Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Tre menn dømt til fengsel for ran av ektepar
26. januar kl 11:48av NTB
DEL

Tre menn i 20-årene er dømt til fengsel for ran av et ektepar i Ringsaker i 2020. Ekteparet ble utsatt for vold og trusler i egen bolig under ranet.

De tre mennene ble i Østre Innlandet tingrett dømt til fengsel i henholdsvis tre år, tre år og to måneder og ett år og to måneder, skriver NRK.

To av dem er dømt for å ha deltatt i ranet, mens den tredje kjøpte utstyr som ranerne brukte.

Tingretten har vurdert det som skjerpende at ranet var godt planlagt. Den mener også at voldsutøvelsen var grov.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Bjørn skutt i Trøndelag – skal ha angrepet reinsdyr

  Politiet melder at en bjørn er skutt i Lierne i Trøndelag. Bjørnen skal ha angrepet flere reinsdyrkalver.

  Jourhavende politiadvokat Ole Andreas Aftret ved Trøndelag politidistrikt opplyser til Adressa at mannen som skjøt, varslet politiet rundt klokken 17.20 søndag ettermiddag.

  Meldingen gikk ut på at det var tamrein som var angrepet av bjørnen.

  – Vi skal nå kartlegge hva som har skjedd. Nødrettsbestemmelsen, paragraf 17 i naturmangfoldsloven, sier at man kan avlive vilt dersom tamrein angripes. Vi skal nå ettergå om dette stemmer og ta en vurdering av saken, sier politiadvokaten.

  Han vet ikke om noen av reinsdyrkalvene døde som følge av det angivelige bjørneangrepet.

 • av NTB
  DEL
  Israels politiske krise ble kortvarig

  Politikeren som utløste en krise for Naftali Bennetts israelske regjering, har snudd. Dermed har den skjøre koalisjonen igjen halvparten av Knesset i ryggen.

  Ghaida Rinawie Zoabi fra venstrepartiet Meretz trakk torsdag sin støtte til åttepartiregjeringen, som dermed sto igjen med bare 59 av 120 folkevalgte bak seg.

  Rinawie Zoabi trakk seg i protest mot blant annet behandlingen av palestinerne. Hun viste spesielt til israelsk politivold i Jerusalem, samt politiets maktbruk under begravelsen til den palestinsk-amerikanske journalisten Shireen Abu Akleh.

  Al-Jazeera-journalisten var på jobb da hun ble skutt i hodet og drept i en israelsk militæraksjon på den okkuperte Vestbredden 11. mai.

  Men allerede søndag var Rinawir Zoabi tilbake i folden. Hun sier hun vil støtte koalisjonen fordi hun ønsker å jobbe for at regjeringen innfrir behovene til det arabiske samfunnet i Israel.

 • av NTB
  DEL
  Høstvær i vente på Østlandet

  Etter flere uker med tørt og varmt vær på Østlandet, er det nå et gråere, høstaktig vær som kan ventes i uken som kommer.

  – Det blir litt høstaktig. Det blir ikke nødvendigvis så kaldt, annet enn når det står på med regn og vind, sier statsmeteorolog Siri Wiberg i Meteorologisk institutt til Romerikes Blad.

  Mandag er det skyet vær i vente, mens det på tirsdag ventes mer regn.

  – Nedbøren kommer en gang i løpet av ettermiddagen og vil vare til ut på kvelden. Det vil også bli merkbar vind, og det er særlig på kvelden befolkningen vil merke det, sier hun.

  Ifølge meteorologen vil det komme et sted mellom 5 og 15 millimeter med nedbør.

  Regnet vil fortsette onsdag, før det inn mot helgen ventes å snu igjen, og solen vil gjøre et lite comeback med temperaturer rundt 18 grader.

  Det har vært usedvanlig tørt på Østlandet og Sørlandet den siste tiden med lange perioder med skogbrannfare. I Oslo har mangelen på nedbør bidratt til vannkrise, og innbyggerne har fått SMS fra kommunen om å spare på vannet.

 • av NTB
  DEL
  Voldssiktet kvinne erkjenner ikke straffskyld

  Kvinnen som er siktet etter at en mann ble stukket med en skarp gjenstand i Sveio natt til lørdag, erkjenner ikke straffskyld.

  Søndag var den siktede kvinnen i nye avhør med politiet. Hun er siktet for grov kroppsskade.

  – Vedkommende erkjenner ikke straffskyld, sier forsvareren hennes, advokat Elisabeth Rød, til Bergens Tidende.

  – Klienten min er preget av hendelsen og situasjonen, sier forsvareren.

  Politiet fikk melding om voldshendelsen i en privatbolig i Sveio klokken 2 natt til lørdag. Ifølge Stavanger Aftenblad fant de både mannen og kvinnen, som begge er i 30-årene, på stedet da de ankom.

  – Politiet vil i dag fortsette avhørene av kvinnen som er siktet etter en alvorlig voldsepisode på Sveio i går, sa politiadvokat Erik Engløkk i Sørvest politidistrikt til NRK søndag ettermiddag.

  Mannen hadde stikkskader, men Engløkk sa lørdag til NTB at mannen ikke var livstruende skadet. Han er avhørt av politiet.

  Det er en relasjon mellom kvinnen og mannen, men politiet ønsker ikke å gå mer i detalj om hvilken relasjon de har.

 • av NTB
  DEL
  Iranske medier: Medlem av revolusjonsgarde likvidert

  Et medlem av den mektige Revolusjonsgarden i Iran er drept utenfor sitt hjem i Teheran av væpnede menn på motorsykkel, melder medier i landet.

  Statlig TV melder at de to gjerningspersonene skjøt offeret fem ganger da han var på vei inn i boligen sin øst i hovedstaden søndag.

  Sikkerhetsstyrker jakter på de mistenkte, ifølge statlige medier, som er sparsomme med detaljer om hendelsen.

  Det er ukjent hvem offeret var eller hva slags stilling han hadde i Revolusjonsgarden.

  Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet.

 • av NTB
  DEL
  22-åring i retten for knivstikking på T-banen
  To personer ble kjørt til sykehus etter en slåsskamp med tre menn på T-banen ved Makrellbekken I Oslo. Nå må en 22 år gammel mann møte i retten for å ha knivstukket den ene av mennene. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 22 år gammel mann må mandag møte i Oslo tingrett etter å ha knivstukket en annen mann på i en T-banevogn i Oslo under en slåsskamp i mars i fjor.

  Den 22 år gamle mannen er siktet for grov kroppsskade og for å ha båret kniv på offentlig sted. Det er satt av tre dager til rettssaken.

  Hendelsen fant sted om bord i en T-banevogn ved Makrellbekken stasjon midt i ettermiddagstrafikken ved 17-tiden fredag 26. mars i fjor.

  To menn ble kjørt til sykehus etter at tre personer hadde vært involvert i en slåsskamp. Da 22-åringen ble pågrepet, var han i besittelse av en 22,5 centimeter lang kniv.

  Det var flere personer til stede under slåsskampen, og hendelsen skal ha blitt filmet.

  Den skadede mannen ble påført kutt i hodet som måtte sys og fikk flere kuttskader i nerver og sener på begge hender, står det i tiltalebeslutningen.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Tenåring skadet under båtløp

  En jente i tenårene er skadet etter å ha blitt påkjørt av en annen under et båtløp i Akkerhaugen i Telemark, melder politiet på Twitter. Personen skal ha moderate skader, men kjøres til sykehus.

  Politiet opplyste om ulykken rundt klokken 15.30.

  Jenta satt i egen båt og ble truffet i overkroppen, opplyser politiet. Skadene beskrives som moderate.

  Politiet snakker med vitner på stedet for å få klarhet i hendelsesforløpet.

  – Vi har ennå ingen detaljer om kjøringen eller hva som skjedde rett forut for påkjørselen. Vi er på stedet og samler opplysninger der nå, forteller operasjonsleder Inge Landsrød i Sørøst politidistrikt til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Varmerekorder slått i Sør-Europa
  En mann slapper av i Retiro-parken i Madrid lørdag. Spania har de siste dagene blitt rammet av uvanlig høye temperaturer for årstiden. Foto: Paul White, AP / NTB

  En hetebølge i Sør-Europa har ført til rekordhøye temperaturer i Spania, Frankrike og Tyskland de siste dagene.

  I byen Jaén i Sør-Spania ble det fredag målt 40 grader, det varmeste som noen gang er registrert her i mai.

  Samtidig ble det målt 41 grader i regionen Andalucía. Den eneste sannsynlige forklaringen på hetebølgen var klimaendringene, sa en talsperson for det meteorologiske instituttet Aemet til avisen El Páis.

  Også i Portugal, Frankrike og Tyskland har det vært ekstremt varmt. Franske meteorologer venter at snittemperaturen i mai vil bli den høyeste i denne måneden siden målingene begynte, skriver Washington Post.

  Varmerekorder ble også slått i Tyskland, hvor heten skal ha vært en medvirkende årsak til uværet og tornadoene som rammet landet fredag. Over 50 mennesker ble skadet, og én mann omkom i en ulykke knyttet til uværet.

  Hetebølgen rammet Europa samtidig som det har vært ekstremt varmt også i den østlige delen av USA.

 • av NTB
  DEL
  Hundeeier i retten etter at hunden drepte katt
  Hundeeieren må møte i Oslo tingrett onsdag i neste uke. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  En mann har nektet å vedta et forelegg han fikk etter at hunden hans påførte en katt dødelige skader. Onsdag må han møte i Oslo tingrett.

  Hendelsen skjedde på Grünerløkka i Oslo i fjor sommer.

  Ifølge tiltalen unnlot mannen å avverge at hunden hans gikk til angrep på en katt. Katten døde av skadene den pådro seg.

  Mannen er siktet i henhold til dyreloven, som fastslår at hundeeiere er pliktige til å forsøke å forebygge og avverge at hunden angriper eller skader andre dyr.

  Hundeeieren har nektet å godta et forelegg på 6.000 kroner, og dersom han ikke godtar den, risikerer han en fengselsstraff på tolv dager.

 • av NTB
  DEL
  Finn stanser passtime-annonser
  Finn stanser nå annonser for passtimer midlertidig. Foto: NTB

  I det siste har det blitt lagt ut timer til å få pass hos politiet for salg på Finn. Nå stanser Finn annonsene i påvente av svar fra politiet.

  VG skrev lørdag kveld om brukere som selger, gir bort og søker etter time til å få pass hos politiet på annonsetjenesten Finn.

  Det skjer etter at det den siste tiden flere steder har vært lang ventetid for å få time hos politiet til å få nytt pass. I tillegg har leveringstiden på pass økt kraftig.

  Søndag sier Geir Petter Gjefsen, som er leder for forbrukertrygghet hos Finn, til VG at de stopper annonsene midlertidig frem til de får en avklaring om reglene omkring slik annonsering.

  VG har søndag ikke fått svar fra Politidirektoratet på spørsmål om lovligheten av å selge passtimer.

 • av NTB
  DEL
  Tre pågrepet i Sverige mistenkt for æresdrap

  Tre personer er pågrepet etter at en tenåringsjente ble funnet død utenfor Stockholm. Politiet mistenker æresdrap, ifølge Expressen.

  Avisen skriver at det er tre familiemedlemmer som er pågrepet, mistenkt for drap.

  Jenta tidlig i tenårene ble funnet død i en bolig i Nacka torsdag. Hendelsen ble meldt til politiet som et selvmord, men etter hvert oppsto mistanke om at jenta var blitt drept.

  Pågripelsene skjedde fredag, og de tre personene skal da ha blitt avhørt.

 • av NTB
  DEL
  Biden med kort budskap til Kim Jong-un: – Hallo
  Joe Biden under et arrangement sammen med toppsjefen for bilprodusenten Hyundai, Euisun Chung, i den sørkoreanske hovedstaden Seoul søndag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

  President Joe Biden setter tilsynelatende døren på gløtt for ny dialog med regimet i Nord-Korea.

  På en pressekonferanse i Sør-Korea søndag sa Biden at han hadde et kort budskap til Nord-Koreas leder Kim Jong-un:

  – Hallo. Punktum, sa presidenten.

  Han la til at han ikke er bekymret for om Nord-Korea vil komme til å teste flere våpen. USA er forberedt på alt Nord-Korea måtte finne på å gjøre, forsikret Biden.

  Dagen før varslet han og Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol at de vurderer å utvide sine felles militærøvelser som en respons på trusselen fra Nord-Korea.

  I forkant av Bidens besøk i Sør-Korea ble det spekulert på om Nord-Korea ville bruke anledningen til å prøvesprenge en atombombe. Det har så langt ikke skjedd.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag

  Dette er blant de ventede hendelsene i dag, søndag 22. mai:

  • Mekling i lønnsoppgjørene for staten og kommunene fortsetter – og har frist til midnatt natt til i morgen.
  • Det årlige møtet til Verdens økonomiske forum (WEF) avholdes i Davos i Sveits.
  • Verdens helseorganisasjon (WHO) har forsamling, som varer til 28. mai.
  • Eliteserien i fotball: Haugesund - Bodø/Glimt, Jerv – Odd, Strømsgodset – Vålerenga, Sarpsborg – Aalesund, Tromsø – Viking og HamKam – Rosenborg.
  • Toppserien for kvinner: Kolbotn - Brann, Vålerenga - Arna-Bjørnar, Avaldsnes – Rosenborg, LSK Kvinner – Lyn, og Røa – Stabæk.
  • Dennis Hauger kjører Formel 2-runde i Spania.
 • av NTB
  DEL
  Villsvin på skjønnhetssalong i Polen

  Et villsvin forvillet seg inn i en skjønnhetssalong i Krakow i Polen, noe som utløste panikk blant kunder og ansatte.

  I panikken som oppsto, stengte de ansatte og kundene døren bak seg før de forsvant fra stedet.

  Villsvinet raserte deretter skjønnhetssalongen, melder TVN24.pl, som siterer politi, ansatte og kunder.

  Brannmannskap, dyrereddere og en veterinær klarte til slutt å fange villsvinet og fraktet det i sikkerhet utenfor bygrensen.

 • av NTB
  DEL
  NRK Nyheter forlater Facebook

  Fra 1. juni forsvinner Facebook-siden «NRK Nyheter». Siden har i skrivende stund 502.303 følgere, noe som gjør den til landets største innen nyheter.

  – Publikumsdialog er for viktig til at vi kan overlate det til algoritmer i Palo Alto, sier nyhetsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK til Morgenbladet.

  Han forteller at NRK reduserer antall kontoer og engasjement på Facebook dramatisk, som en del av en langsiktig strategi om å flytte publikumsdialogen over på andre plattformer.

  – Vi ser at den offentlige samtalen skapt gjennom Facebook har begrenset verdi. Man kan stille seg spørsmål om hva kommentarfeltene tilfører det norske samfunnet av positive verdier, sier han.

  Medvirkende til beslutningen har vært at moderering av kommentarfeltet er svært ressurskrevende.

  Om NRK vil fjerne seg helt fra Facebook vil ikke han ikke svare på.

 • av NTB
  DEL
  Fire døde og flere skadet i uvær i Canada
  Strømmaster falt ned i hovedstaden Ottawa i det kraftige uværet. Foto: Justin Tang / The Canadian Press / AP / NTB

  Fire personer er døde og flere skadet i kraftig uvær i to provinser øst i Canada, opplyser landets myndigheter.

  En mann døde da et tre falt ned over en campingvogn han oppholdt seg i. En kvinne døde da hun havnet under et tre som falt ned mens hun var på fottur. Den tredje personen døde i hovedstaden Ottawa, men politiet har ikke oppgitt detaljer rundt denne hendelsen.

  Det fjerde dødsofferet var en kvinne som druknet da båten forliste på Ottawa-elva, som skiller provinsene Ottawa og Quebec, melder kringkasteren CBC, som siterer lokalt politi.

  Lørdag kveld var nesten 900.000 husstander i de to provinsene uten strøm.

 • av NTB
  DEL
  NAF frykter full moms på elbiler

  Regjeringen vil ha moms på nye elbiler for den delen av kjøpesummen som overstiger 500.000 kroner.

  Som erstatning for dagens fritak for merverdiavgift foreslår regjeringen å innføre en tilskuddsordning som skal speile et fritak for kjøpsbeløp opp til 500.000 kroner.

  – Dette er et frekt og usedvanlig provoserende løftebrudd av regjeringen, sier myndighetskontakt Thor Egil Braadland i NAF til Motor.

  Når løftet først er brutt, vil fristelsen for å sette ned fritaksgrensen hvert eneste år bli veldig stor, tror han.

  – Det kan i praksis bety moms på alt av elbil over 400.000 kr i 2024 og 300.000 kr i 2025 – selv om både regjeringen og SV har lovet at beløpet skal være 600.000 ut 2025.

 • av NTB
  DEL
  Høyre foreslår at flere skal dømmes til å bære omvendt voldsalarm

  Et flertall på Stortinget vil gjøre det lettere å bruke omvendt voldsalarm. Forslaget vil lette hverdagen for voldsutsatte kvinner og menn, mener Høyre.

  I et forslag som blir lagt frem tirsdag, er det også lagt føringer for at ofre for overgrep og vold skal få vite om en voldsdømt blir sluppet fri, melder NRK.

  Forslaget vil gjøre hverdagen for voldsutsatte kvinner og menn lettere, mener Sveinung Stensland fra Høyre. Han står bak forslaget som nå får bred støtte.

  Omvendt voldsalarm vil si at det er overgriperen som må gå med en fotlenke, ikke offeret som skal løse ut en alarm. Lenken alarmerer politiet dersom vedkommende kommer for nær noen ham eller hun har besøksforbud mot.

  Siden ordningen innføringen i 2013, har bare om lag 70 personer blitt pålagt å gå med slik omvendt voldsalarm.

 • av NTB
  DEL
  FHI-overlege om apekopper: – Ingen fare for befolkningen
  Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet beroliger alle som frykter at vi står overfor en ny pandemi, med apekopper. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier det ikke er noen fare for befolkningen i Oslo etter at kommunen har satt i gang smittesporing etter apekopper.

  – Dette er lite smittsomt, og det gir nesten aldri epidemier blant mennesker, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til Avisa Oslo.

  Lørdag kveld ble det kjent at det er startet smittesporing etter at en utenlandsk person som besøkte Oslo i mai, har fått påvist apekopper.

  Til avisen sier Aavitsland at viruset smitter ved nærkontakt, altså at man kommer borti blemmene, og de sprekker. Man kan ikke bli smittet på trikken eller på kino – og overlegen beroliger alle som skulle frykte at vi står overfor en ny pandemi.

  – Det smitter såpass dårlig, noe som betyr at det ikke ligger til rette for en pandemi, sier han.

  Viruset gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig. Vanligvis blir pasienten frisk etter to til fire uker.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Smittesporing etter apekopper i Oslo
  Foto: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP/NTB

  Det er startet smittesporing etter at en person som besøkte Oslo i mai har fått påvist apekopper. Oslo kommune bekrefter at de har funnet indirekte nærkontakter

  Les mer her