Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Paven ber om fred i Ukraina
26. januar kl 12:53av NTB
DEL
Pave Frans på vei til sin onsdagsaudiens i Vatikanet. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

Pave Frans kom onsdag med en følelsesladd oppfordring om å unngå krig i Øst-Europa.

– Vær så snill, aldri krig igjen, sa paven under sin audiens onsdag.

Han ba om at onsdag blir en dag for bønn om fred.

– Vi snakket tidligere om holocaust – om hvordan fem millioner mennesker ble utslettet. I forrige krig led folk så mye sult, så mye ondskap. De fortjener fred, sa Frans.

Også søndag uttrykte paven bekymring over det høye spenningsnivået i Ukraina.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Gerd-Liv Valla skal lede EU-kritisk energikommisjon
  I det politiske comebacket som kommisjonsleder vil Gerd-Liv Valla gjøre noe med norske kraftpriser. Her fra da hun lanserte bok i 2012. Foto: Berit Roald / NTB

  Tirsdag lanseres en «alternativ» energikommisjon. Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla leder kommisjonen, som krever oppsigelse av flere EU-avtaler.

  Kommisjonen blir dermed alternativ til energikommisjonen som regjeringen satte ned i februar, skriver VG. Den Valla-ledede kommisjonen oppstår etter initiativ fra Industriaksjonen, som lenge har kjempet mot utenlandskabler og EUs energidirektiver.

  – Kraften vår er felleseie, og vi kan ikke ha kraftpriser som gjør at folk med alminnelig inntekt ikke klarer å få det til å gå rundt. Det andre er at vi må ha kraft nok til industrien vår. Liberaliseringen av kraftmarkedet vi har sett siden begynnelsen av 90-tallet, viser hvor galt det kan gå, sier Valla til avisen.

  Kommisjonen krever oppsigelse eller reforhandling av flere EU-avtaler.

 • av NTB
  DEL
  Britiske lorder stenges ute fra Russland
  Nær en femdel av medlemmene i det britiske Overhuset nektes innreise til Russland. Utestengelsen er en reaksjon på britiske sanksjoner mot russiske politikere. Arkivfoto: Alastair Grant / AP / NTB

  Det russiske utenriksdepartementet har innført innreiseforbud for 154 medlemmer av det britiske Overhuset.

  Utestengelsen av de britiske lordene er en gjengjeldelse etter at Storbritannia innførte sanksjoner mot medlemmer av det russiske Føderasjonsrådet, som sammen med Dumaen utgjør Russlands nasjonalforsamling.

  Blant dem som nå ikke kan reise til Russland, er tidligere utenriksminister og partileder for De konservative, William Hague.

  Sist måned ble 287 medlemmer av Underhuset – som har 650 seter – utestengt fra Russland. Også det kom som et svar på britiske sanksjoner.

 • av NTB
  DEL
  44-åring tilstår drap i Tønsberg

  Den 44 år gamle mannen som er siktet for drap i Tønsberg for to uker siden, tilsto drapet i et avhør tirsdag.

  Mannen har siden drapet vært for syk for å avhøres, men tilsto i et tre timer langt avhør tirsdag. Dette bekrefter hans forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, overfor NRK.

  Han sier at hans klient vil samarbeide med politiet.

  Politiet fikk natt til onsdag 11. mai melding om en voldshendelse i Tønsberg. En 64 år gammel mann ble funnet hardt skadet og døde senere av skadene. Den siktede mannen meldte selv fra om hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland åpner for kullkraft dersom det blir gassmangel

  Dersom Russland slutter å levere gass til Tyskland og det oppstår mangel på naturgass, sier den tyske regjeringen at den kan starte landets kullkraftverk igjen.

  Næringsdepartementet sier at dersom man er i fred med å gå tom for gass, vil bruken av gass til å generere kraft kuttes kraftig. Til tross for at planen om å kutte ut kullkraft helt innen 2030 består, skal landets kullkraftverk være klare til å erstatte gasskraft på kort varsel.

  Å ha kullkraftverkene i beredskap vil ikke føre til ekstra utslipp, understreker departementet. Utkast til lovregulering av kull som erstatningskraft, gjøres nå klar og skal på høring til øvrige departementer.

  I fjor sto gass for 15 prosent av kraftproduksjonen i Tyskland, men antas å utgjøre en mindre andel nå. Gass utgjør rundt halvparten av Tysklands import av fossilt brensel.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Det blir ikke ny A-ha-konsert i Spektrum

  – Det viser seg dessverre at det ikke er mulig å sette opp en ny konsert med A-ha i Oslo Spektrum etter at konserten 21. mai ble avlyst. Grunnen til dette er at det er umulig å oppdrive personell og utstyr til å gjennomføre arrangementet, skriver Oslo Spektrum på sine hjemmesider.

  A-ha bekrefter dette på sin Facebook-side og skriver samtidig at de har "forsøkt å snu hver stein for å få det til, men at det simpelthen ikke var mulig".

  A-ha skulle opprinnelig ha spilt konsert i Oslo Spektrum lørdag 21. mai, men måtte avlyse da Morten Harket fikk laryngitt.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Ikke nødvendig å anse apekopper som allmennfarlig
  FHI mener det foreløpig ikke er nødvendig å gi apekopper status som allmennfarlig smittsom sykdom. Arkivfoto: Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner / CDC / AP / NTB

  Folkehelseinstituttet (FHI) mener utbruddet av apekopper kan håndteres uten at sykdommen klassifiseres som allmennfarlig smittsom sykdom.

  I sin faglige vurdering sier FHI at regjeringen bør vurdere nøye om apekopper skal få status som allmennfarlig smittsom sykdom (ASS). Instituttet anbefaler ikke en slik status, men ser samtidig «ingen betydelig negative sider ved den motsatte konklusjonen».

  Blant annet påpeker FHI at en ASS-klassifisering vil sende et signal om et visst alvor i situasjonen, mens det motsatte signaliserer en mer nøktern tilnærming. De sier også at ASS-status åpner for flere juridiske muligheter til å innføre tiltak. Samtidig påpekes det at ASS-status kan gis på kort tid dersom det skulle bli nødvendig senere.

  Et eget punkt i FHIs vurdering er risikoen for overreaksjoner. De skriver at skjønnet til rådgivere og beslutningstakere påvirkes av risikooppfatning, og at en ASS-klassifisering kan bidra til at det settes i verk strenge tiltak på for dårlig grunnlag.

  I tillegg til at instituttet mener «et mulig utbrudd sannsynligvis vil kunne bli håndtert uten at sykdommen er definert som ASS», skriver de at det er usikkert om den oppfyller smittevernlovens kriterier for en slik definisjon.

 • av NTB
  DEL
  Haster for dem som vil ha gratis vaksine mot lungesykdom
  FHI gir ut gratis vaksiner mot pneumokokksykdom, men de må bestilles innen 1. juni. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  De som ønsker gratis vaksine mot sykdom forårsaker av pneumokokk-bakterien, må bestille dette innen 1. juni, melder Folkehelseinstituttet.

  – Vi vet at pneumokokkvaksine gir eldre og personer med underliggende sykdom god beskyttelse mot alvorlig pneumokokksykdom, men det er altfor få som tar vaksinen. Det bekymrer oss. De som anbefales å ta vaksinen, bør benytte seg av tilbudet, sier assisterende direktør Geir Bukholm i FHI i en pressemelding.

  FHI bestilte tidligere under pandemien mange doser av pneumokokk-vaksinen Pneumovax. For å hindre at doser må kasseres er det bestemt at 52.000 doser gis ut gratis, men de må settes innen 16. juni.

  Pneumokokk-bakterien kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse. Den kan også gi alvorlig sykdom som blodforgiftning eller hjernehinnebetennelses.

 • av NTB
  DEL
  DN: Idar Vollvik saksøkes av Skatteetaten

  Gründer Idar Vollvik saksøkes av Skatteetaten for ubetalte skatteregninger.

  Skatteetaten krever ubetalte skatteregninger for 1,93 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

  Kemneren har tatt pant i Vollviks bolig i Bergen. Vollvik sier til DN at han ikke er bekymret for kravet.

  Vollvik ble mandag dømt til 45 dagers fengsel for ompakking og feilmerking av munnbind. Han har anket dommen.

 • av NTB
  DEL
  18-åring siktet for overgrep mot 17 barn
  En 18 år gammel mann er i Nord-Troms og Senja tingrett varetektsfengslet i fire uker for å ha begått en rekke overgrep mot barn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

  En 18 år gammel mann er siktet for å ha begått en rekke overgrep mot barn i Tromsø. Mandag ble han varetektsfengslet i fire uker.

  Mannen er siktet for å ha begått gjentatte seksuallovbrudd overfor barn under 14 år, ifølge kjennelsen fra Nord-Troms og Senja tingrett.

  Siktelsen omfatter 17 fornærmede. Overgrepene, som skal ha skjedd over ett år, gjelder både fysiske overgrep og nettovergrep via Snapchat.

  Mannens psykiske helsetilstand blir nå utredet, ifølge tingretten.

 • av Kjetil Magne Sørenes
  DEL
  Regjeringen overkjøres på passkrise-tiltak

  Flertallet i Stortingets justiskomité har i dag gått inn for et forslag fra Venstre om strakstiltak for å redusere ventetiden for å få nytt pass. Det opplyser Venstre i en pressemelding.

  Regjeringspartiene Ap og Sp støtter ikke forslaget, men er i mindretall når saken skal stemmes over i Stortinget 2. juni.

  Forslaget støttes av Høyre, Venstre, Frp og SV. Det lyder: Stortinget ber regjeringen gjennomføre strakstiltak med sikte på å redusere ventetid for å få nytt pass, eksempelvis gjennom å utvide åpningstider på kveldstid og i helgene, samt å øke bemanningen på passkontorer med stor pågang.

  - Etter to år med pandemi er folk ivrige etter å dra på tur igjen. Det er synd hvis kapasitetsproblemer fører til at folk må bli hjemme for tredje år på rad. Derfor er jeg veldig glad for at Høyre, Frp og SV vil støtte Venstres forslag om tiltak for å få ned passkøene, sier Venstre-representant Ingvild W. Thorsvik i pressemeldingen.

 • av NTB
  DEL
  USA-avtale får Stortingets velsignelse
  Amerikanske soldater på besøk i Norge. Dette bildet er fra Værnes i 2017. Foto: Ned Alley / NTB

  Et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak den kontroversielle nye forsvarsavtalen med USA.

  I innstillingen fra Stortingets utenriks- og forsvarskomité får forsvarsavtalen støtte fra alle partier unntatt SV og Rødt. Det er i tillegg ventet at MDG, som ikke er representert i komiteen, vil stemme imot når saken kommer til behandling i plenum.

  I den nye forsvarsavtalen går Norge med på å opprette fire såkalt omforente områder: Sola, Evenes, Rygge og Ramsund. Der får USA bruksrett og uhindret tilgang. Det åpnes også for å opprette flere slike omforente områder i fremtiden.

 • av NTB
  DEL
  Statnett: Kraftforsyningen kan bli anstrengt til vinteren
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Forsyningssituasjonen kan bli anstrengt i enkelte situasjoner opp mot og gjennom vinteren 2023, varsler Statnett.

  I en melding skriver selskapet at dersom det blir lavere tilsig enn normalt det kommende halvåret og en tørr og kald vinter, viser deres beregninger at det er behov for betydelig nettoimport til Norge for å ha tilstrekkelig energisikkerhet frem til våren 2023.

  Statnett trekker også frem at det er en risiko for at Europas evne til å eksportere kraft kan påvirkes dersom krigen og konflikten med Russland eskalerer ytterligere, og det blir rasjonering på gass i Europa.

 • av NTB
  DEL
  85 prosent av Oslo-borgerne har redusert vannforbruket
  Oslo kommunes bønn til innbyggerne om å spare på vannet har gitt resultater, ifølge en fersk spørreundersøkelse. Foto: Lise Åserud / NTB

  Oslo kommune sendte ut SMS til alle innbyggerne med bønn om å spare på vannet.

  SMS-en ble utsendt 2. mai etter at lave vannmagasiner og lite nedbør førte til vannmangel.

  En fersk spørreundersøkelse viser at tekstmeldingen og øvrig kommunikasjon fra kommunen har gitt resultater, opplyser Oslo kommune i en pressemelding. 1.375 Oslo-borgere deltok i undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Vann- og avløpsetaten. 85 prosent av innbyggerne har redusert vannforbruket, ifølge en undersøkelse.

 • av NTB
  DEL
  Kinesiske og russiske kampfly fløy nær Japan under toppmøte

  Kinesiske og russiske kampfly gjennomførte tirsdag en felles flyvning over Japanhavet og Østkinahavet.

  Flyvningen skjedde idet lederne i den såkalte «firerbanden,» et sikkerhetssamarbeid mellom Australia, India, Japan og USA, møttes i Tokyo.

  Japans forsvarsminister Nobuo Kishi har uttrykt «alvorlig bekymring» over hendelsen overfor Kina og Russland.

 • av NTB
  DEL
  Gir unntak for små barnehager i nytt lovverk
  De to regjeringspartiene har funnet flertall på Stortinget for sine forslag til nytt lovverk for privatskoler og private barnehager. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Arbeiderpartiet og Senterpartiet får hjelp av de borgerlige til å sikre unntak for små aktører når reglene for private barnehager strammes inn.

  Det er klart etter at utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget avga sin innstilling i saken tirsdag.

  Den nye barnehageloven legger opp til at alle barnehager skal registreres som selvstendige rettssubjekter, noe som vil sikre større åpenhet om økonomien. Men i loven gis det unntak for de minste barnehagene.

  Dette unntaket ville SV og Rødt ikke støtte i komitébehandlingen. I stedet er det de borgerlige som nå kommer regjeringen til unnsetning.

  – Vi er opptatt av å ivareta de små og ideelle barnehagene også fremover, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

 • av Stine Barstad og NTB
  DEL
  Storstreik avverget – men fortsatt fare for lærerstreik

  Det blir ingen storstreik i kommunene. Partene kom til enighet tirsdag ettermiddag – over et halvt døgn på overtid.

  Det er hovedsammenslutningene LO, Unio, YS og Akademikerne som har forhandlet med KS om årets lønnsoppgjør.

  LO, YS og Akademikerne sa ja til årets lønnsoppgjør, mens Norsk Lektorlag stemte nei og Unio stemte blankt.

  Dermed kan det likevel være duket for skolestreik. Utdanningsforbundet varsler streik om to uker.

  – KS nedprioriterer nok en gang skoleverket. Dette er en ren provokasjon, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

  - KS var ansvarlig for at lærerne fikk desidert minst også i fjor. Det skjer samtidig som 20 prosent av de som underviser i landets skoler, mangler lærerutdanning. KS tar overhodet ikke ansvar for skoleverket, sier Handal videre.

  Meklingen i offentlig sektor har pågått siden lørdag formiddag. Over 13 timer på overtid kunne partene sammen fortelle at den varslede streiken var avverget.

  Avtalen har en ramme på 3,84 prosents lønnsvekst. Det vil gi alle ansatte et sentralt tillegg på mellom 12.000 og 16.800 kroner, avhengig av utdanningsnivå og ansiennitet.

  Fem av de seks LO-forbundene godtok meklingsresultatet. Fagforbundet-leder Mette Nord mener det er et rettferdig og godt lønnsoppgjør for hele laget.

  – Gjennom meklingen er vi blitt enige med arbeidsgiver om en avtale som sikrer medlemmene våre økt kjøpekraft og som har en god fordeling mellom de ulike yrkesgruppene i kommunesektoren, sier Nord.

  Kommunalt ansatte i Oslo har egne forhandlinger. Disse pågår ennå, også langt på overtid.

 • av NTB
  DEL
  Helsedepartementet vil ha nye regler for blodgivning

  Helse- og omsorgsdepartementet ber Helsedirektoratet vurdere endringer i karantenereglene for blodgivning for menn som har sex med menn.

  – Blodgivere gjør en uvurderlig innsats for samfunnet og for andre mennesker. Det er viktig å legge til rette for at de som kan og vil gi blod, kan gjøre dette på en trygg måte. Det betyr at vi må ha et regelverk som er oppdatert på faglig kunnskap om risiko for hvem som kan gi blod, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

  I en rekke tilfeller kan personer få midlertidig karantene mot å gi blod. Det gjelder blant annet personer som har byttet seksualpartner, tatt piercing, vært syk eller reist i land der infeksjonssykdommer som smitter med blod, er utbredt.

  Menn som har sex med menn, må vente i minst 12 måneder siden siste seksuelle kontakt for å gi blod etter dagens retningslinjer. Det betyr i praksis at homofile menn som er i et forhold, ikke kan gi blod. Samme regler gjelder ikke for heterofile.

 • av NTB
  DEL
  Barnetrygd skal holdes utenfor sosialhjelpen
  SV-nestleder Kirsti Bergstø, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, kan notere seg en seier når regjeringen nå lovfester at barnetrygd skal holdes utenfor sosialhjelpen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  SV kan notere seg gjennomslag for en av sine hjertesaker. Nå lovfester regjeringen at barnetrygd skal holdes utenfor når sosialhjelp beregnes.

  Tirsdag kommer innstillingen fra Stortingets arbeids- og sosialkomité etter at regjeringen i april la frem et lovforslag om flere endringer i sosialtjenesteloven.

  Blant de viktigste er at kommunene ikke lenger kan ta hensyn til barnetrygd når søknader om sosialhjelp vurderes.

  Dette var et av SVs krav i budsjettforhandlingene i fjor høst.

  I dag regner rundt to av tre kommuner barnetrygden som inntekt ved utmåling av økonomisk stønad.

 • av NTB
  DEL
  Oljeministeren vil sørge for mer åpenhet om klimarisiko
  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil åpne opp interne vurderinger og skal offentliggjøre utregningene som viser klimaskaden av norsk olje og gass. Foto: Lise Åserud / NTB

  Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vil offentliggjøre utregningene som viser klimaskaden av norsk olje og gass.

  – Vi er opptatt av åpenhet. Derfor har vi bestemt at de utbyggingssøknadene som departementet behandler, og som jeg har ansvar for å godkjenne, der skal vi redegjøre for beregninger av forbrenningsutslipp. Det skal skje på departementets sider, sier Aasland til VG.

  Departementet hans begynte å beregne klimaeffekt av olje- og gassprosjekter høsten 2021, men vurderingene har ikke vært tilgjengelige for offentligheten.

  Aftenposten har tidligere skrevet om regjeringens klimautredninger før godkjenningen av nye oljefelt. Les mer her og her.

 • av NTB
  DEL
  Vurderer anmeldelse etter ulykke med salpetersyre

  Ett barn er fortsatt på sykehus etter at ni barn var i kontakt med salpetersyre på et industriområde på Stathelle. Kommunen vurderer om saken skal anmeldes.

  I forbindelse med en klassetur mandag ble totalt åtte skolebarn i alderen ni til elleve år sendt til legevakten etter at de var i kontakt med salpetersyre på en klassetur.

  Skolebarna lekte i et område som heter Brannbakken. Ni av dem tok seg inn på et industriområde som ligger like ved, skriver Varden.

  Skolen har varslet politiet om hendelsen, og kommunen vurderer om saken skal anmeldes.

  Ifølge rektoren ser det ikke alvorlig ut for barnet som fortsatt er på sykehus.