Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Flere hundre strømløse i Tromsø
15. januar kl 07:18av NTB
DEL

Flere hundre kunder var uten strøm i Tromsø kommune natt til lørdag. Noen av dem må vente til lørdag ettermiddag før strømmen er tilbake.

Nordlys melder at strømbruddet begynte med et brudd på strekningen fra Snarbydalen til Oldervik en halv time før midnatt. Siden ble også et større område i Kroken og i Grøtfjord og Tromvik rammet av strømbruddet.

På det meste var 750 strømkunder rammet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Vil heve sikkerheten på norske busser

  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård vil styrke sikkerhetskravene for buss og foreslår en sterkere konstruksjon i fronten av busser.

  Forslaget, som sendes på høring både nasjonalt og i EØS-systemet, handler om å forsterke konstruksjonen i front av bussen for å beskytte den bedre mot å bli deformert i en frontkollisjon, ifølge departementet.

  De nye sikkerhetskravene vil kunne gjelde for busser registrert fra og med neste år.

 • av NTB
  DEL
  Etterlyser bedre kontroll av datasentre i Norge
  Avdelingsdirektør Bente Hoff i Nasjonal sikkerhetsmyndighet frykter at personlig informasjon om Norges innbyggere kan komme på avveie hvis ikke kontrollen av datasentre blir bedre. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Avdelingsdirektør Bente Hoff i Nasjonal sikkerhetsmyndighet frykter at personlig informasjon om Norges innbyggere kan komme på avveie hvis ikke kontrollen av datasentre blir bedre. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Helseopplysninger eller bankinformasjon kan komme på avveie hvis ikke datasentre i Norge blir bedre kontrollert, frykter Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  Datasentre behandler, frakter og lagrer store mengder data. Konsekvensen av dårlig kontroll blir at vi mister tilgang på data vi er helt avhengige av, mener hun.

  – Alle disse er jo svært viktige å beskytte. Det aller viktigste er at de funksjonene som samfunnet vårt er mest avhengig av, bør leveres fra datasentre i Norge. I tillegg bør det være underlagt regler slik at vi har kontroll med denne virksomheten, sier Hoff til NRK.

  NSM overleverer en rapport til regjeringen om saken fredag.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Dette er blant de ventede hendelsene i dag, fredag 28. januar

  Dom i Liadal-saken

  Det er satt opp domsavsigelse i saken mot Hege Haukeland Liadal (Ap) i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om ni måneders fengsel for Liadal, som er tiltalt for å ha levert falske reiseregninger som stortingsrepresentant.

  Dommen faller i Drevdal-saken

  Dommen fra Borgarting lagmannsrett i ankesaken mot den voldtektstiltalte kulturprofilen Gaute Drevdal kommer i dag. I tingretten ble Drevdal dømt til 13 og et halvt års fengsel. Dommen omfattet voldtekt av ni kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014. Drevdal har hele tiden nektet straffskyld.

  Møte mellom Putin og Macron

  Frankrikes president Emmanuel Macron skal ha et telefonmøte med Russlands president Vladimir Putin om Ukraina. Samtalene med Putin inngår i en krevende dialog med Russland og gir en mulighet til å få klarhet i Moskvas Ukraina-strategi, ifølge Macron.

  Nils Arne Eggen bisettes

  Trenerlegenden Nils Arne Eggen bisettes fra Orkdal kirke klokka 12. Han døde natt til 26. januar, 80 år gammel. Eggens fotballkarriere strakte seg over drøye fem tiår, der han blant annet var trener for Orkdal, Moss og Rosenborg. Eggen var den mestvinnende klubbtreneren i norsk fotball. Han tok Rosenborg til hele 14 serietitler og hadde stor suksess i Europa på slutten av 1990-tallet.

  Kampen om femteplassen i håndball-EM

  Klokken 15.30 møter Norge Island i kampen om femteplassen i håndball-EM for menn i Ungarn. Vinneren av kampen vil samtidig sikre seg en plass i verdensmesterskapet i 2023.

 • av NTB
  DEL
  Kolonnekjøring over Hardangervidda

  Det er fredag morgen kolonnekjøring på riksvei 7 Hardangervidda, mens fylkesvei 53 Tyin-Årdal er stengt.

  Riksvei 13 Vikafjellet var stengt, men veien var åpnet igjen ved 6.30-tiden.

  E134 Haukelifjell, riksvei 52 Hemsedalsfjellet, E16 Filefjell og fylkesvei 50 Hol-Aurland er også åpne, opplyser Vegtrafikksentralen vest.

  Det ventes kraftig vind i helgen.

 • av NTB
  DEL
  Analytiker spår høye strømpriser frem til sommeren

  Det ligger an til høye strømpriser gjennom hele sommeren i Sør-Norge, ifølge Tor Reier Lilleholt i Volue insight. Markedet tror på en normalisering fra 2023.

  Til Dagens Næringsliv forteller analysesjefen at strømprisene hele sommeren vil være langt høyere enn hva vi er vant til.

  – Vi snakker om en gjennomsnittspris i Sør-Norge inkludert moms på rundt en krone per kilowattime for andre og tredje kvartal – altså gjennom hele sommeren og ut september. Markedet tror sommerprisen blir på vel 80 øre per kilowattime, pluss avgifter, mot drøyt 60 øre i fjor, sier Lilleholt.

 • av NTB
  DEL
  Dom mot bedrageri-tiltalt politiker faller fredag
  Tidligere stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) i Oslo tingrett der hun var tiltalt for grovt bedrageri av Stortinget.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Tidligere stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) i Oslo tingrett der hun var tiltalt for grovt bedrageri av Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Tidligere stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) får fredag dommen i saken der hun er tiltalt for grovt bedrageri mot Stortinget.

  Påtalemyndigheten mener Liadal har fått 125.353 kroner for mye utbetalt fra Stortinget for reiser. Hun ble anmeldt etter en artikkel i Aftenposten i april 2019.

  Hennes forsvarer Erik Lea mente at hun maksimalt kunne dømmes for å ha mottatt 52.000 kroner, om hun i det hele tatt skulle dømmes. Han presiserte at det ikke betyr at Liadal har fått 52.000 kroner for mye.

  – Skal retten velge å dømme henne, så er denne summen et maksbeløp, sa Lea.

  Han la ned påstand om at Liadal bør frifinnes. Påtalemyndigheten la ned en påstand om ni måneders fengsel for Liadal.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Beboere sendt til sykehus etter brann i Bamle

  Det skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter. Beboerne ble evakuert fra en bolig etter brann i et vedskjul. De er sendt til sykehuset for en sjekk etter å ha pustet inn røyk. Politiet meldte om brannen like før klokken 5 mandag morgen.

  Alle beboerne er evakuert og brannvesenet har kontroll på brannen.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea bekrefter rakettesting

  Nord-Korea gjennomførte denne uka prøveoppskytinger av to forskjellige våpensystemer, melder statlige medier.

  Nord-Korea har gjennomført seks prøveoppskytinger hittil i januar, inkludert hypersoniske missiler.

  Tirsdagens test var for langtrekkende ballistiske missiler som fløy over Japanhavet og traff et mål 1.800 kilometer unna. Torsdag ble to taktiske missiler skutt opp, og de traff øya som var målet, melder nyhetsbyrået KCNA.

  Oppskytingene har funnet sted etter at Nord-Koreas leder Kim Jong-un varslet modernisering av de militære styrkene i desember, noe som utløste amerikanske sanksjoner.

 • av NTB
  DEL
  Unio kan droppe LO og YS i lønnsoppgjøret

  Unio vurderer å bryte alliansen med YS og LO i lønnsoppgjøret med staten, slik Akademikerne gjorde i 2016.

  Det melder Klassekampen. Unio ønsker å se på nye tariffordninger i staten.

  – Vi titter begge veier, det er det ikke tvil om. Alle ting er på bordet, sier forhandlingsleder Klemet Rønning-Aaby.

  Han forteller at lokale kollektive forhandlinger er en mulig løsning. Andre prioriteringer for Unio i lønnsoppgjøret er at rammene i offentlig sektor må ligge høyere enn i privat sektor, og at der er uaktuelt med en lavlønnsprofil.

  Unio har over 380.000 medlemmer fordelt på 14 medlemsforbund, blant dem Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Politiets Fellesforbund.

 • av NTB
  DEL
  Minst 30 mennesker fryktes omkommet i forlis utenfor Tunisia

  Minst 30 personer er savnet etter at en båt på vei til Europa kantret utenfor Tunisia, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

  Båten kantret torsdag etter at den forlot Libya dagen før, har 34 overlevende opplyst til IOM.

  Tunisias forsvarsdepartement opplyser at de overlevende er migranter fra ulike afrikanske land. Søket etter de savnede fortsetter.

  Libya fungerer som transittland for migranter og flyktninger som ønsker å ta seg til Europa. Hvert år risikerer tusenvis av mennesker livet i forsøk på å få et bedre liv etter å ha forlatt hjemland preget av enten krig og konflikt eller stor fattigdom.

 • av NTB
  DEL
  Snøvær i Midtøsten
  Palestinere leker i snøen ved Klippedomen i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB
  Palestinere leker i snøen ved Klippedomen i Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

  Snø la seg onsdag over store deler av Midtøsten. I Jerusalem gledet barna seg, men i Syria brakte gjorde snøen og kulda livet enda verre for flyktninger.

  I Syria la snøen seg over teltene i flyktningleirene i det opprørskontrollerte nordvest, der familier forsøkte å holde varmen under presenningene.

  – Vi har vært fanget i snøen i fire dager. Vi har ikke sko. Vi er gjennomvåte. Barna er syke og går barføtt, sier Abu Hassan, som bor med sin familie i et improvisert leir ved byen Jisr al-Shughur.

  FNs nødhjelpskontor OCHA opplyser at minst 227 leirer er berørt av snø, oversvømmelser og sterk vind den siste uka.

  Kuldebølgen førte til 15–25 centimeter snø i Jerusalem og høyereliggende områder på den okkuperte Vestbredden.

  Skoler både i Jerusalem, Nord-Israel og deler av Palestina er stengte. I Jordan førte snøen til stengte veier inn til Amman. Egypt registrerte den kaldeste vinteren på mange år.

 • av NTB
  DEL
  Australia satser milliarder på å redde Great Barrier Reef

  Australia la fredag fram en milliardplan for å verne Great Barrier Reef mot klimaendringer i håp om at revet ikke blir fjernet fra Unescos verdensarvliste.

  Statsminister Scott Morrison la fram planen til en verdi av over 6 milliarder kroner over ni år etter at han med et nødrop unngikk at Unesco plasserte revet på listen over verdensarv i fare.

  En nylig studie viser at 98 prosent av revet er utsatt for bleking og tap av all farge siden 1998, og at bare minimale områder fortsatt er uberørt.

 • av NTB
  DEL
  USA tar Ukraina til FNs sikkerhetsråd

  USA ber om at FNs sikkerhetsråd møtes kommende mandag for å drøfte Ukraina-krisen og det de kaller Russlands truende opptreden.

  – Over 100.000 russiske soldater er utplassert ved den ukrainske grensa, og Russland er engasjert i andre destabiliserende handlinger mot Ukraina. Det er en klar trussel mot internasjonal fred og FN-charteret, sier USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield i en kunngjøring torsdag.

  Hun la til at Sikkerhetsrådets 15 medlemmer «må granske fakta og drøfte hva som er på spill for Ukraina, for Russland, for Europa og for kjernepliktene og kjerneprinsippene for den internasjonale orden om Russland gå til videre invasjon».

  Som et av Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer har Russland vetomakt over ethvert resolusjonsforslag i rådet.

  Thomas-Greenfield sier at et møte likevel er en mulighet til å vise fram Russlands handlinger og isolere Kreml.

  – Jeg tror ikke noe medlem av Sikkerhetsrådet vil slå seg til ro med situasjonen og si det er greit at Russland invaderer grensene til et annet land, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Kuppmakerne i Burkina Faso ber om internasjonal støtte
  En mann holder et portrett av juntaleder Paul Henri Sandaogo Damiba. Foto Sophie Garcia / AP / NTB
  En mann holder et portrett av juntaleder Paul Henri Sandaogo Damiba. Foto Sophie Garcia / AP / NTB

  Lederen for Burkina Fasos nye militærjunta ber om internasjonal støtte i det som er hans første offentlige opptreden.

  Appellen kommer dagen før et regionalt toppmøte der det kan bli vedtatt sanksjoner mot det nye regimet.

  – Burkina Faso trenger mer enn noensinne internasjonale partnere, sier Paul-Henri Sandaogo Damiba i en TV-sendt uttalelse.

  For få dager siden ledet han et kupp som førte til at president Roch Marc Christian Kaboré ble avsatt.

  – Jeg ber verdenssamfunnet støtte landet vårt så vi kan komme ut av denne krisen så fort som mulig, sier han.

  Kabore ble styrtet av soldater som gjorde opprør som følge av misnøye med at han ikke har greid å stagge det jihadistiske opprøret i landet.

  Det er den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen (ECOWAS) som holder toppmøtet fredag, og som skal diskutere hvordan de skal reagere på kuppet.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne siktet for kroppsskade etter knivstikking i Stavanger

  En kvinne er siktet for kroppsskade etter at en mann i 40-årene ble knivstukket i en leilighet i Stavanger torsdag ettermiddag. Skadeomfanget er ukjent.

  – Hendelsesforløpet er fortsatt ukjent, så etterforskningen vil vise. Ukjent er også skadeomfanget til fornærmede, sier operasjonsleder Rune Tallaksen til NTB torsdag kveld.

  Det var torsdag klokka 16.49 politiet fikk melding om hendelsen, som fant sted i Stavanger sentrum.

  Mannen ble fraktet til sykehus og en kvinne ble rask pågrepet, og hun ble siktet for kroppsskade, ifølge Stavanger Aftenblad.

  Hendelsen skjedde i et leilighetskompleks. De involverte bodde ikke sammen, men i hver sin etasje, opplyser Sørvest politidistrikt på Twitter.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Sentralbanksjef: Solberg med SMS-advarsel til Vedum
  Høyre-leder Erna Solberg har sendt en SMS med advarende innhold til finansminister Trygve S. Vedum.
  Høyre-leder Erna Solberg har sendt en SMS med advarende innhold til finansminister Trygve S. Vedum. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

  Høyre-leder Erna Solberg sendte tidligere denne måneden en advarende SMS til finansminister Trygve S. Vedum om ansettelse av ny sentralbanksjef.

  Det opplyser TV 2.

  I SMS-en antydet Solberg at utnevnelsen kunne bli en sak for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

  Beskjeden ble sendt for å korrigere en muntlig beskjed hun hadde gitt til Vedum noen dager tidligere: fredag 7. januar.

  Søndag 9. januar skrev Aftenposten en sak om at oljefondssjefen og Jens Stoltenberg var på middag hos Knut Brundtland og at stillingen var et tema. Det bidro til søkelys på mektige nettverk i Ap og flere middager.

  Tirsdag formiddag 11. januar sendte H-lederen derfor denne SMS-en til finansministeren:

  «Hei! Bare for å være ryddig. Det er blitt litt mye middagssamtaler og uryddighet i media siden fredag. Det kan bety runder i kontrollkomiteen etter en eventuell utnevnelse. Vi planlegger ikke for det, men kan ikke utelukke det».

  – Kun en drøy time senere gikk Vedums kommunikasjonssjef, Therese Riiser, ut i Aftenposten og slo fast at utnevnelsen ikke ville skje i statsråd den uken, skriver TV2.

  Utnevnelsen var ifølge tidligere opplysninger planlagt til fredag 14. januar. Den har ennå ikke skjedd.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Legene avblåser blå resept-aksjon

  Legeforeningen er blitt hørt. Det skal ikke skrives ut bøter til leger etter den nye gebyrordningen.

  Vi oppfordrer derfor legene til å gjenoppta alminnelig forskrivning av blå resept, sier president Anne-Karin Rime på Legeforeningens nettside.

  Legeforeningen har reagert kraftig på at leger kan bli personlig bøtelagt dersom de forskriver medisin på blå resept på feil grunnlag. Onsdag denne uken rådet foreningen medlemmene til å begrense forskrivingen av blå resept. Siden har det vært bevegelse i saken.

  – Helseministeren har svart oss. På bakgrunn av hennes brev og direkte dialog med statsråden, omfattende kontakt med samtlige partier på Stortinget og ikke minst den brede støtten vi har fått fra pasientorganisasjonene, er vi nå trygge på at den omstridte gebyrordningen vil bli tatt opp til ny vurdering. Vi har bred politisk støtte for vårt syn, sier Anne-Karin Rime.

 • av NTB
  DEL
  Kommunalministeren havnet i grøfta
  Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) var involvert i en utforkjøring torsdag kveld, men kom fra det uten skader. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB
  Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) var involvert i en utforkjøring torsdag kveld, men kom fra det uten skader. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB

  Kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) var en av dem som satt i en bil som kjørte av veien i Bø i Vesterålen tidligere i kveld.

  Det bekrefter departementet overfor NRK.

  – Han satt i den bilen som skled av veien. Det går bra med ham, og han har kommet seg videre til møtet, sier kommunikasjonssjef Kjersti Bjørgo.

  Twitter meldte om hendelsen ved 18-tiden torsdag.

  – En bil kjørt utfor veien. Flere personer i bilen. Formentlig mindre skader på involverte personer, tvitret nordlandspolitiet.

  Senere meldte de at alle var ute av bilen og at de ble undersøkt av helsepersonell på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Flere døde funnet etter forlis utenfor Florida

  Ytterligere fire døde er funnet i sjøen etter forliset utenfor Florida mandag. Men det er ikke lenger håp om å finne overlevende, og redningsarbeidet avsluttes.

  Det opplyser den amerikanske kystvakten torsdag ettermiddag lokal tid.

  En person ble funnet død onsdag, mens 34 andre fortsatt er savnet. Flere skip har deltatt i redningsaksjonen, og det har også blitt søkt fra luften.

  Båten med til sammen 39 mennesker om bord forliste mandag mens det var på vei fra Bahamas til Florida.

  Kystvakten mistenker at passasjerene ble forsøkt smuglet til USA. Migranter har lenge brukt Bahamas-øyene som stopp på veien til Florida.

 • av NTB
  DEL
  Det hvite hus: Biden skal snakke med Zelenskyj kveld

  USAs president Joe Biden skal snakke med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på telefon i kveld, opplyser Det hvite hus.

  Det er ikke oppgitt eksakt klokkeslett for møtet, men Bidens pressesekretær Jen Psaki sier at samtalen vil finne sted torsdag ettermiddag Washington-tid.

  Håpet om en diplomatisk løsning på Ukraina-konflikten med Russland stiger. Selv om frontene fortsatt er steile, er det varslet nye møter de neste dagene.

  Fredag skal Frankrikes president Emmanuel Macron ha et telefonmøte med Russlands president Vladimir Putin.