Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
SpaceX-rakett med 53 satellitter skutt opp fra California
14. mai kl 07:09av NTB
DEL

En SpaceX-rakett med 53 satellitter om bord ble fredag ettermiddag lokal tid skutt opp fra romfartsbasen Vandenberg i California.

Minutter etter oppskytningen landet første trinn av bæreraketten på et droneskip i Stillehavet, mens det andre trinnet førte raketten inn i bane rundt jorden.

Satellittene ble utplassert om lag en time etter oppskytning.

Starlink er et rombasert system som SpaceX har utviklet gjennom flere år for å kunne gi internett til områder med dårlig dekning.

Det er Tesla-sjef Elon Musk som grunnla og leder SpaceX. Romfartsselskapet har hundrevis av Starlink-satellitter i bane rundt jorden i om lag 550 kilometers høyde.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Enighet om kommunelegeavtalen

  KS og Legeforeningen ble mandag kveld enige om ny kommunelegeavtale. Partene ber staten ta ansvar for å sikre forutsigbarhet både for leger og kommuner.

  – Denne enigheten slår fast en ny og viktig retning. Vi er enige om at legevakt ikke kan komme på toppen av en allerede svært presset fastlegehverdag, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø og Legeforeningens president, Anne-Karin Rime, i en pressemelding.

  Målet er å beholde dagens leger og legge til rette for økt rekruttering. Partene ber regjeringen gjennomgå finansieringsordningen for legevakt for å sikre forutsigbarhet for leger og kommuner. De mener også det er nødvendig å vurdere innføring av ordinær lønnskompensasjon for legevaktarbeid.

 • av NTB
  DEL
  Leteaksjon i Oslofjorden etter savnet mann avsluttes

  HRS Sør-Norge sier de avslutter leteaksjon etter en mann i 70-årene etter at det ble funnet en tom båt med motoren i gang i Oslofjorden øst for Tønsberg.

  Litt før klokken 22 mandag kveld skriver Hovedredningssentralen Sør-Norge på Twitter at søket etter savnet båtfører avsluttes uten funn, og at dette gjøres i samråd med Sørøst politidistrikt og pårørende.

  – Sjøsøket ble avsluttet tidligere i dag, men nå har vi formelt avsluttet redningsaksjonen da det ikke lenger er håp om å finne savnede i live. Politiet overtar fra i morgen søket etter den antatt omkomme, sier redningsleder Johan Mannsåker til NTB kort tid etter klokken 22.

  Det var like etter klokken 8 på morgenen samme dag at nødetatene fikk melding om en tom båt som kom drivende fra Tønsberg/Bolærne østover mot Rauer på den andre siden av Oslofjorden.

 • av NTB
  DEL
  Erdogan nekter å snakke med Hellas' statsminister
  Recep Tayyip Erdogan sier han ikke lenger vil snakke med statsminister Kyriakos Mitsotakis i nabolandet Hellas. Arkivfoto: Tyrkias presidentkontor / AP / NTB

  Tyrkias president sier han ikke lenger vil snakke med den greske statsministeren, og han vil avlyse viktige møter mellom de to landenes regjeringer.

  Recep Tayyip Erdogan anklager nabolandet for å huse støttespillere til Fethullah Gülen, som Erdogan sier sto bak kuppforsøket i 2016, og for å bygge militærbaser som skal brukes mot Tyrkia.

  Presidenten beskylder også statsminister Kyriakos Mitsotakis for å fraråde USA å selge F-16-fly til Tyrkia.

  – I år skulle vi hatt et møte i det strategiske rådet, men det står ikke lenger noen Mitsotakis i min avtalebok. Jeg vil aldri akseptere å ha et slikt møte med ham, for vi holder oss på samme sti som politikere som holder avtaler, er av helstøpt karakter og har æren i behold, sier Erdogan.

 • av NTB
  DEL
  Åtte barn på sykehus etter kontakt med salpetersyre

  Åtte gutter er innlagt på sykehus etter å ha kommet i kontakt med tønner fylt med salpetersyre inne på et industriområde på Stathelle, skriver Varden.

  Operasjonsleder Espen Reite i Sørøst politidistrikt sier til avisen at det skal være snakk om barneskoleelever, og at hendelsen skal ha skjedd i skoletiden.

  – Vi fikk melding om dette klokken 14.59. Det framstår for oss som om de har tatt seg inn over et gjerde og kommet i kontakt med et stoff som framstår som salpetersyre, sier han.

  Reite sier at skadeomfanget til de åtte guttene er ukjent for politiet.

 • av NTB
  DEL
  Oppretter sak mot Stavanger universitetssjukehus
  Helsetilsynet, politiet og Statsforvalteren skal undersøke hva som gikk galt under en kreftstudie som Stavanger universitetssykehus koordinerte. Foto: Carina Johansen / NTB

  Helsetilsynet skal undersøke om Stavanger universitetssjukehus brøt helseforskningsloven da de koordinerte en stor studie på endetarmskreft.

  Studien skulle observere pasienter som ble behandlet med stråling, og ventet med kirurgiske inngrep, skriver NRK.

  I november 2020 ble studien stanset etter at kreften spredte seg hos flere pasienter som deltok.

  Helsetilsynet, politiet og Statsforvalteren i Vestland skal undersøke hva som gikk galt i studien.

 • av Arnhild Aass Kristiansen and Birgitte Iversen
  DEL
  MDG på møte i kveld: Går inn for å bygge Fornebubanen

  Som første parti i byrådet i Oslo, har MDGs bystyregruppe vedtatt å gå inn for å bygge Fornebubanen.

  Det bekrefter MDGs gruppeleder i Oslo, Einvind Trædal i en SMS til Aftenposten mandag kveld.

  MDGs gruppe vil bygge banen «etter opprinnelig plan».

  Fornebubanen ligger an til å bli mange milliarder kroner dyrere enn planlagt. Ett av forslagene til innsparinger som har vært diskutert, er å kutte ned på antallet stasjoner, men det avvises av MDG.

  – Det er for mye nytte som går tapt med kutt i stasjoner, skriver Trædal om dette.

  Også SV og Ap har hatt møter om Fornebubanen mandag kveld. Ap har ikke konkludert, opplyser gruppeleder Andreas Halse til Aftenposten. SV hadde ingen planer om å konkludere i saken i kveld.

  «Det blir et ekstraordinært gruppemøte neste mandag hvor gruppa skal behandle saken», skriver SVs gruppeleder Ola Wolff Elvevold til Aftenposten.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Ukrainsk ekspresident beordret arrestert
  Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj flyktet til Russland i 2014 etter voldsomme protester og har siden levd der i eksil. Her fra en nyhetssending i Moskva i Russland i 2019. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

  En ukrainsk domstol beordret mandag arrestasjon in absentia av tidligere president Viktor Janukovitsj, skriver Reuters.

  Ekspresidenten er anklaget for forræderi for en avtale han undertegnet i 2010 som forlenget Russlands leieavtale på marineanlegg på Krym.

  Domstolen mener avtalen gjorde det mulig for Russland å øke antallet tropper de hadde i Ukraina og dermed invadere og annektere Krym i 2014.

  Janukovitsj har allerede fått 13 års fengselsstraff for forræderi, etter at han i 2014 sendte brev til Russlands president Vladimir Putin og ba ham om å bruke russiske styrker for å gjenopprette orden i Ukraina.

  Ekspresidenten har tidligere nektet for alle anklager mot seg.

 • av Siril Thesen
  DEL
  A-ha avlyser flere konserter
  A-ha er for tiden ute på verdensturneen "Hunting High and Low Live" som ble utsatt i to år på grunn av koronapandemien. Her fra konserten deres i Stavanger fredag 20. mai 2022. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB

  A-ha avlyser konsertene sine i Bournemouth 24. mai og Liverpool 25. mai. Det skriver de på sin egen Facebook-side.

  Avlysningen skyldes at Morten Harket ikke er i stand til å opptre på grunn av stemmeproblemer.

  Bandet skulle ha spilt i Oslo Spektrum lørdag 21. mai, men måtte avlyse da Harket fikk laryngitt og måtte hvile stemmen.

  Etter planen skal A-ha spille i London fredag og Birmingham lørdag, før de returnerer til Norge for å spille på festivalen Over Oslo 10. og 11. juni.

 • av NTB
  DEL
  36 nye tilfeller av apekopper påvist i England

  36 nye tilfeller av apekopper er påvist i England. Det bringer det totale antall smittetilfeller i landet opp i 56.

  Det melder britiske helsemyndigheter mandag. Samme dag ble også det første tilfellet av apekopper bekreftet i Skottland.

  I EU er det så langt bekreftet minst 85 tilfeller av apekopper, blant annet i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania og Sverige.

  Samtidig sier det europeiske smittevernbyrået ECDC at risikoen for at virussykdommen sprer seg blant befolkningen i Europa, er veldig lav.

 • av NTB
  DEL
  DN: Skatteetaten tar pant i Kygos villa i Bergen
  Kygo (Kyrre Gørvell-Dahll) har havnet i klammeri med Skatteetaten, som mener at artisten ikke har betalt inn det han skylder i skatt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

  Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, kreves for en ubetalt skatteregning i millionklassen av Skattetaten. – En misforståelse, sier Kygos talsperson.

  Ifølge Dagens Næringsliv er Gørvell-Dahll saksøkt av Skatteetaten, som krever over 15 millioner kroner av artisten. Det er tatt pant i gigantvillaen hans ved Paradis i Bergen fordi Skatteetaten mener at han skylder skatt, skriver avisen.

  En talsperson for artisten mener det hele er en misforståelse.

  – Det skyldes en misforståelse og forglemmelse fra vår side. Vår advokat har vært i kontakt med Skatteetaten, og vi håper å få ordnet dette så snart som mulig, sier Gørvell-Dahlls stefar og talsperson Jan Magnus Bjordal.

  Kygo kjøpte den storslåtte villaen i Bergen for 41 millioner kroner tilbake i 2018.

 • av NTB
  DEL
  En av ti må gå i Klarna
  For å overbevise investorene om at selskapet kan bli lønnsomt, kutter Klarna kraftig og varsler at en tidel av de ansatte må gå. Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB

  Det svenske betalingsselskapet Klarna kutter staben med 10 prosent, noe som tilsvarer 700 årsverk.

  Selskapet bekrefter kuttplanene overfor svenske Dagens Industri, skriver Dagens Næringsliv. De ansatte fikk nyheten mandag i en forhåndsinnspilt melding fra toppsjef Sebastian Siemiatkowski.

  Klarna jobber for tiden med å hente inn opp mot 10 milliarder svenske kroner i kapitalmarkedet og må derfor vise at selskapet kan bli lønnsomt om ikke altfor lang tid. I fjor tapte Klarna 7 milliarder kroner. I forbindelse med kapitalinnhentingen verdsettes selskapet til rundt 3.000 milliarder, en fall i markedsverdien på 20–30 prosent.

  Selskapet, som i hovedsak driver med betalingssystemer, har vokst kraftig de siste årene. En rekke vekst- og teknologiselskaper sliter på verdens børster og opplever at det er lite kapital å finne, og flere har måttet kutte kraftig for å spare penger.

 • av NTB
  DEL
  Sandstorm skaper flytrøbbel og pustebesvær i Irak
  Bagdad er omhyllet av en sky av sand og støv, som gir dagslyset en oransje glød. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB

  Offentlige bygninger er stengt, fly settes på bakken og over tusen irakere har havnet på sykehus med pustebesvær etter den niende sandstormen på en drøy måned.

  Hovedstaden Bagdad er innhyllet i en enorm sand- og støvsky, og vanligvis hektiske gater ligger øde, badet i en oransje glød. Statsminister Mustafa al-Kadhemi har gitt ordre om å stenge alle offentlige institusjoner bortsett fra dem som tilhører helsevesenet og sikkerhetstjenestene.

  Mandag ble Iraks flyplasser midlertidig stengt. Også i nabolandet Kuwait er fly satt på bakken for andre gang denne måneden.

  Under de foregående to sandstormene havnet 10.000 mennesker på sykehus, og en person mistet livet.

  En fisker som er ute på vannet i Shatt al-Arab er så vidt synlig gjennom sand og støv når sandstormen feier over Basra sør i Irak. Foto: Nabil al-Jurani / AP / NTB
 • av NTB
  DEL
  Sier hun ble tvunget til å skrive under på tilståelse
  Nazanin Zaghari-Ratcliffe poserer sammen med sin ektemann og datter ved statsministerkontoret i London 13. mai. I et intervju sier hun at britiske myndighetspersoner var til stede da hun ble tvunget til å signere en falsk tilståelse. Arkivfoto: Frank Augstein / AP / NTB

  Britisk-iranske Nazanin Zaghari-Ratcliffe sier hun ble tvunget til å skrive under på en falsk tilståelse før hun ble løslatt fra seks år i fangenskap i Iran.

  Hun hevder også at det var britiske myndighetspersoner til stede på flyplassen i Teheran da hun under tvang skrev under på den falske tilståelsen for spionasje.

  Zaghari-Ratcliffe ble pågrepet på flyplassen i Teheran i 2016 da hun skulle hjem til Storbritannia etter et familiebesøk. Hun var ansatt i den veldedige organisasjonen Thomson Reuters Foundation, men var på ferie da pågripelsen skjedde.

  Hun ble dømt til fem års fengsel for å ha planlagt å styrte Irans regjering, noe hun har benektet hele veien. De siste to årene har hun tilbrakt i husarrest i foreldrenes hjem i Teheran.

  Les hele saken her:

  teaser
  i dag 17:31
  Zaghari-Ratcliffe sier hun ble tvunget til å skrive under på tilståelse før løslatelse
 • av NTB
  DEL
  Politidirektoratet strammer inn kravene for nødpass
  Pandemien og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden for viktige materialer som brukes i produksjonen av pass, nødpass og nasjonale ID-kort. Leveringstiden for pass, som nå er på sju uker, vil fortsette å øke, og politiet tror situasjonen først vil normalisere seg i høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Den voldsomme pågangen fra nordmenn som skal fornyet passet sitt, har ført til «passkrise». I en ny forskrift gjør POD det mye vanskeligere å få nødpass.

  – Kriteriene for å få nødpass vil bli strammet inn. Før kunne man få nødpass om en hadde glemt pass hjemme, slik blir det ikke lenger, sier Unni Norum, fungerende seksjonssjef i ID-seksjonen i Politidirektoratet (POD), til TV 2.

  Norum opplyser videre at POD jobber med å klargjøre kriteriene i forskriften. Det kan ta fra noen dager til en uke.

  Pandemien har gjort at svært få har hatt behov for å fornye passet sitt de to siste årene, men nå er pågangen enorm. Hittil i år har politiet registrert 533.000 søknader om pass og nasjonale ID-kort. Til sammenligning registrerte politiet 270.000 søknader om pass i siste normalår, 2019.

  – Det signaliseres at liv, helse og særlige velferdshensyn nå skal vektlegges, sier politioverbetjent og avsnittsleder Asbjørn Svellingen i Vest politidistrikt til kanalen.

 • av NTB
  DEL
  ATV-fører omkom i ulykke på Biri

  En ATV-fører omkom i en ulykke på Biri. Ulykken skjedde ved Honne.

  – Pårørende er varslet. Vi etterforsker ulykken, opplyser Innlandet politidistrikt.

  Kun én person var involvert i ulykken.

  Politiet ble varslet om hendelsen klokken 14.10. Biri er et tettsted i Gjøvik.

 • av NTB
  DEL
  Starbucks trekker seg ut av Russland

  Starbucks stenger sine 130 kafeer i Russland og har dermed lagt ned hele virksomheten i landet, opplyser den amerikanske kaffekjeden.

  Kunngjøringen ble gjort i et skriv til de ansatte mandag. Ledelsen opplyser at de ansatte vil få lønn i seks måneder fremover. Starbucks vil også hjelpe sine russiske ansatte med å finne andre jobber, heter det i skrivet.

  Starbucks suspenderte virksomheten i Russland i mars som følge av Ukraina-krigen, men forlater nå Russland for godt.

 • av NTB
  DEL
  14 personer funnet døde på strand i Myanmar

  Likene av 14 personer er blitt funnet etter at de ble skyllet opp på en strand i Myanmar, ifølge lokale myndigheter.

  – 14 døde personer ble funnet, og 35 personer inkludert eierne av båten ble reddet, forteller Tun Shwe, en talsperson for politiet i Pathein-distriktet, til AFP.

  En lokal redningsgruppe sier at minst åtte av de døde var rohingyaer som forsøkte å komme seg til Malaysia via sjøveien.

  USA har anklaget militærjuntaen i Myanmar for folkemord mot rohingyaer. Siden 2017 har over 800.000 rohingyaer blitt drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh.

 • av NTB
  DEL
  Betydelig snøskredfare i Troms

  Det er betydelig snøskredfare, faregrad 3, flere steder i Troms mandag.

  Farevarselet gjelder både Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms og Indre Troms, ifølge varsom.no.

  Det ventes naturlig utløste skred, både med løssnø og våte flak. Mildere vær er årsaken. Tirsdag ventes det moderat snøskredfare, som tilsvarer faregrad 2.

  Også flere steder i Møre og Romsdal og på Vestlandet er snøskredfaren moderat mandag og tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Hentet i luftambulanse etter arbeidsulykke i Risør

  En mann er hentet med luftambulanse etter en arbeidsulykke i Risør. Det dreier seg om en fallulykke, ifølge politiet.

  – Det er snakk om en fallskade. En arbeider har falt fra en ukjent høyde og landet på betong, sier operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

  Ifølge Odde er mannen utenlandsk. Han ble først fløyet til Sørlandet sykehus, men ble deretter fraktet videre til Oslo.

  – Det fremstår som alvorlig, sier operasjonsleder Kjell Upsahl klokken 15.40.

  Politiet er på stedet og prøver å finne ut av hva som har skjedd. Ulykken skjedde i Bossvika i Risør klokken 13.10.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Russisk FN-topp trekker seg i protest

  Boris Bondarev, Russlands ambassadør til FNs Genève-kontor, trekker seg i protest mot krigen i Ukraina og langer ut mot Kreml.

  Bondarev skriver i et avskjedsbrev som blant annet er publisert på Linkedin , at angrepet på Ukraina også er en alvorlig forbrytelse mot det russiske folket.

  – Aldri har jeg skammet meg så mye over landet mitt som siden 24. februar, skriver han med henvisning til datoen da krigen startet.

  Bondarev skriver at de som har besluttet å gå til krig, har gjort det for å beholde makten for evig. Han mener utenriksminister Sergej Lavrov er et eksempel på hvordan systemet er blitt forringet.

  – På 18 år har han gått fra å være en profesjonell og utdannet intellektuell som mange av mine kollegaer hadde stor respekt for, til å bli en person som konsekvent kommer med sprikende utsagn og truer verden med atomvåpen, skriver Bondarev i brevet, som også er delt av advokaten Hillel Neuer på Twitter.

  NTB