Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Stor snøskredfare tirsdag og onsdag
17. januar kl 14:42av NTB
DEL
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Snøskredfaren oppjusteres til rødt nivå for Nord-Trøndelag, Nordland og utsatte steder i Troms og Finnmark.

Farevarselet gjelder fra tirsdag, ifølge Varsom.no.

De siste dagen har det kommet nysnø mange steder. Med høyere temperatur og nedbør som regn på tirsdag vil snøskredfaren øke i store deler av landet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Rødt farenivå innebærer at utløsning av skred regnes som sannsynlig selv ved liten tilleggsbelastning, som for eksempel at en person ferdes i området. Derfor bes folk om å holde god avstand fra utløpsområder.

Områdene med rødt farevarsel er Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen.

Fjellområdene i Sør-Norge holder seg stort sett på oransje nivå.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Motorsyklist fløyet til Ullevål etter elgkollisjon

  En motorsyklist ble mandag kveld fløyet til Ullevål etter en kollisjon med en elg på fylkesvei 120 i Nannestad.

  MC-føreren ble funnet liggende i veibanen ved Kopperudmoen etter ulykken som politiet fikk melding om via AMK klokken 22.32.

  Operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt sier til NTB at et vitne så ulykken og meldte fra til nødetatene.

  – Motorsyklisten er ble sendt til Ullevål sykehus i luftambulanse. Skadeomfanget er ikke kjent, sier Aas.

 • av NTB
  DEL
  Twitter-aksjen stupte
  I slutten av april inngikk Elon Musk en avtale om å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar, om lag 430 milliarder i norske kroner. Budet fra Musk tilsvarer en pris på 54,20 dollar aksjen. Aksjekursen mandag er på 37,38 dollar. Foto: Matt Rourke AP/NTB

  Etter forrige ukes sterke avslutning på Wall Street, stengte de fleste nøkkelindeksene på New York-børsen i minus mandag.

  Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt 1,2 prosent. Den brede S&P 500-indeksen, som nå har falt seks uker på rad, falt 0,4 prosent. Dow Jones holdt seg imidlertid så vidt i pluss og sted 0,1 prosent.

  Nasdaq ble blant annet tynget av fall hos tungvekterne som Apple, Netflix og elbilprodusenten Tesla, som var ned 5,9 prosent mandag. Mens Twitter-aksjen stupte hele 8,2 prosent, etter at Elon Musk uttalte seg om plattformens utfordringer med såkalte spam- eller falske kontoer, skriver Dagens Næringsliv.

  Musk sier at han fortsatt er fast bestemt på å kjøpe Twitter, selv om avtalen om oppkjøp er satt på vent. I slutten av april inngikk Musk en avtale om å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar, noe som tilsvarer om lag 430 milliarder i norske kroner. Budet fra Musk tilsvarer en pris på 54,20 dollar aksjen. Aksjekursen mandag er på 37,38 dollar.

  Investorer på Wall Street er ellers bekymret for den voldsomme inflasjonen og den amerikanske sentralbankens renteøkninger, som ventes å påvirke markedet i lang tid fremover.

 • av NTB
  DEL
  Tre tenåringer involvert i ulykke i Innlandet

  Tre tenåringer var involvert i en bilulykke i Engerdal i Innlandet mandag kveld. Én av dem er ifølge politiet alvorlig skadet.

  Bilen kjørte utfor fylkesvei 26 og havnet på taket. Politiet fikk melding om ulykken klokken 21.25.

  En time senere meldte politiet at de involverte var tenåringer, og at sjåføren av bilen er kjørt til Hamar sykehus med alvorlige skader.

  – To passasjerer fremstår lettere skadet, det er mistanke om høy hastighet, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Søndag var verste ulykkesdag på norske veier på åtte år
  Fire mennesker døde i en trafikkulykke i Steigentunnelen i Nordland søndag. I tillegg omkom tre personer i ulykker i Voss og Telemark søndag. Det gjør dagen til en mørk dag på ulykkesstatistikken. Foto: Elena Paulsen/NRK/NTB

  Søndag omkom sju mennesker på norske veier. Det gjør dagen til den verste ulykkesdagen på åtte år.

  Det viser tall fra Utrykningspolitiet og Statens vegvesen, skriver NRK.

  Søndag omkom to utenlandske statsborgere i en kollisjon mellom tre biler på E16 i Voss, mens fire personer, alle tsjekkere, omkom i ulykken i Steigentunnelen i Nordland.

  I tillegg mistet en mann i 60-årene livet etter en motorsykkelulykke i Siljan i Telemark søndag kveld. Det fører søndagen langt opp på en dyster statistikk.

  På 2000-tallet har det vært fem dager med seks omkomne, senest 29. juli 2014, mens det 1. april 2001 omkom åtte personer på norske veier. Så langt i år har 37 liv gått tapt på norske veier.

 • av NTB
  DEL
  Togulykke i Catalonia – en omkom, 85 skadet
  Politi og redningsmannskap på plass på ulykkesstedet ved Sant Boi-stasjonen utenfor Barcelona mandag. Foto: Joan Mateu Para / AP / NTB

  En togfører mistet livet da et lastetog kolliderte med et passasjertog utenfor Barcelona mandag. 85 er skadet, opplyser spanske myndigheter.

  Nødetatene jobbet mandag kveld med å evakuere rundt 100 passasjerer fra passasjertoget.

  Ulykken skjedde ved 18-tiden, rundt 15 kilometer utenfor Barcelona. Et lastetog med kaliumkarbonat om bord sporet av ved stasjonen Sant Boi og traff fronten på passasjertoget, opplyser togselskapet FGC.

 • av NTB
  DEL
  Vestre varsler grep mot høye lederlønninger
  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) truer med å skifte ut styremedlemmer som ikke følger opp politiske signaler på lederlønninger. Foto: Lise Åserud / NTB

  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) varsler flere grep for å få bukt med skyhøye topplederlønninger i selskaper som har staten som dominerende eier.

  Vestre sier til VG at det kan bli aktuelt å skifte ut styremedlemmer som ikke følger opp hans politiske signaler på lederlønninger.

  Han sier videre at han har gitt klare advarsler i forbindelse med selskapenes generalforsamlinger, og at han vurderer å sette tak på – eller i noen tilfeller forby – bonusordninger til topplederne.

  – Det er styrene som har ansvaret for lederlønningene og må lytte til forventningene fra en stor og viktig eier som det norske folk er. Hvis våre anmodninger ikke er tilstrekkelig får vi enten endre regelverket eller sette andre folk i styrene, sier næringsministeren.

  Til avisen røper Vestre at han i forbindelse med arbeidet med ny eierskapsmelding, vil legge til grunn at lederne ikke skal ha større lønnsvekst enn gjennomsnittet.

 • av Kjetil Magne Sørenes
  DEL
  NRK: Tajik etterbetaler 200.000 skattekroner

  Hadia Tajik gikk av som arbeidsminister og Ap-nestleder i mars. Bakgrunnen var flere artikler om hennes disponering av en pendlerbolig, leieinntekter fra en utleiebolig og skatteforhold knyttet til dette.

  I etterkant av avsløringene ble hun smittet av korona, og har vært sykmeldt siden.

  Fra mandag 16. mai er Tajik tilbake på Stortinget.

  – Det har vært ganske tøft, egentlig. En ting er å være ansvarlig for denne type feil. Jeg har ikke lyst til å være en sånn person. Men i tillegg så har jeg nok drevet rovdrift på kroppen min i ganske lang tid, sier Tajik til NRK.

  Nå skal hun etterbetale om lag 200.000 skattekroner, varsler hun i intervjuet.

 • av NTB
  DEL
  Nye Oslo-sykehus på høring

  De nye sykehusene på Gaustad og Aker er nå lagt ut på høring.

  Det er Helse- og omsorgsdepartementet som legger de omstridte planene ut på høring på vegne av Kommunaldepartementet, skriver NRK.

  Planene innebærer at Ullevål sykehus legges ned, noe som har møtt stor motstand, blant annet i fagmiljøer og i Oslo kommune.

  1. april avgjorde regjeringen at utbyggingen av sykehus på Gaustad og Aker skal gjennomføres via statlig reguleringsplan og bygges ut som planlagt.

  I høringsbrevet skriver Helsedepartementet at nye sykehusbygg mellom dagens Rikshospital og gamle Gaustad sykehus er justert for å møte protestene fra Riksantikvaren. Høringsfristen er 8. juli.

 • av NTB
  DEL
  Elisabeth Borne blir ny fransk statsminister
  Frankrikes president Emmanuel Macron på vei for å hilse EU-president Charles Michel velkommen til lunsj i Elysee-palasset. Han ventes å kunngjøre ny statsminister mandag. Foto: Michel Euler / AP / NTB

  President Emmanuel Macron utnevnte mandag arbeidsminister Elisabeth Borne til ny fransk statsminister etter Jean Castex som tidligere på dagen ba om avskjed.

  Ved å gå av ga Castex Macron mulighet for å ommøblere regjeringen foran valget til ny nasjonalforsamling i juni. Det var på forhånd ventet at han ville utnevne en kvinne, for første gang på over 30 år.

  Elysee-palasset opplyser at Borne nå får i oppdrag å danne en ny regjering.

  Etter at han ble gjenvalgt tidligere i år, trenger sentrumspolitikeren Macron flertall i nasjonalforsamlingen for å få gjennom sitt program, men både den nye venstreblokken og ytre høyre truer med å blokkere agendaen hans.

  I de siste ukene har det vært spekulert mye på om Macron ønsket en kvinne med tillit på venstresiden og i miljøbevegelsen som ny statsminister.

  Blant dem som ble nevnt som mulige kandidater, var foruten Borne Unescos generaldirektør Audrey Azoulay og Catherine Vautrin, en lite kjent politiker fra Champagne-regionen.

  Sist en kvinne var statsminister i Frankrike, var det Edith Cresson fra mai 1991 til april 1992, under president François Mitterrand.

 • av NTB
  DEL
  Skogbrann ved Gardermoen under kontroll

  Brannmannskaper på Romerike rykket mandag ut på en skogbrann ved Gardermoen. Brannen er under kontroll.

  Romerikes Blad skriver at det brant i et område på rundt 100 ganger 100 meter, og at brannmannskapene rykket ut med store ressurser.

  Ved 16.30-tiden opplyste Øst 110-sentral at de hadde kontroll på stedet.

  – Vi har slukket det meste, men det er fortsatt varme i bakken. Det medfører at vi blir værende på stedet og pøser på med vann, sier operatør Morten Nilsen ved Øst 110-sentral.

 • av NTB
  DEL
  Sveriges forsvarssjef: – Helt riktig beslutning

  Sveriges forsvarssjef Micael Bydén sier regjeringens beslutning om å søke om Nato-medlemskap var helt riktig.

  Ifølge Bydén kommer ikke det svenske forsvarets hovedoppgave, å forsvare landet, til å endre seg med et Nato-medlemskap. Men et medlemskap gjør jobben lettere, sier han.

  Men Bydén er klar på at den svenske regjeringens kunngjøring om å søke seg til Nato øker risikoen for russiske motreaksjoner.

  – Når det nå ble klart at Sverige og Finland går inn i en prosess mot en søknad, har vi allerede gått inn i en periode hvor risikoen øker.

  Slike motreaksjoner handler ifølge ham ikke om at det vil bli utplassert russiske styrker ved den svenske eller finske grensen, men om mulige forsøk fra Russland på å påvirke folkeopinionen i Sverige og dataangrep.

 • av NTB
  DEL
  Nav: Rekordstort behov for ferievikarer
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Fra januar til april ble det lyst ut 38.400 sommerjobber. Det er nesten dobbelt så mange som året før pandemien.

  Antall utlyste sommerjobber i denne perioden er 63 prosent flere enn i fjor, ifølge Nav.

  – Den store økningen kan skyldes at mange arbeidsgivere opplever at det er vanskelig å få tak i folk nå. De sliter med å fylle faste, ledige stillinger og har derfor et større behov for å få tak i ferievikarer, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

  Han sier at det vanligvis er litt sent å se etter sommerjobb i mai, men det er absolutt ikke tilfelle i år.

  Det er lyst ut flest sommerjobber for sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere. Men det er også stor etterspørsel etter medarbeidere til butikk, lager og renhold, samt servitører og kokker.

  – En sommerjobb er ofte springbrettet inn for de unge, men det kan også være et springbrett inn for dem som ikke har vært i jobb på en stund. En sommerjobb kan gi ny erfaring og ny kompetanse som igjen kan øke mulighetene for ny jobb, sier Holte.

 • av Kjetil Sørnes/Henning Carr Ekroll
  DEL
  SV: Vil støtte svensk og finsk NATO-søknad
  Ingrid Fiskaa er SVs utenriks- og forsvarspolitiske talsperson på Stortinget. Foto: Javad M.Parsa / NTB

  – SV vil respektere og støtte Sverige og Finlands søknader hvis de kommer til Stortinget, skriver Ingrid Fiskaa i en SMS til Aftenposten.

  Hun er SVs utenriks- og forsvarspolitiske talsperson på Stortinget, og har tidligere advart Sverige om å gå inn i Nato.

  Mandag ble det klart at Sverige vil søke om Nato-medlemskap sammen med Finland. Søknadene må godkjennes av alle medlemsland, også Norge.

  Det er ventet at disse vil få stort flertall i Stortinget, men det har vært knyttet spenning til hvordan SV vil stille seg til saken.

  SV har programfestet at de motstandere av at Nato skal utvides videre mot øst mot Russland, noe som vil skje med svensk og finsk Nato-medlemskap.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Nok en trikkeulykke i Oslo

  Oslo-politiet har for andre gang på én time rykket ut en en kollisjon mellom en trikk og en bil, denne gang på Solli plass, melder politiet klokken 16.30.

  Klokken 15.41 rykket nødetatene ut til en kollisjon mellom en trikk og en bil på Storo. En person ble lettere skadet. Det ble store materielle skader.

 • av NTB
  DEL
  Sri Lanka er gått tom for bensin, ifølge statsministeren
  En mann går forbi en kø med kjøretøy utenfor en bensinstasjon i Colombo på Sri Lanka. Landet er i dyp økonomisk krise og får ikke importert nok bensin. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB.

  Kriserammede Sri Lanka har gått tom for bensin fordi landet ikke har råd til å finansiere nødvendig import, ifølge landets nye statsminister.

  – Vi er tomme for bensin. For øyeblikket har vi bare nok bensin lagret for én enkelt dag, sa statsminister Ranil Wickremesinghe i en tale til befolkningen mandag der han varslet enda mer motgang de neste månedene.

  Sri Lanka står midt oppe i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948.

  Akutt mangel på utenlandsk valuta gjør at landet ikke lenger kan betale for mat, drivstoff og andre importvarer, og i månedsvis har folk måttet stå i lange køer for å kjøpe importerte produkter som medisiner, bensin, matolje og matvarer, som det er mangel på.

  Landet er nesten konkurs og har suspendert betaling av rundt 7 milliarder dollar i avdrag på utenlandslån. Gjelda er på 51 milliarder dollar, men landet har nå bare 25 millioner dollar i valutareserver, og Wickremesinghe sier det trengs 75 milliarder dollar til å dekke de mest umiddelbare behovene til befolkningen.

  Wickremesinghe ble innsatt som ny statsminister forrige torsdag, få dager etter at forgjengeren Mahinda Rajapaksa trakk seg som følge av store protester og opptøyer.

  I talen sa Wickremesinghe at han planlegger et spesielt nødbudsjett i stedet for det mer utviklingsrettede budsjettet som ble godkjent tidligere i år. Penger som skulle gått til investeringer i infrastruktur, skal nå kanaliseres til velferdssaker.

  Situasjonen er så elendig at staten er tvunget til å trykke penger for å betale lønningene til statsansatte og kjøpe viktige varer og tjenester. Mangelen på medisiner er så akutt at det er vanskelig å finne medisin mot rabies eller til hjertepasienter.

  – Jeg har ingen grunn til å skjule sannheten. Selv om disse faktaene er ubehagelige og skremmende, er det slik det faktisk er, sa han og varslet mer motgang framover.

  Blant forslagene Wickremesinghe har lagt fram, er privatisering av det tapsbringende nasjonale flyselskapet Sri Lankan Airlines.

 • av Olav Eggesvik
  DEL
  Oslo-etat fant gebyrfeil på 56 millioner kroner

  Vann- og avløpsetaten i Oslo har tatt for mye betalt av dem med vannmåler. Bedrifter og husstander som har dette installert, har betalt ca. 650 kroner for mye i gebyr pr. år, skriver etaten i en pressemelding.

  De antar feilen strekker seg tilbake til 1993, men vil bare betale tilbake feilfakturerte beløp frem til 2009 da de mener krav før dette er foreldet.

  – Jeg beklager at abonnenter med vannmåler har betalt for mye i gebyr, sier direktør Anna Maria Aursund i pressemeldingen.

  Etaten har selv regnet seg frem til at beløpet som må tilbakebetales utgjør 56 millioner kroner.

 • av NTB
  DEL
  Mann og kvinne fra Tyskland døde i Voss-ulykke

  Det var en mann og en kvinne i 50-årene fra Tyskland som mistet livet i trafikkulykken på Voss søndag.

  Det bekrefter politijurist Olav Otterdal i Vest politidistrikt overfor Bergensavisen.

  – Bilen var på vei mot Bergen, legger han til.

  To personer omkom og fire ble skadet da tre biler kolliderte på E16 ved Seimsvatnet på Voss søndag formiddag.

  Politiet skrev i en pressemelding søndag ettermiddag at det sannsynlige hendelsesforløpet var at én av bilene hadde kommet kjørende i retning mot Bergen. Den traff en bil front mot front, før den traff en annen bil som kom kjørende mot Voss.

  – Det pågår etterforskning for å avklare hendelsesforløpet. Det er politiet på Voss som etterforsker, med bistand fra krimteknisk personell fra Bergen, sier Otterdal.

 • av NTB
  DEL
  Dømt til forvaring for å ha kastet 37-åring fra balkong
  Sigurd Klomsæt er skuffet over dommen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 47 år gammel mann er i lagmannsretten dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år for å ha kastet en mann fra en balkong i sjette etasje.

  – Jeg er skuffet, men har foreløpig ikke gått gjennom dommen. Resultatet er det samme som i tingretten, sier 47-åringens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt overfor Bergensavisen.

  Det var i november 2020 at en nå 37 år gammel mann ble funnet med store skader på bakken utenfor en boligblokk på Toppe i Åsane.

  I desember i fjor ble to menn dømt i tingretten for å ha kastet mannen ut fra en balkong i sjette etasje i blokken. Bakgrunnen skal ha vært en pengekonflikt i rusmiljøet i Bergen.

  Den ene, en 47 år gammel tidligere drapsdømt mann, ble dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år for drapsforsøk, mens en 41 år gammel mann ble dømt til sju år og seks måneders fengsel for medvirkning.

  Nå er de to dømt igjen i Gulating lagmannsrett. Retten opprettholder straffen for den hovedtiltalte, mens de skjerper straffen for 41-åringen og dømmer ham til fengsel i åtte år og seks måneder.

  – Basert på tekniske bevis er jeg rett og slett sjokkert, sier 41-åringens forsvarer Harald Grape til Bergens Tidende.

  Han vurderer nå om han skal anke saken til Høyesterett.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Kollisjon mellom buss og trikk i Oslo

  Nødetatene har rykket ut etter melding om en trafikkulykke mellom en bil og en trikk på Storo i Oslo. Bilføreren er lettere skadet.

  Det opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli hos Oslo-politiet til Dagbladet.

  – Vi er på stedet sammen med brann og helse. Bilen har store materielle skader i front. Føreren av bilen er lettere skadet, så det går bra med vedkommende, sier han.

  Ulykken har skjedd i Grefsenveien i nærheten av Storo-krysset. Ifølge politiet er det kø på stedet.

  – Det går en del trafikk der, og trikkelinjen går der, så det blir nok en del kø. Vi står der ennå, men bilberging er på vei, sier Stokkli.

 • av NTB
  DEL
  Bombetrussel mot SAS-fly i Stockholm

  Deler av en terminal på Arlanda flyplass i Stockholm er tømt for folk etter en bombetrussel mot et SAS-fly som skulle til Helsingfors i Finland.

  Flyet og deler av terminal 5 er tømt for folk, ifølge Aftonbladet. Bombetrusselen skal ha kommet inn i 11.30-tiden.

  – Flyet hadde landet og skulle ta imot passasjerer, ifølge en talsperson for politiet.

  Flyet skal undersøkes nøye før det kan tas i bruk igjen. SAS opplyser at passasjerene er sendt med et annet fly.