Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
USA: Brann i kjemikalieanlegg
15. januar kl 07:33av NTB
DEL

En brann i et kjemikalieanlegg har spredt seg til flere bygninger i Passaic i New Jersey, men brannmannskaper skal ha klart å hindre spredning til et klorlager.

Innbyggere i området rundt evakueres, og folk er bedt om å holde vinduer lukket.

Ordføreren opplyste tidlig lørdag morgen norsk tid at brannmannskapene har klart å hindre brannen fra å spre seg til hoveddelen av anlegget, der det angivelig skal være lagret over 45.000 tonn med klor.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Jehovas vitner nektes statsstøtte

  Trossamfunnet Jehovas vitner nektes statsstøtte for 2021 på grunn av sin eksklusjonspraksis, har Statsforvalteren i Oslo og Viken besluttet.

  I en melding på sine nettsider skriver Statsforvalteren at de har funnet flere brudd på trossamfunnsloven hos Jehovas vitner.

  – Etter å ha mottatt varslinger fra tidligere medlemmer angående eksklusjon og utstøtelse av medlemmer, har Barne- og familiedepartementet bedt Statsforvalteren i Oslo og Viken om å gjennomgå Jehovas Vitners egne redegjørelser og publikasjoner. I denne gjennomgangen har Statsforvalteren avdekket flere brudd på trossamfunnsloven, heter det ifølge Vårt Land.

  Eksklusjonspraksisen innebærer at medlemmer nektes kontakt med utmeldte medlemmer. Dette mener Statsforvalteren strider med retten til fri utmelding og trossamfunnslovens paragraf 2.

  – Trossamfunnet åpner også for å ekskludere døpte mindreårige. Det betyr at barn kan bli ekskludert dersom de bryter trossamfunnets regler. Vi mener dette er negativ sosial kontroll og krenker barns rettigheter, skriver Statsforvalteren.

  – Vi har vurdert lovbruddene som systematiske og forsettlige, og har derfor valgt å nekte tilskudd, skriver Statsforvalteren.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Fotgjenger alvorlig skadet etter ulykke

  En fotgjenger er alvorlig skadet etter en trafikkulykke i Riddervoldsgate på Uranienborg i Oslo, skriver politiet på Twitter.

  En bil har truffet fotgjengeren, som nå blir kjørt til sykehus.

  Politiet og ambulanse er på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Støre i Det hvite hus. Får ikke møte Biden
  Statsminister Jonas Gahr Støre i New York tidligere i uka.
Foto: Pontus Höök / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre i New York tidligere i uka. Foto: Pontus Höök / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal torsdag i møter i Det hvite hus i Washington, men ikke med president Joe Biden.

  USAs regjeringssjef er ikke den Støre skal møte i Det hvite hus, men derimot skal han møte Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, melder VG.

  Møtet skulle egentlig ha skjedd onsdag kveld i den norske ambassaden, men ble flyttet da Støre og hans følge fikk togproblemer på vei fra New York.

  Dermed ble møtet også flyttet til Det hvite hus, der Sullivan arbeider.

  Statsministeren er for tiden i USA i forbindelse med at Norge i januar har presidentskapet i FNs sikkerhetsråd.

 • av NTB
  DEL
  Søviknes stiller på nytt som ordførerkandidat i Bjørnafjorden
  Terje Søviknes på Fremskrittspartiet valgvake på Hotel Bristol ved stortingsvalget 2021.
  Terje Søviknes på Fremskrittspartiet valgvake på Hotel Bristol ved stortingsvalget 2021. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Fremskrittspartipolitiker og tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes har sagt ja til å stille som ordførerkandidat i Bjørnafjorden til neste år.

  Ifølge avisen Midtsiden ble det avklart på et ordinært årsmøte i lokallaget Bjørnafjorden Frp tirsdag. Kandidaturet forutsetter at lokallaget ønsker det.

  – Basert på tilbakemeldingene i årsmøtet er det ingenting som tyder på noe annet, uttalte Søviknes under årsmøtet.

  Søviknes har vært ordfører i Os kommune fra 1999 til 2016, før han ble olje- og energiminister. I 2018 gikk han tilbake til ordførerjobben, som han mistet etter valget i 2019. Os er nå en del av Bjørnafjorden kommune.

 • av NTB
  DEL
  Fare for jordskred på Vestlandet

  Fredag og lørdag kan det komme så mye som 50 millimeter regn på Vestlandet. Der er derfor sendt ut gult farevarsel om jordskred i området.

  Nedbøren ventes fra fredag kveld til lørdag ettermiddag og vil etter hvert falle som regn opp mot 1000 meter over havet.

  Utsatte veier og veistrekninger kan bli stengt.

  Gult farevarsel er det laveste varslingsnivået, men folk bes holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.

 • av NTB
  DEL
  Boligområde evakueres etter funn av sprengstoff

  Et boligområde ved Reina i Steinkjer evakueres etter at det er funnet sprengstoff nedgravd i jorden der. Politiet går fra dør til dør for å få folk vekk.

  Trønder-Avisa skriver at det er rundt 20 boliger som evakueres, og at det opprettes en sikkerhetssone på 100 meter fra funnstedet.

  – Sprengstoffet er funnet i forbindelse med gravearbeider. Nå må vi sikre dette til vi får eliminert faren, sier operasjonsleder Ove Tokstad i Trøndelag politidistrikt.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Utsetter klagebehandling for «Hylla»

  Det lille boligområdet «Hylla» ved Brynsbakken i Oslo skal etter planen rives for å gi plass til to nye jernbanespor gjennom området.

  Et knapt bystyreflertall stemte for planene i mars i fjor.

  Etter vedtaket kom det inn svært mange klager til Statsforvalteren, blant annet fra naboer som var berørt av saken.

  Fristen for klagebehandlingen var opprinnelig satt til utgangen av januar i år. Nå opplyser Statsforvalteren i Oslo og Viken at de ikke rekker dette. De forlenger saksbehandlingstiden til ut februar.

  De opplyser om at stor saksmengde og sakens omfang er årsaken.

  Oslo bystyre vedtok i går et midlertidig forbud mot rivning i området med trehusbebyggelse fra 1850-tallet.

 • av NTB
  DEL
  Flere personer pågrepet etter brann i Hamar

  Politiet har pågrepet og siktet flere personer etter brannen i Hamar i natt. Det skriver de i en pressemelding. Personene er siktet for medvirkning til uaktsom fremkalling av fare for allmennheten ved brann.

  De siktede personene vil avhøres i dag, og de har ikke ennå fått oppnevnt forsvarere.

  Rundt 50 personer ble evakuert fra nærliggende bygninger som følge av brannen.

 • av NTB
  DEL
  IS-kvinner skal være på vei til Sverige

  Minst to kvinner er blitt utvist av de kurdiske myndighetene i det nordøstlige Syria og er på vei til Sverige, ifølge flere svenske medier.

  Ifølge SVT skal en delegasjon fra myndighetene, bestående av blant annet politi, sosialarbeidere og leger, møte kvinnene på Arlanda-flyplassen utenfor Stockholm torsdag.

  Göteborgs-Posten skriver at det dreier seg om to kvinner.

  To ganger i løpet av høsten har svenske myndigheter tatt imot grupper på tre kvinner som er blitt utvist fra Syria. Kvinnene sluttet seg til terrorgruppen IS og har siden dens kollaps vært fengslet i de kurdiske styrkenes leirer.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Nye samtaler med Russland er gode nyheter
  Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod holdt pressemøte sammen med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba torsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP / NTB
  Danmarks utenriksminister Jeppe Kofod holdt pressemøte sammen med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba torsdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP / NTB
  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba møter pressen i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP / NTB
  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba møter pressen i Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Nye planlagte samtaler mellom Ukraina og Russland i februar er positivt, mener Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba, som er på besøk i Danmark.

  – Den gode nyheten er at representantene er enige om å møtes i Berlin om to uker. Det betyr at i det minste de neste to ukene er Russland i det diplomatiske sporet, sa Kuleba til pressen i København torsdag.

  Dagen før møttes høytstående tjenestemenn fra russisk og ukrainsk side i Paris. Også representanter fra Frankrike og Tyskland var til stede.

  I anledning Kulebas Danmark-besøk kunngjorde utenriksminister Jeppe Kofod (S) at de gir 550 millioner kroner til Ukraina over de neste fire årene for å støtte demokratiske reformer og kampen mot korrupsjon. Også Georgia får pengestøtte.

  – På den måte kan vi styrke landenes robusthet i en tid da Russland fortsetter med sin helt uhørte oppbygging av tropper i og utenfor Ukrainas grenser, sier Kofod i en pressemelding.

  Kuleba skal i løpet av besøket i Danmark til audiens hos dronning Margrethe og kronprins Frederik. Han skal også møte statsminister Mette Frederiksen (S).

 • av Hanne Christiansen
  DEL
  SDF: 60–90 nye IS-terrorister funnet i syrisk fengsel

  Onsdag tok den kurdiskdominerte militsen SDF tilbake kontrollen over et fengsel i Hasaka nordøst i Syria. Fengselet huser rundt 3500 IS-medlemmer og ble angrepet av IS-krigere med en bilbombe for én uke siden.

  Torsdag morgen sier imidlertid SDF at de har oppdaget ytterligere 60–90 IS-krigere som har barrikadert seg nord i fengselsbygget.

  – Våre styrker har bedt terroristene overgi seg på en trygg måte. Hvis de ikke gjør det, vil vi håndtere dem, skriver SDF i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Oslo Børs faller fra start

  Hovedindeksen på Oslo Børs faller med 1,5 prosent kort tid etter åpning torsdag.

  Dermed følger Oslo Børs samme trend som de asiatiske børsene.

  Nikkei-indeksen i Tokyo falt 3,1 prosent torsdag etter nye varsler om rentehopp i USA.

  Oljeprisen på Oslo Børs falt med nesten 0,6 prosent etter åpning.

  Børsfallet kommer etter at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve onsdag kveld varslet at den første amerikanske rentehevingen etter pandemien kommer i mars.

  – Markedsuroen har sitt opphav i at sentralbanken skal stramme til, og i spørsmålet om og hvor fort den vil stramme til, mener Magne Østnor i DNB Markets.

 • av NTB
  DEL
  NVE: Hybridkabler vil gjøre strømmen enda dyrere
  Equinors Dudgeon Offshore Wind Farm vindmølleanlegg utenfor England.
Illustrasjonsfoto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB
  Equinors Dudgeon Offshore Wind Farm vindmølleanlegg utenfor England. Illustrasjonsfoto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB

  Kabler fra havvind i Nordsjøen til utlandet vil gjøre strømregningen enda høyere, men gi kraftbransjen økte inntekter, ifølge NVE.

  Det er planlagt en satsing på havvind, men det er usikkert om strømmen derfra bare skal gå til Norge eller også til utlandet.

  Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) konkluderer i en rapport med at strømprisen blir høyere i Norge hvis strømmen derfra også skal gå til utlandet, melder NRK.

  For kraftselskapene og deres eiere vil det gi økte inntekter, siden også verdien av norsk vannkraft da vil øke.

  Statnett har planer om å bygge hybridkabler som også kan sende strøm til utlandet, men har ikke fått klarsignal til dette fra regjeringen ennå. Kraftbransjen mener kabler til utlandet er nødvendig for å bygge vindturbiner i Nordsjøen.

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble i NRK torsdag utfordret av Frp-leder Sylvi Listhaug på om han kunne garantere at det ikke blir bygget hybridkabler. Vedum viste til at det i olje- og energimeldingen regjeringen har arvet, står at det skal bygges hybridkabler.

  – Vi kommer ikke til å lage nye hybridkabler som øker strømprisen i Norge. Vi kommer til å sørge for en utbygging av havvind og energi som får prisene ned, og som sikrer nasjonalt eierskap, sa Vedum.

 • av NTB
  DEL
  Jordskjelv ved Tonga

  Et jordskjelv med styrke på 6,2 har rammet øystaten Tonga, ifølge USAs geologiske overvåkingsinstitutt USGS.

  Skjelvets episenter ligger 219 kilometer nordvest for Pangai, den administrative hovedstaden for øygruppen Ha'apai.

  Jordskjelvet hadde en dybde på 14,5 kilometer.

  USG mener det er liten fare for personskader eller skader på bygninger eller infrastruktur som følge av skjelvet.

  Tonga ble nylig påført store ødeleggelser som følge av det massive vulkanutbruddet 14. januar.

 • av NTB
  DEL
  Kjerkol vil endre forskriften leger har reagert på
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil endre forskriften som gjør at leger kan få bøter for utskriving av medisiner på blå resept i strid med reglene. Foto: Javad Parsa / NTB
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) vil endre forskriften som gjør at leger kan få bøter for utskriving av medisiner på blå resept i strid med reglene. Foto: Javad Parsa / NTB

  – Vi skal skape en trygghet for at ingen leger vil bli ilagt gebyr under normale omstendigheter, sier Ingvild Kjerkol i et brev.

  Fra 1. januar innførte Helsedirektoratet et overtredelsesgebyr som kan gis til helsepersonell, som oftest leger, dersom de skriver ut legemidler, næringsmidler eller medisinsk forbruksmateriell i strid med reglene.

  Det har ført til sterke reaksjoner fra flere legeforeninger.

  Nå sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at hun vil endre forskriften, som ble innført av den forrige regjeringen.

  – Regjeringen skal lojalt følge opp de lover som er vedtatt av Stortinget. Det vi derimot kan gjøre er å endre forskriften, slik at loven ikke praktiseres urimelig, skriver Kjerkol i et brev hun sendte til Legeforeningen onsdag.

  – Jeg vil derfor sette i gang en prosess for å endre forskriften og retningslinjene, slik at vi kan skape en trygghet for at ingen leger vil bli ilagt gebyr under normale omstendigheter, skriver Kjerkol.

 • av NTB
  DEL
  Rekordhøye skatteinntekter fra olje og gass

  Petroleumsskatten for 2021 blir oppjustert fra 114 milliarder kroner til rekordhøye 295 milliarder kroner. Årsaken er de høye gassprisene.

  – Den store økningen kan særlig tilskrives de svært høye gassprisene i andre halvår 2021. Petroleumsskatten har aldri tidligere vært så høy som den nå ser ut til å bli, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

  Etter å ha innhentet oppdaterte tall fra oljeselskapene, er petroleumsskatten for fjoråret oppjustert med 159 prosent, fra 114 milliarder kroner til 295 milliarder kroner.

  Ifølge Skatteetaten var forrige rekord tilbake i inntektsåret 2008 da positiv petroleumsskatt var 253 milliarder kroner og negativ petroleumsskatt (leterefusjon) 6 milliarder kroner.

  Årets beløp ser ut til å bli positiv petroleumsskatt på 302 milliarder kroner og negativ petroleumsskatt (refusjon av skatteverdien av underskudd og ubenyttet friinntekt) på 7 milliarder kroner.

 • av NTB
  DEL
  Ukrainsk soldat åpnet ild mot sine kolleger

  En soldat i nasjonalgarden i Ukraina er pågrepet for å ha skutt og drept fem personer på en fabrikk tilknyttet forsvarsindustrien øst i landet.

  Gjerningspersonen, en 20 år gammel mann, skulle starte sitt vaktskift ved fabrikken da han begynte å skyte mot sine medsoldater, opplyser innenriksdepartementet. Fire soldater og én sivil ble drept. I tillegg ble fem personer såret.

  Hendelsen skjedde klokken 3.40 natt til torsdag lokalt tid. 20-åringen flyktet fra stedet og ble pågrepet av politiet på formiddagen.

  Motivet bak drapene er foreløpig ikke kjent. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber om en grundig etterforskning av angrepet.

  Fabrikken er tilknyttet den ukrainske romfarts- og forsvarsindustrien og ligger i byen Dnipro, 50 mil sørøst for Kiev. Sikkerhetssituasjonen er svært spent i deler av Øst-Ukraina, der russisk-støttede separatister i en årrekke har ligget i konflikt med regjeringsstyrkene.

  Vestlige land hevder Russland vurderer en invasjon i Ukraina, noe Russland avviser.

  Det er foreløpig ingen indikasjoner på at drapene på fabrikken har noe med konflikten med Russland å gjøre.

  Tidligere har brutal mobbing vært et utbredt problem i militæret i tidligere sovjetstater. Situasjonen har bedret seg, ifølge menneskerettsgrupper, men fortsatt forekommer drap og selvmord knyttet til denne typen trakassering.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Dette er blant de ventede hendelsene i dag 27. januar.

  Den internasjonale holocaustdagen markeres

  Den internasjonale holocaustdagen er en årlig internasjonal minnedag over holocaust, de tyske nazistenes folkemord på jøder før og under andre verdenskrig. Markeringen finner sted på Akershuskaia i Oslo, hvor kronprins Haakon vil være til stede og arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) skal holde hovedtalen.

  Oljefondet presenterer hovedtall for 2021

  Oljefondet ved Norges Bank skal ha pressekonferanse om hovedtall for 2021 klokken 10.00 i Oslo. Oljefondssjef Nicolai Tangen og fondets nestleder Trond Grande presenterer.

  Koronarestriksjoner oppheves i England

  De aller fleste koronarestriksjonene avvikles i England. Det innebærer at folk ikke lenger må bruke munnbind, jobbe hjemmefra eller ha vaksinebevis for å komme inn på offentlige steder, som for eksempel nattklubber.

  Sikkerhetsrådet med vedtak om Kypros og Libya

  Vedtaket er om mandatet for FN-styrken på Kypros (Unicyp) og FN-operasjonen i Libya (Unsmil). Det vil komme en orientering og konsultasjoner om den humanitære situasjonen i Syria og konsultasjoner om oppdraget i Sentral-Asia (Unrcca).

  Viktor Hovland deltar i golfturnering i Dubai

  Dubai Desert Classic starter første runde europatour for menn, hvor norske Viktor Hovland deltar. Det er også trekning av kvartfinalene i fotball-NM for menn.

 • av NTB
  DEL
  QAnon-tilhenger dømt for kongresstormingen
  Voldelige demonstranter som var lojale mot daværende president Donald Trump, stormet kongressen for å hindre at Joe Biden ble godkjent som vinner av valget. Foto: John Minchillo / AP / NTB
  Voldelige demonstranter som var lojale mot daværende president Donald Trump, stormet kongressen for å hindre at Joe Biden ble godkjent som vinner av valget. Foto: John Minchillo / AP / NTB

  En mann som kaller seg tilhenger av QAnon, er dømt til tre år og åtte måneder i fengsel for å ha angrepet politifolk under stormingen av kongressen i fjor.

  Nicholas Languerand kalte seg patriot, men dommeren gjorde det klart at de som angrep kongressen, ikke fortjener betegnelsen.

  – Patriotene var politifolkene som forsvarte kongressbygningen og våre demokratiske verdier, sa dommer John Bates før han ga den tiltalte en av de lengste dommene hittil for angrepet.

  Languerand angrep politi en rekke ganger ved kongressen ved å kaste planker og en høyttaler på dem. Senere skrøt han av handlingene i sosiale medier.

  Languerand er den fjerde som er dømt for angrep på politiet. De andre er dømt til mellom 41 og 63 måneder i fengsel.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea skyter opp nye raketter

  Sør-Koreas forsvar opplyser at Nord-Korea igjen har skutt opp det de kaller to «uidentifiserte prosjektiler».

  Prosjektilet ble skutt ut østover mot Japanhavet, og det er sjette gang hittil i år at Nord-Korea skyter opp en rakett i stedet for å svare på USAs tilbud om samtaler.

  Sjefen for Sør-Koreas generalstab sier at de mener det dreier seg om ballistiske kortdistansemissiler.

  Sist Nord-Korea gjennomførte like mange prøveoppskytinger på én måned, var i 2019 etter at møtene mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og USAs daværende president Donald Trump kollapset.

  Så langt i januar har Nord-Korea blant annet gjennomført to prøveoppskytinger av ballistiske missiler og skutt opp det de kaller hypersoniske missiler. I forrige uke antydet de at de vurderer å teste langtrekkende missiler som kan utstyres med atomladninger.