sikre at du har gyldig reiseforsikring, skriver UD.

  De siste ukene har spenningen økt kraftig på grensen mellom Ukraina og Russland, og mange frykter en militær konflikt.

 • av NTB
  DEL
  Taliban godt fornøyd med Oslo-møter
  Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi er godt fornøyd med møtene i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Talibans utenriksminister Amir Khan Muttaqi er godt fornøyd med møtene i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Møtene i Oslo har i seg selv vært «en prestasjon» for Taliban, sier de afghanske islamistenes utenriksminister Amir Khan Muttaqi.

  – At Norge har gitt oss denne muligheten, er i seg selv en prestasjon for oss ettersom vi har fått dele scene med verden, sier han.

  – Etter disse møtene er vi sikre på å få støtte til Afghanistans humanitær-, helse- og utdanningssektor, sier Amir Khan Muttaqi til pressen tirsdag.

  Du kan lese mer om møtene her.

 • av NTB
  DEL
  Søreide: – Helt nødvendig å snakke med Taliban
  Ine Eriksen Søreide (H) mener det er nødvendig for det internasjonale samfunnet å ha samtaler med Taliban. Foto: Javad Parsa / NTB
  Ine Eriksen Søreide (H) mener det er nødvendig for det internasjonale samfunnet å ha samtaler med Taliban. Foto: Javad Parsa / NTB

  Det er helt nødvendig for det internasjonale samfunnet å ha samtaler med Taliban, slår tidligere utenriksminister og Høyre-politiker Ine Eriksen Søreide fast.

  Hun viser til den voksende sultkatastrofen i Afghanistan, der rundt 23 millioner mennesker, over halvparten av befolkningen, har akutt behov for nødhjelp.

  – Det er Taliban som kontrollerer hvilke organisasjoner som får komme inn med hjelp til sivilbefolkningen, hvor de får operere og under hvilke forutsetninger, og derfor er det helt nødvendig for det internasjonale samfunnet å ha samtaler med Taliban, skriver Eriksen Søreide i en pressemelding.

  – Høyre oppfatter at det er USA og EU som står i spissen for samtalene som nå foregår i Norge, og at formålet er å legge press på Taliban, stille krav og ansvarliggjøre dem, blant annet knyttet til menneskerettigheter og jenters skolegang, skriver hun.

  teaser
  Mindre enn 2 time siden
  Afghanske Hoda Khamosh: – Jeg ante ikke at jeg skulle møte Taliban i Oslo
 • av NTB
  DEL
  ID-porten har problemer

  Problemer med innlogging hos ID-porten mandag ettermiddag fører til utfordringer med å logge seg på flere offentlige tjenester, melder VG.

  Blant tjenestene som blir berørt av problemene til ID-porten, er altinn.no, helsenorge.no og nav.no, ifølge VG.

  Feilen oppsto klokken 14.27 mandag ettermiddag, opplyser pressekontakt Are Kvistad i Digitaliseringsdirektoratet til avisen.

  Han opplyser at det jobbes på spreng med å løse saken.

 • av NTB
  DEL
  Danmark gir fra seg sjelden samisk tromme
  Denne samisk trommen har skapt bråk mellom Norges urbefolkning og Danmark, men kan nå overføres til Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Denne samisk trommen har skapt bråk mellom Norges urbefolkning og Danmark, men kan nå overføres til Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Danmarks kulturminister har bestemt at eierskapet til en sjelden tromme fra 1691 kan overføres til det samiske museet i Karasjok i Norge.

  Det samiske folket i Norge har lenge krevd at eierskapet skal overføres.

  Nå opplyser den danske kulturministeren Ane Halsobe-Jørgensen at hun har gitt tillatelse til dette.

  – Det er helt naturlig at trommen får sitt varige hjem på det museum som den har et historisk tilhørighetsforhold til, og hvor den for øvrig har vært utstilt i mange år, sier Halsobe-Jørgensen i en pressemelding.

  Det er det danske nasjonalmuseet som har hatt det formelle eierskapet til trommen, men den har vært utlånt til RiddoDuottarMuseat i Karasjok i flere år. Avtale gikk egentlig ut 1. desember i fjor.

  I fjor høst konkluderte Danmarks nasjonalmuseum med at de ville gi trommen tilbake, i en uttalelse som ble overlevert til regjeringen. Det er kulturministeren som har tatt den endelige avgjørelsen.

 • av NTB
  DEL
  Flyselskapet Air Leap innstiller alle flyvninger

  Flyselskapet Air Leap, som opererer flyruter i Norge og Sverige, innstiller alle flyvninger på grunn av økonomiske problemer, skriver NRK.

  – Hovedårsaken til at vi har tatt denne beslutningen, er at det ikke er økonomisk forsvarlig å drive videre med det materiellet og de forutsetninger vi har i dag, skriver flyselskapet i en pressemelding.

  Alle flyvninger er innstilt fra og med mandag.

  I pressemeldingen beklager Air Leap ulempene dette medfører, og sier at kunder som har kjøpt billetter etter 24. januar, vil få ytterligere informasjon på selskapets nettsider.

 • av NTB
  DEL
  Flere skal være skadet etter skyteangrep i Mannheim

  En mann har skutt og skadet flere mennesker i en forelesningssal ved Heidelberg-universitetet ved Mannheim i Tyskland. Den antatte gjerningsmannen er død.

  Angriperen var væpnet med gevær, ifølge politiet. En større politiaksjon ble igangsatt etter at mannen åpnet ild.

  Nyhetsbyrået DPA får opplyst at fire personer er skadet, og at én av dem har livstruende skader.

  Så langt skal det ikke være noe som tyder på politiske eller religiøse motiver bak angrepet.

  Heidelberg-universitetet er et av Tysklands eldste og mest anerkjente. Neuenheimer Feld-området, der universitetet ligger, ble sperret av da politiet ble varslet om angrepet.

 • av NTB
  DEL
  Sender ekspert til Peru for å hjelpe til etter oljeutslipp
  Fra opprydningsarbeidet på Cavero-stranden i Ventanilla-distriktet.
  Fra opprydningsarbeidet på Cavero-stranden i Ventanilla-distriktet. Foto: Martin Mejia, AP/NTB

  Kystverket sender eksperthjelp til Peru for å hjelpe til etter det massive oljeutslippet fra et tankskip. 21 strender er rammet.

  950.000 liter råolje fra et tankskip havnet i havet som følge av bølger etter vulkanutbruddet og tsunamien på Tonga. Myndighetene i Peru har kalt oljesølet den verste økologiske katastrofen i landets nyere historie.

  Den peruanske regjeringen har bedt om internasjonal støtte, og de får nå hjelp til å håndtere oljeutslippet av en gruppe på 12 tekniske eksperter. Én av dem er fra Kystverket.

 • av NTB
  DEL
  Nato sender flere skip og fly til Øst-Europa
  Natos generalsekretær ønsker de ekstra styrkene velkommen. Foto: Hannibal Hanschke/Pool via AP/NTB
  Natos generalsekretær ønsker de ekstra styrkene velkommen. Foto: Hannibal Hanschke/Pool via AP/NTB

  En rekke Nato-land har sendt ytterligere styrker til Øst-Europa de siste dagene, særlig i form av krigsskip og ekstra jagerfly.

  Det dreier seg blant annet om skip og fly fra Danmark, Spania og Nederland, skriver Nato i en pressemelding.

  I tillegg setter Nederland soldater og skip i beredskap for å slutte seg til Natos styrker. Frankrike har uttrykt at de er klare for å sende soldater til Romania. USA vurderer å sende ekstra styrker til Øst-Europa. De ekstra Nato-styrkene utplasseres i Litauen, Østersjøen, Svartehavet, Romania og Bulgaria.

  – Jeg ønsker velkommen at allierte bidrar med ekstra styrker i Nato. Nato vil fortsette å ta alle nødvendige grep for å beskytte og forsvare alle våre allierte, deriblant ved å styrke den østlige delen av alliansen. Vi vil alltid svare på alt som svekker vår sikkerhet, blant annet ved å styrke vårt kollektive forsvar, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

 • av NTB
  DEL
  Assange får ankesak behandlet av høyesterett
  Julian Assange har støttespillere i mange land. De reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Julian Assange har støttespillere i mange land. De reagerer sterkt på at han kan bli utlevert til USA. Bildet viser plakater med bilder av Assange under fakkeltoget i Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Wikileaks-grunnlegger Julian Assange får utleveringssaken sin behandlet av britisk høyesterett.

  Domstolen High Court avgjorde mandag at saken kan ankes videre til Storbritannias høyesterett – Supreme Court. Det melder den britiske kringkasteren BBC.

  I en ankesak i forrige måned konkluderte High Court med at Assange kan utleveres til USA, der han risikerer en fengselsstraff på opptil 175 år.

  Påtalemyndigheten i USA mener Assange medvirket til tyveri av et stort antall hemmelige amerikanske dokumenter for over ti år siden. Forsvarerne hans mener han handlet som journalist, i tråd med pressefriheten, og at han bidro til viktige avsløringer om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

  De argumenterer også med at Assanges psykiske helse er dårlig, og at selvmordsrisikoen er stor hvis han utleveres til USA.

  Selv om han ikke skulle få saken behandlet av britisk høyesterett i denne omgang, vil han ha flere andre muligheter til å anke beslutningen om utlevering.

 • av NTB
  DEL
  Frp pepret utenriksministeren med Taliban-spørsmål
  Frp leder Sylvi Listhaug sendte to skriftlige spørsmål til utenriksministeren mandag, mens partiet hennes totalt sendte sju. Foto: Heiko Junge / NTB
  Frp leder Sylvi Listhaug sendte to skriftlige spørsmål til utenriksministeren mandag, mens partiet hennes totalt sendte sju. Foto: Heiko Junge / NTB

  Mens vestlige lands spesialrepresentanter gikk i gang med møter med Taliban i Oslo mandag, sendte Frp sju skriftlige spørsmål om saken til utenriksministeren.

  Det ligger ikke an til at spørsmålene blir besvart før Taliban-møtene i Oslo er ferdig.

  Utenriksdepartementet opplyser til NTB at spørsmålene vil bli besvart innen fristen, som er neste mandag.

  Spørsmålene handler blant annet om kostnaden for å invitere Taliban til møter i Norge og om noen partier på Stortinget er blitt informert om møtene i forkant.

  Frp-leder Sylvi Listhaug har forfattet to av spørsmålene. Det ene går på kostnaden, mens det andre er et spørsmål om hvorfor den utvidede utenriks- og forsvarskomité på Stortinget ikke ble informert om møtet i forkant – og når regjeringen besluttet at møtet skulle finne sted.

 • av NTB
  DEL
  Irland protesterer mot russiske marineøvelser

  Russland har gitt Irland beskjed om at de planlegger marineøvelser i internasjonalt farvann 240 kilometer unna den irske kysten.

  – Jeg har gjort det klart overfor den russiske ambassadøren i Irland at dette ikke ønskes velkommen. Dette er ikke tiden for å øke militær aktivitet og spenning, med tanke på hva som skjer i og rundt Ukraina for øyeblikket, sier utenriksminister Simon Coveney.

  Øvelsene skal finne sted sørvest for Irland, og de kommer samtidig med at Nato sender ekstra styrker til Øst-Europa. Området der russerne skal øve, ligger utenfor Irlands territorialfarvann, men innenfor landets økonomiske sone.

 • av NTB
  DEL
  Sikkerhetskilder: Burkina Fasos president tatt til fange
  Opprørssoldater skal ha tatt presidenten i Burkina Faso til fange og kontrollerer hovedveiene til Ougadougo. Foto: AP / NTB
  Opprørssoldater skal ha tatt presidenten i Burkina Faso til fange og kontrollerer hovedveiene til Ougadougo. Foto: AP / NTB

  Soldater har ifølge ubekreftede meldinger tatt presidenten i Burkina Faso til fange og har omringet den statlige kringkasteren i hovedstaden Ouagadougou.

  Søndag gjorde soldater ved flere militærbaser opprør og krevde forsvarsledelsens avgang. Det ble også meldt om skuddveksling nær hjemmet til president Roch Marc Christian Kabore, noe som utløste rykter om et kupp.

  Situasjonen i hovedstaden Ouagadougou var i morgentimene mandag uklar, men ifølge øyenvitner har maskerte soldater tatt oppstilling rundt den statlige kringkasteren RTB.

  Det meldes også at opprørerne har tatt kontroll over militærleiren Sangoule Lamizana i hovedstaden. Regjeringen nekter for at det er snakk om kuppforsøk eller kupp, men presidenten har ikke vist seg offentlig de siste dagene.

  Mandag opplyste også sikkerhetskilder i landet at presidenten er tatt til fange, men dette er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

  – President Kabore, lederen i nasjonalforsamlingen og statsrådene er i soldatenes hender og blir holdt i Sangoule Lamizana-leiren i Ougadougo, sier to sikkerhetskilder til AFP.

  Soldatene og demonstrantene mener regjeringen i landet gjør for lite for å slå ned flere militante islamistgrupper med bånd til Al-Qaida og IS, som siden 2015 har herjet i den nordlige delen av landet, nær grensen til Mali.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen endrer opptakskravene til lærerutdanningen
  Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i vandrehallen på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i vandrehallen på Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Fra våren av endrer regjeringen opptakskravene til lærerutdanningen slik at det blir to opptakskrav til utdanningen. Målet er flere kvalifiserte søkere.

  For å komme inn på lærerutdanningen til våren må søkerne ha minst 40 skolepoeng og karakteren 3 i matte, slik regjeringen bestemte i høst, eller minst 35 skolepoeng og karakteren 4 i matte.

  Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

  – Med denne endringen favner opptakskravene bredere og gir flere kvalifiserte søkere. Vi skal fremdeles stille høye krav til de fremtidige lærerne våre, men uten å stenge ute søkere som har høye karaktersnitt og styrken i andre fag enn matematikk, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

  Firerkravet i matte ble innført av Solberg-regjeringen i 2016 og skrotet av den nye regjeringen i Hurdalsplattformen.

  Høyre mener regjeringens nye opptakskrav er uambisiøse.

  – Det blir ikke bedre undervisning av å senke kravene og ambisjonene for lærernes kompetanse, sier nestleder Jan Tore Sanner.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Varsler gebyr på 2 mill. til Stortingets administrasjon

  Datatilsynet bøtelegger Stortinget etter datainnbruddet høsten 2020. Stortingets administrasjon ilegges et overtredelsesgebyt på 2 millioner kroner for ikke å ha gjennomført tiltak for å oppnå et tilstrekkelig sikkerhetsnivå, skriver Datatilsynet på sine nettsider.

  – Datatilsynet ser alvorlig på at det fra Stortingets side ikke var iverksatt gode nok tekniske tiltak som kunne ha avverget overtredelsen, for eksempel gjennom bruk av tofaktorautentisering, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon i en pressemelding.

  Datatilsynet har lagt særlig vekt på at Stortinget ikke hadde etablert tofaktorautentisering eller tilsvarende effektive sikkerhetstiltak for å oppnå tilstrekkelig beskyttelse.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Protesterte mot bortføring og drap på kvinner

  Hoda Khamosh protesterte mot overgrep og bortføring av kvinner i Afghanistan da forhandlingene startet mandag.
  Hoda Khamosh protesterte mot overgrep og bortføring av kvinner i Afghanistan da forhandlingene startet mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Da forhandlingene med Taliban startet mandag, markerte en av representantene fra sivilsamfunnet at kvinner er blitt drept og bortført i Afghanistan.

  Kvinneaktivisten og poeten Hoda Khamosh viste frem bilder av to kvinner før forhandlingene startet. Et av bildene viser Zainab, som ble drept av Taliban tidligere januar. Det andre bildet viser Parwana Ibrahimkhil, som skal ha blitt pågrepet etter en demonstrasjon for kvinners rettigheter i Afghanistan.

  Søndag tok hun også opp de bortførte kvinneaktivistenes sak. Pågripelsene har skapt store reaksjoner over hele verden, og blant annet FN har oppfordret Taliban til å fortelle hvor de to kvinnene er.

  Søndag opplyste en Taliban-topp til NRK at kvinnene ikke er i Talibans varetekt.

  – De er ikke i Talibans fengsel, uttalte Taliban-delegat Azam.

  Khamosh ble så sent som 17. januar i år forsøkt stanset da hun demonstrerte i Kabuls gater. Taliban brukte pepperspray mot henne da flere kvinner forlangte å vite hva som har skjedd med Alia Azizi, som var leder for kvinnefengselet i Herat. Hun forsvant 2. oktober i fjor. Amnesty International krever at Taliban opplyser hva som har skjedd med Azizi.

  Mandag la Khamosh ut en Twitter-melding der hun forsikret at hun nekter å tie om kravene om rettferdighet og likhet for afghanske kvinner.

 • av NTB
  DEL
  Lørenskog-moren som drepte barna sine, trekker anken

  Kvinnen som i fjor ble dømt for å ha drept sine to sønner, trekker anken, opplyser hennes forsvarer. Ankesaken skulle ha startet tirsdag.

  – Min klient har tenkt mye på dette. Hun vet at denne saken er vond og vanskelig for alle involverte og ønsker ikke å utsette noen for mer belastning enn det dette allerede har medført. Derfor trekker vi anken, sier advokat Gunhild Lærum til Dagbladet.

  Det var Romerikes Blad som var først ute med at anken trekkes.

  I juni i fjor ble kvinnen dømt til 21 års fengsel etter at retten fant henne skyldig i å ha drept sine to sønner på ett og sju år med overlegg.

 • av NTB
  DEL
  Mann tiltalt for fire sovevoldtekter

  En mann i 30-årene fra Østfold er tiltalt for fire sovevoldtekter av en kvinne. Overgrepene skal ha skjedd i løpet av en treukersperiode i desember 2020.

  Ifølge tiltalen, som først ble omtalt av Fredriksstad Blad, var ikke kvinnen i stand til å motsette seg overgrepene fordi hun sov eller var bevisstløs som følge av rus.

  Voldtektene skal ha funnet sted i mannens leilighet i Østfold.

  Saken går i Søndre Østfold tingrett 22. februar.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Burkina Faso: Presidenten arrestert av kuppmakere

  Burkina Fasos president Roch Kabore skal være pågrepet. Han holdes i en militærleir av opprørssoldater, melder Reuters mandag morgen.

  Nyhetsbyrået siterer to sikkerhetskilder og en vestafrikansk diplomat. Søndag kveld ble det meldt om skyting i landets hovedstad Ouagadougou.

  Myndighetene har forsøkt å forsikre innbyggerne om at situasjonen er under kontroll, til tross for at det tidligere på dagen ble avfyrt skudd på en militærbase i hovedstaden.

  Skuddvekslingen varte i flere timer, og soldater skal ha tatt kontroll over militærkasernen Lamizana Sangoule. Søndag kveld satte demonstranter som støtter soldatene, fyr på en bygning som tilhører Kabores parti.

  Opptøyene søndag kom etter flere uker med økende frustrasjon over regjeringens håndtering av det islamistiske opprøret i landet.