Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Stenger flere veier i Oslo lørdag ettermiddag
14. mai kl 13:00av Marthe Øvergård
DEL

I dag er det igjen klart for Holmenkollstafetten. Det fører til stengte veier, omkjøringer og endringer i kollektivtransporten.

– Det blir omfattende sperringer i området Bislett og sentrum vest fra kl. 12, skriver politiet på Twitter.

Ruter skriver på sine nettsider at trikkene 11, 12, 17, 18 og 19 blir berørt av stafetten. I tillegg blir bussrutene 20, 21, 25, 37, 40, 45 og 46 berørt.

T-banen går som normalt, i tillegg kjører linje 1 flere avganger mellom Helsfyr og Holmenkollen fra ca. 13 til 18.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  FNs menneskerettighetssjef på sjeldent besøk i Xinjiang
  FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet har helt siden hun fikk jobben i 2018, bedt om tilgang til alle Kinas regioner. Neste uke drar hun til Xinjiang nordvest i landet. Foto: AP / NTB

  FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet reiser snart til Xinjiang-provinsen, der Kina anklages for grove overgrep mot minoriteter.

  Det blir første gang på 17 år at en menneskerettssjef i FN besøker Kina. FN-kontoret har i årevis bedt om «meningsfull og uhindret» tilgang til Xinjiang. Mandag reiser Bachelet på et seks dager langt besøk på invitasjon fra regjeringen i Beijing.

  Seks vestlige land, deriblant USA, anklager Kina for å begå folkemord mot uigurer og andre grupper som hovedsakelig er muslimer.

  Også en lang rekke menneskerettsgrupper anklager Kina for omfattende overgrep i Xinjiang. Beijing benekter at det begås noen overgrep i provinsen nordvest i landet.

 • av NTB
  DEL
  Notodden: Person fraktet til sykehus etter voldshendelse

  En person er fraktet til sykehus etter å ha blitt utsatt for vold med skarp gjenstand på Notodden.

  Sørøst politidistrikt meldte om hendelsen i 20-tiden fredag kveld. Kort tid senere ble det opplyst at nødetatene hadde ankommet stedet, og at fornærmede ble fraktet til sykehus.

  Det er ikke opplyst noe om skadeomfanget.

  Politiet opplyser at gjerningsperson hadde forlatt stedet før de ankom, men at det pågår søk etter vedkommende.

  – Det er ikke noe som tilsier at det er farlig for andre i området, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Rødt vil nekte eks-politikere fri adgang til Stortinget
  Tidligere stortingspolitikere kan miste muligheten til å komme og gå på Løvebakken som de vil. Flere partier vil vurdere adgangsreglene, og Rødt foreslår nå å ta fra eks-politikere nøkkelkortet. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Tidligere stortingsrepresentanter som har som jobb å påvirke politikere, har fri adgang til Stortinget. Rødt foreslår å ta fra dem adgangskortet.

  – Det er et demokratisk problem at tidligere stortingsrepresentanter har en særskilt tilgang til parlamentet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

  Han mener ordningen fungerer som et «gullkort for lobbyister.»

  Minst 50 tidligere stortingsrepresentanter jobber som lobbyister, PR-rådgivere eller har som en del av sine arbeidsoppgaver å påvirke norsk politikk, ifølge VG.

  Moxnes understreker at han ikke vil nekte tidligere representanter adgang til Stortinget.

  – Vårt forslag vil bare bety at de vil måtte følge vanlige rutiner for registrering og sikkerhet, og tas imot av ansatte eller sittende representanter i sin gamle partigruppe, sier han.

  Også flere andre partier reagerer på ordningen. Stortingspresident Masud Gharahkhani har varslet en full gjennomgang av ordningen over sommeren, ifølge Dagens Næringsliv.

 • av Maria Möhring/ NTB
  DEL
  Minst 30 skadet i uvær vest i Tyskland
  Minst 30 personer er skadet etter at en tornado rammet Paderborn i Tyskland. Foto: Lino Mirgeler/ DPA via AP/ NTB

  Minst 30 personer er skadet, ti av dem alvorlig, i et kraftig uvær som omtales som en tornado vest i Tyskland, opplyser politiet.

  En tornado rammet byene Lippstadt og Paderborn i Nordrhein-Westfalen fredag kveld og forårsaket store skader, opplyser lokale myndigheter. Videoer i sosiale medier viser tak og store mengder bygningsrester som slynges rundt.

  Meteorologene varslet kraftig regn og hagl i de vestlige og sentrale delene av Tyskland fredag. Torsdag førte en storm til at trær veltet over veier og jernbanelinjer. Hundrevis av kjellere skal også være oversvømt.

  Politiet opplyser at to franske paraglidere mistet livet da de ble tatt av vinden i Ballenstadt sørvest for Berlin.

  Uværet inntraff etter flere dager med uvanlig varmt vær for årstiden. I Köln ble skolene stengt så elevene skulle få tid til å komme seg hjem.

 • av NTB
  DEL
  Huawei skuffet over canadisk forbud
  Huaweis canadiske filial mener at beslutningen om utestengelse ikke kan rettferdiggjøres ut fra hensynet til cybersikkerhet eller andre teknologier. Her er en koronastengt Huawei-butikk i Beijing tidligere i mai. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

  Huawei kaller Canadas beslutning om å utelukke dem fra utbyggingen av 5G-nettverket «en beklagelig politisk beslutning».

  I en uttalelse sier Huaweis canadiske filial at beslutningen ikke kan rettferdiggjøres ut fra hensynet til cybersikkerhet eller andre teknologier.

  Utestengelsen av Huawei fra utbyggingen av 5G-nettverket ble torsdag bekreftet av en talsperson for Canadas minister for offentlig sikkerhet, Marco Mendicino.

  Også USA og flere andre land har utestengt Huawei fra sine 5G-nett. USA har tidligere hevdet at Huawei er pålagt å gjennomføre cyberspionasje på vegne av kinesiske myndigheter.

 • av NTB
  DEL
  Nytt børsfall i USA

  Aksjemarkedene i USA faller igjen etter et lite oppsving i starten av handelen fredag. S & P-indeksen er inne i et «bjørnemarked».

  S & P 500 var ned 1,8 prosent sent i formiddagshandelen. Det betyr at den toneangivende indeksen har falt over 20 prosent siden toppnoteringen i januar, noe som er kjennetegnet på det Wall Street kaller et «bjørnemarked».

  Det er første gang det skjer med S & P siden starten av pandemien.

  Nasdaq var ned 2,4 prosent, mens Dow Jones hadde krympet 1,3 prosent rundt tre timer før stengetid på børsene i New York.

  Torsdag falt de amerikanske børsene moderat, mens det var oppgang på de viktigste børsene både i Asia og Europa fredag.

 • av NTB
  DEL
  Bergensbanen åpnet for trafikk

  En feil på sporet gjorde at Bergensbanen var stengt mellom Voss og Myrdal i nesten fire timer fredag ettermiddag. Klokken 18.40 var problemene løst.

  Feilen ble oppdaget like før klokken 15.

  Klokken 18.40 melder Bane Nor at Bergensbanen mellom Voss og Myrdal igjen er åpnet for trafikk.

  – Du må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger, skriver selskapet.

  Ifølge Bane Nor skyldes problemene feil på sporet.

 • av NTB
  DEL
  Enighet i oppgjøret mellom MBL og Parat

  Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og arbeidstagerorganisasjonen Parat/ Parat Media er kommet til enighet i årets tariffoppgjør.

  Etter to dager med forhandlinger har partene blitt enige om presse- og medieoverenskomsten. Oppgjøret har en ramme på 3,7 prosent.

  Medlemmene får et tillegg på 7.800 kroner og det settes av 3.100 kroner til lokal fordeling, opplyser Parat Media. Alle minstelønnssatsene heves med over 14.000 kroner.

  – I tillegg til lønnstillegg er medlemmene sikret mer forutsigbarhet rundt lønn og provisjon, ved å øke tillitsvalgtinvolveringen. Det er vi tilfreds med, sier Parats forhandlingsleder Kathrine Roald.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Vil foreløpig ikke kalle apekopper allmennfarlig
  Folkehelseinstituttet følger nøye med på situasjonen etter at det er påvist en rekke tilfeller av apekopper i Europa. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

  Helsemyndighetene vil neste uke ta stilling til om apekopper skal defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom. FHI er ikke særlig bekymret for situasjonen.

  Det norske Folkehelseinstituttet vurderer situasjonen løpende, opplyser fagdirektør for smittevern Frode Forland.

  – Vi vil komme tilbake med en foreløpig konklusjon neste uke. Når en sykdom defineres på denne måten kan man bruke videre fullmakter i smittevernloven for smittesporing og varsling dersom det skulle være nødvendig, skriver han i en e-post til NTB.

  Han tilføyer at det er Helse- og omsorgsdepartementet som eventuelt vedtar en slik endring etter råd fra underliggende etater som FHI og Helsedirektoratet.

  Statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet sier de vurderer tiltak på bakgrunn av råd fra FHI.

  – Vi er foreløpig ikke særlig bekymret for situasjonen. Apekopper smitter ikke lett, man må ha nær kontakt over tid, eller direkte kontakt hud mot hud. Sykdommen har ikke potensial til å bli en pandemi, skriver Forland.

 • av NTB
  DEL
  Danske dømt til døden for drap i Nigeria

  En 56 år gammel danske er dømt til døden ved hengning for et dobbeltdrap som ble begått i 2018 i Lagos i Nigeria.

  Det er to nigerianske journalister som var til stede under rettssaken i Lagos, som informerer dansk TV 2 om dommen via telefon.

  Den danske mannen var tiltalt for å ha drept sin nigerianske kone, den 37 år gamle sangerinnen Zainab Ali med kunstnernavnet Alizée, og parets fire år gamle datter i boligen deres i Lagos. Mannen har hele tiden nektet straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Storbrann ved flyplass i Genève forsinker flytrafikken

  Flyplassen i den sveitsiske byen Genève er delvis stengt på grunn av en kraftig brann og eksplosjoner i en bygning like ved rullebanen.

  Ifølge avisen Tribune de Genève huser bygningen et nytt mottakssenter for asylsøkere. Tykk, svart røyk kommer opp fra stedet, og ifølge flere øyenvitner er det hørt eksplosjoner.

  Flyplassens talsperson Ignace Jeannerat opplyser at flytrafikken er rammet fordi deler av rullebanen ikke kan brukes.

  Flere fly på vei til Genève er omdirigert til andre flyplasser, mens flyplassen lar det være opp til flyverne å bestemme om de vil ta av til tross for røyken.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Numedal-siktet fremstilles lørdag

  Mannen som angrep kona med kniv i Numedal fredag, vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Drammen tingrett lørdag. Det opplyser Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding.

  Mannen er siktet for for å ha knivstukket kona og en person til i Numedal i Nore og Uvdal kommune.

  Les mer om saken her:

  teaser
  i går 09:29
  Grep inn i knivdrama: – Etter at jeg fikk tatt fra ham kniven, oppførte han seg relativt rolig
 • av Maria Möhring/ NTB
  DEL
  KPMG skal granske Forskningsrådet
  Konsulentselskapet KPMG har fått oppdraget med å foreta en ekstern gransking av Forskningsrådet, sier bekrefter rådets styreleder, Kristin Halvorsen Foto: Lise Åserud / NTB

  Konsulentselskapet KPMG har fått i oppdrag å foreta en ekstern gransking av Forskningsrådet.

  Det bekrefter Forskningsrådets nye styreleder Kristin Halvorsen til Khrono.

  Kunnskapsdepartementet har siden november gått Forskningsrådets økonomi og styring etter i sømmene. Det resulterte i at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) grep inn, kastet styret. Tidligere SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen ble hentet inn som styreleder i et midlertidig styre.

  Moe har satt som krav at det skulle gjennomføres en ekstern gransking av Forskningsrådet.

  Aftenposten har tidligere avdekket at Forskningsrådet manglet 2 milliarder kroner.

  Forskningsrådet er den viktigste aktøren innen finansiering av forskning i Norge, og forvalter nær 11 milliarder kroner på vegne av staten.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt ingen løsning på advokatstrid i Høyesterett
  Illustrasjonsbilde: Gorm Kallestad / NTB

  Striden mellom regjeringen og staten om betaling for å ta saker i Høyesterett er ennå ikke løst. Fredag ble fristen for meglingen utsatt for andre gang.

  Ny frist er 31. mai, opplyser Advokatforeningen i en pressemelding.

  Advokatene krever høyere salær for å ta saker i Høyesterett gjennom ordningen for offentlig rettshjelp. Representanter for advokatene hadde fredag et møte i Justis- og beredskapsdepartementet.

  – Vi har i dag hatt et godt møte i meglingsprosessen. Partene har behov for mer tid, og meglingen ble derfor ikke avsluttet i dag, skriver leder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen.

  Fristen for å komme til enighet var opprinnelig satt til 13. mai, men den ble utsatt til 20. mai fordi meglerne Mats Ruland og Tor-Aksel Busch først ønsket å ha et møte med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

  Nå er altså fristen utsatt nok en gang.

  I flere måneder nektet advokater å ta forsvareroppdrag i landets øverste domstol inntil striden var løst, men i begynnelsen av mai ble aksjonen avsluttet.

  Advokatene har vært klare på at aksjonen blir gjenopptatt dersom meglingen ikke fører frem, ifølge Rett24.no.

 • av Maria Möhring/ NTB
  DEL
  WHO kaller inn til krisemøte om apekopper

  Verdens helseorganisasjon (WHO) skal etter planen holde et krisemøte fredag for å diskutere utbrudd av apekopper, melder nyhetsbyrået Reuters.

  Møtet skal holdes i WHO-komiteen STAG-IH, som gir råd til organisasjonen om smitterisikoer som kan utgjøre en trussel mot global helse, skriver nyhetsbyrået fredag ettermiddag.

  Forskere tror ikke at utbruddet kan utvikle seg en pandemi, ettersom viruset ikke sprer seg like lett som for eksempel koronaviruset.

  Apekopper gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett.

  Viruset har vanligvis bare sirkulert sentralt og vest i Afrika. De siste dagene har det imidlertid dukket opp over 100 mistenkte eller påviste tilfeller fordelt på flere land i Europa og Nord-Amerika, noe som har forundret flere eksperter.

 • av NTB
  DEL
  Macron utnevner nye utenriks- og forsvarsministre
  Catherine Colonna (t.v.) har blitt utnevnt til ny utenriksminister i Frankrike. Hun har lenge jobbet som diplomat, og her er hun sammen med Italias daværende statsminister Matteo Renzi i 2015. Arkivfoto: Gregorio Borgia / AP / NTB

  Frankrikes president Emmanuel Macron har byttet ut flere medlemmer av sin regjering før valget til nasjonalforsamlingen i juni.

  Catherine Colonna blir ny utenriksminister. Hun er den andre kvinnelige utenriksministeren i Frankrikes historie og overtar embetet etter Jean-Yves Le Drian. Colonna har vært Frankrikes ambassadør i Storbritannia.

  Sebastien Lecornu tar over jobben som forsvarsminister etter Florence Parly. Lecornu kommer fra rollen som minister for Frankrikes oversjøiske territorier.

  Det har i Frankrike blitt spekulert på om det er lurt å bytte ut både utenriks- og forsvarsministeren midt i krisen Ukraina-krigen har utløst. Men det er Macron selv som i størst grad har vært Frankrikes ansikt utad i krisen.

  Akademikeren Pap Ndiaye er utpekt til ny kunnskapsminister. Han er ekspert på blant annet kolonialisme og minoritetsforhold.

  Mandag ble Elizabeth Borne utpekt som ny statsminister i Frankrike. Hun ble den første kvinnen på over 30 år som får jobben.

 • av NTB
  DEL
  Tar i bruk nytt tilbygg på Gardermoen
  Oslo lufthavns nye påbygg er i «operativ prøvedrift» fram til den offisielle åpningen 14. juni. Foto: Avinor / NTB

  Det 30.000 kvadratmeter store tilbygget på Gardermoen ble tatt i kommersiell bruk for første gang fredag.

  SAS' flyvning til New York ble første kommersielle flyvning fra det nye området av flyplassen, som skal sikre at passasjerer ut fra Schengen får mye bedre plass og moderne lokaler.

  Tilbygget går dermed inn i operativ prøvedrift, noe som innebærer at det går et begrenset antall ordinære flyvninger fra området.

  – Målet er å avdekke eventuelle barnesykdommer før normal drift starter midt i juni, skriver Avinor Oslo lufthavn i en pressemelding.

  Det nye området åpnes offisielt 14. juni.

 • av NTB
  DEL
  Fare for elektrikerstreik fra mandag
  3140 elektrikere går mandag ut i streik dersom ikke partene i meklingen i lønnsoppgjøret kommer til enighet. Foto: Terje Bendiksby / NTB.

  Drøyt 3.140 elektrikere går mandag ut i streik dersom ikke partene i meglingen i lønnsoppgjøret kommer til enighet innen midnatt.

  Det er lønns- og arbeidsvilkårene til drøyt 13.000 elektrikere som står på spill når EL og IT Forbundet og NHO-foreningen Nelfo megler på Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK), skriver El og IT-forbundet på sine nettsider.

  – Vi er innstilte på å forsøke å finne løsninger på det som har vært hovedproblemet i forhandlingene, nemlig betaling for arbeidsreiser. Vi håper at vi med bistand fra megler skal få det til, sier Jan Olav Andersen, forbunds- og forhandlingsleder for EL og IT Forbundet.

  Tidligere denne måneden ble det brudd i forhandlingene. Dersom ikke partene blir enige innen fristen ved midnatt fredag, blir det streik fra mandag 23. mai.

  I det første streikeuttaket blir 3.140 elektrikere ved 61 bedrifter tatt ut.

 • av NTB
  DEL
  Bergensbanen stengt mellom Voss og Myrdal

  En feil på sporet gjør at Bergensbanen er stengt mellom Voss og Myrdal fredag ettermiddag.

  – Det jobbes med å rette feilen, men dette kan ta tid, skriver Bane Nor, ifølge Bergens Tidende.

  Feilen ble oppdaget like før klokken 15.

  – Høyst sannsynlig dreier det seg om solslyng, som gjør at sporet ikke ligger der det skal. Det må utbedres, sier Harry Korslund, pressevakt i Bane Nor.

  Passasjerer på lokaltog får buss mellom Reimegrend og Urdland, mens passasjerer på regiontogene må vente i togene på Voss og Myrdal.

 • av NTB
  DEL
  Skogbrann ute av kontroll på Sunnmøre

  Det brenner i fjellet i Ulsteinvik, og brannmannskapene har ikke kontroll på brannen. Skogbrannhelikopter er på vei til stedet.

  Det melder Møre og Romsdal 110-sentral på Twitter fredag ettermiddag.

  Brannmannskaper fra Ulsteinvik, Hareid og Herøy jobber med å få kontroll over brannen.

  I en tidligere melding skrev 110-sentralen at det var en lyngbrann ovenfor Varleitvegen, og at det ikke var fare for bebyggelse.