Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Stortingsmøte avbrutt av klimaaktivister
18. mai kl 10:21av Kjetil Magne Sørenes
DEL
Klimaaktivister på Stortinget Foto: Stein Bjørge

Fra galleriet over stortingssalen sang og ropte aktivistene fra Extinction Rebellion Ung: «Vi er redde. Stopp oljeletingen. Vi samtykker ikke. Stopp oljeletingen.»

Spørretimen i Stortinget ble avbrutt som følge av opptrinnet.

Stortingspresident Masud Gharahkhani tok pause i møtet. Alle representanter forlot salen.

Etter hvert kom politiet til. Men det var ikke lett å eskortere ut aktivistene: Fire av dem hadde limt seg fast til rekkverket på galleriet.

FNs generalsekretær advarte tidligere i dag om at klimakatastrofen rykker nærmere.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mange savnet etter forlis i Sør-Kina-havet

  Flere titalls mannskapsmedlemmer er savnet etter at et kinesisk skip forliste i en tyfon i Sør-Kina-havet lørdag.

  Skipet befant seg 160 nautiske mil sørvest for Hongkong da det brakk opp i flere deler, og mannskapet på 30 måtte gå i båtene. Tre mennesker er foreløpig reddet.

  Dramatiske bilder viste et helikopter som heiste et menneske opp fra det halvt sunkne fartøyet mens bølgene feide over dekk. De tre overlevende sier at andre kan ha blitt feid bort av bølgene før helikopteret kom.

  Tyfonen oppsto midt i Sør-Kina-havet tidligere lørdag og feide lørdag ettermiddag inn i Guangdong-provinsen i det sørlige Kina.

 • av NTB
  DEL
  Mann (20) siktet for drap i Tromsø

  En mann i 60-årene er erklært død etter en voldshendelse i Tromsø fredag kveld. En mann i 20-årene er siktet, og politiet etterforsker saken som drap.

  Mannens forsvarer Ken Olav Warth sier i 12-tiden lørdag til NTB at den drapssiktede mannen ikke er blitt avhørt ennå.

  – Siktede er blitt oppfulgt av helsevesenet. Det er årsaken til at jeg ikke har vært i kontakt med siktede. Det er ikke gjennomført noe avhør, det viktigste nå er å få avklart helsesituasjonen hans, sier advokaten.

  Han opplyser at han heller ikke har fått tilgang til saksdokumentene ennå. Politiet satt i 12-tida lørdag i et etterforskningsmøte.

 • av NTB
  DEL
  Her er det mest korona i verden akkurat nå
  Frankrike er igjen rammet av covid-19. Her blir en kvinne testet i Les Sorinieres ved Nantes i forrige uke. Foto: Stephane Mahe, Reuters / NTB

  Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  Tall i parentes viser registrerte dødsfall pr. 100.000 i samme periode.

  Brunei: 2042 smittede (ingen døde)

  Frankrike: 1639 smittede (0,8 døde)

  New Zealand: 1626 smittede (3,3 døde)

  Singapore: 1625 smittede (0,2 døde)

  Australia: 1621 smittede (2,5 døde)

  Portugal: 1605 smittede (3,9 døde)

  Luxembourg: 1535 smittede (1,6 døde)

  Israel: 1521 smittede (0,8 døde)

  Kypros: 1503 smittede (0,4 døde)

  Hellas: 1494 smittede (1,7 døde)

  Bahrain: 1461 smittede (0,1 døde)

  Tyskland: 1427 smittede (1,3 døde)

  I Norge er det registrert 158 nye smittetilfeller og 1,6 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  Øvrige nordiske land de siste 14 dagene: 61 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige.

  394 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 366 smittede og 1,9 døde i Finland og 1141 smittede og 7,1 døde på Island.

  Kilde: Johns Hopkins-universitetet

 • av NTB
  DEL
  Politidirektøren tar selvkritikk etter dobbeltkommunikasjon
  Politidirektør Benedicte Bjørnland. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

  Politiets kommunikasjon kan ha fremstått sprikende etter masseskytingen i Oslo, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til TV 2.

  Aftenposten skrev om det samme tidligere i uken.

  Bjørnland varsler at informasjonsutvekslingen mellom Politiets sikkerhetstjeneste (PST). og samarbeidspartnere, PST og politiet og politiet og helsevesenet nå skal evalueres.

  – Det har vært veldig dilemma-fullt og vanskelig å kommunisere godt, for informasjonen har tilflytt oss fortløpende, og det har jo vært kritisk å kunne gjøre justeringer underveis med veldig korte tidsfrister, sier Bjørnland til TV 2.

  – Det kan nok hende at vi har fremstått som sprikende og lite konsistent, men det tenker jeg at det får en evaluering vise, og gi oss læringspunker, sier hun.

  Politiet har fått kritikk for rådene om å utsette pridemarkeringer og for å si at de ikke kunne garantere for sikkerheten. Samtidig har PST fått kritikk for å slå fast at masseskytingen var et terrorangrep før Oslo-politiet, som etterforsker saken, har gjort det.

 • av NTB
  DEL
  Bane Nor håper å få åpnet Trønderbanen kl. 17

  Arbeidet med å få berget toget som sporet av mellom Ranheim og Vikhammer natt til fredag, er i gang. Bane Nor håper å åpne for trafikk klokken 17 lørdag.

  Trønderbanen og Nordlandsbanen har vært stengt på grunn av avsporingen av arbeidstoget. I 8.30-tida lørdag startet det møysommelige arbeidet med å få løftet opp toget med to kraner.

  – Det har vært krevende å forberede bergingen. Hvor lang tid det tar, gjenstår å se. Men foreløpig er det prognose for gjenåpning av trønderbanen klokken 17 i ettermiddag, sier pressevakt Harry Korslund i Bane Nor til NTB.

  Han sier at det må tas et forbehold om hvorvidt det er skader på spor og lignende, men at det ikke ser ut til å være store skader.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Omkom i trafikkulykke i Bø i Telemark

  En mann i 30-årene omkom etter en trafikkulykke på Vreimsida i Bø i Telemark natt til lørdag. Mannen ble erklært død av lege i 5-tiden. Pårørende er varslet, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Politiet fikk melding om ulykken rett etter klokken 04.00. Det var kun ett kjøretøy involvert i ulykken.

  Bilen mannen kjørte, ble liggende på taket etter å ha kjørt ut av veien.

  Politiet er ved 09.30-tiden fortsatt på stedet sammen med ulykkesgruppen og veien er fortsatt stengt for åstedsundersøkelser.

 • av NTB
  DEL
  Venezia tar inngangspenger fra neste år
  Turistmagneten Venezia i Italia innfører inngangsbillett fra neste år. Foto: Manuel Silvestri, Reuters / NTB

  Venezia skal fra neste år begynne å ta inngangspenger fra besøkende som kommer på dagstur til byen.

  Den nye bestemmelsen som innføres fra 16. januar, har som formål å få bedre oversikt over den enorme tilstrømmingen av besøkende, særlig i høysesongen.

  Innbyggere i den italienske byen har lenge klaget på at myndighetene aktivt promoterer masseturisme i en by der trengselen i de trange gatene og ved de viktigste attraksjonene er enorm. Ofte kommer 100.000 turister på dagstur.

  Det er først og fremst turister på dagstur, inkludert cruiseturister, som nesten ikke etterlater seg penger i byen, som må betale inngangspenger. Innbyggere i Veneto-regionen og turister som har booket hotell, slipper å betale.

  Billettprisen blir på opptil 10 euro og må betales på forhånd. De som prøver å ta seg inn i byens historiske sentrum uten å betale, risikerer en bot på 50 til 300 euro.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Økning i koronatilfeller i Pakistan
  En mann venter her på sin tur for å få koronavaksine i Peshawar tidligere i år. Nå er antall smittede igjen på vei opp i Pakistan. Foto: Muhammad Sajjad, AP / NTB

  Andel av positive koronatester i Pakistan har økt de siste dagene.

  Ifølge avisen Jang hadde 4,5 prosent av de nesten 18.000 som testet seg fredag, korona. Samme dag døde fire personer av covid.

  I storbyen Karachi var hele 17 prosent av de som testet seg fredag, smittet av sykdommen. I Lahore var andelen 5,6 prosent.

  I kjølvannet av de siste tallene har myndighetene i Sindh-provinsen bedt sine innbyggere om å følge korona-retningslinjer. Rådene går blant annet ut på å holde god avstand til andre og vaske hendene oftere.

  Innbyggerne er også bedt om å ta oppfriskningsdose mot sykdommen.

 • av NTB
  DEL
  Sivile skadet i israelsk angrep i Syria

  To sivile ble skadet i et israelsk flyangrep på vestkysten av Syria lørdag, ifølge Syrias forsvarsdepartement.

  Departementet sier at Israel lørdag morgen gjennomførte et flyangrep i nærheten av byen Al-Hamidiyah, og at området som ble truffet, var en hønsefarm.

  Siden krigen brøt ut i Syria i 2011, har Israel gjennomført hundrevis av flyangrep i landet, vanligvis mot regjeringsstyrker og styrker som er alliert med Iran eller libanesiske Hizbollah.

  I forrige måned førte et angrep på den internasjonale flyplassen i Damaskus til at rullebanen var ubrukelig i flere uker. Målet for angrepet var ifølge Syrian Observatory for Human Rights et lagerbygg med våpen fra Iran og Hizbollah.

 • av NTB
  DEL
  Ny rekord for avskoging i Brasil
  Et utbrent skogområde i regnskogen i delstaten Para i Brasil. Stadig større områder i Amazonas ødelegges av brann, som ofte er påsatt for å rydde skog. Foto: Leo Correa, AP / NTB

  Avskogingen i Brasils Amazonas nådde rekordhøyder i første halvår i år.

  Det opplyser Brasils romforskningssenter INPE som overvåker regnskogen med satellitt.

  Verdens største tropiske regnskog tapte 3750 kvadratkilometer skog siden nyttår, det høyeste tallet siden registreringen startet i 2016. Rekorden fra før var satt i fjor.

  INPE-satellitter oppdaget over 2500 skogbranner i Amazonas den siste måneden, det høyeste tallet siden 2007 og 11 prosent høyere enn i juni i fjor.

  – Tørkesesongen er så vidt i gang, og allerede slår vi rekorder for miljøødeleggelser, sier Cristiane Mazzetti i Greenpeace Brazil.

  Opposisjonen og miljøbevegelsen anklager president Jair Bolsonaro for å oppfordre forretningsinteresser til å skade miljøet. Han har blant annet åpnet for gruvedrift og landbruk i vernede områder.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Brann i seng i fjerde etasje på Hovseter i Oslo

  Nødetatene har rykket ut til Hovseter på Oslos vestkant etter melding om en brann. Melding til nødetatene kom ved 07.45-tiden.

  Det brant i en seng i fjerde etasje. En person i aktuell leilighet skal ha vært eksponert for røyk. Vedkommende blir tilsett av helse.

  Ifølge brannvesenet hadde en handlekraftig nabo slukket brannen med et pulverapparat før brannvesenet kom frem. Det var ikke røyk i trappeløpet. Dermed slapp naboer å bli evakuert.

  En katt var savnet i leiligheten. Røykdykkere fant katten i god behold.

 • av NTB
  DEL
  Alvorlig trafikkulykke i Bø i Telemark

  En bil ligger på taket etter å ha kjørt av veien på Vreimsida i Bø i Telemark. Politiet betegner ulykken som alvorlig.

  En person er alvorlig skadet og blir hentet av luftambulanse skriver politiet på Twitter klokken 05.00 natt til lørdag.

  Fylkesvei 3334 er stengt ved ulykkesstedet og vil være det i flere timer, opplyser politiet. Ulykkesanalysegruppen til Statens vegvesen er også varslet og sendt til stedet.

  Politiet fikk melding om ulykken rett etter klokken 04.00. Det er kun ett kjøretøy involvert i ulykken.

 • av NTB
  DEL
  Mann truet personer med automatvåpen

  En mann i slutten av tenårene er pågrepet etter at han har truet noen med automatvåpen i Vatne utenfor Ålesund natt til lørdag, opplyser politiet.

  Det ble ikke avfyrt skudd, og ingen personer er kommet til skade, opplyser politiet.

  Politiet rykket ut rett før klokken to. Halvannen time senere fikk politiet kontroll på mannen. Pågripelsen skjedde uten dramatikk.

  Sindre Molnes i politiet sier til NRK at siktede var beruset og var sammen med bekjente.

  Politiet skal undersøke om det er snakk om et fungerende våpen eller om det er plombert.

 • av NTB
  DEL
  Tine-konkurrenter danner forbund
  Flere av meieriene som konkurrerer med Tine, danner et forbund. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

  Fem av Tines meierikonkurrenter går sammen i et forbund for å kjempe for det de mener er like vilkår.

  De fem selskapene som går sammen i Uavhengige Meieriers Landsforbund (UML) er Q-meieriene, Synnøve Finden, Rørosmeieriet, iskremprodusenten Hennig-Olsen og tørrmelkprodusenten Normilk, skriver Nationen.

  – Vi opplever at det er viktig å stå sammen fordi vi tror virkelig på at konkurranse, mangfold og innovasjon er det som skal til for å få vekst og økt verdiskaping basert på norsk melk. Det er viktig og bra for forbrukerne og den norske bonden, sier styreleder Kristine Aasheim i Q-meieriene.

  Siden Stortinget fjernet melkemonopolet og la til rette for konkurranse i meierisektoren i 1994, har det vært uenighet. De nye aktørene mener det aldri er blitt reell konkurranse, mens Tine mener de har måttet sponse konkurrentenes vekst, særlig i sentrale områder.

  Til høsten kommer en ny vurdering av hvordan konkurransetiltakene i sektoren slår ut.

 • av NTB
  DEL
  Rektor sendte ut klasseliste med elevers diagnose

  Da rektor ved en skole sør for Bergen skulle informere foreldrene om ny klasseinndeling, inneholdt meldingen et vedlegg med navn og diagnoser på enkeltelever.

  Meldingen ble sendt gjennom appen Vigilo, og tilgangen til appen ble stengt for det aktuelle klassetrinnet så fort feilen ble oppdaget, skriver Bergens Tidende. Både meldingen og innholdet ble slettet før foreldrene fikk tilgang igjen, men ni foreldre hadde allerede rukket å lese den.

  De som hadde lest meldingen, ble kontaktet og bedt om å glemme innholdet. Foreldrene til barna hvis diagnoser var omtalt, har fått en telefon der skolen beklager det som skjedde.

  Alle foreldre på trinnet har også fått et brev med informasjon om hendelsen, som er meldt inn til personvernombudet og Datatilsynet.

  Skoledirektør Frode Nilsen i Bergen kommune sier de ser alvorlig på hendelsen og forstår at tilliten til skolen svekkes når noe slikt skjer.

  – Ethvert brudd på personvernet er alvorlig. Vi skal gjøre alt vi kan for at dette ikke skal skje igjen, sier Nilsen.

  Rektoren skriver i en SMS til avisen at hun ikke kan uttale seg mens saken er til behandling.

 • av NTB
  DEL
  Mann siktet for drap i Tromsø – har foreløpig ikke forklart seg for politiet

  En mann i 60-årene er erklært død etter en voldshendelse i Tromsø fredag kveld. En mann i 20-årene er siktet, og politiet etterforsker saken som drap.

  Mannens forsvarer Ken Olav Warth sier i 12-tiden lørdag til NTB at den drapssiktede mannen ikke er blitt avhørt ennå.

  – Siktede er blitt oppfulgt av helsevesenet. Det er årsaken til at jeg ikke har vært i kontakt med siktede. Det er ikke gjennomført noe avhør, det viktigste nå er å få avklart helsesituasjonen hans, sier advokaten.

  Han opplyser at han heller ikke har fått tilgang til saksdokumentene ennå. Politiet satt i 12-tida lørdag i et etterforskningsmøte.

  Trolig fengslingsmøte søndag

  – Det er opp til påtalemyndigheten å vurdere varetektsfengsling. Mest trolig blir det rettsmøte i morgen, sier Warth.

  Forsvareren sier at hans hovedprioritet nå er å komme i kontakt med den drapssiktede mannen. Mannen er foreløpig ikke blitt overført til arresten.

  – Politiet etterforsker det som et drap, så vil etterforskningen forhåpentlig kunne avdekke hva som har funnet sted. Det har vært en relasjon mellom avdøde og siktede, men jeg ønsker ikke nå å si hvilken relasjon det er, sier Warth.

  Voldsom krangel

  Politiet rykket ut etter en melding om en voldsom krangel på en privatadresse sør på Tromsøya litt etter klokken 21 fredag kveld. På stedet oppdaget de det som først ble beskrevet som en alvorlig voldshendelse, men som altså etterforskes som drap.

  En mann ble pågrepet på stedet uten dramatikk.

  – Vi har satt store ressurser på saken. Vi driver tekniske undersøkelser og annen etterforskning og er kommet godt i gang med den tidlige fasen av saken, sa operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt til NTB litt før klokken 1 natt til lørdag.

  Lokalavisa iTromsø skriver at det var flere vitner til hendelsen og at flere naboer tok kontakt med politiet. Politiets kriminalteknikere arbeidet på stedet lørdag formiddag.

 • av NTB
  DEL
  Minst fem døde i jordskjelv i Iran

  Minst fem personer er døde etter at flere jordskjelv har rammet kysten sør i Iran. Det kraftigste skjelvet ble målt til en styrke på 6,0.

  Mesteparten av ødeleggelsene fant sted i den lille landsbyen Sayeh Khosh i Hormozgan-provinsen, melder det statlige nyhetsbyrået Irna, som siterer guvernør Mahdi Dosti på at 5 personer er døde og 19 personer er skadd.

  Det første og kraftigste skjelvet ble av det amerikanske jordskjelvsenteret (USGS) registrert kort tid før midnatt natt til lørdag norsk tid med en styrke på 6,1. Tidlig lørdag morgen ble styrken nedjustert til 6,0.

  Skjelvets episenter var om lag 55 kilometer nordøst for havnebyen Bandar-e Lengeh i Iran og hadde en dybde på 10 kilometer, viser USGS' registreringer.

  Skjelvet kunne merkes i Dubai på den andre siden av Hormuzstredet.

  De neste to timene etter det første skjelvet ble det registrert ytterligere fem skjelv i samme område, med styrke som varierte mellom 4,2 og 6,0.

  Samme provins ble rammet av et dobbeltskjelv som målte 6,4 og 6,3 i november i fjor. Da mistet én person livet.

  Irans dødeligste skjelv rammet den nordlige delen av landet i 1990 med en styrke på 7,4. 40.000 mennesker døde.

 • av NTB
  DEL
  Mehl tar selvkritikk etter å ha droppet LHBT-møte
  Justisminister Emilie Enger Mehl var med utrykningspolitiet på fartskontroll ved Holmestrand fredag formiddag. Samtidig pågikk et dialogmøte mellom regjeringen og LHBT-organisasjoner. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Justisministeren får sterk kritikk fra Trondheim Pride etter å ha droppet et møte med LHBT-grupper fredag. Hun sier hun ser i ettertid at hun burde vært der.

  Fredag formiddag hadde regjeringen invitert flere LHBT+-organisasjoner til et dialogmøte etter lørdagens masseskyting i Oslo. Ifølge Dagbladet var både kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til stede på møtet.

 • av NTB
  DEL
  Mann siktet for drap i Tromsø – har foreløpig ikke forklart seg for politiet

  En mann i 60-årene er erklært død etter en voldshendelse i Tromsø fredag kveld. En mann i 20-årene er siktet, og politiet etterforsker saken som drap.

  Mannens forsvarer Ken Olav Warth sier i 12-tiden lørdag til NTB at den drapssiktede mannen ikke er blitt avhørt ennå.

  – Siktede er blitt oppfulgt av helsevesenet. Det er årsaken til at jeg ikke har vært i kontakt med siktede. Det er ikke gjennomført noe avhør, det viktigste nå er å få avklart helsesituasjonen hans, sier advokaten.

  Han opplyser at han heller ikke har fått tilgang til saksdokumentene ennå. Politiet satt i 12-tida lørdag i et etterforskningsmøte.

  Trolig fengslingsmøte søndag

  – Det er opp til påtalemyndigheten å vurdere varetektsfengsling. Mest trolig blir det rettsmøte i morgen, sier Warth.

  Forsvareren sier at hans hovedprioritet nå er å komme i kontakt med den drapssiktede mannen. Mannen er foreløpig ikke blitt overført til arresten.

  – Politiet etterforsker det som et drap, så vil etterforskningen forhåpentlig kunne avdekke hva som har funnet sted. Det har vært en relasjon mellom avdøde og siktede, men jeg ønsker ikke nå å si hvilken relasjon det er, sier Warth.

  Voldsom krangel

  Politiet rykket ut etter en melding om en voldsom krangel på en privatadresse sør på Tromsøya litt etter klokken 21 fredag kveld. På stedet oppdaget de det som først ble beskrevet som en alvorlig voldshendelse, men som altså etterforskes som drap.

  En mann ble pågrepet på stedet uten dramatikk.

  – Vi har satt store ressurser på saken. Vi driver tekniske undersøkelser og annen etterforskning og er kommet godt i gang med den tidlige fasen av saken, sa operasjonsleder Roy Tore Meyer i Troms politidistrikt til NTB litt før klokken 1 natt til lørdag.

  Lokalavisa iTromsø skriver at det var flere vitner til hendelsen og at flere naboer tok kontakt med politiet. Politiets kriminalteknikere arbeidet på stedet lørdag formiddag.

 • av NTB
  DEL
  Sveits' likekjønnede par får gifte seg
  Annett Babinsky og Laura Suarez feirer sitt nylig inngåtte ekteskap i Zürich fredag. Foto: Ennio Leanza / Keystone via AP / NTB

  Store smil, stolthet og sterke følelser ble stikkordene for de første likekjønnede parene som inngikk ekteskap i Sveits fredag.

  En folkeavstemning i fjor har for første gang gjort det lovlig for likekjønnede par å gifte seg i Sveits, og lovendringen trådde i kraft fredag.

  64,1 prosent av velgerne stemte i september i fjor ja til å gjøre likekjønnede ekteskap lovlig. Sveits var et av de siste landene i Vest-Europa til å tillate ekteskap mellom to av samme kjønn.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.