Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Solberg: Kjernekraft ingen god idé
30. mars kl 09:52av NTB
DEL
Partileder i Høyre, Erna Solberg og generalsekretær Tom Erlend Skaug på pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte som avholdes senere denne uken. Foto: Torstein Bøe / NTB

Høyre-leder Erna Solberg mener forslaget om opprette kjernekraftverk i Norge ikke er noen god idé.

Forslaget er oppe til debatt på Høyres landsmøte denne helgen. Høyre i Innlandet mener kjernekraft kan være en viktig brikke i å løse utfordringen med å få nok energi. Men partileder Erna Solberg tror ikke det er noen god løsning for Norge.

– Jeg er ikke prinsipielt mot kjernekraft. Jeg tror det er et av svarene i mange land rundt om i verden. Men i Norge vil det være en fallitterklæring. Vi har så mange energikilder vi kan utnytte, sier Solberg, som onsdag holdt pressetreff i forkant av helgens landsmøte.

Hun mener debatten er et utslag at mange forsøker å tenke nytt om energipolitikk i en krevende situasjon. Men kjernekraft er ingen enkel løsning, mener hun.

– Noen tror det blir lettere med kjernekraft enn med vindkraft, men det tror jeg ikke det kommer til å bli. Ingen vil ha kjernekraftverk i sitt nabolag, sier Solberg.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Savnet 23-åring funnet død i Arendal

  Politiet har identifisert personen som ble funnet død i sjøen utenfor Tyholmen i Arendal mandag. Det er den savnede Endre Müller Gjendem (23).

  – Det fremstår som mest sannsynlig at dette dreier seg om et uhell, sier seksjonsleder for etterforskning Helge Torsvik ved Arendal og Froland politistasjon i en pressemelding.

  Torsvik sier videre at de ikke kan slå fast dødsårsaken før den endelige obduksjonsrapporten er klar, men den foreløpige rapporten tyder ikke på at det har skjedd en straffbar handling.

  Familien til Gjendem er orientert. 23-åringen hadde før han ble funnet, vært savnet siden lørdag kveld.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  NRK: Over 60 nye fornærmede etter masseskytingen

  Politiet har gitt 171 personer status som fornærmet etter masseskytingen i Oslo i sommer, opplyser de til NRK. Det skjer etter en analyse av skytingen til terrorsiktede Zaniar Matapour.

 • av NTB
  DEL
  Mette Frederiksen lover milliardstøtte til Ukraina

  Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, vil på giverkonferansen i København torsdag love 820 millioner danske kroner i langsiktig hjelp til Ukrainas forsvar.

  Det sier forsvarsminister Morten Bødskov til Politiken. Beløpet tilsvarer 1.080 millioner norske kroner, og det betyr at Danmark hittil har lovet nesten 4 milliarder kroner i bistand til Ukraina siden invasjonen i februar.

  Pengene skal blant annet gå til våpen og trening av soldater.

  Det er forsvarsministrene fra Ukraina, Storbritannia og Danmark som inviterer allierte kolleger til den internasjonale giverkonferansen, der økt militær støtte står på agendaen. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) deltar også på konferansen.

 • av NTB
  DEL
  Ny hetebølge i Storbritannia kan føre til tørkealarm

  Det er ventet at det vil erklæres tørke i noen områder sør og øst i Storbritannia fredag. Årsaken er en ny hetebølge.

  Fredag møtes den nasjonale tørkegruppen, som består av representanter fra myndighetene, vannselskaper og det britiske bondelaget NFU.

  Det er ventet at gruppen vil erklære tørke for enkelte områder, særlig sør og øst i Storbritannia. Det vil i så fall føre til at vannselskapet blir pålagt å spare på vannressurser for å sikre forsyning og beskytte miljøet.

  Det skjer etter at det denne uken er registrert temperaturer opp til 34 grader, samt at det er ventet at temperaturene vil stige ytterligere gjennom helgen.

  Sist det ble erklært tørke i Storbritannia var i 2018 og i 2011, ifølge Sky News.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Går ut med navn på omkommet i Arendal

  Det var den 21 år gamle Kevin Van fra Larvik som omkom i en trafikkulykke i Lågendalsveien tirsdag 9. august, skriver politiet i en pressemelding.

  Offentliggjøringen skjer i samråd med familien.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Tysk avis: Flere skadet etter ulykke i berg-og-dalbane

  Minst ni personer ble skadet i en ulykke i en berg-og-dalbane i Legoland i Tyskland. Det skriver Bild. Ifølge den tyske avisen er det kun snakk om lettere skader.

  En av vognene skal ha stoppet opp og blitt påkjørt av vognen bak.

  Parken er foreløpig ikke stengt som følge av ulykken.

  Det er den andre ulykken med en berg-og-dalbane i Tyskland på få dager. På mandag mistet en 57 år gammel kvinne livet etter å ha falt ut av en berg-og-dalbane i fornøyelsesparken Klotten.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Syklist hardt skadet etter kollisjon med bil i Asker

  En mannlig syklist er hardt skadet etter at han kolliderte med en bil i Solliveien i Asker. Mannen er kjørt til Bærum sykehus.

  Politiet mistenker promille hos den mannlige syklisten, og det vil bli tatt blodprøver av mannen. Han har status som mistenkt, og bilisten han kolliderte med har status som fornærmet, opplyser operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB i 15.20-tiden.

  Den mannlige syklisten er kjørt til Bærum sykehus med ambulanse. Frontruten til bilen han kolliderte med, er knust.

  – Etter tilsyn fra ambulanse kan han beskrives som hardt skadd, sier Pedersen til NTB. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Norden styrker forsvarssamarbeidet

  Danmark, Finland, Norge og Sverige har etablert et rammeverk som gjelder samarbeid om materiell og tjenester til forsvarsformål i fred, krise og krig.

  De nordiske landene konkretiserer også traktaten de inngikk i 2015, med et rammeverk som beskriver prinsippene og retningslinjene om hvordan nasjonene kan bistå hverandre for å utvikle, støtte og styrke hver nasjons forsyningssikkerhet.

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) tror bindende samarbeid på tvers av landene kan løse utfordringer i forsvarspolitikken.

  – Nordisk samarbeid er viktig i seg selv, og nå har vi styrket rammeverket for å kunne inngå bindende samarbeid på tvers av landene. Slike fremtidige avtaler vil kunne løse flere felles og grunnleggende utfordringer vi har i forsvarspolitikken, sier Gram i en pressemelding.

 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Laveste salg av nye boliger siden finanskrisen

  Interesseorganisasjonen Boligprodusentene har ikke målt lavere tall for igangsetting av boligbygging siden de begynte med registrering i 2010.

  Dette skriver de i en pressemelding.

  Det er kun under finanskrisen i 2008 og 2009 organisasjonen har målt lavere antall salg i andre kvartal.

  I pressemeldingen ber Lars Jacob Hiim regjeringen om fortgang i behandlingen av innsendte byggesaker. Han mener også om forbedring av virkemidler som Husbanken og om at staten unngår ytterligere press i økonomien, som kan føre til rentehevinger.

  Salget av nye boliger i 2021 er 38 prosent under juni 2021. Eneboliger er 26 prosent under mens småhus er 43 prosent under.

 • av NTB
  DEL
  Norge skal lære opp ukrainske soldater

  Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) bekrefter at Norge skal hjelpe til med opplæring av ukrainske soldater i Storbritannia.

  – De ukrainske styrkene har sterkt behov for ytterligere trening og opplæring. Norge er positive til det britiske initiativet om å trene opp ukrainske soldater i Storbritannia. Vi vil delta med instruktører til denne grunnleggende soldatutdanningen, i likhet med flere andre land, sier forsvarsministeren.

  Flere land er samlet i København denne uken for en giverkonferanse, som har som mål å supplere samarbeidet i «Ukraine Defense Contact Group».

  Ukraine Defense Contact Group er en gruppe bestående av land som bidrar til Ukrainas forsvar etter den russiske invasjonen av landet 24. februar.

 • av NTB
  DEL
  Voldshendelse på Grønland etterforskes som drapsforsøk

  Voldshendelsen som fant sted på Grønland onsdag ettermiddag, etterforskes som drapsforsøk, opplyser politiet. Så langt er ingen pågrepet i saken.

  – Vi jobber ennå med åstedsvitner, innhenting av videoovervåking og avhør. Vi har to fornærmede der den ene ble sendt til sykehus med det som ble betegnet som alvorlige skader. Den andre fornærmede er ikke skadet, sier fungerende seksjonsleder Ingebjørg Hansen ved drapsavsnittet i Oslo politidistrikt til Avisa Oslo.

  Hansen sier de jobber med å identifisere det som antas å ha vært to gjerningspersoner. De involverte skal alle være i 20-årene og har trolig kjennskap til hverandre, ifølge politiet.

  – Vi har gjort korte avhør med den fornærmede som ikke ble skadet, men har ikke avhørt personen som ble sendt til sykehus. Vi håper å få gjennomført et avhør i dag, sier hun.

  Det er ikke kjent hvilket våpen som ble brukt mot den skadede mannen, men er snakk om stikk- eller slagskader. Torsdag formiddag var ingen pågrepet, og det var heller ikke funnet noe våpen etter hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Svalbard: Rederi får bot på 800.000

  Sysselmesteren på Svalbard har ilagt et fransk rederi en foretaksstraff på 800.000 kroner for brudd på våpenloven. I tillegg fikk rederiet inndratt 37 våpen.

  Under ransaking av to av skipene til rederiet i sommer ble det avdekket at tre av skipene hadde innført 50 våpen og en betydelig mengde ammunisjon til Svalbard. De hadde ikke nødvendig tillatelse fra politiet, skriver Sysselmesteren på Svalbard.

  – I tillegg til foretaksstraffen fikk rederiet inndratt 37 våpen og nesten 3.800 patroner som ble beslaglagt under ransakingene, opplyser politiadvokat Magnus Rindal Fredriksen hos Sysselmesteren.

  Dessuten ble det inndratt 130.000 kroner.

  Foretaksstraffen og inndragningene er vedtatt.

 • av NTB
  DEL
  Sverige skal utlevere mann til Tyrkia

  Sverige har besluttet å utlevere en mann til Tyrkia, for første gang siden striden om svensk Nato-medlemskap.

  Det melder SVT og nyhetsbyrået TT.

  Mannen, som er i midten av 30-årene, ble dømt i Tyrkia i 2013 og 2016 for saker knyttet til misbruk av bank- og kredittkort. Totalt fikk han 14 år i fengsel.

  I slutten av juli avgjorde svensk høyesterett at mannen kan utleveres til Tyrkia. Domstolen skriver i et vedtak at det ikke er noe som tyder på at mannen risikerer forfølgelse i Tyrkia. Utleveringen er nå også godkjent av den svenske regjeringen.

  Tidligere i år krevde Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan å få utlevert en rekke personer fra Sverige for å støtte svensk Nato-medlemskap.

  Mannen hevder han er uskyldig dømt som følge av at han har konvertert til kristendommen og nektet militærtjeneste.

 • av Øyvind Aukrust
  DEL
  Nytt virus oppdaget i Kina

  Viruset, som har fått navnet Langya, forårsaker symptomer som feber, utmattelse, hoste, tap av appetitt og muskelsmerter.

  Dette skriver TV2.

  De viser til The Guardian, som skriver at viruset først ble identifisert av forskere i forrige uke. Forskerne mener viruset trolig er overført fra dyr til mennesker.

  I forbindelse med undersøkelsen av viruset har forskerne undersøkt ville dyr. Og det ble funnet i mer enn en fjerdedel av 262 spissmus.

  Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, forteller at det nye viruset er beslektet med hendra- og nipah-virusene.

  Disse virusene fryktes av mange fordi de gir alvorlig sykdom blant mennesker.

  – Dette er årsaken til at flere land i Sør-Øst-Asia følger nøye med på om viruset sprer seg, sier Nakstad til TV2.

  Han sier det så langt ikke er rapportert om noen videre spredning i befolkningsgrupper. Det er heller ikke rapportert om dødsfall på grunn av viruset.

  Professor Wang Linfa ved Duke-NUS Medical School sier han mener det ikke er grunn til panikk.

 • av NTB
  DEL
  FN ber om stans av angrep mot atomkraftverk

  FNs generalsekretær António Guterres ber partene om ikke å sette atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina i fare.

  – Jeg ber om at Russlands og Ukrainas militære styrker umiddelbart stanser militær aktivitet ved og rundt atomkraftverket, og ikke retter angrep mot kraftverket og de nærliggende områdene, sier Guterres i en uttalelse.

  Han ber videre om at partene trekker alt militært utstyr og personell fra kraftverket.

  Guterres har kommet med lignende uttalelser tidligere i forbindelse med at det har vært angrep mot kraftverket, som er Europas største. Russland og Ukraina skylder på hverandre i forbindelse med angrepet, men kraftverket har vært okkupert av Russland siden mars.

 • av NTB
  DEL
  Tørke og sult har drevet over en million somaliere på flukt

  Tørke og matmangel har drevet over en million somaliere på flukt og landet trues av en sultkatastrofe av dimensjoner, advarer Flyktninghjelpen og FN.

  − Sult herjer over hele landet og vi ser stadig flere familier som er tvunget til å flykte fra alt de eier fordi det er tomt for både vann og mat i landsbyene deres, sier Flyktninghjelpens landdirektør Mohamed Abdi.

  – Vi trenger økt pengestøtte til hjelpearbeidet før det er for sent, legger han til.

  Somalia opplever nå den verste tørken på 40 år, og regnet har i stor grad uteblitt i de fire siste regntidene. Utsiktene for den kommende regnsesongen, som vanligvis begynner i midten av oktober, er også dystre.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  19 år gammel kvinne døde etter rulleskiulykke
  Ulykken skjedde i en 200 meter lang tunnel. Lastebilen som er involert er sladdet. Foto: Jon Ingemundsen/Stavanger Aftenblad

  Kvinnen ble fløyet til sykehus med alvorlige skader etter at hun var involvert i en rulleski-ulykke med en lastebil i Botsheitunnelen i Jørpeland i Rogaland. Torsdag ettermiddag meldte politiet at hun var død.

  – Livet sto dessverre ikke til å redde, sier politiadvokat Sveinung Andersen i Vest politidistrikt.

  Kvinnens pårørende er varslet. En lastebilsjåfør er siktet i saken.

  – Han er siktet for overtredelse av veitrafikklovens paragraf 3, sier Andersen.

  I paragrafen heter det at «enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade».

  Politiet har rutinemessig tatt blodprøve av mannen, og førerkortet hans er beslaglagt.

  Hendelsesforløpet er foreløpig ukjent for politiet.

  Politiet fikk melding om ulykken i den 200 meter lange tunnelen på fylkesvei 523, klokken 8.41 torsdag.

  – Politiet er i gang med vitneavhør, og krimteknikere er på ulykkesstedet og vil arbeide der utover dagen, sier politiadvokat Sveinung Andersen.

  Tunnelen er stengt i begge retninger, noe den trolig vil være i lang tid fremover. Det er skiltet omkjøring på stedet, opplyser politiet.

 • av NTB
  DEL
  Over 100 nye myggarter oppdaget i Norge
  Mygg-oppdagelsene er del av Artsprosjektet, som har som mål å kartlegge mer av Norges artsmangfold. I prosjektet er det i løpet av en treårsperiode samlet inn omtrent 1.000 planteprøver. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen Meek / NTB

  I løpet av en treårsperiode har forskere samlet inn 1.000 planteprøver. I prøvene har de funnet over 100 nye myggarter som tidligere ikke er observert i Norge.

  – Mange av myggartene har kraftige farger. De har røde og oransje fargestoffer inni seg som skinner gjennom. Ofte har de også skjellaktige hår som kan være i mange farger, sier Insektforsker Hallvard Elven til Titan.uio, nettsiden for forskningsnyheter om realfag og teknologi ved Universitetet i Oslo.

  Myggartene er del av Artsprosjektet, som har som mål å kartlegge mer av Norges artsmangfold. I prosjektet er det i løpet av en treårsperiode samlet inn omtrent 1.000 planteprøver.

  Forskerne samler inn noen plantedeler litt tilfeldig, men også mange fra planter hvor de har grunn til å tro de kan finne nye arter.

 • av NTB
  DEL
  Franske myndigheter frykter enda større skogbrann
  Skogbrannen sørvest i Frankrike brenner videre. Foto: SDIS 33 via AP/NTB

  Myndighetene i Frankrike advarer torsdag om at den store skogbrannen sørvest i landet kan vokse seg enda større.

  En historisk kraftig tørke har preget Frankrike hele sommeren og tvunget frem begrensninger i vannforbruket. I tillegg har landet vært rammet av hetebølger som forskere mener drives frem av klimaendringene.

  Brannen i Landiras brøt ut i juli, og har siden svidd av 14.000 hektar og tvunget tusenvis av mennesker til å evakuere. Brannen ble så brakt under kontroll, men det fortsatte å ulme i det svært tørre landskapet. Siden tirsdag har den blusset opp på ny og svidd av ytterligere 6.800 hektar.

  Det er åtte store skogbranner i Frankrike i øyeblikket. Både Sverige og Italia sender brannfly for å bistå, og i tillegg kommer det hjelp fra Tyskland, Hellas, Polen, Romania og Østerrike.

 • av NTB
  DEL
  Savnet syvåring i Bergen funnet i god behold

  Den syv år gamle gutten som var savnet etter at han ikke møtte opp på SFO, er funnet i god behold. Gutten var savnet i nesten fem timer.

  Gutten ble meldt savnet etter at han ved 8-tiden torsdag morgen ikke kom frem til SFO i Olsviksåsen i Bergen. Klokken 9 ble det satt i gang en leteaksjon etter gutten.

  Ved 12.45-tiden opplyser Vest politidistrikt at gutten er funnet i god behold.

  – Politiets undersøkelser og vitneobservasjoner førte etter hvert til at han ble funnet på en buss i Åsane bydel, skriver politiet i en pressemelding.

  Det ble blant annet lett rundt Vestkanten kjøpesenter, der guttens sykkel ble funnet i nærheten.

  – Foresatte og politiet vil etter hvert forsøke å kartlegge guttens bevegelser fra han forsvant til han ble funnet, skriver politiet i meldingen.