Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
En kvinne i 30-årene døde som følge av ulykken på E16
03. juni 2022 kl 20:20Maria Möhring/ NTB
DEL

En kvinne i 30-årene døde av skadene hun pådro seg som følge av en utforkjøring på E16 ved Sundvollen fredag. Det melder Sørøst politidistrikt på Twitter fredag kveld.

Det var en familie på tre fra Akershus som satt i ulykkesbilen som kjørte ut av veibanen på E16 ved Sundvollen fredag.

Føreren, en mann i 60-årene ble ikke fysisk skadet. Hans kone ble fraktet til Ullevål sykehus med alvorlige skader.

Det er parets datter i 30-årene som mistet livet etter ulykken, opplyser politiet.

De pårørende er varslet, og politiet gjør fortsatt undersøkelser på ulykkesstedet.

Bilen de tre satt i, kjørte ut av veibanen ved Garntangen i Hole kommune, like ved Sundvollen. Bilen kjørte ut og stanset i en grøft, skriver Ringerikes Blad.

Alle nødetater og et ambulansehelikopter kom raskt frem til ulykkesstedet.

Veien ble sperret i begge retninger, og det dannet seg raskt lange køer. I 19-tiden meldte Veitrafikksentralen at det var åpnet igjen for trafikk forbi ulykkesstedet. Veien vil imidlertid være periodevis stengt i begge retninger utover kvelden.

– Våre krimteknikere skal gjøre undersøkelser, og i tillegg vil ulykkesgruppen fra Statens vegvesen bistå. Det vil føre til at veien stenges, men vi lar trafikken gå forbi så lenge vi kan, sier innsatsleder Arne Koppergård til Ringerikes Blad.

Politiet opplyste tidligere at tilstanden ble betegnet som kritisk for én av de tre. Det ble jobbet med hjerte- og lungeredning.

Årsaken til utforkjøringen er foreløpig ikke kjent.

Politiet fikk melding om ulykken litt før klokken 16:30.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
  • NTB
    DEL
    Seks militsmedlemmer dømt for stormingen av Kongressen i USA
    De fleste av de nesten 1.000 personene som deltok i stormingen av Kongressen, er anklaget for mindre alvorlige forbrytelser. Medlemmer av militsene Oath Keepers og Proud Boys har imidlertid blitt tiltalt for alvorlige lovbrudd som oppvigleri og sammensvergelse. Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB

    Seks medlemmer av den høyreekstreme militsen Oath Keepers ble mandag dømt i forbindelse med angrepet på Kongressen i Washington 6. januar 2021.

    Det har vært en rekke rettsoppgjør i kjølvannet av at daværende president Donald Trumps tilhengere stormet forsamlingen i et forsøk på å hindre de folkevalgte i å godkjenne resultatet fra valget Trump tapte.

    Oath Keepers er blitt betraktet som svært viktig i planleggingen og gjennomføringen av angrepet. I den tredje rettssaken der gruppens medlemmer har stått i sentrum, ble fire personer mandag kjent skyldig i sammensvergelse for å få Kongressen til å bryte sammen. De risikerer opptil 20 års fengsel.

    To andre ble kjent skyldig i mindre alvorlige tiltalepunkter, melder CBS News og andre amerikanske medier.

  • Jakob Semb Aasmundsen
    DEL
    Biden deler dokumenterer om koronavirusets opphav

    USAs president Joe Biden signerte mandag en lov som vil avgradere dokumenterer om koronaviruset.

    Det melder Reuters.

    10. mars vedtok Representantenes hus at rapportene om covid-19 skulle frigis.

    De tidligere graderte dokumentene handler om koronavirusets opphav.

    – Vi er nødt til å komme til bunns i opphavet til covid-19, inkludert potensielle forbindelser til Wuhan-instituttet for virologi, sa Biden i en uttalelse mandag.

  • NTB
    DEL
    Energiselskap varsler nedbemanning

    Strømselskapet Eviny skal kutte stab- og støttefunksjoner med 250 millioner og sier det blant annet vil skje gjennom nedbemanning.

    Det skjer til tross for at høye strømpriser bidro til at Eviny nylig kunne melde om et overskudd for fjerde kvartal i fjor på hele 2,1 milliarder kroner. Det skriver Bergensavisen.

    Konstituert konsernsjef Kristin Aadland sier dette blant annet handler om å forberede strømselskapet på lavere kraftpriser i fremtiden.

    Stab- og støttefunksjonene i Eviny utgjør i dag rundt 270 årsverk, og ifølge Aadland tilsvarer et kutt på 250 millioner kroner 30 prosent av dagens kostnader knyttet til stab og støtte.

  • NTB
    DEL
    Maskerte tenåringer skal ha slått og ranet mindreårig gutt

    En 15 år gammel gutt skal ha blitt slått av flere maskerte personer i Bergen. Han skal også ha blitt fraranet mobiltelefon og klær.

    Gutten er ikke alvorlig skadet.

    Hendelsen skjedde i Olsvik i Bergen, skriver Bergens Tidende.

    Politiet fikk mandag kveld melding om en bil der det skal ha sittet flere personer som hadde dekket ansiktet med finlandshetter og skjerf.

    Politiet har kontroll på tenåringene. På Twitter skriver politiet at de involverte er i alderen 14–18 år.

    – Vi avhører fornærmede og vitner, skriver politiet.

  • Ole Alexander Saue
    DEL
    Mindreårige skal ha blitt skutt med luftgevær

    Klokken 21 fikk politiet melding fra en mindreårig gutt om at kameratene hans var skutt med luftgevær i Færder kommune. Det skriver politiet på Twitter.

    Dette skal ha skjedd etter at guttene ringte på og stakk av på en adresse.

    To gutter hadde merker som kunne stamme fra luftgevær, ifølge patruljen på stedet.

    En mann i 50-årene har erkjent forholdene. Han er pågrepet, og det er tatt beslag i et luftvåpen.

  • NTB
    DEL
    UD avviser kritikk fra FNs spesialrapportør
    Røyk fyller gatene i Nablus på den israelskokkuperte Vestbredden under et sammenstøt mellom palestinere og israelske soldater den 22. februar. Arkivfoto: Majdi Mohammed / AP / NTB

    For å opprettholde folkerettens prinsipper må Norge se på sitt forhold til Israel, mener FNs spesialrapportør Francesca Albanese. UD avviser kritikken.

    Albanese er spesialrapportør for FN i okkuperte palestinske områder og mener at både Oslo-avtalene og giverlandsgruppen for Palestina, som Norge leder, har bidratt negativt til palestinernes rett til selvbestemmelse.

    Les mer her.

  • NTB
    DEL
    Sykepleierne ønsker å få slettet studielån
    Norsk Sykepleierforbund ønsker seg en ordning som gjør at ferdigutdannede sykepleiere som har vært i jobb i tre år kan få slettet deler av studielånet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

    Norsk Sykepleierforbund ønsker seg en ordning som gjør at ferdigutdannede sykepleiere som har vært i jobb i tre år, kan få slettet deler av studielånet.

    Lærerne fikk i 2017 etablert en ordning som gjør at ferdigutdannede lærere som har vært i jobb i tre år, kan få slettet 106.000 kroner av studielånet sitt, uansett hvor i landet de bor. Nå ønsker Norsk Sykepleierforbund en lignende ordning for sykepleierne, skriver Khrono.

    I fjor søkte over 3.000 færre seg inn på sykepleieutdanningen enn det som var tilfellet i 2021.

    Kunnskapsdepartementet opplyser til Khrono at de merker seg innspillet, og at de tar det med seg i det videre arbeidet.

  • NTB
    DEL
    Kraftig nedgang i antall skadede på elsparkesykkel i Oslo
    Antall skadde på elsparkesykkel i Oslo gikk ned med 64 prosent fra 2021 til 2022, viser tall fra Oslo legevakt. Foto: Annika Byrde / NTB

    Antall skadede på elsparkesykkel i Oslo gikk ned med 64 prosent fra 2021 til 2022, viser tall fra Oslo legevakt.

    I 2021 ble 1.878 personer skadet på elsparkesykkel i Oslo. I 2022 var det totale tallet redusert til 673, viser tall fra Oslo legevakt. Det er en nedgang på 64 prosent, skriver VG.

    – Vi ser en veldig positiv utvikling ved at det var langt færre alvorlige skader i 2022 enn året før. Da var det jo helt ekstremt, sier avdelingsleder for Trafikksikkerhet i Statens vegvesen Guro Ranes.

    Flere tiltak har bidratt til nedgangen i antall ulykker med elsparkesykkel, blant annet er det innført nattestenging i Oslo, fra klokken 23 til 05 på morgenen, da mange av ulykkene skjedde på nattetid og under ruspåvirkning.

    Oslo kommune reduserte antall elsparkesykler fra over 20.000 til 8.000 og det ble i fjor sommer bestemt at promillegrensen på 0,2 også skulle gjelde for kjøring med elsparkesykler.

    Henrik Siverts ved skadelegevakten i Oslo tror det er nattestengingen som har utgjort den største forskjellen.

    – Da så vi en drastisk nedgang. Effekten så vi spesielt om sommeren hvor vi på det høyeste hadde 436 skader i juni 2021. Vi kom ikke over 100 på det meste sommeren 2022.

  • NTB
    DEL
    Ingen skadet i brannen på Karmøy

    Det er ingen ting som tyder på at det var folk i bygget som mandag brant på Åkra på Karmøy. Bygget ble totalskadet i brannen.

    Nødetatene fikk melding om brannen klokken 19.20. På det tidspunktet var det fortsatt uvisst om det befant seg personer i huset. Brannmannskapene fikk raskt startet med slukkingsarbeidet, med de kunne ikke forhindre at huset ble totalskadet i brannen.

    Bygget har tidligere vært i eie av Røde Kors, men er nå privateid og brukes til utleie til blant annet tilstelninger. Like etter klokken 20 var røykdykkere i ferd med å gå gjennom huset. Da var det ikke noe som tydet på at det var folk inne i bygget.

    En halv time senere var brannen slukket, og arbeidet med etterslukking var påbegynt.

    – Huset er ikke nedbrent, men totalskadet av brannskadene, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

  • NTB
    DEL
    Oppgang på Wall Street

    De amerikanske børsene endte opp mandag, og Dow Jones-indeksen la aller mest på seg.

    Dow Jones steg med 1,2 prosent fra fredag og har dermed steget med 1,3 prosent de siste fem handledagene.

    S & P 500-indeksen endte 0,9 prosent opp og har lagt på seg 2,5 prosent siden forrige tirsdag.

    Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg med 0,4 prosent og har steget med 4,4 prosent de siste fem børsdagene.

    Mye av oppmerksomheten er for tiden rettet mot banksektoren, der det er frykt for ettervirkningene av uroen som har rystet flere banker den siste uken.

    Verdien av den amerikanske banken First Republic fortsetter å falle, og mandag endte aksjene 10,9 prosent ned.

  • NTB
    DEL
    Student drept under demonstrasjon i Kenya
    Kenyas opposisjonsleder Raila Odinga snakket mandag til tilhengere i Nairobi. Foto: AP / NTB

    En student ble drept da politiet åpnet ild under voldelige sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti vest i Kenya, ifølge politiet.

    Demonstranter kastet stein under hendelsene i Maseno, og seks betjener ble såret, opplyser politiet mandag kveld. Det fikk sikkerhetsstyrkene til å skyte med skarpt, noe som førte til at tredjeårsstudenten William Mayange ble truffet av et nakkeskudd. Han ble erklært død på sykehus, opplyser politiet.

    Det var store protester mot høye levekostnader i Kenya mandag. Flere ble pågrepet i sammenstøt med opprørspoliti da opposisjonen demonstrerte i hovedstaden Nairobi.

  • Celina Therese Ekholt
    DEL
    Røde Kors-huset på Karmøy totalskadd i brann

    Brannmannskapet driver med etterslukking av en brann i Røde Kors-huset i Sandavegen på Karmøy mandag kveld.

    Sør-Vest politidistrikt fikk melding om brannen klokken 19.20.

    – Huset er ikke nedbrent, men totalskadd av brannskadene, skriver Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

    Det er røykdykkere inne i huset som leter etter folk, men det er ikke noe som tyder på at det har vært folk i bygningen da det begynte å brenne.

    – Brannmannskapet er i ferd med å avslutte sitt finsøk, skriver politiet rundt klokken 20.30.

  • NTB
    DEL
    Væpnet politi rykket ut etter melding om mulig skudd

    Det pågår mandag kveld en væpnet politiaksjon i Trøndelag etter at det er hørt et smell eller skudd fra en leilighet i Østbyen.

    – Melding om et høyt smell eller skudd fra en leilighet i Østbyen. Kun en melder. Politiet på stedet og prøver å lokalisere hvor smellet kom fra, opplyste politiet i Trøndelag på Twitter klokken 19.45.

    Politiet skriver at de er på stedet for å forsøke å lokalisere hvor smellet kom fra. Operasjonsleder Roger Mogstad sier til Adresseavisen at bygget er stort og at det vil ta tid å gå igjennom dette.

    Ifølge avisen er flere av politimannskapene bevæpnet og iført beskyttelsesutstyr. Det søkes også med drone i området.

  • NTB
    DEL
    Macrons regjering overlevde mistillitsforslag
    Pensjonsreformen er god og nødvendig, mener president Emmanuel Macron. Men ikke alle i Frankrike er enige. Planen har utløst demonstrasjoner og protester i ukevis. Bildet viser en mann som sitter utenfor et knust butikkvindu etter en demonstrasjon på Concorde-plassen i Paris torsdag. Foto: Lewis Joly / AP / NTB

    Frankrikes statsminister Elisabeth Borne har overlevd det første av to mistillitsforslag etter å ha presset gjennom en pensjonsreform uten avstemning i nasjonalforsamlingen.

    Det første forslaget fra opposisjonen fikk 278 stemmer. Det var dette som var ventet å kunne samle mest støtte. Dermed manglet bare ni stemmer fra å få et flertall som ville felt regjeringen og satt en stopper for pensjonsreformen, ifølge avisen Le Monde.

    Det andre mistillitsforslaget er fra partiet til Nasjonal Samling på ytre høyre. På forhånd var det helt klart at det ikke ville få støtte av mer enn 88 representanter.

    Dette betyr at det nå er mest sannsynlig at pensjonsreformen dermed blir iverksatt. Men motstanderne lover fortsatt kamp og demonstrasjoner.

    Den franske statsministeren inviterte lederne for majoritetsgruppene o nasjonalforsamlingen til møte mandag kveld etter at mistillitsforslaget falt.

  • NTB
    DEL
    Fangeutveksling gir nytt håp om fredsløsning i Jemen
    Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiopprørerne i Jemen i 2015. Dette bildet er av saudistøttede styrker utenfor Hodeida i 2018. Foto: AP / NTB

    De Iran-støttede houthiopprørerne og Jemens internasjonalt anerkjente og saudistøttede eksilregjering har inngått en avtale om fangeutveksling.

    – Vi har inngått en avtale om fangeutveksling som vil føre til at totalt over 880 mennesker blir løslatt, skriver houthiopprørernes forhandlingsleder Abdul Wader al-Murtada på Twitter mandag.

    Ifølge Murtada vil over 700 houthier bli løslatt, mens de selv vil løslate over 180 fanger, blant dem saudiarabiske og sudanske soldater som har kjempet i landet.

    Avtalen om fangeløslatelse kom i stand etter ti dager med forhandlinger i Genève, i regi av FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

    – Dette er et avgjørende steg som vil få slutt på lidelsene til mange atskilte familier og som vil bidra til å bygge tillit mellom partene. Vi håper at det kan føre til flere løslatelser, sier lederen for ICRCs virksomhet i Jemen, Daphnée Maret.

    Saudi-Arabia gikk i 2015 til krig mot de Iran-støttede houthiopprørerne i Jemen og har siden gjennomført over 25.000 flyangrep mot mål i landet. Store deler av landets infrastruktur ligger i grus, flere hundre tusen liv er ifølge FN gått tapt og millioner av mennesker er drevet på flukt fra sine hjem.

    FN fikk i april i fjor i stand en våpenhvile som utløp i oktober. Den har imidlertid stort sett blitt overholdt siden, og det håpes nå på en forhandlingsløsning.

    Saudi-Arabia og Iran ble tidligere i måneden enige om å gjenopprette de diplomatiske forbindelsene, noe som vakte håp om en fredsløsning i Jemen. Avtalen om fangeløslatelse blir av enkelte sett på som et mulig første steg på veien.

  • NTB
    DEL
    Tyrkia og Syria fikk løfter om 80 milliarder kroner på giverkonferanse
    Sivilforsvarsarbeidere og innbyggere leter 6. februar gjennom ruinene av sammenraste bygninger i Idlib-provinsen i Syria etter jordskjelvene som rammet her og i Tyrkia. Foto: Ghaith Alsayed / AP / NTB

    Deltakerne ga løfter om til sammen 7 milliarder euro på den internasjonale giverkonferansen for jordskjelvofrene i Tyrkia og Syria.

    Sveriges statsminister Ulf Kristersson, som var vertskap for konferansen sammen med EU, opplyste om beløpet mandag kveld.

    – Vi har hørt stemmene fra regjeringer over hele verden som erklærer et felles budskap, at de rammede menneskene ikke er alene. Vi står sammen med dere, sa Kristersson i Brussel.

    Ifølge EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har giverne overgått forventningene. Kommisjonen har selv lovet 1 milliard euro i støtte bare til Tyrkia.

    Over 50.000 mennesker mistet livet i de to kraftige jordskjelvene som rystet Tyrkia og Syria 6. februar. Millioner ble hjemløse.

  • NTB
    DEL
    Svensk politi ber om hjelp i frysebokssaken
    En norsk kvinne ble torsdag funnet død i en fryser i en bolig nær Årjäng i Sverige. En tidligere dømt norsk mann er siktet for drap. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

    Svensk politi opplyser at de vil be om bistand fra norsk politi i etterforskningen av nordmannen som er siktet for likskjending i Värmland.

    Politiet etterforsker saken der en norsk kvinne i 60-årene ble funnet død i en fryseboks. Hun hadde trolig ligget der siden september 2018. Søndag ble en norsk mann i 50-årene varetektsfengslet i Värmlands tingsrett i to uker, siktet for likskjending.

    Mandag opplyser etterforskningsleder Linda Karlsson til TV 2 at svensk politi kommer til å be om hjelp fra kolleger i Norge.

    – Vi kommer helt sikkert til å trenge bistand fra norsk politi, sier Karlsson.

    Hun vil ikke gå inn på hva den svenske etterforskningen eventuelt kommer til å be om hjelp med.

    Torsdag fant politiet en død kvinne i en fryser på en avsidesliggende adresse ved Årjäng i Värmland. Den siktede mannen har erkjent likskjending, men nekter for at han har drept kvinnen.

    Han er i 50-årene, og er tidligere straffedømt i Norge for vold, sedelighetsforbrytelser og flere tilfeller av promillekjøring.

  • NTB
    DEL
    USA: Etiopia, Eritrea og TPLF har begått krigsforbrytelser
    USA har konkludert med at alle involverte parter i krigen i Tigray-regionen i Etiopia har gjort seg skyldige i krigsforbrytelser, sier utenriksminister Antony Blinken. Foto: AP / NTB

    USA konkluderer med at både etiopiske og eritreiske regjeringsstyrker, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og militsgrupper har begått krigsforbrytelser.

    – Vi ber Etiopias og Eritreas regjering, samt TPLF om å stille de skyldige til ansvar for disse grusomhetene, sier USAs utenriksminister Antony Blinken som i forrige uke besøkte Etiopias hovedstad Addis Abeba.

    Drøyt to år har gått siden Etiopias statsminister Abiy Ahmed sendte styrker til Tigray for å avvæpne TPLF og pågripe lederne deres.

    Dette skjedde etter at regionen hadde trosset regjeringens forbud mot å holde valg, og etter at TPLF-soldater hadde stormet hovedkvarteret til den etiopiske regjeringshærens nordkommando i Mekele.

    Dokumentert

    De neste dagene rullet etiopiske stridsvogner nordover, kampfly innledet en massiv bombekampanje og en rekke TPLF-ledere ble drept.

    TPLF slo tilbake og truet en tid med å innta hovedstaden Addis Abeba, men ble slått tilbake av regjeringsstyrker, støttet av milits fra Tigrays naboregioner Amhara og Afar, samt eritreiske styrker.

    Journalister og hjelpearbeidere ble nektet adgang til Tigray, der menneskerettsorganisasjoner har dokumentert massakrer, massevoldtekter, utenomrettslige henrettelser, tortur av krigsfanger og bruk av sult som våpen.

    FN-gransking

    FNs menneskerettsråd vedtok i desember 2021 å opprette en internasjonal granskingskommisjon (ICHRE). Det skjedde til sterke protester fra etiopiske myndigheter, som siden har forsøkt å blokkere finansiering av kommisjonen.

    FN-granskerne slo tidlig fast at det var «rimelig grunn til å tro» at partene i krigen hadde begått krigsforbrytelser og mulige forbrytelser mot menneskeheten i Tigray, og Blinken anklaget de etiopiske regjeringsstyrkene for å drive etnisk rensing.

    Etiopias regjering og TPLF undertegnet i november en våpenhvile og fredsavtale som siden i stor grad har holdt.

  • Per Anders Johansen
    DEL
    Politico: Trump-tiltale i dag eller onsdag

    En tiltale mot tidligere president Donald Trump kommer i dag eller onsdag. Det melder Politico. En storjury i New York arbeider nå med en eventuell tiltale.

    Avisen baserer seg på tre anonyme kilder. Trump har vært under etterforskning for en utbetaling til pornostjernen Stormy Daniels i 2016. Juryen skal ta stilling til om dette var et brudd på loven om valgkampfinansiering.

    Trump hevdet lørdag at han kunne bli arrestert tirsdag, og oppfordret sine tilhengere til å protestere og «ta nasjonen tilbake».

  • Rakel Haugen Strand
    DEL
    Norge signerer avtale for felles kjøp av ammunisjon

    Mandag har forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) signert en avtale som innebærer at Det europeiske forsvarsbyrået (EDA) kan anskaffe ammunisjon på vegne av de landene som undertegner. 17 EU-land har også signert avtalen.

    I tillegg har flere medlemsland allerede signalisert at de planlegger å bli med på initiativet, skriver EU-organet European Defence Agency (EDA) i en pressemelding.

    – Med denne avtalen får Norge full tilgang til å anskaffe ammunisjon i samarbeid med andre europeiske land gjennom denne ordningen. Det er ikke minst bra for det nordiske samarbeidet, sier forsvarsministeren.

    Formålet med avtalen er å gi flere, særlig mindre land, muligheten til å gå sammen om å anskaffe en rekke ammunisjonstyper som det er høy etterspørsel etter på grunn av krigen i Ukraina.

    Avtalen skal også sikre at det gis mer ammunisjon til Ukraina så raskt som mulig.

    – Rammeavtalen gir oss også en vei inn for posisjonere norsk industri i fremtidige anskaffelser. Det gir økt forutsigbarhet for en industri som nå jobber med å utvide sin egen produksjonskapasitet, sier Gram.