Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kate Bush (63) topper listene: - Verden er blitt sprø
22. juni kl 12:29av Hans Marius Tonstad
DEL
Kate Bush avbildet i 2005 Foto: AP Photo/EMI/NTB

63 år gamle Kate Bush topper hitlistene med en 37 år gammel sang.

Årsaken er den populære Netflix-serien Stranger Things.

I siste sesong av serien har sangen «Running up that Hill» en sentral rolle (ingen spoilers her).

Bush gir svært sjelden intervjuer, men snakket onsdag med BBC Radio 4s Woman's Hour.

– Dette er så gøy, men samtidig litt sjokkerende. Verden er blitt sprø. Bush sier hun aldri hadde sett for seg at låten ville få så mye oppmerksomhet, og hun synes det er stor stas å nå ut til et nytt publikum.

Kate Bush topper nå den offisielle singellisten i Storbritannia, og låten er den mest strømmede i verden.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Christian Fredrik Borg
  DEL
  Ingen pågrepet etter skyting mot bolig i Oslo
  Ingen personer ble skadet da flere skudd traff et rekkehus i Oslo i juni. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Politiet etterforsker fortsatt hendelsen der flere skudd ble avfyrt mot et rekkehus på Kjelsås i Oslo 12. juni. Ingen er så langt pågrepet eller mistenkt.

  – Vi har gjennomført mange og avhør og innhentet spor som vi jobber med, sier Thomas Stange, etterforskningsleder på Majorstuen politistasjon.

  Politiet har håp om å få tak i den eller de som avfyrte skuddene.

  – Det er en alvorlig sak når det blir skutt mot en bolig. Det er absolutt en prioritert sak for politiet, understreker Stange.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Flere til sykehus etter møteulykke på E6

  Flere biler og personer er involvert i en møteulykke på E6 i Verdal. Veien er sperret etter hendelsen.

  Skadeomfanget er foreløpig ukjent, skriver Adresseavisen. Politiet har sperret veien, og det er lange køer på begge sider av ulykkesstedet.

  De involverte er kjørt til sykehus, opplyste operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt like før klokken 16.

  – Det er snakk om en frontkollisjon mellom to biler. Vi vet foreløpig ikke hvor mange personer det er snakk om, og skadeomfanget er ukjent. En bilberger er på stedet, sier Volden til Adresseavisen.

  Politiet meldte om ulykken på Twitter klokken 15.20.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Danmark: Siktede i varetekt på psykiatrisk institusjon
  Politiet er fremdeles til stede ved kjøpesenteret Field's i København. Den siktede 22-åringens fengslingsmøte går for lukkede dører mandag ettermiddag. Foto. Sergei Grits / AP / NTB

  22-åringen som er siktet for drap etter kjøpesenter-skytingen i København søndag, er varetektsfengslet i 24 dager på psykiatrisk institusjon.

  Fengslingsmøtet i byretten i København gikk mandag for lukkede dører og pågikk i knapt to timer.

  Etter fengslingsmøtet opplyste retten at 22-åringen er varetektsfengslet i 24 dager på psykiatrisk institusjon. Siktelsen mot ham lyder på tre drap, sju drapsforsøk og brudd på våpenloven.

  Den siktede mannens forsvarsadvokat opplyste før fengslingsmøtet at 22-åringen på det nåværende tidspunkt ikke ønsker å ta stilling til siktelsene i et offentlig rettsmøte.

 • av Birgitte Iversen
  DEL
  120 personer vil stille til valg for Høyre i Oslo
  Oslo Høyres nominasjonskomité ønsker at Eirik Lae Solberg og Anne Lindboe skal fronte kampen mot det rødgrønne byrådet neste høst Foto: Ketil Blom Haugstulen

  120 personer har takket ja til å være kandidater til Oslo Høyres bystyreliste foran valget neste høst.

  Fredag ble det kjent at nominasjonskomiteen enstemmig ønsker Eirik Lae Solberg som Høyres bystyrekandidat og tidligere barneombud Anne Lindboe som ordførerkandidat.

  Nå er resten av kandidatlisten klar. En rekke navn er blitt spilt inn til komiteen, og nå har 120 av disse sagt ja til å stå på listen.

  Endelig valg til de rundt 65 plassene på listen, vil skje 5. desember. Byrådslederkandidat og ordførerkandidat vil bli nominert på et eget møte i september.

  Fram til 5. september skal det gjennomføres prøvenominasjoner og rådgivende uravstemninger i lokallag og blant medlemmene.

  Det ble tidligere i vår klart at nær halvparten av dagens bystyregruppe ikke tar gjenvalg.

 • av NTB
  DEL
  Kong Harald kondolerer etter skytetragedien i København
  Kong Harald kondolerer. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Kong Harald sender kondolanser til dronning Margrete av Danmark etter skyteepisoden på et kjøpesenter i København søndag.

  – Familien min og jeg er rystet over skytetragedien i København søndag kveld der flere mennesker ble drept og skadet, skriver kong Harald.

  – Vi føler med de pårørende og alle berørte. Vi sender også varme tanker til Kongefamilien og hele det danske folk, skriver han videre og legger til:

  – Dansker skal – i likhet med nordmenn – kunne føle seg trygge i sine hverdagsliv. Denne friheten vil vi sammen alltid arbeide for.

 • av Aksel B. Lindberg, Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Politiet med klar oppfordring til publikum

  Klokken 14 møtte Grete Lien Metlid pressen for å komme med siste nytt om masseskytingen i Oslo.

  – Vi passerte 200 avhør i helgen. Nå har vi passert 250, sa hun.

  Hun understreket også viktigheten av at personer som har hatt kontakt med, eller en relasjon til Zaniar Matapour (43), kontakter politiet.

  – Han nekter å la seg avhøre, og gir oss ikke innsyn i sin helsejournal. Da blir informasjonen vi får fra folk som kjenner eller har kjent ham, viktig, forklarte hun.

  Personer som var på trikken de mener han tok ned til der han begynte å skyte, oppfordres også til å kontakte politiet.

  – Vi er fortsatt veldig opptatt av denne trikketuren. Den gikk fra Rikshospitalet klokken 00.55 og skulle være ved Tinghuset 01.11. Vi ber alle som satt på den, eller som kan ha sett noe eller tatt bilder, om å ta kontakt, sa Metlid.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Siktet for grov kroppsskade mot Sian-leder – løslatt i dag
  Nødetatene rykket ut til E6 ved Mortensrud etter lørdagens hendelse der bilen med Sian-medlemmer havnet på taket.. Foto: Annika Byrde, NTB

  De to kvinnene som er pågrepet etter at bilen til Sian-lederen veltet på E6, løslates i løpet av mandagen. Det var lørdag ettermiddag at en kvinnelig sjåfør kræsjet en Mercedes i bilen som veltet og landet på taket. Fem personer ble lettere skadet på grunn av det.

  Lørdag ble sjåføren arrestert. Søndag ble også hennes passasjer pågrepet av politiet. De to er siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til grov kroppsskade. Etter det Aftenposten kjenner til, er det passasjeren som eier Mercedesen.

  Videoer Aftenposten har sett, viser at bileieren i 40-årene kom tilsynelatende tilfeldig til stedet da Sian-medlemmer holdt på å brenne Koranen rett utenfor moskeen på Mortensrud. Sammen med noen andre personer prøvde hun å slukke brannen. Deretter satte hun seg i passasjersetet på Mercedesen. Kort tid senere ble bilen med Sian-lederen kjørt på.

  Mandag ettermiddag fikk Aftenposten bekreftet at kvinnene er løslatt.

  Advokat Ole Petter Dravland er passasjerens forsvarer. Han sier at hun nekter straffskyld, men vil ikke kommentere hennes forklaring.

  Advokat Nils Christian Nordhus forsvarer den andre kvinnen. Han har ikke svart på Aftenpostens henvendelse.

 • av Anna Leah Poppe
  DEL
  585 SAS-avganger kan bli kansellert

  Pilotstreiken vil kunne ramme 60 prosent av SAS-avgangene til og fra norske flyplasser før fredag. Det viser en gjennomgang VG har gjort.

  Av de 963 avgangene i denne perioden kan dermed 585 av de bli innstilt, ifølge SAS.

  Over 900 SAS-piloter går ut i streik ettersom forhandlingene ikke førte frem. Fristen gikk ut kl. 12 mandag, fem dager på overtid.

  SAS har varslet at de holder døren åpen for nye samtaler.

 • av Torkjell Trædal
  DEL
  Russiske hackere angriper nye nettsider – NSM kan være rammet

  Selskapet Coretrek er trolig utsatt for et tjenestenektangrep, lignende det vi så mot norske myndigheter forrige uke. Det rammer flere nettsider.

  Nettsidene til fergeselskapene Boreal og Bastø Fosen er nede.

  Også nettsidene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er nede. NSM har også nettsider levert av Coretrek, bekrefter NSMs pressevakt overfor Aftenposten.

  NSM bekrefter at det pågår et lignende angrep som forrige uke, mot flere virksomheter.

  Ifølge Telegram-kanalen til det russiske hacker-nettverket Killnet, er det russiske hackere som har angrepet nettsiden. Denne gangen er det hackergruppen «NoName057» som skal stå bak.

  På NoName057 sin Telegram-kanal hevdes det at de har rammet Bastø Fosen og Boreal.

  Coretrek-sjef Kristian Susnic sier til Aftenposten sier de har fått en e-post fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

  – NSM skriver at noen av våre løsninger og tjenester kan være utsatt for et angrep. Men dette er ikke verifisert og vi jobber med å finne ut av årsaken.

  Forrige uke ble nettsider tilhørende norske myndigheter utsatt for et tjenestenektangrep.

  Russiske hackere hevder de har angrepet basto-fosen.no Foto: Skjermbilde fra Telegram
 • av NTB
  DEL
  Vil løslate kvinnene som kjørte på Sian-lederens bil

  Politiet vil ikke varetektsfengsle de to kvinnene som er siktet etter at Sian-leder Lars Thorsens bil ble påkjørt på E6. De håper å få avhørt kvinnene mandag.

  – Planen er at de ikke skal fremstilles for varetektsfengsling, sier politiadvokat Henrik Nicolaisen Kveine i Oslo politidistrikt til NTB.

  Kvinnene sitter i 12-tiden mandag fremdeles i arresten, men Kveine opplyser at de to vil bli løslatt.

 • av NTB
  DEL
  Ingen avhør av Matapour denne uken
  Bernt Heiberg utelukker ikke at den terrorsiktede Zaniar Matapour vil la seg avhøre på et senere tidspunkt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB

  Den terrorsiktede Zaniar Matapour vil nok ikke la seg avhøre denne uken, uavhengig av politiets tilretteleggelser.

  – Han har kommet frem til at han ikke vil forklare seg nå uavhengig av eventuelle tilrettelegginger, sier hans forsvarer, Bernt Heiberg, til NTB.

  Politiet har tilbudt seg å avhøre Matapour uten opptak.

  – Men han har ikke avvist å la seg avhøre på et senere tidspunkt, sier Heiberg.

  Fortsatt vil ikke Matapour samarbeide om prejudisiell observasjon.

  – Utgangspunktet er at han ikke ønsker å oppheve taushetsplikten overfor politiet eller noen andre. I det ligger det vel at han er skeptisk å samarbeide med sakkyndige, sier han.

 • av NTB
  DEL
  30 personer ble skadet under kjøpesenter-skytingen

  I alt ble 30 personer skadet i og rundt skytingen på kjøpesenteret Field's i København, opplyser politiet.

  Av dem har 20 personer mindre skader som oppsto i forbindelse med evakueringen av kjøpesenteret, skriver politiet i en pressemelding.

  Tre personer ble behandlet på stedet for mulige streifskudd, før de ble fraktet hjem.

  Politiet har tidligere meldt at fire personer er innlagt på sykehus med skuddskader. Én av dem er i kritisk tilstand. Det kommer også frem av den seneste pressemeldingen.

  Tre personer ble drept da en 22-åring åpnet ild på kjøpesenteret Field's i København søndag ettermiddag. 22-åringen er pågrepet og siktet for drap.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 80 prosent inflasjon i Tyrkia
  Inflasjonen i Tyrkia er på sitt høyeste nivå siden 1998, takket være president Recep Tayyip Erdogans omstridte politikk med å senke renten for å hindre inflasjon. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB

  Prisveksten i Tyrkia i juni var på 78,6 prosent på årsbasis, det høyeste på nærmere 25 år, ifølge offisielle tall.

  Prisveksten har ikke vært høyere siden 1998. Den har holdt seg på rundt 70 prosent siden april, og i mai var den på 73,5 prosent.

  Uoffisielle beregninger gjort av tyrkiske økonomer tyder imidlertid på at inflasjonen er minst dobbelt så høy, helt oppe i 175 prosent.

  Ifølge offisielle data skyldes prisstigningen blant annet at transportprisene har økt med 123 prosent, og ikke-alkoholholdige drikkevarer med 94 prosent

  Den skyhøye inflasjonen henger sammen med rentepolitikken til president Recep Tayyip Erdogan, som nekter å vike fra sin omstridte økonomiske politikk.

  I strid med så godt som alle økonomer er Erdogan overbevist om at høyere rente skaper inflasjon. Vanlig økonomisk teori er at renteøkninger er nødvendig for å bremse inflasjonen.

  Erdogan har det siste året i stedet presset sentralbanken til å redusere rentene fra 19 til 14 prosent, og flere sentralbanksjefer som mener noe annet enn ham, er de siste årene blitt avsatt.

  Tyrkias økonomi har stupt siden rentekuttene i fjor. De har skapt en valutakrise, og myndighetene har innført tiltak som skattefradrag for basisvarer og justerte strømavgifter.

  Fredag ble minstelønnen økt kraftig for andre gang i år og er nå dobbelt så høy som ved nyttår. Dette gjøres for å dempe virkningen av prisstigningen på vanlige husholdninger. Men økonomene advarer om at også dette bidrar til inflasjonsspiralen.

 • av NTB
  DEL
  UD kontaktet av nordmenn som ble evakuert ved København-skytingen

  Det siste døgnet har Utenriksdepartementet blitt kontaktet av noen norske borgere i København som ble evakuert under skytingen søndag.

  Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen i UD til NTB i en e-post.

  – Utenrikstjenesten har blitt kontaktet av enkelte norske borgere i København som ble evakuert som følge av hendelsen. Vår ambassade i København og UDs operative senter kan kontaktes dersom det er norske borgere som har behov for konsulær bistand, skriver hun.

  – Vi er ikke kjent med at norske borgere er blant de skadde eller drepte, legger hun til.

 • av NTB
  DEL
  Tidligere Nittedal-ordfører frifunnet i lagmannsretten
  Tidligere Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen. Foto: Paul Kleiven, NTB

  Den tidligere Nittedal-ordføreren Hilde Thorkildsen (Ap) er frifunnet for grov korrupsjon i lagmannsretten. Det bekrefter hennes advokat til Romerikes Blad.

  Dermed kom lagmannsretten fram til samme kjennelse som tingretten, opplyser advokat Thomas Skjelbred til avisa.

  Også den medtiltalte forretningsmannen er frifunnet.

  Ifølge tiltalen var Thorkildsen som ordfører involvert i kommunens behandling av saker der den næringsdrivende mannen hadde interesser og eierskap, blant annet reguleringen og utviklingen av et nytt boligområde i Bjørnholtlia i Hakadal.

  I november 2013 overførte forretningsmannen 125.000 kroner til et selskap som er deleid av ordføreren.

 • av NTB
  DEL
  Orkan herjer stillehavskysten av Mellom-Amerika
  Folk evakueres fra Monkey Point til Bluefields før orkanen Bonnie feide inn over atlanterhavskysten av Nicaragua. Foto: Inti Ocon / AP / NTB

  Minst tre mennesker omkom da orkanen Bonnie herjet imellom-Amerika i helgen. Den er nå på vei mot det sørlige Mexico med mye nedbør og kraftige vindkast.

  Den tropiske stormen Bonnie ble oppgradert til orkan mens den feide over Nicaragua og inn i El Salvador. Trær ble rykket opp med roten, elver gikk over sine bredder, og gater og sykehus ble oversvømmet.

  I El Salvador omkom en 24 år gammel kvinne, og i Nicaragua ble en 40 år gammel mann feid bort da han prøvde å krysse en elv. En 38-åring døde da han prøvde å redde folk ut av en buss. I El Salvador letes det etter savnede.

  Uværet som først traff atlanterhavskysten av Nicaragua natt til lørdag, blir den tredje tropiske stormen på sørkysten av Mexico i Chiapas og Oaxaca i årets orkansesong, som knapt har begynt. Det ventes skybrudd og kraftige dønninger.

 • av NTB
  DEL
  Ni av ti har fått skatteoppgjøret sitt

  Nær 4,4 millioner norske lønnstakere og pensjonister har nå fått skatteoppgjøret sitt, og til sammen er det utbetalt nær 30 milliarder kroner i skatt til gode.

  Har du ikke fått skatteoppgjøret ditt ennå, får du det tidligst 17. august, opplyser Skatteetaten i en pressemelding. Etter denne datoen blir oppgjørene sendt ut fortløpende etter hvert som de blir ferdige.

  – Vi jobber fortløpende med å bli ferdige med skatteoppgjørene, men som alltid foregår arbeidet utover høsten og det er noen som må vente lengre enn andre, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten.

  De vanligste grunnene til at man ikke har fått skatteoppgjøret, er at man har blitt tatt ut i tilfeldig kontroll, at man har komplisert skattemelding eller er gift med en som er næringsdrivende.

  Det er også bare dem som har levert skattemeldingen innen fristen, som har fått skatteoppgjøret tidligere enn 29. juni.

 • av NTB
  DEL
  Mann reddet to dager etter skipsforlis i Sør-Kinahavet
  Et fjerde medlem av mannskapet på skipet Fujing 001 ble reddet mandag, to dager etter at skipet forliste og brakk i to da en tyfon herjet i Sør-Kinahavet. Foto: Foto: Hongkong Government Flying Service via AP/NTB

  Et fjerde medlem av mannskapet på et skip som forliste under en tyfon i Sør-Kinahavet lørdag, ble mandag reddet, ifølge den kinesiske kringkasteren CCTV.

  Situasjonen er stabil, og redningsarbeidet etter forliset pågår fortsatt, ifølge CCTV.

  Personen er en del av et mannskap på 30 personer på skipet Fujing 001, som ble brukt til bygging av flere vindparker offshore, ifølge lokale medier.

  Skipet befant seg 160 nautiske mil sørvest for Hongkong da det brakk i to, og mannskapet på 30 måtte gå i livbåtene. Tre mennesker ble raskt reddet.

  Dramatiske bilder viser et helikopter som heiser et menneske opp fra det halvt sunkne fartøyet mens bølgene feide over dekk. De tre overlevende sa at andre kan ha blitt feid bort av bølgene før helikopteret kom.

  De øvrige 26 i mannskapet er mandag fortsatt savnet. Myndighetene i Hongkong har sendt ut fly og helikoptre for å bistå letingen, men sier at sjansene for å finne flere overlevende er små.

 • av NTB
  DEL
  Oslo-politiet bekymret for budbilbransjen

  Politiet i Oslo ser med bekymring på utviklingen i budbilbransjen, og i en rapport anbefales selskapene å ansette egne sjåfører.

  Ifølge Klassekampen ønsker politiet dette for å unngå hvitvasking, momsbedrag og brudd på arbeidsmiljøloven. Politiet mener faren er stor for at mange av sjåfører jobber for folk som ikke har rent mel i posen.

  – Vi har hatt god kjennskap til at det er en høy andel kriminalitet i bransjen og at godt kjente multikriminelle nettverk har etablert seg i bransjen, sier Christina Rooth, som er næringslivskontakt i Oslo-politiet.

  Politiet, A-krimsenteret og Statens vegvesen har utarbeidet en rapport som inneholder råd for å hjelpe transportselskapene å unngå kriminalitet i framtida. Til rapporten har bransjen også kommet med innspill. Blant rådene er å ansette egne sjåfører, å begrense antall ledd med underleverandører og å regne ut hva sjåførene i nederste ledd får betalt, skriver Klassekampen.

 • av NTB
  DEL
  DNB kan få dagbøter på grunn av legitimasjonsmangler
  DNB jobber for å rekke fristen som er satt av Finanstilsynet med å skaffe legitimasjon fra kunder. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Finanstilsynet har gitt DNB frist til 1. august med å skaffe legitimasjon fra rundt 1 million kunder – og truer med dagbøter etter det.

  Ifølge Dagens Næringsliv er størrelsen på dagbøtene ikke kjent.

  Avisa viser til et nytt vedtak fra Finanstilsynet, der det heter at DNBs problemer med manglende legitimasjon fra kunder er «betydelige og potensielt overstiger mer enn 1,5 millioner kunder».

  DNBs direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Thomas Midteide, mener tallet er flere hundre tusen for høyt og viser til at noen kunder har både bedriftskonto og private kontoer. Samtidig jobber banken hardt for å overholde fristen.

  – For noen av kundene som gjenstår, skyldes forsinkelsen at det er vanskelig å få tak i nytt pass, forklarer Midteide.

  «Bankene må til enhver tid sørge for å ha oppdatert og lagret tilstrekkelig lagret informasjon om kundene, og sjekke og bekrefte deres identitet. Dette er i henhold til hvitvaskingslovgivningen, som gjelder for alle banker», skriver DNB på sine nettsider om hvorfor bankene spør etter legitimasjon.

  «Selv om banken kjenner kundene godt fra før, betyr det at bankene må innhente kopi av gyldige identifikasjonspapirer i tilfeller hvor man ikke lenger har tilstrekkelig eller riktig informasjon om kunden hos seg», heter det videre.

  – For mange kunder har vi allerede kontrollert kundenes identitet, og vi mente lenge at vi var i mål. Det har vist seg at den kontrollerte legitimasjonen ikke har vært lagret på en måte som tilfredsstiller Finanstilsynets krav. Vi skjønner at det er veldig frustrerende for kunder vi har kjent i 40 år å måtte identifisere seg på nytt, men vi er nødt til å innfri myndighetenes krav, utdyper Midteide til NTB.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.