Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kate Bush (63) topper listene: - Verden er blitt sprø
22. juni kl 12:29av Hans Marius Tonstad
DEL
Kate Bush avbildet i 2005 Foto: AP Photo/EMI/NTB

63 år gamle Kate Bush topper hitlistene med en 37 år gammel sang.

Årsaken er den populære Netflix-serien Stranger Things.

I siste sesong av serien har sangen «Running up that Hill» en sentral rolle (ingen spoilers her).

Bush gir svært sjelden intervjuer, men snakket onsdag med BBC Radio 4s Woman's Hour.

– Dette er så gøy, men samtidig litt sjokkerende. Verden er blitt sprø. Bush sier hun aldri hadde sett for seg at låten ville få så mye oppmerksomhet, og hun synes det er stor stas å nå ut til et nytt publikum.

Kate Bush topper nå den offisielle singellisten i Storbritannia, og låten er den mest strømmede i verden.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Biden: Vil endre regel for å sikre abortrettigheter

  USAs president Joe Biden ber om unntak fra filibuster-regelen, slik at demokratene kan vedta lover for å beskytte den føderale retten til abort.

  Det innebærer å endre kravet om 60 stemmer for å stanse debatten om et lovforslag i senatet. I praksis kreves det kun 50 stemmer for å vedta en lov, men loven kan ikke vedtas før debatten avsluttes. Ergo er det vanskelig å vedta en lov uten 60 stemmers støtte.

  Unntaket fra filibusteren vil tillate demokrater å vedta en lov som fastsetter rettigheter til abort med deres nåværende tynne flertall og uten republikansk støtte.

  USAs høyesterett opphevet i forrige uke en dom fra 1973 som sikret føderal rett til abort. Nå blir det opp til delstatene selv å avgjøre om abort skal være lovlig eller ikke.

 • av NTB
  DEL
  Ti tonn tung undersjøisk kabel forsvant – saken henlagt

  Et undersjøisk overvåkingssystem i Nord-Norge gikk i april i svart fordi 4,3 kilometer med undersjøisk kabel var forsvunnet. Nå er saken henlagt.

  Havforskningsinstituttet eier kabelen, og varslet både politiet og PST ettersom anlegget fanger opp mye informasjon.

  – Etterforskningen viser at kabelen mest sannsynlig er revet bort av et fiskefartøy, som deretter har kappet kabelen, sier politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt til NRK torsdag.

  Den 4,3 kilometer lange kabelen ga forskerne verdifull informasjon og bilder fra dypet av havet. Den ga også sensitiv informasjon blant annet om ubåt-aktivitet i området.

  Selve kabelbruddet antas å ha skjedd i april i fjor, men det var først etter inspeksjon med fjernstyrt undervannsdrone i september at det ble avdekket at kabelen var revet bort.

 • av NTB
  DEL
  Skeiv Ungdom avlyser sommerleir

  På grunn av Oslo-skytingen i helgen avlyser Skeiv Ungdom årets sommerleir.

  – Med hensyn til sånn situasjonen slik den står nå, ser vi det som uforsvarlig å organisere sommerleir, sier påtroppende styreleder Jane-Victorius Gipling Bonsaksen til VG.

  Onsdag nedjusterte Politiets sikkerhetstjeneste det nasjonale terrortrusselnivået fra nivå fem (ekstraordinært) til nivå fire (høyt) etter skytingen i helgen. Til tross for dette vurderer organisasjonen situasjonen som for uavklart til å gjennomføre årets leir, som skulle holdes i Østfold. Over hundre deltagere mellom 13 og 23 år var påmeldt.

  Bonsaksen understreker at det ikke er mottatt noen konkret trussel mot leiren, men at det er mange hensyn organisasjonen nå må ta.

  – Vi har ikke kapasitet til å holde i både krisehåndteringen og leir, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen inviterer skeive organisasjoner til møte
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og flere andre statsråder inviterer skeive organisasjoner til et møte fredag. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Fredag klokken 11 har regjeringen invitert en rekke LHBT+-organisasjoner til et dialogmøte etter Oslo-skytingen i helgen.

  I en pressemelding skriver regjeringen at det etter skytingen er viktig for dem at det skeive miljøet ikke står alene i kampen for at alle skal få leve et fritt og trygt liv.

  Møtet skal holdes i regjeringen sitt representasjonsanlegg i Parkveien 45.

  Fra regjeringen stiller blant annet kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

 • av NTB
  DEL
  Mann døde etter kiteulykke i Ålesund

  Mannen som ble skadet i en kiteulykke på Ellingsøya i Ålesund tidligere denne måneden, er død.

  Mannen i 30-årene døde av skadene han pådro seg, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt til TV 2.

  Ulykken skjedde på kvelden, fredag 17. juni. Da opplyste politiet at to menn kitet i sjøen utenfor Kverve da den ene traff land i stor fart.

  Han ble så fraktet til St. Olavs hospital i Trondheim. Torsdag ble det opplyst at mannen er død.

  Den andre kiteren kom ikke til skade.

 • av NTB
  DEL
  VG utsatt for nytt dataangrep natt til torsdag
  Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Norges største avis ble natt til torsdag igjen utsatt for et dataangrep som førte til tekniske problemer.

  Avisen opplyser at angrepet var et tjenestenektangrep, der den som angrep sørget for svært høy trafikk inn mot nettstedet, som igjen førte til tekniske problemer.

  – Klokken 14.39 onsdag kom det første angrepet og i løpet av noen timer fikk vi full kontroll. Litt over klokken ett i natt kom det igjen et lignende tjenesteangrep. Vi fikk raskt kontroll, og VG.no var ustabilt bare i tre minutter, sier utviklingsredaktør Øyvind Brenne til VG.

  Han understreker at avisen ikke ble hacket, og at det ikke er noen indikasjoner på at noen har kommet seg inn i VGs systemer.

 • av Marthe Øvergård
  DEL
  Mehl møter Oslo-politikerne torsdag

  Justisminister Emilie Enger Mehl og gruppelederne for alle partiene i bystyret møtes torsdag 17.30. Møtet skjer både digitalt og fysisk.

  Bystyret har initiert møtet på bakgrunn av avlysningene av pride-arrangementer den siste uken.

  Tirsdag sendte bystyret et brev til Mehl ber de om et hastemøte fordi de mener at «ytrings- og forsamlingsfriheten ikke lenger er reell». Bakgrunnen for denne påstanden er de nasjonale anbefalinger om å avlyse alle pride-arrangementer fremover.

  I går ble disse anbefalinger opphevet. Nå skal politidistriktene gjøre sine egne vurderinger.

 • av NTB
  DEL
  Høyesterett: 14-åring utsatt for grov kroppskrenkelse
  En ny dom fra Høyesterett bidrar til å klargjøre grensen for når en kroppskrenkelse er grov og hva som er riktig straffenivå for slike lovbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Høyesterett slår i en fersk kjennelse fast at en 14 år gammel gutt ble utsatt for grov kroppskrenkelse da en mann la ham i bakken etter såkalt «ringepigg».

  Sammen med en vennegjeng hadde 14-åringen ved gjentatte anledninger ringet på hos en familie i et boligstrøk for deretter å stikke av. En vinterkveld fikk faren i familien nok og løp etter guttene oppover en isdekket sti.

  Da han tok igjen en av guttene, hoppet han frem og la gutten i bakken. Gutten fikk som følge av dette en hjernerystelse som utviklet seg til kroniske skader – såkalt post-commotio syndrom. På norsk kalt kronisk hjernerystelse.

  – Høyesterett kom til at kroppskrenkelsen var grov. Den alvorlige skaden gutten fikk som følge av voldsbruken, talte med tyngde for å anse krenkelsen som grov.

  – Vennegjengens forutgående oppførsel hadde vært plagsom og kritikkverdig, men det kunne ikke forsvare at en voksen person reagerte slik domfelte gjorde. Høyesterett la også noe vekt på det ulike styrkeforholdet mellom domfelte, en voksen mann med bakgrunn fra blant annet kampsport, og den 14 år gamle gutten, skriver de videre.

  Mannen ble dømt til 45 dagers fengsel. Straffen ble noe redusert som følge av noe liggetid i saken.

 • av Marthe Øvergård
  DEL
  Oslo pride utsetter feiring til etter sommeren

  – Vi vil ta sommerferie og så skal vi diskutere veien videre med det skeive miljøet etter ferien, skriver Oslo pride i en uttalelse til Aftenposten.

  Samtidig skriver de at de håper planlagte lokale pride-arrangementer går av stabelen. De takker også for all støtte de har fått siden masseskytingen.

  Oslo politiet har også kommet til den samme konklusjonen.

  – La oss få en oversikt før vi planlegger flere arrangementer, sier Martin Strand, politiinspektør i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Store protester i Sudan

  Tusenvis har demonstrert i Sudans hovedstad Khartoum for å protestere mot landets militærstyre, som har sittet med makten siden våren 2018.

  Ifølge nyhetsbyrået AFPs korrespondenter sang demonstrantene «Ned med Burhans styre», med henvisning til general Abdel Fattah al-Burhan, som tok makten i et kupp i fjor.

  – Selv om vi dør, vil ikke militæret styre oss, ropte demonstrantene.

  Ifølge AFP har internett og telefonlinjer vært kuttet siden torsdag morgen, et tiltak sudanske myndigheter ofte gjør for å forhindre massesamlinger.

  Sudans militære grep makten i et kupp våren 2018. Etter store demonstrasjoner gikk kuppmakerne med på å ta representanter for sivilsamfunnet med i en overgangsregjering. Den ble avsatt i et nytt kupp i oktober i fjor. Siden har protestene i landet vært store.

 • av Aksel Bergsaker Lindberg, Maria Möhring, NTB
  DEL
  Videospor er politiets fokus etter masseskytingen i Oslo
  Politiadvokat Børge Enoksen forklarer at videotips er politiets hovedfokus i etterforskningen av masseskytingen i Oslo lørdag 25. juni. Foto: Fredrik Varfjell/ NTB

  Onsdag gikk politiet ut med bilder fra timene før det ble løsnet skudd i Oslo sentrum natt til forrige lørdag. Her er siktede, Zaniar Matapour, blant annet observert på en restaurant i Oslo rett over klokken 16.

  I dag forteller politiadvokat Børge Enoksen at politiet har fått inn i overkant av 70 tips siden i går.

  Han sier også at de primært jobber med videospor nå.

  – Lagringsmuligheter for å oppbevare videoer i det offentlige rom er som hovedregel syv dager. Hvis det er interessant informasjon for oss på video fra fredag forrige uke, begynner fristen å nærme seg ganske kjapt.

  Politiet undersøker også mulighetene til å hente inn videoopptak fra bedrifter.

  – Det er ikke utenkelig at det kommer ut en bestilling senere i dag der vi ber bedrifter om å forsøke å lagre opptak fra fredag og lørdag, sier Enoksen.

  – Det er fortsatt sånn at det er uavklart om andre personer har medvirket. Det er bakgrunnen for at video fortsatt er meget interessant, sa Enoksen.

  Politiet har ikke pågrepet eller siktet noen andre i saken.

  Zaniar Matapour (43) er siktet for terror etter angrepet i Oslo sentrum natt til lørdag. Den siktelsen stå ved lag, sier Enoksen til VG.

  – Siktelsen om terror står seg. Det er ikke noe som har svekket den mistanken, sier Enoksen.

  På pressemøtet presiserte Enoksen at politiet har en god dialog med den siktedes forsvarer.

  Det blir ikke avhør av Matapour torsdag. Det bekreftet forsvareren, advokat John Christian Elden, overfor Dagbladet tidligere torsdag.

  Politiet har ennå ikke gitt opp muligheten for å få til et avhør, ifølge NRK.

  Matapour har også nektet å samarbeide om en prejudisiell observasjon for å undersøke om han er strafferettslig tilregnelig.

  – Det er fortsatt sånn at det er uavklart om andre personer har medvirket. Det er bakgrunnen for at video fortsatt er megetinteressant, sa Enoksen.

 • av Astri Lovett Hageberg
  DEL
  Slagsmål utenfor Tinghuset i forbindelse med rettssak

  Fredag ettermiddag skal det ha vært et slagsmål utenfor Tinghuset i Oslo.

  – Vi har grunn til å tro at dette har sammenheng med en pågående sak i rettsvesenet, og vi har mistenkte i saken, sier operasjonsleder Vidar Pedersen til Aftenposten.

  Politiet fikk melding om slagsmålet 13:18. Det var ett kvarter etter hendelsen.

  Pedersen forteller at de har hentet inn video fra hendelsen, og at de har observert en bil som kjørte fra åstedet.

  – Vi har ikke funnet noen som er alvorlig skadet, sier operasjonslederen.

 • av NTB
  DEL
  Ikke avhør av terrorsiktet torsdag

  Det blir ikke noe avhør av den terrorsiktede Zaniar Matapour (43) torsdag. Det bekrefter den siktedes forsvarer, John Christian Elden, overfor Dagbladet.

  Matapour er siktet for å ha drept to menn og såret ytterligere 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag.

  Han har nektet å la seg avhøre, selv om politiet har tilbudt ham å gjennomføre avhør uten opptak.

  Et avhør av mannen er svært viktig i politiets etterforskning. Et sentralt spor er å avklare om han hadde medvirkere. Politiet er sikre på at han handlet alene på åstedet, men det er fortsatt uavklart om han fikk hjelp i planleggingen.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Får krass kritikk for mink-saken

  Granskningen av hva som skjedde da Danmark tok livet av over 15 millioner minkdyr har avdekket at statsministeren villedet folket, mener en kommisjon.

  Minkkommisjonen er blitt mye omtalt i dansk politikk. Den gransker hva som skjedde da Danmark besluttet å ta livet av 15–17 millioner minkdyr etter at en mutert koronavariant spredte seg blant dyrene.

  Kommisjonen slår fast at Statsministerens kontor har handlet svært kritikkverdig, og statsminister Mette Frederiksens uttalelser på et pressemøte omtales som «objektivt sett grovt villedende». (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Salmonella på verdens største sjokoladefabrikk

  Det er gjort funn av salmonella på verdens største sjokoladefabrikk, som drives av Barry Callebaut i den belgiske byen Wieze.

  Fabrikken drives av den belgisk-sveitsiske kakaogiganten og leverer flytende sjokolade til 73 andre selskap som deretter lager sjokoladeprodukter.

  Produksjonen på fabrikken er stanset etter funnet av bakteriene, opplyser en talsperson.

 • av NTB
  DEL
  Israel: Palestinske menn åpnet ild på Vestbredden

  Den israelske hæren hevder palestinske bevæpnede menn åpnet ild mot flere jøder på den okkuperte Vestbredden torsdag.

  Sammenstøtet skal ha skjedd nord på Vestbredden. Ifølge den israelske hæren skal palestinske bevæpnede menn ha såret en israelsk militæroffiser og to sivile.

  Torsdagens sammenstøt var det siste av flere voldelige sammenstøt de siste månedene. I mai skapte drapet på den palestinske Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sterke reaksjoner.

  Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967, og har siden etablert rundt 270 bosetninger og såkalte utposter der. Bosetningene huser i dag rundt 700.000 israelere.

 • av Magnus Lysberg
  DEL
  Justisministen orienterte Stortinget om terrorfaren

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) orienterte tidligere i dag Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK) på Stortinget.

  Etter det Aftenposten forstår, redegjorde Mehl i møtet for endringen i PSTs trusselvurdering.

  Møtet blir beskrevet som «udramatisk».

  PST senket onsdag trusselnivået fra det høyeste til det nest høyeste nivået, altså nivå 4. Sikkerhetstjenesten sier nå at terrorfaren i Norge er «høy».

  Møtene I DUUFK er lukket for pressen. I tillegg til de faste medlemmene i utenriks- og forsvarskomiteen, møter også alle parlamentariske ledere på Stortinget i DUUFK.

 • av NTB
  DEL
  NRK-oppgjør til megling – fare for streik fra midnatt
  Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB

  LO Stat tar ut 495 NRK-ansatte i streik fra fredag morgen hvis de ikke blir enige med arbeidsgiveren innen fristen.

  Meglingsinnspurten startet torsdag formiddag. Fristen utløper ved midnatt natt til fredag.

  Nestleder Lise Olsen i LO Stat har varslet et første streikeuttak for 495 medlemmer i Creo og Norsk Tjenestemannslag (NTL). Totalt omfatter meglingen 628 medlemmer i de to forbundene.

  Meglingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, administrasjon i NRK og Creo-organiserte medlemmer i Kringkastingsorkesteret.

 • av NTB
  DEL
  Støre om hackerangrep: – Vi er ikke uten forsvar

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) toner ned alvorligheten i onsdagens hackerangrep mot norske nettsider.

  – Det er alvorlig i seg selv at noen bruker ressurser på slik virksomhet. Men vi er ikke uten forsvar og beredskap, og vi skal selvfølgelig gjøre alt vi kan, både for å forebygge og for å forsvare oss mot slike angrep når de skjer, sier han.

  På spørsmål om hvem som står bak, svarer Støre slik:

  – Det virker helt klart at det er en gruppe i Russland som til nå har vært det vi kan kalle prorussisk i sine synspunkter. Noen konklusjoner utover det vil ikke jeg trekke.

 • av NTB
  DEL
  Israel skal ha valg 1. november

  Israel stemte tirsdag enstemmig for å oppløse nasjonalforsamlingen Knesset, og torsdag ble det formalisert. Dermed avholdes det nyvalg 1. november. Det blir landets femte på mindre enn fire år, melder Reuters.

  Statsminister Naftali Bennet sa sent onsdag at han ikke ville stille til nyvalg, og at innenriksminister Ayelet Shaked tar over ledelsen av hans religiøse nasjonalistiske parti Yamina.

  Utenriksminister Yair Lapid er konstituert som statsminister frem til valget.

  Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu har holdt samtaler om å danne en ny regjering, som utgår fra den sittende nasjonalforsamlingen.

Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.