Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Frp, H, KrF og V bekrefter skattevarsel
22. juni kl 15:31av Åshild Langved/Henning Carr Ekroll
DEL

Både Frp, Høyre, KrF og Venstre har politikere som er berørt av de 45 sakene der politikere har fått varsel om ekstra skattekrav fra Skatteetaten.

Det bekrefter partienes kommunikasjonsapparat overfor Aftenposten.

Bakgrunnen er at de har mottatt skattefri, gratis pendlerbolig av fellesskapet på urettmessig grunnlag, ifølge skattemyndighetene.

Partiene vil ikke opplyse om hvem dette gjelder. Informasjonen om alle sakene er sladdet i Skatteetatens rapport, og det er vist til at disse opplysningene er taushetsbelagte.

Fra før er det kjent at SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har mottatt et varsel om ekstra skattekrav. Det samme har justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Høy rente på kriselån til SAS
  Et SAS-fly går inn for landing på Oslo Lufthavn Gardermoen. Kriselånet som selskapet meldte om søndag, kan ende med en pris på over 23 prosent. Foto: Javad Parsa, NTB

  Lånet på 6,7 milliarder kroner som skal holde SAS på vingene gjennom konkursbeskyttelsen, kan ende med en pris på nesten 1,6 milliarder kroner.

  Det viser en gjennomgang av låneavtalen som Dagens Næringsliv har gjort.

  Natt til søndag offentliggjorde SAS at det hadde fått tilsagn om et lån på 700 millioner dollar fra amerikanske Apollo Global Management. Finansieringen er nødvendig for at det kriserammede flyselskapet skal holde driften oppe mens den omfattende omstillingen for å hindre en konkurs blir gjennomført.

  Lånet vil ha en løpetid på ni måneder og for dette vil Apollo Global Management få en renteavkastning på minst 23,2 prosent. Dette innebærer at långiveren tjener nesten 1,6 milliarder kroner.

 • av NTB
  DEL
  Tyver kjørte inn i lokalene til to gullsmeder i Drammen

  Politiet rykket natt til mandag ut etter melding om grovt tyveri fra en gullsmedforretning ved storsenteret i Krokstadelva i Drammen.

  – Det må betegnes som et sjokkbrekk, der tyvene har brukt en bil til å kjøre inn gjennom dørene til gullsmedforretningen, uttalte operasjonsleder Per Arne Amundsen i Sørøst politidistrikt til NTB ved 4-tiden natt til mandag.

  Senere ble det klart at det var to gullsmedforretninger inne i senteret som var utsatt for tyverier.

  Til VG sier Amundsen at tyvene brukte en svart Golf som de kjørte inn hovedinngangen på storsenteret og deretter inn i to gullsmeder inne i senteret.

  Politiet ble varslet om det klokken 03.25. Etter tyveriene forsvant tyvene i denne bilen og i en hvit eller grå vare- eller kassebil.

  – Vi søker i området og undersøker om det er videoopptak på stedet, sier Amundsen.

  Politiet hadde ved 5.20-tiden ikke oversikt over hva tyvene fikk med seg fra innbruddene.

  – Den svarte Golfen er funnet igjen i nærheten av storsenteret.

 • av NTB
  DEL
  Skuespiller Anne Heche er død
  53 år gamle Anne Heche ble erklært død natt til mandag norsk tid, tre døgn etter at hun ble konstatert hjernedød. Foto: Jordan Strauss, AP / NTB

  Skuespiller Anne Heche ble erklært død natt til mandag norsk tid etter en bilulykke tidligere denne måneden.

  Heche ble koblet fra respiratoren natt til mandag norsk tid, opplyser talskvinnen Holly Baird.

  Heche ble konstatert hjernedød fredag. Familien hennes sa da at de ikke ventet at hun kom til å overleve.

  53-åringen ble holdt kunstig i live på en brannskadeavdeling ved et sykehus i Los Angeles frem til søndag, i tilfelle organene hennes kunne doneres.

  Heche var alene i bilen da hun kjørte inn i et bolighus i Los Angeles 5. august.

  Heche var en av de mest kjente filmstjernene sent på 1990-tallet og spilte blant annet i «Donnie Brasco» og «Six days, seven nights». Hun fikk en Emmy for sin rolle i såpeoperaen «Another World».

 • av NTB
  DEL
  Økt etterspørsel etter «Sataniske vers» i Norge

  Også i Norge har etterspørselen etter Salman Rushdies bok «Sataniske vers» økt kraftig etter at forfatteren ble angrepet i forrige uke.

  – Sataniske vers er den mest solgte boken på Norlis nettbutikk de siste to dagene. Det er også betydelig salg av den engelske utgaven, opplyser markedssjef Caroline Heitmann i bokhandlerkjeden Norli søndag kveld.

  «Sataniske vers» har ikke vært tilgjengelig i Norge på en stund, men etter at forfatteren Salman Rushdie fredag ble utsatt for et knivangrep i New York, løftet etterspørselen seg markant, sier Heitmann.

  Lørdag bekreftet Aschehoug forlag at de vil trykke opp et nytt opplag av boken fra 1988.

  Rushdies bok ble av iranske ledere anklaget for å være blasfemisk, noe som utløste oppfordringer om å drepe ham.

 • av NTB
  DEL
  Ordstyreren på Rushdie-møte trodde angrepet var en dårlig spøk

  Ordstyreren på møtet der forfatteren Salman Rushdie ble angrepet, trodde først at angrepet var en dårlig spøk. Han skjønte alvoret da han så blod.

  Henry Reese, som er president i organisasjonen City of Asylum, ble selv skadd da angriperen stormet scenen og stakk Rushdie tolv ganger med kniv i nakken, armen og buken.

  73 år gamle Reese, som ble intervjuet av CNN, bandasjert og med et hovent og oppskrapt øye, sa det tok ham flere sekunder å oppfatte hva som var i gang.

  – Det var veldig vanskelig å forstå. Det så ut som en slags dårlig spøk, og jeg hadde ingen virkelighetssans. Men da jeg så blod, ble det virkelig, sa Reese til CNN.

  24 år gamle Hadi Matar, som ble overmannet av stab og publikummere etter angrepet, ble pågrepet på stedet og er siktet for drapsforsøk.

  På møtet skulle Reese og Rushdie drøfte bevegelsen City of Asylum, som har som mål å forsvare ytringsfriheten, og som Reese sier han grunnla etter å ha blitt inspirert av en tale Rushdie holdt i 1997.

 • av NTB
  DEL
  Seks personer til sykehus etter båtkollisjon i Rogaland

  Seks personer er sendt til sykehus etter at to fritidsbåter kolliderte ved Barka i Strand kommune i Rogaland søndag kveld.

  – Store materielle skader. Seks personer fra én av båtene er fraktet til Stavanger universitetssjukehus, skriver Sørvest politidistrikt på Twitter.

  Politiet har opprettet sak og arbeider på stedet.

 • av NTB
  DEL
  1500 mennesker evakueres fra brann i Spania
  Beboere betrakter brannen ved byen Añón de Moncayo i Aragón, 70 kilometer vest for Zaragoza. Den blusset kraftig opp natt til søndag, og byens innbyggere måtte evakueres. Foto: Fabian Simon / Europa Press via AP / NTB

  Minst 1500 mennesker er evakuert fra en hissig brann i Zaragoza-provinsen i Nord-Spania som er ute av kontroll.

  300 brannmenn er satt inn for å bekjempe ilden ved hjelp av helikoptre i et område som omfatter en nasjonalpark. Brannen, som startet lørdag, vokste kraftig natt til søndag og er nå ute av kontroll.

  Myndighetene i Aragón mener at tusener av hektar er lagt øde av ilden, og at situasjonen er kritisk for byen Añón de Moncayo, 70 kilometer vest for Zaragoza.

  Brannmannskapene sier at muligheten for å få kontroll avhenger av været, men det er ventet sterk vind med kraftige kast de neste dagene.

  Til sammen 1500 mennesker er evakuert fra Añón de Moncayo og sju andre mindre byer.

  Tørke og ekstreme temperaturer har gjort 2022 til det verste året hittil i Spania for skog- og krattbranner. Myndighetene har registrert 388 branner, hvorav 43 store, og til sammen er over 260.000 hektar svidd av så langt i år, nesten fire ganger så mye som gjennomsnittet siden 2006 og mer enn noe annet land i Europa.

  Forskerne sier at menneskeskapte klimaendringer gjør hetebølger og tørke vanligere og mer intense, noe som øker risikoen for skogbranner, som igjen bidrar til å øke utslippene av klimagasser.

 • av NTB
  DEL
  Person alvorlig skadet i voldshendelse – to pågrepet

  En mann er påført stikkskader i det politiet betegner som en alvorlig voldshendelse på Hundvåg i Stavanger. En mann og en kvinne er pågrepet.

  Mannen er fraktet til sykehus med stikkskader. Skadeomfanget er uvisst, ifølge Sørvest politidistrikt.

  – Politiet er på stedet med ressurser og har kontroll på involverte parter, skriver de på Twitter.

  I en pressemelding skriver politiet at de fikk melding om hendelsen klokken 21.28.

  – Politiet rykket ut til stedet, og kort tid etterpå ble en mann og en kvinne pågrepet, heter det i pressemeldingen.

  – De to pågrepne er siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til dette. De vil bli avhørt, sier jourhavende jurist Bjarte Myklebust.

  Politiet jobber med å gjennomføre vitneavhør og sikre bevis. De som har opplysninger om saken, blir bedt om å kontakte politiet.

 • av NTB
  DEL
  Syria: Israelsk rakettangrep mot kysten

  Syriske myndigheter sier de har skutt ned israelske raketter over provinsen Tartus og i grenseområdene mot Libanon. Tre soldater skal være drept.

  – Vårt luftforsvar avskjærer fiendtlige mål i luftrommet over Tartus og Qalamoun-fjellene nær grensen mot Libanon, melder det statlige syriske nyhetsbyrået Sana.

  Statlige medier sier tre soldater ble drept i angrepet.

  En statlig TV-stasjon sier Israel angrep stillinger i Tartus, men gir ingen nærmere opplysninger. Kanalen sier rakettene ble avfyrt fra israelske fly som fløy over Libanon og at det er hørt smell ved den syriske kysten.

  London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier israelernes mål var en syrisk luftforsvarsbase i området Abu Afsa. Gruppen legger til at iranskstøttede krigere vanligvis befinner seg på basen.

  Israel har de siste årene gjennomført hundrevis av angrep mot mål i de regjeringskontrollerte delene av Syria, men erkjenner eller kommenterer sjelden disse operasjonene.

  Det Israel har innrømmet, er at de angriper baser som tilhører militante grupper alliert med Iran, som libanesiske Hezbollah.

 • av Andreas Bakke Foss
  DEL
  Beboere evakuert fra hotell i Oslo

  50-60 personer evakuerte seg selv fra et hotell i Gabels gate på Frogner i Oslo søndag kveld. Brannvesenet fant ikke noe årsak til røyken og gjestene kunne returnere til hotellet.

 • av NTB
  DEL
  20 migranter funnet døde på grensen mellom Libya og Sudan

  Et 20-tall migranter er funnet døde i grenseområdene mellom Libya og Sudan. De var trolig på vei fra Sudan med forhåpninger om et bedre liv i Europa.

  Ifølge det sudanske nyhetsbyrået SUNA ble 20 personer funnet døde, mens grensevaktene lyktes i å redde livet til åtte. Libyske migrasjonsmyndigheter sier at minst 15 døde er funnet, mens ni ble reddet og to er savnet. Alle var sudanere.

  Libyske og sudanske styrker samarbeider til tider om overvåkingen av grenseområdene i Sahara-ørkenen, som tusener av migranter reiser gjennom til Libya.

  Sudanske myndigheter mener de 28 migrantene var på vei gjennom Sahara i to lastebiler da de slapp opp for drivstoff og ikke hadde nok mat og vann.

  Tragedien er den siste i en lang rekke etter at Libya ble et viktig transittpunkt for migranter fra Afrika og Midtøsten som søker seg til Europa. I juni ble likene til 20 personer funnet nær grensen til Tsjad etter at de trolig døde av tørst da bilen deres fikk motorstopp.

  Menneskesmuglere har de siste årene utnyttet kaoset i Libya etter at Gaddafi-regimet ble styrtet i et Nato-støttet opprør, til å frakte migranter den farefulle veien gjennom ørkenen og med skrøpelige båter videre til Europa.

 • av NTB
  DEL
  Kvinnen som var etterlyst i Trondheim, er pågrepet

  Kvinnen som tidligere søndag ble etterlyst og siktet for vold mot en mann i Trondheim, er pågrepet av politiet i en bolig i byen.

  – Kvinnen er i 20-årene og ble pågrepet uten dramatikk. Siktede har fått oppnevnt forsvarer og vil bli forsøkt avhørt så fort som mulig, skriver politiadvokat Anne Haave i Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

  Politiet fikk lørdag morgen melding om en alvorlig skadet mann på en buss. De traff ham på Ranheim, og han ble tatt hånd om av helsevesenet, opplyser politiet.

  Den mistenkte kvinnen ble siktet for grov kroppsskade og etterlyst. Hun vil bli fremstilt for varetektsfengsling mandag, opplyser politiet.

 • av NTB
  DEL
  USAs forsvar: «Pilotfeil» årsak til flystyrten i Nordland
  18. mars styrtet et militærfly i Gråtådalen i Beiarn kommune i Nordland. Vraket ble liggende i en bratt skogkledd side. Bildet er tatt etter at politiet opphevet ferdselsforbudet i området søndag 3. april. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Fem måneder etter flyulykken i Beiarn i Nordland der fire personer mistet livet, har USAs forsvar konkludert med at feil gjort av piloten var årsaken.

  – Etterforskningen har konkludert med at årsaken til flyulykken var pilotfeil, skriver US Marines i en pressemelding søndag ettermiddag, ifølge NRK.

  Flyet styrtet i Beiarn i Nordland fredag 18. mars da det var på et treningsoppdrag som del av Nato-øvelsen Cold Response. Flyet lettet fra Bodø og skulle gjennomføre en treningsflyvning, før retur til Bodø.

  Pilotens handlinger under flyvningen, eller mangel på handlinger, var den direkte årsaken til ulykken, heter det i rapporten. Det skrives også at det ikke er kjent hvem av de fire om bord i flyet som var pilot.

  Det er det amerikanske forsvaret som har ledet etterforskningen etter ulykken. En representant fra det norske forsvaret har også deltatt i etterforskningen.

  I tillegg til pilotfeil har de undersøkt flere andre faktorer som årsak til ulykken, blant annet værforhold, prosedyrer for flyvning i lav høyde, feil knyttet til vedlikehold og registrering av denne og erfaring med å fly i fjellandskap.

  – Det er konkludert med at ingen av de fem faktorene var direkte eller medvirkende årsak til ulykken, heter det i rapporten.

  Flyet var av typen V-22 Osprey.

 • av NTB
  DEL
  Skottland første land som gjør mensprodukter gratis

  Skottland blir mandag det første landet i verden som gjør mensprodukter gratis.

  Lokale myndigheter og skoler får påbud om å gjøre mensprodukter tilgjengelig og gratis for enhver som trenger dem, sa skotske myndigheter søndag.

  – Å gi gratis tilgang på mensprodukter er grunnleggende for likhet og verdighet og fjerner de økonomiske hindringene for å skaffe dem. Vi er stolt av å være den første regjeringen i verden som gjør dette, sier sosialminister Shona Robison.

  Den skotske nasjonalforsamlingen vedtok enstemmig loven om gratis mensprodukter i offentlige bygninger i november 2020. De var allerede gratis for skoleelever og studenter.

 • av NTB
  DEL
  Frontkollisjon på E134 – ingen skal være alvorlig skadet

  Fem personer var involvert i en frontkollisjon mellom to biler på E134 i Øvre Vats i Vindafjord kommune søndag ettermiddag.

  – To biler har vært involvert i en frontkollisjon. En bil med én person har kommet over i motgående og truffet en annen bil med fire personer, skrev Sørvest politidistrikt på Twitter.

  Alle involverte er kjørt til sykehus. Ingen av dem som satt i bilen med fire personer skal være alvorlig skadet. Tilstanden til føreren av den andre bilen er ikke kjent. Trolig er et sykdomstilfelle årsaken til at den ene bilen havnet i motgående kjørefelt, opplyser politiet.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 17.51.

 • av NTB
  DEL
  Kø på E6 etter trafikkulykke ved Moss

  Det ble lang kø på E6 etter en bilulykke i nordgående retning nord for Moss. Ingen personer skal ha blitt alvorlig skadd i ulykken, og veien er nå åpen igjen.

  – Veien er nå sperret, og det er lang kø, meldte Øst politidistrikt på Twitter klokken 17.40. Litt før klokken 18.30 meldes det at veien åpnes for normal trafikk.

  – Det står igjen en personbil på veiskulder, den blir berget etter hvert, melder Vegtrafikksentralen øst.

  Vegtrafikksentralen opplyser at fire biler var involvert i ulykken. Anbefalt omkjøring var via fylkesvei 120 Elvestad.

  Ingen personer skal ha blitt alvorlig skadd i ulykken, opplyser operasjonsleder Ronny Samuelsen til Moss Avis.

  – Vi har fått melding om at noen blir tatt hånd om av helsepersonell på stedet, men det skal ikke være noen alvorlig skadde, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Raner stakk av med drosje i Bergen

  En mann stakk av med drosjen etter å ha ranet sjåføren på Nesttun i Bergen søndag ettermiddag.

  – Vi fikk melding fra drosjesjåføren om at han var blitt ranet og truet med kniv. Mistenkte, som er en mann, stakk av med bilen, sier operasjonsleder Tore Andre Brakstad i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

  Drosjen ble etter kort tid funnet i Apeltun-området, ikke så langt fra åstedet. Den var tom, og politiet leter etter raneren.

  – Hvis folk observerer noen med atypisk adferd, så er vi interessert i opplysninger. Hvis noen løper gjennom hager eller gjemmer seg eller lignende, sier Brakstad.

  Drosjesjåføren skal ikke ha blitt skadet i forbindelse med ranet. Politiet meldte om ranet klokken 16.55.

 • av NTB
  DEL
  Båtkollisjon utenfor Stavanger

  Nødetatene har rykket ut etter melding om en kollisjon mellom to båter ved Store Marøy utenfor Stavanger.

  – Politiet har politibåt og ressurser på vei mot stedet, melder Sørvest politidistrikt på Twitter.

  Hovedredningssentralen koordinerer hendelsen, skriver de videre.

  – Det har vært en kollisjon mellom en motorbåt og en seilbåt. Det er skader på begge båter. Begge flyter, det er en person i hver båt. De følges inn til land av politibåt og redningsskøyte, sier redningsleder Kjetil Hagen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til VG.

  – Nødetatene står klare for å ta imot dem. Motorbåtføreren er lettere skadet.

  Brannvesenet meldte om kollisjonen klokken 16.42.

 • av NTB
  DEL
  Paven ber om hjelp til tørkerammet Somalia

  Pave Frans ba søndag om internasjonal bistand til Somalia i kampen mot en dødbringende tørke som ifølge FN har drevet en million mennesker på flukt.

  Den 85 år gamle kirkelederen omtalte tørken i Somalia og deler av nabolandene som en alvorlig humanitær krise da han tok opp emnet i sin ukentlige bønn i Vatikanet.

  – Folk i denne regionen, som allerede lever svært utsatt, er nå inne i en dødbringende periode som følge av tørke. Jeg håper internasjonal solidaritet kan bidra i denne krisen. Dessverre krever krigen oppmerksomhet og ressurser, men her er det snakk om mål som krever at vi forplikter oss – kampen mot sult og for helse og utdanning, sier Frans.

  Somalia og nabolandene på Afrikas horn, blant annet Etiopia og Kenya, opplever for tiden den verste tørken på over 40 år etter at regnet har sviktet i fire regntider på rad. Over 755.000 mennesker er internt fordrevet i Somalia, og tar man med dem som har forlatt landet, er tallet over en million, sa FNs høykommissær for flyktninger torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Mann kjørte inn i sperring ved Kongressen

  En mann kjørte natt til søndag inn i en sperring ved Kongressen i Washington. Bilen tok fyr, mannen skjøt rundt seg og skjøt til slutt seg selv.

  Hendelsen skjedde klokken 4 om morgenen søndag. Bilen tok fyr idet han gikk ut av bilen og åpnet ild. Da politiet nærmet seg, skjøt han seg selv og ble senere erklært død.

  Politiet sier det ikke ser ut som han var ute etter noen av kongressrepresentantene. Uansett er få av dem i Washington for tiden fordi det er ferie, og knapt noen i bygningen så tidlig søndag morgen.

  Episoden minner om en hendelse i april i fjor da en mann kjørte ned to politifolk ved en sperring ved Kongressen. En av dem døde.

  Hendelsen skjer i en tid da politi og FBI over hele landet er utsatt for et økende antall trusler. Myndighetene har også advart mot mulige angrep på offentlige etater etter ransakingen av tidligere president Donald Trumps residens i Florida.