Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Anine Hallgren
  DEL
  Barn døde etter brann i Sandefjord

  Et barn på 11 år er bekreftet omkommet i brannen i en flermannsbolig i Sandefjord. Det skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Nærmeste pårørende er varslet og blir ivaretatt av helsepersonell. Politiet har sperret av området i påvente av ytterligere åstedsundersøkelser. Etterforskning av saken vil pågå utover dagen. Politiet fikk melding om brannen kl. 03:40 i natt.

 • av NTB
  DEL
  Hver femte butikk i danske bysentre nedlagt på 14 år

  Danske bysentre har stadig færre butikker. Fra 2006 til 2020 har byene mistet over 5.800 butikker, eller litt over 20 prosent.

  Det skriver Jyllands-Posten.

  Ifølge Dansk Byplanlaboratoriums direktør Ellen Højgaard ønsker folk å bruke sentrumsområdene i byene, men ikke til detaljhandel i samme grad som før.

  – Vi kommer ikke til å bruke bysentrene til å handle så mye mer. Men vi er stadig storforbrukere av kaffe latte, og vi spiser mer og mer ute. Faktisk går vi også stadig på biblioteket. Vi ønsker gjerne sosiale møteplasser, sier hun til avisen.

  Hun kaller utviklingen en kulturell endring, der bysentre brukes på andre måter enn før. Folk identifiserer seg med byen de bor i, ikke med kommunen. Derfor er det viktig at bysentrene ikke er nedslitt, uttaler hun.

  Danmarks regjering setter fra nyttår i gang en forsøksordning der ti byer, som alle har under 20.000 innbyggere, skal få tildelt midler fra en pott på 130 millioner danske kroner til oppussing og tiltak som skal gjøre bysentrene attraktive igjen.

 • av NTB
  DEL
  Elden: Sian-påkjørsel er angrep mot ytringsfriheten
  Sian-bilen ble påkjørt på E6. Foto: Annika Byrde / NTB
  Fem personer satt i Sian-bilen da den ble påkjørt ved Mortensrud. Foto: Annika Byrde / NTB

  John Christian Elden, som er bistandsadvokat for de fem i Sian-bilen som ble påkjørt lørdag, sier at de ser på hendelsen som et angrep på ytringsfriheten.

  – Mine klienter har det bra. De har kommet fra angrepet trygt og greit, men er forundret over at et slikt angrep på ytringsfriheten kan finne sted i Norge, samtidig som de er glade for at PST og politiet alltid beskytter dem, sier Elden til Dagbladet.

  En kvinne ble pågrepet og siktet for grov kroppsskade etter å ha kjørt inn i bilen til lederen av Sian på E6 i Oslo lørdag ettermiddag. Fem personer satt i Sian-bilen. Fire av dem ble sendt til legevakten og den femte til sykehus. Ingen ble alvorlig skadet.

  Eieren av bilen som kjørte på Sian-bilen, var passasjer. Hun sa lørdag til Avisa Oslo at påkjørselen skjedde med vilje, og hevdet at det skjedde i selvforsvar. Sian-bilen kjørte på bilen med de to kvinnene først, har hun hevdet. Sian-leder Lars Thorsen har avvist påstanden overfor NTB.

  Hendelsen skjedde ved Mortensrudkrysset etter at Sian hadde brent et eksemplar av Koranen. Et videoopptak viser at påkjørselen skjedde midt i trafikken på E6, og at flere andre bilister måtte kjøre unna for ikke å bli truffet.

 • av NTB
  DEL
  Én person alvorlig skadet i brann i Sandefjord

  En person er alvorlig skadet i en brann i en flermannsbolig i Sandefjord. Det var en stund spredningsfare, men brannvesenet har fått kontroll på brannen.

  En luftambulanse ble sendt til stedet for å hente personen som ble alvorlig skadet. De øvrige som bor i flermannsboligen, ble sendt til legevakten for sjekk, opplyste Sørøst politidistrikt ved 4.30-tiden natt til søndag.

  Alle beboerne er gjort rede for.

  En stund var det spredningsfare. Nabobygninger ble derfor evakuert. Men senere på natten meldte brannvesenet at mannskapene hadde fått kontroll på brannen.

  – Det er avtagende røyk og ikke lenger spredningsfare, opplyser politiet.

  Politiet ble varslet om brannen klokken 3.40 natt til søndag.

 • av NTB
  DEL
  To skadet i voldshendelse på Jessheim

  En person er sendt til Ahus med kuttskader i en hånd mens en annen er kjørt til legevakten med lettere skader etter en hendelse på Jessheim natt til søndag.

  – Det er uvisst om det har vært brukt kniv, men en person er kjørt til Ahus med kuttskader i en hånd, står det i en uttalelse fra Øst politidistrikt tidlig søndag morgen.

  Politiet opplyser at skadegraden er ukjent.

  – En annen person er kjørt til legevakt med lettere skader. Politiet har ikke full oversikt over hva som har skjedd, men vil etterforske saken videre utover dagen, opplyser operasjonssentralen i Øst politidistrikt.

  Politiet ble varslet om saken klokken 1.45 natt til søndag.

 • av NTB
  DEL
  Brann ved oljeraffineriet på Mongstad

  Det brenner i et prosessoranlegg på oljeraffineriet på Mongstad, men industrivern på stedet har kontroll. Ingen personer er skadet, opplyser politiet.

  – Det skal være brann i et prosessoranlegg og er ikke fare for andre bygninger, melder Vest politidistrikt søndag morgen.

  Eget industrivern på stedet har satt i gang tiltak. De opplyser å ha kontroll på situasjonen.

  Politiet får opplyst at det ikke er fare for området utenfor selve anlegget.

  Vest politidistrikt fikk melding klokken 5.53 om at det var observert flammer og røyk på raffineriet.

 • av NTB
  DEL
  Usbekistan innfører unntakstilstand

  Usbekistan innfører unntakstilstand i den autonome republikken Karakalpakstan etter at det brøt ut store demonstrasjoner mot planlagte grunnlovsendringer.

  De sjeldne protestene i Usbekistan brøt ut fredag, og allerede lørdag var president Sjavkat Mirzijojev på plass i Karalbakstan. Her lovet han at de foreslåtte grunnlovsendringene som ville svekket republikkens status, skal skrotes.

  Det innføres unntakstilstand i én måned i Karakalpakstan for å «trygge borgerne og gjenopprette lov og orden».

 • av NTB
  DEL
  USA har fått kulen som drepte palestinsk journalist
  Shireen Abu Akleh var en velkjent og respektert reporter som hadde dekket Palestina-konflikten i flere tiår. Hun var et kjent ansikt på TV, og drapet vakte protester i medier over hele verden, og også fra amerikanske myndigheter. Her blir hun minnet på en plakat ved muren i Betlehem på den okkuperte Vestbredden. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB

  Palestinske myndigheter har gitt kulen som drepte Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh, til amerikanske kriminalteknikere, opplyser palestinsk riksadvokat.

  Abu Akleh, som hadde både palestinsk og amerikansk statsborgerskap, ble skutt i hodet under en israelsk militæraksjon i Jenin på den okkuperte Vestbredden 11. mai.

  Den 51 år gamle erfarne Al Jazeera-journalisten var på jobb da hun ble drept. Hun var iført hjelm og skuddsikker vest som var tydelig merket med PRESS.

  Andre journalister på stedet, øyenvitner, palestinske myndigheter og Al Jazeera har tidligere konkludert med at hun etter alt å dømme ble skutt av en israelsk soldat.

  Den israelske hæren sier hun havnet i kryssild under skuddveksling med væpnede palestinere, og at det er umulig å slå fast hvem som drepte henne uten å analysere kulen.

 • av NTB
  DEL
  11 fiskere strandet på øy i Orkla

  11 fiskere er fanget på en øy i elven Orkla i Orkanger på grunn av høy vannstand. Et redningshelikopter er på vei for å hente ut fiskerne.

  Brannvesenet vurderte å hente dem i båt, men det er for mye strøm og vann i elven, opplyser politiet i Trøndelag. Løsningen ble derfor redningshelikopter.

  – De har vært på fisketur, og så har vi hatt kraftige regnbyger tidligere i dag. Elven har steget så fort at de er blitt tatt litt på sengen, sier operasjonsleder Christopher White til VG.

  Ingen er skadet. Problemet er at de ikke kommer tilbake til land, sier White.

 • av NTB
  DEL
  Minskandalen: Støtteparti krever nyvalg i Danmark
  Danmarks statsminister Mette Frederiksen møtte pressen sammen med justisminister Mattias Tesfaye og helseminister Magnus Heunicke fredag. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix via AP / NTB

  Støttepartiene sørger trolig for at regjeringen i Danmark ikke blir felt som følge av minkskandalen. Men betingelsen er at det blir folketingsvalg til høsten.

  Den sosialdemokratiske regjeringens støttepartier ga lørdag beskjed om at de ikke vil støtte noen prosesser som kan føre til riksrett mot regjeringen i kjølvannet av minkskandalen.

  Danmark avlivet over 15 millioner dyr etter at regjeringen i 2020 besluttet at alle mink skulle avlives.

 • av NTB
  DEL
  Politiet ser alvorlig på Sian-påkjørselen
  Politet gjør undersøkelser på E6 ved Mortensrud etter at Sian var involvert i en trafikkulykke. Foto: Annika Byrde / NTB

  Sian-lederens bil ble kjørt på flere ganger på E6 ved Mortensrud i Oslo. Politiet ser på hendelsen som alvorlig. En person er siktet i saken.

  Politiet vurderer eventuelle tiltak når det gjelder sikkerheten til personene involvert i hendelsen, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding lørdag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Politisjef i Uvalde går av etter skolemassakre
  Etterlatte har tryglet ledelsen i byen Uvalde om å avskjedige skoledistriktets politisjef etter massakren der en 19 barn og to lærere ble drept i Uvalde i Texas i mai. Arkivfoto: Jae C. Hong / AP / NTB

  Politisjef Pete Arredondo i Uvalde går av etter kritikk mot politiets håndtering av skoleskytingen som krevde 21 menneskeliv i den amerikanske delstaten Texas.

  19 barn og to lærere ble drept da en tenåring åpnet ild på barneskolen i Uvalde 24. mai, i det som er den verste skolemassakren i USA på ti år.

  Arredondo, som er sjef for skoledistriktets politi, ble permittert en knapp måned senere. Da hadde politiet vært gjenstand for hard kritikk for sin håndtering av skytingen. Blant annet kom det frem at politistyrken ventet lenge utenfor klasserommene før de konfronterte den 18 år gamle gjerningsmannen.

 • av NTB
  DEL
  Høyre går mest frem på ny partimåling
  Partileder Erna Solberg kan juble over at Høyre går mest fram på Kantars partimåling. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Høyre går mest frem og får en oppslutning på 29, 5 prosent i en ny partimåling, opp 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Og Rødt er nå større enn Senterpartiet.

  Dermed ville Høyre blitt desidert størst på Stortinget med 53 mandater, viser Kantars julimåling for TV 2.

  Høyre, Frp og Venstre ville fått flertall selv uten støtte fra KrF.

  De største taperne på målingen er Senterpartiet og SV, med en tilbakegang på henholdsvis 1 og 1,7 prosentpoeng. For første gang er Rødt større en Sp på en Kantar-måling, med 6,9 prosent for Rødt mot Sps 6,7. Arbeiderpartiet får en oppslutning på 21,4 prosent.

  KrF og MDG er under sperregrensen på 4 prosent.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  To år gammel jente funnet etter leteaksjon

  En to år gammel jente ble funnet i god behold etter leteaksjon i Halden. Det melder Politiet i Øst på Twitter litt før kl 21.

  Den lille jenta er nå sammen med familien sin. Hun ble funnet i skogsterrenget et stykke unna bopelen i Tistedal.

  Det var en beboer i området som fant henne. Politi, helikopter og frivillige lette etter jenta, som hadde lagt ut på rusletur litt før kl 20.

 • av NTB
  DEL
  61 rein påkjørt av toget i Norrbotten

  Et tog har kjørt inn i en reinflokk som befant seg på jernbanesporet utenfor Kabdålis i Norrbotten. 61 dyr døde, melder Sveriges Radios sameradio.

  Ulykkesstedet ligger mellom Arvidsjaur og Jokkmokk, rundt fire mil øst for Mo i Rana.

  Hendelsen fant sted lørdag. Ordfører Rune Stokke i Udtja sameby forteller til radiokanalen at de har gått ut med en advarsel og at ulykker har skjedd tidligere på samme sted.

 • av NTB
  DEL
  Israel sier de skjøt ned libanesiske droner

  Den israelske hæren sier de har avskåret tre droner avfyrt av den libanesiske Hizbollah-bevegelsen som var på vei mot et gassfelt i Middelhavet.

  – Tre fiendtlige droner som nærmet seg luftrommet i Israelsk økonomiske farvann, er stanset, sier hæren i en uttalelse lørdag kveld.

  Det israelske militæret tror ikke dronene var bevæpnet, ifølge avisen Haaretz. Avisas ikke navngitte kilder tror droneflyvningen var ledd i et forsøk på å sabotere forhandlinger mellom Libanon og nabolandet Israel om det omstridte feltet.

  Libanon gjør også krav på deler av Karish-feltet, som dronene angivelig hadde kurs for.

 • av NTB
  DEL
  London markerer 50 år med pride
  Pride blir feiret i London denne helgen. Her fra lørdagens parade. Foto: James Manning, AP/NTB

  London feirer i helgen at det er 50 år siden den britiske hovedstaden avholdt sin første pride-parade. Store fremskritt er gjort siden.

  Flere hundre mennesker deltok i pride-marsjen 1. juli 1972. Bare fem år tidligere ble homoseksualitet avkriminalisert i Storbritannia.

  Femti år senere var det lørdag over 600 LHBTQ+-grupper som danset, sang og kjørte med flåter gjennom London. Feiringen gikk langs noe av den samme ruten som den første pride-paraden tok.

 • av NTB
  DEL
  Tre gutter reddet opp av vannet etter kantring

  Tre unge gutter havnet i vannet da en fritidsbåt kantret utenfor Egersund. De er nå hentet opp fra vannet av redningsskøyten.

  – Tre yngre gutter er våte og litt kjølige, men i god form, opplyser Sørvest politidistrikt.

  Båten kantret et par nautiske mil sør for Egersund. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 17.58 lørdag.

  Alle tre var iført redningsvester og holdt seg fast til fritidsbåten mens de ventet på å bli reddet. Både politi og redningsskøyte rykket ut.

  Klokken 18.24 opplyste Hovedredningssentralen Sør-Norge at alle personene var hentet opp fra vannet.

 • av NTB
  DEL

  Oslo-politiet undersøker om påtent regnbueflagg var hatkriminalitet

  Hendelsen skjedde ved Smedstua bussholdeplass på Haugenstua fredag kveld.

  – Politiet undersøker om det kan ligge et hatmotiv bak brenningen av prideflagget. Vi skjønner at en slik hendelse kan skape frykt slik situasjonen er nå, og vi ønsker derfor å få identifisert hvem som står bak, sier politioverbetjent Hanne Nilsson i Oslo politidistrikt til NTB.

 • av NTB
  DEL
  To menn pågrepet etter voldshendelse i Oslo

  To menn er pågrepet etter voldshendelsen på Nordstrand tidligere lørdag kveld.

  Klokken 17.27 rykket politiet til en privat adresse på Nordstrand i Oslo.

  Politiet ble varslet av AMK. Da de kom til stedet fikk de kontroll på tre personer. Én av dem var skadet.

  – Mannen som er skadet, har rift i halsen, skader i ansiktet og hevelser, opplyser Oslo-politiet.

  Mannen ble fraktet rett til Ullevål sykehus.

  Ifølge operasjonslederen er det for tidlig å si noe om relasjonen mellom de tre og foranledningen for hendelsen.

  – Vi har flere hypoteser om hva som kan ha skjedd, og er derfor på stedet. Per nå er det ikke funnet et våpen, sier Lerhol.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.