Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politimann møter i retten – tiltalt for voldtekter
17. januar kl 09:12av NTB
DEL

Ifølge tiltalen skal politimannen over en toårsperiode ha utnyttet sin stilling til å ha seksuell omgang med sju kvinner. For to av disse er han tiltalt for voldtekt.

En av disse kvinnene skal mannen ha vært praksisveileder for. Kvinnen skal ha vært redd for å miste studieplassen sin og følte seg underordnet og nærmest tvunget inn i et forhold med tiltalte. Han skal ha utnyttet situasjonen og gjennomførte en rekke samleier med henne, fremgår det av tiltalen.

En åttende kvinne skal han ha skrevet seksuelle meldinger til i forbindelse med at kvinnen forsøkte å anmelde en voldtekt.

– Han benekter straffskyld etter tiltalen og ser frem til at saken endelig kommer opp slik at han får forsvart seg mot anklagene, opplyste en av hans to forsvarere, advokat John Christian Elden, til NTB i helgen.

Saken starter opp i Helgeland tingrett i Mo i Rana tinghus mandag og varer frem til fredag 25. februar.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Amper stemning på Oslo S

  Politiet har sendt flere patruljer til Oslo S etter at flere ungdommer har samlet seg på stedet.

  Det er amper stemning og har ved flere anledninger vært tilløp til slåssing, ifølge Oslo-politiet.

  Det er i hovedsak ungdommer mellom 13 og 17 år. Politiet vil bli værende på stedet for å "få ungdommene til å oppføre seg rolig og aktverdig."

 • av NTB
  DEL
  Tenåring til sykehus med kuttskader etter slagsmål

  Politiet i Sørøst varsler at det har vært et masseslagsmål på Teie i Nøtterøy. En tenåringsgutt er kjørt til sykehus for sjekk.

  Ifølge politiet kom det meldinger om at over 20 ungdommer var i slagsmål. Politiet rykket ut med store ressurser. Gutten som er sendt til sykehus, hadde kuttskader.

  – Politiet har beslaglagt en lommekniv og et knokejern så langt. Det er også brukt en knust flaske, skriver politiet.

  15 ungdommer ble kontrollert for om de hadde våpen på seg.

 • av NTB
  DEL
  Sofistikert narkotunnel fra Mexico avdekket i USA
  En politimann står ved åpningen til en tunnel som er brukt til smugling av narkotika fra Mexico til California, i et hus sør for San Diego. Foto: Elliot Spagat / AP / NTB

  En sofistikert tunnel med både strøm, air conditioning og jernbaneskinner som ble brukt til å smugle narkotika fra Mexico til USA, er oppdaget i California.

  Føderalt politi oppdaget tunnelen fredag mens de etterforsket seks mennesker som ble pågrepet for smugling av 800 kilo kokain, 74 kilo amfetamin og drøyt halvannen kilo heroin.

  Tunnelen, som har sin inngang i Tijuana på mexicansk side av grensa, strekker seg trolig over 530 meter fram til et lagerbygg i et industriområde i Otay Mesa sør for San Diego, ifølge påtalemyndigheten. Den er fire meter bred og går 20 meter under bakken.

  Inni tunnelen fant politiet forsterkede vegger, elektrisk strøm, et ventilasjonssystem og jernbaneskinner.

  Tunnelen ble oppdaget fordi agenter fra departementet for innenlandssikkerhet som overvåket et hjem i San Diego, sporet de mistenkte til et hus 100 meter fra grensa. Der fant de tunnelens åpning i husets sementgulv.

  Tunneler under grensa blir hyppig brukt til å smugle immigranter og narkotika til USA, som er verdens største forbruker av søramerikansk kokain. Over 90 tunneler er oppdaget bare i California siden 1993.

 • av NTB
  DEL
  Fire land varsler storsatsing på havvind i Nordsjøen
  Danmark, Tyskland, Belgia og Nederland varsler i likhet med Norge storsatsing på havvind. Dette bildet er fra et av Equinors vindmølleanlegg utenfor kysten av England. Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB

  Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia vil samarbeide om å tidoble havvind-kapasiteten i Nordsjøen til minst 150 gigawatt innen 2050.

  Onsdag samles representanter for de fire landene til toppmøte i Esbjerg i Danmark for å undertegne en avtale, og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen vil være til stede.

  – Dersom vi skal høste all vind som høstes kan i Nordsjøen, blir vi nødt til å gjøre det i fellesskap. Nordsjøen kan gi ganske mye, og det er også derfor at dette tette samarbeidet nå blir innledet, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

  Halvparten av EU

  Å bygge ut havvindanlegg som kan produsere 150 gigawatt, vil koste nærmere 1.400 milliarder kroner, men vil også kunne forsyne rundt 230 millioner europeiske husstander med grønn energi.

  Rundt halvparten av EUs innbyggere vil dermed kunne få elektrisitet fra vindmøller til havs, men EU-kommisjonen har anslått at det trengs 300 gigawatt havvind i EU fram mot 2050.

  – Nå sier vi fire land at vi i hvert fall kan levere halvparten av dette, sier Frederiksen.

  Norsk plan

  Danmark har tidligere forpliktet seg til å levere 35 gigawatt havvind innen 2050, men produserer foreløpig bare 2,3 gigawatt til havs.

  Regjeringen i Norge lanserte nylig en plan for utbygging av 30 gigawatt havvind innen 2030. Det tilsvarer nesten den samlede norske vannkraften i dag.

  – Utbygging av havvind er ytterst viktig, ikke bare i kampen mot klimaendringer. Det er også et avgjørende element i å bli uavhengig av fossilt brensel fra Russland, sier Ursula von der Leyen til Jyllands-Posten.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  Joe Biden: – Hvit makt er gift

  Lørdag ble ti drept og tre såret i et terrorangrep av 18 år gamle Payton Gendron i Buffalo i New York. 11 av 13 ofre var svarte. Gendron tok seg inn i en butikk med skuddsikker vest, våpen og hjelp med kamera. Angrepet ble filmet og direktesendt på internett.

  Tirsdag fikk bydelen i Buffalo besøk av president Joe Biden. Der talte han til innbyggere og etterlatte familier.

  Blant annet kalte han «hvit makt»-ideologien, på engelsk «white supremacy», for en gift som må bekjempes.

  Han beskriver videre massakren som rasistisk, skriver The New York Times.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 43.000 trafikkdødsfall i USA i fjor
  Nesten 43.000 mennesker omkom i trafikken i USA i fjor, noe som tilsvarer nesten fem trafikkdødsfall hver eneste time. Foto: AP / NTB

  Antallet trafikkdødsfall i USA økte i fjor med 10,5 prosent fra året før til nesten 43.000, det høyeste på 16 år.

  Mens det i 2020 omkom 38.824 mennesker i trafikkulykker i USA, steg antallet i fjor til 42.915.

  Det tilsvarer i gjennomsnitt nesten fem dødsfall i timen, året rundt.

  USAs transportminister Pete Buttigieg sier det råder krisetilstander på landets veier, og ber sjåfører og myndigheter gjøre en kraftinnsats for å få ned antallet ulykker.

  Antallet trafikkdødsfall i USA har steget jevnt siden 2019.

 • av NTB
  DEL
  Taliban oppløser menneskerettighetskommisjon

  Taliban har oppløst Afghanistans uavhengige menneskerettighetskommisjon og hevder at den «ikke lenger ansees for å være nødvendig».

  Taliban har lagt ned flere andre institusjoner siden de kom til makten, blant dem landets kvinnedepartement og nasjonale valgkommisjon.

  Tirsdag opplyste den islamistiske bevegelsen at den uavhengige menneskerettighetskommisjonen er oppløst.

  – Vi har andre organisasjoner som kan utføre aktiviteter knyttet til menneskerettigheter, organisasjoner som er knyttet til rettsvesenet, sier en talsmann for Taliban-regjeringen, Inamullah Samangani.

  Menneskerettskommisjonen har blant annet dokumentert drap på sivile under krigen, men innstilte sitt arbeid da Taliban kom til makten, og lederne har siden flyktet i eksil.

  Afghanistans nasjonale sikkerhetsråd og et forsoningsråd som har fremmet fred, ble også nedlagt i helgen.

  – Disse departementene blir ikke sett på som nødvendige, så de er oppløst. Dersom det blir bruk for dem i fremtiden, så kan de gjenoppta sine operasjoner, sier Samangani.

 • av NTB
  DEL
  Mann døde etter ulykke med ATV

  En mann i midten av 20-årene døde i en ulykke med firhjuling i Ål kommune 17. mai.

  Politiet i Sørøst skriver på Twitter at mannen ble erklært død på stedet, og at hans nærmeste pårørende er varslet.

  Mannens kjæreste var passasjer på firhjulingen og ble ikke skadet i ulykken.

  – Kommunens kriseteam er varslet om ulykken og bistår familien, skriver politiet.

  Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud i Sørøst politidistrikt opplyser at ulykken skjedde på en grusvei på vei ned fra et fjell ved Torpo. Mannen som døde, var hjemmehørende i området. Hans familie kom til ulykkesstedet.

  – Detaljene om ulykken er noe vi må komme tilbake til etter at vi har fått gjort undersøkelser på stedet, sier Johnsrud.

  Ulykkesgruppen til Statens vegvesen er på vei til stedet, men det er ventet at det vil ta noe tid før de kommer frem.

  – Det er en tragisk ulykke, sier Johnsrud.

  Ordfører Solveig Vestenfor sier til VG at det er en forferdelig trist hendelse.

  – Det er en ufattelig trist situasjon, spesielt på en dag som denne. Det er veldig vondt for de berørte, sier ordføreren.

  – Kommunens sorg- og kriseteam er allerede på plass og tilgjengelig. Det er det viktigste akkurat nå. Dagene som kommer, vil vise hva som trengs av ressurser. Det er fortsatt fryktelig tidlig, sier ordføreren til Dagbladet.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Person falt i vannet ved Aker Brygge

  Nødetatene rykket klokken 16.06 ut til Aker Brygge i Oslo etter at en person falt i vannet.

  "Vi har politibåten på stedet. Personen er akkurat tatt opp av vannet og ved bevissthet. Vi undersøker årsaken til ulykken", skriver Oslo-politiet på Twitter.

 • av Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  11-åring påkjørt i Oslo
  Politiet i arbeid ved ulykkesstedet tirsdag ettermiddag. Foto: Dan Petter Neegard

  En gutt på 11 år ble fredag ettermiddag påkjørt av en bil i John Collets allé i Ullevål Hageby i Oslo, melder Oslo-politiet klokken 16.13.

  Klokken 16.31 meldte politiet at barnet er kjørt til sykehus med alvorlige skader, men en halvtime senere ble det klart av skadene ikke var like alvorlige som først fryktet. Den skadede gutten har fått en bruddskade i en arm.

  Barnets mor var på stedet og ble med i ambulansen som fraktet barnet til Ullevål sykehus, opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli til NTB.

  Politiet meldte først at barnet var 12 år gammelt, men det viste seg senere at det riktige var 11 år.

  Politiet snakket tirsdag ettermiddag med bilfører og vitner på stedet for å finne årsaken til ulykken.

 • av NTB
  DEL
  Svekket mistanke om straffbar handling bak dødsfall
  Krimteknikere jobber på stedet etter at det ble gjort funn av en død person i et boligfelt i Orkanger. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

  En person ble pågrepet og senere løslatt etter funn av en død kvinne i Orkanger tirsdag. Politiet tror ikke noe straffbart har skjedd.

  Politiet ble varslet om funnet av den døde personen klokken 11.08 på grunnlovsdagen. De omtalte dødsfallet som mistenkelig og krimteknikere rykket ut til adressen.

  En person ble pågrepet og siktet for grov kroppsskade, men senere løslatt.

  – De tekniske undersøkelsene av avdøde førte til kraftig svekkelse av mistanken om at det var skjedd en straffbar handling, skriver politiet i en pressemelding.

  Innsatsleder i Trøndelag politidistrikt, Ketil Stene, sier til Adresseavisen at den døde personen var en kvinne og at politiet ikke lenger mistenker at noe kriminelt har skjedd.

  Den døde personen ble funnet utendørs i et boligfelt. Politiet opplyser at de har gjort vitneavhør i saken.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Tusenvis i allsang på Grünerløkka i Oslo

  Før første gang siden 2019 kunne Birkelunden Mannskor i Oslo igjen fylle Birkelunden med tusenvis av mennesker som sang kjente og mer ukjente nasjonalsanger.

  Vanligvis er rundt 20.000 mennesker til stede under konsertene. Koronapandemien har de siste årene gjort dette umulig, men i år var det klart for fest.

  Arrangementet startet klokken 14. Hele området var fylt med mennesker som sto tett i tett for å få med seg konserten og delta i allsang, samtidig som mange inntok en tilbakebakelent holdning til forbudet mot å drikke champagne på offentlig sted.

  Birkelunden Mannskor består ifølge egen nettside av "unge, voksne menn". Det ble etablert i 2012 og har, igjen ifølge egen nettside, opptrådt 984 ganger for offentlig sektor.

  Foto: Henning Carr Ekroll
 • av NTB
  DEL
  Finlands Riksdag stemmer ja til Nato-medlemskap

  Finlands Riksdag har stemt for at landet skal sende en søknad om medlemskap i Nato.

  188 av Riksdagens 200 medlemmer stemte for medlemskap, kun 8 var mot, skriver YLE.

  Avstemningen ble regnet som en formalitet, ettersom president Sauli Niinistö og regjeringen allerede søndag formelt gikk inn for å søke medlemskap i Nato.

  Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Niinistö møter USAs president Joe Biden torsdag.

  Biden skal ta imot de to lederne i Det hvite hus, skriver Det hvite hus i en pressemelding.

  De tre lederne skal diskutere Finlands og Sveriges Nato-medlemskapssøknader og europeisk sikkerhet mer generelt.

 • av NTB
  DEL
  Orkester kastet ut av barnetoget i Oslo

  Et studentorkester som sier de er innleid av Slemdal skole, ble tatt ut av barnetoget i Oslo av politiet like før de nådde Slottsplassen.

  Studentorkesteret Christiania Blåseensemble har gått i toget sammen med Slemdal skole i flere år, skriver NRK. I år fyller skolen 100 år og gikk som nummer to i toget.

  Men orkesteret fikk ikke være med opp på Slottsplassen. Politiet grep inn og hentet de ut av toget.

  – Dagen ble veldig annerledes enn vi hadde planlagt. Og en ganske stor skuffelse for mange som hadde gledet seg til å spille foran slottet, sier styreleder Karen Elise Blekkan Fridtjofsen til NRK.

  Politiet sier at orkesteret sa nei på spørsmål om de hørte til Slemdal skole.

  – Vi kunne i etterpåklokskapens land kanskje sjekket med skolen foran, men ting går fort, det er en stor operasjon, og mange folk. Vi fikk rett og slett litt feilinformasjon, sier operasjonsleder Tor Grøttum.

  Rektor Vegard Tversland Kjesbu sier at skolens folk prøvde å snakke med politiet på stedet.

  – Men politiet vil ikke høre. Vi blir da eskortert ut på en litt ydmykende måte. Det er ødeleggende, på en slik dag, sier orkesterleder Fridtjofsen.

 • av Ole Alexander Saue
  DEL
  Dronningen dukket opp på T-banestasjon i London
  Storbritannias Dronning Elizabeth dukket opp på undergrunnsstasjonen Paddington i London under markeringen av Elizabeth Line, som åpnes 24. mai. Foto: Andrew Matthews, AP / NTB

  Storbritannias dronning Elizabeth dukket opp på T-banestasjonen Paddington i London tirsdag. Anledningen Londons nye linje Elizabeth Line som åpnes 24. mai. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press.

  Med i følget var prins Edward.

  Den nye linjen strekker seg over 118 kilometer fra Maidenhead og Heathrow i vest til Shenfield og Abbey Wood i øst. Prosjektet har kostet 16 milliarder britiske pund, og skulle opprinnelig ha åpnet for fem år siden.

 • av Andreas Bakke Foss
  DEL
  Dronepilot anmeldt ved Rådhusplassen

  Ikke alle hadde fått med seg droneforbudet over Oslo sentrum 17. mai.

 • av Andreas Bakke Foss
  DEL
  Forsinkelser i skoletoget i Oslo

  Skoletoget i Oslo sentrum er forsinket. Foreldre og foresatte ved Bolteløkka skole har fått beskjed om at toget er i overkant av en time forsinket og at man må ta hensyn til det da man skal hente barna sine.

 • av NTB
  DEL
  Dødsfall i Orkanger etterforskes som mistenkelig

  Politiet melder at en død person er blitt funnet i et boligfelt i Orkanger i Trøndelag.

  – Saken etterforskes som et mistenkelig dødsfall og politiet gjør ulike undersøkelser på stedet, melder politiet på Twitter.

  Funnet ble gjort i et boligfelt, opplyser operasjonsleder Bjørnar Gaasvik til VG.

  Han sier det kan være snakk om at det har skjedd noe kriminelt.

  – Det kan være det. Vi etterforsker bredt, og det må vi komme tilbake til, sier han, men kan ikke gi flere opplysninger om personen eller hva som kan ha skjedd.

 • av NTB
  DEL
  17. mai-feiringen ble folkefest i Kristiansand
  Det var helt fullt på Torvet i Kristiansand før 17. mai-toget gikk av stabelen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Et etterlengtet 17. mai-tog i sentrum av Kristiansand trakk til seg godt med både deltagere og tilskuere på den solfylte nasjonaldagen.

  Toget med barn, korps, voksne og ungdommer gikk fra Torvet morgenen på nasjonaldagen. Bildene fra toget viser stort oppmøte og god stemning. I forkant av toget var det taler og sang på Torvet.

  Statuen av Henrik Wergeland i Wergelandsparken skal bekranses i løpet av dagen under blå himmel i sørlandsbyen. Han var en varm talsmann for å gjøre 17. mai til en festdag for hele folket sammen med blant andre Bjørnstjerne Bjørnson.

  Det var som ellers i landet første gang på tre år at det ble arrangert storstilt 17. mai-feiring i Kristiansand.

 • av Kjetil Hanssen
  DEL
  Tromsø feiret i et par plussgrader: Blåser i regnvær
  Rune Stoltz Bertinussen, NTB Foto: Korpsfamilie pappa Bård Ovesen med sønnene Elias og Benjamin under 17.mai feiringen i Tromsø.

  Det ble grått og kjølig da grunnlovsdagen skulle feires i Tromsø. Men det ser ikke ut til å legge en demper på humøret til folk.

  I barnetoget var det fullt av smil og glade ansikter å spore under den første ordentlige feiringen av 17. mai på tre år.

  Men bunadene og finstasen måtte dekkes til med jakker og kåper på grunn av det kjølige været. Det var også nok av votter og luer å se på barna.

  God stemning ble det likevel, og norske flagg ble viftet både med og uten en paraply over seg.