Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Nå skal politiet få varslingsombud
14. mai kl 10:05av NTB
DEL
Justisminister Emilie Enger Mehl vil opprette varslingsombud i politiet. Foto: Terje Pedersen, NTB

Flere varslingssaker i politiet har skapt debatt. Nå vil justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) at politiet oppretter et varslingsombud.

Målet er å rydde i det som måtte være av fryktkultur, sørge for holdningsendringer i politietaten, og gjøre det trygt å si fra, noe Mehl mener hele politiet vil tjene på.

– Den konkrete innretningen skal POD og tillitsvalgte i politiet få komme tilbake til, men det er viktig at det er et uavhengig organ eller ombud som alle har tillit til.

I tillegg håper hun å gjøre om på et vedtak som har vakt oppsikt. Siden 2016 har nemlig Politiets Fellesforbund (PF) frarådet sine medlemmer å varsle om kritikkverdige forhold på jobben. Grunnen er blant annet at det kan komme i veien for fremtidige karrieremuligheter.

– Min ambisjon er at vi får gjort endringer og forbedringer som gjør at Politiets Fellesforbund vil snu på vedtaket sitt fra 2016, sier Mehl til NTB.

– Jeg synes det er en fallitterklæring at PF selv sier at varsling er noe man ikke kan anbefale. Det er et vedtak jeg som justisminister ikke kan leve med.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Elisabeth Borne blir ny fransk statsminister
  Frankrikes president Emmanuel Macron på vei for å hilse EU-president Charles Michel velkommen til lunsj i Elysee-palasset. Han ventes å kunngjøre ny statsminister mandag. Foto: Michel Euler / AP / NTB

  President Emmanuel Macron utnevnte mandag arbeidsminister Elisabeth Borne til ny fransk statsminister etter Jean Castex som tidligere på dagen ba om avskjed.

  Ved å gå av ga Castex Macron mulighet for å ommøblere regjeringen foran valget til ny nasjonalforsamling i juni. Det var på forhånd ventet at han ville utnevne en kvinne, for første gang på over 30 år.

  Elysee-palasset opplyser at Borne nå får i oppdrag å danne en ny regjering.

  Etter at han ble gjenvalgt tidligere i år, trenger sentrumspolitikeren Macron flertall i nasjonalforsamlingen for å få gjennom sitt program, men både den nye venstreblokken og ytre høyre truer med å blokkere agendaen hans.

  I de siste ukene har det vært spekulert mye på om Macron ønsket en kvinne med tillit på venstresiden og i miljøbevegelsen som ny statsminister.

  Blant dem som ble nevnt som mulige kandidater, var foruten Borne Unescos generaldirektør Audrey Azoulay og Catherine Vautrin, en lite kjent politiker fra Champagne-regionen.

  Sist en kvinne var statsminister i Frankrike, var det Edith Cresson fra mai 1991 til april 1992, under president François Mitterrand.

 • av NTB
  DEL
  Skogbrann ved Gardermoen under kontroll

  Brannmannskaper på Romerike rykket mandag ut på en skogbrann ved Gardermoen. Brannen er under kontroll.

  Romerikes Blad skriver at det brant i et område på rundt 100 ganger 100 meter, og at brannmannskapene rykket ut med store ressurser.

  Ved 16.30-tiden opplyste Øst 110-sentral at de hadde kontroll på stedet.

  – Vi har slukket det meste, men det er fortsatt varme i bakken. Det medfører at vi blir værende på stedet og pøser på med vann, sier operatør Morten Nilsen ved Øst 110-sentral.

 • av NTB
  DEL
  Sveriges forsvarssjef: – Helt riktig beslutning

  Sveriges forsvarssjef Micael Bydén sier regjeringens beslutning om å søke om Nato-medlemskap var helt riktig.

  Ifølge Bydén kommer ikke det svenske forsvarets hovedoppgave, å forsvare landet, til å endre seg med et Nato-medlemskap. Men et medlemskap gjør jobben lettere, sier han.

  Men Bydén er klar på at den svenske regjeringens kunngjøring om å søke seg til Nato øker risikoen for russiske motreaksjoner.

  – Når det nå ble klart at Sverige og Finland går inn i en prosess mot en søknad, har vi allerede gått inn i en periode hvor risikoen øker.

  Slike motreaksjoner handler ifølge ham ikke om at det vil bli utplassert russiske styrker ved den svenske eller finske grensen, men om mulige forsøk fra Russland på å påvirke folkeopinionen i Sverige og dataangrep.

 • av NTB
  DEL
  Nav: Rekordstort behov for ferievikarer
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Fra januar til april ble det lyst ut 38.400 sommerjobber. Det er nesten dobbelt så mange som året før pandemien.

  Antall utlyste sommerjobber i denne perioden er 63 prosent flere enn i fjor, ifølge Nav.

  – Den store økningen kan skyldes at mange arbeidsgivere opplever at det er vanskelig å få tak i folk nå. De sliter med å fylle faste, ledige stillinger og har derfor et større behov for å få tak i ferievikarer, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

  Han sier at det vanligvis er litt sent å se etter sommerjobb i mai, men det er absolutt ikke tilfelle i år.

  Det er lyst ut flest sommerjobber for sykepleiere, vernepleiere og helsefagarbeidere. Men det er også stor etterspørsel etter medarbeidere til butikk, lager og renhold, samt servitører og kokker.

  – En sommerjobb er ofte springbrettet inn for de unge, men det kan også være et springbrett inn for dem som ikke har vært i jobb på en stund. En sommerjobb kan gi ny erfaring og ny kompetanse som igjen kan øke mulighetene for ny jobb, sier Holte.

 • av Kjetil Sørnes/Henning Carr Ekroll
  DEL
  SV: Vil støtte svensk og finsk NATO-søknad
  Ingrid Fiskaa er SVs utenriks- og forsvarspolitiske talsperson på Stortinget. Foto: Javad M.Parsa / NTB

  – SV vil respektere og støtte Sverige og Finlands søknader hvis de kommer til Stortinget, skriver Ingrid Fiskaa i en SMS til Aftenposten.

  Hun er SVs utenriks- og forsvarspolitiske talsperson på Stortinget, og har tidligere advart Sverige om å gå inn i Nato.

  Mandag ble det klart at Sverige vil søke om Nato-medlemskap sammen med Finland. Søknadene må godkjennes av alle medlemsland, også Norge.

  Det er ventet at disse vil få stort flertall i Stortinget, men det har vært knyttet spenning til hvordan SV vil stille seg til saken.

  SV har programfestet at de motstandere av at Nato skal utvides videre mot øst mot Russland, noe som vil skje med svensk og finsk Nato-medlemskap.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Nok en trikkeulykke i Oslo

  Oslo-politiet har for andre gang på én time rykket ut en en kollisjon mellom en trikk og en bil, denne gang på Solli plass, melder politiet klokken 16.30.

  Klokken 15.41 rykket nødetatene ut til en kollisjon mellom en trikk og en bil på Storo. En person ble lettere skadet. Det ble store materielle skader.

 • av NTB
  DEL
  Sri Lanka er tomme for bensin, ifølge statsministeren
  En mann går forbi en kø med kjøretøy utenfor en bensinstasjon i Colombo på Sri Lanka. Landet er i dyp økonomisk krise, og får ikke importert nok bensin. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB.

  Kriserammede Sri Lanka har gått tomme for bensin fordi landet ikke har råd til å finansiere nødvendig import, ifølge landets nye statsminister.

  – Vi er tomme for bensin. For øyeblikket har vi bare nok bensin lagret for én enkelt dag, sa statsminister Ranil Wickremesinghe i en tale til folket mandag.

  Sri Lanka står midt oppe i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. Akutt mangel på utenlandsk valuta gjør at landet ikke lenger kan betale for mat, drivstoff og andre importvarer.

  Statsministeren advarte i talen om at landet kan stå overfor mer motgang de neste månedene.

  Wickremesinghe ble innsatt som ny statsminister forrige torsdag, få dager etter at forgjengeren trakk seg som følge av store protester og opptøyer i landet.

 • av Olav Eggesvik
  DEL
  Oslo-etat fant gebyrfeil på 56 millioner kroner

  Vann- og avløpsetaten i Oslo har tatt for mye betalt av dem med vannmåler. Bedrifter og husstander som har dette installert, har betalt ca. 650 kroner for mye i gebyr pr. år, skriver etaten i en pressemelding.

  De antar feilen strekker seg tilbake til 1993, men vil bare betale tilbake feilfakturerte beløp frem til 2009 da de mener krav før dette er foreldet.

  – Jeg beklager at abonnenter med vannmåler har betalt for mye i gebyr, sier direktør Anna Maria Aursund i pressemeldingen.

  Etaten har selv regnet seg frem til at beløpet som må tilbakebetales utgjør 56 millioner kroner.

 • av NTB
  DEL
  Mann og kvinne fra Tyskland døde i Voss-ulykke

  Det var en mann og en kvinne i 50-årene fra Tyskland som mistet livet i trafikkulykken på Voss søndag.

  Det bekrefter politijurist Olav Otterdal i Vest politidistrikt overfor Bergensavisen.

  – Bilen var på vei mot Bergen, legger han til.

  To personer omkom og fire ble skadet da tre biler kolliderte på E16 ved Seimsvatnet på Voss søndag formiddag.

  Politiet skrev i en pressemelding søndag ettermiddag at det sannsynlige hendelsesforløpet var at én av bilene hadde kommet kjørende i retning mot Bergen. Den traff en bil front mot front, før den traff en annen bil som kom kjørende mot Voss.

  – Det pågår etterforskning for å avklare hendelsesforløpet. Det er politiet på Voss som etterforsker, med bistand fra krimteknisk personell fra Bergen, sier Otterdal.

 • av NTB
  DEL
  Dømt til forvaring for å ha kastet 37-åring fra balkong
  Sigurd Klomsæt er skuffet over dommen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 47 år gammel mann er i lagmannsretten dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år for å ha kastet en mann fra en balkong i sjette etasje.

  – Jeg er skuffet, men har foreløpig ikke gått gjennom dommen. Resultatet er det samme som i tingretten, sier 47-åringens forsvarer, advokat Sigurd Klomsæt overfor Bergensavisen.

  Det var i november 2020 at en nå 37 år gammel mann ble funnet med store skader på bakken utenfor en boligblokk på Toppe i Åsane.

  I desember i fjor ble to menn dømt i tingretten for å ha kastet mannen ut fra en balkong i sjette etasje i blokken. Bakgrunnen skal ha vært en pengekonflikt i rusmiljøet i Bergen.

  Den ene, en 47 år gammel tidligere drapsdømt mann, ble dømt til tolv års forvaring med en minstetid på åtte år for drapsforsøk, mens en 41 år gammel mann ble dømt til sju år og seks måneders fengsel for medvirkning.

  Nå er de to dømt igjen i Gulating lagmannsrett. Retten opprettholder straffen for den hovedtiltalte, mens de skjerper straffen for 41-åringen og dømmer ham til fengsel i åtte år og seks måneder.

  – Basert på tekniske bevis er jeg rett og slett sjokkert, sier 41-åringens forsvarer Harald Grape til Bergens Tidende.

  Han vurderer nå om han skal anke saken til Høyesterett.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Kollisjon mellom buss og trikk i Oslo

  Nødetatene har rykket ut etter melding om en trafikkulykke mellom en bil og en trikk på Storo i Oslo. Bilføreren er lettere skadet.

  Det opplyser operasjonsleder Gjermund Stokkli hos Oslo-politiet til Dagbladet.

  – Vi er på stedet sammen med brann og helse. Bilen har store materielle skader i front. Føreren av bilen er lettere skadet, så det går bra med vedkommende, sier han.

  Ulykken har skjedd i Grefsenveien i nærheten av Storo-krysset. Ifølge politiet er det kø på stedet.

  – Det går en del trafikk der, og trikkelinjen går der, så det blir nok en del kø. Vi står der ennå, men bilberging er på vei, sier Stokkli.

 • av NTB
  DEL
  Bombetrussel mot SAS-fly i Stockholm

  Deler av en terminal på Arlanda flyplass i Stockholm er tømt for folk etter en bombetrussel mot et SAS-fly som skulle til Helsingfors i Finland.

  Flyet og deler av terminal 5 er tømt for folk, ifølge Aftonbladet. Bombetrusselen skal ha kommet inn i 11.30-tiden.

  – Flyet hadde landet og skulle ta imot passasjerer, ifølge en talsperson for politiet.

  Flyet skal undersøkes nøye før det kan tas i bruk igjen. SAS opplyser at passasjerene er sendt med et annet fly.

 • av NTB
  DEL
  To leiligheter utbrent etter blokkbrann i Drammen

  To leiligheter er utbrent, og fire andre er ubeboelige etter en brann i en blokk på Åssiden i Drammen mandag ettermiddag.

  Nødetatene fikk melding om brannen i Elias Kræmmers vei på Åssiden i Drammen klokken 12.21.

  Etter kort tid spredte brannen seg til taket på blokken. Det er totalt seks leiligheter i oppgangen der det brant.

  – Det er to leiligheter som er totalt utbrent. De fire andre er heller ikke mulig å flytte tilbake til, sier politiets innsatsleder Vidar Gulbrandsen til Drammens Tidende.

  Ingen personer ble skadet i brannen.

 • av NTB
  DEL
  EUs klimautslipp høyere enn før pandemien
  Vindturbiner foran et kullkraftverk nær Jackerath i Tyskland. De totale klimagassutslippene i EU øker igjen. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

  Klimagassutslippene fra den økonomiske aktiviteten i EU økte mot slutten av 2021 til et nivå som var høyere enn før koronapandemien.

  Utslippene var på 1.041 millioner tonn CO₂-ekvivalenter i fjerde kvartal i fjor, ifølge nye tall fra Eurostat. Det er en oppgang fra 1.005 millioner tonn i samme periode i 2019.

  CO₂-ekvivalenter er en måleenhet for å sammenligne forskjellige klimagasser ut ifra hvor mye de påvirker den globale oppvarmingen sammenlignet med CO₂.

  Utslippene fra privathusholdninger sto for 22 prosent av klimautslippene i fjerde kvartal i fjor, mens industri og elektrisitet sto for 21 prosent og landbruk 12 prosent.

  Utslippene økte i alle EU-land i slutten av 2021, sammenlignet med samme periode i 2020, da EUs økonomi var hardt rammet av pandemien.

  Gjennom EUs såkalte grønne giv har EUs medlemsland satt som mål å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå.

 • av NTB
  DEL
  Enighet i jordbruksoppgjøret
  Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Bondeorganisasjonene og staten er blitt enige om en jordbruksavtale som gir økte inntektsmuligheter på 10,9 milliarder kroner for i år og neste år.

  – Dette jordbruksoppgjøret er et historisk oppgjør i en historisk tid, sa Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

  Avtalen innebærer en samlet økning i inntektsmulighetene for 2022 og 2023 på 10,9 milliarder kroner. Samtidig innebærer den at bøndene får full kostnadsdekning i 2022 og 2023.

  Rammen er på 7,3 milliarder kroner og gir en inntektsvekst på 28.400 kroner pr. årsverk i 2022 utover full kostnadskompensasjon, og en inntektsvekst på 64.000 kroner pr. årsverk i 2023 der 40.000 er tetting av inntektsgap.

  – Vi har med avtalen fått på plass en avgjørende dekning av ekstraordinære kostnader, et helt nødvendig inntektsløft i 2023 og en god start på tetting av inntektsgapet til andre grupper, sier Gimming.

  Bøndenes krav i forkant av oppgjøret var på 11,5 milliarder kroner, mens staten la frem en pakke på 10,15 milliarder 5. mai.

 • av Andreas Bakke Foss
  DEL
  Kortterminaler over hele landet nede

  Kortterminalene på Vinmonopolet er nede. Det bekrefter pressevakt Halvor Bing Lorentzen til Aftenposten.

  Dagen før dagen er det mange som skal ha tak i drikkevarer og køene hoper seg opp flere steder.

  – Det er en dum dag å få trøbbel med kortterminalene på. Det jeg kan si er vi pr. nå har utfordringer. Vi jobber med å se hvor dette kan komme fra og hva vi kan bidra med for å løse dette. Vi får håpe det løser seg raskt, sier Lorentzen.

  Han sier de som vil handle på polet nå må ha med seg kontanter.

  Nets Group, som drifter de aller fleste kortterminaler i Norge, bekrefter til Aftenposten at de har utfordringer med kortterminalene og at de ikke får gjennomført transaksjoner online nå. De sier de jobber på spreng med å få løst problemet og beklager overfor de norske kundene.

  Ifølge NRK rammes også flere dagligvarebutikker rundt om i Norge.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Minister sier Sverige vil søke Nato-medlemskap

  Den svenske utenriksministeren Ann Linde skriver på Twitter at "intensjonen til den svenske regjeringen er å søke Nato-medlemskap". Hun kaller det en historisk dag for Sverige. Den svenske riksdagen diskuterer nå hvorvidt Sverige skal søke, men det er regjeringen som til slutt tar den beslutningen.

 • av NTB
  DEL
  EU venter inflasjon på 6,8 prosent i 2022
  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i EU-parlamentet. Mandag la kommisjonen fram nye økonomiske prognoser med et kraftig nedjustert vekstanslag for året. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB

  EU-kommisjonen jekker forventningene kraftig ned i sin vårprognose for den økonomiske utviklingen.

  I de nye anslagene spås det en økonomisk vekst i EU på 2,7 prosent i 2022, ned fra 4,0 prosent i forrige prognose, som ble lagt fram i vinter.

  Vekstanslaget for landene i eurosonen er det samme.

  I 2023 ventes det en økonomisk vekst på 2,3 prosent. Her er anslaget nedjustert fra 2,8 prosent for EU som helhet og 2,7 prosent for eurosonen i vinterprognosen.

  Inflasjonen ventes ifølge de nye prognosene å nå 6,8 prosent i 2022 i EU som helhet og 6,1 prosent i eurosonen. Anslaget er kraftig oppjustert fra vinterprognosen.

  Kommisjonen trekker fram Russlands invasjon i Ukraina som forklaring. Krigen har ført til galopperende energipriser og råvarepriser og problemer med logistikk og forsyningslinjer som rammer produksjonen, noe som bare forsterkes av koronatiltak i Kina.

  – Det er ingen tvil om at EUs økonomi går igjennom en utfordrende periode som følge av Russlands krig mot Ukraina, og vi har nedjustert vår prognose tilsvarende, sier visepresident Valdis Dombrovskis.

  – Mens veksten vil fortsette i år og neste år, vil den bli mye mer dempet enn tidligere ventet, sier han.

 • av NTB
  DEL
  26 nye asylsøknader fra ukrainske borgere

  Det ble registrert 26 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge søndag. Totalt er det registrert 605 nye asylsøkere den siste uken.

  Lørdag og fredag ble det registrert henholdsvis 64 og 113 nye søknader om asyl fra ukrainske borgere.

  UDI begynte å oppgi oversikt over ukrainske asylsøkere til Norge den 25. februar. Siden da har det kommet 16.538 søknader.

 • av NTB
  DEL
  Gjenåpningen av Equinors anlegg på Melkøya er utsatt
  Det var i september 2020 at det tok til å brenne på Melkøya i Hammerfest. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB

  Equinors anlegg Hammerfest LNG på Melkøya skulle gjenåpnes 17. mai. Nå er åpningen utsatt til i neste uke. Anlegget måtte stenge etter en brann i 2020.

  Gjennom helgen ble det avdekket en mindre feil på en kompressor som må utbedres før oppstart. Delen byttes nå ut, og den stegvise oppkjøringen av anlegget fortsetter gjennom uken, opplyser Equinor.

  – Hammerfest LNG er klargjort for produksjon, men vi tar den ekstra tiden vi trenger for en sikker oppstart av anlegget, sier Grete B. Haaland, direktør for landanlegg i Equinor.

  Det var i slutten av september 2020 at det brøt ut en brann i en av de fem gassturbinene på anlegget utenfor Hammerfest.

  På anlegget produseres det flytende naturgass (LNG) fra Snøhvit-feltet.

  Melkøya-brannen kan ha kostet 20 milliarder kroner i tapte inntekter for Equinor, anslo aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets i april.

  Anlegget kan produsere mer enn 6 milliarder kubikkmeter gass i året fra Barentshavet, ifølge selskapet.