Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Rekordmange betalingsutsettelser i Lånekassen
23. juni kl 09:58av NTB
DEL

Aldri før er så mange Lånekassen-regninger blitt utsatt.

I løpet av de fem første månedene i 2022 har 150.000 av kundene utsatt regningen sin. Det utgjør til sammen 580.000 regninger. I samme periode i fjor ble 518.000 regninger utsatt. Tilsvarende tall for 2020 var 497.000.

Det skriver Lånekassen i en pressemelding.

Alle som betaler ned på studielånet, har i utgangspunktet mulighet til å utsette regningen 36 ganger. Siden mars 2020 har man kunnet utsette betalingen uten å bruke av denne kvoten. Ordningen gjelder ut 2022.

Tallene viser at mange benytter seg av muligheten til å utsette betalingen, selv om koronapandemien er over.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Adriane Lilleskare Lunde
  DEL
  Starter trolig riving av Tretten bro onsdag

  Det skriver Innlandet fylkeskommune i en pressemelding.

  Fagfolk fra flere miljøer har jobbet med å planlegge riving av broen som falt ned i elven Gudbrandsdalslågen og ned på E6 mandag. Arbeidet vil sannsynligvis starte onsdag formiddag rundt klokken 11.

  - Vi har brukt dagen til å gjøre grundige sikkerhetsvurderinger i en gruppe av fagfolk med god kompetanse på bro, anleggsvirksomhet og rivearbeid.

  Nå har vi en god plan for hvordan arbeidet kan skje på en trygg måte. Det sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune.

 • av NTB
  DEL
  Én kritisk skadet i frontkollisjon i Bamble
  Bamble 20220816. Redningsmannskap og politi i Høgenheitunnelen etter trafikkulykke hvor to personbiler har frontkollidert. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  To biler frontkolliderte i Høgenheitunnelen i Bamble i Telemark tirsdag. Én person er kritisk skadet. Totalt fire personer ble sendt i ambulanse til sykehus.

  Det skal vurderes om noen av personene skal flys til et annet sykehus, opplyser Sørvest politidistrikt.

  Politiet ønsker å komme i kontakt med føreren av en ATV som befant seg i tunnelen da ulykken skjedde.

  – Det er grunn til å tro at uhellet skyldes forbikjøring av denne forut for frontkollisjonen, opplyser de.

  Politiet skrev først at fire personer var kritisk skadet, men dette ble så nedjustert til én. Flere personer var fastklemt etter ulykken.

  Politiet ble varslet om ulykken klokken 13.10 tirsdag ettermiddag.

 • av Adriane Lilleskare Lunde
  DEL
  Flere biler står fast i vannmasser i Ski

  Det er mye vann i jernbaneundergangen i Ski. Så mye at flere biler nå står fast. Det skriver brannvesenet på Twitter. De er på stedet.

  En entreprenør fra Statens vegvesen er på vei for å sjekke slukene, skriver de videre.

  Vannmassene skaper store trafikale problemer på stedet.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Statens Vegvesen stenger 14 broer

  Statens vegvesen har besluttet å stenge 14 fagverksbruer i tre, i påvente av at årsaken til brukollapsen på fylkesvei 254 på Tretten blir klar.

  Det skriver de i en pressemelding.

  – Et døgn etter at Tretten bru på fylkesvei 254 kollapset, er årsaksforholdet fortsatt uavklart. Etter å ha vurdert situasjonen i dag, har vi kommet til at vi må stenge 14 tilsvarende fagverksbruer inntil til vi vet mer om årsaken, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland.

  – Jeg synes det virker fornuftig at Statens vegvesen nå følger føre var-prinsippet og stenger de tilsvarende bruene, fram til de vet mer om årsaken til kollapsen. Det viktigste nå er å ta vare på sikkerheten. Det skal være trygt å ferdes på norske veier, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

 • av Stine Barstad
  DEL
  Brann i bygård på Torshov

  Brannvesenet rykket ut med flere biler etter melding om brann i en leilighet i en eldre bygård i Åsengata på Torshov i Oslo.

  Røykdykkere gikk inn i blokken for å lokalisere og slukke brannen. Klokken 1753 meleder brannvenset at brannen er slukket, og at de jobber med å ventilere ut røyk og sjekke at det ikke er videre spredning i bygården.

 • av NTB
  DEL
  Tyrkisk luftangrep mot syrisk grensepost

  Minst elleve syriske soldater er drept i et tyrkisk luftangrep mot en syrisk stilling nær grensen til Tyrkia, ifølge observatørgruppa SOHR.

  Tirsdagens angrep skjer etter at det oppsto trefninger i løpet av natten mellom tyrkiske styrker og kurdiske styrker som kontrollerer området.

  – Elleve soldater ble drept i et tyrkisk luftangrep som traff en av stillingene til syriske soldater, sier observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Det kommer imidlertid ikke fram om soldatene tilhørte den syriske regjeringshæren eller kurdiske styrker

 • av NTB
  DEL
  Dyreste gass i Europa på et halvt år

  Gassprisene i Europa nådde tirsdag sitt høyeste nivå siden begynnelsen av mars, rett etter at Russland invaderte Ukraina.

  Den nederlandske referanseprisen steg over 10 prosent til mer enn 250 euro pr. megawattime. Det skjerpet frykten for en økonomisk nedtur og rasjonering som følge av kutt i gassforsyningene fra Russland.

  – Risikoen for rasjonering i de kommende månedene har økt fordi Russland bare leverer rundt 20 prosent av kapasiteten til rørledningen Nord Stream 1, sier markedsanalytiker Fawad Razaqzada i City Index og Forex.com.

  Det er ventet at den dyre gassen vil føre til resesjon i flere europeiske land og påvirke etterspørselen etter andre varer, inkludert olje.

  – Bekymringen øker for en dyster økonomisk utvikling i verden etter hvert som bremsene slår inn flere steder. Det presser oljeprisen ned i påvente av redusert etterspørsel, sier analytiker og seniorinvestor Susannah Streeter i Hargreaves Lansdown.

 • av NTB
  DEL
  Livsvarig fengsel for Trier-drapsmann

  Fem personer ble drept da en mann kjørte inn blant fotgjengere i den tyske byen Trier i desember 2020. Tirsdag ble 52-åringen dømt til livsvarig fengsel.

  Domstolen i Trier bestemte også at mannen skal bli plassert på psykiatrisk sykehus med høy sikkerhet. Ifølge en psykiatrisk rapport lider 52-åringen av paranoid schizofreni med store vrangforestillinger.

  Blant annet skal tiltalte ha sett på seg selv som et offer for en storstilt statlig konspirasjon og følt seg forfulgt, avlyttet og overvåket. Mannen sa under rettssaken at han ikke husket noe fra gjerningstidspunktet. Han skal også ha drukket i forkant av angrepet.

  I tillegg til fem drap var mannen også tiltalt for 18 drapsforsøk. De drepte var en ni uker gammel baby og barnets 45 år gamle far, samt tre kvinner på 73, 52 og 25 år.

  En talsperson fra en nasjonal forening for ofre sier til nyhetsbyrået DPA at familiene til ofrene er lettet over tirsdagens dom.

 • av NTB
  DEL
  Streiken i prosessindustrien trappes opp

  Industri Energi har sendt varsel om at ytterligere 1115 medlemmer tas ut i streik i prosessindustrien.

  Varselet ble sendt tirsdag. Opptrappingen gjelder fra 22. august.

  De nye som tas ut er fordelt på 655 medlemmer i Hydro Aluminium Sunndal, 444 medlemmer ved Alcoa Mosjøen og 16 medlemmer i Bilfinger Industrial Service Norway.

  – Vi trapper opp streiken for å legge økt press på arbeidsgiverne i Norsk Industri, sier forbundsleder Frode Alfheim.

  Fra før er 1422 medlemmer i streik.

 • av NTB
  DEL
  WHO-sjefen kommer likevel ikke til Arendalsuka

  Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, kommer ikke til Arendalsuka likevel.

  Årsaken er en hastesak denne uka som WHO-sjefen må være til stede for, skriver Dagens Medisin.

  Hovedprogramkomiteen fikk beskjed om dette i helga.

  – Vi beklager dette, det er veldig synd for publikum. Samtidig respekterer vi at Tedros og WHO har en global rolle i å håndtere store helsekriser som pågår, opplyser Bård Vegar Solhjell, som er medlem i komiteen.

  WHO-sjefen skulle fredag fortelle om pandemien og utfordringer i global helse.

 • av NTB
  DEL
  Russland øker gasseksporten – hovedsakelig til Kina

  For første gang siden mars øker russiske Gazprom eksporten av gass til land utenfor de tidligere sovjetstatene, viser beregninger gjort av Bloomberg.

  Beregningene er basert på eksporttall fra første halvdel av august og sammenlignet med juli. Samtidig tyder statistikken på at økningen hovedsakelig skyldes eksport til Kina.

  Gasseksporten til Europa har vært på uendrede nivåer så langt i august, skriver Bloomberg, som viser til at kapasiteten på gassrørledningen Nord Stream 1 i Østersjøen i dag utgjør kun 20 prosent av mulige leveranser.

  Gazproms totale eksportøkning var på 3,3 prosent i første halvdel av august, sammenlignet med juli, ifølge Bloomberg.

 • av NTB
  DEL
  Gode prognoser for årets kornavling

  Første prognose for årets kornavling ligger 10 prosent over fjorårets avling og i nærheten av nivået fra 2020, ifølge Felleskjøpet Agri.

  Andelen av avlinga som innfrir kravene til matkorn er avhengig av været framover og er foreløpig usikker, opplyses det.

  Totalt anslått avling for 2022 er 1.245.000 tonn, opp 10 prosent fra 2021 og så vidt under avlinga for 2020 på 1.250.356 tonn.

  Fordelingen av kornslag er utarbeidet av Nibio og basert på såkornomsetningen. Den viser økt areal av hvete og mindre areal av bygg og havre. Arealet med åkerbønner har økt kraftig fra i fjor.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Person påkjørt av buss i Bærum

  En person er påkjørt av buss på Kolsås i Bærum. Det melder politiet på Twitter.

  Vedkommende er fraktet til sykehus. Det skal være snakk om en jente i tenårene.

  – En jente i tenårene er skadet. Hun var våken da ambulansen kom fram, og blir kjørt til traumemottaket. Det kan være snakk en høyenergiskade, men skadeomfanget er ukjent, sier operasjonsleder Sven Christian Lie til TV 2.

  Politiet i Oslo meldte på Twitter om ulykken ved 15.30-tiden.

  Politiet opplyser at hendelsesforløpet er uavklart, men Lie sier at opplysningene så langt tyder på at ulykken har skjedd i et lysregulert gangfelt hvor sjåføren skal ha hatt grønt lys.

  Flere barn var vitne til hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Viken undersøker bruer etter kollapsen i Gudbrandsdalen

  Viken er ansvarlig for fem bruer med samme eller lignende konstruksjon som Tretten bru, som mandag kollapset. Fylkeskommunen skal undersøke alle bruene.

  – Når granskingen av årsakene til at Tretten bru kollapset er klar, vil vi gjøre grundige undersøkelser om det samme kan skje med tilsvarende bruer som vi har ansvar for, sier Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel i Viken fylkeskommune.

  De fem bruene som fylkeskommunen har ansvar for, ble inspisert i sommer. Det skal også gjennomføres en inspeksjon etter visuelle skader i nærmeste framtid, opplyser Skinnes.

 • av NTB
  DEL
  PST: Høy spiontrussel på Arendalsuka

  Etterretningstrusselen på Arendalsuka er høy, mener PST. De regner med at personer som jobber for utenlandske etterretningstjenester vil være til stede.

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener også at disse vil forsøke å tilnærme seg personer på Arendalsuka, sier avdelingsdirektør Inger Haugland til Nettavisen.

  – Arendalsuka samler en rekke personer med tilgang til skjermingsverdig informasjon og personer som har eller kan få posisjoner som er interessante for utenlandske etterretningstjenester. Personer som jobber for utenlandske etterretningstjenester opererer i et langsiktig perspektiv, og Arendalsuka kan være et egnet sted for å knytte første kontakt med en potensiell kilde, sier Haugland.

  Russland og Kina utgjør den største trusselen, men også andre land er aktive i Norge, sier hun.

  Haugland sier at de ikke vil at folk skal bli paranoide, og at det for så vidt ikke er farlig at noen blir kontaktet av en representant fra en fremmed etterretningstjeneste.

  – Men relasjonen kan utvikle seg over tid til å bli et avhengighetsforhold som det er vanskelig å komme seg ut av, sier Haugland.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Trafikkulykke på E6 - store trafikale problemer

  Politiet i Trøndelag melder om trafikkulykke på E6 sørgående felt ved avkjøringen til Melhus sentrum.

  Det skal være snakk om en enslig som har bil har kjørt av veien.

  – Store trafikale problemer. Nødetatene er på vei, skriver politiet.

  Ifølge VG er sjåføren våken og ute av bilen.

 • av NTB
  DEL
  Skjerper visumreglene for russiske turister

  Finland vil fra september begrense antallet innvilgede visum for russere til en tiendedel av dagens antall, sier utenriksminister Pekka Haavisto.

  – Samtidig ønsker vi å gjøre det lettere for folk å komme til Finland for å jobbe, studere eller besøke slektninger, sier han til den finske kringkasteren Yle.

  Siden Russland opphevet reiserestriksjonene etter koronapandemien i sommer, har strømmen av russiske turister til Finland økt kraftig.

  Landet anses også for å ha blitt et transittland for russere som ønsker å dra videre i Europa, ettersom flyreiser fra Russland er blitt stoppet gjennom sanksjoner som følge av krigen i Ukraina.

  – Vanlige turistvisum til Finland må bli vanskeligere å få. Samtidig må det finnes løsninger for dem som har grunn til å komme til landet, sier Haavisto.

  Schengen-regler og finsk lov gjør at Finland ikke kan slutte helt med å gi visum til russiske borgere.

 • av NTB
  DEL
  Sveits: Folkeavstemning om kampflykjøp

  Opposisjonen i Sveits har samlet nok underskrifter til at det må holdes folkeavstemning om valg av nytt kampfly.

  Den venstreorientert Stop-F-35-alliansen overleverte tirsdag over 100.000 underskrifter, og i henhold til landets demokratiske system må det da holdes folkeavstemning.

  Den sveitsiske regjeringen besluttet i juni i fjor at landet skal kjøpe 36 fly av typen F-35A fra amerikanske Lockheed Martin. Det skjedde etter en folkeavstemning der det ble knapt flertall for å bruke drøyt 61 milliarder kroner på det som vil være landets største forsvarsinvestering noensinne.

  To komiteer i den sveitsiske nasjonalforsamlingen har siden gransket hvorfor akkurat denne flymodellen ble valgt og ikke Eurofighter fra Airbus, F/A-18 Super Hornet fra amerikanske Boeing eller Rafale fra franske Dassault.

  Komiteene har blant annet vist til gjentatte tekniske problemer med F-35-flyene i USA, og de har også stilt spørsmål ved prisen.

  Dersom Stop-F-35-alliansen får flertall for sitt krav i folkeavstemningen, må valget av kampflymodell behandles på nytt.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Trafikkulykke i Bamble – én kritisk skadet

  Sør-Øst politidistrikt melder på Twitter om trafikkulykke i Høgenheitunnelen i Bamble i Telemark.

  Politiet mottok melding om trafikkulykken klokken 13.10.

  Én person er kritisk skadet. Totalt er fire personer fraktet til Skien sykehus.

  Det skal være snakk om to biler som har frontkollidert.

  Totalt skal personer skal være involvert. Flere av dem satt tidligere fastklemt.

  – Vi driver frigjøring og akuttmedisinsk arbeid på stedet, opplyser operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB klokken 13.30.

  Høgenheitunnelen er stengt og vil forbli det i lengre tid. Omkjøring om E18 er skiltet.

  Politiet ønsker å komme i kontakt med føreren av en ATV som befant seg i tunnelen da ulykken skjedde.

  – Det er grunn til å tro at uhellet skyldes forbikjøring av denne forut for frontkollisjonen, opplyser de.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Starter trolig riving av Tretten bru onsdag morgen

  Fagfolk fra flere miljøer jobber med å planlegge riving av broen som falt ned i elven Gudbrandsdalslågen og på E6 mandag.

  Arbeidet vil sannsynligvis starte onsdag morgen. Det kommer frem i en pressemelding fra Innlandet fylkeskommune.

  Noen forberedende arbeider på land kan begynne i kveld, men jobben med selve broen starter først i morgen.

  – Dette er et komplisert arbeid. Noe lignende har ikke vært gjort før. Sikkerheten til de som skal gjøre jobben, må ivaretas på beste måte, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune.

  Fylkeskommunen har med seg folk fra Statens vegvesen, driftsentreprenøren Hafjell Maskin, konsulentfirmaet Norconsult, mobilkran-firmaet Kynningsrud og eksperter på riveoperasjoner fra AF Decom for å planlegge rivearbeidet.

  Miljøet i Gudbrandsdalslågen må ivaretas. Lastebilen som står fast i østre ende på broen, er lastet med kalk.

  – Vi har fått tillatelse fra Statsforvalteren til å slippe kalken gradvis ut i elven, forteller Riseng.

  Før rivingen starter må de to kjøretøyene som står fast på broen, fjernes.

  Foreløpig vet man ikke hvor lang tid rivingen vil ta.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5