Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mangel på morsmelkerstatning brukes mot Biden
14. mai kl 12:38av NTB
DEL
Flere butikker i USA har sett seg nødt til å rasjonere morsmelkerstatningen. Foto: Kaylee Greenlee Beal, Reuters /NTB

Amerikanske foreldre møtes av tomme butikkhyller når de jakter morsmelkerstatning. Nå peker republikanerne på president Joe Biden som ansvarlig for knappheten.

– Dette er ikke et land i den tredje verden. Dette bør aldri skje i USA, sier det republikanske kongressmedlemmet Elise Stefanik.

Fra før har republikanerne skaffet seg et tydelig budskap til høstens mellomvalg: Biden får skylda for høy inflasjon, høye bensinpriser, store menneskestrømmer over grensen ved Mexico og økende kriminalitet. Nå håper republikanerne å knytte presidenten til en enda mer potent forbrukersak: mangel på morsmelkerstatning.

På grunn av problemer i leverandørkjeden og en større tilbakekalling er hyllene i matbutikker og apotek tomme for produktet i store deler av landet.

For å bøte på problemet har Det hvite hus kunngjort at morsmelkerstatningsprodusenten Abbott Laboratories skal gi rabatt til brukere av det føderale mathjelpprogrammet WIC frem til august. Biden uttalte fredag at det er ingenting som haster mer enn å få bukt på morsmelkerstatningsmangelen.

Republikanerne knytter blant annet knappheten til et voksende antall migranter som krysser grensen fra Mexico. Torsdag delte kongressrepresentanten Kat Cammack et bilde fra et grensevaktanlegg i Texas som viser hyller som bugner med morsmelkerstatning.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Bilfører fastklemt etter kollisjon i Grue

  En bilfører sitter fastklemt etter en kollisjon mellom to personbiler på riksvei 2 i Grue i Innlandet.

  Politiet i Innlandet melder på Twitter at det satt én person i hver bil, og at skadegraden er ukjent.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 10.36 onsdag formiddag.

 • av NTB
  DEL
  863 bryggeriarbeidere kan gå ut i streik torsdag
  Det varsles bryggeristreik om ikke partene blir enige hos Riksmekleren. Foto: Berit Roald, NTB

  Onsdag er Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) og NHO Mat og Drikke hos Riksmekleren. Om ikke de blir enige, går det mot bryggeristreik.

  Fristen for meglingen, som begynner klokken 10.00, er ved midnatt natt til torsdag.

  Til sammen har NNN varslet plassfratredelse for 863 medlemmer i 33 bedrifter, og det er både bryggerier og mineralvannfabrikker som blir rammet.

  Blant de rammede bedriftene finner man giganter som Ringnes og Coca-Cola. Også bryggerier som Aas, E.C. Dahls, Hansa Borg og Mack kan ende opp med at arbeidere går ut i streik, samt flaskevannprodusentene Telemark Kildevann og Voss.

 • av NTB
  DEL
  Stortingskomité-ja til stemmerett for 16-åringer

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget går inn for å åpne for at 16- og 17-åringer kan stemme i kommune- og fylkestingsvalg.

  Komiteens tilråding ble fremmet av Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Venstre, ifølge Stortinget.

  De fire partiene har sammen flertall i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

  – Nå er viktig at politikerne på Stortinget benytter denne historiske sjansen til å utvide det norske demokratiet og gi 16- og 17-åringene reell innflytelse, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

  Det er derimot mindre sannsynlig at forslaget får gjennomslag når hele Stortinget skal stemme for det. Et flertall bestående av Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet og KrF er imot å gi 16- og 17-åringer stemmerett i lokalvalg.

 • av NTB
  DEL
  Drapsdømte Makaveli Lindén besluttet utlevert til Belgia

  Vilkårene for å utlevere drapsdømte Makaveli Lindén (23) til Belgia er oppfylt. Det har Oslo tingrett besluttet.

  Kjennelsen fra tingretten kom mandag denne uken, skriver Avisa Oslo.

  Påtalemyndigheten i Belgia har begjært Lindén utlevert fordi de mener han begikk et ran og et nytt drap mens han var på rømmen gjennom Europa.

  Den 23 år gamle svenske statsborgeren er dømt for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen i oktober i 2018.

 • av NTB
  DEL
  SSB: Laveste arbeidsledighet på 14 år

  Arbeidsledigheten i Norge sank til 2,9 prosent i mars, ned 0,4 prosentpoeng fra desember. Det er det laveste nivået på 14 år, ifølge SSB.

  Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse onsdag.

  Fra desember i fjor til mars i år ble det 10.000 færre arbeidsledige.

 • av NTB
  DEL
  Sri Lankas statsminister blir også finansminister
  Sri Lankas ferske statsminister Ranil Wickremesinghe fikk onsdag også ansvaret for finansdepartementet i landet. Foto: Eranga Jayawardena, AP/NTB

  Sri Lankas ferske statsminister fikk onsdag også ansvaret for finansdepartementet mens øynasjonen sliter med sin verste økonomiske krise noensinne.

  President Gotabaya Rajapaksas kontor kunngjorde at statsminister Ranil Wickremesinghe ble tatt i ed som finansminister onsdag, to uker etter at han tok over jobben som statsminister.

  Den økonomiske krisen på Sri Lanka har den siste måneden resultert i omfattende protester og voldelige opptøyer som har krevd flere menneskeliv. Presidentens bror Mahinda Rajapaksa trakk seg som statsminister få dager før Wickremesinghe fikk jobben.

 • av NTB
  DEL
  Forsvaret vil gå gjennom alle varslersaker på nytt
  Forsvarssjef Eirik Kristoffersen tar affære og sier at Forsvaret vil gå gjennom alle varslingssakene de har Foto: Geir Olsen, NTB/Scanpix

  Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier til NRK at Forsvaret vil gå gjennom alle varslingssakene de har, på nytt. Han mener det er åpenbart at forsvarets omdømme er skadet.

  NRK skrev tirsdag om over 70 varslingssaker mot offiserer i Forsvaret, mange av dem i den øverste ledelsen. Kristoffersen bekrefter overfor kanalen at han vil gjennomgå alle varslersaker på nytt.

  – De mest alvorlige varslingssakene viser klart helt uakseptabel oppførsel, sier Kristoffersen.

  – Vi går gjennom alle sakene og ser på dem på nytt etter sakene som har kommet frem i mediene. Det gjelder både de som har kommet gjennom Forsvarets varslingskanal og de som er ute i forsvarsgrenene, i hær, luft, sjø og heimevernet, fortsetter han.

 • av NTB
  DEL
  14 døde i bygningskollaps i Iran
  Minst 14 døde er hittil funnet i ruinene av en ti etasjer høy bygning i Abadan i Iran som raste sammen mandag, og mange flere fryktes omkommet. Foto: Hossein Abdollah Asl, P / NTB

  Dødstallet etter en bygningskollaps i den iranske byen Abadan mandag, er steget til 14 etter hvert som ruinene er gjennomsøkt.

  Myndighetene frykter at mange flere ligger under stål- og sementrestene av den ti etasjer høye blokken som var under oppføring da deler av den raste sammen.

  Rundt 50 kan ha vært i bygget, inkludert folk som var i ferd med å flytte inn i butikklokaler i kjelleren, og minst 39 skadede er hentet ut.

  Video viser en enorm støvsky over byen da de ti etasjene klappet sammen under en sandstorm.

  Ordføreren i byen, Hossein Hamidpour, er arrestert. Ifølge de første meldingene ble også eieren og entreprenøren pågrepet, men senere er det meldt at de mistet livet i kollapsen.

 • av NTB
  DEL
  Palestinsk tenåring drept på Vestbredden

  En palestinsk tenåring ble skutt og drept av israelske styrker i et sammenstøt på Vestbredden, ifølge palestinske myndigheter.

  Sammenstøtet brøt ut under en jødisk pilegrimsreise nord på den okkuperte Vestbredden, sier det palestinske helsedepartementet.

  Det skal ha skjedd i nærheten av begravelsesmonumentet Josefs grav i utkanten av byen Nablus.

  Den drepte skal være en 16-åring som døde av et sår i hodet etter å ha blitt skutt av israelske styrker.

 • av NTB
  DEL
  Ingen streik i Oslo kommune – partene ble enige i natt

  Det blir ingen streik i Oslo kommune etter at partene i meglingen kom til enighet over et døgn på overtid. Heller ikke lærerne i Oslo går ut i streik ettersom alle fagforbund er blitt enige.

  – Oppgjøret gir reallønnsvekst for LO-medlemmene i Oslo kommune. I tillegg klarte forhandlerne å unngå lokale forhandlinger i årets oppgjør, noe som er en svært viktig seier for oss, heter det i en pressemelding fra LO i Oslo.

  Partene er enige om å godta et meglingsresultat som gir alle ansatte minst 18.800 kroner i kronetillegg. De som har lønnstrinn 33 og høyere, får lønnstillegget i form av en økning på 3,71 prosent med virkningsdato fra 1. mai 2022.

  Dermed unngår 18.388 LO-medlemmer i Oslo kommune å havne i konflikt. Forhandlingssammenslutningene Akademikerne, Unio og YS Kommune Oslo har også godtatt meglingsresultatet.

  Les mer her.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Pakistan holder pusten – stor risiko for uroligheter
  Det er satt opp containere på flere hovedveier rundt den pakistanske hovedstaden Islamabad. Dette for å holde Imran Khan og hans tilhengere unna byen. Foto: Anjum Naveed, AP/NTB

  I april måtte daværende statsminister i Pakistan, Imran Khan, gå av etter et mistillitsvotum i parlamentet.

  Khan har hele tiden ment at utenlandske krefter har stått bak kravet om hans avgang. Derfor ønsker han nyvalg i landet så fort det lar seg gjøre. For å sette makt bak kravet, har han varslet marsj til hovedstaden Islamabad med sine tilhengere. Marsjen starter onsdag.

  På den andre siden har regjeringen i landet erklært marsjen som ulovlig. Det er satt opp sperringer flere steder rett utenfor hovedstaden. Regjeringen har også kalt inn store sikkerhetsstyrker til hovedstaden. Derfor er det fare for sammenstøt mellom Khans tilhengere og sikkerhetsfolkene.

  Politiet har de siste dagene pågrepet flere aktive medlemmer i Khans politiske parti, PTI. En politimann ble skutt og drept under en slik aksjon natt til tirsdag.

  Dette har eskalert ordkrigen mellom Khans tilhengere og regjeringen.

  Her fra politimannens begravelse. Foto: K.M. Chaudary, AP/NTB
 • av NTB
  DEL
  Politidirektoratet mangler full oversikt over varslersaker

  Politidirektoratet (Pod) mangler en helhetlig oversikt over varslingssaker i Politi-Norge. Både politikere og tillitsvalgte reagerer.

  Stavanger Aftenblad har bedt Politidirektoratet (Pod) om innsyn i tall og statistikk om varslingssaker for de siste fem årene. Svaret avdekker at Pod mangler en helhetlig oversikt over varslingssaker i Politi-Norge, skriver avisen.

  – Det viser at varsling ikke har stor oppmerksomhet i politietaten, sier Sveinung Stensland, Høyres justispolitiske talsmann på Stortinget.

  Ifølge avisen mangler direktoratet blant annet detaljert statistikk om varslingssaker fordelt på politidistrikt eller særorgan, hvilke saker politiansatte varsler mest eller minst om, hvor mange varslersaker det er påvist kritikkverdige forhold i, og hvor mange av varslene som er rettet mot ledere eller politimestre.

 • av NTB
  DEL
  Brudd i tarifforhandlingene i kraftsektoren

  EL og IT Forbundet brøt natt til onsdag forhandlingene med Energi Norge om tariffoppgjøret for 2022. Nå går oppgjøret til megling hos Riksmekleren.

  Årets oppgjør er et hovedoppgjør hvor det blir forhandlet om både lønnstillegg og innholdet i Energioverenskomsten, som er tariffavtalen mellom EL og IT Forbundet og Energi Norge, opplyser Energi Norge i en pressemelding.

  – Vi kom langt i forhandlingene, men ble ikke enige om betaling for reisetid til og fra oppdrag. Vi må ta hensyn til bedriftenes økonomi og konkurranseevne. I tillegg er rettstilstanden ikke avklart på dette området, sier Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge.

  Oppgjøret går nå til megling og partene vil møte hos Riksmekleren tidligst i midten av juni.

 • av NTB
  DEL
  New York: Antatt gjerningsmann pågrepet etter T-banedrap
  Politiet i New York pågrep tirsdag den antatte gjerningsmannen etter søndagens drap på et T-banetog. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB

  Politiet i New York har pågrepet en 25 år gammel mann, mistenkt for å ha stått bak skytingen der en mann ble drept på T-banen i storbyen i helgen.

  Det tok to dager før politiet klarte å pågripe den antatte gjerningsmannen. Det skjedde etter at politiet hadde gått ut med foto og identitet, opplyser politiet i New York City.

  Ifølge New York Times overga han seg til politi i Chinatown på den sørlige delen av Manhattan.

  Det var en 48 år gammel mann ansatt i bank- og meglerhuset Goldman Sachs som ble skutt i brystet midt på dagen søndag, på et T-banetog som var på vei mellom Brooklyn og Manhattan. 48-åringen ble erklært død etter ankomst til sykehus.

  Skytingen ser ut til å ha vært et tilfeldig angrep.

 • av NTB
  DEL
  Sikkerhetsrådet ber Taliban snu om kvinners rettigheter
  Et enstemmig Sikkerhetsråd står bak vedtaket som ber Taliban gjøre om tiltak som innskrenker kvinners og jenters rettigheter. Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB

  Et enstemmig FNs sikkerhetsråd ber Taliban-styret i Afghanistan om «raskt å reversere» politikken som begrenser kvinners frihet og menneskerettigheter.

  Norge leder Sikkerhetsrådets arbeid med Afghanistan og skrev utkastet til tirsdagens vedtak. Få dager tidligere fikk kvinner i Afghanistan ordre om å dekke seg til helt, inkludert ansiktet. Dette er den foreløpig siste i en rekke av restriksjoner som er pålagt det afghanske sivilsamfunnet.

  Medlemmene i Sikkerhetsrådet sier de er spesielt bekymret for «innføring av restriksjoner som begrenser adgang til utdannelse, arbeid, fri bevegelse og kvinners likeverdige og meningsfulle deltagelse i samfunnslivet».

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea har gjennomført test av to raketter

  Nord-Korea har skutt opp to raketter mot havet øst for landet, ifølge generalstaben i Sør-Korea.

  Først uttalte generalstaben at det var blitt skutt opp én rakett.

  Japansk kystvakt opplyser at den første raketten har falt ned i havet mellom Nord-Korea og Japan, melder den japanske kringkasteren NHK.

  Rakettesten finner sted idet USAs president Joe Biden har avsluttet en reise til Sør-Korea og Japan.

  I forkant av Bidens reise til Asia ble det spekulert i om Nord-Korea ville bruke anledningen til å prøvesprenge en atombombe. Det har så langt ikke skjedd.

 • av NTB
  DEL
  PSG-trener suspendert etter «upassende oppførsel»

  Paris Saint-Germain har suspendert treneren for klubbens kvinnelag for det som omtales som upassende oppførsel og ordbruk overfor spillere på laget.

  Klubben offentliggjorde beslutningen om å suspendere trener Didier Ollé-Nicolle tirsdag.

  «Paris Saint-Germain har i dag blitt informert om upassende hendelser og bemerkninger medlemmer av klubbens kvinnelag skal ha blitt utsatt for», heter det i en uttalelse.

  «Disse hendelsene og kommentarene vil, dersom de blir bekreftet, være uforenlige med de sportslige og menneskelige verdiene til Paris Saint-Germain», skriver storklubben videre.

  Nå skal saken bli gjenstand for interne undersøkelser.

  Norske Celin Bizet Ildhusøy er del av PSGs spillerstall.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  14 elever og én lærer drept i skoleskyting i Texas
  Foto: Dario Lopez-Mills / AP / NTB

  ABC News melder at 14 elever og én lærer er drept i en skoleskyting i Uvalde i Texas. Den antatte gjerningspersonen er skutt og drept av politiet.

  Texas-guvernør Greg Abbott bekrefter drapene. Han sier den mistenkte gjerningsmannen var en 18 år gammel elev ved byens videregående skole.

  - Han skjøt og drepte på grusomt og uforståelig vis 14 studenter og en lærer, sa Abbott på en pressekonferanse ifølge ABC.

  Ifølge guvernøren skjøt drapsmannen også bestemoren sin i forkant av skolemassakren. Han sa ikke noe om hennes tilstand.

  Motivet for skytingen er foreløpig ikke kjent. USAs nasjonale antiterrorsenter sier det ikke er noen kjent terrortilknytning til massedrapet, ifølge en uttalelse fra politiet som ABC viser til.

  Det var tidlig tirsdag ettermiddag lokal tid at myndighetene i byen meldte om at det pågikk skyting på barneskolen Robb Elementary School. Et stort antall politifolk rykket ut, og alle skoler i området ble stengt.

  Uvalde ligger 135 kilometer vest for San Antonio, helt sør i Texas.

 • av NTB
  DEL
  USA fjerner unntak fra Russland-sanksjoner
  Risikoen for at Russland og president Vladimir Putin ikke klarer å betale avdragene på utenlandsgjelden i tide øker når USA fjerner et unntak fra de økonomiske sanksjonene onsdag. Arkivfoto: Aleksander Nemenov / AÅ / NTB

  USA opphever Russlands mulighet til å bruke dollar som er plassert i Russland til å betale ned utenlandsgjeld. Det øker faren for russisk statsbankerott.

  Russland er ilagt omfattende økonomiske sanksjoner i kjølvannet av krigen i Ukraina og har blant annet mistet adgang til dollarreserver i utenlandske banker. USA har derfor tillatt landet å betale gjeld med dollar som er plassert i Russland. Dette har vært et unntak fra sanksjonsregimet, og fjernes onsdag, opplyser USAs finansdepartement.

  To dager senere er neste forfall for Russlands utenlandsgjeld. Dermed øker risikoen for at landet ikke kan gjøre opp for seg og formelt vil være statsbankerott.

 • av NTB
  DEL
  Dødstallene stiger etter voldelig politiaksjon i Brasil
  Brasiliansk politi holder vakt utenfor et sykehus dit drepte og sårede ble fraktet etter den blodige politiaksjonen i et av Rio de Janeiros slumstrøk tirsdag. Foto: Bruna Prado / AP / NTB

  Minst 21 mennesker ble drept da brasiliansk politi aksjonerte mot et slumstrøk i Rio de Janeiro tirsdag. Flere tilfeldige forbipasserende skal være blant ofrene.

  Politiet gikk inn i favelaen Vila Cruzeiro nord i Rio de Janeiro for å pågripe det de beskriver som kriminelle ledere. Da de tok seg inn i favelaen, ble de beskutt, ifølge myndighetene.

  I januar innledet brasilianske myndigheter en kampanje med å sende politistyrker inn i kriminelt belastede slumområder i Rio de Janeiro.