Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Forslag om ikke å "avskilte" lærere på høring
19. april kl 20:23av NTB
DEL
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) vil få en slutt på avskilting av lærere. Foto: Torstein Bøe / NTB

Lærere som er utdannet før 2014, bør få unntak fra kompetansekrav. Det foreslår regjeringen, som nå sender forslaget på høring.

– Regjeringen ønsker å stanse avskiltingen av erfarne lærere. Vi ønsker å beholde dem i klasserommene. Deres kompetanse er viktig for skolen, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

Krav om faglig fordypning i undervisningsfagene matematikk, engelsk og norsk for lærere utdannet før 2014 ble innført av Solberg-regjeringen. Forslaget fra den nåværende regjeringen er å gjeninnføre unntaket som tidligere gjaldt for disse lærerne.

Forslaget blir sendt på høring med frist til 19. juli 2022.

Høyres skolepolitiske talsperson, Margret Hagerup, er kritisk til forslaget:

– Høyres mål er alle elever skal lære å lese, skrive og regne skikkelig. Vi vet at faglig dyktige lærere er nøkkelen for å lykkes med dette. Dette var prinsippet bak innføringen av kompetansekrav for alle lærere som underviser i norsk, matematikk og engelsk, som regjeringen nå svekker, sier hun.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Live Tronstad
  DEL
  PST: Ikke indikasjoner på flere planlagte voldshendelser

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skriver følgende på Twitter:

  «PST er orientert om skytingen i Oslo natt til lørdag. Den pågrepne er kjent for PST fra tidligere. Vi bidrar nå med all relevant informasjon vi har til Oslo PD, og jobber med å avklare om det kan være planlagt flere voldshandlinger. Foreløpig har vi ikke indikasjoner på det.»

 • av Live Tronstad
  DEL
  Babcock søker om dispensasjon fra lockout

  Babcock begrunner søknaden om dispensasjon fra lockout med at selskapet ikke vil være i stand til å oppfylle sin kontrakt med Luftambulansetjenesten HF. Det opplyser selskapet i en pressemelding.

  Babcock er et internasjonalt selskap som driver luftambulansen i Norge.

  Babcock har ennå ikke fått svar fra helsemyndighetene på om det medfører fare for liv og helse at ambulanseflyene blir stående på bakken.

  – Ved en lockout av Babcocks teknikere vil det ta kun timer før Babcock må sette fly på bakken, og dager før hele flåten står. Dette medfører at vi ikke vil være i stand til å gjennomføre rekvirerte pasienttransporter og ivareta nødvendig beredskap, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden.

 • av NTB
  DEL
  Politiet: Ingen anbefaling om å avlyse landskampen
  Det har ikke kommet noen anbefaling fra politiet om å avlyse lørdagens landskamp på Ullevaal mellom Norge og New Zealand. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Etter skytingen nær London pub i Oslo natt til lørdag, har arrangementer med tilknytning til Oslo Pride blitt avlyst etter anbefalinger fra politiet. Det har ikke blitt anbefalt at kampen mellom Norge og New Zealand på Ullevaal lørdag klokken 17.00 skal bli avlyst.

  – Det er flere store arrangement, som Tons of Rock og landskampen. Det kommer ingen anbefalinger om at disse må avlyses. Vi mener at vi skal klare å sikre disse arrangementene på en trygg måte. Vi har iverksatt både synlige og usynlige grep i samfunnet, sa politiinspektør Tore Soldal på pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  Politiet: Mannen som er pågrepet, er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger

  Mannen som er pågrepet etter skytingen i Oslo natt til lørdag, er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger.

  – Det med terror er begrunnet ut fra antall skadde og drepte, og antall åsteder, sa påtaleansvarlig Christian Hatlo på en pressekonferanse lørdag formiddag.

  Politiet opplyser at den siktede er norsk statsborger med iransk bakgrunn og at han er kjent både for dem og for PST fra tidligere.

  – Mannen har noen domfellelser for mindre forhold, sammenlignet med det vi står overfor i dag. Han har noen domfellelser som gjelder blant annet bæring av kniv og en narkodom på 120 dager, 90 dager betinget, sier Hatlo.

  Mannen er forsøkt avhørt, og politiet er i dialog med hans forsvarer Cecilia Nakstad.

  – Vi ønsker avhør så raskt som mulig.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Politiet etterforsker skytingen som terror

  Det skriver politiet i en pressemelding.

  Politiet vil komme med ytterligere informasjon og innkaller til en pressekonferanse på politihuset på Grønland kl.09.00.

  Politiet skriver at to personer er døde og flere er skadd etter den alvorlige hendelsen.

  • Les mer om saken her!
 • av NTB
  DEL
  Oslos byrådsleder Raymond Johansen: – Nå overskygger sorgen alt
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo sier at hovedstaden står side ved side ved hele det skeive miljøet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  – I dag skulle vi feiret kjærligheten med en kjempefest i Pride-paraden gjennom Oslos gater. Nå overskygger sorgen alt, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

  – To personer er drept og mange skadd i byen vår i natt. Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker, sier Johansen (Ap) i en uttalelse på Facebook.

  Han sier at tankene hans går til familiene og vennene til de som døde natt til lørdag.

  – Til dem som er skadd og til dem som har sett og opplevd ting ingen burde oppleve. Dere skal vite at vi er her for dere, at byen vår stiller opp. Oslo står side ved side med hele det skeive miljøet, i Oslo, i Norge og i verden, sier han videre.

  – I dag skulle vi feiret kjærligheten med en kjempefest i Pride-paraden gjennom Oslos gater. Nå overskygger sorgen alt. Men vi skal stå sammen i dag, i morgen og alle dagene etter. For retten til å elske den du vil, legger han til.

 • av NTB
  DEL
  Stortingspresidenten: – Brutalt og forferdelig
  Det er uakseptabelt at hatefulle ytringer florerer i sosiale medier hver gang man markerer skeivt mangfold, sier stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Javad Parsa / NTB
  Forrige lørdag ble regnbueflagget for første gang heist foran Stortinget, for å markere åpningen av Oslo Pride 2022. Arkivfoto: Marianne Løvland / NTB

  Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) kaller nattens angrep i Oslo brutalt og tar samtidig et oppgjør med hatefulle ytringer mot skeive.

  – At noe så brutalt og forferdelig kan skje. Mennesker var i byen for å feire mangfold og kjærlighet. Ta vare på hverandre, sier Gharahkhani.

  – Forrige lørdag heiste vi Pride-flagget for første gang på Stortinget for å markere mangfold og kjærlighet. Det er jeg stolt av. Jeg ser også gang på gang hva slags hatefulle ytringer som florerer i sosiale medier når vi markerer skeivt mangfold. Det er trist og uakseptabelt, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Listhaug: - Skaper alvorlig frykt
  Leder i Fremskrittspartiet, Sylvi Listhaug, mener at vi nå må bidra til at de som er usikre og redde, skal føle seg trygge. Foto: Javad Parsa / NTB

  Selv om vi ikke vet noe om motivet for Oslo-skytingen, er det åpenbart at det skaper alvorlig frykt, spesielt blant homofile. Det mener Frp-leder Sylvi Listhaug.

  – Jeg er dypt rystet over den grusomme skytingen i Oslo i natt. Mine tanker går til familie og venner av de drepte og alle andre som nå er rammet av denne svært brutale hendelsen, sier Listhaug i en uttalelse på sin Facebook-side.

  – Vi vet ikke noe om motivet for skytingen, men det er åpenbart at slikt skaper alvorlig frykt generelt, og spesielt blant homofile med tanke på hvor og når dette skjedde, sier hun videre.

  – Nå må vi bidra til at de som er usikre og redde, skal føle seg trygge. Det skal være trygt for alle å leve sine liv i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Pågrepet etter skytingen ikke avhørt av politiet
  Flere skudd ble avfyrt i 1.15-tiden natt til lørdag på utsiden av London pub i sentrum av Oslo. To er drept og mange er skadd, opplyser politiet. Foto: Javad Parsa / NTB

  Politiet hadde lørdag morgen ikke avhørt mannen som er pågrepet etter skytingen i Oslo.

  Sivile bidro da mannen ble overmannet etter at to personer ble drept og mange såret natt til lørdag. Etter at politiet kom til ble mannen pågrepet. Lørdag morgen opplyser politiet at mannen ennå ikke er avhørt.

  – Vi jobber aktivt med undersøkelser og forberedelser til avhør. Mannen er undersøkt av teknikere. Det er standard prosedyre i forbindelse med sporsikring, sier krimleder Roger Hjertø i Oslo politidistrikt til VG.

  NRK meldte natt til lørdag at den siktede var kjent av politiet fra tidligere, men krimlederen vil ikke kommentere dette.

  – Jeg ønsker ikke å gi noe informasjon om det, sier Hjertø til VG.

 • av NTB
  DEL
  Amber Heard anker dommen
  Amber Heard anker dommen om ærekrenkelser mot eksmannen Johnny Depp. Foto: AP / NTB

  Filmstjernen Amber Heard anker dommen der hun ble funnet skyldig i å ha ærekrenket eksmannen Johnny Depp og dømt til å betale ham 10 millioner dollar.

  Den seks uker lange rettssaken resulterte også i at Heard fikk tilkjent 2 millioner dollar, etter at dommerne ga henne medhold i at hun ble ærekrenket av Depps advokat.

  Da advokatene til de to Hollywood-stjernene fredag møttes i en rettssal i Fairfax i Virginia for å fullføre detaljene i oppgjøret, varslet imidlertid Heards advokater at dommen vil bli anket.

  – Man unnlater ikke å anke når man vet at man har rett, sier en talsperson for Heard.

  Depp befinner seg for tiden i Norge og medvirker i bandet til gitaristen Jeff Beck som skal holde flere konserter.

 • av NTB
  DEL
  London pub om skytingen: Ren ondskap
  Området utenfor London pub er sperret av etter skytingen natt til lørdag. Foto: Javad M. Parsa / NTB

  London pub kaller skytingen ved puben natt til lørdag for «helt forferdelig» og «ren ondskap».

  – Skytingen i natt er helt forferdelig og ren ondskap. Våre tanker går til de døde, skadde og pårørende, skriver de i et innlegg på sin Facebook-side.

  Puben opplyser at alle deres ansatte er trygge og fysisk uskadd.

  – Ta vare på hverandre i denne tiden, skriver de videre.

  Det var ved 1.15-tiden da en mann kom til utestedet Per på hjørnet, like ved Oslo tinghus, at skytingen startet natt til lørdag. To personer ble drept ved utestedet.

  Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz' gate til homsepuben London. Flere vitner forteller til NTB at pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd. Minst 19 personer ble skadd og måtte ha helsehjelp etter skytingen.

 • av NTB
  DEL
  Tåregass mot abort-demonstranter
  Opprørspoliti brukte tåregass for å holde abort-demonstranter borte fra kongressbygningen i Phoenix i Arizona fredag kveld. Foto: AP / NTB

  Politiet tok i bruk tåregass mot demonstranter som protesterte mot høyesterettskjennelsen om abort utenfor delstatsforsamlingen i Arizona fredag kveld.

  De folkevalgte søkte tilflukt i kjelleren på kongressbygningen i Phoenix da hundrevis av demonstranter samlet seg utenfor for å protestere mot at Arizona nå er en av delstatene som nå forbyr abort.

  Motdemonstranter som støttet forbudet ankom også. Politiet brukte tåregass da noen av demonstrantene begynte å slå på glassdøren til bygningen.

  Høyesterettskjennelsen som gir delstatene anledning til å forby abort, førte til store demonstrasjoner i en rekke amerikanske byer fredag.

 • av Philip A. Johannesborg
  DEL
  Pride-ledelsen: - Våre tanker går til de pårørende.

  Ledelsen i Oslo Pride sier de følger situasjonen nøye etter at to personer ble drept i natt og flere skadet.

  – Vi er i løpende dialog med relevante instanser. Våre tanker går til de pårørende og de skadde, sier Rohan Sandemo Fernando, kommunikasjonsrådgiver i Oslo Pride.

  Fremdeles er det uvisst hvordan hendelsen vil påvirke Pride-festival.

 • av NTB
  DEL
  Melby: Vi må sammen ta tryggheten tilbake
  Guri Melby (V) sier at vi sammen må ta tryggheten tilbake. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det er bra at politiet ser på sikkerheten rundt Pride etter nattens skyting, mener Venstre-leder Guri Melby. Hun sier at vi sammen må ta tryggheten tilbake.

  – Det er forferdelig å våkne opp til nyheter om to drepte og flere skadde etter skyting utenfor London pub i natt, sier Melby i en uttalelse.

  Hun sier at hennes tanker går til de skadde, drepte og pårørende.

  – Vi kjenner ikke motivet til gjerningspersonen, men mange vil føle seg utrygge. Derfor er det bra at politiet nå ser på sikkerheten rundt et så stort arrangement som Pride. Vi må sammen ta tryggheten tilbake.

 • av NTB
  DEL
  Trettebergstuen: – Et grusomt angrep på uskyldige mennesker
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener skytingen i Oslo natt til lørdag er et grusomt angrep på uskyldige. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag var et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv. Det sier likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  – Jeg er dypt rystet og sjokkert over skytingen i Oslo sentrum i natt. Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv, og jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de som er blitt rammet og deres pårørende, sier Trettebergstuen (Ap) i en uttalelse til NTB.

  – Mange skeive er nå redde, men dere er ikke alene, vi står sammen med dere i dette, legger hun til.

 • av NTB
  DEL
  Erna Solberg om skytingen i Oslo: Et angrep på friheten til å elske hvem man vil
  Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg mener skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag er et angrep på friheten til å elske den man vil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Høyre-leder Erna Solberg kaller skuddene ved London pub i Oslo et angrep på kjærligheten. Hun har selv planer om å gå i dagens Pride-parade.

  – Skuddene utenfor London pub i Oslo er et angrep på kjærligheten. Det er et angrep på friheten til å elske hvem man vil, sier hun i en uttalelse.

  Hun forteller at hennes tanker går til alle dem som på ulike måter er rammet av denne brutale handlingen.

  – Jeg har selv planer om å gå i Pride-paraden i dag for å vise min støtte til alle dem som fortsatt kjemper den harde kampen for å være seg selv. Vi vet fortsatt ikke hva som lå bak angrepet i natt, men i Norge skal det være trygt å elske hvem man vil og ingen skal få skremme oss fra å være et åpent, raust og inkluderende land.

 • av NTB
  DEL
  Støre: Skytingen utenfor London pub i Oslo var et grusomt og dypt rystende angrep

  Skytingen utenfor London pub i Oslo i natt var et grusomt og dypt rystende angrep på uskyldige mennesker, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

  – Mine tanker går til de rammede og deres pårørende. Vi vet ennå ikke hva som lå bak denne forferdelige handlingen, men til skeive som nå er redde og i sorg, vil jeg si at vi står alle sammen med dere i dette, sier Støre i en uttalelse til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Leteaksjon etter kvinne på Hardangervidda

  Politiet og Hovedredningssentralen Sør-Norge har startet en leteaksjon etter en 32 år gammel savnet kvinne på Hardangervidda.

  Kvinnen gikk fra Haukeli lørdag 18. juni, og skulle etter planen ankomme Lysefjorden fredag 24. juni, men hun dukket ikke opp til avtalt tid. Kvinnen er fjellvant og godt forberedt, ifølge politiet.

  – Frivillige mannskaper er varslet om meldingen, men pr. nå pågår det ikke aktive søk i området. Aksjonen er i en undersøkelsesfase for å kartlegge savnedes bevegelser og aktuelle søksområder, opplyser Vest politidistrikt i en pressemelding.

  Med på turen hadde kvinnen to hunder, og politiet ber om tips dersom folk har sett en kvinne med to huskyer i området mellom Haukeli og Lysefjorden i tiden fra 18. juni til dags dato.

 • av NTB
  DEL
  NRK: Den pågrepne er kjent for politiet

  Mannen som er pågrepet for masseskytingen i Oslo natt til lørdag, er tidligere kjent for politiet, melder NRK.

  Mannen ble pågrepet klokken 1.19, kort tid etter at skytingen startet. Han har ikke ønsket å samarbeide med politiet i natt, ifølge kanalen.

  Minst to mennesker ble drept og mange skadet i skytingen mot to utesteder. Motivet for skytingen er ikke klart.

  Politiet tror det bare var én gjerningsperson. Natt til lørdag gikk politiet til aksjon mot adresser knyttet til mannen for å se etter et mulig motiv for hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Gjerningsmannens bolig gjennomsøkt

  Politiet har gjennomsøkt boligen til mannen som er pågrepet for skytingen mot to utesteder natt til lørdag. Minst to mennesker ble drept og mange skadet.

  – Vi har teknikere inne hos ham nå som jobber med undersøkelser, sier vaktleder Roger Hjertø ved kriminalvakten hos Oslo-politiet til NRK.

  Politiet tror det bare var én gjerningsperson. Natt til lørdag gikk politiet til aksjon mot adresser knyttet til mannen for å se etter et mulig motiv for hendelsen.

  Hjertø opplyser at politiet foreløpig ikke har avhørt den pågrepne. Han ble pågrepet i nærheten av åstedene klokken 1.19.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.