Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Biden vurderer å sende flere soldater til Europa
24. januar kl 06:50av NTB
DEL
President Joe Biden har tilbrakt helgen på Camp David og har blant annet hatt møter med sine sikkerhetsrådgivere og representanter fra Pentagon om situasjonen i Ukraina. Foto: Det hvite hus via AP / NTB

President Joe Biden overveier å sende flere tusen amerikanske soldater, tillegg til krigsskip og fly, til Nato-allierte i Baltikum og Øst-Europa.

Utvidelsen av den militære tilstedeværelsen øst i Europa vil signalisere et taktskifte for Biden-administrasjonen. USAs regjeringen har inntil nylig hatt en forsiktig tilnærming til den spente situasjonen på grensen til Ukraina i frykt for å provosere Russland til å invadere, skriver The New York Times.

Russland har de siste månedene bygd opp en styrke på rundt 100.000 soldater nær grensen til Ukraina. Biden sa onsdag at han tror Kreml planlegger en intervensjon. Dermed beveger USA seg bort fra strategien om å ikke provosere, ifølge avisen.

I helgen møtte Biden representanter fra forsvarsdepartementet på Camp David. Presidenten ble forelagt ulike alternativer for å flytte USAs styrker nærmere Russland, sier en regjeringskilde.

Mellom 1000 og 5000 soldater kan bli sendt til land i Øst-Europa, og antallet kan tidobles dersom situasjonen forverrer seg. Det er ventet at Biden tar en avgjørelse tidlig i uken.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Andreas Bakke Foss
  DEL
  Avklaring i jordbruksforhandlingene

  Det er avklaring i jordbruksforhandlingene for i år og regjeringen varsler pressekonferanse klokken 14. Landbruks- og matminister Sandra Borch kommer, sammen med Bjørn Gimming, leder Norges Bondelag og Kjersti Hoff, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

  Bøndenes krav var på 11,5 milliarder kroner. Den 5. mai la staten la fram en pakke på 10,15 milliarder.

 • av NTB
  DEL
  EU venter inflasjon på 6,8 prosent i 2022
  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i EU-parlamentet. Mandag la kommisjonen fram nye økonomiske prognoser med et kraftig nedjustert vekstanslag for året. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB

  EU-kommisjonen jekker forventningene kraftig ned i sin vårprognose for den økonomiske utviklingen.

  I de nye anslagene spås det en økonomisk vekst i EU på 2,7 prosent i 2022, ned fra 4,0 prosent i forrige prognose, som ble lagt fram i vinter.

  Vekstanslaget for landene i eurosonen er det samme.

  I 2023 ventes det en økonomisk vekst på 2,3 prosent. Her er anslaget nedjustert fra 2,8 prosent for EU som helhet og 2,7 prosent for eurosonen i vinterprognosen.

  Inflasjonen ventes ifølge de nye prognosene å nå 6,8 prosent i 2022 i EU som helhet og 6,1 prosent i eurosonen. Anslaget er kraftig oppjustert fra vinterprognosen.

  Kommisjonen trekker fram Russlands invasjon i Ukraina som forklaring. Krigen har ført til galopperende energipriser og råvarepriser og problemer med logistikk og forsyningslinjer som rammer produksjonen, noe som bare forsterkes av koronatiltak i Kina.

  – Det er ingen tvil om at EUs økonomi går igjennom en utfordrende periode som følge av Russlands krig mot Ukraina, og vi har nedjustert vår prognose tilsvarende, sier visepresident Valdis Dombrovskis.

  – Mens veksten vil fortsette i år og neste år, vil den bli mye mer dempet enn tidligere ventet, sier han.

 • av NTB
  DEL
  26 nye asylsøknader fra ukrainske borgere

  Det ble registrert 26 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge søndag. Totalt er det registrert 605 nye asylsøkere den siste uken.

  Lørdag og fredag ble det registrert henholdsvis 64 og 113 nye søknader om asyl fra ukrainske borgere.

  UDI begynte å oppgi oversikt over ukrainske asylsøkere til Norge den 25. februar. Siden da har det kommet 16.538 søknader.

 • av NTB
  DEL
  Gjenåpningen av Equinors anlegg på Melkøya er utsatt
  Det var i september 2020 at det tok til å brenne på Melkøya i Hammerfest. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB

  Equinors anlegg Hammerfest LNG på Melkøya skulle gjenåpnes 17. mai. Nå er åpningen utsatt til i neste uke. Anlegget måtte stenge etter en brann i 2020.

  Gjennom helgen ble det avdekket en mindre feil på en kompressor som må utbedres før oppstart. Delen byttes nå ut, og den stegvise oppkjøringen av anlegget fortsetter gjennom uken, opplyser Equinor.

  – Hammerfest LNG er klargjort for produksjon, men vi tar den ekstra tiden vi trenger for en sikker oppstart av anlegget, sier Grete B. Haaland, direktør for landanlegg i Equinor.

  Det var i slutten av september 2020 at det brøt ut en brann i en av de fem gassturbinene på anlegget utenfor Hammerfest.

  På anlegget produseres det flytende naturgass (LNG) fra Snøhvit-feltet.

  Melkøya-brannen kan ha kostet 20 milliarder kroner i tapte inntekter for Equinor, anslo aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets i april.

  Anlegget kan produsere mer enn 6 milliarder kubikkmeter gass i året fra Barentshavet, ifølge selskapet.

 • av NTB
  DEL
  Ny strømprisrekord i første kvartal
  Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

  Husholdningene betalte i snitt 117,2 øre/kWh for strøm i første kvartal. Det er ny strømprisrekord, og rekorden fra forrige kvartal er slått med god margin.

  Prisen er uten avgifter og nettleie, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Fratrukket strømstøtten ble likevel den totale prisen husholdningene måtte betale, betydelig lavere enn i fjerde kvartal 2021. Den gjennomsnittlige prisen som SSB oppgir er basert på hele landet. Mens det til tider har vært svært lave priser i Nord-Norge, har det vært veldig dyr strøm i Sør-Norge.

  Prisen for første kvartal er 75 øre/kWh høyere enn snittet for samme periode de siste fem årene.

  Mindre vann, høye kraftpriser

  – De siste fem årene har gjennomsnittsprisen ligget på litt over 40 øre/kWh i første kvartal. I årets første kvartal var prisen nesten tre ganger så høy. Dette er den høyeste strømprisen vi har målt siden vi startet i 1998, sier Thomas Aanensen i SSB.

  SSB skriver videre at den høye kraftprisen i den sørlige delen av Norge den siste tiden kan sees i sammenheng med svakere ressurssituasjon, at det var mindre vann i vannmagasinene enn normalt i prisområdene i sør, og svært høye kraftpriser i store deler av Europa.

  En viktig årsak til at kraftprisene har vært så høye i Europa, er svært høye priser på gass, kull og CO2-kvoter, noe som blant annet kan knyttes til Russlands forberedelser til og invasjonen i Ukraina.

  Strømstøtte

  Den totale strømprisen medregnet avgifter og nettleie var imidlertid 188,8 øre per kilowattime i første kvartal. Strømstøtten til husholdningene var 55,3 øre per kWh, så den totale prisen folk måtte betale for strøm, nettleie og avgift var 133,5 øre per kilowattime.

  I fjerde kvartal var tilsvarende totalpris 164,8 øre per kilowattime, men da fikk forbrukerne strømstøtte fra staten bare en del av perioden.

 • av NTB
  DEL
  SSB: Tredje største handelsoverskudd noensinne

  Handelsoverskuddet for april ble på 92,6 milliarder kroner – det tredje største overskuddet noensinne, viser tall fra SSB. Men importen fra Russland økte.

  Eksportverdien i april 2022 var 93,6 prosent høyere enn samme måned året før. Inntektene var noe lavere enn rekordmåned mars, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Handelsbalansen, differansen mellom eksport og import, endte på 92,6 milliarder kroner i april. Det ble eksportert varer til en verdi av 165,6 milliarder kroner og importert varer til en verdi av 73 milliarder kroner.

  Noe ned for gass

  I mars var overskuddet historisk høyt. I april beskrives eksportverdien av gass fremdeles som eksepsjonell høy, men var falt med 34,8 prosent fra måneden før.

  – I april var volum og pris på naturgass og råolje noe lavere, som dermed ga lavere eksportinntekter, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus.

  Det ble eksportert 5,5 prosent mer gass i april enn samme måned i 2021. Den økte eksporten forklares med energisituasjonen i Europa, hvor det etter Russlands invasjon av Ukraina har vært redusert tilgang på russisk gass i Europa og økt etterspørsel etter norsk gass.

  Importen fra Russland økte

  Sammenlignet med april i fjor, økte Norges import fra Russland i april med 26,4 prosent. Blant varene til en verdi av 1,7 milliarder kroner ble det importert metaller, mineralolje og rapsolje.

  Norge på sin side importerte nesten 1,6 MWh strøm i april. Det er over tre ganger så mye som i april i fjor og utgjorde en verdi på 2,3 milliarder kroner.

  I mars holdt oljeprisen seg stabilt høy på 933 kroner fatet, nesten 400 kroner mer enn for ett år siden. Eksporten falt imidlertid og særlig til Kina, som på grunn av koronanedstegninger lå på den laveste andelen.

 • av NTB
  DEL
  17 av 19 utsatte saker er berammet i Høyesterett
  Leder i Advokatforeningen, advokat Jon Wessel-Aas, sier aksjonen mot å føre straffesaker i Høyesterett vil bli tatt opp dersom meklingen med Justisdepartementet ikke fører fram. Foto: Heiko Junge / NTB

  Høyesterett har berammet 17 av de 19 straffesakene som ble utsatt da forsvarsadvokatene nektet å føre dem i protest mot betalingen fra staten.

  Fredag er det meglingsfrist i forhandlingene mellom Advokatforeningen og Justisdepartementet om salærsatsene for strafferettsadvokatene. Mens aksjonen pågikk, ble 19 straffesaker utsatt på ubestemt tid.

  I forrige uke startet meglingen mellom partene. I utgangspunktet var fristen for en enighet satt til før helgen, men det siste møtet ble utsatt til 20. mai. Kjernen i aksjonen har vært at advokatene har nektet å bli med på beramming av straffesakene, skriver Rett24. Da meglingen startet, avsluttet advokatene berammingen, og Høyesterett har på kort tid greid å beramme 17 av sakene.

  – 17 av disse 19 straffesakene er berammet, og det jobbes nå for å få plassert de siste to. Vi regner med å få berammet de to siste innen kort tid, forteller informasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Høyesterett.

 • av NTB
  DEL
  Eurovision-seier blir frimerke i Ukraina
  Kalush Orchestra viser fram trofeet som er beviset på finaleseieren i Eurovision Song Contest. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

  Postvesenet i Ukraina planlegger å produsere et frimerke som hyller landets seier i Eurovision Song Contest (ESC).

  Med et overveldende flertall av folkestemmene gikk Kalush Orchestra til topps i finalen i Italia lørdag. Ukrainske myndigheter har sagt at neste års finale skal avholdes i Ukraina uavhengig av den pågående krigen.

  En kunstkomité skal avgjøre utformingen av frimerket, opplyser postvesenet, som håper på fortgang i prosessen.

 • av NTB
  DEL
  Mann døde etter MC-ulykke i Telemark

  En mann i 60-årene mistet livet etter en motorsykkelulykke i Siljan i Telemark søndag kveld. Mannen ble fløyet til Ullevål, men livet hans sto ikke til å redde.

  Mannens nærmeste pårørende er varslet om dødsfallet, opplyser politiet mandag morgen.

  Ifølge politiet ser det ikke ut til at motorsyklisten har brukt hjelm.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag

  Dette er blant de ventede hendelsene mandag 16. mai.

  • Mandag blir det debatt i både den finske og den svenske riksdagen om landenes mulige inntreden i forsvarsalliansen Nato.
  • Jordbrukets forhandlingsutvalg hadde søndag nye møter med staten. Partene forholder seg til tidsfristen som er i dag mandag, opplyser Bondelaget.
  • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjester den britiske hovedstaden 16. og 17. mai.
  • EUs byrå for luftfartssikkerhet (EASA) og det europeiske smittevernbyrået fjerner anbefalingen om å bruke munnbind på fly og flyplasser.

 • av NTB
  DEL
  Børsoppgang i Asia

  Tokyo-børsen startet handelsuken med oppgang mandag etter at Wall Street avsluttet forrige uke med en solid opptur. Andre asiatiske børser følger etter.

  Nikkei-indeksen steg med 1,23 prosent ved handelsåpning, mens den bredere sammensatte Topix-indeksen var opp 1,03 prosent.

  Fredag var det solid børsoppgang verden over, og i USA var det teknologiaksjene som drev oppgangen.

  Hongkongs Hang Seng-indeks steg også mer enn 1 prosent (1,17 prosent) ved åpning mandag, mens Shanghai-børsen og Shenzhen har steget henholdsvis 0,52 og 0,75 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland holder på munnbindkrav i luften
  EU letter på kravet om bruk av munnbind om bord på flygninger, men munnbindet må fortsatt brukes dersom turen går til land som Tyskland, Italia eller Spania. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Når EU mandag letter på munnbindkravene for flypassasjerer, vil Tyskland fortsatt kreve at folk dekker til nese og munn om bord, opplyser tyske myndigheter.

  Det er krav om såkalt FFP2-munnbind, som ligner en støvmaske, eller et medisinsk munnbind på hele flyturen. Munnbindet kan kun fjernes når passasjerene spiser eller drikker, og barn under seks år er fritatt fra kravet.

  I Tyskland er det frem til 23. september påkrevd at munnbind brukes om bord på fly, tog, togstasjoner og busser.

 • av NTB
  DEL
  To menn tiltalt for sju barneran

  To menn – 18 og 22 år gamle – er tiltalt for i alt sju ran av barn i Lillestrøm i november og desember i fjor. Mandag må de to møte i retten.

  Alle ransofrene var gutter mellom 14 og 17 år. Tre av ranene skjedde i løpet av få timer 6. desember i fjor. Ranene skjedde i hovedsak i området rundt Lillestrøm stasjon

  – Det er snakk om brutale handlinger uten særlig stor gevinst, sier politiadvokat Camilla Jensen til Romerikes Blad.

  De tiltalte skal ha truet med å drepe to av ofrene om de ikke gjorde som de ble bedt om.

  Den yngste mannens forsvarer Tom-Daniel Karlstad, sier at hans klient vil erkjenne de fleste forholdene. Waqar Malik, som forsvarer 22-åringen, sier hans klient i politiavhør har erkjent straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Fagforbundet vil ta oljekamp på LO-kongressen
  Mange av Fagforbundets medlemmer påvirkes av klimaendringene, sier forbundsleder Mette Nord. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Fagforbundets leder Mette Nord mener det må settes grenser for oljeindustrien. Det kan bety kamp på LO-kongressen.

  LO har så langt vært imot å legge begrensninger på oljebransjen. Det vil Fagforbundet endre på, skriver Klassekampen.

  Fagforbundet, som stort sett organiserer kommunale og andre offentlig ansatte, er det største forbundet i LO med nesten 400.000 medlemmer.

  Forbundet har fremmet en rekke forslag til LOs klimapolitikk, blant annet at leteaktiviteten etter olje og gass må «fases ned i takt med økt satsing på grønne industriarbeidsplasser», og at Lofoten, Vesterålen og Senja og andre «særlig sårbare områder på norsk sokkel, må vernes mot olje- og gassvirksomhet».

  De store industriforbundene Fellesforbundet og Industri Energi, er motstandere av forsøk på å fase ut eller begrense olje- og gassproduksjonen.

  Kongressen er LOs øverste organ og møtes normalt hvert fjerde år. Årets kongress finner sted 30. mai–3. juni.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne siktet for sex med beboer på institusjon

  En kvinnelig ansatt ved en institusjon i Buskerud er varetektsfengslet i to uker, mistenkt for å ha hatt seksuell omgang med en beboer på institusjonen.

  Kvinnen i 20-årene ble fremstilt for fengsling i tingretten i Drammen onsdag, melder Drammens Tidende. Retten ga politiet medhold i at kvinnen skal holdes fengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

  Kvinnen erkjenner skyld etter siktelsen. Politiet er tilbakeholdne med informasjon om hva som har skjedd, men sier at det som har skjedde har vært frivillig.

  Kvinnens forsvarer, advokat Anders Green, ønsker ikke å kommentere saken.

 • av NTB
  DEL
  Åtte nye koronadødsfall i Nord-Korea

  Nord-Korea melder mandag om åtte nye dødsfall og nærmere 400.000 personer med febersymptomer. Landet har stengt ned for å håndtere et voksende koronautbrudd.

  Leder Kim Jong-un har langet ut mot landets myndigheter for forsinkelser i medisinleveranser og har gitt ordre om at militæret skal bidra i pandemiresponsen i hovedstaden Pyongyang.

  Siden april har 1,2 millioner mennesker blitt syke med feber og om lag 565.000 er satt i isolasjon for å hindre smittespredning, ifølge Nord-Koreas helsemyndigheter.

  De åtte nye dødsfallene bringer det samlede dødstallet opp i 50.

 • av NTB
  DEL
  To skutt og drept på loppemarked i Texas

  Politiet i Houston i Texas sier to personer ble drept og tre fraktet til sykehus etter en skyteepisode på et travelt loppemarked i byen.

  Skytingen skjedde etter det politiet omtaler som en konfrontasjon som involverte alle de fem og minst to våpen. Sheriff Ed Gonzalez i Harris County sier ingen andre ble skadd i hendelsen.

  Flere tusen hadde tatt turen til det store utendørs loppemarkedet, som ligger om lag 20 kilometer fra sentrum av Houston.

  Skytingen skjedde i 13-tiden lokal tid. Flere skudd ble løsnet, og politiet har funnet to pistoler på åstedet. Det gis ikke flere detaljer om foranledningen til skytingen eller hvem som er involvert i den.

 • av NTB
  DEL
  Kirkegjengere overmannet bevæpnet mann i California
  En mann ble drept i en skyteepisode i Geneva presbyterianske kirke i Laguna Woods i California søndag. Fire ble alvorlig såret i skytingen, ifølge politiet. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB

  En mann som begynte å skyte inne i en kirke i Orange County i Sør-California søndag, ble overmannet av kirkegjengere. Politiet kaller inngripenen heltemodig.

  En mann ble skutt og drept, og fire andre ble kritisk skadd i skyteepisoden i Geneva presbyterianske kirke i byen Laguna Woods, opplyser sheriffen i Orange County.

  – Fire av skuddofrene er alvorlig skadd, og en person har mindre skader. Alle ofrene er voksne og er fraktet til sykehus. Ett av ofrene døde på åstedet, melder politiet på Twitter.

  Politiet har pågrepet en asiatisk mann i 60-årene og har funnet to håndvåpen på åstedet. Motivet for skytingen er ikke klart, men etterforskere tror ikke mannen bodde i lokalmiljøet.

  Mellom 30 og 40 personer var vitne til skytingen, som skjedde i 13.30-tiden lokal tid. De fleste i kirken antas å være ha taiwansk opphav, opplyser politiets talsperson.

  Skytingen skjedde under en lunsjmottakelse til ære for en tidligere pastor i en taiwansk menighet som har gudstjenester i kirken.

  – Personene viste et eksepsjonelt heltemot ved å gripe inn og stoppe den mistenkte. De forhindret uten tvil at flere ble drept og såret. Jeg tror jeg trygt kan si, at uten inngripenen hadde det gått mye verre, sier visesheriff Jeff Hallock.

  Skytingen skjedde dagen etter at ti personer ble drept i en masseskyting i Buffalo i delstaten New York. Denne skytingen etterforskes som hatkriminalitet.

 • av NTB
  DEL
  Hassan Sheikh Mohamud er Somalias nye president
  Fire av presidentkandidatene i Somalias presidentvalg, fra venstre: Hassan Sheikh Mohamud, Mohamed Abdullahi Mohamed, Sharif Sheikh Ahmed og Hassan Ali Khaire. Mohamud og Mohamed kjemper om seieren i tredje runde. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB

  Tidligere president Hassan Sheikh Mohamud er på nytt valgt til president i Somalia der han også var president fra 2012 til 2017.

  Mohamund vant etter en tredje runde i presidentvalget. Blant de 36 kandidatene i første runde var sittende president Mohamed Abdullahi Mohamed, bedre kjent som Farmajo, og to av hans forgjengere, i tillegg til tidligere statsminister Hassan Khaire, som er norsk statsborger.

  Begge de to ble med videre til andre runde av valget. De andre som var videre, var tidligere president Mohamud og Puntland-leder Said Abdullahi Dani.

  I tredje runde sto bare Farmajo og Mohamud igjen, og det var sistnevnte som gikk seirende ut av den siste runden. 61-åringen var president mellom 2012 og 2017, er tidligere akademiker og aktivist fra Hawiye-klanen.

  Valg av både president og nasjonalforsamling skulle vært holdt for lenge siden etter at Farmajos termin var over i februar 2021.

  Han trosset kritikken og forlenget presidentperioden på grunn av striden om prosedyrene, noe som utløste spenninger og sammenstøt mellom forskjellige politiske grupperinger.

 • av NTB
  DEL
  Elleve personer omkom i bussulykke i Peru

  Minst elleve personer omkom og ytterligere 34 ble skadd da en buss skled ned en kløft i Peru.

  Ulykken skjedde lørdag ettermiddag da en buss veltet og skled 100 meter ned en kløft i Acash-regionen nord for Lima, opplyser landets sivilforsvar.

  Bussen var på vei til Lima fra den nordlige regionen La Libertad langs hovedveien til Tayabamba.

  – Vi har registrert 34 skadde og elleve døde, heter det i en uttalelse fra sivilforsvaret. Det var to barn blant de omkomne.

  Myndighetene undersøker hva som forårsaket ulykken. Trafikkulykker er vanlige i Peru på grunn av blant annet dårlige veier og manglende skilting.