Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Stortinget vedtok fylkesoppdeling
14. juni kl 16:59av NTB
DEL
Skiltet for Viken fylke er snart historie. Nå har Stortinget vedtatt oppdelingen av fylket. Foto: Heiko Junge / NTB

Oppdelingen av Viken, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark fylker og Ålesund kommune ble formelt vedtatt av Stortinget tirsdag.

Forslaget som ble vedtatt av Stortinget tirsdag er i stor grad den samme som regjeringens opprinnelige proposisjon.

Dermed er det politisk vedtatt at dagens Viken gå tilbake til gamle Akershus, Buskerud og Østfold fylker fra og med 1. januar 2024. Eneste unntak er at det ikke er bestemt hvor kommunene Jevnaker og Hole skal høre til. Hole hørte til Buskerud før sammenslåingen, mens Jevnaker ble overført fra Oppland.

I tillegg skal Vestfold og Telemark gå hver til sitt, og det gjelder også Troms og Finnmark. Dermed vil Norge ha 15 fylker fra 2024. Av de sammenslåtte fylkene fra regionsreformen gjenstår Agder, Innlandet og Vestland.

Det er også vedtatt at storkommunen Ålesund skal deles inn i Ålesund og Haram, der kommunegrensene for nygamle Haram kommune blir de samme som før sammenslåingen. Det var lenge diskusjoner om hvorvidt Haram skulle få justert grensene sine, slik at en stor andel av innbyggerne forble i Ålesund kommune.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mann terrorsiktet etter råkjøring i Aarhus

  En mann som kjørte bil i høy hastighet gjennom en gågate i Aarhus 18. juli, er siktet for terrorforsøk, skriver Ekstra Bladet.

  Mannen ble fremstilt for varetektsfengsling dagen etter hendelsen, men fengslingsmøtet ble holdt bak lukkede dører. Det er derfor kommet ut lite informasjon om hendelsen.

  Basert på kontakt med flere kilder, erfarer Ekstra Bladet at den 33 år gamle bilføreren er siktet etter den såkalte terrorparagrafen i dansk lov.

  Avisen har også snakket med et av vitnene som måtte flykte da en sølvgrå Mercedes kom i stor hastighet gjennom bargaten i sentrum av Danmarks nest største by.

  Den siktede nekter straffskyld, opplyser forsvarer Torben Dyring Kledal. Påtalemyndigheten ønsker ikke å kommentere saken.

 • av NTB
  DEL
  Skogbrann i Nordre Follo under kontroll

  Brannvesenet har fått kontroll på en kratt- og skogbrann ved Mjøvika i Nordre Follo. Et skogbrannhelikopter bisto i slukkingsarbeidet.

  – Innsatslederen på stedet meldte for et drøyt kvarter siden at det er kontroll på brannen, sa operatør Kristian Falch ved 110-sentralen Øst i 15.35-tiden.

  – Det var god hjelp fra skogbrannhelikopteret, og vi er nå i siste fase før vi starter med etterslukkingen, fortsetter han.

  Falch opplyser at brannfolkene blir værende på stedet en god stund til for å sikre området.

  Ved 12-tiden ble det bekreftet åpne flammer, og Østlandets Blads bilder viste store mengder røyk som steg opp fra skogområdet. Det brant i et område på 100x100 meter.

  Stedet der det brant ble omtalt som krevende å komme frem til, og derfor bisto et brannhelikopter i slukkingsarbeidet.

 • av Ingunn Røren
  DEL
  Freya sett ved Kadettangen
  Freya ble lørdag sett ved Kadettangen i Sandvika. Foto: Monica Strømdahl

  Hvalrossen Freya har lørdag flyttet seg til Kadettangen i Sandvika.

  - Vi har en patruljebåt der som følger med på henne. Hun har lagt seg i en båt, sier seniorkommunikasjonsrådgiver Nadia Jdaini i Fiskeridirektoratet.

  Festivalen Vibes arrangeres på Kadettangen i dag, og det er derfor mye folk i området. Fiskeridirektoratet har ikke fått meldinger om at folk har gått for nær det ville dyret i dag, opplyser Jdaini.

  Torsdag ble det kjent at Fiskeridirektoratet vurderer om Freya må avlives fordi folk ikke følger anbefalingene om å holde seg unna henne.

 • av NTB
  DEL
  Mann fengslet etter voldsepisode i Oslo
  En mann i 20-årene ble alvorlig skadd i en voldshendelse på Grønland i Oslo onsdag ettermiddag. Foto: Tipser / NTB

  Den 18 år gamle mannen som er siktet for å ha forsøkt å drepe en mann i 20-årene på Grønland i Oslo onsdag denne uken, er varetektsfengslet i fire uker.

  De to første ukene er i full isolasjon, noe som i kjennelsen begrunnes med faren for bevisforspillelse, skriver Avisa Oslo. Mannen er underlagt brev- og besøksforbud i hele fengslingsperioden.

  – Det er av stor betydning for etterforskningen at siktede ikke får anledning til å påvirke eller samkjøre forklaringen sin med andre og dermed svekke muligheten for oppklaring av saken, heter det i kjennelsen fra Oslo tingrett.

  Mannen har ikke ønsket å forklare seg for politiet.

  En mann i 20-årene ble alvorlig skadet i voldshendelsen på Grønland onsdag ettermiddag. Han er fremdeles på sykehus, men er utenfor livsfare. Det er ikke kjent hva slags våpen som ble brukt, men politiet har opplyst at han har det som fremstår som stikk- eller slagskader.

 • av NTB
  DEL
  Anklager Polen for å ikke ha informert om forgiftet elv
  Torsdag meldte det polske vanndirektoratet at 10 tonn død fisk var funnet i den forgiftede elven Oder. Foto: Patrick Pleul / AP / NTB

  Enorme mengder fisk har dødd i elven Oder, og Tyskland anklager Polen for å ha unnlatt å informere om at elven er forgiftet.

  Etter massedød av fisk i elven langs den polsk-tyske grensen mistenker landene at elven er forgiftet.

  De første meldingene om død fisk kom i slutten av juli. Tyske myndigheter anklager Polen for å ha unnlatt å melde fra om forgiftingen. Det skal ha kommet overraskende på Tyskland at tusenvis av død fisk fløt ned elven fra Polen.

  Fredag sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki at de trodde det ville forbli et lokalt problem. Han erkjente imidlertid at omfanget av katastrofen er veldig stort, og at det vil gå flere år før elven igjen er fri for gift.

  Myndighetene i Polen har også fått kritikk internt i landet for å ikke ha gjort mer for å forhindre naturødeleggelser.

  Det mistenkes at industridumping av kjemikalier er årsaken til forgiftingen.

  – Det er sannsynlig at enorme mengder kjemisk avfall er dumpet i elven, vel vitende om risikoen og konsekvensene, sier Morawiecki.

  Torsdag var det funnet 10 tonn død fisk, ifølge det polske vanndirektoratet.

  Tyske myndigheter sier at forgiftingen vil kunne påvirke det maritime livet i Østersjøen.

 • av NTB
  DEL
  To personer til sykehus etter ulykke på Sirdalsvatnet

  To personer ble skadet, en av dem alvorlig, i en kollisjon mellom en båt og en vannscooter på Sirdalsvatnet i Agder lørdag ettermiddag.

  – Det er to personer som er fraktet til sykehus. Den ene er fraktet med redningshelikopter og den andre med luftambulanse, sier operasjonsleder Nikolai Austrheim i Sørvest politidistrikt til VG.

  Én av de to skal være alvorlig skadet, ifølge politiet.

  Sju personer skal ha vært involvert i ulykken: To skal ha vært på vannscooteren, og fem skal ha sittet i båten, skriver Stavanger Aftenblad.

  Redningsleder Per Hognaland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge sier til Sandnesposten at det skal være snakk om en kollisjon.

  Austrheim sier til NTB at det er uvisst hva som har skjedd. Politiet fikk melding om ulykken klokken 13.53.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Treåring i Troms funnet i god behold

  Det ble igangsatt en leteaksjon etter en tre år gammel jente som kom bort fra foreldrene sine i Kvæfjord i Troms. Etter noen timer ble hun funnet i god behold.

  Jenta kom bort fra foreldrene sine i et utmarksområde ved Trastadåsen omkring klokken 12 lørdag. En drøy halvtime senere ble politiet oppringt. En leteaksjon ble satt i gang, og både redningshelikopter og hundepatruljer deltok i søket.

  Ved 14.30-tiden opplyste politiet at jenta var funnet i god behold.

  – Hun ble lokalisert i terrenget fra luften av luftambulansen, skriver Troms-politiet på Twitter.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Skogbrann i Nordre Follo

  Et område på hundre ganger hundre meter brenner ved Siggerud i Nordre Follo kommune.

  Brannvesenet sier at de ikke har kontroll på skogbrannen. De ble varslet rundt klokken 11.50.

  – Vi har ikke fått indikasjoner på at det er fare for spredning til bebyggelse. Alvorlighetsgraden er vanskelig å fastslå, sier vaktleder Lars Erik Robertsen ved Øst 110-sentral.

  Brannvesenet melder om krevende forhold på stedet. Skogbunnen er tørr, og det er vanskelig å komme til terrenget.

  – Så lenge det ikke er meldt om kontroll er det fare for spredning, opplyser Robertsen.

  Follo brannvesen har bedt om bistand fra et skogbrannhelikopter. Det er ikke klart når det vil komme.

 • av NTB
  DEL
  Her er landene med mest korona akkurat nå

  Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  Tall i parentes viser registrerte dødsfall pr. 100.000 i samme periode.

  Sør-Korea: 2962 smittede (1 død)

  Japan: 2333 smittede (1,9 døde)

  Brunei: 2147 smittede (ingen døde)

  Hellas: 2130 smittede (6,7 døde)

  Montenegro: 1776 smittede (2,4 døde)

  Australia: 1566 smittede (4 døde)

  Singapore: 1482 smittede (1 død)

  New Zealand: 1437 smittede (4,9 døde)

  Finland: 1229 smittede (6,1 døde)

  Serbia: 1226 smittede (2,3 døde)

  Latvia: 1015 smittede (0,9 døde)

  Østerrike: 986 smittede (1,9 døde)

  I Norge er det registrert 44 nye smittetilfeller og 3,9 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  For de øvrige nordiske landene er tallene pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene 119 smittede og 1,6 døde i Sverige, 384 smittede og 2,6 døde i Danmark og 371 smittede og ingen døde på Island.

  Kilde: Johns Hopkins-universitetet

 • av NTB
  DEL
  Taliban-soldater skjøt i luften under kvinnedemonstrasjon

  Flere kvinner ble slått da Taliban-soldater avbrøt en kvinnedemonstrasjon i Kabul lørdag. Soldatene skjøt i luften for å stanse protesten.

  Rundt 40 kvinner hadde samlet seg foran utdanningsdepartementet. Der ropte de «mat, arbeid og frihet».

  Taliban-soldater stanset demonstrasjonen ved å skyte rifleskudd i været. Noen av kvinnene som søkte tilflukt i nærliggende butikker, ble jaget og slått med soldatenes geværkolber.

  Kvinnene hadde også med seg en plakat med teksten «15. august er en mørk dag». Taliban grep makten i Kabul denne datoen for ett år siden.

  I tiden etter at de overtok makten, har mange jenter og kvinner blitt nektet undervisning, mens andre har mistet jobbene sine. Alle kvinner har fått ordre om å dekke seg til i offentligheten.

 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter voldshendelse i Stavanger

  En mann ble natt til lørdag sendt til sykehus i Stavanger med stikkskader. En annen mann er pågrepet, siktet for grov kroppsskade.

  Voldshendelsen skjedde utendørs i Sundelia i Kvernevik. Mannen ble sendt til Stavanger universitetssjukehus for behandling av stikkskader.

  Det skjedde uten dramatikk, skriver politiadvokat Anne Marthe Møinichen i Sørvest politidistrikt i en pressemelding.

  Hun legger til at det er for tidlig å gå i detaljer om hendelsesforløpet.

  Ifølge Stavanger Aftenblad ble den fornærmede mannen knivstukket i armene.

  – Det er ikke snakk om livstruende skader. Han er påført stikkskader og har det vondt, sier mannens bistandsadvokat, Hans Marius Thorsnæs, til Aftenbladet.

  De involverte mennene, som begge er i 30-årene, skal være kjent av politiet fra tidligere. Ifølge Thorsnæs har hans klient i korte trekk forklart hva foranledningen til voldsepisoden var, men han ønsker ikke å si noe om dette til pressen.

  Det er ikke kjent hvordan den pågrepne mannen stiller seg til siktelsen.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 2.34 natt til lørdag.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Scene kollapset på festival i Spania

  Flere kraftige vindkast rammet festivalen Medusa øst i Spania. Scenen kollapset, ifølge lokalt politi.

  De bekrefter på Twitter at en person er omkommet. I tillegg er 17 skadet og fraktet til ulike sykehus etter hendelsen.

  Antallet skadede kan stige, melder avisen El Mundo. Politiet opplyser at 40 personer er evakuert.

 • av NTB
  DEL
  Mann tiltalt for dyrking av store mengder cannabis

  En mann i 30-årene må neste uke møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha dyrket frem minst 460 cannabisplanter i en bolig på østkanten i Oslo.

  Saken var opprinnelig berammet til starten av juni, men ble utsatt av ukjente årsaker.

  Førstkommende torsdag starter den to dager lange rettssaken, hvor mannen er tiltalt for omfattende cannabisproduksjon i perioden november 2019 til november 2020.

  I tørket tilstand veide plantene til sammen rundt 19 kilo. Mannen skal ifølge tiltalen også ha stjålet strøm for nær 140.000 kroner i forbindelse med cannabisproduksjonen.

  Han er også tiltalt etter brann- og eksplosjonsvernloven for å ha koblet strømanlegget slik at det oppsto risiko for brann.

 • av NTB
  DEL
  Flere kvinner enn menn tar tredje vaksinedose
  FHI-overlege Are Stuwitz Berg mener det er uheldig at ikke flere menn har tatt tredje vaksinedose. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Over 100.000 flere kvinner enn menn har valgt å ta tredje vaksinedose mot covid-19. Det er en utvikling som bekymrer FHI.

  – Det er uheldig, siden vi også ser at menn er overrepresentert når det gjelder alvorlig forløp av covid-19, sier FHI-overlege Are Stuwitz Berg til TV 2.

  Rundt 1,54 millioner kvinner har hittil tatt tredje vaksinedose her til lands, mens tallet er 1,43 millioner for mennene.

  Berg sier det er vanskelig å peke på én konkret årsak til at kvinner er overrepresentert, men understreker at kvinner generelt oppsøker tilbud i helsetjenesten i større grad enn menn.

  Han oppfordrer både menn og kvinner til å følge de til enhver tid gjeldende anbefalingene om vaksiner.

  – Når er det ny oppfriskingsdose for de som er 75 år og eldre som er i gang i kommunene, og snart for de som er 65 år og eldre. Men om du ikke har tatt noen, eller bare én eller to doser, er det ikke for sent å starte eller fylle på med de du mangler, understreker han.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Sjåfør sitter fast i betongbil

  Politiet har fått melding om en betongbil som har kjørt ut av veien i Lier i Viken.

  Hendelsen skal ha skjedd på en anleggsvei nær kommunegrensen til Hole.

  – Sjåføren sitter fast, men er våken og bevisst, opplyser Sørøst politidistrikt.

  Like etter klokken ni jobber nødetatene fremdeles med å frigjøre sjåføren.

  – Alt tyder på at han har få eller ingen skader. Bilen ligger på en måte som gjør det vanskelig på komme ut, sier operasjonsleder Roger Aaser.

  Betongbilen har tippet på siden, ifølge politiet. De vet ikke om en eventuell foranledning til hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  «Grand Tour»-stjerne ble skadet på innspilling i Tromsø

  James May fra det britiske TV-programmet «Grand Tour» ble skadet da bilen hans kræsjet i høy fart under en TV-innspilling i Tromsø tidligere i år.

  May var i Norge for å spille inn scener til det populære bilprogrammet, sammen med Jeremy Clarkson og Richard Hammond.

  Sammen ledet de tre tidligere det kjente bilprogrammet «Top Gear».

  Innspillingen foregikk blant annet på den tidligere marinebasen Olavsvern i Tromsø, skriver den britiske avisen The Sun.

  Programlederne råkjørte inne i en tunnel da Mays bil kjørte inn i en vegg i rundt 120 kilometer i timen.

  May, som skal ha slått hodet kraftig og brukket minst ett ribben, ble sendt til sykehus. Han sluttet seg imidlertid til innspillingene igjen etter et par dager, skriver avisen.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Amper stemning etter ulykke i Oslo

  Politiet meldte lørdag morgen om et trafikkuhell på Grorud i Oslo.

  Hendelsen skjedde på riksvei 4 i retning sentrum. Ett felt ble stengt, men gjenåpnet etter kort tid.

  – Det er litt ampert på stedet, opplyste politiet på Twitter.

  De melder klokken 08.20 at det er en påkjørsel bakfra som skjedde da en av bilene bremset.

  Bilene er nå fjernet, og det er ikke personskade.

 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Få innlagt med apekopper i Oslo

  Ingen pasienter har vært innlagt ved Oslo universitetssykehus med apekopper.

  Det opplyser pressevakt Ivar Greiner til Aftenposten.

  Sykdommen er imidlertid påvist hos 12–15 pasienter ved polikliniske konsultasjoner på Olafiaklinikken. Disse blir henvist til Oslo kommunes feberpoliklinikk.

  Heller ikke Lovisenberg Diakonale Sykehus hadde pasienter innlagt tidligere denne uken. Ifølge kommunikasjonssjef Tone Hærem har de hatt enkelte innleggelser tidligere.

  De innlagte har vært på isolat og blitt behandlet for smertefullt utslett.

  Alle er utskrevet, og det er færre enn fem. Sykehuset kan derfor ikke gi en nærmere beskrivelse på grunn av personvern.

  I Norge er det totalt påvist 72 tilfeller av apekopper så langt, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

 • av NTB
  DEL
  SV vil vurdere boplikt i Oslo
  Gruppeleder i Oslo SV, Ola Wolff Elvevold mener boplikt vil være fornuftig i Oslo. Han sier til Avisa Oslo at spørsmålet ikke er drøftet med de andre byrådspartiene. Foto: Annika Byrde / NTB

  SVs gruppeleder i bystyret i Oslo, Ola Wolff Elvevold, foreslår å vurdere boplikt i hovedstaden, skriver Avisa Oslo.

  – Vi er i en situasjon hvor prisene er vedvarende høye og har et boligmarked hvor det er ville tilstander, sier Elvevold til Avisa Oslo.

  Boplikt innebærer at eieren eller andre må bo på eiendommen – eieren kan i utgangspunktet ikke la boligen stå tom eller bruke den som fritidsbolig. I dag er det boplikt i rundt 40 kommuner her i landet, og det er mest utbredt i typiske turistkommuner.

 • av NTB
  DEL
  To tiltalt for dyremishandling
  Saken skal behandles i her i Telemark tingrett på Notodden 28. september. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  To menn fra Notodden er tiltalt for å ha mishandlet et rådyr etter at dyret ble påkjørt. I september må de i retten.

  Hendelsen fant sted en lørdagskveld i fjor høst på Notodden.

  Rådyret var påkjørt, men døde ikke av skadene. Da skal to menn på 55 og 30 år fra Notodden ha samarbeidet om å avlive rådyret. Begge er tiltalt for avliving på en ikke dyrevelferdsmessig forsvarlig måte, skriver Varden.

  Den eldste mannen skal ifølge tiltalebeslutningen ha festet en lastestropp rundt halsen på det påkjørte rådyret før han dro det etter seg over veien og holdt det nede. Den yngste mannen rygget deretter over hodet til rådyret, som så døde av skadene.

  Den eldste mannen sier via sin forsvarer, Asbjørn Slettebø, at rådyret allerede var påkjørt da han kom til stedet.