Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Hæren patruljerer i gatene på Gotland
13. januar kl 20:32av NTB
DEL
Soldater fra Gotlands regiment patruljerer i Visby havn torsdag. Russlands mobilisering ved Ukrainas grense og den økte spenningen mellom Russland og Nato har fått det svenske forsvaret til å øke sin synlige virksomhet, blant annet på Gotland. Forsvaret kaller det en beredskapsjustering.
Foto: Karl Melander/TT / NTB
Soldater fra Gotlands regiment patruljerer i Visby havn torsdag. Russlands mobilisering ved Ukrainas grense og den økte spenningen mellom Russland og Nato har fått det svenske forsvaret til å øke sin synlige virksomhet, blant annet på Gotland. Forsvaret kaller det en beredskapsjustering. Foto: Karl Melander/TT / NTB

Russlands mobilisering ved grensen til Ukraina og den spente situasjonen i Europa gjør at det svenske forsvaret øker sitt synlige nærvær på hjemmebane.

På Gotland kan man for eksempel nå se svenske styrker patruljere i gatene i Visby. Det svenske forsvaret kaller det en beredskapsjustering.

– Dette skal ses i sammenheng med flere års forverring av sikkerhetssituasjonen i vårt nærområde. Den siste tidens utvikling gjør det ikke bedre, sier Michael Claesson, innsatssjef i det svenske forsvaret.

Natt til onsdag seilet tre russiske landgangsfartøyer inn i Østersjøen. Svenske styrker overvåket deres ferd fra jagerfly som ble sendt ut.

Claesson sier at den hendelsen er med på å påvirke situasjonen, men at det er et helhetsbilde som gjør at soldatene nå patruljerer i gatene.

Han mener den russiske seilasen i Østersjøen ikke må overdrives.

– Vi er til stede i flere deler av landet og ikke bare på Gotland. Derimot er det klart at folk kommer til å merke at det er mer militært personell enn normalt på Gotland. Men det er man nok vant til der, og vi har et godt forhold til lokalbefolkningen, sier Claesson.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Morten Schwencke
  DEL
  Roosevelt-statue ble tolket rasistisk. Nå tas den ned.
  Foto: AP Photo/Kathy Willens

  Onsdag ble en av USAs mest kontroversielle statuer demontert. Den heter "Rytterstatue av Theodore Roosevelt". På den ene siden av den amerikanske presidenten (1901-1909) står en afroamerikansk mann. På den andre siden står en person fra amerikansk urbefolkning.

  Statuen er blitt tolket som et kolonialistisk og rasistisk symbol. Dens forsvarere mener stauten er utsatt for cancel culture.

  Statuen har stått utenfor New York City's American Museum of Natural History siden 1940. Museet skriver på sine nettsider at de er stolte over bindingen til Roosevelt.

  «Samtidig kommuniserer selve statuen et rasehierarki som museet og publikum lenge har opplevd som urovekkende.»

 • av NTB
  DEL
  Merkel takker nei til FN-jobb
  Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel har takket nei til en jobb i FN. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel har takket nei til en jobb i FN. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel har takket nei til et jobbtilbud fra FN, opplyser hennes kontor.

  FN-kilder bekrefter at generalsekretær António Guterres har spurt Merkel om hun ville lede et panel som skal gi råd om hvordan styre i tiden etter pandemien.

  – Merkel snakket med generalsekretæren i forrige uke. Hun takket ham for tilbudet men takket nei, sier Merkels kontor i en uttalelse onsdag.

  Merkel gikk av i høst etter 16 år som Tysklands statsminister. Det har vært mange spekulasjoner om hva hun vil gjøre fremover, men selv har hun vært taus om sine fremtidsplaner og bare antydet at hun vil hvile og lese bøker.

 • av NTB
  DEL
  Politiet advarer om krevende kjøreforhold

  Politiet i Trøndelag og Vest politidistrikt advarer mot vanskelige kjøreforhold i sine distrikter. De ber folk vurdere nødvendigheten av å kjøre onsdag kveld.

  Det samme gjelder også i Bergen og omegn. Der har væromslaget ført til trafikale utfordringer onsdag kveld. Klokken 17.30 opplyser politiet til Bergensavisen at det kan bli aktuelt å regulere trafikken på riksvei 555.

  Politiet oppfordrer trafikanter til å ikke legge turen mot Sotrabroen med lette kjøretøy og last som har stort vindfang.

  Det er ikke bare Trøndelag politidistrikt som er ute og advarer på Twitter. Det samme gjør Vegtrafikksentralen i Midt-Norge.

  – Det er svært utfordrende kjøreforhold i store deler av Møre og Trøndelag. Vær oppmerksom om man må ut og kjøre nå, skriver de.

 • av NTB
  DEL
  Nær 90 migranter reddet i Middelhavet

  Et redningsskip fra Leger Uten Grenser har plukket opp om lag 90 mennesker som var i havsnød i Middelhavet.

  – 87 mennesker, deriblant to småbarn, er i sikkerhet på GeoBarents etter å ha flyktet til havs fra Libya, skriver organisasjonen på Twitter onsdag.

  Den overfylte gummibåten hadde også et «mannskap» på om lag 20 og la til havs for noen dager siden, ifølge Leger Uten Grenser.

  Flere andre hjelpeorganisasjoner er også til stede med skip i farvannet for å redde mennesker i havsnød fra å drukne.

  De aller fleste som legger ut på den farefulle ferden over Middelhavet, har som mål å nå frem til Italia og dermed komme inn i EU.

 • av NTB
  DEL
  Klimaaktivister prøver å stanse Equinor i Argentina

  Flere organisasjoner i Argentina har gått til søksmål mot den argentinske staten for å hindre at Equinor starter oljeleting.

  Det opplyser Greenpeace, en av flere miljøorganisasjoner som har stilt seg bak søksmålet. Saken omtales også av NRK.

  Striden dreier seg om et område utenfor kysten av Argentina der Equinor har fått tillatelse til å skyte seismikk.

  Selskapet fikk klarsignal fra argentinske myndigheter i desember, og i etterkant var det protester i kystbyen Mar del Plata, ifølge NRK.

  Det er den norske staten som eier flesteparten av aksjene i Equinor. Organisasjonene bak søksmålet er bekymret både for økte klimautslipp og negative konsekvenser for lokale arter i de aktuelle havområdene.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne dømt til døden i Pakistan for blasfemi

  En kvinne er dømt til døden i Pakistan for å ha sendt et innlegg og en tegning på meldingstjenesten Whatsapp som domstolen mente var blasfemisk.

  Den 26 år gamle kvinnen, som er muslim, ble pågrepet i 2020 og tiltalt for blasfemi etter å ha postet innlegget, som blant annet skal ha inneholdt karikaturtegninger av profeten Muhammed.

  I tillegg til å bli dømt til døden, ble kvinnen også dømt til 20 års fengsel.

  Blasfemi er et svært sensitivt tema i det dypt konservative muslimske Pakistan. Å uttrykke seg på en måte som oppfattes som nedsettende om islam eller profeten Muhammed, kan føre til dødsstraff. Det har også vært flere tilfeller av lynsjing av personer som har vært anklaget eller mistenkt for blasfemi.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Hele eller deler av E6 ved Dovre sperret etter ulykke

  Politiet har rykket ut etter melding om trafikkuhell ved Dovre, melder politiet i Innlandet på Twitter.

  En semitrailer skal ha sklidd av veien og sperrer hele eller deler av E6. Det er ikke meldt om personskader.

  Saken oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  E6 stengt etter trafikkulykke ved Tretten
  Geir Olsen / NTB
  Geir Olsen / NTB

  E6 er stengt etter en trafikkulykke mellom en buss med 12 passasjerer, en trailer og flere personbiler ved Tretten. Kun bussjåføren er skadet, melder politiet.

  Så langt er det ikke meldt om skader på noen av de andre involverte i ulykken.

  Ulykken skjedde ved Tretten i Øyer kommune like nord for Lillehammer.

  E6 vil være stengt i lengre tid og politiet vurderer omkjøring i samråd med Statens vegvesen.

  Politiet oppfordrer trafikanter i kø om å ikke snu da dette kan føre til ytterligere trafikkfare og være til hinder for nødetatene.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Tankskip trukket av grunne i Tromsø

  Tankskipet som grunnstøtte i Tromsø, er nå trukket av grunnen og blir tauet inn til kai, opplyser politiet. Det er ikke meldt om personskade eller lekkasje.

  Skipet gikk på grunn ved Lunheim i Tromsø, like øst for Tromsøya.

  Skipet er 80 meter langt og 30 meter bredt og tar 1685 kubikk bruttotonnasje, ifølge operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt.

  Ifølge Kileng er det for tidlig å si noe om årsaken til at skipet grunnstøtte. Politiet vil etterforske saken.

  – Vi skal nå ta en prat med dem som er om bord, for å finne ut hva som har skjedd, sier Kileng til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig vekst i salget av alkoholfri drikke i 2021

  Tall fra Vinmonopolet viser at det ble kjøpt 21 prosent mer alkoholfri drikke i Norge i 2021 enn året før.

  Dette er del av en internasjonal trend, hevder Vinmonopolet overfor Dagen.

  Det totale salget på Vinmonopolet økte med 2,5 prosent i 2021, og dermed var økningen i salget av alkoholfri drikke betydelig.

  – Vi ser nå en klar no-low-trend, som går ut på at kundene ønsker seg drikke som er lave på, eller helt uten, alkohol. Vi ser en klar dreining i etterspørselen. Det er en internasjonal trend der folk ønsker lettere og lysere drikke, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

  All drikke med 2,5 prosent alkohol eller mindre kan kjøpes i vanlige matbutikker eller kiosker. Vinmonopolet har enerett på å selge drikke med mer enn 4,7 prosent alkohol.

  Vinmonopolet registrerte først trenden i kjøp av alkoholfri drikke i 2014, og Nordahl tror den vil pågå i mange år fremover.

 • av NTB
  DEL
  Pelslus påvist hos rev på Svalbard

  Nok en gang er det påvist pelslus hos rev på Svalbard. – Opphavet til smitten er foreløpig usikkert, sier Sysselmesteren.

  Det ble påvist pelslus hos rev på Svalbard også i 2020. Sysselmesteren skriver i en pressemelding at pelslus fortsatt er et problem.

  – Hvordan dette har oppstått, og hvorvidt det kan smitte fra rev til hund, er foreløpig usikkert, opplyser naturforvalter Egil Rønning hos Sysselmesteren.

  Pelslus er vurdert som smittsomt for voksne hunder, men er ikke spesielt plagsomt for dem. Det er imidlertid uvisst i hvilken grad pelslus hos rev er samme luseart som finnes hos hund.

  I samarbeid med Norsk Polarinstitutt (NP) og Veterinærinstituttet har Sysselmesteren nå informert alle som driver med revefangst denne sesongen, om mulig smitterisiko. Slik kan aktørene ta enkle forholdsregler for å redusere risikoen for smitteoverføring til hunder.

 • av NTB
  DEL
  Bilfører tiltalt for uaktsomt drap på 13-åring
  Det ble holdt en minnemarkering på Furuset kort tid etter at 13 år gamle Dhenujen Yogathas omkom etter påkjørselen. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Det ble holdt en minnemarkering på Furuset kort tid etter at 13 år gamle Dhenujen Yogathas omkom etter påkjørselen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 32 år gammel mann er tiltalt for uaktsomt drap og for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand etter ulykken der en 13-åring ble påkjørt i Oslo i desember 2020. Gutten døde dagen etter på sykehus av skadene han pådro seg.

  Bilføreren er også tiltalt for å ha stukket fra stedet etter påkjørselen, skriver Avisa Oslo. 32-åringen var, ifølge tiltalen, ruset på GHB og THC, virkestoffet i cannabis, da påkjørselen skjedde i svært høy hastighet. Mannen ble pågrepet i sitt eget hjem senere samme kveld.

  Han erkjenner de faktiske forholdene, men nekter straffskyld, opplyser forsvareren.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne døde etter ATV-ulykke i Indre Østfold

  En kvinne i 40-årene døde tirsdag på sykehus av skadene hun pådro seg i en ATV-ulykke i Tosebygda mandag kveld.

  Kvinnen ble tatt med til Ullevål sykehus etter ulykken med det som ble beskrevet som kritiske skader. Politiet ble orientert tirsdag kveld om at hun var død.

  Avdelingsleder ved Indre Østfold politistasjon Kay Lund-Pettersen sier til Smaalenenes Avis at de pårørende er varslet.

  – Vi har fått et godt bilde av hva som skjedde. Det som trolig har skjedd, er at hun kjørte ATV-en ute på et jorde og falt av. Da slo hun hodet. Hun hadde ikke hjelm, sier Lund-Pettersen.

 • av NTB
  DEL
  Sverige etterforsker 20 droneobservasjoner
  Svensk politi etterforsker rundt 20 tilfeller av ulovlige overflyvninger av droner. Dronen på bildet er en Airpeak S1 fra Sony, som ble vist frem på teknologimessen CES 6. januar. Foto: Joe Buglewicz / AP Photo / NTB
  Svensk politi etterforsker rundt 20 tilfeller av ulovlige overflyvninger av droner. Dronen på bildet er en Airpeak S1 fra Sony, som ble vist frem på teknologimessen CES 6. januar. Foto: Joe Buglewicz / AP Photo / NTB

  Politiet og Sikkerhetspolitiet i Sverige etterforsker for tiden rundt 20 droneobservasjoner ulike steder i landet. Ingen er så langt mistenkt.

  – Det er utrolig vanskelig å stoppe disse dronene, sier Per Engström i svensk politi.

  Droner er den siste tiden observert over atomkraftverk, flyplasser, slottet og flere steder i Stockholmsområdet. Det kan være snakk om flere enn de om lag 20 tilfellene politiet har fått rapporter om til nå.

  Politiet vet foreløpig ikke hvorfor det har vært så mange rapporterte overflyvninger med droner i det siste.

  – Det er vanskelig å spekulere, men det kan ha å gjøre med at vi har vært mer på vakt den siste tiden, sier Engström.

 • av NTB
  DEL
  Nkom: Ingen farlig stråling fra 5G-telefoner

  Nkom har kontrollert syv populære 5G-telefoner på det norske markedet for stråling for å sikre at de overholder europeisk regelverk. Det gjør de.

  – Målingene vi foretok, viste ingen for høye verdier fra mobiltelefonene vi testet, sier Tor Bringsverd, seksjonssjef for utstyr og regulering i Nkom.

  Det ble gjennomført målinger av utvalgte frekvensbånd. Hensikten var å verifisere at strålingen fra telefonene overholdt kravene. Alle resultatene fra målingene lå under grenseverdiene som gjelder for å plassere mobiltelefoner på markedet.

  – 5G er ny teknologi som nå blir tatt i bruk, og målingene viser at produsentene til de kontrollerte modellene har forholdt seg til gjeldende krav når de har utviklet produktene, sier Bringsverd.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Oljesøl i Peru knyttes til vulkanutbrudd ved Tonga
  Foto: Reuters/NTB

  Svart råolje har griset til 3 kilometer med strender langs Perus kyst. Oljesølet knyttes til lørdagens vulkanutbrudd og påfølgende tsunami ved Tonga, 10.000 kilometer unna.

  Perus påtalemyndighet har startet etterforskning av det spanske oljeselskapet Repsol. Utslippet skal ha skjedd da et skip ble rammet av uvanlig høye bølger idet det var i ferd med å pumpe olje over til La Pampilla-raffineriet, som eies av Repsol.

  Selskapet risikerer bøter på 290 millioner kroner.

 • av NTB
  DEL
  Dømt til 15 år etter at migranter døde i kjølebil

  En mann er dømt til 15 års fengsel etter at 39 vietnamesiske migranter ble funnet døde i en kjølebil i Storbritannia i 2019.

  Dommen falt i en belgisk domstol onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Rullebane på Tonga ryddet for aske – fly kan lande igjen
  Et satellittfoto fra Maxar Technologies viser rullebanen på Fua'amotu International Airport, som var dekket av aske etter helgens vulkanutbrudd. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB
  Et satellittfoto fra Maxar Technologies viser rullebanen på Fua'amotu International Airport, som var dekket av aske etter helgens vulkanutbrudd. Foto: Maxar Technologies / AP / NTB

  Mannskaper på Tonga har avsluttet arbeidet med å rydde en rullebane som var dekket av aske etter helgens vulkanutbrudd. Fly med nødhjelp kan dermed lande.

  FNs krisekoordinator Jonathan Veitch sier rullebanen på den viktigste øya i stillehavslandet var dekket av et lag aske på mellom 5 og 10 centimeter.

  – Den er ryddet, men ikke tatt i bruk ennå, sier han. Det er ventet flyvninger fra Australia og New Zealand torsdag.

  Minst tre mennesker omkom da vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha'apai eksploderte og forårsaket en stor tsunami lørdag. Ødeleggelsene i området er store.

  Tongas rundt 100.000 innbyggere trenger blant annet rent drikkevann.

 • av NTB
  DEL
  USA lover Ukraina 200 millioner dollar
  USAs utenriksminister Antony Blinken vinker idet han ankommer Boryspil internasjonale lufthavn i Ukraina.
Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB
  USAs utenriksminister Antony Blinken vinker idet han ankommer Boryspil internasjonale lufthavn i Ukraina. Foto: Alex Brandon / AP Photo / NTB

  Ukraina får ytterligere 200 millioner dollar i sikkerhetsstøtte fra USA. Det kom frem under utenriksminister Antony Blinkens besøk i landet.

  USAs utenriksminister Antony Blinken landet onsdag i Ukrainas hovedstad Kiev for å holde krisemøter med landets ledere.

  Frykten for et russisk angrep på landet er stor, og USA vil vise sin støtte til ukrainske myndigheter.

  Tirsdag advarte Det hvite hus om at Russland kan angripe Ukraina «når som helst».

  Moskva har gjentatte ganger nektet for at de planlegger å invadere Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  26 mennesker døde i fritidsbåt på sjøen i fjor

  Sjøfartsdirektoratet registrerte 26 omkomne ved bruk av fritidsbåt i 2021. 19 av de som døde, manglet flyteutstyr.

  Antallet omkomne i 2021 er seks flere enn i 2020. Snittalderen var på 59 år. 25 av de døde var menn.