Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Nordlys over Østlandet
14. januar kl 23:46av Gunnar Kagge
DEL
Nordlys på Østlandet. Bildet er tatt med drone mellom Vestby og Drøbak. Foto: Hans O. Torgersen

Fredag kveld kunne man se nordlys over store deler av Østlandet. Statsmeteorolog Hanne Beate Skattør ved Meteorologisk institutt sa til VG at man kunne se det himmelske lyset helt ned til Fredrikstad.

For mange østlendinger kan skyer og lysforurensning gjøre det vanskelig å se fenomenet.

Da vår fotojournalist tok dette bildet var det ikke mulig å se nordlyset med det blotte øye, men det ble synlig med en lukkertid på 6–8 sekunder på kameraet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  USA og Sør-Korea vurderer utvidede militærøvelser

  Sør-Korea og USA vil vurdere å utvide sine felles militærøvelser, opplyste presidentene Joe Biden og Yoon Suk-yeol på en pressekonferanse lørdag.

  Bakgrunnen er trusselen fra Nord-Korea, som er et sentralt tema i møtene under Bidens besøk i Sør-Korea.

  Presidentene uttrykker også bekymring for koronautbruddet i Nord-Korea. Biden sier USA har tilbudt Nord-Korea vaksiner, uten å få noen respons.

 • av NTB
  DEL
  Jordskjelv på styrke 6 registrert nord for Svalbard

  Det er registrert et jordskjelv målt til en styrke på 6 på Richters skala i havområdene nord for Svalbard.

  Det skriver NRK, som siterer Reuters.

  Skjelvet ble utløst rundt klokken 7 lørdag morgen, ifølge det europeiske seismologiske senteret EMSC.

  Det ble målt til en dybde på ti kilometer, rundt 70 mil nordvest for Longyearbyen, ifølge EMSC.

  Svalbard ligger nær Midthavsryggen, som har hyppig jordskjelvaktivitet. Lørdagens skjelv var kraftigere enn det som er vanlig i området. I mai i fjor ble det registrert et jordskjelv i havområdene utenfor Svalbard med en styrke på 4,4.

 • av NTB
  DEL
  Undersøkelse: Fire av ti skal på sommerferie i utlandet
  Selv om det fremdeles er koronapandemi og enkelte restriksjoner i noen land, er det igjen mulig å feriere i store deler av verden. Mange nordmenn planlegger Spania-tur i sommer. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB

  Etter to sommere preget av koronapandemi planlegger fire av ti nordmenn å reise på utenlandsferie i sommer, viser en fersk undersøkelse.

  1132 nordmenn i aldersgruppen 18–88 år deltok i undersøkelsen, som ble gjennomført mellom 5. og 10. mai av Respons Analyse på vegne av Sparebank 1.

  Der svarte 39 prosent at de skal feriere i utlandet i sommer, hvorav en andel på 4 prosent svarte at hele ferien tilbringes i utlandet. 35 prosent planlegger å legge deler av sommerferien utenfor Norges grenser.

  Det er Danmark som topper listen over utenlandsdestinasjoner, mens Sverige og Spania følger på andre og tredjeplass.

  79 prosent har planer om norgesferie i sommer.

  Viken, Vestland og Telemark og Vestfold som topper listen over reisedestinasjoner i sommer.

 • av Endre Ugelstad Aas
  DEL
  Utested i Oslo evakuert etter takras. To lettere skadet.

  Nødetatene rykket i halv ett-tiden natt til lørdag ut til utestedet «The Villa» i Møllergata i Oslo, etter at murstein og gips raste fra taket inne på dansegulvet.

  – En person har fått en murstein i hodet. Utestedet er evakuert, skrev politiet i Oslo på Twitter.

  I en senere melding skrev politiet at to personer ble sendt til legevakten med lettere skader etter hendelsen.

  Avsnittsleder Viktor Furøy sier til VG at brannalarmen gikk med en gang etter raset, og at gjester ble evakuert raskt og effektivt.

  Ifølge VG skal ca. 0,5 kvadratmeter av taket ha rast ut.

  Politiet oppretter sak på forholdet.

 • av NTB
  DEL
  Enighet i elektrikeroppgjøret – streik avverget

  EL og IT Forbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo ble enig i meglingen ved 5-tiden lørdag morgen. Dermed blir det ikke streik blant landets elektrikere.

  Dersom partene ikke hadde blitt enige, ville 3143 elektrikere ved 61 bedrifter over nesten hele landet gått ut i streik fra mandag.

  Meglingsresultatet har en totalramme på 3,7 prosent og det er oppnådd et generelt lønnstillegg på 8,99 kroner i timen. Meglingen omfattet lønns- og arbeidsvilkårene til drøyt 13.000 elektrikere.

  – Vi har bedret betingelsene for arbeidsreiser i bransjen, sørget for et godt lønnstillegg for våre medlemmer og styrket viktige ordninger for likestilling i bransjen, sier forhandlingsleder og leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.

  I tillegg til lønnstillegget ble det blant annet enighet om at arbeidsgiver skal forskuttere lønn ved sykepenger, fødsels- og svangerskapspermisjon.

 • av NTB
  DEL
  Minst én død og mer enn 20 skadet i tornado i USA
  En bil ligger på taket etter tornadoens herjinger. Foto: Steven Bischer / AP / NTB

  Minst én person er død og 23 er skadet etter at en tornado feide gjennom et lite lokalsamfunn i den nordlige delen av delstaten Michigan i USA fredag.

  Det opplyser en sykehustalsmann i småbyen Gaylord, der det bor rundt 4200 mennesker. Byen ligger om lag 370 kilometer nordvest for Detroit.

  Delstatspoliti bekrefter at en person er omkommet, men oppgir et høyere antall skadede enn det helsevesenet gjør. Over 40 ble skadet og er sendt til ulike sykehus i området, ifølge politiet, som varsler en presseorientering lørdag morgen lokal tid.

  – Jeg har aldri sett noe slikt i mitt liv, sier ordfører Todd Sharrard.

  Videoer og bilder viser at biler er knust og hustak revet av. Trær er veltet og strømledninger har falt ned.

 • av NTB
  DEL
  FNs menneskerettighetssjef på sjeldent besøk i Xinjiang
  FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet har helt siden hun fikk jobben i 2018, bedt om tilgang til alle Kinas regioner. Neste uke drar hun til Xinjiang nordvest i landet. Foto: AP / NTB

  FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet reiser snart til Xinjiang-provinsen, der Kina anklages for grove overgrep mot minoriteter.

  Det blir første gang på 17 år at en menneskerettssjef i FN besøker Kina. FN-kontoret har i årevis bedt om «meningsfull og uhindret» tilgang til Xinjiang. Mandag reiser Bachelet på et seks dager langt besøk på invitasjon fra regjeringen i Beijing.

  Seks vestlige land, deriblant USA, anklager Kina for å begå folkemord mot uigurer og andre grupper som hovedsakelig er muslimer.

  Også en lang rekke menneskerettsgrupper anklager Kina for omfattende overgrep i Xinjiang. Beijing benekter at det begås noen overgrep i provinsen nordvest i landet.

 • av NTB
  DEL
  Notodden: Person fraktet til sykehus etter voldshendelse

  En person er fraktet til sykehus etter å ha blitt utsatt for vold med skarp gjenstand på Notodden.

  Sørøst politidistrikt meldte om hendelsen i 20-tiden fredag kveld. Kort tid senere ble det opplyst at nødetatene hadde ankommet stedet, og at fornærmede ble fraktet til sykehus.

  Det er ikke opplyst noe om skadeomfanget.

  Politiet opplyser at gjerningsperson hadde forlatt stedet før de ankom, men at det pågår søk etter vedkommende.

  – Det er ikke noe som tilsier at det er farlig for andre i området, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Rødt vil nekte eks-politikere fri adgang til Stortinget
  Tidligere stortingspolitikere kan miste muligheten til å komme og gå på Løvebakken som de vil. Flere partier vil vurdere adgangsreglene, og Rødt foreslår nå å ta fra eks-politikere nøkkelkortet. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Tidligere stortingsrepresentanter som har som jobb å påvirke politikere, har fri adgang til Stortinget. Rødt foreslår å ta fra dem adgangskortet.

  – Det er et demokratisk problem at tidligere stortingsrepresentanter har en særskilt tilgang til parlamentet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

  Han mener ordningen fungerer som et «gullkort for lobbyister.»

  Minst 50 tidligere stortingsrepresentanter jobber som lobbyister, PR-rådgivere eller har som en del av sine arbeidsoppgaver å påvirke norsk politikk, ifølge VG.

  Moxnes understreker at han ikke vil nekte tidligere representanter adgang til Stortinget.

  – Vårt forslag vil bare bety at de vil måtte følge vanlige rutiner for registrering og sikkerhet, og tas imot av ansatte eller sittende representanter i sin gamle partigruppe, sier han.

  Også flere andre partier reagerer på ordningen. Stortingspresident Masud Gharahkhani har varslet en full gjennomgang av ordningen over sommeren, ifølge Dagens Næringsliv.

 • av Maria Möhring/ NTB
  DEL
  Minst 30 skadet i uvær vest i Tyskland
  Minst 30 personer er skadet etter at en tornado rammet Paderborn i Tyskland. Foto: Lino Mirgeler/ DPA via AP/ NTB

  Minst 30 personer er skadet, ti av dem alvorlig, i et kraftig uvær som omtales som en tornado vest i Tyskland, opplyser politiet.

  En tornado rammet byene Lippstadt og Paderborn i Nordrhein-Westfalen fredag kveld og forårsaket store skader, opplyser lokale myndigheter. Videoer i sosiale medier viser tak og store mengder bygningsrester som slynges rundt.

  Meteorologene varslet kraftig regn og hagl i de vestlige og sentrale delene av Tyskland fredag. Torsdag førte en storm til at trær veltet over veier og jernbanelinjer. Hundrevis av kjellere skal også være oversvømt.

  Politiet opplyser at to franske paraglidere mistet livet da de ble tatt av vinden i Ballenstadt sørvest for Berlin.

  Uværet inntraff etter flere dager med uvanlig varmt vær for årstiden. I Köln ble skolene stengt så elevene skulle få tid til å komme seg hjem.

 • av NTB
  DEL
  Huawei skuffet over canadisk forbud
  Huaweis canadiske filial mener at beslutningen om utestengelse ikke kan rettferdiggjøres ut fra hensynet til cybersikkerhet eller andre teknologier. Her er en koronastengt Huawei-butikk i Beijing tidligere i mai. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

  Huawei kaller Canadas beslutning om å utelukke dem fra utbyggingen av 5G-nettverket «en beklagelig politisk beslutning».

  I en uttalelse sier Huaweis canadiske filial at beslutningen ikke kan rettferdiggjøres ut fra hensynet til cybersikkerhet eller andre teknologier.

  Utestengelsen av Huawei fra utbyggingen av 5G-nettverket ble torsdag bekreftet av en talsperson for Canadas minister for offentlig sikkerhet, Marco Mendicino.

  Også USA og flere andre land har utestengt Huawei fra sine 5G-nett. USA har tidligere hevdet at Huawei er pålagt å gjennomføre cyberspionasje på vegne av kinesiske myndigheter.

 • av NTB
  DEL
  Nytt børsfall i USA

  Aksjemarkedene i USA faller igjen etter et lite oppsving i starten av handelen fredag. S & P-indeksen er inne i et «bjørnemarked».

  S & P 500 var ned 1,8 prosent sent i formiddagshandelen. Det betyr at den toneangivende indeksen har falt over 20 prosent siden toppnoteringen i januar, noe som er kjennetegnet på det Wall Street kaller et «bjørnemarked».

  Det er første gang det skjer med S & P siden starten av pandemien.

  Nasdaq var ned 2,4 prosent, mens Dow Jones hadde krympet 1,3 prosent rundt tre timer før stengetid på børsene i New York.

  Torsdag falt de amerikanske børsene moderat, mens det var oppgang på de viktigste børsene både i Asia og Europa fredag.

 • av NTB
  DEL
  Bergensbanen åpnet for trafikk

  En feil på sporet gjorde at Bergensbanen var stengt mellom Voss og Myrdal i nesten fire timer fredag ettermiddag. Klokken 18.40 var problemene løst.

  Feilen ble oppdaget like før klokken 15.

  Klokken 18.40 melder Bane Nor at Bergensbanen mellom Voss og Myrdal igjen er åpnet for trafikk.

  – Du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger, skriver selskapet.

  Ifølge Bane Nor skyldes problemene feil på sporet.

 • av NTB
  DEL
  Enighet i oppgjøret mellom MBL og Parat

  Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og arbeidstagerorganisasjonen Parat/ Parat Media er kommet til enighet i årets tariffoppgjør.

  Etter to dager med forhandlinger har partene blitt enige om presse- og medieoverenskomsten. Oppgjøret har en ramme på 3,7 prosent.

  Medlemmene får et tillegg på 7.800 kroner og det settes av 3.100 kroner til lokal fordeling, opplyser Parat Media. Alle minstelønnssatsene heves med over 14.000 kroner.

  – I tillegg til lønnstillegg er medlemmene sikret mer forutsigbarhet rundt lønn og provisjon, ved å øke tillitsvalgtinvolveringen. Det er vi tilfreds med, sier Parats forhandlingsleder Kathrine Roald.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Vil foreløpig ikke kalle apekopper allmennfarlig
  Folkehelseinstituttet følger nøye med på situasjonen etter at det er påvist en rekke tilfeller av apekopper i Europa. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

  Helsemyndighetene vil neste uke ta stilling til om apekopper skal defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom. FHI er ikke særlig bekymret for situasjonen.

  Det norske Folkehelseinstituttet vurderer situasjonen løpende, opplyser fagdirektør for smittevern Frode Forland.

  – Vi vil komme tilbake med en foreløpig konklusjon neste uke. Når en sykdom defineres på denne måten kan man bruke videre fullmakter i smittevernloven for smittesporing og varsling dersom det skulle være nødvendig, skriver han i en e-post til NTB.

  Han tilføyer at det er Helse- og omsorgsdepartementet som eventuelt vedtar en slik endring etter råd fra underliggende etater som FHI og Helsedirektoratet.

  Statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier de vurderer tiltak på bakgrunn av råd fra FHI.

  – Vi er foreløpig ikke særlig bekymret for situasjonen. Apekopper smitter ikke lett, man må ha nær kontakt over tid, eller direkte kontakt hud mot hud. Sykdommen har ikke potensial til å bli en pandemi, skriver Forland.

 • av NTB
  DEL
  Danske dømt til døden for drap i Nigeria

  En 56 år gammel danske er dømt til døden ved hengning for et dobbeltdrap som ble begått i 2018 i Lagos i Nigeria.

  Det er to nigerianske journalister som var til stede under rettssaken i Lagos, som informerer dansk TV 2 om dommen via telefon.

  Den danske mannen var tiltalt for å ha drept sin nigerianske kone, den 37 år gamle sangerinnen Zainab Ali med kunstnernavnet Alizée, og parets fire år gamle datter i boligen deres i Lagos. Mannen har hele tiden nektet straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Storbrann ved flyplass i Genève forsinker flytrafikken

  Flyplassen i den sveitsiske byen Genève er delvis stengt på grunn av en kraftig brann og eksplosjoner i en bygning like ved rullebanen.

  Ifølge avisen Tribune de Genève huser bygningen et nytt mottakssenter for asylsøkere. Tykk, svart røyk kommer opp fra stedet, og ifølge flere øyenvitner er det hørt eksplosjoner.

  Flyplassens talsperson Ignace Jeannerat opplyser at flytrafikken er rammet fordi deler av rullebanen ikke kan brukes.

  Flere fly på vei til Genève er omdirigert til andre flyplasser, mens flyplassen lar det være opp til flyverne å bestemme om de vil ta av til tross for røyken.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Numedal-siktet fremstilles lørdag

  Mannen som angrep kona med kniv i Numedal fredag, vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Drammen tingrett lørdag. Det opplyser Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

  Mannen er siktet for for å ha knivstukket kona og en person til i Numedal i Nore og Uvdal kommune.

  Les mer om saken her:

  teaser
  i går 09:29
  Grep inn i knivdrama: – Etter at jeg fikk tatt fra ham kniven, oppførte han seg relativt rolig
 • av Maria Möhring/ NTB
  DEL
  KPMG skal granske Forskningsrådet
  Konsulentselskapet KPMG har fått oppdraget med å foreta en ekstern gransking av Forskningsrådet, sier bekrefter rådets styreleder, Kristin Halvorsen Foto: Lise Åserud / NTB

  Konsulentselskapet KPMG har fått i oppdrag å foreta en ekstern gransking av Forskningsrådet.

  Det bekrefter Forskningsrådets nye styreleder Kristin Halvorsen til Khrono.

  Kunnskapsdepartementet har siden november gått Forskningsrådets økonomi og styring etter i sømmene. Det resulterte i at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) grep inn, kastet styret. Tidligere SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen ble hentet inn som styreleder i et midlertidig styre.

  Moe har satt som krav at det skulle gjennomføres en ekstern gransking av Forskningsrådet.

  Aftenposten har tidligere avdekket at Forskningsrådet manglet 2 milliarder kroner.

  Forskningsrådet er den viktigste aktøren innen finansiering av forskning i Norge, og forvalter nær 11 milliarder kroner på vegne av staten.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt ingen løsning på advokatstrid i Høyesterett
  Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad / NTB

  Striden mellom regjeringen og staten om betaling for å ta saker i Høyesterett er ennå ikke løst. Fredag ble fristen for meglingen utsatt for andre gang.

  Ny frist er 31. mai, opplyser Advokatforeningen i en pressemelding.

  Advokatene krever høyere salær for å ta saker i Høyesterett gjennom ordningen for offentlig rettshjelp. Representanter for advokatene hadde fredag et møte i Justis- og beredskapsdepartementet.

  – Vi har i dag hatt et godt møte i meglingsprosessen. Partene har behov for mer tid, og meglingen ble derfor ikke avsluttet i dag, skriver leder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen.

  Fristen for å komme til enighet var opprinnelig satt til 13. mai, men den ble utsatt til 20. mai fordi meglerne Mats Ruland og Tor-Aksel Busch først ønsket å ha et møte med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

  Nå er altså fristen utsatt nok en gang.

  I flere måneder nektet advokater å ta forsvareroppdrag i landets øverste domstol inntil striden var løst, men i begynnelsen av mai ble aksjonen avsluttet.

  Advokatene har vært klare på at aksjonen blir gjenopptatt dersom meglingen ikke fører frem, ifølge Rett24.no.