Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Hybelbygg i Hamar evakuert på grunn av brann
21. april kl 19:48av NTB
DEL
Foto: Katja Wictorsen

Et hybelhus med sju beboere i Hamar måtte evakueres etter at det brøt ut kraftig brann i bygningen torsdag kveld.

Fem av sju beboere er evakuert, og de to andre er gjort rede for. Ingen er meldt skadet.

– Det er full overtenning, meldte Innlandet politidistrikt om hendelsen klokken 19.39.

Klokken 20.10 skriver politiet at det fremdeles brenner kraftig i bygningen og at ytterligere to bygg er evakuert.

Alle nødetater rykket ut til adressen i Kornsilovegen i Hamar. Bygningen består av et næringslokale på grunnplanet og inneholder også flere hybler.

Operasjonslederen opplyser at politiet ble varslet om brannen klokken 19.30 torsdag kveld og at alle nødetatene rykket til stedet med store ressurser.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Per Magnus Riseng
  DEL
  VG: En kvinne til siktet i Sian-påkjørsel

  To kvinner er til nå siktet i Sian-påkjørselen, melder VG. Foreløpig har den siktede sjåføren ikke ønsket å avgi forklaring. Hun avga forklaring på stedet, men har senere ikke ønsket å la seg avhøre.

  I tillegg er nå passasjeren i bilen som kjørte på Sian-bilen siktet i saken. Det opplyser politiadvokat Aase Schartum-Hansen fra Oslo politidistrikt til VG.

  – Det kan bli aktuelt å utvide siktelsen, men det er for tidlig å si noe om på nåværende tidspunkt. Etterforskningen er i innledende fase, sier hun til VG.

 • av NTB
  DEL
  Mongstad-brannen er slukket

  Brannen i et prosessoranlegg på oljeraffineriet på Mongstad er nå slukket. Skadeomfanget og årsaken til brannen blir nå undersøkt.

  Det var klokken 5.53 søndag at politiet fikk melding om at det var observert flammer og røyk på raffineriet. Brannen er nå slukket, sier pressetalsperson Ola Morten Aanestad i Equinor til NRK.

  – Det skal være brann i et prosessoranlegg og er ikke fare for andre bygninger, meldte Vest politidistrikt søndag morgen.

  Hovedanlegget på raffineriet er fortsatt i drift, melder Equinor.

 • av Per Magnus Riseng
  DEL
  Ender stenger E6

  E6 er stengt i Trondheim ved Stavsjøfjelltunnelen på grunn av en andemor med fire unger som har tatt seg ut i veibanen.

  – En patrulje fikk endene inn i skogen, men med en gang kom dem tilbake på veien. Viltnemnda er underveis og E6 er stengt, sier operasjonsleder Trond Volden.

  Veien er hovedfartsåren inn til Trondheim, så endene skaper store trafikale utfordringer.

  – Problemet er at det er gjerde rundt E6 på begge sider. Patruljen fant et hull i gjerdet, men endene fant fort tilbake, sier Volden.

  Han sier viltnemnda er noen minutter unna, men vet ikke hvor lang tid det vil ta før veien åpner.

  Dermed er det foreløpig uklart hvordan dette ender.

 • av NTB
  DEL
  Politiet avhører siktede etter Sian-påkjørsel i dag

  I løpet av dagen vil kvinnen som er siktet for å ha kjørt inn i Sian-lederens bil, bli avhørt, skriver VG.

  Kvinnen er siktet for grov kroppsskade etter at hun lørdag kjørte inn i en bil der blant andre Sian-leder Lars Thorsen satt.

  Det var fem personer i Sian-bilen, som havnet på taket. Fire av dem ble kjørt til legevakten og én ble kjørt til sykehus. Ingen ble alvorlig skadet.

  Påkjørselen skjedde på E6 ved Mortensrud. I forkant av påkjørselen hadde Sian gjennomført koran-brenning i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Rapport: Svært få har negative holdninger til skeive
  Flere og flere har positive holdninger til skeive, viser en ny rapport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  En ny rapport viser at nordmenn har markant bedre holdninger til skeive nå enn ved tidligere undersøkelser.

  Det er fjerde gang at Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) kommer med en rapport som undersøker holdninger til skeive. Første rapport var i 2008.

  «I 2008 svarte litt under halvparten i befolkningen at de var positive til homofile menn og lesbiske kvinner, mens andelen i 2022 er godt over 60 prosent. Omtrent 1 av 3 svarer at de hverken har positive eller negative holdninger, mens svært få har negative holdninger til homofile, lesbiske og bifile», heter det i rapporten, som kom dagen før angrepet i Oslo.

  Avdelingsleder i Bufdir, Anna Bjørshol, sier til NRK at angrepet viser at det fortsatt er en vei å gå.

  – Det å jobbe for likestilling og mot diskriminering, hatefulle ytringer og vold er noe vi alle må gjøre hver dag gjennom hele året, sier hun.

  Rapporten viser at det er flere som har negative holdninger til skeive menn enn kvinner.

 • av NTB
  DEL
  Farevarsel for styrtregn i Bergen

  Det er sendt ut gult farevarsel for styrtregn for deler av Vestland.

  – Kraftige regnbyger på 15–30 mm/t er observert i Hordaland, og de ventes å vedvare frem til tidlig i ettermiddag. Det er store lokale variasjoner i intensitet og mengde, og været kan endres raskt, skriver Meteorologisk institutt søndag.

  De advarer mot overvann i tettbygde strøk, med fare for stengte veier ved elve- og bekkeløp.

  – Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker med stor vannføring, heter det i rådet fra meteorologene.

 • av Anine Hallgren
  DEL
  Barn døde etter brann i Sandefjord

  Et barn på 11 år er bekreftet omkommet i brannen i en flermannsbolig i Sandefjord. Det skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

  Nærmeste pårørende er varslet og blir ivaretatt av helsepersonell. Politiet har sperret av området i påvente av ytterligere åstedsundersøkelser. Etterforskning av saken vil pågå utover dagen.

  – Dette har fått et fatalt utfall, og vi vil etterforske med flere hypoteser, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Det er pr. nå ikke mistanke om at brannen er påtent. Brannen er slukket, og politiet venter på krimteknikere på stedet.

  I en ny melding skriver politiet at de ønsker å komme i kontakt med vitner til brannen.

  - Spesielt ønsker vi kontakt med to kvinner som var i kontakt med politiet i akuttfasen.

  Politiet vil opprette en etterforskningsstab i Sandefjord som skal etterforske saken videre.

  Politiet ble varslet om brannen klokken 03.40 natt til søndag. Alle beboerne er gjort rede for.

 • av NTB
  DEL
  Hver femte butikk i danske bysentre nedlagt på 14 år

  Danske bysentre har stadig færre butikker. Fra 2006 til 2020 har byene mistet over 5.800 butikker, eller litt over 20 prosent.

  Det skriver Jyllands-Posten.

  Ifølge Dansk Byplanlaboratoriums direktør Ellen Højgaard ønsker folk å bruke sentrumsområdene i byene, men ikke til detaljhandel i samme grad som før.

  – Vi kommer ikke til å bruke bysentrene til å handle så mye mer. Men vi er stadig storforbrukere av kaffe latte, og vi spiser mer og mer ute. Faktisk går vi også stadig på biblioteket. Vi ønsker gjerne sosiale møteplasser, sier hun til avisen.

  Hun kaller utviklingen en kulturell endring, der bysentre brukes på andre måter enn før. Folk identifiserer seg med byen de bor i, ikke med kommunen. Derfor er det viktig at bysentrene ikke er nedslitt, uttaler hun.

  Danmarks regjering setter fra nyttår i gang en forsøksordning der ti byer, som alle har under 20.000 innbyggere, skal få tildelt midler fra en pott på 130 millioner danske kroner til oppussing og tiltak som skal gjøre bysentrene attraktive igjen.

 • av NTB
  DEL
  Elden: Sian-påkjørsel er angrep mot ytringsfriheten
  Sian-bilen ble påkjørt på E6. Foto: Annika Byrde / NTB
  Fem personer satt i Sian-bilen da den ble påkjørt ved Mortensrud. Foto: Annika Byrde / NTB

  John Christian Elden, som er bistandsadvokat for de fem i Sian-bilen som ble påkjørt lørdag, sier at de ser på hendelsen som et angrep på ytringsfriheten.

  – Mine klienter har det bra. De har kommet fra angrepet trygt og greit, men er forundret over at et slikt angrep på ytringsfriheten kan finne sted i Norge, samtidig som de er glade for at PST og politiet alltid beskytter dem, sier Elden til Dagbladet.

  En kvinne ble pågrepet og siktet for grov kroppsskade etter å ha kjørt inn i bilen til lederen av Sian på E6 i Oslo lørdag ettermiddag. Fem personer satt i Sian-bilen. Fire av dem ble sendt til legevakten og den femte til sykehus. Ingen ble alvorlig skadet.

  Eieren av bilen som kjørte på Sian-bilen, var passasjer. Hun sa lørdag til Avisa Oslo at påkjørselen skjedde med vilje, og hevdet at det skjedde i selvforsvar. Sian-bilen kjørte på bilen med de to kvinnene først, har hun hevdet. Sian-leder Lars Thorsen har avvist påstanden overfor NTB.

  Hendelsen skjedde ved Mortensrudkrysset etter at Sian hadde brent et eksemplar av Koranen. Et videoopptak viser at påkjørselen skjedde midt i trafikken på E6, og at flere andre bilister måtte kjøre unna for ikke å bli truffet.

 • av NTB
  DEL
  Én person alvorlig skadet i brann i Sandefjord

  En person er alvorlig skadet i en brann i en flermannsbolig i Sandefjord. Det var en stund spredningsfare, men brannvesenet har fått kontroll på brannen.

  En luftambulanse ble sendt til stedet for å hente personen som ble alvorlig skadet. De øvrige som bor i flermannsboligen, ble sendt til legevakten for sjekk, opplyste Sørøst politidistrikt ved 4.30-tiden natt til søndag.

  Alle beboerne er gjort rede for.

  En stund var det spredningsfare. Nabobygninger ble derfor evakuert. Men senere på natten meldte brannvesenet at mannskapene hadde fått kontroll på brannen.

  – Det er avtagende røyk og ikke lenger spredningsfare, opplyser politiet.

  Politiet ble varslet om brannen klokken 3.40 natt til søndag.

 • av NTB
  DEL
  To skadet i voldshendelse på Jessheim

  En person er sendt til Ahus med kuttskader i en hånd mens en annen er kjørt til legevakten med lettere skader etter en hendelse på Jessheim natt til søndag.

  – Det er uvisst om det har vært brukt kniv, men en person er kjørt til Ahus med kuttskader i en hånd, står det i en uttalelse fra Øst politidistrikt tidlig søndag morgen.

  Politiet opplyser at skadegraden er ukjent.

  – En annen person er kjørt til legevakt med lettere skader. Politiet har ikke full oversikt over hva som har skjedd, men vil etterforske saken videre utover dagen, opplyser operasjonssentralen i Øst politidistrikt.

  Politiet ble varslet om saken klokken 1.45 natt til søndag.

 • av NTB
  DEL
  Brann ved oljeraffineriet på Mongstad

  Det brenner i et prosessoranlegg på oljeraffineriet på Mongstad, men industrivern på stedet har kontroll. Ingen personer er skadet, opplyser politiet.

  – Det skal være brann i et prosessoranlegg og er ikke fare for andre bygninger, melder Vest politidistrikt søndag morgen.

  Eget industrivern på stedet har satt i gang tiltak. De opplyser å ha kontroll på situasjonen.

  Politiet får opplyst at det ikke er fare for området utenfor selve anlegget.

  Vest politidistrikt fikk melding klokken 5.53 om at det var observert flammer og røyk på raffineriet.

 • av NTB
  DEL
  Usbekistan innfører unntakstilstand

  Usbekistan innfører unntakstilstand i den autonome republikken Karakalpakstan etter at det brøt ut store demonstrasjoner mot planlagte grunnlovsendringer.

  De sjeldne protestene i Usbekistan brøt ut fredag, og allerede lørdag var president Sjavkat Mirzijojev på plass i Karalbakstan. Her lovet han at de foreslåtte grunnlovsendringene som ville svekket republikkens status, skal skrotes.

  Det innføres unntakstilstand i én måned i Karakalpakstan for å «trygge borgerne og gjenopprette lov og orden».

 • av NTB
  DEL
  USA har fått kulen som drepte palestinsk journalist
  Shireen Abu Akleh var en velkjent og respektert reporter som hadde dekket Palestina-konflikten i flere tiår. Hun var et kjent ansikt på TV, og drapet vakte protester i medier over hele verden, og også fra amerikanske myndigheter. Her blir hun minnet på en plakat ved muren i Betlehem på den okkuperte Vestbredden. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

  Palestinske myndigheter har gitt kulen som drepte Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh, til amerikanske kriminalteknikere, opplyser palestinsk riksadvokat.

  Abu Akleh, som hadde både palestinsk og amerikansk statsborgerskap, ble skutt i hodet under en israelsk militæraksjon i Jenin på den okkuperte Vestbredden 11. mai.

  Den 51 år gamle erfarne Al Jazeera-journalisten var på jobb da hun ble drept. Hun var iført hjelm og skuddsikker vest som var tydelig merket med PRESS.

  Andre journalister på stedet, øyenvitner, palestinske myndigheter og Al Jazeera har tidligere konkludert med at hun etter alt å dømme ble skutt av en israelsk soldat.

  Den israelske hæren sier hun havnet i kryssild under skuddveksling med væpnede palestinere, og at det er umulig å slå fast hvem som drepte henne uten å analysere kulen.

 • av NTB
  DEL
  11 fiskere strandet på øy i Orkla

  11 fiskere er fanget på en øy i elven Orkla i Orkanger på grunn av høy vannstand. Et redningshelikopter er på vei for å hente ut fiskerne.

  Brannvesenet vurderte å hente dem i båt, men det er for mye strøm og vann i elven, opplyser politiet i Trøndelag. Løsningen ble derfor redningshelikopter.

  – De har vært på fisketur, og så har vi hatt kraftige regnbyger tidligere i dag. Elven har steget så fort at de er blitt tatt litt på sengen, sier operasjonsleder Christopher White til VG.

  Ingen er skadet. Problemet er at de ikke kommer tilbake til land, sier White.

 • av NTB
  DEL
  Minskandalen: Støtteparti krever nyvalg i Danmark
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen møtte pressen sammen med justisminister Mattias Tesfaye og helseminister Magnus Heunicke fredag. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Støttepartiene sørger trolig for at regjeringen i Danmark ikke blir felt som følge av minkskandalen. Men betingelsen er at det blir folketingsvalg til høsten.

  Den sosialdemokratiske regjeringens støttepartier ga lørdag beskjed om at de ikke vil støtte noen prosesser som kan føre til riksrett mot regjeringen i kjølvannet av minkskandalen.

  Danmark avlivet over 15 millioner dyr etter at regjeringen i 2020 besluttet at alle mink skulle avlives.

 • av NTB
  DEL
  Politiet ser alvorlig på Sian-påkjørselen
  Politet gjør undersøkelser på E6 ved Mortensrud etter at Sian var involvert i en trafikkulykke. Foto: Annika Byrde / NTB

  Sian-lederens bil ble kjørt på flere ganger på E6 ved Mortensrud i Oslo. Politiet ser på hendelsen som alvorlig. En person er siktet i saken.

  Politiet vurderer eventuelle tiltak når det gjelder sikkerheten til personene involvert i hendelsen, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding lørdag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Politisjef i Uvalde går av etter skolemassakre
  Etterlatte har tryglet ledelsen i byen Uvalde om å avskjedige skoledistriktets politisjef etter massakren der en 19 barn og to lærere ble drept i Uvalde i Texas i mai. Arkivfoto: Jae C. Hong / AP / NTB

  Politisjef Pete Arredondo i Uvalde går av etter kritikk mot politiets håndtering av skoleskytingen som krevde 21 menneskeliv i den amerikanske delstaten Texas.

  19 barn og to lærere ble drept da en tenåring åpnet ild på barneskolen i Uvalde 24. mai, i det som er den verste skolemassakren i USA på ti år.

  Arredondo, som er sjef for skoledistriktets politi, ble permittert en knapp måned senere. Da hadde politiet vært gjenstand for hard kritikk for sin håndtering av skytingen. Blant annet kom det frem at politistyrken ventet lenge utenfor klasserommene før de konfronterte den 18 år gamle gjerningsmannen.

 • av NTB
  DEL
  Høyre går mest frem på ny partimåling
  Partileder Erna Solberg kan juble over at Høyre går mest fram på Kantars partimåling. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Høyre går mest frem og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.

  Dermed ville Høyre blitt desidert størst på Stortinget med 53 mandater, viser Kantars julimåling for TV 2.

  Høyre, Frp og Venstre ville fått flertall selv uten støtte fra KrF.

  De største taperne på målingen er Senterpartiet og SV, med en tilbakegang på henholdsvis 1 og 1,7 prosentpoeng. For første gang er Rødt større en Sp på en Kantar-måling, med 6,9 prosent for Rødt mot Sps 6,7. Arbeiderpartiet får en oppslutning på 21,4 prosent.

  KrF og MDG er under sperregrensen på 4 prosent.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  To år gammel jente funnet etter leteaksjon

  En to år gammel jente ble funnet i god behold etter leteaksjon i Halden. Det melder Politiet i Øst på Twitter litt før kl 21.

  Den lille jenta er nå sammen med familien sin. Hun ble funnet i skogsterrenget et stykke unna bopelen i Tistedal.

  Det var en beboer i området som fant henne. Politi, helikopter og frivillige lette etter jenta, som hadde lagt ut på rusletur litt før kl 20.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.