Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kommunen anker Nakholmen-dom
14. januar kl 17:11av Sondre Myhre
DEL
Denne terrassen er stridens kjerne mellom hytteeieren og kommunen
Denne terrassen er stridens kjerne mellom hytteeieren og kommunen Foto: Olav Olsen

Oslo kommune tapte i tingretten mot en hytteeier på Nakholmen. Nå har kommunen valgt å anke dommen.

- Tingretten kom til at kommunens vedtak med pålegg om riving av terrasse på hytte 87 på Nakholmen, er ugyldig. Kommunen konstaterer at tingretten er enig med kommunen i at terrassen i utgangspunktet kan pålegges revet fordi den er ulovlig oppført. Tingretten mener vedtaket er ugyldig på grunn av mangler ved kommunens begrunnelse i vedtaket. Kommunen er ikke enig i det, sier avdelingsdirektør i Plan- og bygningsetaten Pål Granberg.

Les mer om saken her.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  SV vil øke formues- og utbytteskatten

  Når det skal forhandles om revidert statsbudsjett til våren, vil SV kreve ytterligere økning i formues- og utbytteskatten.

  Overfor Dagens Næringsliv varsler Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson, at partiet vil prioritere å skattlegge de rike.

  Sigbjørn Gjelsvik, Sps finanspolitiske talsperson, avviser allerede nå kravet.

  Aps finanspolitiske talsperson, Eigil Knutsen, vil ikke kommentere kravet fra SV, men sier til DN at «nå har vi nettopp vedtatt skatteopplegget for 2022».

 • av NTB-AFP-TT
  DEL
  Folket i Mexico skal stemme over presidenten

  Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador har fått viljen sin: Det skal holdes folkeavstemning for å avgjøre om han skal bli sittende eller ei.

  Det er samlet inn de nødvendige 2758 millioner signaturene, fra 3 prosent av den registrerte velgerbasen i landet, for å gjennomføre valget, kunngjorde de mexicanske valgmyndighetene tirsdag.

  Lopez Obradors plan om å holde folkeavstemning om et potensielt nyvalg halvveis i seksårsperioden sin har splittet opinionen i landet. Presidenten hevder at det er viktig for demokratiet, mens kritikere mener han kaster bort ressurser.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Rudy Giuliani stevnes av 6. januar-komiteen
  Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  Tidligere New York-ordfører og Donald Trump-advokat Rudy Giuliani er blant flere som stevnes av komiteen som gransker stormingen av Kongressen 6. januar i fjor.

  I tillegg til Giuliani stevnes også Jenna Ellis, Sidney Powell og Boris Epshteyn. Alle fire er advokater som forsvarte Trump og fremførte hans falske påstander om valgfusk i forbindelse med presidentvalget i 2020.

  – De fire som er stevnet i dag, fremmet grunnløse konspirasjonsteorier om valgfusk, drev forsøk på å gjøre om på valgresultatet eller var i direkte kontakt med den tidligere presidenten om forsøk på å stanse tellingen av valgmannsstemmene, heter det i en uttalelse fra den demokratiske kongressrepresentanten Bennie Thompson, som leder komiteen.

  Komiteen sier den ønsker papirer og vitnesbyrd fra Giuliani om hans innsats for å fremme Trumps påstander om valgfusk, og informasjon om hans angivelige forsøk på å overtale tjenestepersoner på delstatsnivå til å forsøke å gjøre om på valgresultater.

 • av NTB
  DEL
  Politiet i Bergen etterforsker mistenkelig dødsfall

  En mann i 30-årene er funnet død i en leilighet på Laksevåg i Bergen, og politiet etterforsker saken som et mistenkelig dødsfall.

  Meldingen om funnet av den døde personen kom klokken 18.30 tirsdag.

  – Politiet er på stedet med flere ressurser og kriminaltekniske etterforskere har nylig kommet til stedet, opplyser operasjonsleder Jørgen Ommedal i Vest politidistrikt.

  – Vi vet pr. nå ikke noe om hendelsesforløpet i forkant av meldingen til politiet, men har iverksatt etterforskning av mistenkelig dødsfall, sier han videre.

  Politiet har startet med innledende avhør av avdødes nærmeste omgangskrets og familie, og det planlegges en rundspørring i nabolaget.

  Operasjonsleder understreker at politiet er i en helt innledende fase av saken og har ikke flere opplysninger å gå ut med.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  Russiske marinefartøy har forlatt Østersjøen
  Ankomsten av seks russiske landgangsfartøy i Østersjøen i forrige uke fikk Sverige til å skjerpe beredskapen og sende militære forsterkninger til øya Gotland.
  Ankomsten av seks russiske landgangsfartøy i Østersjøen i forrige uke fikk Sverige til å skjerpe beredskapen og sende militære forsterkninger til øya Gotland. Foto: TT / AP / NTB

  Seks russiske landgangsfartøy, som skapte stor bekymring i Sverige da de nylig ankom Østersjøen, har nå forlatt området igjen, opplyser det svenske forsvaret.

  Nærværet av de russiske marinefartøyene fikk det svenske forsvaret til å øke beredskapen og blant annet sende militære forsterkninger til øya Gotland. Tirsdag forlot imidlertid de seks fartøyene Østersjøen igjen.

  – Tre passerte Skagen tidligere i dag, og de tre andre passerte Storebælt-broen for noen timer siden, sier det svenske forsvarets pressevakt Therese Fagerstedt.

  Sverige har fulgt nøye med på de russiske landgangsfartøyenes bevegelser siden de ankom Østersjøen i forrige uke. Russiske marinefartøy er ikke uvanlig i området, men antallet var uvanlig høyt.

  – Ingenting i det vi nå ser utgjør et trusselbilde. Nå begynner vi å vende tilbake til normalbildet, som vi er vant med å se, sier Fagerstedt.

 • av NTB
  DEL
  Fire drept i selvmordsangrep i Mogadishu

  Minst fire mennesker ble drept og ni andre ble såret da en selvmordsbomber sprengte seg på en kafé i Somalias hovedstad Mogadishu.

  Kafeen ligger tett ved en militærforlegning, og angriperen var ifølge politiet og øyenvitner utstyrt med bombevest.

  Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab, som har bånd til Al-Qaida, har i en kunngjøring tatt på seg ansvaret for tirsdagens angrep og sier at det var rettet mot somaliske soldater som får opplæring på et tyrkiskdrevet militærakademi i nærheten.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen vil forby innleid arbeidskraft på byggeplasser

  Byggebransjen skal ikke lenger kunne leie inn arbeidskraft gjennom bemanningsselskaper i Oslo, Viken og Vestfold, ifølge regjeringen.

  Arbeiderpartiet lovte før valget å forby innleie som fortrenger faste ansettelser. Nå foreslår arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) å stramme inn, men kun i byggebransjen og kun i østlandsområdet – Oslo, Viken og Vestfold.

  – Det er fordi dette området regnes som ett arbeidsmarked, sier Tajik til NRK.

  Hun viser til at omfanget av innleie i denne bransjen er nesten dobbelt så stort i Oslo-området som i resten av landet.

  – Derfor ser vi behovet for å avgrense dette geografisk, men vi vil følge nøye med på hvordan omfanget av innleie utvikler seg også ellers i landet, sier hun.

  Lovforslaget skal bidra til å få større kontroll over innleid arbeidskraft i byggebransjen og sørge for at arbeidstagerne blir bedre ivaretatt.

 • av NTB
  DEL
  Ingrid Betancourt vil bli president i Colombia
  Ingrid Betancourt stiller som presidentkandidat i Colombia. Foto: AP / NTB
  Ingrid Betancourt stiller som presidentkandidat i Colombia. Foto: AP / NTB

  Den colombianske politikeren Ingrid Betancourt, som var gissel hos Farc-geriljaen i seks år, stiller som kandidat i presidentvalget i mai.

  – I dag er jeg her for å avslutte det jeg startet sammen med mange av dere i 2002. Jeg er her for å representere 51 millioner colombianere som ikke får rettferdighet fordi vi lever i et system som er laget for å belønne kriminelle, sa Betancourt da hun kunngjorde kandidaturet sitt.

  Betancourt stiller til valg for miljøpartiet Grønt oksygen, som hun var med på å grunnlegge i 1998.

  I 2002 ble Betancourt bortført av den venstreorienterte Farc-geriljaen mens hun drev valgkamp, og først i 2008 ble hun løslatt.

  Colombia holder presidentvalg 29. mai.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Dronealarm i Stockholm. Ruter om flytrafikken.

  Politiet i Stockholm jobber med flere ulike operasjoner knyttet til observasjoner av droner, skriver Aftonbladet. Flytrafikken rundt hovedstaden blir nå omdirigert, skriver avisen rett før klokken 19:00. Dette skjer etter flere dager med mistenkelige observasjoner av droner over tre av landets atomkraftverk.

  Det ble også observert det som er beskrevet som en svart militær vingedrone over regjeringskvartalet i Stockholm, mandag. Aftonbladet skriver at de har sett video av dette. Hendelsene etterforskes nå av svensk sikkerhetspoliti.

 • av NTB
  DEL
  Flyttingen av Nationaltheatret utsettes nok en gang
  Nationaltheatret i Oslo skal rehabiliteres, men på grunn av krevende grunnforhold utsettes nå arbeidet for andre gang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Nationaltheatret i Oslo skal rehabiliteres, men på grunn av krevende grunnforhold utsettes nå arbeidet for andre gang. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Flyttingen av Nationaltheatret utsettes til juni 2023, skriver Avisa Oslo. Teateret skulle etter planen vært ute av bygningen for to uker siden.

  Bakgrunnen for flyttingen er at teateret skal rehabiliteres etter flere tiår med forfall, noe regjeringen har bevilget 2 milliarder kroner til.

  Krevende grunnforhold har imidlertid sendt prisanslaget kraftig opp, og dersom Nationaltheatret skal kunne rehabilitere alt de ønsker, vil prisen bli det dobbelte, skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg, som skal levere et revidert forslag, innså i fjor hvor krevende rehabiliteringen ville bli og utsatte arbeidet med ett år. Nå utsettes det for andre gang.

  – Nå ser det ut til at vi blir her frem til juni 2023. På en måte er det greit å få litt bedre tid. Det er viktig for oss at vinduet mellom utflytting og når vi kommer i gang på den midlertidige scenen blir så kort som mulig, sier teatersjef Kristian Seltun.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Uværet fortsetter: Varsler kraftig vind og nedbør

  Den siste uken har vært preget av mye vær. Ekstremværet «Gyda» er over, men det er fremdeles mye vind, nedbør, flom- og skredfare flere steder i landet.

  Og det ser ikke ut til å avta med det første. Meteorologisk institutt har sendt ut en rekke farevarsler for de neste par dagene:

  • Trøndelag og Møre og Romsdal: Det er sendt ut gult farevarsel om både snø og vindkast for Trøndelag og Møre og Romsdal. Der er det ventet 10–25 cm snø, og vindkast på 27–33 m/s fra vest og nordvest onsdag og torsdag. Verst blir det ved kysten.
  • Østlandet: Fra onsdag ettermiddag til torsdag formiddag ventes lokalt kraftige vindkast på 17–23 m/s fra nordvest på Østlandet. Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å feste løse gjenstander og kjøre etter forholdene.
  • Fjellet i Sør-Norge: Snøbyger og sterk sørvestlig vind vil gi lokal snøfokk i fjellet onsdag og torsdag. Det advares om lokalt vanskelige kjøreforhold.
  • Troms og Nordland: Tirsdag og frem til onsdag ettermiddag er det meldt mildvær og mye regn i Nordland og Troms. Det er ventet så mye som 30–60 mm nedbør i løpet av 24 timer. På Helgeland kan det bli opptil 60–90 mm nedbør. I tillegg er det ventet sterk kuling natt til onsdag. Og som om ikke det var nok: Det er også stor snøskredfare og stor jord-, sørpe- og flomskredfare.
 • av Nora Berntzen/NTB
  DEL
  Regjeringen oppretter egen strømpakke for idrettslag

  Regjeringen oppretter en egen strømpakke for idrettslag og andre frivillige organisasjoner. Det varsler de i en pressemelding.

  Idrettslag har tidligere ikke vært omfattet av regjeringens tiltak mot høye strømpriser.

  Ordningen skal gjelde fra desember 2021 til mars 2022, og innebære minst mulig papirarbeid for organisasjonene.

  Støtten til frivillige organisasjoner skal fordeles i kommuner med gjennomsnittlig strømpris i desember på over 70 øre pr. kWt. Deretter skal tilskuddet fordeles til lokale lag og foreninger.

  Rammene for den nye strømpakken vil beregnes om lag likt som pakken for husholdninger.

 • av NTB
  DEL
  Polen og Ungarn skeptiske til forslag om ny selskapsskatt

  EUs forsøk på å lovfeste minst 15 prosent skatt for flernasjonale selskap, møter motstand i medlemslandene Polen og Ungarn.

  Nærmere 140 land er enige om å innføre en global minstesats for selskapsskatt på 15 prosent, og EU arbeider nå med å lovfeste dette. For Frankrike, som for tiden har det roterende presidentskapet i EU, er dette en fanesak.

  Lovfesting forutsetter imidlertid tilslutning fra alle de 27 medlemslandene, men flere er skeptiske. Polen og Ungarn leder an i skepsisen og viser til at den globale minstesatsen er én av to såkalte pilarer i avtalen som er forhandlet frem av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

  Den andre pilaren består av en kompleks avtale som innebærer at flernasjonale selskap kan skattlegges i de land der de tjener penger, men detaljene i denne er ennå ikke klare.

  Både Polen og Ungarn mener EU må se de to pilarene i sammenheng og avvente. Frankrikes finansminister Bruno Le Maire er uenig og mener lovfestingen kan skje i to omganger.

  Frankrike håper at en avtale om global minstesats for selskapsskatt skal være vedtatt i EU alt i mars, for å gi president Emmanuel Macron drahjelp foran presidentvalget 10. april.

 • av Nora Berntzen
  DEL
  Microsoft kjøper spillgigant Activision Blizzard
  Activision Blizzards tidligere spilltitler vil nå eies av Microsoft.
  Activision Blizzards tidligere spilltitler vil nå eies av Microsoft. Foto: Reuters/Dado Ruvic/Illustrasjon

  Teknologiselskapet Microsoft har kjøpt Activision Blizzard for 68,7 milliarder dollar. Det melder selskapet selv i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

  Det blir Microsofts største oppkjøp noensinne.

  Activision Blizzard står blant annet bak populære utgivelser som World of Warcraft, Call of Duty og Overwatch.

  Det siste året har spillselskapet stått i hardt vær grunnet anklager om seksuell trakassering på arbeidsplassen.

  Les mer om dette her:

  Spillgigant saksøkes: – Utsatt for konstant seksuell trakassering

 • av NTB
  DEL
  Prinsesse Ingrid Alexandra har fått eget kontor på Slottet
  Prinsesse Ingrid Alexandra, som fyller 18 år førstkommende fredag, fotografert på sitt nye kontor på Slottet. Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff / NTB
  Prinsesse Ingrid Alexandra, som fyller 18 år førstkommende fredag, fotografert på sitt nye kontor på Slottet. Foto: Ida Bjørvik / Det kongelige hoff / NTB

  Fredag 21. januar fyller prinsesse Ingrid Alexandra 18 år, og i den anledning har hun fått sitt eget kontor på Slottet, opplyser Kongehuset.

  Tirsdag publiserte Kongehuset bilder av prinsessen på det nye kontoret.

  Med tiden vil hun få flere offisielle oppdrag for Kongehuset, men prinsessen vil konsentrere seg om utdanningen sin de neste årene, skriver Kongehuset på sine nettsider.

 • av NTB
  DEL
  Menneskerettsgrupper hardt ut mot Tunisias president

  Tunisia er i ferd med å bli en politistat der innbyggernes fratas frihet, advarer menneskerettsgrupper i landet.

  Tunisias president Kais Saied sparket i juli i fjor hele regjeringen og oppløste nasjonalforsamlingen. Siden september har han styrt ved dekret, noe som har ført til omfattende protester.

  Fredag brukte politiet tåregass og vannkanoner mot fredelige demonstranter i hovedstaden Tunis, og et ukjent antall ble pågrepet.

  – Det er helt åpenbart at friheten er truet og i fare, sier lederen for landets journalistforbund (SNJT), Yassine Jelassi.

  Sammen med 21 lokale menneskerettsgrupper holdt SNJT tirsdag en pressekonferanse der det ble tatt kraftig avstand fra Saieds autoritære styre og politiets maktbruk.

  – Det er nå en politi- og sikkerhetsmentalitet som styrer landet. Tunisia er blitt et land der friheter undertrykkes, sa Jelassi.

 • av NTB
  DEL
  Kontrollkomiteen krever svar om grunnlaget for rødt nivå
  Peter Christian Frølich (H) ber regjeringen svare på hva det helsefaglige grunnlaget var for å innføre rødt nivå i videregående skole. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Peter Christian Frølich (H) ber regjeringen svare på hva det helsefaglige grunnlaget var for å innføre rødt nivå i videregående skole. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil vite hvordan regjeringen begrunnet innføring av rødt nivå på videregående skole.

  Komiteens leder Peter Christian Frølich (H) har sendt brev til regjeringen med spørsmål knyttet til beslutningen, skriver VG og Bergens Tidende.

  – Det synes uklart om innføringen av rødt nivå i videregående skole bygger på faglige anbefalinger, heter det i brevet fra Frølich til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

  I brevet ber Frølich om svar på hvilke helsefaglige begrunnelser regjeringen baserte seg på da den i desember innførte rødt nivå nasjonalt på videregående skoler. Det bes også om svar på om det var lovhjemmel for beslutningen.

  – Regjeringens svar på dette spørsmålet er avgjørende for å vite om de har operert innenfor loven, sier Frølich til BT.

  Beslutningen om rødt nivå ble møtt med sterk kritikk, og kritikken økte i styrke etter jul da man hadde mer informasjon om hvordan omikronsmitten artet seg.

  Komiteen ber om svar innen tirsdag 25. januar.

 • av NTB
  DEL
  Irans president møter Putin onsdag
  Irans president Ebrahim Raisi (i midten, med briller) skal onsdag møte Russlands president Vladimir Putin i Moskva. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB
  Irans president Ebrahim Raisi (i midten, med briller) skal onsdag møte Russlands president Vladimir Putin i Moskva. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB

  Irans president Ebrahim Raisi reiser onsdag til Moskva der han skal møte president Vladimir Putin.

  Møtet blir det viktigste Raisi har hatt siden han kom til makten i fjor, og det blir også det første besøket en iransk president har gjort til Russland siden 2017.

  De to presidentene skal diskutere en lang rekke temaer, deriblant atomavtalen fra 2015, heter det i en uttalelse fra Kreml.

  Atomavtalen skulle gi omverdenen forsikringer om at Iran ikke bruker sitt atomprogram til å utvikle atomvåpen, samtidig som de internasjonale sanksjonene mot landet ble opphevet. Men i 2018 trakk daværende president Donald Trump USA fra avtalen.

  I fjor startet nye samtalerunder mellom Iran og de andre partene i avtalen: USA, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Russland, Kina. Men samtalene stanset i juni etter at Raisi overtok som president i Iran. Samtalene ble gjenopptatt i november, men USA deltar ikke direkte, kun indirekte i samtalene.

 • av NTB
  DEL
  Næringslivet stiller seg bak SV-krav om lønnsstøtte
  Kari Elisabeth Kaski i SV er i forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om regjeringens nye koronakrisepakke denne uken. Styrking av lønnsstøtteordningen er et av SVs hovedkrav. 
Foto: Heiko Junge / NTB
  Kari Elisabeth Kaski i SV er i forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om regjeringens nye koronakrisepakke denne uken. Styrking av lønnsstøtteordningen er et av SVs hovedkrav. Foto: Heiko Junge / NTB

  SV får støtte fra uventet hold når NHO og Virke nå slutter seg til kravet om å skjerme lønnsstøtteordningen fra kutt, slik regjeringen legger opp til i februar.

  – Vi er helt enige med i SV i at det mest forutsigbare, fornuftige og rettferdige er å forlenge lønnsstøtteordningen ut februar med samme vilkår, sier Ole Michael Bjørndal, som er fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv.

  Arbeiderpartiet og Senterpartiet har foreslått å trappe ned lønnsstøtten i februar fra 40.000 til 35.000 kroner pr. ansatt, men møter kraftig motbør fra budsjettpartner SV, som motsetter seg kuttet. SV har tvert imot krevd at ordningen styrkes.

  De tre partiene sitter for tiden i forhandlinger om regjeringens nye koronakrisepakke, hvor lønnsstøtteordningen inngår.

 • av NTB
  DEL
  Statsforvalternes geografiske inndeling skal vurderes
  Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Heiko Junge / NTB
  Kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Foto: Heiko Junge / NTB

  Ettersom flere fylker kan bli splittet opp, vil kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) ha en gjennomgang av strukturen også for statsforvalterne.

  – Det er tre år siden ny struktur for statsforvalterne trådte i kraft. Nå er flere fylker i en prosess som kan føre til endringer i fylkesinndelingen. Derfor er det viktig å evaluere statsforvalterstrukturen med særlig vekt på å få frem kommunenes erfaringer, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

  Ny struktur for statsforvalterne ble iverksatt 1. januar 2019. Da ble 16 embeter til 10.

  Kommunal- og distriktsdepartementet har gitt Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i oppdrag å evaluere statsforvalterstrukturen innen 1. oktober i år.