Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
USA: Brann i kjemikalieanlegg
15. januar kl 07:33av NTB
DEL

En brann i et kjemikalieanlegg har spredt seg til flere bygninger i Passaic i New Jersey, men brannmannskaper skal ha klart å hindre spredning til et klorlager.

Innbyggere i området rundt evakueres, og folk er bedt om å holde vinduer lukket.

Ordføreren opplyste tidlig lørdag morgen norsk tid at brannmannskapene har klart å hindre brannen fra å spre seg til hoveddelen av anlegget, der det angivelig skal være lagret over 45.000 tonn med klor.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Sondre Myhre
  DEL
  Mann død etter traktorulykke

  En 45 år gammel mann er død i Melhus i Trøndelag etter en traktorulykke, skriver politiet på Twitter. Mannen skal ha havnet under traktoren ute på et jorde.

 • av NTB
  DEL
  To personer kritisk skadet i frontkollisjon i Flå

  To personer ble kritisk skadet i en frontulykke på riksvei 7 i Flå kommune onsdag kveld.

  Sørøst politidistrikt opplyser på Twitter at de fikk melding om ulykken ved Austvoll i Flå kommune klokken 19.42.

  Operasjonsleder Marianne Mørk i Sørøst politidistrikt sier til VG at det var tre personer involvert i ulykken.

  – To personer er fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus. Begge var våkne, men begge har kritiske skader, sier Mørk.

  Tilstanden til den tredje er foreløpig ikke kjent.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Guterres bekymret over norsk bistandskutt

  Statsminister Jonas Gahr Støre diskuterte i dag krigen i Ukraina og hvordan den påvirker global matforsyning med FNs generalsekretær António Guterres, skriver regjeringen i en pressemelding.

  De to er enige om at det er viktig at krigen i Ukraina ikke forårsaker en sultkatastrofe.

  Onsdag ble det klart at regjeringen vil kutte FN-støtte.

  I samtalen med Støre uttrykte Guterres bekymring for kuttene.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Biden ikke nærkontakt med datter

  Det hvite hus opplyser om at Joe Biden ikke er nærkontakt med datteren Ashley Biden, som onsdag testet positivt for korona, skriver Reuters. Det skal være flere dager siden de sist møttes.

 • av NTB
  DEL
  Alvorlig ulykke i Trøndelag – person overkjørt av traktor

  En person ble onsdag kveld overkjørt av en traktor i Melhus i Trøndelag. Politiet betegner ulykken som veldig alvorlig.

  – En person er blitt overkjørt av en traktor. Vedkommende får livreddende førstehjelp på stedet, sier politiets operasjonsleder Wenche Johnsen til TV 2.

  Politiet i Trøndelag meldte om hendelsen klokken 19.38

  Politiet, som betegner ulykken som veldig alvorlig, som skal ha skjedd i forbindelse med gårdsarbeid. Årsaken til hendelsen er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Ulv i Norge over bestandsmålet
  I vinter er det dokumentert 12 helnorske eller svensk-norske valpekull i Norge. Denne ulven er nok ikke med i tellingen, da bildet er tatt i Langedrag Naturpark i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB

  Den norske delbestanden er også i år over bestandsmålet, ifølge vinterens ulveregistrering.

  Resultatene fra ulveregistreringen viser at det er registrert nesten samme antall valpekull som i fjor i de helnorske revirene og grenserevirene.

  Når ulver som også har tilhold i Sverige medregnes, har det totale antallet ulver påvist i Norge økt til mellom 125-129, fra 109–114 i fjor vinter, skriver Rovdata.

  Av disse har 51–52 tilhold på norsk side, mens 74 til 77 oppholder seg på begge sider av riksgrensen.

  Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4–6 årlige ulvekull i Norge og i grenserevir. Minst tre av disse skal være født i helnorske revir, og ynglinger utenfor ulvesonen skal medregnes. Ulvekull som fødes i grenserevir mellom Norge og Sverige medregnes med en faktor på 0,5.

  – Det gir 8 norske kull i 2021. Den norske delbestanden er dermed over bestandsmålet også i år, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

  Overvåkingsperioden varte fra 1. oktober i fjor til 31. mars i år.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Bidens datter testet positivt for korona

  Ashley Biden har testet positivt for korona. Det skriver det internasjonale nyhetsbyrået Reuters. Hun er datteren til USAs president Joe Biden.

  Ashley Biden skulle egentlig dratt til Ecuador, Panama og Costa Rica med førstedame Jill Biden denne uken, men har nå avlyst reisen.

 • av NTB
  DEL
  Høyesterett avviser anken til to narkotikadømte

  Høyesterett har avvist anken fra to menn som i lagmannsretten ble dømt til 17 og 10 års fengsel for smugling av 150 kilo narkotika.

  De to var en del av i alt ni personer som var tiltalt da saken var oppe i Nedre Romerike tingretten i 2019. I Eidsivating lagmannsrett ble de dømt til henholdsvis 17 og 10 års fengsel, men anket dommen.

  Nå har Høyesterett har avvist anken, skriver Dagbladet.

  Advokat John Christian Elden, som er forsvarer for mannen som ble dømt til 17 års fengsel, sier han skal ha et møte med sin klient for å se om det er mulig å gjøre mer i saken. Den andre mannens forsvarer, advokat Øyvind Bergøy Pedersen, ønsker ikke å gi noen kommentar til Høyesteretts avgjørelse, skriver avisen.

  De to mennene ble pågrepet i en større politiaksjon i 2018 som politiet kalte «Operasjon crescendo».

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Biden lover finsk-svensk sikkerhet

  USAs president Joe Biden gir løfter om å beskytte Sverige og Finland når deres Nato-søknad er under vurdering.

  Biden sier at han ønsker de to landenes søknader velkommen, og at han «sterkt støtter» søknadene. Det er det internasjonale nyhetsbyrået Reuters som gjengir den amerikanske presidentenes uttalelser.

  Han sier også at USA vil jobbe med Finland og Sverige slik at de er motstandsdyktig mot «alle trusler» så lenge medlemskapet er i søkeprosessen.

 • av NTB
  DEL
  EU lover medlemslandene hjelp til opprustning

  Bedre luftforsvar og vekk med gamle sovjetiske våpen. Det er nøkkelpunkter når EU lover hjelp til en rask opprustning for å styrke medlemslandenes forsvar.

  En rask opprustning skal skje ved hjelp av sentralisert handling og felles prosjekter, heter det i en pressemelding fra EU-kommisjonen.

  EU har i dag ingen forsvarskommissær, men det vil trolig komme når det blir klart hvor høyt forsvar skal prioriteres etter Russlands invasjon av sitt naboland Ukraina.

  En rapport som ble utarbeidet etter EU-toppmøtet i Versailles i mars, viser hvor hullene er i europeiske lands forsvarsinvesteringer.

  Ifølge EU-kommisjonen skal det fokuseres særlig på felles anskaffelse av militært utstyr, strategisk prioritering og støtte til europeisk forsvarsindustri.

 • av Nora Berntzen
  DEL
  NRK: Mann i 60-årene død etter voldshendelse i Lyngdal

  Mannen som ble fraktet til Flekkefjord sykehus med alvorlige skader fredag, ble erklært død onsdag ettermiddag. Det melder NRK.

  Mannen ble fraktet til sykehuset etter en hendelse på en bopel i Lyngdal fredag kveld. Pårørende skal være varslet.

  Ifølge en pressemelding fra politiet er en mann i 40-årene siktet for grov kroppskrenkelse i forbindelse med saken.

  I en pressemelding lørdag skrev politiet at de er blitt opplyst om at fornærmede var utsatt for en sykkelulykke tidligere samme dag. Politiet kunne ikke utelukke at fornærmede ble påført alvorlige skader i forbindelse med sykkelulykken.

 • av NTB
  DEL
  Michelangelo-skisse solgt for 23 millioner euro

  Michelangelos første kjente akttegning som for tre år siden ble funnet i en fransk kunstsamling, er solgt for 23 millioner euro hos Christie's i Paris.

  Tegningen, som er en liten blekkskisse i brunt av en naken mann og to figurer i bakgrunnen, hadde vært borte i over 100 år. Den ble sist solgt i 1907 i Paris.

  Prisen er langt høyere enn sist et verk av Michelangelo ble solgt på auksjon. Det var en tegning av den gjenoppstandne Kristus som gikk for 9,5 millioner euro i London i 2000.

  Mindre enn ti tegninger av den italienske renessansekunstneren eies av privatpersoner, ifølge Helene Rihal ved auksjonshuset Christie's.

 • av NTB
  DEL
  Dagbladet: Vedtok prinsipp om like distanser i langrenn
  Heidi Weng, her under tremila i Holmenkollen i vinter, og de andre langrennsjentene skal gå de samme distansene som herrene. Foto: Lise Åserud / NTB

  Langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stemt: Kvinnene skal gå de samme distansene som mennene.

  Det ble avklart i onsdagens møte i langrennskomiteen, melder Dagbladet. Innstillingen skal i etterkant godkjennes av FIS-styret, men det er sjeldent at de går mot det som er votert for.

  Den avtroppende lederen i langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, har vært blant dem som har prøvd å få gjennom en mer forutsigbar kalender for kvinnene.

  Han fikk forslaget vedtatt i sitt siste møte som leder for komiteen.

  – Det er litt rart, men også greit. Man skal ikke sitte for lenge i slike posisjoner, sa han til NTB onsdag.

  Ulvang opplyser videre at prinsippet om likhet skal ut på prøve den kommende sesongen, før det skal stemmes over hvilke distanser som skal gås først til neste år.

  Det betyr trolig at VM i Trondheim i 2025 blir første store mesterskap med de nye endringene på plass.

 • av NTB
  DEL
  To til sykehus etter boligbrann i Haugesund

  To personer ble fraktet til sykehus etter en boligbrann i Haugesund onsdag. Flere leiligheter gikk tapt i brannen.

  Boligen var i full fyr da brannmannskapene kom til stedet ved 15.45-tiden

  – Det er flere leiligheter i huset som brenner. To beboere tilses av ambulanse etter å ha fått i seg røyk, skrev Sørvest politidistrikt da de meldte om brannen.

  De to ble senere kjørt til sykehus. Det er ikke meldt om andre skadede, men ytterligere en person ble sett til av helsepersonell på sykehus. Vedkommende tok seg til sykehuset på egen hånd, opplyser politiet.

  Haugesund kommune er i kontakt med dem som har mistet hjemmene sine i brannen.

 • av NTB
  DEL
  To menn dømt for voldtekt i Møre og Romsdal

  To menn i 20-årene er i Møre og Romsdal tingrett dømt til fengsel i henholdsvis fire og fem år for overgrep mot ei jente under 14 år.

  Mannen som er dømt til fem års fengsel, må også betale 250.000 kroner i oppreisningserstatning, skriver NRK. Han er dømt for flere overgrep mot jenta over en periode på litt over en måned i slutten av 2020.

  Dem andre mannen må betale 200.000 kroner i erstatning. Han er dømt for et tilfelle av voldtekt i november 2020.

  De to mennene erkjente seg ikke skyldige da saken var oppe for retten. Dommen ble avsagt i Møre og Romsdal tingrett fredag forrige uke.

  Også en tredje mann var tiltalt i saken, men han møtte i ikke retten. Saken mot ham ble utsatt.

 • av NTB
  DEL
  Tyske bryggerier advarer mot flaskemangel i sommer

  Tyske bryggerier frykter mangel på ølflasker i sommer, delvis som følge av høye kostnader med å produsere dem.

  – Vi kommer senest i sommer til å oppleve mangel, sier sjefen for de tyske ølbryggerienes forening, Holger Eichele.

  – Situasjonen er ekstremt spent, legger han til.

  I tillegg til høye produksjonskostnader gjør mangel på lastebilsjåfører det vanskelig å sikre produksjonskjeden til bryggeriene, ifølge Eichele.

  – De som ikke har langtidskontrakter må nå betale 80 prosent mer for nye glassflasker enn de måtte for ett år siden, sier han.

  – Noen bryggerier trues av mangel, de har snart ikke flere flasker, sier Eichele.

  Han oppfordrer øltørste tyskere til snarest å pante tomflasker og håper det kan dekke noe av behovet.

 • av NTB
  DEL
  Ni drept i kamper i Tadsjikistan

  Ni mennesker er drept og 24 såret i kamper mellom sikkerhetsstyrker og det myndighetene kaller «terrorister» i en urolig region øst i Tadsjikistan.

  Landets innenriksdepartement sier medlemmer fra «organiserte kriminelle grupper» angrep sikkerhetsstyrker med skytevåpen og molotovcocktails i regionen Gorno-Badakhshan, nær grensene til Afghanistan og Kina.

  Blant de drepte var et medlem av sikkerhetsstyrkene og åtte «terrorister». Myndighetene hevder mer enn 70 ble pågrepet.

  Angrepet skal ha skjedd under en antiterroroperasjon som ble startet da 200 væpnede personer blokkerte en vei langs grensen til Afghanistan.

 • av NTB
  DEL
  Grunnbeløpet i folketrygden øker med 4,77 prosent
  Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) orienterer pressen om årets trygdeoppgjør i lokalene deres i Oslo Foto: Annika Byrde / NTB

  Alderspensjon under utbetaling får en årlig økning på 4,12 prosent.

  Det melder Arbeids- og inkluderingsdepartementet onsdag.

  Økningen er på 3,53 prosent fra 1. mai, men 4,12 prosent på årsbasis.

  Det er samtidig klart at grunnbeløpet i folketrygden øker fra 106.399 kroner til 111.477 kroner fra 1. mai 2022, noe som tilsvarer 4,77 prosent.

  Tallgrunnlaget har vært drøftet med Pensjonistforbundet, Senior Norge, Forsvarets seniorforbund, Landsforbundet for offentlige pensjonister, Funksjonshemmedes felles­organisasjon, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner, LO, YS, Unio og Akademikerne.

  – Det er viktig med et bærekraftig pensjonssystem, og både pensjonistene og dagens unge må bidra. Jeg er glad for at vi i år får vekst i grunnbeløpet og pensjonene, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).

 • av NTB
  DEL
  Stortingsrepresentanter ber om ikke å utlevere Assange
  En britisk domstol overlot nylig til innenriksminister Priti Patel å avgjøre om WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal utleveres til USA: Foto: AP / NTB

  Åtte stortingsrepresentanter har skrevet brev til Storbritannias innenriksminister Priti Patel og ber henne om ikke å utlevere Julian Assange til USA.

  Stortingsrepresentantene fra Rødt, SV, MDG og Sp advarer mot følgene en utlevering av WikiLeaks-grunnleggeren kan få for pressefriheten i verden.

  – Beslutningen du nå er i ferd med å ta på vegne av den britiske regjeringen, er ytterst viktig ikke bare for ditt eget land, men også for Europa og resten av verden, heter det i brevet.

  – Tiltalen som kan gi 175 års fengsel for å ha avdekket USAs krigsforbrytelser, gir grunn til bekymring og sender et truende budskap til varslere og journalister verden over, noe både Amnesty International og PEN International blant andre advarer mot, skriver de videre.

  Rødts Sofie Marhaug, som har tatt initiativet til brevet, skriver også at hun skulle ønske det var regjeringen som tok initiativet.

  Brevet til Patel er også undertegnet av Tobias Drevland Lund i Rødt, de fire SV-representantene Ingrid Fiskaa, Kathy Lie, Andreas Sjalg Unneland og Freddy André Øvstegård, Rasmus Hansson i MDG og Åslaug Sem-Jacobsen i Sp.

 • av NTB
  DEL
  Lanserer plan for å bekjempe matkrisen
  Bønder i store deler av verden skal få støtte fra USA og en rekke utviklingsbanker. Her fra Egypt. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

  USA, flere store utviklingsbanker og andre lanserte onsdag en plan verdt flere hundretalls milliarder kroner for å håndtere den globale matsikkerhetskrisen.

  Flere hundretalls milliarder kroner skal brukes på støtte til bønder, den globale gjødselmangelen, utvikling av landområder til matproduksjon og andre problemstillinger, ifølge det amerikanske finansdepartementet.

  Den asiatiske utviklingsbanken skal sørge for midler til mat til Afghanistan og Sri Lanka, mens Den afrikanske utviklingsbanken skal bruke nærmere 15 milliarder kroner på hjelp til 20 millioner afrikanske bønder.

  Også utviklingsbanker i Europa, Nord- og Sør-Amerika, samt Det internasjonale fondet for jordbruksutvikling (IFAD) og Verdensbanken skal bidra med store summer.

  Matsikkerhetskrisen har økt i omfang de siste årene. Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet levde 193 millioner mennesker i akutt matusikkerhet, et tall som ventes å øke med opptil 40 millioner i løpet av 2022.

  Planen lanseres foran et møte mellom finansministrene i G7 i Bonn i Tyskland senere denne uken.