Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Amerikansk domstol stanser trans-lov i Alabama
14. mai kl 10:19av NTB
DEL

En føderal domstol i USA har midlertidig stanset en lov i Alabama som gjør det forbudt å gi hormonbehandling til mindreårige transpersoner.

Loven legger opp til at leger som gir slik behandling, kan straffes med opptil ti år i fengsel.

Fredag avgjorde imidlertid dommeren Liles Burke at det er svært sannsynlig at dette er grunnlovsstridig. Dermed kan ikke disse delene av loven innføres frem til en domstol har avgjort spørsmålet om det er i henhold til grunnloven.

Andre deler av loven, deriblant et forbud mot kjønnsbekreftende kirurgi for mindreårige, blir imidlertid stående.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Bombetrussel mot SAS-fly i Stockholm

  Deler av en terminal på Arlanda flyplass i Stockholm er tømt for folk etter en bombetrussel mot et SAS-fly som skulle til Helsingfors i Finland.

  Flyet og deler av terminal 5 er tømt for folk, ifølge Aftonbladet. Bombetrusselen skal ha kommet inn i 11.30-tiden.

  – Flyet hadde landet og skulle ta imot passasjerer, ifølge en talsperson for politiet.

  Flyet skal undersøkes nøye før det kan tas i bruk igjen. SAS opplyser at passasjerene er sendt med et annet fly.

 • av NTB
  DEL
  To leiligheter utbrent etter blokkbrann i Drammen

  To leiligheter er utbrent, og fire andre er ubeboelige etter en brann i en blokk på Åssiden i Drammen mandag ettermiddag.

  Nødetatene fikk melding om brannen i Elias Kræmmers vei på Åssiden i Drammen klokken 12.21.

  Etter kort tid spredte brannen seg til taket på blokken. Det er totalt seks leiligheter i oppgangen der det brant.

  – Det er to leiligheter som er totalt utbrent. De fire andre er heller ikke mulig å flytte tilbake til, sier politiets innsatsleder Vidar Gulbrandsen til Drammens Tidende.

  Ingen personer ble skadet i brannen.

 • av NTB
  DEL
  EUs klimautslipp høyere enn før pandemien
  Vindturbiner foran et kullkraftverk nær Jackerath i Tyskland. De totale klimagassutslippene i EU øker igjen. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.

  Klimagassutslippene fra den økonomiske aktiviteten i EU økte mot slutten av 2021 til et nivå som var høyere enn før koronapandemien.

  Utslippene var på 1.041 millioner tonn CO₂-ekvivalenter i fjerde kvartal i fjor, ifølge nye tall fra Eurostat. Det er en oppgang fra 1.005 millioner tonn i samme periode i 2019.

  CO₂-ekvivalenter er en måleenhet for å sammenligne forskjellige klimagasser ut ifra hvor mye de påvirker den globale oppvarmingen sammenlignet med CO₂.

  Utslippene fra privathusholdninger sto for 22 prosent av klimautslippene i fjerde kvartal i fjor, mens industri og elektrisitet sto for 21 prosent og landbruk 12 prosent.

  Utslippene økte i alle EU-land i slutten av 2021, sammenlignet med samme periode i 2020, da EUs økonomi var hardt rammet av pandemien.

  Gjennom EUs såkalte grønne giv har EUs medlemsland satt som mål å kutte utslippene med minst 55 prosent innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå.

 • av NTB
  DEL
  Enighet i jordbruksoppgjøret
  Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Bondeorganisasjonene og staten er blitt enige om en jordbruksavtale som gir økte inntektsmuligheter på 10,9 milliarder kroner for i år og neste år.

  – Dette jordbruksoppgjøret er et historisk oppgjør i en historisk tid, sa Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

  Avtalen innebærer en samlet økning i inntektsmulighetene for 2022 og 2023 på 10,9 milliarder kroner. Samtidig innebærer den at bøndene får full kostnadsdekning i 2022 og 2023.

  Rammen er på 7,3 milliarder kroner og gir en inntektsvekst på 28.400 kroner pr. årsverk i 2022 utover full kostnadskompensasjon, og en inntektsvekst på 64.000 kroner pr. årsverk i 2023 der 40.000 er tetting av inntektsgap.

  – Vi har med avtalen fått på plass en avgjørende dekning av ekstraordinære kostnader, et helt nødvendig inntektsløft i 2023 og en god start på tetting av inntektsgapet til andre grupper, sier Gimming.

  Bøndenes krav i forkant av oppgjøret var på 11,5 milliarder kroner, mens staten la frem en pakke på 10,15 milliarder 5. mai.

 • av Andreas Bakke Foss
  DEL
  Kortterminaler over hele landet nede

  Kortterminalene på Vinmonopolet er nede. Det bekrefter pressevakt Halvor Bing Lorentzen til Aftenposten.

  Dagen før dagen er det mange som skal ha tak i drikkevarer og køene hoper seg opp flere steder.

  – Det er en dum dag å få trøbbel med kortterminalene på. Det jeg kan si er vi pr. nå har utfordringer. Vi jobber med å se hvor dette kan komme fra og hva vi kan bidra med for å løse dette. Vi får håpe det løser seg raskt, sier Lorentzen.

  Han sier de som vil handle på polet nå må ha med seg kontanter.

  Nets Group, som drifter de aller fleste kortterminaler i Norge, bekrefter til Aftenposten at de har utfordringer med kortterminalene og at de ikke får gjennomført transaksjoner online nå. De sier de jobber på spreng med å få løst problemet og beklager overfor de norske kundene.

  Ifølge NRK rammes også flere dagligvarebutikker rundt om i Norge.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Minister sier Sverige vil søke Nato-medlemskap

  Den svenske utenriksministeren Ann Linde skriver på Twitter at "intensjonen til den svenske regjeringen er å søke Nato-medlemskap". Hun kaller det en historisk dag for Sverige. Den svenske riksdagen diskuterer nå hvorvidt Sverige skal søke, men det er regjeringen som til slutt tar den beslutningen.

 • av NTB
  DEL
  EU venter inflasjon på 6,8 prosent i 2022
  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i EU-parlamentet. Mandag la kommisjonen fram nye økonomiske prognoser med et kraftig nedjustert vekstanslag for året. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB

  EU-kommisjonen jekker forventningene kraftig ned i sin vårprognose for den økonomiske utviklingen.

  I de nye anslagene spås det en økonomisk vekst i EU på 2,7 prosent i 2022, ned fra 4,0 prosent i forrige prognose, som ble lagt fram i vinter.

  Vekstanslaget for landene i eurosonen er det samme.

  I 2023 ventes det en økonomisk vekst på 2,3 prosent. Her er anslaget nedjustert fra 2,8 prosent for EU som helhet og 2,7 prosent for eurosonen i vinterprognosen.

  Inflasjonen ventes ifølge de nye prognosene å nå 6,8 prosent i 2022 i EU som helhet og 6,1 prosent i eurosonen. Anslaget er kraftig oppjustert fra vinterprognosen.

  Kommisjonen trekker fram Russlands invasjon i Ukraina som forklaring. Krigen har ført til galopperende energipriser og råvarepriser og problemer med logistikk og forsyningslinjer som rammer produksjonen, noe som bare forsterkes av koronatiltak i Kina.

  – Det er ingen tvil om at EUs økonomi går igjennom en utfordrende periode som følge av Russlands krig mot Ukraina, og vi har nedjustert vår prognose tilsvarende, sier visepresident Valdis Dombrovskis.

  – Mens veksten vil fortsette i år og neste år, vil den bli mye mer dempet enn tidligere ventet, sier han.

 • av NTB
  DEL
  26 nye asylsøknader fra ukrainske borgere

  Det ble registrert 26 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge søndag. Totalt er det registrert 605 nye asylsøkere den siste uken.

  Lørdag og fredag ble det registrert henholdsvis 64 og 113 nye søknader om asyl fra ukrainske borgere.

  UDI begynte å oppgi oversikt over ukrainske asylsøkere til Norge den 25. februar. Siden da har det kommet 16.538 søknader.

 • av NTB
  DEL
  Gjenåpningen av Equinors anlegg på Melkøya er utsatt
  Det var i september 2020 at det tok til å brenne på Melkøya i Hammerfest. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB

  Equinors anlegg Hammerfest LNG på Melkøya skulle gjenåpnes 17. mai. Nå er åpningen utsatt til i neste uke. Anlegget måtte stenge etter en brann i 2020.

  Gjennom helgen ble det avdekket en mindre feil på en kompressor som må utbedres før oppstart. Delen byttes nå ut, og den stegvise oppkjøringen av anlegget fortsetter gjennom uken, opplyser Equinor.

  – Hammerfest LNG er klargjort for produksjon, men vi tar den ekstra tiden vi trenger for en sikker oppstart av anlegget, sier Grete B. Haaland, direktør for landanlegg i Equinor.

  Det var i slutten av september 2020 at det brøt ut en brann i en av de fem gassturbinene på anlegget utenfor Hammerfest.

  På anlegget produseres det flytende naturgass (LNG) fra Snøhvit-feltet.

  Melkøya-brannen kan ha kostet 20 milliarder kroner i tapte inntekter for Equinor, anslo aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets i april.

  Anlegget kan produsere mer enn 6 milliarder kubikkmeter gass i året fra Barentshavet, ifølge selskapet.

 • av NTB
  DEL
  Ny strømprisrekord i første kvartal
  Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

  Husholdningene betalte i snitt 117,2 øre/kWh for strøm i første kvartal. Det er ny strømprisrekord, og rekorden fra forrige kvartal er slått med god margin.

  Prisen er uten avgifter og nettleie, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Fratrukket strømstøtten ble likevel den totale prisen husholdningene måtte betale, betydelig lavere enn i fjerde kvartal 2021. Den gjennomsnittlige prisen som SSB oppgir er basert på hele landet. Mens det til tider har vært svært lave priser i Nord-Norge, har det vært veldig dyr strøm i Sør-Norge.

  Prisen for første kvartal er 75 øre/kWh høyere enn snittet for samme periode de siste fem årene.

  Mindre vann, høye kraftpriser

  – De siste fem årene har gjennomsnittsprisen ligget på litt over 40 øre/kWh i første kvartal. I årets første kvartal var prisen nesten tre ganger så høy. Dette er den høyeste strømprisen vi har målt siden vi startet i 1998, sier Thomas Aanensen i SSB.

  SSB skriver videre at den høye kraftprisen i den sørlige delen av Norge den siste tiden kan sees i sammenheng med svakere ressurssituasjon, at det var mindre vann i vannmagasinene enn normalt i prisområdene i sør, og svært høye kraftpriser i store deler av Europa.

  En viktig årsak til at kraftprisene har vært så høye i Europa, er svært høye priser på gass, kull og CO2-kvoter, noe som blant annet kan knyttes til Russlands forberedelser til og invasjonen i Ukraina.

  Strømstøtte

  Den totale strømprisen medregnet avgifter og nettleie var imidlertid 188,8 øre per kilowattime i første kvartal. Strømstøtten til husholdningene var 55,3 øre per kWh, så den totale prisen folk måtte betale for strøm, nettleie og avgift var 133,5 øre per kilowattime.

  I fjerde kvartal var tilsvarende totalpris 164,8 øre per kilowattime, men da fikk forbrukerne strømstøtte fra staten bare en del av perioden.

 • av NTB
  DEL
  SSB: Tredje største handelsoverskudd noensinne

  Handelsoverskuddet for april ble på 92,6 milliarder kroner – det tredje største overskuddet noensinne, viser tall fra SSB. Men importen fra Russland økte.

  Eksportverdien i april 2022 var 93,6 prosent høyere enn samme måned året før. Inntektene var noe lavere enn rekordmåned mars, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Handelsbalansen, differansen mellom eksport og import, endte på 92,6 milliarder kroner i april. Det ble eksportert varer til en verdi av 165,6 milliarder kroner og importert varer til en verdi av 73 milliarder kroner.

  Noe ned for gass

  I mars var overskuddet historisk høyt. I april beskrives eksportverdien av gass fremdeles som eksepsjonell høy, men var falt med 34,8 prosent fra måneden før.

  – I april var volum og pris på naturgass og råolje noe lavere, som dermed ga lavere eksportinntekter, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus.

  Det ble eksportert 5,5 prosent mer gass i april enn samme måned i 2021. Den økte eksporten forklares med energisituasjonen i Europa, hvor det etter Russlands invasjon av Ukraina har vært redusert tilgang på russisk gass i Europa og økt etterspørsel etter norsk gass.

  Importen fra Russland økte

  Sammenlignet med april i fjor, økte Norges import fra Russland i april med 26,4 prosent. Blant varene til en verdi av 1,7 milliarder kroner ble det importert metaller, mineralolje og rapsolje.

  Norge på sin side importerte nesten 1,6 MWh strøm i april. Det er over tre ganger så mye som i april i fjor og utgjorde en verdi på 2,3 milliarder kroner.

  I mars holdt oljeprisen seg stabilt høy på 933 kroner fatet, nesten 400 kroner mer enn for ett år siden. Eksporten falt imidlertid og særlig til Kina, som på grunn av koronanedstegninger lå på den laveste andelen.

 • av NTB
  DEL
  17 av 19 utsatte saker er berammet i Høyesterett
  Leder i Advokatforeningen, advokat Jon Wessel-Aas, sier aksjonen mot å føre straffesaker i Høyesterett vil bli tatt opp dersom meklingen med Justisdepartementet ikke fører fram. Foto: Heiko Junge / NTB

  Høyesterett har berammet 17 av de 19 straffesakene som ble utsatt da forsvarsadvokatene nektet å føre dem i protest mot betalingen fra staten.

  Fredag er det meglingsfrist i forhandlingene mellom Advokatforeningen og Justisdepartementet om salærsatsene for strafferettsadvokatene. Mens aksjonen pågikk, ble 19 straffesaker utsatt på ubestemt tid.

  I forrige uke startet meglingen mellom partene. I utgangspunktet var fristen for en enighet satt til før helgen, men det siste møtet ble utsatt til 20. mai. Kjernen i aksjonen har vært at advokatene har nektet å bli med på beramming av straffesakene, skriver Rett24. Da meglingen startet, avsluttet advokatene berammingen, og Høyesterett har på kort tid greid å beramme 17 av sakene.

  – 17 av disse 19 straffesakene er berammet, og det jobbes nå for å få plassert de siste to. Vi regner med å få berammet de to siste innen kort tid, forteller informasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Høyesterett.

 • av NTB
  DEL
  Eurovision-seier blir frimerke i Ukraina
  Kalush Orchestra viser fram trofeet som er beviset på finaleseieren i Eurovision Song Contest. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

  Postvesenet i Ukraina planlegger å produsere et frimerke som hyller landets seier i Eurovision Song Contest (ESC).

  Med et overveldende flertall av folkestemmene gikk Kalush Orchestra til topps i finalen i Italia lørdag. Ukrainske myndigheter har sagt at neste års finale skal avholdes i Ukraina uavhengig av den pågående krigen.

  En kunstkomité skal avgjøre utformingen av frimerket, opplyser postvesenet, som håper på fortgang i prosessen.

 • av NTB
  DEL
  Mann døde etter MC-ulykke i Telemark

  En mann i 60-årene mistet livet etter en motorsykkelulykke i Siljan i Telemark søndag kveld. Mannen ble fløyet til Ullevål, men livet hans sto ikke til å redde.

  Mannens nærmeste pårørende er varslet om dødsfallet, opplyser politiet mandag morgen.

  Ifølge politiet ser det ikke ut til at motorsyklisten har brukt hjelm.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag

  Dette er blant de ventede hendelsene mandag 16. mai.

  • Mandag blir det debatt i både den finske og den svenske riksdagen om landenes mulige inntreden i forsvarsalliansen Nato.
  • Jordbrukets forhandlingsutvalg hadde søndag nye møter med staten. Partene forholder seg til tidsfristen som er i dag mandag, opplyser Bondelaget.
  • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjester den britiske hovedstaden 16. og 17. mai.
  • EUs byrå for luftfartssikkerhet (EASA) og det europeiske smittevernbyrået fjerner anbefalingen om å bruke munnbind på fly og flyplasser.

 • av NTB
  DEL
  Børsoppgang i Asia

  Tokyo-børsen startet handelsuken med oppgang mandag etter at Wall Street avsluttet forrige uke med en solid opptur. Andre asiatiske børser følger etter.

  Nikkei-indeksen steg med 1,23 prosent ved handelsåpning, mens den bredere sammensatte Topix-indeksen var opp 1,03 prosent.

  Fredag var det solid børsoppgang verden over, og i USA var det teknologiaksjene som drev oppgangen.

  Hongkongs Hang Seng-indeks steg også mer enn 1 prosent (1,17 prosent) ved åpning mandag, mens Shanghai-børsen og Shenzhen har steget henholdsvis 0,52 og 0,75 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland holder på munnbindkrav i luften
  EU letter på kravet om bruk av munnbind om bord på flygninger, men munnbindet må fortsatt brukes dersom turen går til land som Tyskland, Italia eller Spania. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Når EU mandag letter på munnbindkravene for flypassasjerer, vil Tyskland fortsatt kreve at folk dekker til nese og munn om bord, opplyser tyske myndigheter.

  Det er krav om såkalt FFP2-munnbind, som ligner en støvmaske, eller et medisinsk munnbind på hele flyturen. Munnbindet kan kun fjernes når passasjerene spiser eller drikker, og barn under seks år er fritatt fra kravet.

  I Tyskland er det frem til 23. september påkrevd at munnbind brukes om bord på fly, tog, togstasjoner og busser.

 • av NTB
  DEL
  To menn tiltalt for sju barneran

  To menn – 18 og 22 år gamle – er tiltalt for i alt sju ran av barn i Lillestrøm i november og desember i fjor. Mandag må de to møte i retten.

  Alle ransofrene var gutter mellom 14 og 17 år. Tre av ranene skjedde i løpet av få timer 6. desember i fjor. Ranene skjedde i hovedsak i området rundt Lillestrøm stasjon

  – Det er snakk om brutale handlinger uten særlig stor gevinst, sier politiadvokat Camilla Jensen til Romerikes Blad.

  De tiltalte skal ha truet med å drepe to av ofrene om de ikke gjorde som de ble bedt om.

  Den yngste mannens forsvarer Tom-Daniel Karlstad, sier at hans klient vil erkjenne de fleste forholdene. Waqar Malik, som forsvarer 22-åringen, sier hans klient i politiavhør har erkjent straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Fagforbundet vil ta oljekamp på LO-kongressen
  Mange av Fagforbundets medlemmer påvirkes av klimaendringene, sier forbundsleder Mette Nord. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Fagforbundets leder Mette Nord mener det må settes grenser for oljeindustrien. Det kan bety kamp på LO-kongressen.

  LO har så langt vært imot å legge begrensninger på oljebransjen. Det vil Fagforbundet endre på, skriver Klassekampen.

  Fagforbundet, som stort sett organiserer kommunale og andre offentlig ansatte, er det største forbundet i LO med nesten 400.000 medlemmer.

  Forbundet har fremmet en rekke forslag til LOs klimapolitikk, blant annet at leteaktiviteten etter olje og gass må «fases ned i takt med økt satsing på grønne industriarbeidsplasser», og at Lofoten, Vesterålen og Senja og andre «særlig sårbare områder på norsk sokkel, må vernes mot olje- og gassvirksomhet».

  De store industriforbundene Fellesforbundet og Industri Energi, er motstandere av forsøk på å fase ut eller begrense olje- og gassproduksjonen.

  Kongressen er LOs øverste organ og møtes normalt hvert fjerde år. Årets kongress finner sted 30. mai–3. juni.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne siktet for sex med beboer på institusjon

  En kvinnelig ansatt ved en institusjon i Buskerud er varetektsfengslet i to uker, mistenkt for å ha hatt seksuell omgang med en beboer på institusjonen.

  Kvinnen i 20-årene ble fremstilt for fengsling i tingretten i Drammen onsdag, melder Drammens Tidende. Retten ga politiet medhold i at kvinnen skal holdes fengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

  Kvinnen erkjenner skyld etter siktelsen. Politiet er tilbakeholdne med informasjon om hva som har skjedd, men sier at det som har skjedde har vært frivillig.

  Kvinnens forsvarer, advokat Anders Green, ønsker ikke å kommentere saken.