Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Støre om Tajik: Alle bør gi korrekt informasjon til SMK
23. februar 2022 kl 18:51Harald Stolt-Nielsen / Kjetil B. Alstadheim
DEL

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk onsdag spørsmål om arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajiks pendlerbolig. Tajik fikk i perioden 2006 til 2010 pendlerbolig gratis og skattefritt basert på at hun hadde fremlagt en leiekontrakt for en bolig i hjemfylket som hun aldri bodde i.

– Jeg opplever at det er som hun sier. Hun ønsker å rydde opp i de forholdene, avklare uklarheter og betale skatt for den perioden, sier Støre til Aftenposten.

Tajik opplyste onsdag at hun vil betale ekstra skatt for årene hun hadde pendlerbolig mellom 2006 og 2010. Hun ble innvilget skattefri pendlerbolig fordi hun la frem for Statsministerens kontor (SMK) en leiekontrakt for bolig i hjemfylket. Men kontrakten ble aldri tatt i bruk i praksis.

– Hvordan ser du på det å gi den type gal informasjon til Statsministerens kontor?

– Det har Hadia Tajik selv sagt at er uheldig.

– Men hvordan ser du på det som statsminister?

– Jeg mener alle bør gi korrekt informasjon til Statsministerens kontor, svarer Støre.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Minst 22 omkomne i skogbranner i Chile

  Minst 22 personer har omkommet i forbindelse med de hundrevis av skogbrannene som herjer sør i det sentrale Chile, ifølge myndighetene.

  Lørdag blir det meldt at det er 251 aktive branner, og 76 av dem har oppstått det siste døgnet, melder innenriksminister Crolina Toha.

  Unntakstilstanden i landet er blitt utvidet til å gjelde regionen Araucania, i tillegg til Nuble og Biobio. Unntakstilstanden gjør at militæret kan mobiliseres for å kjempe mot brannene.

  I tillegg til de 22 omkomne har 554 personer blitt skadet i forbindelse med brannene, 16 av dem alvorlig.

  Det er for tiden en hetebølge i Chile med temperaturer så høye som 40 grader, noe som gjør det vanskeligere å kontrollere brannene.

 • NTB
  DEL
  USA mener å vite om en tredje kinesisk ballong

  En kinesisk ballong ble lørdag skutt ned over USA, mens en annen skal være sett over Latin-Amerika. Amerikanske myndigheter tror det også finnes en tredje.

  Det sier amerikanske embetsfolk til Washington Post.

  Hvor denne ballongen skal befinne seg, opplyser kildene ikke.

  Mens amerikanske myndigheter sier det er snakk om spionballonger som kan manøvreres og samle etterretningsopplysninger, sier Kina at ballongen over USA var en værballong som blåste ut av kurs.

 • NTB
  DEL
  Pågrepet for å ha planlagt aksjon mot svensk konsulat

  Flere personer er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt en form for aksjon mot det svenske og det nederlandske konsulatet i Istanbul i Tyrkia.

  Det melder TRT Haber og Hurriyet, ifølge svenske Aftonbladet.

  Ifølge Hurriyet dreier det seg om to konsulater, det svenske og det nederlandske.

  TRT Haber skriver at 15 personer er pågrepet av sikkerhetsstyrker i et raid mot personer som skal være tilknyttet IS.

 • NTB
  DEL
  Den kinesiske ballongen er skutt ned over den amerikanske østkysten
 • NTB
  DEL
  Ballong stanser flytrafikk i USA

  Et område på 250 kvadratkilometer i Sør-Carolina og over Atlanterhavet er midlertidig stengt for sivil flytrafikk. En ballong i stor høyde er sett i området.

  Det antas at ballongen er den kinesiske ballongen som har vekket stor oppsikt de siste dagene.

  Det er nyhetsbyrået Reuters som gjengir detaljene om stengningen. Den kan bety at det amerikanske forsvaret vil prøve å skyte ned ballongen, men dette er ikke bekreftet. Ifølge nyhetskanalen ABC News er F-22 kampfly satt i beredskap med tanke på en mulig nedskytning.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Brann i Oslo. Flammer ut av vindu.

  Nødetatene er på stedet i Myntgata etter melding om brann. Det kommer blant annet åpne flammer ut av et vindu og det er en del svart røyk på stedet, melder politiet i Oslo. Bygningen detgjelder huser en restaurant.

  Videre skriver politiet på Twitter at «Det brenner godt i bygget og det ryker godt fra hele taket.»

  I meldingen fra operasjonssentralen heter det at brannen er i en restaurant i tilknytning til Akershus festning.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Demokratene vedtok radikale endringer
  Velgere i Iowa har vært vant til å starte nominasjonsprosessen i Det demokratiske partiet. Bildet er fra januar 2020. Foto: Andrew Harnik, AP / NTB

  Når Det demokratiske partiet skal velge sin neste presidentkandidat om et års tid, vil noe viktig være endret fra forrige gang:

  Rekkefølgen på de første delstatene som får holde nominasjonsvalg.

  Tradisjonelt har velgerne i den vesle delstaten Iowa vært først ute. Men mange demokrater mener at delstatens relativt homogene befolkning ikke er representativ for hverken partiet eller befolkningen.

  Derfor blir Sør-Carolina den første delstaten som velger sin presidentkandidat til neste år. Det vedtok partiet lørdag ettermiddag.

  Rekkefølgen på de neste delstatene blir trolig Nevada and New Hampshire, Georgia og Michigan, skriver The New York Times.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  60 år gammelt hangarskip senket på 5000 meters dyp
  Hangarskipet Sao Paolo avbildet mens det selv gikk for egen maskin. Foto: BRAZILIAN NAVY/NTB

  Det 60 år gamle hangarskipet Sao Paolo var blitt en hodepine for brasilianske myndigheter. Nå er den blitt senket i Atlanteren, til tross for advarsler om at skipet inneholder miljøgifter. Den planlagte senkingen skjedde 350 kilometer utenfor Brasils kyst, der havet er 5000 meter dypt.

  Greenpeace mener tonnevis med asbest, kvikksølv, bly og andre meget giftige stoffer dermed er blitt senket i havet. De anklager den brasilianske marinen for å neglisjere vern av havet.

  Skipet skulle egentlig ha blitt kappet opp i Tyrkia, men ble nektet å legge til i en tyrkisk havn. Dermed måtte skipet taues tilbake igjen mot Brasil.

  Hangarskipet var i fransk tjeneste i fire tiår under navnet Foch. Det ble solgt til Brasil i 1998.

 • NTB
  DEL
  Ballong kan bli skutt ned over Atlanteren
  En ballong svever høyt over delstaten Montana i USA onsdag. Foto: Larry Mayer / The Billings Gazette via AP / NTB

  Den kinesiske ballongen som har fløyet over USA de siste dagene, kan bli skutt ned når den kommer over Atlanteren, melder ABC News. Amerikanerne vil så forsøke å få tak i restene av ballongen, sier en tjenestemann til den amerikanske TV-stasjonen.

  Den kinesiske ballongen som svever i 18 kilometers høyde over USA, har ført til stor oppstandelse og en diplomatisk krise mellom landene.

  Selve flygningen kan brukes til å teste USAs evne til å oppdage trusler i luftrommet og finne hull i USAs varslingssystemer, sier general John Ferrari. Kina kan også fange opp signaler som satellitter i stor høyde ikke kan plukke opp, som svake radiosignaler som kan bidra til en forståelse av hvordan amerikanske våpensystemer kommuniserer.

  Forskeren Peter Layton ved Griffith Asia Institute i Australia sier til CNN at han tror ballongen sannsynligvis samler informasjon om amerikanske sambandssystemer og radarer.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  – Tyrkia åpner for nye Nato-samtaler med Sverige

  Den tyrkiske utenriksministeren forteller svenske Aftonbladet at Tyrkia er villig til å gjenoppta dialogen med Sverige – dersom svenskene gjør som Tyrkia ber om.

  – Vi setter oss ned og prater med alle som holder det de har lovet, sier han til den svenske avisen.

  Sverige og Finland lovet i juni 2022 å samarbeide med Tyrkia i kampen mot terrorisme. Spesifikt inkluderer denne avtalen at de skandinaviske landene ikke skal gi støtte til den såkalte gülenbevegelsen og at de skal lå ned på den kurdiske gruppen PKK.

  Tyrkiske myndigheter er rasende på Sverige etter at den danske islamkritikeren Rasmus Paludan ikke ble nektet å sette fyr på Koranen i januar.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Nediset bro gjør at E18 må stenges frem til søndag

  E18 er stengt fordi is som henger ned fra Grenlandsbrua må fjernes. Brua kommer til å være stengt til i morgen.

  Arbeidet med å fjerne is vil starte i morgen tidlig når det blir lyst og pågå ut over dagen. Det er usikkert når den vil åpne, skriver Vegtrafikksentralen sør på Twitter.

  En lastebil ble truffet av is som falt ned før brua ble stengt.

  Det er skiltet omkjøring forbi stedet.

 • NTB
  DEL
  Mann siktet etter syrekoking nekter straffskyld
  Politiet har siktet en mann i Porsgrunn for brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Mannen nekter straffskyld. Foto: Geir Norendal / NTB

  Mannen som er siktet for uforsvarlig oppbevaring av eksplosiver i en leilighet i Porsgrunn, nekter straffskyld.

  Mannen i 40-årene forklarte ifølge Varden fredag politiet at han kokte syre, og at dette kokte over. Mannen skal ifølge NRK ha bedt om å få låne måleutstyr for gass fra en lokal bedrift, som igjen varslet nødetatene. Dermed ble både politi, brannvesen og bombegruppe tilkalt.

  Han ble avhørt lørdag, men det er ikke kjent hva mer han har sagt om hendelsen.

  – Han erkjenner ikke straffskyld. Avhøret er over, og han har gitt sin versjon, sier hans forsvarer Jan Erik Teigum til NRK.

  Huset der mannen bor, er sperret av. To beboere i en annen leilighet ble fredag evakuert og får ikke flytte tilbake ennå. Bombegruppa fra Oslo jobbet lørdag fortsatt med å sikre og uskadeliggjøre funn, ifølge jourhavende jurist Kristin Synnøve Drågen i Sørøst politidistrikt.

 • NTB
  DEL
  WSJ: Kina forsyner Russland med teknologi til krigen
  Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev i spissen for en delegasjon som ser på forskjellige russiske våpenmodeller under et besøk hos designbyrået Raduga nord for Moskva torsdag. Foto: Sputnik Pool Photo via AP / NTB

  Kina forsyner Russland med teknologi som brukes i landets angrepskrig i Ukraina, ifølge Wall Street Journal. Avisen har gått gjennom russiske tolldata.

  Det dreier seg om produkter som kan brukes både kommersielt og militært.

  Tolldataene viser at statlig eide kinesiske forsvarsselskaper sender navigasjonsutstyr, teknologi for elektronisk krigføring (såkalt jamming) og deler til kampfly til statlige russiske forsvarsselskaper.

  Avisen viser til titusenvis av forsendelser som har funnet sted etter Russlands storstilte invasjon av nabolandet i februar i fjor.

  Tolldataene er hentet inn av organisasjonen C4ADS, som jobber for å identifisere nasjonale sikkerhetstrusler, skriver Wall Street Journal.

  Saken skulle diskuteres under utenriksminister Antony Blinkens planlagte besøk i Beijing. Det ble imidlertid avlyst etter at en kinesisk ballong dukket opp i stor høyde over USA. Amerikanske myndigheter mener det er snakk om en spionballong, mens kineserne hevder det er en værballong på avveie.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  2000 menn arrestert for barneekteskap

  Indisk politi har arrestert flere enn 2000 menn i en aksjon mot barneekteskap som involverer jenter under 18 år i delstaten Assam i det nordøstlige India.

  Blant de arresterte er det 50 prester, enten hindu eller muslimske, som har deltatt under seremonier der jenter under 18 er blitt giftet bort, opplyser sjefen for delstatspolitiet, Gyanendra Pratap Singh.

  - Vi har arrestert 2169 menn, opplyser Singh til AP.

  I India er den lovlige alderen for giftemål 21 år for menn og 18 år for kvinner. Grunnen til barneekteskap er fattigdom, mangel på utdanning og sosiale normer og tradisjoner, særlig på landsbygda.

 • NTB
  DEL
  To hunder døde etter påkjørsel under Femundløpet

  Et hundespann ble lørdag påkjørt av en bil ved Galten i Engerdal under Femundløpet. To hunder døde som følge av ulykken.

  Ulykken skjedde ved 11.30-tiden da hundespannet skulle krysse fylkesvei 217 ved Galten gård. Løpsleder Jon Anders Kokkvoll opplyser til Arbeidets Rett at det ikke var fysisk vakt ved veipasseringen. Arrangøren har vært i kontakt med både hundefører og bilfører.

  – Det var en sterk uoppmerksomhet av to parter som førte til at ulykken skjedde. Hundespannet var i veibanen, og der kommer det en bil som kjører midt inn i spannet. En hund dør momentant, og en hund er bekreftet med brudd i et bein. Hundeføreren kom uskadet fra ulykken, sier han.

  Lørdag kveld opplyser politiet til avisen den skadede hunden er avlivet.

 • NTB
  DEL
  Ni drept i angrep mot flyktningleir i Niger

  Ni mennesker er drept etter at militante islamister stormet en leir med flyktninger vest i Niger.

  – Ni ble drept, en er såret og seks er savnet etter angrepet, sier en talsmann for lokale myndigheter i området.

  Ifølge ham ankom de tungt bevæpnede gjerningsmennene på motorsykkel og skjøt vilkårlig rundt seg i leiren, som ligger Tahoua-region nær grensa til Mali og Burkina Faso.

  Flyktningene i leiren kommer fra Mali, og det samme skal angriperne ha gjort.

  Militante islamister med bånd til al-Qaida og IS har et sterkt nærvær i området, der de har terrorisert lokalbefolkningen siden 2017.

 • NTB
  DEL
  Vet ikke hvor mange som dør av feilmedisinering

  Det finnes i dag ingen nasjonal oversikt over uønskede hendelser på norske sykehus. Sykehusene har dermed ikke gode tall på hvor mange som dør av feilmedisinering.

  Den nasjonale oversikten ble lagt ned i 2019 etter sju års drift, og det er dermed umulig å vite hvor mange reelle hendelser det faktisk er snakk om. Ifølge en kartlegging gjort av TV 2 har 21 personer har dødd de siste fire årene som følge av legemiddelrelaterte feil på norske sykehus.

  Kanalen har spurt 19 sykehus om hvor mange som har dødd som følger av feilmedisinering og andre legemiddelrelaterte feil.

  13 har oppgitt tall, mens de resterende seks har oppgitt at de ikke har oversikt, eller ikke hatt kapasitet til å kvalitetssikre tallene.

  Forsker i samfunnsfarmasi ved UiO, Anne-Gerd Granås, sier det er grunn til å frykte store mørketall.

  – Det er generelt en underrapportering på avvik. Så dette er bare toppen av isfjellet, sier hun til TV 2.

 • Henning Carr Ekroll
  DEL
  Flere hundre uten strøm i Bogstadveien

  347 kunder er uten strøm i området rundt Bogstadveien i Oslo.

  Strømbruddet skjedde klokken 09.55 i morges. Husstandene og bygningene som er rammet er i Bogstadveien, Industrigata og på Fagerborg, skriver Avisa Oslo.

  Elvia opplyser at det skyldes en feil i en transformator som gjør at denne må byttes ut.

  – Det er en omfattende jobb, og at anslaget på når butikker og beboere kan få strømmen tilbake er rundt kl. 19.00. Det er selvfølgelig veldig kjedelig og beklagelig, men vi jobber på spreng, sier kommunikasjonssjef Morten Schau i Elvia til Avisa Oslo.

 • NTB
  DEL
  Israelske soldater rykket inn i flyktningleir med bulldoser

  Seks palestinere er skutt og såret, to alvorlig, av israelske styrker som rykket inn i en flyktningleir utenfor Jeriko på den okkuperte Vestbredden lørdag.

  Soldatene var på jakt etter mistenkte etter at det i forrige uke ble avfyrt et skudd mot en israelsk bosetning i nærheten. Ingen ble truffet i den hendelsen.

  Ifølge den israelske hæren skjulte gjerningsmennene seg i Aqabat Jabr-leiren der soldatene omringet flere hus lørdag. En militær bulldoser gikk løs på et av husene og tvang familien som bodde der til å overgi seg. Huset ble deretter revet.

  Da de israelske soldatene forlot leiren ble det kastet steiner og brannbomber på kjøretøyene deres. Seks palestinere ble såret da soldatene åpnet ild.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Arbeid på høyspentledning førte til full utrykning

  Nødetatene i Rogaland slo lørdag ettermiddag alarm og rykket ut med et redningshelikopter til Førlandsåsen i Strand kommune.

  Det hadde kommet inn melding om «kraftig smell og lysglimt» etterfulgt av det som ble oppfattet som rop om hjelp og deretter stillhet.

  Politiet skrev på Twitter at det er høyspentledninger i området.

  Redningshelikopteret og andre nødetater avsluttet aksjonen etter noen minutter da det viste seg at det dreide seg om «arbeid på linje». Årsaken til smellet skal ha vært en «detonasjon av ledning». Altså det som høres ut som en planlagt detonasjon i forbindelse med arbeid på en høyspentledning.

  Politiet skriver at ingen er blitt skadet og konkluderer med at dette er «intet for politiet».