Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Festet innlegg

  Stor skattesmell venter Stortinget

  20. juni 2022 09:16
  Henning Carr Ekroll
  Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

  Stortinget har mandag offentliggjort en sladdet versjon av Skatteetatens rapport om pendlerboligordningen, der det fremkommer at Stortinget må betale 1,3 millioner i ekstra arbeidsgiveravgift.

  Bakteppet for gjennomgangen er en rekke avsløringer om dette temaet i Aftenposten og andre medier.

  I tillegg mener Dagbladet å vite at en rekke nåværende og tidligere stortingsrepresentanter får en betydelig skattesmell.

  Aftenposten får bekreftet på eget hold at Dagbladets opplysninger medfører riktighet.

  Rapporten er i stor grad fullstendig sladdet, og det er derfor ikke mulig for offentligheten å se hvem det gjelder, eller hvor mye det dreier seg om.

  Det vises i dokumentasjonen til at dette er taushetsbelagt informasjon.

  Arbeidsgiveravgiften er 14 prosent av lønn eller skattebare fordeler.

  Basert på

  Skjermdump Foto: Alle sidene som omhandler konkrete politikere, er sladdet.
 • Sondre Myhre
  14 min

  Flere pågripelser av kriminelt nettverk i Oslo

  Politiet har denne uken gjennomført en målrettet aksjon mot fem personer politiet mener har tilknytning til et kriminelt nettverk i Oslo sør.

  Det skriver politiet i en pressemelding.

  Personene er blant annet mistenkt for salg av narkotika i sitt nærmiljø.

  Alle de fem personene er unge menn i alderen 17-19 år.

  Politiet har som følge av aksjonen tatt flere våpen, narkotika og penger i beslag.

 • NTB
  19 min

  Kokevarsel i Lillestrøm

  Beboere i områdene Kjeller, Hvam, Skjetten og Strømmen i Lillestrøm kommune blir bedt om å koke vannet, etter et brudd i en vannledning i Nitelva.

  Mange beboere i området har vært uten vann i kranen, etter at det natt til fredag oppsto et brudd i en vannledning i Nitelva. Det er primært områdene Kjeller, Hvam, Skjetten og Strømmen som er berørt, men det kan også gjelde noen flere.

  Fredag morgen skriver Lillestrøm kommune på sine nettsider at ledningen er nå avstengt, og vann blir omdirigert slik at alle får vannet tilbake, men det tar en stund til vi får opp trykket i alle områder.

  Kommunen ber alle som bor i området hvor det har vært brudd i vannforsyningen, koke vannet inntil ny beskjed blir gitt. SMS er sendt ut til de husstandene som må koke vannet.

  – Koking av vann er et føre-vare-tiltak som gjøres for å sikre vannkvaliteten. Situasjonen vil vare til over helgen, skriver kommunen.

 • Sondre Myhre
  09:38

  Buss med seks personer veltet i Rana

  Det skriver politiet i Nordland på Twitter.

  Nødetatene er på vei til stedet.

  Fem passasjerer er uskadd. Fører er lettere skadd og kjørt til legevakt, opplyser politiet.

  Det var Rana Blad som først meldte om ulykken.

 • Sondre Myhre
  09:30

  Gjøvikbanen stengt på grunn av vann i sporet

  Det er stengt mellom Roa og Jaren på Gjøvikbanen på grunn av mye vann i/ved sporet, melder Bane Nor.

 • Sondre Myhre
  09:10

  To personer døde etter pubskyting i Sverige

  To personer er døde i forbindelse med skyting i sentrale Sandviken i Sverige. Foto: Henrik Hansson / TT

  To personer er døde etter at de ble skutt torsdag kveld på en pub i Sandviken nord for Stockholm, melder politiet. To andre er såret.

  Tre av fire var trolig tilfeldige ofre.

  – Vi mistenker at én person har vært målet og at de tre andre har befunnet seg på plassen, men ikke hatt noe med det å gjøre, sier politiets pressetalsmann Magnus Jansson Klarin.

  Personen som trolig var målet, var en av dem som ble drept. Politiet ble varslet om hendelsen klokken 22.18 torsdag.

  – På stedet ble det funnet flere personer med skuddskader, hvorav to med livstruende skader, skriver de.

  Ingen var pågrepet fredag morgen.

  – Det har nok koblinger til et kriminelt miljø, men jeg kan ikke si hvilken gruppe det skal dreie seg om. Det får vi se. Det er gjort mange vitneavhør og flere skal gjennomføres.

  Sandviken ligger rundt 20 mil nord for Stockholm og 13 mil fra Uppsala. Begge steder har det den siste tiden vært alvorlige voldssaker som knyttes til gjengkriminalitet.

  – Vi undersøker om det er koblinger til de skyteepisodene som vi har hatt tidligere i Sandviken og også til den siste tidens voldsspiral, sier Klarin.

 • NTB
  08:58

  Kongsberg signerer F-35-ordre til 1,2 milliarder

  Haleror, fremre halerorskant og skrogpaneler til f-35 skal produseres i Norge. Her ser vi et norsk F-35A som tar av fra motorvei i Finland for første gang. Foto: Ole Andreas Vekve / Forsvaret / NTB Foto: Ole Andreas Vekve / Forsvaret / NTB

  Kongsberg Defence & Aerospace har signert en avtale med Lockheed Martin verdt 1,2 milliarder kroner for leveranser av deler til kampflyene F-35.

  Avtalen med Lockheed Martin gjelder haleror, fremre halerorskant og skrogpaneler for de tre versjonene av F-35, til sammen mer enn 300 fly.

  – Denne avtalen er et bevis på vår sterke posisjon i F-35-programmet. Den legger også til ytterligere to år med produksjon fra anlegget vårt, og styrker vår posisjon for fremtidige leveranser utover 2027, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg.

 • NTB
  08:58

  Aserbajdsjan tilbyr amnesti til separatister

  Myndighetene i Baku tilbyr amnesti for militsmedlemmer i Nagorno-Karabakh som legger ned våpnene, ifølge en av presidentens rådgivere.

  De fleste etnisk armenske separatistene la ned våpnene onsdag, ett døgn etter at Aserbajdsjan gikk inn med militære styrker i enklaven.

  – Vi ser også for oss en form for amnesti for tidligere militære og stridende, hvis de kan klassifiseres på en slik måte, sier Hikmet Hajijev, utenrikspolitisk rådgiver for president Ilham Alijev.

  Han nevner at enkelte militærgrupperinger og offiserer har uttalt offentlig at de ikke vil akseptere vilkårene Aserbajdsjan har satt for å legge ned våpnene.

  Rådgiveren insisterer på at Baku ønsker en fredelig reintegrering av Karabakh-armenere sier de sender humanitær hjelp til regionen fredag.

 • NTB
  08:14

  Journalist hevder seg kidnappet i Göteborg

  En mann som sier han er journalist, tok kontakt med politiet i Göteborg fredag morgen og hevder han er blitt kidnappet.

  Mannen, som ikke er svensk statsborger, hevder han ble bortført av noen han skulle intervjue, skriver Aftonbladet.

  Han kom løpende på gaten uten sko, melder politiet. De jobber med å finne ut hva som har skjedd.

 • Sondre Myhre
  08:12

  Mye vann i Oslo–gate: Kjellere oversvømt

  Det er mye vann i Møllergata fredag morgen Foto: Asbjørn Bakke

  Møllergata i Oslo sentrum er oversvømt, og det renner vann inn i bygningene i gaten.

  – Det fosser vann i gaten. Det er mye vann i kjellere i området rundt der nå, sier vaktkommandør i branvesenet Robert Gudmundsen.

  Det er flere brannbiler på stedet. Vannet skyldes en vannlekkasje på stedet. Inntil videre vil gaten sperres.

 • NTB
  07:43

  Arbeid på E6-tunnel skaper køer inn mot Oslo

  Veggelementer i Nøstvettunnelen på E6 i Nordre Follo byttes ut i disse dager. Det skaper køer på omkjøringsrutene inn mot hovedstaden.

  Det er i nordgående løp at tunnelen ble stengt fra torsdag kveld, og den blir stengt helt til tirsdag 26. september klokken 5.30.

  Omkjøringsrutene er E18 Mosseveien og fylkesvei 156 via Ringnestunnelen. Omkjøringen er skiltet.

  – Vi venter kø, spesielt på dagtid, og oppfordrer de som kan reise kollektivt om å velge tog eller buss mens arbeidet pågår, slik at de som må kjøre E6, kommer frem, sier Kai Gundersen i Statens vegvesen i en pressemelding.

  Så mange som 44.000 biler kjører gjennom tunnelen i døgnet.

  Årsaken til arbeidet i tunnelen er at en lastebil punkterte og kjørte inn i tunnelveggen 26. juni i år. Det ble ingen personskader, men tre av veggelementene fikk store skader og må byttes ut.

 • NTB
  07:31

  To skadet etter skyting på pub i Sverige

  Flere personer ble skutt på en pub i Sandviken i Norrland i Sverige torsdag kveld, meler politiet. To personer har livstruende skader.

  Politiet ble varslet om hendelsen klokken 22.18 torsdag.

  – På stedet ble det funnet flere personer med skuddskader, hvorav to med livstruende skader, skriver de.

  Ingen var pågrepet fredag morgen.

  Puben skriver at den holder stengt i helgen på grunn av det tragiske som har skjedd.

  Sandviken ligger rundt 20 mil nord for Stockholm og 13 mil fra Uppsala. Begge steder har det den siste tiden vært alvorlige voldssaker som knyttes til gjengkriminalitet.

 • Tor Arne Andreassen
  07:17

  Armenere vil ha garantier før avvæpning

  Etniske armenere i Nagorno-Karabakh trenger sikkerhetsgarantier før de gir fra seg våpnene sine. Det sa de etter torsdagens samtaler med Baku.

  Armenerne i det som har vært en de facto utbryterrepublikk i 35 år, måtte raskt gi opp motstanden etter at Aserbajdsjan angrep et døgn tidligere. De har i prinsippet gått med på å gi fra seg våpnene sine, men vil altså ha garantier.

  – Vi har en avtale om opphør av militære aksjoner, men vi venter på en endelig avtale – samtaler pågår, sa David Babayan, en rådgiver for Nagorno-Karabakhs armenske leder Samvel Shahramanyan, til Reuters.

  – En hel rekke spørsmål må fortsatt løses," sa han. – De kan når som helst ødelegge oss, delta i folkemord mot oss.

  Aserbajdsjan sa at de hadde gått med på en forespørsel om å gi drivstoff og humanitær hjelp til Karabakh, etter å ha innført en de facto blokade de siste ni månedene.

  Aserbajdsjan, en for det meste muslimsk nasjon, har benektet anklagene om etnisk rensing og sier de ønsker en jevn «reintegrering» av regionens etniske armenske, kristne befolkning.

 • NTB
  06:51

  Over halvparten av all oppdrettslaks er norsk

  Norge produserte i fjor over halvparten av oppdrettslaksen i verden. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  I fjor ble det produsert 2,9 millioner tonn laks i verden. Norge sto for over halvparten. Tyskerne er dem som spiser mest norsk laks.

  Hver dag spises det rundt 40 millioner laksemåltider verden rundt, og av disse er det norsk laks på tallerkenen i om lag 21 millioner av måltidene. Det gjør Norge til verdens største produsent av atlantisk laks, med en produksjon på 1,5 millioner tonn i 2022, målt i rundvekt, viser en undersøkelse fra Norges sjømatråd.

  Undersøkelsen viser at tyskerne er dem som spiste mest norsk laks i fjor med i alt 165.000 tonn.

  Hvis man ser på all laks, ikke bare norsk laks, var det amerikanerne som totalt sett konsumerte aller mest i hele verden i fjor, med nesten 641.000 tonn.

  Norge og Sverige er likevel landene som spiser mest laks per person, med rundt 5,7 kilo.

  Havbruksnæringen er Norges nest største eksportnæring. I fjor ble det eksporterte sjømat for rekordhøye 151,4 milliarder kroner. Året før var det 120 milliarder kroner.

 • NTB
  06:10

  Mener svensk lærer fant på overgrepssaker

  En nyansatt lærer i Sverige skal ha fabrikkert overgrepssaker om seg selv, slik at han kunne få sparken og få utbetalt flere månedslønner som kompensasjon.

  Ifølge Hallands Nyheter har Varberg kommune anmeldt mannen for å ha forsøkt å lure til seg penger på denne måten. Kommunen ligger mellom Göteborg og Helsingborg.

  Mannen skal ha søkt lærerjobber i store deler av landet og brukt lignende opplegg hver gang; Han skal ha startet ryktespredning om seg selv før han har rukket å begynne i jobbene.

  Blant annet skal han ha diktet opp en historie om seksuell omgang med en konfirmantelev. Mannens metode skal ha vært å sørge for at ryktene nådde både rektor og andre lærere – samt at en oppdiktet foreldregruppe sendte epost til skolen og krevde at han må slutte.

  – Deretter sender han epost der han skriver at han forstår at han ikke kan få jobben på grunn av omstendighetene, sier Carina Uvenfeldt, leder for skoleforvaltningen i Varberg kommune.

  Ifølge Kungälvs-Posten lyktes mannen med bedrageriet i Kungälv kommune, nord for Göteborg, og han skal ha fått utbetalt 90.000 svenske kroner for å slutte.

 • NTB
  06:09

  Person fraktet til sykehus med kuttskader etter voldshendelse i Oslo

  En person er fraktet til sykehus etter en voldsepisode på Bislett i Oslo. Vedkommende har fått kuttskader i låret.

  – Bevisst og ikke kritisk skadd, skriver politiet på X om skadeomfanget.

  Politiet opplyser videre at de har kontroll på mannen som er utpekt som mistenkt. Til VG opplyser politiet at hendelsen skjedde innendørs på en institusjon, og at det kun var to personer involvert.

  Fredag morgen jobber politiet med å finne ut hvordan og hvorfor skaden ble påført. Dette gjøres blant annet ved å snakke med vitner og involverte.

  Politiet meldte om hendelsen klokken 5.42 fredag morgen.

 • NTB
  06:01

  Serber fant løveunge i veikanten

  Løveungen ble funnet nær byen Subotica i Serbia torsdag. Foto: Subotica.com / AP / NTB

  En underernært løveunge er funnet i veikanten i Nord-Serbia. Nå jobber politiet med å finne ut hvordan den havnet der.

  Løveungen har blitt innlosjert i en dyrepark, etter at den torsdag ble funnet i utkanten av byen Subotica, nær grensen til Ungarn.

  Sonja Mandic, sjefen for Palic dyrehage, forteller at løveungen, en hunn, var underernært og svekket. Den får nå intravenøs næring og behandling.

  – Den kan være mellom tre og seks måneder gammel, sier Mandic.

  Det var en innbygger som så løveungen på veien og ringte politiet, som tok den med til dyreparken. Den skal ha vært vennligsinnet og ikke redd for mennesker.

  En video viser en politimann og innbyggere som kjæler med den. Politiet har ikke kommet med noen offisiell uttalelse om saken.

  Smugling av ville og sjeldne dyr er utbredt på Balkan.

 • NTB
  05:58

  Syklon treffer Norge neste uke

  Syklonen Nigel, som i neste uke vil påvirke været i Norge, vil treffe Rogaland først. Meteorologene vurderer å sende ut farevarsler.

  Syklonen er på vei østover i Atlanterhavet og vil blande seg med et lavtrykk de neste dagene.

  – Dette vil føre til vind og regn i Vest- og Midt-Norge, skriver Meteorologene på X.

  – Fra søndag ettermiddag til mandag kveld kommer rogalendingene til å merke restene av den tropiske syklonen Nigel, i form av store mengder nedbør, sier Reuder.

  Hun sier de i løpet av helgen vil gjøre vurderinger på om det skal sendes ut farevarsler.

  Også Vestlandet vil merke syklonen søndag.

  – Vinden kan komme opp i stiv til sterk kuling. Det kommer til å bli både regn- og vindfullt, sier meteorologen til Bergensavisen.

  En tropisk syklon er ifølge Wikipedia et stormsystem, et lavtrykk, som får energi fra varme frigitt av fuktig luft som stiger og kondenserer.

 • NTB
  05:56

  Støre droppet tale i FN og reiste hjem

  Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) og klima- og miljøvernminister Espen Barth Eide (Ap) på vei til åpningen av FNs hovedforsamling tirsdag. Foto: Pontus Höök / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) droppet sin tale i FNs hovedforsamling og reiste hjem til Norge.

  Grunnen er at landene foran Norge i talekøen har brukt lengre tid enn ventet, ifølge TV 2. Statsministerens kontor bekrefter hjemreisen overfor NRK.

 • NTB
  05:55

  Stadig flere ber om pengehjelp til begravelser

  Stadig flere ber om penger for å dekke kostnadene til begravelser. Illustrasjonfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Stadig flere ber om penger for å dekke kostnadene til begravelsen av familie eller venner. Så langt i år er det samlet inn nær 19 millioner kroner på Spleis.

  Det er dyrt med begravelser i Norge, og derfor opprettes det oftere og oftere spleiser for å dekke kostnadene. Tall fra Spleis viser at det hittil i år er samlet inn nær 19 millioner kroner i kategorien «Begravelser og etterlatte», skriver Dagsavisen.

 • NTB
  i går23:54

  Tegner pågrepet etter karikatur av statsministeren

  Arkivbilde av Tunisias president Kais Saied. Foto: Fethi Belaid / AP / NTB

  Tegneserieskaperen Tawfiq Omrane er pågrepet etter at han laget en tegning som angivelig gjør narr av Tunisias statsminister. Han kan få fengsel i ett år.

  Tegnerens advokat Anas Kadoussi opplyser at den tunisiske påtalemyndigheten har beordret pågripelsen.

  – Politiet avhørte han i timevis uten at det var advokater til stede på mistanke om fornærmelser gjennom sosial nettverk, gjennom tegneserier som gjør narr av statsministeren, forteller Kadoussi.

  Ifølge advokaten risikerer tegneren ett års fengsel dersom han blir dømt.

  Omrane er velkjent for sine satiretegninger av president Kais Saied. For to år siden tok Saied så godt som all makt i landet da han stengte nasjonalforsamlingen. Opposisjonen har betegnet dette som et kupp.

  Innenriksdepartementet i det nordafrikanske landet har ikke ønsket å kommentere saken overfor Reuters.