Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kommunen anker Nakholmen-dom
14. januar kl 17:11av Sondre Myhre
DEL
Denne terrassen er stridens kjerne mellom hytteeieren og kommunen
Denne terrassen er stridens kjerne mellom hytteeieren og kommunen Foto: Olav Olsen

Oslo kommune tapte i tingretten mot en hytteeier på Nakholmen. Nå har kommunen valgt å anke dommen.

- Tingretten kom til at kommunens vedtak med pålegg om riving av terrasse på hytte 87 på Nakholmen, er ugyldig. Kommunen konstaterer at tingretten er enig med kommunen i at terrassen i utgangspunktet kan pålegges revet fordi den er ulovlig oppført. Tingretten mener vedtaket er ugyldig på grunn av mangler ved kommunens begrunnelse i vedtaket. Kommunen er ikke enig i det, sier avdelingsdirektør i Plan- og bygningsetaten Pål Granberg.

Les mer om saken her.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nav: Det har aldri vært flere jobber å velge mellom enn nå
  Nav-direktør Hans Christian Holte sier det venter at ledigheten vil gå ytterlige ned i år. Foto: Lise Åserud / NTB
  Nav-direktør Hans Christian Holte sier det venter at ledigheten vil gå ytterlige ned i år. Foto: Lise Åserud / NTB

  Aldri før har det vært flere jobber utlyst enn i fjor. Nesten en halv million stillinger ble ledige i fjor, ifølge Nav.

  Nav-direktør Hans Christian Holte forteller at flere bedrifter sliter med å finne personer med rett kompetanse. I alt 484.000 stillinger ble utlyst, det er 30 prosent mer enn i normalåret 2019.

  – Jeg tror jeg vil si at jeg er aller mest overrasket over hvor fort arbeidsmarkedet hentet seg inn igjen, gjennom 2021, sier Holte til NRK.

  Han sier han aldri hadde trodd at arbeidsmarkedet skulle bli rekordsterkt, året etter at pandemien brøt ut. Men også 2022 kan bli et bra år for norske arbeidstagere.

  – Vi venter at ledigheten vil gå ytterligere noe ned. Det er veldig høy etterspørsel etter arbeidskraft nå, sier Holte.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Dette skjer i dag
  Amir Khan Muttaqi og Anas Haqqani og resten av Taliban-delegasjonen skal i dag ha samtaler med Norge på Soria Moria hotell i Oslo.
  Amir Khan Muttaqi og Anas Haqqani og resten av Taliban-delegasjonen skal i dag ha samtaler med Norge på Soria Moria hotell i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Dette er blant noe av det som vil prege nyhetsbildet tirsdag 25. januar:

  Den norske regjeringen møter Taliban

  Statssekretær Henrik Thune (Ap) i UD møter Taliban tirsdag. Med seg har han konkrete krav til islamistene som sitter med makten i Afghanistan, bekrefter han overfor NTB. Taliban skal også møte representanter fra embetsverket i UD klokken 10.30. Temaet for disse samtalene vil i stor grad være den humanitære situasjonen i landet.

  Skjebnekamp mellom Norge og Sverige

  Norge og Sverige møtes til skjebnekamp i EM Bratislava klokken 20.30. Norge vinner hovedrunden med seier, går også videre til semifinalen med uavgjort, men blir høyst sannsynlig slått ut av medaljekampen med tap.

  Støre leder møte i Sikkerhetsrådet

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) leder et møte om beskyttelse av sivile under urban krigføring i Sikkerhetsrådet. FNs generalsekretær António Guterres og president i den internasjonale Røde Kors-komiteen, Peter Maurer, er blant dem som orienterer.

  Tolga-saken behandles i Høyesterett

  25. og 26. januar behandler Høyesterett saken om erstatning etter feildiagnostisering til to av brødrene i den såkalte Tolga-saken. Lars Peder og Magnus Holøyen ble registrert med diagnoser de ikke har og deretter satt under vergemål mot sin vilje, og har krevd erstatning fra kommunen og fylkesmannen.

  Ambulansekapring-anke behandles i lagmannsretten

  Borgarting lagmannsrett starter tirsdag behandlingen av tiltaltes anke over Oslo tingretts dom av 20. mai 2021 i saken om den såkalte «ambulansekapringen» i Oslo 22. oktober 2019.

  Rapporter om verdensøkonomi og korrupsjon

  Det internasjonale pengefondet legger tirsdag frem sin nyeste prognose for verdensøkonomien. Samtidig kommer Transparency International med sin årlige indeks over verdens mest og minst korrupte land.

 • av NTB
  DEL
  Minst 18 døde i brann på en nattklubb i Indonesia

  Minst 18 personer ble drept i sammenstøt mellom to grupperinger og en påfølgende brann på en nattklubb i byen Sorong i provinsen West Papua i Indonesia mandag.

  Et av ofrene ble knivstukket, mens de 17 andre døde i brannen som oppsto på nattklubben Double O. Alle ble funnet i andre etasje, ifølge myndighetene.

  Det var ikke umiddelbart klart hva som utløste krangelen mellom grupperingene, og politiet etterforsker årsaken til brannen.

  – Brannen startet i første etasje. Vi prøvde å evakuere så mange mennesker som mulig, men etter at brannen var slukket i morges, fant vi flere lik, sier politisjef Ary Nyoto Setiawan i Sorong.

 • av NTB
  DEL
  Minst åtte omkom utenfor fotballarena under Afrikamesterskapet
  Kamerun slo Komorene i åttedelsfinalen i går, men seieren ble overskygget av dødsfallet og kaoset som oppsto på utsiden av stadionet.
  Kamerun slo Komorene i åttedelsfinalen i går, men seieren ble overskygget av dødsfallet og kaoset som oppsto på utsiden av stadionet. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB

  Minst åtte personer døde da det oppsto kaos utenfor arenaen der Kamerun og Komorene møttes til åttendedelsfinalen i Afrikamesterskapet i fotball mandag.

  – Det er registrert åtte dødsfall, blant dem er to kvinner i trettiårene, fire menn i trettiårene, ett barn, og ett lik som er fraktet bort av familien, heter det i en foreløpig rapport fra helsedepartementet som nyhetsbyrået AFP har sett.

  Om lag 50 personer ble skadet i trengselen. To av dem er påført flere skader, og ytterligere to har alvorlige hodeskader, opplyser departementet.

  Kaoset oppsto da en stor menneskemengde skal ha forsøkt å ta seg inn på fotballarenaen i Yaounde, der Kamerun skulle spille åttendedelsfinale mot Komorene.

  Kamerun er vertskap for Afrikamesterskapet. Ifølge arrangøren skal 50.000 mennesker ha forsøkt å komme seg inn for å se oppgjøret mot Komorene. Arenaen har en kapasitet på 60.000, men som følge av koronarestriksjoner kan ikke mer enn 80 prosent av kapasiteten benyttes.

 • av NTB
  DEL
  To jordskjelv rammet Haiti

  To moderate jordskjelv har rystet det sørvestlige Haiti. Minst to personer er døde, mange skolebarn er skadet og hundrevis av hjem er ødelagt.

  Et jordskjelv med en styrke på 5,3 rammet øystaten mandag morgen og ble etterfulgt av et skjelv på 5,1.

  Skjelvenes episenter var på Haitis sørlige halvøy, vest for hovedstaden Port-au-Prince, ifølge USAs geologiske overvåkingsinstitutt (USGS). Begge oppsto om lag 10 kilometer under overflaten.

  Minst to personer er døde og mange skolebarn skadet, ifølge sivilforsvaret i Haiti. Myndighetene opplyser at over 190 hus er ødelagt og at nærmere 600 har fått skader.

  I august mistet mer enn 2.200 mennesker livet da et jordskjelv med 7,2 styrke rammet landet. Mer enn 137.500 boliger ble jevnet med jorden.

 • av NTB
  DEL
  Opprørsleder drept i Colombia

  Den militære lederen for en opprørsgruppe som avviste fredsavtalen fra 2016 i Colombia, er drept i et sammenstøt med militæret, sier landets president.

  President Ivan Duque kunngjorde at Euclides Espana, kjent som Jhonier, er blitt «nøytralisert».

  – Dette er et av de største slagene som er tildelt utbryterne fra Farc. Vi snakker om en mann som har begått drap og kriminalitet i mer enn 25 år, sier Duque i en uttalelse.

  Geriljagruppen ELN og avhoppere fra Farc avviste fredsavtalen med colombianske myndigheter i 2016. Det antas at rundt 2.500 ELN-opprørere og over 5.000 Farc-avhoppere er aktive pr. i dag.

  Jhonier ble drept i en operasjon ledet av militære stryker med støtte fra lokalt politi i Tacueyo i Cauca-provinsen, sørøst i landet, opplyser hæren.

 • av NTB
  DEL
  Bilfører skadet etter å ha kjørt i tunnelvegg i Sunnfjord

  Føreren av en personbil er fløyet til sykehuset i Førde i Sunnfjord etter en trafikkulykke i Ottersteintunnelen på fylkesvei 609 natt til tirsdag.

  Det var ingen andre biler involvert i hendelsen som skjedde i Ottersteintunnelen i Askvoll kommune i Vestland.

  – Personen satt først fastklemt, men er ute av bilen og kjørt av gårde i ambulanse for å møte luftambulansen fra Førde, forteller operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt til NTB.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 3.07, men det er usikkert når den skjedde. Bilføreren var bevisst da han ble sendt til sykehus, men politiet sier det fremstår som en alvorlig ulykke.

 • av NTB
  DEL
  Kun kvinner får stemmerett på parolemøte før 8. mars i Oslo
  Kun personer som definerer seg som kvinner, skal få være med på å bestemme hvilke paroler som er aktuelle på 8. marsdemonstrasjonen i Oslo i år. Her fra 8. marsmarkeringen på Youngstorget i Oslo i 2020. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Kun personer som definerer seg som kvinner, skal få være med på å bestemme hvilke paroler som er aktuelle på 8. marsdemonstrasjonen i Oslo i år. Her fra 8. marsmarkeringen på Youngstorget i Oslo i 2020. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Under årets parolemøte før 8. mars i Oslo får kun personer som definerer seg som kvinner stemmerett.

  Det er klart etter at 8. mars-komiteen i Oslo har strammet inn vedtektene, skriver Klassekampen.

  Parolene i 8. mars-toget på kvinnedagen i Oslo bestemmes på et parolemøte. Tidligere har alle som ikke identifiserer seg som menn, hatt tale-, forslags- og stemmerett på dette møtet. I år er vedtektene endret etter forslag fra Kvinnegruppa Ottar og Kvinnefronten.

  Elisabeth Gammelsæter, aktiv i Arbeiderpartiets kvinnepolitiske nettverk, sier at bakgrunnen for endringen var et ønske om et tydeligere fokus på kvinnesak.

  – Kvinnesak skal stå i sentrum. Så anerkjenner vi at kjønnsproblematikk og identitet er blitt mer komplisert med årene, og at flere ikke føler seg komfortable i det kjønnet de er født i. Det er viktig å uttrykke solidaritet med de som opplever dette, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  FN bekymret for situasjonen i Burkina Faso

  FNs generalsekretær António Guterres sier han er dypt bekymret over det som skjer i Burkina Faso, der soldater har gjort opprør.

  – Han fordømmer maktbruken og oppfordrer kupplederne til å legge ned våpnene og sikre beskyttelsen av presidenten og institusjonene i Burkina Faso, heter det i en uttalelse.

  Guterres er særlig bekymret for hvor president Roch Marc Christian Kabore befinner seg og om han er trygg, og for den forverrede sikkerhetssituasjonen etter kuppet gjennomført av deler av hæren i det vestafrikanske landet.

  Soldatene som har gjort opprør i Burkina Faso, har kunngjort på statlig TV at militæret nå har overtatt makten.

  President Kabore er avsatt, regjeringen og nasjonalforsamlingen er oppløst, grunnloven er satt til side, og landets grenser er stengt, opplyste soldatene mandag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Gasslekkasje ved bensinstasjon i Beiarn stanset

  Brannvesenet i Beiarn i Nordland stanset mandag kveld en gasslekkasjen ved en bensinstasjon på Tollånes. Alle beboere som var evakuert, får nå komme hjem.

  Det opplyser politiet i Nordland like etter midnatt natt til tirsdag.

  Lekkasje fra propantanken førte til at beboere i en radius på 300 meter ble evakuert. Årsaken til lekkasjen som oppsto ved 21-tiden mandag var at en bil hadde kjørt over en slange som var koblet til en nedgravd gasstank.

  Politiet opplyser at de vil foreta undersøkelser på stedet for å finne årsaken til lekkasjen.

 • av NTB
  DEL
  Gasslekkasje ved bensinstasjon i Beiarn stanset

  Brannvesenet i Beiarn i Nordland stanset mandag kveld en gasslekkasjen ved en bensinstasjon på Tollånes. Alle beboere som var evakuert, får nå komme hjem.

  Det opplyser politiet i Nordland like etter midnatt natt til tirsdag.

  Lekkasje fra propantanken førte til at beboere i en radius på 300 meter ble evakuert. Årsaken til lekkasjen som oppsto ved 21-tiden mandag var at en bil hadde kjørt over en slange som var koblet til en nedgravd gasstank.

  Politiet opplyser at de vil foreta undersøkelser på stedet for å finne årsaken til lekkasjen.

 • av NTB-AP-AFP
  DEL
  Gedigen innhenting på Wall Street

  Amerikanske aksjekurser gikk mandag fra et kraftig fall til en usedvanlig sterk innhenting som til slutt endte med at indeksene gikk i pluss.

  Industriindeksen Dow Jones endte med en oppgang på 0,3 prosent til 34.364,50 poeng. Sluttnoteringen lå 1.200 poeng over nivået noen timer tidligere.

  Også den brede S & P 500-indeksen og den teknologitunge Nasdaq-indeksen endte i pluss.

  Det sto i skarp kontrast til bildet like etter lunsjtid amerikansk tid.

  Ifølge Sylvia Jablonski i Defiance ETF handler det om kortvarig panikk og stor usikkerhet om hva den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kommer til å gjøre med rentepolitikken.

  Handelen preges også av nervøsitet knyttet til Ukraina-krisen og bekymring for at den skal føre til væpnet konflikt mellom Russland og Nato. På tampen av dagen kom det flere meldinger som kan tyde på at det blir nye diplomatiske samtaler for å få ned spenningsnivået.

  Tidligere på dagen endte europeiske børser mandagen med betydelige fall.

 • av NTB-AP
  DEL
  Dommere sier ja til storjury i etterforskning av Trump

  Dommere i delstaten Georgia har sagt ja til å nedsette en storjury i etterforskningen av om Donald Trump og flere andre personer forsøkte å påvirke valget.

  Det er påtalemyndigheten som har bedt om at det nedsettes en særskilt storjury, og mandag fikk forespørselen grønt lys av dommerne. Storjuryen skal være med på å avgjøre om den tidligere presidenten og flere andre brøt loven da de forsøkte å presse politikere i Georgia til å annullere Joe Bidens seier i delstaten i fjorårets presidentvalg.

  Storjuryen blir nedsatt 2. mai, og den kan bli sittende i opptil et år.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Biden: «Total enstemmighet» om Ukraina-krisen
  President Joe Biden ankommer Det hvite hus mandag.
  President Joe Biden ankommer Det hvite hus mandag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  President Joe Biden sier det er «total enstemmighet» om Ukraina-krisen mellom USA og europeiske ledere etter et digitalt møte mandag kveld.

  Biden diskuterte blant annet en felles reaksjon på Russlands militære press rundt Ukraina, opplyser Det hvite hus.

  – Jeg hadde et veldig, veldig, veldig godt møte – total enstemmighet med alle de europeiske lederne, sa Biden til reportere kort tid etter videokonferansen med allierte fra Europa og Nato.

  På europeisk side deltok EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, president for EUs ministerråd Charles Michel, Storbritannias statsminister Boris Johnson, Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands statsminister Olaf Scholz, Italias statsminister Mario Draghi, Polens president Andrzej Duda og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

  – Vi er enige om at enhver ytterligere aggresjon fra Russland mot Ukraina vil få alvorlige konsekvenser, skriver Stoltenberg på Twitter etter møtet.

 • av NTB-AP
  DEL
  AP: Seks omkom utenfor fotballarena i Kamerun
  Kamerun og Komorene møttes til åttedelsfinale i Afrikamesterskapet mandag.
  Kamerun og Komorene møttes til åttedelsfinale i Afrikamesterskapet mandag. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB

  Seks personer skal ha mistet livet da det oppsto kaos utenfor arenaen der Kamerun og Komorene møttes til åttendedelsfinalen i Afrikamesterskapet i fotball mandag.

  Ifølge nyhetsbyrået AP opplyser guvernøren i det aktuelle området, Naseri Paul Biya, at antallet omkomne kan være høyere.

  Kaoset skal ha oppstått da en stor menneskemengde skal ha forsøkt å ta seg inn på fotballarenaen i Yaounde, der Kamerun skulle spille åttendedelsfinale mot Komorene.

  Ansatte ved Messassi-sykehuset i nærheten opplyser å ha mottatt minst 40 skadede personer etter episoden.

  Kamerun er vertskap for Afrikamesterskapet. Ifølge arrangøren skal 50.000 mennesker ha forsøkt å komme seg inn for å se oppgjøret mot Komorene. Arenaen har en kapasitet på 60.000, men som følge av koronarestriksjoner kan ikke mer enn 80 prosent av kapasiteten benyttes.

 • av NTB
  DEL
  Pågrep 40 personer fordi de ville forlate landet

  40 mennesker ble pågrepet i Balkh-provinsen i Afghanistan fordi de ville fly ut av landet, opplyser Taliban-regimet.

  Mange av de pågrepne fikk slippe fri etter å ha blitt avhørt. Men flere kvinner var fortsatt i varetekt fordi ingen familiemedlemmer hadde kommet for å hente dem, opplyste talsmann Zabiullah Mujahid for Taliban-regjeringen mandag.

  Pågripelsene skjedde på den internasjonale flyplassen i Mazar-e-Sharif, ifølge lokale medier.

  Dette er første gang Taliban offisielt har bekreftet at de nekter folk å reise utenlands.

 • av NTB
  DEL
  Beboere evakuert etter gasslekkasje

  En lekkasje fra en propantank ved en bensinstasjon på Tollånes i Beiarn i Nordland gjør at beboere i en radius på 300 meter blir evakuert.

  Årsaken til evakueringen er brann- og eksplosjonsfare, skriver politiet i Nordland på Twitter.

  De opplyser at 25 personer er folkeregistrert innenfor evakueringsområdet.

  Politiet meldte om hendelsen like før klokken 22.30 mandag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Snøkaos i Istanbul
  Turistbåtene i Istanbul måtte mandag bli liggende til kai mens snøen lavet ned. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB
  Turistbåtene i Istanbul måtte mandag bli liggende til kai mens snøen lavet ned. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

  Istanbul lufthavn måtte mandag stenge etter at kraftig snøvær fikk taket på et terminalbygg til å rase sammen.

  Ingen ble skadet da taket kollapset over et terminalbygg for lastefly.

  Men fly som skulle av gårde til destinasjoner i både Midtøsten, Europa, Afrika, USA og Asia, ble innstilt.

  Det er første gang flyplassen må stenge etter at den erstattet Atatürk lufthavn i 2019.

  Snøfallet er årets første sørøst i Europa. I Istanbul skapte det er helt spesiell stemning med snødekte moskeer, barn som laget snømenn, og turister som tok selfier i de uvanlige omgivelsene.

  Snøen skaper imidlertid også problemer for veitrafikken, og det er umulig å ta seg til Istanbul i bil fra Thrace-regionen, som strekker seg fra Istanbul til Hellas og Bulgaria. Også veiene mot Syria var stengt, og på andre siden av grensen har snøværet skapt enda mer elendighet i de mange flyktningleirene, der levekårene allerede er svært vanskelige.

  Folk tar seg fram på snødekte gater i Istanbul. Mange butikker stengte tidlig, og en rekke veier til og fra byen er uframkommelige. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB
  Folk tar seg fram på snødekte gater i Istanbul. Mange butikker stengte tidlig, og en rekke veier til og fra byen er uframkommelige. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB
 • av NTB
  DEL
  USA setter soldater i økt Nato-beredskap

  Forsvarsdepartementet i USA setter 8.500 soldater i økt beredskap for mulig utplassering dersom det blir behov for å styrke Nato under Ukraina-krisen.

  Russerne har akkurat nå ingen intensjon om å trappe ned, heter det fra Pentagon mandag kveld. De 8.500 amerikanske soldatene skal klargjøres for utplassering dersom det trengs for å berolige Nato-allierte i møte med russisk aggresjon, ifølge forsvarsdepartementet.

  Ingen endelig beslutning er gjort med tanke på utplassering, men ordren handler om å sikre at USA er klar til å svare dersom Nato skulle bestemme seg for å bruke sin reaksjonsstyrke, ifølge pressesjef John Kirby.

  – Dette handler om forsikringer til våre Nato-allierte, sier Kirby.

 • av NTB
  DEL
  Sier ja til direktesamtaler med Iran om landets atomprogram
  Her i Palais Coburg i Wien har USA i flere runder deltatt indirekte i samtaler mellom Iran og stormaktene om å blåse liv i atomavtalen. Arkivfoto: Michael Gruber / AP / NTB
  Her i Palais Coburg i Wien har USA i flere runder deltatt indirekte i samtaler mellom Iran og stormaktene om å blåse liv i atomavtalen. Arkivfoto: Michael Gruber / AP / NTB

  USA er klar til å holde direktesamtaler med Iran om landets atomprogram, ifølge utenriksdepartementet i Washington.

  – Å møtes direkte vil muliggjøre en mer effektiv kommunikasjon, som trengs raskt for å komme til en forståelse om at man gjensidig går tilbake og retter seg etter JCPOA, sier en ikke navngitt talsperson for utenriksdepartementet mandag.

  JCPOA er forkortelsen for den internasjonale atomavtalen som ble inngått mellom Iran og seks stormakter i 2015, men som USA trakk seg fra i 2018.

  Uttalelsen fra USA kommer etter at Iran mandag sa at de kan vurdere å holde direktesamtaler med USA.

  Til nå har forhandlingene om en gjenoppliving av atomavtalen foregått mellom Iran og diplomater fra Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina. USA har deltatt indirekte, men ikke sittet i samme rom som de iranske diplomatene.