Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Thor Gjermund Eriksen ny adm. direktør i Norsk Tipping
20. april kl 11:35av NTB
DEL

Thor Gjermund Eriksen er ansatt som ny administrerende direktør i Norsk Tipping.

– Jeg er veldig glad for å kunne presentere Thor Gjermund Eriksen som ny administrerende direktør i Norsk Tipping. Han har solid bakgrunn fra mediebransjen, blant annet som konsernsjef i Amedia og kringkastingssjef for NRK de siste ni årene, sier Norsk Tippings styreleder Linda Bernander Silseth.

Han kommer fra stillingen som kringkastingssjef. Eriksen tiltrer stillingen 12. september.

– Dette er en veldig spennende og utfordrende jobb, og jeg er veldig glad for å ha fått denne muligheten, sier Eriksen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Wasim Riaz
  DEL
  Høyesterett: Førerkortbeslag for elsparkesyklist må begrunnes bedre

  Å kjøre elsparkesykkel med 0,98 i promille gir ikke automatisk grunnlag for å frata førerkortet i påvente av rettssak, slår Høyesterett fast.

  – Høyesterett slår fast at det må foreligge en konkret vurdering i den enkelte sak av hvilken fare trafikanten utgjør, sier advokatfullmektig Andreas Seehusen Karlsbakk i Elden Advokatfirma til NRK.

  Høyesteretts ankeutvalg mener lagmannsrettens begrunnelse for å midlertidig frata elsparkesyklisten førerkortet var for mangelfull. Dermed må beslaget behandles på nytt av Hålogaland lagmannsrett.

 • av NTB
  DEL
  Danmarks statsminister om gasslekkasjene: – Neppe tilfeldig
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen tror ikke lekkasjene fra de russiske gassrørledningene tirsdag er tilfeldig. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / AP / NTB

  Lekkasjene i de russiske gassrørledningene er en svært alvorlig sak, og at det er vanskelig å forestille seg at det er tilfeldig, sier Danmarks statsminister.

  – Det er uvanlig, og jeg vil si at vi fra regjeringens og myndighetenes side tar dette svært alvorlig, sier statsminister Mette Frederiksen i en pressekonferanse i Polen, hvor hun deltar på åpningen av gassrørledningen Baltic Pipe.

  Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker like utenfor den danske øya Bornholm i Østersjøen. Rørene frakter gass mellom Russland og Tyskland gjennom Østersjøen.

  – Det er tre lekkasjer med litt avstand mellom dem. Derfor er det vanskelig å forestille seg at det som skjer er tilfeldig, sier hun videre.

  Skadene på ledningene er uten sidestykke, uttaler selskapet Nord Stream AG. Tyske medier og flere eksperter peker på mistanke om sabotasje. Begge rørledningene var ute av drift som følge av beslutninger knyttet til Russlands angrep på Ukraina. Begge inneholder imidlertid gass, og lekkasjene kan føre til eksplosjoner.

 • av NTB
  DEL
  Kronprinsessen måtte avbryte offisielt besøk grunnet helsesituasjonen
  Kronprinsesse Mette-Marit snakket med ansatte under et besøk til Stella Røde Kors kvinnesenter i Oslo, som markerte 10 år med drift. Foto: Lise Åserud / NTB

  Kronprinsesse Mette-Marit måtte onsdag avbryte et offisielt besøk til Røde Kors grunnet bivirkninger av legemidlene hun tar for sin lungefibrose.

  Det skriver Kongehuset i en uttalelse til NTB.

  Lungefibrose er en kronisk lungesykdom som i perioder gir mer plager. Behandlingen av Kronprinsessen skjer ved Rikshospitalet i Oslo, ifølge Kongehuset.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Lars Petter Solås innstilt som listetopp for Oslo Frp

  Lars Petter Solås har tatt til orde for fornyelse og vil gjøre Frp til et mer positivt parti.

  Nå er han innstilt på topp i Oslo Frp på deres kommunevalgsliste i hovedstaden.

  Nummer to på listen er Thea Fredriksen, leder i FpU i Oslo. Deretter følger Magnus Birkeland, Juliane Ofstad og Arne Rune Gjeldsvik.

  Maria Zähler, kjent blant annet som skribent i Resett, har fått sjetteplassen.

  Bjørn Revil, som ble valgt inn i Oslo bystyre i 2019 som representant for Folkeaksjonen nei til mer bompenger, er innstilt på niendeplass på listen. Revil meldte overgang til Frp og ble en del av deres bystyregruppe i mai.

  Frp gjorde et skuffende valg i hovedstaden i 2019, og fikk bare inn tre representanter i bystyret.

  Den foreløpige innstillingen skal nå ut på høring i partiorganisasjonen, opplyser nominasjonskomiteens leder Tommy Skjervold.

  Han sier innstillingen var enstemmig.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Kreml utelukker ikke sabotasje på gassledninger

  Russlands myndigheter sier de ikke kan utelukke at gassrørledningene i Østersjøen som kalles Nord Stream, er blitt utsatt for sabotasje.

  Nord Stream AG meldte tirsdag at de hadde fått skader «uten sidestykke» på gassrørledningene.

  I løpet av én dag ble det meldt om tre skader på de to gassrørledningene like ved Bornholm.

  Prisen på nederlandsk og britisk gass steg med 6-7 prosent etter meldinger om skadene på rørledningene.

  Prisstigningen skyldes usikkerhet om sikkerheten ved levering av gass til Europa, melder Reuters.

  Nederlandsk gass steg med 11 euro til 184.50 euro pr. megawatt time.

 • av NTB
  DEL
  Tengs-siktet fengslet i åtte nye uker
  17 år gamle Birgitte Tengs ble drept i 1995. Foto: Privat

  Sør-Rogaland tingrett forlenger varetektsfengslingen av mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, med åtte nye uker.

  Det kommer frem i en kjennelse tirsdag formiddag.

  Fengslingen ble avgjort som kontorforretning uten fysisk oppmøte. Den siktede 51-åringen begjærte seg løslatt.

  Drapssaken mot mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995, er berammet til å starte i Haugaland og Sunnhordland tingrett 31. oktober eller 14. november.

  Det er satt av 12 uker til rettsbehandlingen.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Åpner gassrørledning. Norsk gass til Polen.

  Den danske og polske statsministeren og Norges energiminister var tirsdag på plass i det nordvestlige Polen for å feire åpningen av en gassrørledning som skal levere norsk gass til Polen.

  Gassrørledningen har fått navnet Baltic Pipe. Dermed åpner det seg en ny rute for gassleveranser til Europa.

  Polen håper norsk gass dermed skal kunne erstatte leveranser fra Russland. Gazprom sluttet å levere gass til Polen i april.

  Det er første gang norsk gass går via Danmark til Polen. Slovakia og Tsjekkia vil også kunne få gass gjennom den nye gassrørledningen.

  Gassen vil begynne å strømme sørover den 1. oktober. Det er ventet at man vil nå full kapasitet ved slutten av november, ifølge utbyggeren.

  Ved full drift skal røret kunne frakte inntil ti milliarder kubikkmeter gass i året.

  Les mer i denne saken fra E24.

 • av NTB
  DEL
  Daglig kommer 10.000 russere til Georgia

  Antallet russiske statsborgere som ankommer Georgia, er doblet siden Russlands president Vladimir Putin kunngjorde delvis mobilisering sist onsdag.

  – For fire eller fem dager siden var det daglig 5000-6000 russere som ankom Georgia. Antallet har nå vokst til 10.000 pr. dag, sier Georgias innenriksminister Vakhtnag Gomelauri.

  Mange russiske menn i tjenestedyktig alder forlater landet for å slippe unna innkalling til militærtjeneste. De frykter de kan bli sendt til krigen i Ukraina.

  Georgia, særlig hovedstaden Tbilisi, er blitt et sentrum for russere som flykter fra landet etter at Russlands invasjon av Ukraina begynte 24. februar.

 • av NTB
  DEL
  Indisk lærer anklaget for drap på elev etter skrivefeil

  Indisk politi er nå på jakt etter en lærer som er anklaget for å ha slått en kasteløs student i hjel etter at han hadde stavet et ord feil på en eksamen.

  Den 15 år gamle gutten døde på et sykehus i delstaten Uttar Pradesh etter at han ble slått med en stokk og sparket til han ble bevisstløs, av læreren sin.

  Eleven var dalit og nederst i det hinduistiske kastesystemet. Medlemmer av denne gruppen blir ofte utsatt for vold, kriminalitet og diskriminering. Hundrevis av mennesker demonstrerte i gatene i byen Auraiya etter dødsfallet. Byen ligger litt over 30 mil sørøst for New Delhi. Demonstrasjonene ble raskt til opptøyer som politiet brukte makt for å slå ned.

  Politiet er nå på jakt etter læreren, som antas å ha rømt fra området.

 • av NTB
  DEL
  200 russiske menn over grensen på Storskog
  Rundt 200 russiske menn reiste inn i Norge fra Russland over grenseovergangen Storskog mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Mandag reiste 402 personer inn i Norge over grenseovergangen Storskog i Finnmark. Rundt halvparten av dem var russiske menn med Schengen-visum.

  – Vi ser den samme økningen som i helgen. Det er fortsatt under normalen i antall reisende i forhold til før pandemien, skriver Finnmark politidistrikt på Twitter.

  Søndag reiste 243 personer inn i Norge. 167 hadde Schengen-visum.

  En rekke land i Europa har opplevd en økt tilstrømming av russere etter at president Vladimir Putin erklærte delvis mobilisering i forbindelse med krigen i Ukraina sist onsdag.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Nordstream med skader «uten sidestykke»

  Tre gassrørledninger på havbunnen i Østersjøen er i løpet av én dag blitt påført skader. Noe slikt har man aldri opplevd tidligere, melder nettverksoperatøren Nord Stream AG, ifølge Reuters.

  Meldingen ble publisert etter at det svenske Sjöfartsverket mandag varslet om to lekkasjer fra Nordstream 1 og like etterpå om én lekkasje fra Nordstream 2. Alle de tre lekkasjene har skjedd innenfor et lite område i nærheten av den danske øya Bornholm i Østersjøen. Lekkasjene har fått danske myndigheter til å forby skipstrafikk i et område med en radius på fem nautiske mil, altså 9,26 kilometer.

  Operatøren sier det er umulig å vurdere når gassrørledningenes normale kapasitet kan bli gjenopprettet.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Pixies til Oslo, nytt album fredag
  Black Francis, frontmann i Pixies Foto: Claudio Cruz / NTB

  22. februar neste år går dørene opp for et gjensyn med amerikanske Pixies på Sentrum Scene i Oslo.

  Pixies ble grunnlagt i Boston i 1986, og med album som «Surfer Rosa» og «Doolittle» regnes det som et av de mest betydningsfulle indiebandene noensinne.

  Etter å ha skilt lag på begynnelsen av 1990-tallet ble bandmedlemmene gjenforent i 2004. Fredag slipper de sitt åttende album, «Doggerel».

  Pixies består av Black Francis, Joey Santiago, David Lovering og Paz Lenchantin.

 • av NTB
  DEL
  Lærerstreiken: Må rapportere om konsekvensene i dag

  I dag klokken 12 har de ti statsforvalterne frist til å rapportere til Utdanningsdirektoratet om konsekvensene av lærerstreiken for elever og lærlinger.

  Rapportene de skal sende inn, er blant annet basert på meldinger statsforvalterne har fått fra kommunene, skriver VG.

  Fungerende utdanningsdirektør Bente Barton Dahlberg sa i forrige uke til VG at oppdraget formelt ble satt ut til statsforvalterne 16. september.

  Tirsdag ble ytterligere 100 lærere tatt ut i streik. Dermed er til sammen 8550 av Utdanningsforbundets medlemmer i streik.

 • av NTB
  DEL
  Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker

  Det har oppstått lekkasjer på gassrørledningen Nord-Stream 1 både i svenske og danske områder, ifølge det svenske Sjöfartsverket. Det er mistanke om sabotasje.

  Også danske myndigheter bekrefter at gassrørledningen, som går mellom Russland og Tyskland via Østersjøen, lekker på to steder. I tillegg er det oppdaget en lekkasje på Nord Stream 2.

  Begge lekkasjene på Nord Stream 1 er registrert nordøst for den danske øya Bornholm, opplyser Sjöfartsverket til Reuters.

  Ifølge en dansk minister er lekkasjene i internasjonalt farvann.

  – Hendelsen er i internasjonalt farvann og blir sikret i likhet med lekkasjen på Nord Stream 2, opplyser klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen til Ritzau.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  100 nye lærere ut i streik fra i dag

  I dag gikk 100 nye lærere ut streik. Dermed har Utdanningsforbundet drøyt 8150 medlemmer i streik.

  Det er særlig Sunnfjord i Vestland som rammes. Her går over 80 lærere fra to videregående skoler ut i streik.

  Fra onsdag blir 300 nye lærere tatt ut, og kommende mandag tar Utdanningsforbundet ut ytterligere 100 medlemmer i streik. Da vil mer enn 8500 lærere være i streik.

  Streiken har pågått siden 8. juni.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Fylkespolitiker fikk 117.000 kr for å ansette ny sjef

  Fylkespolitikere brukte 16 møter på å ansette ny fylkesdirektør i Buskerud. Lederen av utvalget fikk over 7000 kroner pr. møte.

  Siden i sommer har tre utvalg vært i sving med å finne nye toppsjefer til Akershus, Østfold og Buskerud, som skal gjenoppstå som fylke. Til sammen er det avholdt mer enn 30 møter. Det har ikke vært billig.

  Ansettelsesutvalget i Buskerud har siden juni hatt 16 møter. Den tidligere Drammen-ordføreren Tore Opdal Hansen var møteleder i ansettelsesutvalget og får dobbel godtgjøring: 7300 kroner pr. møte. Han er enig i at det er godt betalt.

  – Ja, jeg synes at det er forferdelig mye. Det er veldig, veldig mye, sier Hansen, som er nestleder i Høyres fylkestingsgruppe i Viken, til NRK.

  Etter 16 møter har fylkespolitikeren krav på 117.000 kroner på toppen av millioninntekten han allerede har, men han avviser at penger har vært et motiv.

  – Vi har ikke hatt godtgjøring i tankene i hele tatt. Det vi har tenkt på, har vært å gjøre en god og grundig jobb.

  I utvalget hadde Opdal Hansen med seg Bjørn Tore Ødegården (Ap) og Christina Mørkve (H), som hver får 58.000 kroner for innsatsen.

  I en oversikt som NRK har fått fra Viken fylkeskommune, går det frem at over halvparten av møtene var videomøter. De var satt opp med en lengde på én time

 • av NTB
  DEL
  Store samferdselsprosjekter legges på is
  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap), her på befaring ved Tretten bru over Gudbrandsdalslågen, mener det i dagens situasjon ikke lenger er realistisk å følge opp alt som ligger inne i forrige regjerings NTP. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener Nasjonal transportplan (NTP) er urealistisk og varsler at store samferdselsutbygginger vil bli lagt på is.

  I fjor vår la daværende samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) frem tidenes største utbyggingsplan for transportsektoren i Norge. Nå stemples planen som urealistisk av etterfølgeren, Jon-Ivar Nygård, melder TV 2.

  – Jeg tror nok at det vil bli skuffelse, sier samferdselsminister Nygård.

  Samferdselsministeren mener det i dagens situasjon ikke lenger er realistisk å følge opp alt som ligger inne i forrige regjerings NTP.

  Hvilke utbygginger som utsettes, vil Nygård ikke si noe om. Svaret kommer når forslaget til statsbudsjett for 2023 legges frem for Stortinget torsdag 6. oktober. Han vil heller ikke si noe om hvor store innstramminger det er snakk om i kroner og øre.

 • av NTB
  DEL
  DN: Tyskland og Storbritannia la press på Norge
  Regjeringen og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen grep inn med tvungen lønnsnemnd i sokkelstreiken i sommer. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB

  Storbritannia og Tyskland la press på Norge før regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i streiken på norsk sokkel i sommer, skriver Dagens Næringsliv.

  Det skjedde gjennom henvendelser til ambassadene i London og Berlin, ifølge avisen.

  I et notat fra ambassaden i London som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, het det blant annet følgende:

  «I den alvorlige situasjonen man er i Europa nå, både sikkerhets- og energimessig, anser man på britisk side at dette ikke er et spørsmål som kan løses utelukkende ut fra Norges nasjonale interesser.»

  Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) opplyser at det er sjelden kost at andre land blander seg i norske streiker. Hun vil imidlertid ikke si hvor avgjørende henvendelsen var.

  Streiken brøt ut 5. juli i sommer, og regjeringen grep inn etter 20 timer. Med ventet opptrapping ville over halvparten av Norges daglige gasseksport ha falt bort.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland mistet en isbre i sommer
  Løypemaskiner parkert på toppen av Zugspitze i nærheten av Garmisch-Partenkirchen. Tyske forskere har fratatt Sødre Schneeferner, som ligger sør for fjelltoppen, statusen som isbre etter at svært høye temperaturer førte til at den smeltet raskere enn ventet i sommer. Foto: Michael Probst / AP / NTB

  Tyskland mistet en av sine gjenværende isbreer i sommer. Høye temperaturer har smeltet bort så mye is at Søndre Schneeferner ikke lenger har brestatus.

  – Scneeferners istykkelse minket betraktelig i store deler og i de fleste områdene er den ikke engang to meter lenger, skriver Det bayerske vitenskapsakademiet (BAdW) i en rapport mandag.

  På det tykkeste er isen nå mindre enn seks meter, en stor endring fra rundt ti meter i 2018. Samtidig har arealet til isbreen blitt halvert til rundt en hektar.

  – Dette gjør igjen at vi har konkludert med at den gjenværende isen vil smelte helt bort i de neste ett til to årene, skriver akademiet. Dermed har Tyskland bare fire gjenværende isbreer igjen.

 • av NTB
  DEL
  Sletting av studiegjeld anslås å koste 400 milliarder dollar
  Kongressens budsjettkontor anslår kostnaden for Joe Bidens plan om sletting av studiegjeld for mange amerikanere til rundt 400 milliarder dollar. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  USAs president Joe Biden kunngjorde 24. august at han vil slette amerikaneres studiegjeld.

  I USA koster universitetsutdannelse ofte mellom 10.000 og 70.000 dollar i året, og myndighetene anslår at snittgjelda for avgangselever er 25.000 dollar. Biden vil slette deler av gjelden for amerikanere som tjener mindre enn 125.000 dollar, 1,3 millioner kroner, i året.

  Etter spørsmål fra republikanske politikere, anslås nå kostnaden: 400 milliarder dollar.

  Republikanere mener Biden kaster bort penger på tiltaket og at offentlige midler kan brukes på mer effektivt vis.