Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Nær 90 drept i kamper mellom IS og kurdere i Syria
22. januar kl 15:25av NTB
DEL
Medlemmer av kurdiskdominerte Syrian Democratic Forces (SDF) ved en IS-kriger som ble drept under angrepet på Ghwayran-fengselet i Syria. Foto: Syrian Democratic Forces / AP / NTB
Et bilde fra de kurdiskdominerte SDF-styrkene viser IS-flagg og sekker som har tilhørt IS-krigere som angrep et fengsel i Hasakeh torsdag. Kampene pågikk fortsatt lørdag, og dødstallene stiger. Foto: Syrian Democratic Forces / AP / NTB

De harde kampene mellom IS og kurdiske styrker etter et fengselsangrep i Syria fortsatte lørdag på tredje dagen. Nær 90 er drept.

Angrepet på Ghwayran-fengselet i den nordsyriske byen Hasakeh er det mest omfattende siden Vesten erklærte at IS-kalifatet var beseiret for snart tre år siden.

Dødstallet stiger stadig. Minst 28 medlemmer av de kurdiske styrkene, fem sivile og 56 IS-medlemmer er drept i kampene, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Fengselet ligger nordøst i Syria, i et område der kurdiske styrker har kontrollen.

Fengselet huser flere tusen mistenkte IS-medlemmer. Anslaget over hvor mange det er snakk om varierer fra kilde til kilde, men ifølge AP kan det være så mange som 5.000, blant dem sentrale lederskikkelser.

IS sier selv at angrepet hadde som målsetting å sette fri IS-fanger, som så kan gå inn i IS-styrkene igjen.

Klarte å rømme

Angrepet begynte torsdag, da en bilbombe rammet fengselsinngangen. To andre eksplosjoner gikk av i nærheten, før IS-jihadister med tunge maskingevær slo til mot de kurdiske sikkerhetsstyrkene som bemannet fengselet.

– En rekke fanger klarte å rømme, sier en talsperson for SOHR, som er basert i Storbritannia men henter sine opplysninger fra et kildenettverk i Syria.

Totalt skal omkring 100 IS-krigere ha deltatt i aksjonen. Kampene raste fortsatt lørdag. Hundrevis av rømte fanger er siden tatt på nytt, mens andre er ennå på rømmen. IS-krigerne skal også ha tatt våpen de fant i fengselet.

Helikoptre og fly fra den USA-ledede koalisjonen mot IS har gjennomført luftangrep under kampene, både mot fengselet og i nabolaget Zuhour, opplyste en talsmann for kurdiskdominerte Syrian Democratic Forces (SDF) fredag.

Sivile flykter

Kurdiske styrker har lørdag omringet fengselet og kjemper for å ta tilbake kontrollen over nabolag i nærheten der IS-krigere har forskanset seg. SDF uttalte lørdag at det har vært harde kamper i et område nord for Ghwayran, der mer enn 20 IS-krigere skal ha blitt drept.

Ifølge SDF er det funnet både bombebelter, våpen og artilleri.

Som et resultat av kampene har et stort antall sivile rømt fra nabolagene omkring fengselet. Det er vinter og bitter kulde i området.

– Tusenvis har forlatt sine hjem, de har flyktet til slektninger i nærheten, sier lokalmyndighetenes representant Sheikhmous Ahmed til AFP.

Ikke kapasitet

Kurdiske myndigheter har lenge gjort det klart at de ikke har kapasitet til å holde tusenvis av IS-krigere fanget og stille dem for retten.

De sier selv at det er folk fra minst 50 nasjoner i fengslene der 12.000 IS-fanger holdes.

Mange av dem er fra land som er motvillige til å hente dem hjem av frykt for reaksjonen blant velgerne. Abdulkarim Omar, som er kurdernes utenrikssjef, legger skylden for angrepet på det internasjonale samfunnets manglende innsats for å ta ansvar.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Leteaksjon etter kajakkpadler

  Det er satt i gang en større leteaksjon etter en kajakkpadler i sjøen utenfor Mandal.

  Padleren ble sist sett klokka 13.47 lørdag ved Litleodd i Hellefjorden øst for Ryvingen fyr. Politiet i Agder melder om mye vind og høye bølger i området.

  Redningsskøytene Bill og Bendt Rasmussen, politibåt fra Mandal og luftambulanse fra Arendal deltar i søket. et redningshelikopter fra Sola er også på vei til leteområdet, opplyser hovedredningssentralen Sør-Norge.

 • av NTB
  DEL
  31 mistet livet i nigeriansk kirke

  Minst 31 personer mistet livet da det oppsto panikk i folkemengden i en kirke sør i Nigeria, opplyser politiet i landet.

  Detaljer om hendelsen er så langt ikke kjent. Det ble avviklet et større arrangement i kirken da ulykken skjedde.

  I tillegg til det 31 som mistet livet, ble sju personer skadet, opplyser nigeriansk politi.

 • av NTB
  DEL
  Jakter gjerningsperson etter knivran i Årnes

  Politiet er i Årnes i Nes kommune i Viken med patruljer og helikopter på jakt etter en gjerningsperson som skal ha begått et knivran.

  Ranet skjedde på en Elkjøp-butikk i Årnes.

  Gjerningspersonen blir beskrevet som å være mellom 20 og 30 år gammel, omtrent 170 centimeter høy og ikledd en mørk hettegenser og beige caps.

  Politiet ber publikum ringe 112 dersom de ser personen.

 • av NTB
  DEL
  Lippestad gjenvalgt som leder i Sentrum
  Geir Lippestad har blitt gjenvalgt som partileder for Sentrum. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

  Sentrum-leder Geir Lippestad har fått fornyet tillit til å lede partiet. Det ble avgjort på Sentrums landsmøte i Oslo lørdag.

  Også Kristin Walstad og Irene Solli ble gjenvalgt som henholdsvis første og andre nestleder for partiet.

  Gjenvalgene var i tråd med valgkomiteens innstilling.

  Det forholdsvis nye partiet Sentrum holder i helgen sitt første fysiske landsmøte noensinne med 120 deltagere.

  Sentrum ble registrert som politisk parti i januar 2021, og fikk nærmere 8.000 stemmer under stortingsvalget i september i fjor.

  I sin tale til landsmøtet lørdag uttrykte Lippestad at partiet har ambisjoner om å markere seg ytterligere i norsk politikk fremover.

 • av NTB
  DEL
  Over 3000 strømløse i Kongsberg

  3256 kunder i Kongsberg er uten strøm, opplyser Glitre Energi Nett.

  Årsaken til strømbruddet er ukjent, opplyser selskapet på sine nettsider. Mannskap er på vei for å søke etter feilen.

  Hele sentrum av Kongsberg var uten strøm i fem minutter fra klokken 12.55 til klokken 13, ifølge Laagendalsposten. Strømmen er nå tilbake i sentrum, men flere andre beboere er fortsatt strømløse.

 • av NTB
  DEL
  Kina undertegner avtale med Samoa
  Kinas utenriksminister Wang Yi har besøkt Samoa og undertegnet en avtale om økt samarbeid med øynasjonen. Foto: AP / NTB

  Kinas utenriksminister Wang Yi er på rundreise i Stillehavsregionen og undertegnet lørdag en avtale om økt samarbeid med øynasjonen Samoa.

  Detaljene i avtalen er ikke kjent, men i et utkast lekket av kinesiske myndigheter legges det vekt på både økonomisk og sikkerhetsmessig samarbeid.

  Samoas regjering bekrefter at landets statsminister Fiama Naomi Muta'afa lørdag diskuterte «klimaendringene, pandemien, samt fred og sikkerhet» med Wang.

  Kinas diplomatiske fremstøt vekker bekymring hos USA og Australia, som ser på avtalen som et ledd i Beijings forsøk på å styrke stillingen i den sørlige delen av Stillehavet, både når det gjelder handel, transport og militær tilstedeværelse.

  I forrige måned inngikk Kina en avtale med Salomonøyene som innebærer at kinesiske marinefartøy kan legge til kai der.

 • av NTB
  DEL
  Sverige: Langt høyere korona-dødelighet blant menn
  Dødeligheten blant menn har vært 75 prosent høyere enn blant kvinner under koronapandemien i Sverige. Illustrasjonsfoto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB

  Dødeligheten blant svenske menn som ble smittet av koronaviruset, var 75 prosent høyere enn blant kvinner, viser en ny analyse.

  Koronapandemien har til nå krevd nærmere 19.000 liv i Sverige, noe som tilsvarer 185 pr. 100.000 innbyggere. Dødeligheten har dermed vært over tre ganger høyere enn i Norge, men pandemien har rammet kvinner og menn svært ulikt, ifølge tall fra Sveriges statistiske sentralbyrå (SCB).

  Mens dødeligheten blant svenske kvinner var 120 pr. 100.000, var den blant menn 210 pr. 100.000, det vil si 75 prosent høyere. Ulikheten viste seg i alle aldersgrupper, men var mindre blant unge, der det også var langt færre dødsfall.

  – Det er tydelig at menn rammes hardere av covid-19, blant annet sett i forhold til hvor mange som har dødd av sykdommen. Vi ser også at den gjennomsnittlige levealderen sank mer for menn enn for kvinner under pandemien, sier Örjan Hemström i SCB.

 • av NTB
  DEL
  Kirkesamfunn legger frem liste over overgripere

  Southern Baptist Convention (SBC) i USA har offentliggjort en over 200 sider lang liste med navn på pastorer og andre i egne rekker som anklages for overgrep.

  Sørstatsbaptistene har rundt 15 millioner medlemmer og regnes som verdens største evangeliske kirkesamfunn.

  En uavhengig gransking konkluderte nylig med at SBC i nesten to tiår har skjult rapporter om seksuelle overgrep begått av medlemmer, og kirkesamfunnet offentliggjør nå en liste over overgripere for å møte kritikken.

  – Denne listen blir offentliggjort for første gang som et innledende, men viktig skritt mot å ta tak i svøpen seksuelle overgrep og innføre reformer, heter det på kirkesamfunnets nettside.

  Den 205 sider lange listen inneholder hundrevis av navn på medlemmer som er anklaget eller dømt for overgrep, flere av dem aldri anmeldt til politiet. Noen av overgrepene som beskrives, har skjedd mot barn helt ned i femårsalderen.

 • av NTB
  DEL
  Iran vil gi fjerde vaksinedose til alle

  Iranske myndigheter har besluttet å gi alle innbyggere en obligatorisk fjerde dose med koronavaksine.

  – Alle må i den nærmeste fremtid få en fjerde dose slik at vi fortsatt kan holde pandemien under kontroll, sier assisterende helseminister Kamal Heidari.

  Iran, som til nå har gitt en fjerde vaksinedose til alle over 70 år, håper å oppnå 95 prosent immunitet mot koronaviruset i befolkningen.

  Pandemien har til nå krevd drøyt 141.000 liv i Iran, noe som tilsvarer 164 pr. 100.000 innbyggere.

 • av NTB
  DEL
  Røde armé-stifter løslatt etter 20 år i fengsel
  Et eldre bilde av Fusako Shigenobu på vei inn i et rettsmøte i Osaka i 2008. Nå er Røde armé-stifteren ute av fengsel. Foto: Toshiyuki Aizawa/REUTERS

  Fusako Shigenobu, stifteren av den en gang så fryktede japanske, venstreradikale gruppen Røde armé, ble løslatt lørdag etter å ha sonet 20 år i fengsel.

  76 år gamle Shigenobu var blant verdens mest fryktede kvinner på 70- og 80-tallet da gruppen utførte flere angrep verden over til støtte for Palestina.

  Hun forlot fengsel i Tokyo i en svart bil sammen med datteren, mens flere støttespillere holdt en plakat der de sto skrevet «Vi elsker Fusako».

  – Jeg beklager bryet min pågripelse påførte så mange mennesker, sa Shigenobu til journalister etter løslatelsen.

  – Det er et halvt århundre siden. Men vi skadet uskyldige mennesker som var fremmede for oss, ved å prioritere kampen vår, som ved å ta gisler, la hun til.

  Hun antas å ha vært hjernen bak et angrep med maskingevær og granater mot Lod-flyplassen i Tel Aviv i 1972, der 26 mennesker ble drept og rundt 80 skadet.

  Shigenobu ble pågrepet i Japan i 2000 og dømt til 20 års fengsel seks år senere for innblandingen i en beleiring av Frankrikes ambassade i Nederland.

 • av NTB
  DEL
  Europol slår alarm om 3D-printing av våpen

  Det europeiske politisamarbeidet Europol advarer om en «nåværende og fremtidig» trussel i form av 3D-printede våpen etter en økning i beslag på kontinentet.

  – Trusselen 3D-printede våpen utgjør er i stor grad på radaren til Europol etter et økt antall beslag av slike våpen gjennom etterforskning på tvers av Europa de siste årene, heter det i en uttalelse.

  Europol inviterte mer enn 120 våpeneksperter, rettspersonell og etterforskere med flere til en konferanse i Haag denne uken. Behovet for internasjonalt samarbeid er avgjørende for å demme opp for trusselen, heter det.

  Blant de kjente sakene med 3D-printede våpen de siste årene er en skyteepisode i Halle i Tyskland i 2019, der to personer ble drept med et hjemmelaget våpen. Det ble delvis laget med en 3D-printer, ved hjelp av en bruksanvisning lastet ned fra internett, ifølge Europol.

 • av NTB
  DEL
  Melding om skytevåpen på utested i Stavanger

  Flere bevæpnede politipatruljer rykket natt til lørdag ut til et utested i Stavanger etter melding om personer som bar på kniv og skytevåpen.

  Det var vakter ved et utested på Skagenkaien som klokken 00.45 meldte fra om at en eller flere personer var i besittelse av kniv og skytevåpen.

  – Situasjonen var uavklart i starten, og vi tok det på alvor, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen ved Sørvest politidistrikt til NTB.

  Han forteller at politiet bevæpnet seg og søkte grundig etter de angivelige skytevåpnene. Det ble ikke funnet noe skytevåpen, men det ble gjort beslag av kniv.

 • av NTB
  DEL
  Mann med kniv angrep politihuset i Haugesund

  En mann med kniv knuste natt til lørdag inngangsdøren til politistasjonen i Haugesund og prøvde å ta seg inn på stasjonen.

  – Det var en vaktsjef i politiet som så at mannen knuste døren og var på vei inn i bygget, forteller operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt til NTB.

  Mannen var ruset og hadde en kniv i hånden. Politibetjenter både inne og utenfor bygget fikk overtalt mannen til å legge fra seg kniven og fikk deretter kontroll på ham.

  Hendelsen skjedde klokken 1.45.

  – Det er uvisst hva som var motivet. Han undersøkes av lege før han kan settes i arresten i påvente av avhør lørdag. Han skal ha knust hele ruten på inngangsdøren, så det kommer nok i alle fall et erstatningskrav, sier Fenne-Jensen.

 • av NTB
  DEL
  Rykket ut med helikopter til utagerende mann

  Like før midnatt rykket politiet i Troms ut med helikopter for å hanskes med en utagerende mann på Karlsøy nord for Tromsø.

  Mannen kom med trusler, utøvde vold, kjørte uten gyldig førerkort, stjal en bil, som han kjørte i ruspåvirket tilstand, og han var også i besittelse av narkotika, opplyser Troms politidistrikt.

  – Vi fikk flere henvendelser om en person som har gjort disse straffbare forholdene, og det er flere fornærmede, forteller operasjonsleder Karl Erik Thomassen til NTB.

  Mannen i 30-årene er pågrepet, og politiet har avhørt vitner.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Trump: Texas-skoleskytingen viser at flere bør eie våpen
  Foto: Kenneth Ferriera / Lincoln Journal Star via AP / NTB

  Skoleskytingen i Uvalde i Texas der 21 mennesker ble drept denne uken viser at flere amerikanere bør eie våpen, ikke motsatt, ifølge ekspresident Donald Trump.

  Våpenlobbyen National Rifle Association (NRA) hadde møte i Houston fredag, og Trump var blant talerne.

  Fra talerstolen sa han at de 19 skolebarna og de to lærerne ble «stjålet av en ondskap som ingen ord kan beskrive».

  Han beskrev videre gjerningsmannen som «pur ondskap og hat», skriver Sky News.

  – At det eksisterer ondskap i verden er ingen grunn til å avvæpne lovlydige borgere. Ondskapens eksistens er en av de aller beste grunnene til å væpne dem, sa Trump.

  Etter skoleskytingen har det igjen blitt pustet vind i seilene i debatten om våpenlovgivning i USA. Utenfor NRA-møtet var det store demonstrasjoner fredag.

  USAs president Joe Biden la ikke fingrene imellom da han sa det er på tide med endring.

  – Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen, spurte han i en tale i Det hvite hus tirsdag.

  Trump kritiserte den «nå velkjente paraden til kyniske politikere som forsøker å utnytte tårene til sørgende familier» og det «groteske forsøket fra noen i samfunnet vårt til å bruke andres lidelse for å fremme sin egen ekstreme politiske agenda».

  – Når Joe Biden la skylda på våpenlobbyen, snakket han om amerikanere som dere, sa Trump.

 • av NTB
  DEL
  Nytt overvåkingsfly har ankommet Norge
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Fredag landet et av Forsvarets nye P-8 maritime patruljefly på Luftforsvarets base på Evenes. Dermed har Norge mottatt tre av fem nye overvåkingsfly.

  Flyet Munin kom fra fabrikken i Seattle på den amerikanske vestkysten og ble fløyet av en besetning fra Forsvarsmateriell og Luftforsvaret, skriver Forsvaret på sin nettside.

  – Vi har nå fått det siste flyet i denne omgang, og kan nå begynne å fokusere på flyvning. Dette simulerer starten på vår vei til operativ evne, sier Thomas Fremo-Bjørn, fagansvarlig for de maritime overvåkingsflyene.

  Planen er at de nye flyene i løpet av 2023 skal overta oppgavene som P-3 Orion og DA-20 har hatt i over 60 år.

  – Vi planlegger å begynne å fly allerede i neste uke. Det viktigste nå handler om å få besetningen på skvadronene klare i sine roller. Dette er en helt ny flymaskin med en mye bedre datakapasitet og en «gamechanger» innen antiubåtkrigføring, sier Fremo-Bjørn videre.

  I 2017 inngikk Norge en avtale med USA om kjøp av fem fly av typen P-8A Poseidon. Forsvarsmateriell skal frem mot 2025 levere flyene med nødvendig utrustning til Forsvaret.

 • av NTB
  DEL
  Demonstrasjoner utenfor NRA-møte i Texas

  Noen dager etter massedrapet på skolebarn i Uvalde i Texas samles våpenlobbyen NRA i Houston.

  Tidligere president Donald Trump står på talerlisten, men en del andre har trukket seg, blant dem de republikanske kongresspolitikerne John Cornyn og Dan Crenshaw.

  Flere politiske grupperinger som ønsker strengere våpenlover, holdt demonstrasjoner i parken utenfor konferansesenteret der NRA har sitt arrangement.

  Hundrevis møtte opp med plakater med slagord som «Deres hobby er ikke verdt våre barns liv!» og «Ikke mer omtanke og bønn».

  Sistnevnte er en henvisning til at folk ofte sender varme tanker og ber for de rammede etter masseskytingene som stadig rammer USA.

  Protestene gjør imidlertid lite inntrykk blant de fremmøtte på NRAs møte.

  – Disse folkene er medienes marionetter. De kommer ikke til å endre noens mening, sier Tim Hickey, som er veteran fra USAs marineinfanteri, til Reuters.

 • av NTB-AP
  DEL
  Etterlengtet børsopptur i New York

  Teknologisektoren ledet an en bred børsoppgang i New York fredag. Wall Streets beste uke på halvannet år var nok til å gjøre slutt på sju uker med nedgang.

  De sju strake ukene er den lengste perioden i minus siden 2001.

  Den bredt sammensatte S & P 500-indeksen endte opp 2,5 prosent fredag og 6,6 prosent for uken som helhet, den beste uken siden november 2020.

  Industriindeksen Dow Jones steg 1,8 prosent gjennom dagen, mens hovedindeksen på teknologibørsen Nasdaq gikk 3,3 prosent i pluss.

  Den sterke avslutningen på uken kom etter nyheter om at prisveksten var på 6,3 prosent i april sammenlignet med året i forveien, den første gangen prisveksten har roet seg ned siden 2020 og et tegn på at inflasjonen endelig kan være i ferd med å dabbe av.

  Bekymring for høy prisvekst og heving av styringsrenten for å hanskes den, har preget markedet i et par måneders tid.

 • av NTB
  DEL
  Politiet: Jakter gjerningsmann etter knivdrama i Vestby

  Politiet leter etter en mann som skal ha knivtruet en ansatt i en butikk i Vestby.

  Det var klokken 20.04 politiet fikk melding om et forsøk på tyveri i butikken.

  – Ansatt i butikk konfronterer mann i forbindelse med forsøk på tyveri. Personen drar da frem en kniv og truer personalet med denne, skriver politiet i Øst på Twitter.

  De skriver at personen har forlatt butikken og at flere politienheter søker etter gjerningsmannen i området.

  Han beskrives som mellom 20 og 40 år, mørk i huden og iført blå jakke og mørk bukse. Politiet ber vitner om å ta kontakt.

 • av NTB
  DEL
  Birøkter frastjålet 800.000 bier i Oslo

  Natt til torsdag stjal noen 18 bikuber med til sammen 800.000 bier fra birøkter Alexandru Chersan i Oslo.

  Birøkteren har brukt flere år på å bygge opp bestanden av til sammen 23 bikuber på Klemetsrud i Oslo, skriver NRK. Da Chersan kom til stedet torsdag morgen, var det bare fem igjen.

  Han har mistet viktige dronninger som det vil ta tid, og koste penger, å erstatte.

  Det er ikke første gang et stort antall bikuber er stjålet, opplyser kommunikasjonsansvarlig Astrid Bjerke Lund i Norges Birøkterlag. For et par år siden ble 28 kuber stjålet i Moss.

  Hun tror ikke tyveriet på Klemetsrud er utført av amatører, men av noen med greie på birøkt.

  – Du må ha på utstyr som gjør at du ikke blir stukket, du må vite hvordan du skal stenge kuben og hvordan du skal nyttiggjøre deg med innholdet. Dette er folk som vet hva de gjør, sier Lund.